Luna i Bojan predstavljaju izvođače 63. Eurosonga (2) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Luna i Bojan predstavljaju izvođače 63. Eurosonga (2)

  8 min za čitanje   35 komentara

Subotnje popodne rezervirano je za troje izvođača koje ćemo slušati u polufinalima Eurosonga 2018. O kojim se izvođačima radi, pogledajte u nastavku.

 GRUZIJA

Izvođač: Iriao
PjesmaFor You (Sheni gulitsvis)
Autori: Davit Malazonia, Irina Sanikidze
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: nepoznat

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup2007.
Najbolji plasman: 9. mjesto (2010.2011.)
Najlošiji plasman: posljednje, 15. mjesto u polufinalu (2014.)
Prošlogodišnji predstavnik: Tamara Gachechiladze – Keep The Faith (11. mjesto u polufinalu, 99 bodova)
Detaljnije o povijesti Gruzije na Eurosongu saznajte ovdje.

Predizbor i biografija izvođača

Gruzijska televizija GPB potvrdila je u listopadu nastup na Eurosongu 2018., no ostavili su otvorenu opciju o metodi odabira predstavnika. Naime, većina planova krajem 2017. bila je usmjerena na organizaciju Dječjeg Eurosonga 2017., zbog čega nisu odmah otvorili prijave za nacionalni izbor. Kako je vrijeme prolazilo, bilo je jasno da od nacionalnog izbora neće biti ništa, iako je voditeljica Dječjeg Eurosonga 2017. Helen Kalandadze rekla kako će se natjecati. Naposlijetku, kad je cijeli svijet slavio Novu godinu, GPB je objavio da je za Lisabon interno odabrao grupu Iriao, koji su 13. ožujka predstavili pjesmu For You (ili na gruzijskom Sheni gulitsvis). Autorskog dvojca Davit Malazonia i Irina Sanikidze, ovo je prva pjesma koja će u potpunosti biti izvedena na gruzijskom jeziku (neka Vas naslov ne zavara, to je zbog lakšeg izgovora komentatorima, sama pjesma nema engleskog teksta).

Iriao je inače sedmeročlana grupa koju čine David Malazonia (inače pokretač inicijative za osnutak grupe), Nugzar Kavtaradze, Bidzina Murgulia, Levan Abshilava, Shalva Gelekva, George Abashidze i Mikheil Javakhishvili. Na gruzijskoj glazbenoj sceni su od 2013. godine, a do objave da idu u Portugal, većina Gruzijaca nije ni znala za njih, većinom zbog neobične kombinacije glazbenih pravaca. Naime, Iriao kombinira gruzijsko polifono pjevanje, koje se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine od 2008. godine, s gruzijskom etno-glazbom i jazzom, a upravo je David Malazonia prvi gruzijski skladatelj koji se upustio u njihovo međusobno kombiniranje. Dosad su nastupali na nekoliko međunarodnih festivala. Inače, njihovo ime dolazi dolazi od fraze Iriao-uruao, koja se čuje u jodlerskom stilu pjevanja Krimanchuli, koja je isto dio gruzijskog polifonog pjevanja.

Sheni gulistvis
Sikvarulistvis
Tundac erti tsutistvis
Isev vagrzelebt gzas
Rasaca gascem shenia

YouTube video

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 38. (17.3.2018. u 21:30)
Kvote
bet365 – 250
skybet – 200
William Hill – nem kvote
Boylesports – 100
betway – 100

Društvene mreže

FacebookSoundcloudYouTube

anketa 864

Koji će biti završni plasman Gruzije na Eurosongu 2018.?

