Hrvatska se vraća na Eurosong!

Podijeli na Facebook Twitter

Jutros je na službenoj eurovizijskoj internetskoj stranici objavljen podatak da će Hrvatska nastupati na Eurosongu 2016. u Stockholmu! Hrvatska radiotelevizija očito je poslala prijavu EBU-u bez ikakvih obavještenja za hrvatsku javnost, no to na kraju krajeva nije ni bitno. Hrvatska će nastupati na 61. Eurosongu.

Posljednji hrvatski nastup na eurovizijskoj sceni dogodio se upravo u Švedskoj, u Malmöu 2013. godine. Klapa s mora pjevala je Mižerju i natjecanje završila u polufinalnoj večeri baš kao i prethodna tri hrvatska predstavnika.

Godinu kasnije HRT se povlači s Eurosonga uz objašnjenje kako nije u mogućnosti financijski podržati projekt. Tako smo bili uskraćeni hrvatskog nastupa na natjecanju 2014. i 2015. godine. No, želje fanova su konačno ispunjene i čini se da se Hrvatska vraća na Eurosong u pravi trenutak – u svibnju iduće godine će biti ponovljen rekordni broj zemalja sudionica, baš kao i 2008. i 2011. godine kada su ukupno 43 pjesme bile u konkurenciji.

Zanimljivo, Hrvatska je u TOP 3 zemlje sudionice Eurosonga 2016. koje najdulje čekaju na plasman u finale. Igor Cukrov je posljednji hrvatski eurovizijski predstavnik koji se uspio plasirati u finale Eurosonga, 2009. godine. No, Bugarska je posljednji plasman u finale zabilježila 2007. godine, a Češka je na natjecanju od 2007. godine i nikada se nije kvalificirala u finale.

U siječnju će biti održan ždrijeb na kojem će biti odlučeno u kojem polufinalu i u kojem dijelu šoa (prvom ili drugom) će nastupati koja zemlja. Krajem ožujka producenti Eurosonga će objaviti konačan redoslijed nastupanja zemalja u polufinalima, a redoslijed će biti napravljen tako da dvije slične pjesme ne budu izvedene jedna za drugom.

Komentara 24

 1. Mislim da je HRT upravo potvrdio nastup na Eurosongu 2016. ….naime, večeras u emisiji Danijele Trbović ”Bezveze” (HRT1), bilo je postavljena tvrdnja: ”Hrvatska se vraća na Eurosong 2016. u Stockholmu”, na što je jedan od sugovornika odgovorio: ”Netočno”, pri čemu ga je voditeljica ispravila i rekla kako je tvrdnja točna, te da se vračamo na Eurosong. Mislim da bolje potvrde nema.

 2. ma kakav esctoday.com i pogotovo kakva slobodna dalmacija? nemojte me nasmijavati. esctoday.com se srozao posljednjih godina, postali su tabloid s onim smiješnim objavama na Facebooku. ovi tzv. hrvatski novinari sa slobodne dalmacije neka otvore službeni eurovizijski portal EBU-a: eurovision.tv i tamo neka vide tko je potvrdio sudjelovanje, a tko ne. HRT je na natjecanju. a ako sada želi odustati, skuplje će ga koštati nego da plati sudjelovanje. znam da su malo luckasti na prisavlju, ali ludi nisu baš toliko:-))

 3. Da nisu poslali prijavu nebi bili na listi od 43 zrmlje koje su se prijavile i osim toga na najpoznatijoj eurovizijskoj stranici esctoday.com pise da je hrt potvrdio povratak na eurosong
  A u vezi onog da ce pravodobno obavijestit narod to nemam rijeci da jos nisu nista niti spomenuli nikome

 4. @etymon
  Kazem isto. Da prijava nije potpisana i poslana, HRT-a ne bi ni bilo na listi 43 prijavljenih zemalja. Kako god bilo, zalosno je da jos nisu javno izjavili da se vracamo na natjecanje.

 5. Komsije dobrodosli nazad! Ex Yu “Svi su tu kao nekada” 🙂

  Jelena Rozga bi vam bila odlican izbor! 🙂

 6. “HRT nije poslao prijavu na Eurosong, ali je u EBU-u stvorena platforma za takvo što”, bilo je sve što su htjeli reći na državnoj televiziji.
  Što bi ovo trebalo znacit..?

