Je li broj 11 u prvom polufinalu sretan ili nesretan? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Je li broj 11 u prvom polufinalu sretan ili nesretan?

  6 min za čitanje   19 komentara

Nakon što je Hrvatska na posljednja dva izdanja Eurosonga u polufinalu nastupila pod brojem 10, ove je godine došlo do manje promjene. Kako smo jučer saznali, Mia Dimšić u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga 2022. nastupit će pod brojem 11. A kakve je rezultate donosio ovaj redni broj u prijašnjim prvim polufinalnim večerima Eurosonga? Možemo li se na temelju tih rezultata nadati Mijinu prolasku? Odgovore na ova pitanja donosimo u ovom tekstu.

2008. – Irska

Ovaj kratki povijesni pregled počet ćemo s 2008. godinom, otkako su uvedena dva eurovizijska polufinala. A u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga u Beogradu, pod brojem 11 nastupila je Irska i legendarni predstavnik Dustin the Turkey. No, unatoč nadasve zanimljivom nastupu, zauzeo je tek 15. mjesto i time propustio nastup u finalnoj večeri.

YouTube video

2009. – Bugarska

Neslavan početak broja 11 u prvom polufinalu Eurosonga, 2009. godine pokušao je promijeniti bugarski predstavnik Krassimir Avramov. On je izveo pjesmu Illusion, no nije se uspio plasirati u finale budući da je u polufinalu osvojio tek 16. mjesto.

YouTube video

2010. – Malta

Je li 2010. godina bila treća sreća za broj 11 u prvom polufinalu? Nažalost nije. Te je godine s ovog rednog broja nastupila predstavnica Malte Thea Garret, koja je izvela pjesmu My Dream. Na kraju večeri našla se na 12. mjestu što ipak nije bilo dovoljno za prolazak u finale.

YouTube video

2011. – Malta

I godinu dana kasnije broj 11 u prvoj polufinalnoj večeri bio je rezerviran za Maltu. Te je godine ovu zemlju predstavljao Glen Vella s pjesmom One Life. Bio je nadomak prolaska u finale – osvojio je 11. mjesto s 54 boda, dok je desetoplasirana Švicarska imala samo bod više.

YouTube video

2012. – San Marino

Na Eurosongu u Bakuu u prvoj polufinalnoj večeri kao jedanaesta po redu nastupila je legendarna predstavnica San Marina Valentina Monetta. Iako joj je nastup bio energičan, s pjesmom The Social Network Song nije uspjela proći u finale, već se morala zadovoljiti 14. mjestom u polufinalu.

YouTube video

2013. – Bjelorusija

U švedskom Malmöu 2013. godine konačno je prekinuto proklestvo broja 11 u prvim polufinalima. Te je godine s ovog broja nastupila bjeloruska predstavnica Alyona Lanskaya, koja je s pjesmom Solayoh zauzela sedmo mjesto što je bilo dovoljno za plasman u finale.

YouTube video

2014. – Moldova

Sreća broja 11 nije dugo trajala. Na Eurosongu u Kopenhagenu održanom 2014. godine kao jedanaesta u prvom polufinalu nastupila je predstavnica Moldove Cristina Scarlat. Izvela je pjesmu Wild Soul, no nije uspjela osvojiti kartu za finale jer je zauzela 16. mjesto s tek 13 osvojenih bodova.

YouTube video

2015. – Bjelorusija

Nažalost, ni 2015. godine broj 11 nije donio sreću onome tko je pod njim nastupio u prvom polufinalu. A pod tim su brojem nastupili Uzari i Maimuna, predstavnici Bjelorusije. Izveli su pjesmu Time, koja im je donijela 12. mjesto što nije bilo dovoljno za prolazak u finale.

YouTube video

2016. – Cipar

Eurosong se 2016. godine ponovno vratio u Švedsku i ponovno je prekinuo prokletstvo broja 11. Naime, pod ovim su brojem u prvom polufinalu Eurosonga u Stockholmu nastupili predstavnici Cipra, grupa Minus One. Svojom rock pjesmom Alter Ego osvojili su osmo mjesto i time osigurali nastup u finalu.

