Luna i Bojan predstavljaju izvođače 61. Eurosonga (4) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Luna i Bojan predstavljaju izvođače 61. Eurosonga (4)

  8 min za čitanje   16 komentara

U današnjem dijelu upoznat ćete se s tri natjecateljice koje zajedno broje 80 godina. Dvije predstavljaju zemlje koje u svojoj eurovizijskoj povijesti imaju upisanu barem po jednu pobjedu, dok treća ima duži radni staž od samog eurovizijskog staža zemlje koju predstavlja. O kome se radi saznajte u redovima koji dolaze.

austrija AUSTRIJA

Izvođač: Zoë Straub
Pjesma: Loin d’ici
Autori: Christof Straub & Zoë Straub
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Prošlogodišnjim domaćinima Eurosong ostat će, barem djelomično, u gorkom sjećanju zbog činjenice da su ušli u povijest kao prvi domaćini koji su kraj natjecanja dočekali s okruglo nula bodova. Nulu su u svojoj povijesti imali još tri puta, ali se čini kako će prošlogodišnja biti ona koja će se najviše pamtiti. Ipak, ni njihov prvi nastup, iz davne 1957. godine, nije im ostao u najsjanijem sjećanju jer su tada natjecanje završili na posljednjem mjestu sa samo tri boda. Da nije sve tako crno dokaz su i dvije pobjede (1966. godine Udo Jürgens s Merci, Chérie i 2014. godine Conchita Wurst s Rise Like a Phoenix), te još pet plasmana u najboljih pet. Prošlogodišnji nastup grupe The Makemakes bio je sveukupno četvrti austrijski nastup u velikoj završnici Eurosonga, od promjene formata natjecanja i uvođenja polufinala.

Predizbor i biografija izvođača

Za ovu godinu austrijska nacionalna televizija ORF odlučila je da svog 49. predstavnika izabere putem nacionalnog izbora. Wer singt für Österreich? održan je 12. veljače, a desetoro sretnih natjecatelja izvelo je svoje pjesme, nakon čega su stručni žiri i publika svojim glasovima odlučili kako je najbolje da u Stockholm otputuje mlada Zoë Straub s pjesmom Loin d’ici na francuskom jeziku.

Prije malo više od 19 godina u glavnom austrijskom gradu Beču glazbena obitelj Straub postala je bogatija za jednog člana – djevojčicu Zoë, koja je već u dobi od šest godina imala priliku zapjevati u pjesmi svojih roditelja Doop Doop (Baby Remix). Ipak, ovogodišnja austrijska predstavnica svoju glazbenu karijeru započinje prošle godine i to sudjelovanjem u nacionalnom izboru za Eurosong. Pjevala je Quel filoua gledatelji i žiri smatrali su da je njen nastup prošle godine bio vrijedan trećeg mjesta. To je nije pokolebalo, već je ponukalo Zoë da nastavi s glazbom, te je ona u listopadu objavila svoj prvi studijski album naziva Debut, s kojim je dospjela na peto mjesto austrijskih glazbenih ljestvica. U svibnju u Stockholmu Zoë će pjevati pjesmu koju je napisala zajedno sa svojim ocem Christofom Straubom.

austrija 2016 L&B Zoe

Dans un pays loin d’ici
À la recherche du paradis
Dans un pays loin d’ici
On chante, on chante
Dans un pays loin d’ici
À la recherche du paradis
Dans un pays loin d’ici
On chante

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 23. (28.3.2016. u 16:00)
Kvote
William Hill – 67
bwin – 67
Boylesports – 101
betfair – 101
bet365 – 101
betway – 101

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter

anketa 423

Koji će biti završni plasman Austrije na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 190

 • Neće se plasirati u finale [67 / 35%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [49 / 26%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [30 / 16%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [24 / 13%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [14 / 7%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [6 / 3%]

macedonia_makedonija MAKEDONIJA

Izvođač: Kaliopi
Pjesma: Dona
Autori: Romeo Grill, Kaliopi
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

U svojih dosadašnjih 15 nastupa najbolji rezultat koji su postigli jest 12. mjesto iz 2006. godine koje je postavila Elena Risteska s pjesmom Ninanajna. Makedonski nastupi koji su još vrijedni spomena su Kaliopin iz 2012. godine (13. mjesto), Karolinin iz 2007. godine (14. mjesto) i Tošetov iz 2004. godine (14. mjesto). Od uvođenja polufinala 2004. godine, makedonski predstavnici samo su se pet puta našli u samoj završnici natjecanja, a dva puta su bili glavni tragičari natjecanja jer su po završetku televotinga u polufinalu bili na desetom mjestu (2008. i 2009. godine), ali zbog odluke žirija njihovi tadašnji predstavnici nisu imali priliku svoju pjesmu zapjevati i po drugi put. Nakon nekoliko godina internih odabira, MRT je prošle godine pokušao ponovno putem nacionalnog izbora izabrati svog predstavnika, ali pobjednik Skopskog festivala Daniel Kajmakoski u Beču nije uspio prikupiti dovoljno bodova za novo makedonsko finale.

