Eurovizijske pjesme koje volimo, ali se ne usudimo priznati (5) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Eurovizijske pjesme koje volimo, ali se ne usudimo priznati (5)

  7 min za čitanje   20 komentara

Da vrijeme brzo leti dokazuje činjenica da je prošlo već pet tjedana otkako je izašao prvi dio ovog specijala. Nismo se ni okrenuli, a evo nas već u posljednjem dijelu. Kojim se pjesmama posrećilo u zadnji trenutak? Koje su to pjesme koje su zauzele posljednja mjesta na listi najvećih eurovizijskih guilty pleasure hitova? Pa, hajdemo zajedno saznati. Napominjemo da su sve pjesme na listi izabrane na temelju osobnog ukusa urednice te vas sve pozivamo na sudjelovanje u anketama i komentiranje.


Milan Stanković – Ovo je Balkan (Srbija, 2010)

Ovo je jedna od onih pjesama koje mi osobno nisu guilty, već samo pleasure, ali sam svjesna da u realnosti spada u tu skupinu. Sjećam se kada je pjesma Milana Stankovića Ovo je Balkan tek bila predstavljena kao pjesma koja će braniti boje Srbije na Eurosongu 2010. u Njemačkoj.  Negativni komentari i kritike pljuštale su sa svih strana. Najviše se nažalost komentirao tadašnji Milanov izgled, a često se i prozivalo Srbiju što na Eurosong šalje “cajku”. Meni se pjesma svidjela na prvu i uopće me nije iznenadio plasman u finale niti to što je u finalu dospjela na 13. mjesto. Mogu reći da mi je ovo jedan od dražih eurovizijskih guilty pleasure hitova.

YouTube video


Teo – Cheesecake (Bjelorusija, 2014)

Priznajem da mi je Cheesecake najdraža torta i jedina torta od koje mogu pojesti više od dva komada, pa me zato ni ne čudi da mi je istoimena pjesma iz 2014. jedna od dražih eurovizijskih guilty pleasure pjesama. Istina je da ova pjesma ima malo toga s Cheesecake tortom, ali je gotovo jednako dobra. Pjesma zapravo govori o muškarcu kojemu je dosadilo biti u romantičnoj vezi s djevojkom koja ga tjera da bude netko tko on nije. Bjeloruski predstavnik Teo te se godine u Danskoj uspio plasirati u finale i tamo zauzeti 16. mjesto (moram li posebno napomenuti kako je Teo izrazito karizmatičan na pozornici?).

YouTube video


DQ – Drama Queen (Danska, 2007)

U prošlom dijelu specijala prisjetili smo se slovenskih Sestara i njihove pjesme Samo Ljubezen, a u ovom dijelu red je došao na predstavnicu Danske na Eurosongu 2007. godine u Finskoj DQ  i pjesmi Drama Queen. Obje pjesme bile su svojevrstan drag act, iako je Drama Queen bila mnogo manje uspješna. Nemojmo zaboraviti da je te iste 2007. godine Europu pokorila i Verka Serduchka, stoga ni ne čudi da je DQ ostala u njenoj sjeni. Vokalno to nije bilo na razini, a širokoj publici se pjesma jednostavno nije sviđala te je stoga zapela u polufinalu na 19. mjestu. Zanimljivo je da pjesma nije uspjela ući ni u finale nacionalnog izbora u Danskoj, ali je naknadno pozvana kao Wild Card i u konačnici je i pobijedila. Bez obzira na sve, Drama Queen uvukla se pod kožu mnogim ljubiteljima dobrih eurovizijskih guilty pleasure pjesama te je zato i zavrijedila da se nalazi na ovoj listi.

YouTube video


Aarzemnieki – Cake To Bake (Latvija, 2014)

Znate one pjesme koje su vam dobre sve dok ne shvatite koliko je tekst te iste pjesme besmislen? E pa, Cake To Bake je upravo jedna od takvih pjesama. Predstavnici Latvije na Eurosongu u Danskoj 2014. Aarzemnieki mislili su da bi bila odlična ideja napraviti pjesmu koja će govoriti o mukama kroz koje čovjek koji ne zna raditi kolače mora prolaziti kada se nađe u situaciji da zaista mora napraviti kolače. Koliko god apsurdno zvučalo, pjesma koja je te godine predstavljala Latviju pjevala je upravo o tome.  U finale se nisu uspjeli plasirati, budući da su u polufinalu osvojili 13. mjesto, ali su istovremeno zavrijedili status jednog od najvećih eurovizijskih guilty pleasure hitova. PS. pjesma je bila najveći eurovizijski trend na Twitteru tijekom Eurosonga 2014.