YouTube video

2017. – Poljska

Kijevski Eurosong donio je nešto što se do tada nikada nije dogodilo – izvođač koji je nastupio jedanaesti u prvom polufinalu plasirao se u finale i time je ovaj broj dvije godine zaredom donio sreću izvođačima. U glavnom gradu Ukrajine u prvoj polufinalnoj večeri pod ovim je brojem nastupila poljska predstavnica Kasia Moś, koja je s pjesmom Flashlight osvojila deveto mjesto i time osigurala nastup u finalu.

YouTube video

2018. – Sjeverna Makedonija

Nažalost, 2018. broj 11 nije doživio treću sreću zaredom. Ove je godine u prvom polufinalu kao jedanaesta nastupila grupa Eye Cue, koja je predstavljala Sjevernu Makedoniju. S pjesmom Lost and Found zauzela je 18. mjesto i time ostala daleko od osvajanja karte za finale.

YouTube video

2019. – Gruzija

U Tel Avivu kao jedanaesti u prvoj polufinalnoj večeri nastupio je predstavnik Gruzije Oto Nemsadze. Izveo je pjesmu Keep on Going, no nije se uspio plasirati u finale. Završio je tek 14. i time se ponovno počelo stvarati proklestvo broja 11 u prvom polufinalu.

YouTube video

2021. – Belgija

No, proklestvo nije dugo trajalo. Na dugoočekivanom Eurosongu u Rotterdamu održanom 2021. godine, u prvom polufinalu pod brojem 11 nastupila je belgijska grupa Hooverphonic. Pjesma The Wrong Place, popraćena jednostavnim nastupom, ovoj je grupi donijela deveto mjesto što je bilo dovovljno za plasman u veliko eurovizijsko finale.

YouTube video

Hrvatska i broj 11

Iz ovog pregleda vidi se da Hrvatska u prvoj polufinalnoj večeri nikada nije nastupila kao jedanaesta po redu. Ipak, do toga je trebalo doći na nikad održanom Eurosongu 2020. na kojem je pod ovim brojem trebao nastupiti Damir Kedžo s pjesmom Divlji Vjetre.

No, broj 11 pokazao se sretnim za Hrvatsku. Iako nikada nećemo saznati kakav bi plasman ostvario Damir Kedžo, Hrvatska je kao 11., ali u drugom polufinalu, nastupila dva puta – 2008. i 2017. godine. Oba ova puta uspješno se plasirala u finale, a u nastavku donosimo redne brojeve pod kojima je Hrvatska nastupila otkako su uvedena dva polufinala (masnim slovima otisnuto je kada se Hrvatska plasirala u finale).

 • 2008. – 11., drugo polufinale
 • 2009. – 1., drugo polufinale
 • 2010. – 15., drugo polufinale
 • 2011. – 13., prvo polufinale
 • 2012. – 10., drugo polufinale
 • 2013. – 4., prvo polufinale
 • 2016. – 5., prvo polufinale
 • 2017. – 11., drugo polufinale
 • 2018. – 12., prvo polufinale
 • 2019. – 10., drugo polufinale
 • (2020. – 11., prvo polufinale)
 • 2021. – 10., prvo polufinale

Na kraju, vratimo se još nakratko na broj 11 u prvom polufinalu. Očito je da ovaj broj u prvim polufinalnim večerima donosi promjenjive rezultate budući da je do sada donio tek četiri prolaska i čak devet ispadanja. 

Napominjemo da je ovo samo statistički pregled dosadašnjih rezultata te da na krajnji ishod natjecanja utječu i mnogi drugi faktori.

YouTube video

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava19

 1. Euterpa — 31. ožujka 2022. u 13:50

  Ne razumijem o kakvom se prokletstvu priča u tekstu, nema tu prokletstva. Sve navedene pjesme koje su nastupile 11. i nisu prošle u finale nisu niti zaslužile prolaz i bilo bi šokantno da jesu. Jedino je Sjeverna Makedonija možda mogla nešto izvući, ali opet svi znamo da nisu ispali zbog rednog broja.