Ukupno glasova: 199

 • Neće se plasirati u finale [180 / 90%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [11 / 6%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [6 / 3%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [1 / 1%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [1 / 1%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [0 / 0%]

 ESTONIJA

Izvođač: Elina Nechayeva
PjesmaLa forza
Autori: Mihkel Mattisen, Timo Vendt, Ksenia Kuchukova, Elina Nechayeva
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: nepoznat

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup1994.
Najbolji plasman: 1. mjesto (2001.)
Najlošiji plasman: posljednje, 18. mjesto u polufinalu (2016.)
Prošlogodišnji predstavnik: Koit Toome & Laura – Verona (14. mjesto u polufinalu, 85 bodova)
Detaljnije o povijesti Estonije na Eurosongu saznajte ovdje.

Predizbor i biografija izvođača

Nakon što su prošle godine postali fan flop natjecanja, estonska delegacija odlučila je nacionalni izbor Eesti Laul “vratiti korjenjima za 2018.” (što god im to značilo). Format natjecanja ostao je isti kao i prošle godine – 20 natjecatelja, raspoređeno u dva polufinala, a u finale je prolazilo po pet natjecatelja. U velikom finalu u dvorani Saku Suurhall zapravo ni nije bilo većeg iznenađenja jer je estonski izbor osvojila favoritkinja Elina Nechayeva s pjesmom na talijanskom jeziku La forza, koju je napisala u suradnji s Mihkelom Mattisenom, Timom Vendtom i Ksenijom Kuchukovom.

Elina Netšajeva (prezime je u prosincu 2017. prilagodila engleskom govornom području u slučaju pobjede na Eesti Laulu) rođena je 10. studenog 1991. u Tallinnu u obitelji rusko-estonskog-čuvaskog porijekla. Estonska javnost upoznala ju je 2009. godine kada se prijavila na audiciju za estonski Idol, kada je eliminirana prije finala. U međuvremenu, upisala se na Akademiju glazbe i teatra, gdje je postala magistrica solo pjevanja. Kao solo pjevačica, pjevala je u zboru Raduga, osvojila je prvu nagradu na natjecanju koje nosi ime Giuseppea Verdija, bila je jedna od troje finalista ERR-ovog natjecanja za klasične pjevače Klassikatähed 2014, te izvodi koncerte u suradnji s pijanisticom sa svoje akademije Helin Kapten. Inače, prošle godine je vodila polufinala Eesti Laula zajedno s Markom Reikopom. Inače, priča pet jezika (estonski, ruski, engleski, francuski i talijanski) i velika je obožavateljica animea Hayaa Miyazakija i crtića s Disneyjevim princezama. Također, kako bi održala svoj glas, ujutro održi sesiju joge i džogiranja. Trenutno je u vezi s bogatim binzismenom, zbog kojeg se našla na meti estonskih medija.

La forza del destino
Volteggiar mi fa
L’ora é vicina di felicitá
É sogno o realtá
Nostra affinita
Sull’ali dell’amore rose

YouTube video

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 2. (17.3.2018. u 21:30)
Kvote
bet365 – 6
skybet – 7
William Hill – 6
Boylesports – 5
betway – 11/2

Društvene mreže

Facebook, InstagramTwitter, YouTube

anketa 865

Koji će biti završni plasman Estonije na Eurosongu 2018.?

Ukupno glasova: 218

 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [88 / 40%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [65 / 30%]
 • Neće se plasirati u finale [25 / 11%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [17 / 8%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [15 / 7%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [8 / 4%]

 IRSKA

Izvođač: Ryan O’Shaughnessy
Pjesma: Together
Autori: Ryan O’Shaughnessy, Mark Caplice, Laura Elizabeth Hughes
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: nepoznat

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup1965.
Najbolji plasman: 1. mjesto (1970.1980.1987.1992.1993.1994.1996.)
Najlošiji plasman: 15. mjesto u polufinalu (2008., 2016.)
Prošlogodišnji predstavnik: Brendan Murray – Dying to Try (13. mjesto, 86 bodova)
Detaljnije o povijesti Irske na Eurosongu saznajte ovdje.