Predizbor i biografija izvođača

Pogođena novim ispadanjem u polufinalu, makedonska nacionalna televizija za 2016. godinu odustaje od nacionalnog izbora kao formata pronalaska predstavnika i odlučuje da igra na sigurno te ponovno poziva jedno od najvećih glazbenih imena u svojoj zemlji da ih predstavlja. Naravno, riječ je bilo o glazbenoj divi Kaliopi.

Kaliopi je rođena 28. prosinca 1966. godine u Ohridu i već se sa nepunih deset godina pojavila na dječjem festivalu Zlatno Slavejče, gdje pobjedila s pjesmom Mojata učitelka. Svoj glazbeni talent prvo je razvijala kroz zbor s kojim je nastupala diljem bivše Jugoslavije, Čehoslovačke i Austrije, da bi potom krenula na satove solo pjevanja. Godine 1984. s Romeom Grillom osniva bend Kaliopi, koji se publici predstavljaju s pjesamama Tomi i Nemoj da me budiš. U godinama koje su slijedile dvojac će nastupiti na nekoliko festivala, da bi 1986. konačno objavili prvi studijski album nazvan po imenu benda. Godinu dana poslije objavit će drugi studijski album Rođeni, na kojem će se izdvojiti i danas vrlo popularna i slušana skladba Rođeni (Bato), čiji je autor Grill. Nakon uspjeha koji su postigli sa ovim albumom, Kaliopi i Romeo će se na određeno vrijeme preseliti u Švicarsku, da bi konačni povratak na glazbenu scenu i početak solo karijere pjevačica najavila svojim nastupom na Skopje festu ’96, inače nacionalnom makedonskom predizboru za tadašnji Eurosong. Kaliopi je s pjesmom Samo ti pobjedila i dobila pravo predstavljanja svoje zemlje na Eurosongu, ali kako je te godine bilo dosta novih natjecatelja pjevačica s ovom pjesmom, nije uspjela proći preselekciju (neslužbeno polufinale) i nastupi u Oslu. Prvi solo album Oboi me izašao je krajem prosinca 1999. godine, a u godinama koje su dolazile makedonska pop diva objavit će još pet studijskih albuma, jednu kompilaciju, dva live albuma, kao i album Oblivion, nastao u suradnji s bosanskim glazbenim umjetnikom Edinom KaramazovimU svojoj dosadašnjoj karijeri, Kaliopi ima upisano sudjelovanje u prvom izdanju makedonske verzije Idola, kao i nastup na Eurosongu 2012. s pjesmom Crno i belo, kada je natjecanje završila na 13. mjestu u finalu. Baš kao i prije četiri godine i ovaj put Kaliopi je svoju eurovizijsku pjesmu Dona napisala u suradnji s bivšim mužem i dugogodišnjim suradnikom Romeom Grillom.

Kaliopi 2016 Makedonija L&B

Dona, Dona, Dona, Dona, Dona
Dona gledaj me
i nasmej se
za mene
Dona, Dona, Dona, Dona
moja sila, svetlost, sjaj
me praviš silna znaj, o Dona
veruvaj
vo mene veruvaj

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 33. (28.3.2016. u 16:00)
Kvote
William Hill – 101
bwin – 101
Boylesports – 151
betfair – 126
bet365 – 201
betway – 151

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

anketa 424

Koji će biti završni plasman Makedonije na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 197

 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [61 / 31%]
 • Neće se plasirati u finale [51 / 26%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [38 / 19%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [32 / 16%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [11 / 6%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [4 / 2%]

serbia_srbija SRBIJA

Izvođač: Sanja Vučić ZAA
Pjesma: Goodbye (Shelter)
Autori: Ivana Peters
Redni broj nastupa u finalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Srbija svoju eurovizijsku priču započinje vrlo uspješno 2007. godine i to pobjedom na najvećem europskom glazbenom natjecanju, što je do tada jedino uspjela Švicarska na prvom Eurosongu. Organizirali su Eurosong ’08, a na domaćem terenu je Jelena Tomašević s pjesmom Oro uspješno osvijetlila obraz domaćina završivši natjecanje na šestom mjestu. Uslijedit će jedno ispadanje u polufinalu, dva nastupa koja su zaslužila sredinu tablice u finalu i sjajni comeback Željka Joksimovića, koji je drugi put kao izvođač natjecanje završio na trećem mjestu. Ponovno će ispasti u polufinalu, te će iz financijskih razloga preskočiti Kopenhagen, da bi Bojana Stamenov prošle godine srpski povratak na Eurosong osvijetlila visokim desetim mjestom u samoj završnici najveće europske glazbene manifestacije.