 7. 2Cellos i Nina Kraljić bi bili odličan izbor. još samo da im se napiše prava pjesma.
  do prije par dana sam bio totalno ravnodušan na HRT i Eurosong, ali sada se ponovo nadam da bi moglo biti nešto od svega ovoga. čak razmišljam o tome da je HRT analizirao unaprijed što bi mogli napraviti za Eurosong i da su mislili da imaju dobru ideju i zbog toga se i prijavili EBU-u na kraju.

 8. Bilo bi lijepo da pošaljemo 2Cellos, jedan i drugi su odlični glazbenici, a poznati su i u svijetu. Što se tiće pjevača, volio bih vidjeti Ninu Kraljić, stvarno je dobra i to nitko ne može osporit, a ako ne Ninu onda definitivno Vandu Winter!

 9. Napokon da se Hrvatska vrati na Eurosong! Super, sad smo kompletni, neka Balkan pokaze ostatku Evrope sta je muzika i dobra pjesma! Nadam se da ce Hrvatska poslati Ninu ili Zaka. A kamo srece da se jednog dana vrati Dora…ja sam iz Bosne, ali sam svake godine pratio Doru sve dok je nisu ukinuli…A Maju Blagdan nikad necu zaboraviti.
  Tako, susjedi i komsije idemo zajedno u Stockholm napraviti dobru atmosferu ili ozracje kako vam drago, samo neka je pozitivno i od srca i iskreno, pa neka bilo ko od nasih zemalja dovede taj Eurosong na Balkan (da nam je blizu pa mozda odemo i uzivo gledati 🙂
  Hrvatska, cekamo vijest o izvodjacu i autoru! Sretno!

 10. Hvala dragom Bogu na povratku Hrvatske i BiH! Nisam vjerovao da će se ovo dogoditi…al konačno više! Što se tiče odabira predstavnika BiH, mislim da su Deen i Dalal pun pogodak. Što se tiče Hrvatske, vidim da je Nina Kraljić glavni favorit, ali dobro, za ovu godinu neka i bude tako, no Doru treba obnoviti jer je to bio hrvatski biser. Kao što Talijani ne daju Sanremo, ni mi nismo smjeli uništiti Doru. I ja ne vidim nikakav problem u tome da Dora traje samo jednu večer, da glasaju županije i da pobijedi pjesma kombinacijom glasova publike i žirija. To jest staromodno i skupo (ništa skuplje od brojnih promašenih show emisija na HRTu), ali to je način za odabir najbolje i kvalitetne pjesme. Bez obzira što je danas neko drugo vrijeme, što na Eurosongu prolaze razne kičaste stvari, dobra pjesma se uvijek prepozna, a festivalski tip natjecanja je najbolji način da pobijedi kvalitetna pjesma.

 11. Mislim da nikav izbor ne dolazi u obzir osim slanja Nine (i u kombinaciji s Jacquesom možda, ali za to nema potrebe). za sve ostalo nema vremena, niti programskog prostora, aniti nema smisla bacati novce na nekakav show kada vec imas nacionalni izbor u kojemu je preko 500000 ljudi u jednoj većeri glasalo i na kraju odlucilo da je glas hrvatske Nina Kraljić, mislim da ne postoji budala koja bi osporila da ona ima najviše legitimeta od svih da nas predstavlja na Eurosongu. Dokazala se svojom glasinom i stavom da nas zaslužuje predstavljati na Eursongu pred cijelom Hrvatskom.

  Pjesma, bit ce na engleskom barem je takvu nina najavila za 11 mjesec u ovom intervjuu (https://www.youtube.com/watch?v=dOW4AgINUQk). Imamo glas, imat cemo i dobru pjesmu ako će sve biti po njenom, i neki likovi joj nece nametati svoju volju. Jedino sto mogu zeznuti je scenski nastup, ali buduci da Nina ima vec zada 10ak sponzora samo za haljine mislim da to nece biti problem.

  Jedino sto me muci je to sto niti Nina niti HRt nista ne odaju, niti komentiraju, a buduci da nemaju vise sto skrivati to je barem malo cudno.

 12. a jadni smo ako nam je cilj ulazak u finale .. zašto im nije cilj top 6 recimo?
  nadam se da će nina biti posebna poput aminate ili rone .. drugačija od svih.
  nitko nije ni očekivao ulaz u finale klape, darie, dragonfly-a i sl. uopće mi nije jasno kako su te pjesme upale na doru, a kamoli tamo pobijedile.
  feminnem i nina su druga priča, femke su imale predivnu pjesmu, koju su izmasakrirale lošom vokalnom izvedbom, te pjevanjem na hrvatskom.
  nina je uprskala što nije ostavila pjesmu kakva je bila na prezentaciji na hrt-u .. a i sama ta pjesma je dosadna do bola, trebala je ići sa “dat će nam bog”, pa makar se još i danas sudila sa charlotte nilsson, pa što? bar bi se upoznale, malo potračale i kafenisale .. možda bi joj charly dala neki savjet kak da upadne na mf. !!
  nadam se da će KRALJICA pjevati na engleskom, i da će biti neki smisleni engleski tekst, nikako masakr sanje mudrinić i sličnih “stručnjaka”. pjesmu očekujem istu kao i “zss”, samo još trunčicu bolju i atraktivniju, pamtljiviju, zarazniju .. eto, moje želje su dosta skromne, top 6 bi bio idealan.