YouTube video


Scooch – Flying The Flag (Ujedinjeno Kraljevstvo, 2007)

“Ovo je totalni guilty pleasure, bez obzira koliko je loše.” glasi jedan od “najlajkanijih” komentara ispod Youtube videa koji prikazuje nastup predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva Scooch i pjesme Flying The Flag na Eurosongu u Finskoj 2007. godine.  Britanski bend Scooch obukao je na sebe kostime zrakoplovnog osoblja i kroz smiješnu koreografiju i jednako smiješnu pjesmu zabavljao eurovizijsku publiku, koja ih je na kraju počastila sa samo 19 bodova i 22. mjestom u finalu. U trećem dijelu ovog specijala prisjetili smo se britanskog predstavnika Daza Samspona koji je predstavljao UK na Eurosongu 2006. godine, ali čini se kako su Britanci samo godinu nakon Daza ponovno uspjeli poslati pjesmu koja će se naći na listi najvećih eurovizijskih guilty pleasure hitova. Ma bravo UK! 😀

YouTube video


Joker

Can Bonomo – Love Me Back (Turska, 2012)

Kao joker pjesma ovog specijala odabrana je pjesma turskog predstavnika Can Bonoma Love Me Back na Eurosongu u Azerbejdžanu 2012. godine. Ta godina bila je jedna od najzanimljivijih eurovizijskih godina, a konkurencija je bila jača nego ikad. Ipak, moje srce je te godine zarobio šarmantni Can. Pjesmu Love Me Back jednostavno sam obožavala. Sjećam se da sam se posvađala s mamom oko plasmana ove pjesme. Ona je zaista nije voljela i bila je šokirana kada je prošla u finale. Zamislite tek koliko je bila šokirana kada je ova pjesma u finalu osvojila sedmo  mjesto. Razlog zbog kojeg je ova pjesma izabrana kao joker je upravo taj što ja ovu pjesmu ne doživljavam kao guilty pleasure u nijednom segmentu, već samo kao pleasure, ali sam surfajući netom mnogo puta naišla na spominjanje ove pjesme kao guilty pleasure hita i zato mislim da je fer da se i ona nađe na ovoj listi.

YouTube video

 


Pjesme vrijedne spomena

Došli smo i do posljednjeg  dijela specijala u kojem smo se prisjetili onih eurovizijskih pjesama koje volimo, ali se to ne usudimo priznati.  Takvih pjesama ima “puno previše” i nažalost nisu sve uspjele stići do ove liste. Lista je naposlijetku sastavljena od 26 najčešće spominjanih eurovizijskih guilty pleasure pjesama (koje su također i meni drage) i iskrena ću biti i reći vam da sam se puno namučila. Tjednima sam surfala internetom, pregledavala eurovizijske fan baze s ključnom riječi guilty pleasure, preslušavala pjesme i čitala vaše komentare, a sve s jednim ciljem – da nam ovaj specijal bude što zabavniji i da nas u ovom zatišju eurovizijske sezone navede da zajedno komentiramo, prisjećamo se i smijemo.

Budući da mi je bilo jako teško sastaviti ovu listu, mislim da bi bilo pošteno da za kraj određenim i do sada ne spomenutim eurovizijskim guilty pleasure pjesmama odamo posebnu počast.  Pa, krenimo.

 • Serhat – Say Na Na Na (San Marino, 2019)
 • Dustin The Turkey – Irlande Douze Pointe (Irska, 2008)
 • Fusedmarc – Rain of Revolution (Litva, 2017)
 • Teapacks – Push The Button (Izrael, 2007)
 • Rambo Amadeus – Euro Neuro (Crna Gora, 2012)
 • Laka – Pokušaj  (Bosna i Hercegovina, 2008)
 • ALEKSEEV – Forever (Bjelorusija, 2018)
 • InCulto – Eastern European Funk (Litva, 2010)
 • Valentina Monetta ft. Jimmie Wilson – Spirit Of The Night (San Marino, 2017)
 • Ping Pong – Sameyakh (Izrael, 2000)

Rezultati anketa bit će objavljeni za dva tjedna, kada ćemo saznati i koja je eurovizijska pjesma po vašem mišljenju odnijela titulu najslušanijeg guilty pleasure hita. U međuvremenu vas pozivam na glasovanje u posljednjoj anketi ovog specijala te naravno na komentiranje.

anketa 1321

Koju od ovih pjesama potajno volite?

