Eurosong 2019: Izrael u problemima zbog nedostatka financijskih sredstava

Podijeli na Facebook Twitter

Izrael bi trebao biti domaćin Eurosonga 2019. godine, no danas su se ponovno pojavile spekulacije o problemima s kojima se organizatori suočavaju.

Dva različita izvora tvrde kako postoji nekoliko potencijalnih problema vezanih uz financiranje samog natjecanja. Malteška nacionalna televizija tvrdi kako je izraelski ministar Michael Oren potvrdio kako Jeruzalem nema sredstava te kako ni u kojem slučaju ne bi mogao održati standard dosadašnjih natjecanja.

Prilikom jučerašnjeg posjeta Malti, ministar Oren je govorio i o prijavama Tel Aviva i Jeruzalema navodeći kako bi s obzirom na to da zadovoljava skoro sve kriterije postavljene od strane EBU-a i njihove nacionalne televizije, Tel Aviv bio najbolje i najrealnije rješenje. Podsjetimo, konačna odluka o gradu domaćina bit će donesena u rujnu ove godine.

S druge strane, izraelski Hadashot ide korak dalje, navodeći kako su problemi ovakve vrste izuzetno ozbiljni te kako se razmišlja o premještanju Eurosonga u neku drugu zemlju.

Izraelska nacionalna televizija KAN prema izvještaju televizije Hadashot se trenutno nalazi pred brojnim izazovima i pritiscima jer mora pronaći način i sredstva za plaćanje jamčevine za organizaciju natjecanja. Stvari su navodno toliko izmakle kontroli da izraelskoj televiziji cure posljednji dani kako bi uplatili novce i spasili stvar. S obzirom da je izraelska vlada odbila povećati proračun, pretpostavlja se kako su šefovi televizije poslali pismo premijeru Benjaminu Netanyahu kako bi mu objasnili cjelokupnu situaciju i pokušali riješiti novonastale probleme. Hadashot navodi kako bi neuspjeh ovih pregovora rezultirao otkazivanjem natjecanja i doveo ga u neku drugu zemlju.

Netanyah je objasnio kako je proračun nacionalne televizije oko 165 milijuna eura te kako bi taj iznos bez obzira na organizaciju ovakvog događaja trebao biti dovoljan.

Usprkos ovim nedavnim izvještajima zasada nije bilo nikakve potvrde o ovoj situaciji te o eventualnom premještanju natjecanja izvan Izraela. Jedno je sigurno, predstoji nam zanimljivih mjesec dana u kojem bi se stvari ipak trebale posložiti i rezultirati konačnom objavom grada domaćina.

Komentara 14

 1. Vi sto govorite o videnju introa Eurosonga se zapravo varate.Eurosong je projekt Eurovision.TV tj EBU-a i taj intro koji ste vidjeli je bio intro za pojedini dokumentarac ili serijal za mlade koji se zajednicki emitira na svim EBU kucama i to nema nikakve s glazbenim natjecanjem…

 2. *mada bih opet najviše volio da Haifa bude domaćin zbog puno većeg kapaciteta i boljeg mjesta održavanja.

 3. Ako nemaju sredstava da ugoste Eurosong, bolje da ni ne preuzimaju ulogu domaćina. Bolje nikako nego svakako. 👐 Mada bih najviše volio da domaćin bude Izrael, jer su ipak pobijedili. Moj favorit za domaćina bio je Haifa, ali s obzirom da nisu s nekim parama, sumnjam da bi izdvojili pare za krov nad Sammy Ofer Stadium, a i stadijum bi vjerovatno bio zauzet. Tako da bih najviše volio da domaćin bude Tel Aviv, a i mislim da je to gotovo sigurni domaćin, jer je najprikladniji za održavanje tako velikog takmičenja.

 4. Što se domaćina tiče, vrlo sam siguran da će još svega biti. Ne bih se iznenadio da natjecanje na kraju ugosti netko drugi. Uopće me ne bi čudilo. Iako, i dalje se nadam da će Izrael biti domaćin jer ipak su oni pobijedili na Eurosongu i tako je jedino i pravedno.

 5. @eurovisionaddict ja sam isto neki dan na HRT 1/2 vidio intro Eurosonga, a isto ništa nije bilo vezano uz njega. I to se mi je već dogodilo 2 puta. HRT je jednoj eurovizijskoj stranici (eurovisionworld.com) potvrdio sudjelovanje, što znači da sudjelujemo! Zašto Eurosogn.hr to nije obznanio neznam, možda zato jer HRT nije poslao službeni dopis o sudjelovanju.

 6. Nevezano uz članak
  Ja sam neki dan uhvatila na HRT 4 intro eurosonga i nemam pojma čemu to jer nije ništa kasnije prikazivalo u vezi eurosonga.
  I da, nisam u toku, je li HRT potvrdio sudjelovanje Hrvatske 2019? Jer na wikipediji smo navedeni kao potvrđeni sudionici. A koliko vidim ovdje pod tag Hrvatska o tome ništa ne piše.

 7. Ajme kojih li gluposti i traceva. Dokle god se sam EBU ne iglasi i objavi neku vijest nikom nista ne vjerujem. Ja prije vjerujem da su sve to lazna nagadanja kako bi se privukla pozornost na Izrael i na sam eurosong.

Odgovori