  Ali zbog ovog članka sam došla do zaključka da je Guilty Pleasure, koliko god bio middle of the road, zapravo druga ili treća najbolja pjesma koja je nastupila 11. u prvom polufinalu. 😀

 2. SwedenEurovisionFan — 31. ožujka 2022. u 09:34

  @Matija, Mia ide na sve moguće prepartyje, osim onog koji se održao u Barceloni, a i tamo bolje da nije išla jer je ozvučenje bilo kriminalno loše. Spot izlazi sutra.

 3. EscSerbonia — 31. ožujka 2022. u 08:39

  Ako prenebregnemo sve ovo što je bilo do sada u poslednjih 22 godine, dakle kopiranje zapadnih muzičkih matrica sa generičnim, prosečnim ili eventualno simpatičnim pesamama odnosno kreiranje većine do sada prosečnih i loših pesmica hrvatskih kompozitora, koje su muzički ostale u prošlom ili na početku ovog veka dolazimo do spoznaje da Hrvatskoj ponovo treba evrovizisjko praskozorje …. dakle neki novi savremni Rajko Dujmić podhitno , koji jako dobro zna šta radi i zbog čega to radi ..neko ko ima u glavi čitavu instalaciju na sceni, što sve skupa prodaje priču.

 4. EscSerbonia — 31. ožujka 2022. u 08:25

  Matija
  potpuno si u pravu oko poteza koje vuče HRT i Mia u promociji pesme i celog projekta….teški zaborav. Čak jedan indikativan ali bezazlen podatak, ..npr više je slovenačka pesma pregledana na yt nego Miana. Skoro pa neverovatno. Ali takva energija vlada … Skoro opšta neprimećenost Hrvatske na escu 2022,osim onog što ide po protokolu.
  Što se tiče dva plesača , to bi pre bilo uz ovakvu pesmu muško ženski par.
  A i to je već viđeno toliko puta,zar ne ? … A sa dva tipa koja se mlate i povijaju na sceni gubi se smisao koji pesma ima a koji je proizišao i Mie i plesača što je bilo ne tako neviđeno i bitno za esc ali ipak simpatično i slatkasto.

  Dakle pesmi treba jedan artistički nastup …instalacija…. neka rekvizita sa scenografski artom u pozadini, poput cranja u pesku……..e pošto je i to potrošeno već dva puta na escu, mora nešto drugo… Ali toliko toga ima da se samo uz malo domišljatosti može nešto i napraviti ali bez velikuh ulaganja. To bi pesmi dalo taj viši level i vizuelnom formatu.
  Inače sama pesma je bolja ili zanimljivija od mnogih iz konkurencije prvog PF i ako ostane neprimećena biće to iz dva razloga
  1. neprimećen (već viđen x puta) i nepamtljiv nastup ….neću reći loš.
  2.loša esca reputacija i (ne)glasanje po inerciji

  Zašto se u pozadini ne bi oslikalo Jadransko more …. naprimer
  zašto na sceni na donjem led ekranu ne bi plovio neki slatki stilizovani brodić .. i u njemu bi bio frajer-plesač koji se u početku ne vidi …. on negde na pola pesme doplovlljava do Mie, napravi par artističkih pokreta … uzima je polako sa scene ..smešta na svoju barku …. i plove zajedno u bolje sutra na led ekranima prkrsan zalazak sunca …
  to je instalacija …to treba ovoj pesmi ili šta slično….kao mala predstava u koju svi hipnotisano zure tri minuta…