Predizbor i biografija izvođača

Iako su prošle godine vrlo rano objavili ime autora skladbi za Eurosong 2015. i organizirali nacionalno finale, ove godine RTS je na vrlo netipičan i neobičan način za njih vrlo dugo šutio o svojim planovima za ovogodišnji Eurosong. Tek smo početkom ovog mjeseca svjedočili prvo predstavljanju izvođača, a tjedan dana kasnije i specijalnoj emisiji u kojem je bila predstavljena pjesma i sam izvođač.

Glazbena redakcija RTS ove godine odlučila je da u ime Srbije na Eurosongu nastupi 22-godišnja Kruševljanka Sanja Vučić. Rođena u obitelji pjevača, Sanja je od malena bila okružena glazbom, učila je stare narodne pjesme i sevdalinke, a uz satove solo pjevanja, njen vokal je s godinama bio je dovoljno izbrušen i za skladbe izvođača poput Arethe Franklin i Beyoncé. Nastupala je u mnogim bendovima, dok je s zborom iskusila kako izgleda nastupati po raznim zemljama. Godine 2012. postaje članica šestočlanog kruševačkog sastava ZAA, sa kojima je nastupala na svim većim regionalnim festivalima poput Exita, Nišvillea, Love festa itd. Njen vokal krasi zasad posljednji album benda pod nazivom What About. Trenutačno, pjevačica živi u Beogradu gdje studira arapski jezik. Za nešto više od mjesec dana Sanja Vučić ZAA predstavit će nam se s pjesmom Goodbye (Shelter), koja govori o nasilju nad ženama, autorice Ivane Peters.

Sanja Vucic Srbija 2016 L&B

Every time I say goodbye,
you try to keep me by your side
Gotta fight my way out of your hands,
find the shelter from the pain

Every time you say your lies,
I hide away and close my eyes,
I won’t let you tear my world apart,
gotta find a shelter for my heart

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 9. (28.3.2016. u 16:00)
Kvote
William Hill – 26
bwin – 26
Boylesports – 19
betfair – 26
bet365 – 23
betway – 23

Društvene mreže

Facebook, Instagram

anketa 425

Koji će biti završni plasman Srbije na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 228

 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [85 / 37%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [68 / 30%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [49 / 21%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [13 / 6%]
 • Neće se plasirati u finale [11 / 5%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [2 / 1%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava16

 1. from_Russia_with_Love — 30. ožujka 2016. u 14:53

  Ne znam da li će Sanja uzvratiti i posetiti možda Zagreb , …. Sarajevo … pre esca..

 2. oshawott — 29. ožujka 2016. u 22:00

  @jacob na RTS-u je izvela pjesmu i popričala sa Sanjom Vučić o svemu što se zbilo od kad je odrabrana za hrvatsku predstavnicu. (http://www.rts.rs/page/rts/sr/pesma+evrovizije/%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B3+2016/story/2542/Vesti/2262193/Sanja+Vu%C4%8Di%C4%87+ZAA+ugostila+Ninu+Kralji%C4%87+na+RTS-u.html)
  U jutarnjem programu Pinka su joj voditelji postavili par pitanja, nije ništ novo rekla. Pitali su zašto autori pjesme nisu Hrvati, pa je odgovorila kako Daria Kinzer nije Hrvatica a predstavljala je Hrvatsku na Eurosongu, zanimljiv trenutak. I valjda su pred kraj emisije pustili onaj preview video. (https://www.youtube.com/watch?v=nf1IYL0cKNk)
  xoxo

 3. ❤Jacob❤ — 29. ožujka 2016. u 20:42

  @oshawott je izvela uzivo pjesmu ili?