Predizbor i biografija izvođača

Prošlogodišnji fijasko u vrijednosti od 331 tisuću eura rezultirao je time da je javnost tražila više transparentnosti vezane za odabir irskog predstavnika na Eurosongu. Irska televizija RTÉ je djelomično to i učinila – održala je tzv. eurovizijski panel, otvorila je natječaj, a zvali su i šefove delegacija drugih delegacija za pomoć pri odabiru (među kojima je bio i Amir Alon iz Izraela, koji je objavio ovu sliku). Prema prvim informacijama, RTÉ je naposlijetku odabrao duo Heathers uz uvjet da odaberu drugu pjesmu, što su one odbile. Nakon što su se one povukle, RTÉ je odabrao Ryana O’Shaughnessyja i njegovu pjesmu Together (napisana u suradnji s Markom Capliceom i Laurom Elizabeth Hughes). Pjesma je objavljena pred kraj roka za prijavu pjesama (inače, izraelski šef delegacije otvoreno je kasnije priznao da je pjesmi dao dva boda na preslušavanju).

Ryan je rođen 27. rujna 1992. u predgrađu Dublina u obitelji s troje djece (brat Graham i sestra April su stariji od njega). Njegov stric je Gary O’Shaughnessy, irski predstavnik na Eurosongu 2001. Kao četverogodišnjak je upisan u Billie Barry Stage School, gdje je počeo izučavati glumu. Kasnije je završio paralelno DIT (Dublinski institut za tehnologiju) i BIMM (Britansko-irski institut za suvremenu glazbu), zbog čega se može pohvaliti sviranjem gitare, klavira i saksofona, te produciranjem za druge glazbenike. Nakon što je devet godina (2001.-2010.) glumio siroče Marka Halpina u seriji Fair City, prijavio se u irski The Voice, gdje je pod vodstvom Briana O’Kennedyja (Irska 2006.) došao do prve emisije uživo. Taman prije nego što su počele emisije uživo irskog The Voicea, Ryan se s autorskom pjesmom No Name prijavio na britanski Supertalent, gdje je dobio tri DA. Iako je njegova audicija emitirana nakon njegovog ispadanja iz The Voicea, tijekom call-backa za Supertalent je otkriveno da je pod ugovorom s RTÉ-om i kućom Universal Music Group, zbog čega je bio diskvalificiran. Nakon što ga je UMG oslobodio ugovora, Ryan je bio vraćen u Supertalent, gdje je došao do petog mjesta u finalu. Kasnije se pojavio u prvoj (i jedinoj) sezoni natjecanja The Hit, gdje se natjecao protiv svog nekadašnjeg mentora iz The Voicea O’Kennedyja.

Inače, ovih dana se Ryan našao u sjedištu jednog skandala kad je na Twitteru optužio Rusiju da pokušava sabotirati njegov nastup na Eurosongu 2018. Razlog – njegov spot za Together u čijem je sjedištu jedan gay par. Naime, ovogodišnji irski predstavnik nije pogledao video do kraja u kojem je voditelj jednog manjeg kanala izjavio da bi Rusija mogla protestirati zbog njegovog spota. Ta njegova ishitrena izjava dovela ga je do naslovnica britanskih i irskih medija, a pritom je samo trebalo pogledati rezultate iz 2014. godine, kada je ruski televoting pripomogao da Conchita Wurst dobije pet bodova od Rusije.

How could true love look me in the eye and lie… lie…
I thought we’d be together till we die
I’ll forever wonder why
I thought we’d be together till we die
I’ll forever wonder why
I’ll forever wonder why (You let go of me, you let go of me)

YouTube video

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 31. (17.3.2018. u 21:30)
Kvote
bet365 – 100
skybet – 200
William Hill – 100
Boylesports – 33
betway – 100

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

anketa 866

Koji će biti završni plasman Irske na Eurosongu 2018.?