 5. Matija — 31. ožujka 2022. u 06:58

  Nek´ se Mia Dimšić i njezin team prime posla, nigdje ih nema, kao da su osvojili Vinkovačke jeseni, a ne pobjedu na Dori. Niti je spot objavila, niti je bila na pre-partyju, totalno neprimjećena. Nadam se, toplo se nadam da će iz svega ovog proizaći jedan kontra efekt. Najlakše je reći, uživaj i ne zamaraj se za rezultat. Nismo je odabrali da ide na dvotjedni izlet u Turino, već da predstavlja Hrvatsku. Mislim da joj je redni broj najmanji problem, ako i sad ne izbori finale, ne ćemo nikad. Jedina pozitivna stvar je trenutno što nastupa iza Portugala, a ispred Danske. Budimo realni, niti Portugal, niti Danska niti Hrvatska nisu nešto wow. Ne opterećujem se ove godine Eurosongom, jer vidim da se niti Mia Dimšić ne zamara previše, djeluje mi kao da ide na neki izlet. Nadam se da će barem nastup i priča biti dobri, ne želim nikakve ljuljačke, možda ne bi bilo loše da ovog puta uključi dva plesača i učini nastup zanimljivijim, ne znamo ništa…

 6. ESC Fuego — 31. ožujka 2022. u 05:32

  Croatia in semi finals:
  2022 11th
  2021 10th
  2020 11th
  2019 10th
  2018 12th
  2017 11th
  2016 5th
  2013 4th
  2012 10th
  2011 13th
  2010 15th
  2009 1st
  2008 11th

  Treba li se išta dodati… Hvala EBU

 7. EscSerbonia — 30. ožujka 2022. u 21:31

  Sad ćete se još vaditi na redosled nastupanja, …ma daaaj hahaaaaaaaaa
  tj. na broj 11 odnosno 1 +1 jednako 2 ……….konspiracije i ostalo 🙂

  pesma i samo pesma… pre svega inovativnost u zvuku i nastupu … pa i da hoćeš ne možeš ostati neprimećen.

  A šta radi plesač ako ne pleše ? postaje statista-figurant (fikus na sceni) i čeka kraj pesme da poljubi Miu 🙂

 8. Vix Asher — 30. ožujka 2022. u 18:35

  Marija, podrška. Skroz zanimljiva analiza.

 9. Vix Asher — 30. ožujka 2022. u 18:32

  Ako netko nije čuo, na Konektu se održala igra Eurosong prije EUROSONGA -4.sezona. Finalna emisija je predvođena za 2.4. (subota) na Konektu u večernjem terminu. Glasovanje je jos aktivno. Sve info su u grupi Eurosong prije EUROSONGA na Konektu. Registrirajte se, budite publika, a ako netko želi može bit i natjecatelj te mi poslati bodove od top10. 🙂

 10. ESC fan — 30. ožujka 2022. u 16:57

  Iskreno…Miji bih poručio isto kao i predstavnici Sjeverne Makedonije, da se nastoji maksimalno provesti i uživati u vremenu i ne obazirati se na rezultat.

 11. Niko bitan — 30. ožujka 2022. u 16:06

  Nije vazno na kojem broju nastupas, vec ko nastupa pre i posle tebe.

  -Komentar random osobe na internetu

 12. EPULON — 30. ožujka 2022. u 15:59

  11 ____ 1+1 = 2

  2 ____ Broj 2 simbolizira mnoge osnovne dualnosti kao što su: ja/ti, muško/žensko, da/ne, živ/mrtav, lijevo/desno, ……. prolazi / ne prolazi u finale !

  Eto, baš nam i je takav broj 11 !!! 😂😂😂

 13. Eurovisio Fanatico — 30. ožujka 2022. u 15:46

  Zanimljiv pregled kroz godine, ali mislim da redni broj nije glavni faktor koji će te odvesti u finale ili ostaviti u polufinalu.

 14. TimeForChange! — 30. ožujka 2022. u 15:17

  haha točno sam znao tko je autor ovog teksta… don't quit your day job, toliko.

 15. Johnny — 30. ožujka 2022. u 14:16

  Redni broj nastupa u polufinalu ne igra presudnu ulogu u prolasku!

 16. Piceza — 30. ožujka 2022. u 14:07

  Hrvatskoj je redni broj najmanji problem u ovom slucaju

 17. LoveWave — 30. ožujka 2022. u 13:39

  Znaci i Kedzo je dobio poziciju izmedu 10-12 hahaha pa stvarno nas vole nema sta!😂

 18. Dell — 30. ožujka 2022. u 13:24

  koje njesra od teksta 🙂

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?