Ukupno glasova: 112

 • Milan Stanković - Ovo je Balkan (Srbija, 2010) [64 / 40%]
 • Can Bonomo - Love Me Back (Turska, 2012) [44 / 28%]
 • Teo - Cheesecake (Bjelorusija, 2014) [18 / 11%]
 • Scooch - Flying The Flag (Ujedinjeno Kraljevstvo, 2007) [15 / 9%]
 • DQ - Drama Queen (Danska, 2007) [11 / 7%]
 • Aarzemnieki - Cake To Bake (Latvija, 2014) [7 / 4%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
29
PODIJELI ČLANAK

Rasprava20

 1. sunflower — 15. rujna 2019. u 13:17

  *DQ

 2. sunflower — 15. rujna 2019. u 13:17

  Od ovih tu mi se Love Me Back najviše sviđa.
  Cheesecake je isto dobra.
  Stanković i Britanci su mi ok.
  Cake To Bake je katastrofa.
  DG nije vrijedno komentara.

 3. sunflower — 15. rujna 2019. u 13:17

  *DQ

 4. sunflower — 15. rujna 2019. u 13:17

  Od ovih tu mi se Love Me Back najviše sviđa.
  Cheesecake je isto dobra.
  Stanković i Britanci su mi ok.
  Cake To Bake je katastrofa.
  DG nije vrijedno komentara.

 5. Blink — 11. rujna 2019. u 22:04

  Teo mi je u ovoj top pogotovo kada sam.se sjetio koliko je bio težak njegov put da uopće dođe na ESC.Toliko puta diskvakificiran DQ mi nije za ovu skupinu,preozbiljna pjesma ?

 6. YeahYeahFire — 11. rujna 2019. u 12:58

  Kao osoba iz Srbije mogu da potvrdim da se još uvek ovde Milan pored Marka Kona smatra najgorim našim predstavnikom.Ali to se desi kad daš Bregoviću da radi pesme pa kad je od tri ponudjene ova najbolja ?
  Što se tiče ostalih Love me back i Cheescecake jedino mogu povremeno da poslušam,ostale ne hvala.
  I kolki je to troll momenat bio kad je 2007. Malta dala UK 12 poena ???

 7. SwedenEurovisionFan — 11. rujna 2019. u 12:18

  Milan Stanković – Ovo je Balkan – ne hvala, susjedi, ''Kruna'' je pravi put ka uspjehu, ne ovakve i slične cajke.
  DQ – Drama Queen, Aarzemnieki – Cake To Bake i Can Bonomo – Love Me Back su solidne pjesme i ne vidim razloga da spadaju u guilty pleasure.
  Scooch – Flying The Flag – E ovo je već pojam guilty pleasurea, iako ne za mene ali vidim zašto bi se ljudima svidjela takva pjesma.
  No moj glas je otišao Teu i njegovom ''Cheesecake'', pjesmi koju i dan danas vrlo rado poslušam 😀

 8. Nikolina Hajnić — 11. rujna 2019. u 11:33

  Volim Love Me Back, iako nije među pjesmama koje se nađu na mojoj playlisti. Samo, zar to doista spada u guilty pleasure? Među ovim dodatno spomenutim pjesmama nalazi se vjerojatno jedini eurovizijski guilty pleasure koji priznajem javno jer ni nemam što drugo priznati. A to je Laka i Pokušaj.

 9. YeahYeahFire — 11. rujna 2019. u 12:58

  Kao osoba iz Srbije mogu da potvrdim da se još uvek ovde Milan pored Marka Kona smatra najgorim našim predstavnikom.Ali to se desi kad daš Bregoviću da radi pesme pa kad je od tri ponudjene ova najbolja ?
  Što se tiče ostalih Love me back i Cheescecake jedino mogu povremeno da poslušam,ostale ne hvala.
  I kolki je to troll momenat bio kad je 2007. Malta dala UK 12 poena ???