 13. Pa jasno je kako će HRT odrediti tko ide na Eurosong, kakvi Neno Belan i Oliver… Prije više od godine dana su s HRTa rekli da će se vratiti na Eurosong i poslati pobjednika The Voicea, znači ide Nina Kraljić i ona sama to odavno zna i sama je podgrijavala situaciju. Uskoro objavjuje prvi album. Mislim da je sve jasno. Nadam se da su u dvije godine kako nema HR na Eurosongu smislili dobru pjesmu i nastup i nadam se da ćemo napokon proći u finale.

 14. Lijepo je da se, nakon Bosne i Hercegovine, i Hrvatska vraca na Eurosong, no sad je pitanje – kako? I prije svega: s kim? Nakon sto je ispucala svoje najjace izvodjace zadnjih godina – sjetimo se isli su Nina Badric, Severina, Vanna, Maja Blagdan, Doris, Goran Karan, Danijela, Magazin, bilo je tu i alternativnih pokusaja sa Klapom s Mora, Claudiom Beni, te jos par anonimusa, pred HRT-om je veliko pitanje. Obnoviti Doru bilo bi mozda lijepo, no vremena su se promijenila i jedna nova Dora danas bi djelovala anakrono i staromodno. Za casting show, sto bi bilo televizicno i ekonomski isplativo, sad je prekasno, jer za tu formu tako kratkorocno nema odgovarajuceg prostora u shemi HTV-a. HRT bi, naravno, kao i njemacki NDR prije par godina mogao pribjeci kooperaciji sa nekom privatnom televizijom i s njom u suradnji, mozda na njenom kanalu odabrati hrv. predstavnika u Stockholmu. Kandidata ima, no fali dobrih autora. Meni se od aktualnih autora trenutno najvise svidja Neno Belan, zapravo vec godinama, no pitanje je koliko bi on svojom srednjostrujaskom give-good-feeling muzikom mogao pogoditi nerv kicastog Eurosonga i njegove presarene publike. Dobri bi predstavnici bili Detour, Maja Posavec, Marko Tolja i jednako slatki Damir Kedzo, a od one zlatne generacije 40+ na Euroviziji jos nismo vidjeli ni Ivanu Banfic primjerice, ni Nenu Belana (da ga opet vratimo u igru), ali ni legendarnog Olivera (usprkos brojnim pokusajima od “Ceste sunca” na Opatiji sredinom 1970-ih do “Ar’je” 1990-ih godina). Dobar izbor mogao bi biti i Petar Grašo, a zasto ne ponovo i jedna fantasticna Maja Blagdan.

 15. kakav plot twist, oduševljen sam!!! 🙂 ne bih hvalio HRT, ureći ću nešto u svoj ovoj situaciji. ali se zaista nadam da će izabrati dobrog izvođača i pjesmu. protekla sedmica prepuna odličnih eurovizijskih vijesti, ne mogu vjerovati…

 16. Također, se ne radujem ničemu dok ne kažu da nas Nina predstavlja. Nešto mi je u svemu tome čudno budući da nema niti jednog njenog gostovanja na HRTu, barem ne najavljenog. U isto vrijeme Lines and Colors je najavio gostovanje na HRTu u petak+ postali su prvo da imaju novi singl prije nekoliko dana pa su zatim to brzo maknuli i najavili da s na HRTu. Promijenili su pjevača i potpisali novi ugovor s diskografskom kučom. Nešto se tu događa jako čudno. https://www.facebook.com/linesandcoloursband/

 17. ne radujem se ničem, dok ne čujem pjesmu
  ako je kao “zaljuljali smo svijet”, bit će super

  nadam se da je bolja, a ne lošija.

 18. Jesu li ovi s HRT toliko glupi da ne znaju niti održati konferenciju i objaviti svoj povratak nego to moramo saznati od nekoga trceg. Vratio se Ćaća vraća se Eurosong 😛

Odgovori