EBU privremeno blokirao makedonsko sudjelovanje na Eurosongu 2018.

Podijeli na Facebook Twitter
EBU

Nakon što smo prije nekoliko dana izvijestili o mogućim sankcijama Europske radiotelevizijske unije (EBU) prema makedonskoj televiziji MRT, crne slutnje i službeno su se obistinile. Prema pisanju portala esctoday.com, EBU je privremeno blokirao sudjelovanje Makedonije na Eurosongu 2018. do dogovora oko plaćanja dugova.

– Kao rezultat neplaćanja duga, makedonska televizija MRT trenutno nema pristup EBU-ovim članskim servisima, kao što su Eurovision News i Sports News Exchanges, prava na emitiranje specifičnih sportskih događanja, pravne, tehničke i istraživačke ekspertize i lobističkim servisima. MRT također nema pravo sudjelovanja na Eurosongu 2018., no zbog trenutnog stanja stvari smiju nastupati na nadolazećem Dječjem Eurosongu – piše u EBU-ovom odgovoru esctoday-ju.

Što to znači?

Ukoliko ne plate dug, koji prema portalu escxtra.com iznosi oko 500,000 eura (a možda i više), MRT neće imati pravo prijenosa na neke za gledanost veoma važnih događanja. U 2018. tako će se, među ostalima održati, Zimske Olimpijske igre u južnokorejskom Pyeongchangu, Europsko rukometno prvenstvo u Hrvatskoj i Svjetsko nogometno prvenstvo iz Rusije. Ono povezano s našim sajtom jest da Makedonija zasad neće nastupati na Eurosongu 2018. u Lisabonu, no ukoliko plate dug, moći ćemo gledati makedonskog predstavnika u Portugalu. Ipak, Makedonija neće biti izbačena s Dječjeg Eurosonga 2017., koji će se održati za nešto manje od mjesec dana.

Podsjetimo, ove godine je Makedoniju predstavljala Jana Burčeska, koja je ispala u drugom polufinalu, ali je svoj put do naslovnice našla zahvaljujući prosidbi.

Komentara 2

  1. EBU i njihova politika dvostrukih standarda… Rumunjska je izbacena sa ESC nekoliko dana prije natjecanja zbog dugova, a Makedonija nece biti izbacena sa JESC? Zao mi je Makedonaca sta su se doveli u tu situaciju no bilo mi je zao i Rumunja. Sad ne mogu da se ne zapitam cemu tolika brutalnost prema Rumunjskoj, a ne prema drugima, ili cemu toliko “gledanje kroz prste” Ukrajini i svim njihovim uplitinjama politike u Eurosong?

  2. Mislim da bi pauza od godinu dana Makedoncima dobro došla. Nek srede financije i razviju apsoultno novi pristup cijelom projektu!

Odgovori