Eurosong 2020.: Što nam nude gradovi kandidati – Arnhem

Podijeli na Facebook Twitter
Foto: NPO

Kako ste jučer mogli vidjeti na našem portalu, svi gradovi zainteresirani za organizaciju Eurosonga 2020. jučer su u sjedištu NPO-a u Hilversumu predali svoje kandidacijske knjige. Za domaćinstvo prvog nizozemskog Eurosonga u posljednjih 40 godina javilo se pet gradova, a to su:

  • Arnhem;
  • Maastricht;
  • Rotterdam;
  • ‘s-Hertogenbosch;
  • Utrecht.

– Tražimo dobru lokaciju, događanja ako je moguće, hotelski smještaj (ako mogu primiti 10 tisuća turista), sigurnost, puno stvari. To je paket velikih pitanja za organizaciju ovog događanja – izjavila je glavna ravnateljica NPO-a Shula Rijxman.

Svatko je na svoj način uredio svoju knjigu, a njih će sada pregledati produkcijski tim Eurosonga 2020., a kasnije u mjesecu će obići moguće objekte, zajedno s predstavnicima EBU-a. No što nam nude ti gradovi? Prije nego saznamo gdje ćemo otputovati i kojih datuma idućeg svibnja, odlučili smo malo pogledati što nude gradovi, koje ćemo predstaviti u više nastavaka.


ARNHEM

Arnhem (foto: visitarnhem.com)

O gradu: Arnhem je industrijski grad u kojem stanuje oko 150 tisuća stanovnika (sa širom okolicom ta brojka doseže i do 350 tisuća stanovnika) na rijeci Rajni. Tragovi života na ovom području datiraju 3500 godina unatrag, a sada se mogu pohvaliti sa starom Gradskom vijećnicom (oko 1540.), crkvom svetog Euzebija, muzej s najvećom umjetničkom kolekcijom u Nizozemskoj Kröller-Müller, bazilikom svete Valburge i ingerencijom nad dva nacionalna parka u blizini.

Kako doći od Hrvatske do Arnhema? Do centra Arnhema najlakše je doći kombinacijom avion-vlak. Amsterdamska zračna luka Schiphol ima izravnu liniju sa zagrebačkom zračnom lukom, te željezničku prugu koja vodi do svih većih gradova u Nizozemskoj (pa tako i naših pet kandidata za domaćinstvo Eurosonga 2020.). Za vlak koji vodi od Schiphola do glavnog kolodvora u Arnhemu treba izdvojiti 18,60 €.

Objekt za Eurosong 2020.: Gradsko vijeće grada Arnhema za svoju kandidaturu za Eurosong 2020. predložio je gradski stadion GelreDome. Dom nogometnog kluba Vitesse, koji za koncerte može primiti oko 41 tisuću ljudi, izgrađen je između 1996. i 1998. kao jedan od stadiona za Europsko nogometno prvenstvo 2000. Ima pomični krov i u slučaju dobivanja domaćinstva, moguće je i smanjenje kapaciteta, ukoliko organizatori to žele. Također, jučer su postigli dogovor s vrhom nogometnog kluba Vitesse da se oni isele na dva mjeseca sa stadiona kako bi se on pripremio za Eurosong.

Gelredome u Arnhemu (foto: PRO SHOTS)

Slogan njihove kandidature je Celebrate Freedom, pod kojim bi obilježili ne samo organizaciju Eurosonga 2020., nego i 75. godišnjicu od oslobođenja Arnhema u Drugom svjetskom ratu. Uz sam Eurosong, njihove aktivnosti uključivale bi koncerte na krovovima zgrada u centru, sing along koncerte, dječji Eurosong po školama, pjevačke biciklističke staze, karaoke flashmobove, arnhemško pjevačko natjecanje, modnu reviju s najpoznatijim kostimima s Eurosonga, glazbenu temu koju će pjevati škole, pjevačka društva i zborovi iz Arnhema i veliki tajmer za odbrojavanje koji će biti postavljen na zvoniku crkve svetog Euzebija. Kandidacijsku knjigu Arnhema možete pogledati ovdje.

Komentara 3

  1. I meni je Arnhnem favorit za dobijanje domacinstva iako je to isprva bio Roterdam. Grad nudi veliki stadion sa krovom koji je vec mnogo puta bio mjesto velikih događaja i koncerata i koji ima jako dobru akustiku za razliku od Ahoy arene. Oko 30 000 ljudi ce moci uzivo prisustvovati na Evroviziji sto znaci i da same karte nece biti toliko skupe kao prosle godine. Grad je jako dobro povezan sa ostatkom Nizozemske i smatram da bi Arnhem zaista bio jako dobar grad domacin. Nemamo svake godine priliku gledati Evroviziju na stadionu koji ima mogucnost TV produkcije i smatram da bi to bilo odlicno za promjenu u odnosu na Tel Aviv :/ Evrovizija je prije svega televizijski sou i smatram da je samo mjesto odrzavanja najbitnije, a u tome Arnhem itekako prednjaci u odnosu na ostale kandidate sto bi moglo uticati da ovo postane grad domacin. Zasluzuje puno vise paznje nego precijenjeni Maastricht.

  2. Nije loš Arnhem. Bolji od Maastrichta u svakom pogledu. Ja i dalje mislim kako je Rotterdam najbolji kandidat. Doslovno, nema ni jednog razloga zašto se ESC ne bi održao u Rotterdamu!

  3. Arnhem je moj favorit. Sve jako lijepo izgleda, stadion, krov ima, ma sve. Slogan mi je jako dobar. Ali mislim da je bitka između Rotterdama i Maastrichta. Šteta, Arnhem ima puno toga za ponuditi.

Odgovori