 10. SwedenEurovisionFan — 11. rujna 2019. u 12:18

  Milan Stanković – Ovo je Balkan – ne hvala, susjedi, ”Kruna” je pravi put ka uspjehu, ne ovakve i slične cajke.
  DQ – Drama Queen, Aarzemnieki – Cake To Bake i Can Bonomo – Love Me Back su solidne pjesme i ne vidim razloga da spadaju u guilty pleasure.
  Scooch – Flying The Flag – E ovo je već pojam guilty pleasurea, iako ne za mene ali vidim zašto bi se ljudima svidjela takva pjesma.
  No moj glas je otišao Teu i njegovom ”Cheesecake”, pjesmi koju i dan danas vrlo rado poslušam 😀

 11. onlylove — 11. rujna 2019. u 11:33

  Volim Love Me Back, iako nije među pjesmama koje se nađu na mojoj playlisti. Samo, zar to doista spada u guilty pleasure? Među ovim dodatno spomenutim pjesmama nalazi se vjerojatno jedini eurovizijski guilty pleasure koji priznajem javno jer ni nemam što drugo priznati. A to je Laka i Pokušaj.

 12. Sekret — 10. rujna 2019. u 23:42

  Iskreno niti jednu od ovih ponuđenih ne slušam, ali kada bi morao odabrati jednu onda bi to bila Ovo je Balkan ?

 13. EurovizijskiFan — 10. rujna 2019. u 23:42

  Iskreno niti jednu od ovih ponuđenih ne slušam, ali kada bi morao odabrati jednu onda bi to bila Ovo je Balkan ?

 14. kiwi — 10. rujna 2019. u 20:09

  Meni je definitivno Ovo je Balkan najveći guilty pleasure ovdje…. 😀 😀

 15. imperator — 10. rujna 2019. u 19:55

  Ovo "potajno" savršeno opisuje jednu numeru s ovog popisa za koju sam glasao.. kao osoba koja se godinama definira kao ona koja ne podnosi cajke (i ne podnosim, ono uopće) iako sam cijelu srednju bio prinuđen živjeti i disati s njom jer je okolina i cijeli grad bio cajkaški injektiran u sami DNK.. volim žešće numere, ali "Ovo je Balkan" je defintivno moj skriveni guilty pleasure.. da to kažem mnogima rekli bi: "Ah i ti si te navukao" 😀 , ali to nije istina, već – to je teško za objasniti.. koreografija je bila bez ikakvog smisla kao i Milanova frizura direktno iz tokijskog frizureskog salona, i te trube, te.. zbilja, teško za objasniti..
  od ostalih, Turčin je odličan, ali nikako ne spada u ovoj kategoriji.. ostali, više-manje nit smrde nit mirišu.. dobro, neki više smrde..
  samo ću izdvojiti one Britance.. dovoljno mi je što potajno volim "Teenage life".. da volim i ovo čudo sa stjuardesama istog trena bih se dobrovoljno prijavio za psihijatrijsko vještačenje.. 😀

 16. Štefica Judita Tanner — 10. rujna 2019. u 19:43

  Iako je malo mizogino, glasovala sam za "Ovo je Balkan". Očito nam s vremena na vrijeme zatrebaju trube u životu.

 17. kiwi — 10. rujna 2019. u 20:09

  Meni je definitivno Ovo je Balkan najveći guilty pleasure ovdje…. 😀 😀

 18. imperator — 10. rujna 2019. u 19:55

  Ovo “potajno” savršeno opisuje jednu numeru s ovog popisa za koju sam glasao.. kao osoba koja se godinama definira kao ona koja ne podnosi cajke (i ne podnosim, ono uopće) iako sam cijelu srednju bio prinuđen živjeti i disati s njom jer je okolina i cijeli grad bio cajkaški injektiran u sami DNK.. volim žešće numere, ali “Ovo je Balkan” je defintivno moj skriveni guilty pleasure.. da to kažem mnogima rekli bi: “Ah i ti si te navukao” 😀 , ali to nije istina, već – to je teško za objasniti.. koreografija je bila bez ikakvog smisla kao i Milanova frizura direktno iz tokijskog frizureskog salona, i te trube, te.. zbilja, teško za objasniti..
  od ostalih, Turčin je odličan, ali nikako ne spada u ovoj kategoriji.. ostali, više-manje nit smrde nit mirišu.. dobro, neki više smrde..
  samo ću izdvojiti one Britance.. dovoljno mi je što potajno volim “Teenage life”.. da volim i ovo čudo sa stjuardesama istog trena bih se dobrovoljno prijavio za psihijatrijsko vještačenje.. 😀

 19. Štefica Judita Tanner — 10. rujna 2019. u 19:43

  Iako je malo mizogino, glasovala sam za “Ovo je Balkan”. Očito nam s vremena na vrijeme zatrebaju trube u životu.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?