Ukupno glasova: 221

 • Neće se plasirati u finale [168 / 76%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [17 / 8%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [12 / 5%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [10 / 5%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [9 / 4%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [5 / 2%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava35

 1. ESCCRO — 19. ožujka 2018. u 23:01

  LJUDI UDITE U GRUPU NA FACEBOOKU – HRVATSKI EUROVIZIJSKI KLUB 🙂 SVI DOBRODOSLI, VEC 240 AKTIVNIH CLANOVA!

 2. Dino — 19. ožujka 2018. u 10:46

  Niti jedna od ove 3 nije za finale!

 3. Marko — 19. ožujka 2018. u 03:27

  1) Estonija
  2) Irska
  3) Gruzija ?

 4. LoveWave — 19. ožujka 2018. u 00:26

  1. Estonija
  2. Gruzija
  3. Irska
  Od ove tri, u finalu jedino vidim Estoniju. Pobijediti sigurno neće, jer će ju srozat televoting, ali top 10 bi trebao bit. Takodjer mi je i gruzijska pjesma dobra, ali sumnjam da će proći u finale. Irska preloša i ove godine.
  Pridružujem se ekipi koja neće više gledati eurosong ukoliko Izrael pobijedi..

 5. Rafael — 18. ožujka 2018. u 21:55

  @wannabe mislim da Španjolska ni u teoriji nema šanse za pobjedom, iako su dosta visoki na kladionicama, tako da bi se trebali pribojavati samo izraelske pobjede 😀

 6. Lujka s ukusom — 18. ožujka 2018. u 21:38

  JESC 2018 datum, logo i slogan otkriveni
  https://junioreurovision.tv/story/junior-eurovision-2018-to-take-place-in-minsk-arena-november-25

 7. Luxy — 18. ožujka 2018. u 21:32

  ja se iskreno nadam pobjedi Izraela ili Bjelorusije, Ceske, mozda cak i Spanjolske hahahhaha toliko se razlikujem kd vas

 8. Vix — 18. ožujka 2018. u 21:24

  Moram priznati da je i meni ovo jedan od najzanimljivijih Eurosong godina.
  Imamo veliku ponudu različitih žanrova, i malo koja pjesma se izdvaja iz mase.
  A veliki dio tih pjesama je dostojan top10…bit će zanimljiva ovo godina. 🙂

 9. Croeurofan — 18. ožujka 2018. u 20:58

  @hirscher1 Da bit će krvi…

 10. Hirscher1 — 18. ožujka 2018. u 20:49

  će ovo bit najzanimljivi esc od 2011

 11. Hirscher1 — 18. ožujka 2018. u 20:48

  @blink
  Eee bravo Francuska! Lako moguće! Može do bodova kod žirija i do televotinga.

  Ja mislim da

 12. Croeurofan — 18. ožujka 2018. u 20:45

  @rafael Vjeruj mi nisi jedini ni meni nije dobar Izrael.

 13. Rafael — 18. ožujka 2018. u 20:13

  @angelo96 svaka čast svakome i svemu, ali što je previše je previše, mene bi osobno bilo sram da ova, ili neka ovakva, nazovimo to pjesma, predstavlja Hrvatsku koliko god to bilo moderno ili "IN". Usput, drago mi je da još netko dijeli moje mišljenje (:

 14. Vix — 18. ožujka 2018. u 20:00

  @rafael UPRAVO TO! Ako Izrael pobjedi to je povreda te se i ja pridružujem tvom stavu da ukoliko to čudo pobjedi-da ne gledam Eurosong.
  Italiju 2017. nisam vidio kao pobjednika-ali bar su imali nekog razloga za pobjedu-karizmatičnost i glas pjevača …ova ženska nema ništa,a pjesma još manje. Fuj!

 15. Bulbasaur — 18. ožujka 2018. u 18:52

  POBIJEDITI ĆE: (nije moj top, nego samo mislim da će netko od ovih pobijediti, moj top 3 se razlikuje od ovog)
  Izrael
  ili
  Cipar
  ili
  Belgija
  Još jednom, ovo nije moj top, nego samo mišljenje, moj top se razlikuje!

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?