 4. oshawott — 29. ožujka 2016. u 19:01

  1. Makedonija
  2. Srbija
  3. Austrija

  I pišite nešto o tome kako je Nina jutros promovirala Lighthouse na Pink TV-u i RTS-u… <3333

 5. EuroKid — 29. ožujka 2016. u 18:02

  1.Srbija – Sanja ima predivan vokal i odlicna pojava je
  2.Makedonija – Kaliopi je carica , nije bilo fer da je prvu stavim , ipak je ona iz moje zemlje
  3.Austija – Zoe mora se pobrinuti oko LIVE nastupa , jer je ipak mlada i sa malim iskustvom

  U svakom slucaju , srecno svima ! 🙂

 6. DameDolla — 29. ožujka 2016. u 16:03

  Srbija najbolja od ove 3,a između Austrije i Makedonije se ne mogu odluciti ali ajde ipak nek bude maledonija

 7. Eurovision Kosovo/Kosovë — 29. ožujka 2016. u 15:14

  1. MAKEDONIJA
  2. AUSTRIJA
  3. SRBIJA

 8. TRIGLAV — 29. ožujka 2016. u 14:54

  1. srbija
  2. makedonija
  3. avstrija

 9. lazareva — 29. ožujka 2016. u 14:52

  1.Srbija
  2.Austrija
  3.Makedonija

 10. Christoph — 28. ožujka 2016. u 21:26

  Srbija – 6. do 12. mjesto
  Austrija – neka budu sretni ako se dicepaju prvoj 15
  Makedinija – finale ali manje uspjesno nego u Azerbejdzanu

 11. from_Russia_with_Love — 28. ožujka 2016. u 20:45

  Meni dragim i dobrim ljudima na dar …. Divna je predivna! Dočekaćemo i nju na escu. Uživajte, a možda kane i koja suza iz oka…
  https://www.youtube.com/watch?v=cJa_x_qbo6A

 12. Marko — 28. ožujka 2016. u 19:41

  1) Srbija
  2) Austrija
  3) Makedonija 🙂

 13. i_kostel — 28. ožujka 2016. u 19:40

  Austrija – sigurni dark horse ovog Eurosonga. Iako je ovo u "jačem" polufinalu mogla bi proći kao Litva 2011. kod žirija. Uopće me ne bi čudilo i zaslužila je!
  Makedonija – Nadam se da će u top 10 mada teško, ali ja bi nju rado stavio tamo pogotovo jer ne pjeva na engleskom.
  Srbija – moj broj 1, nadam se da će u top 5! 😀

 14. Maja — 28. ožujka 2016. u 18:26

  Slažem se za Srbiju, u finalu top 10 🙂 izvanredan glas

 15. SwedenEurovisionFan — 28. ožujka 2016. u 16:36

  Bilo bi mi stvarno žao da Zoe ne uđe u finale, opet kažem da mi je to jedna od onih pjesama koje mi jednostavno izvuku osmijeh na lice bez obzira što pjeva na francuskom 🙂
  Kaliopi jednostavno mora ući u finale, u prilog joj ide činjenica da je po mnogima u slabijem polufinalu, a već je i bila na Eurosongu pa bi i zbog toga mogla pobrati glasove publike, u finalu očekujem zlatnu sredinu.
  Što se Srbije tiče, svaka čast susjedi, ponovno ste izabrali dostojnu predstavnicu i ponovno zaslužujete Top10! 🙂 Po meni, pjesma ima potencijala za neko 6. – 8. mjesto.

 16. from_Russia_with_Love — 28. ožujka 2016. u 16:21

  Austrija , 95 % neće videti finale.
  Makedonija ulazi u finale , tamo najrealnije od 15 do 18 pozicije, najgore do 20 mesta .
  Srbija , prolazak u finale neupitan, a u finalu vrlo izgledan top 10 plasman kao i prošle godine.
  Što se tiče kladionica siguran sam da će se one pred esc izmeniti , te da će se Srbija kao i prošle godine pomeriti na njima još ka samom vrhu . No i ovako je opet u vrhu. Ne igra to neku ulogu ui realnom nastupu , deluje više na moral pred bitku 🙂
  U svakom slučaju očekujem bolju pozicijuu od bojane prošle godine, jer ovo je vrhunska pesma i vrhunski vokal.
  Žiri će posebno biti naklonjen ovoj pesmi , a publika u priličnom broju ali ipak manje nego žiri . Tako da konačno Srbija u najboljem slučaju možda se dokači 5 pozicije a najgorem slučaju bi trebalo biti neko 8 do 9 mesto . Ne verujem u neka odstupanja od ovog.
  I mislim da će to biti bar relativno lako ostvarivo , a uz samo nastup i lako ostvarivo , jer će se i pri glasanju , po mojoj slobodnoj proceni ispod Srbije sigurno naći Letonija i Malta a verovatno i Francuska ( šta više ubeđen sam da hoće) .

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!