Na pomolu veliki skandal u Španjolskoj

Podijeli na Facebook Twitter

Nakon jednog od najnapetijih finala španjolskog izbora i ogromnog negodovanja publike koja se zatekla u studiju prošlu subotu, stvari se polako izmiču kontroli. Prema navodima José Miguela Camacha, člana zastupničkog kongresa Španjolske i portala lainformacion.com sudjelovanje Manela Navarro na Eurosongu 2017. godine je upitno.

Objetivo Eurovision ove je godine ponudio pravu dramu. Članovi stručnog žirija Virginia Díaz, Javier Cárdenas i Xavi Martínez glasali su za svoje favorite i najviše bodova podijelili Navarru, međutim publika se nije složila s njihovim mišljenjem. Najveći broj glasova publike dobila je Mirela, dok je drugo mjesto pripalo LeKlein. Navarro, pobjednik žirija bio je tek treći prema odabiru publike. Takav je rezultat rezultirao izjednačenjem Manela i Mirele, a pravila španjolskog izbora ove su godine nalagala da će u slučaju jednakog broja bodova pobjednika odabrati žiri.

Komplikacije su nastale kada se saznalo da je jedan od članova žirija- Xavi Martínez otvoreno podupirao Manela, čak i prije samog natjecanja. Na web stranici njegove radijske postaje Los 40 sat vremena prije održavanja finala objavljeno je kako će Manel ponijeti španjolsku zastavu put Kijeva.

Pretpostavljate, nije trebalo proći dugo vremena kako bi stvari izmakle kontroli. Brojni ljubitelji Eurosonga izrazili su svoje nezadovoljstvo time da glasovi tri člana žirija vrijede više od tisuća glasova publike. Priču su ubrzo prenijeli i brojni španjolski mediji aludirajući na nepravilnost natjecanja. Sve je to rezultiralo otvorenim pismom jednog od članova Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) koji je RTVE-u poslao nekoliko pitanja.

 1. Tko je odobrio postupak odabira španjolskog predstavnika?
 2. Tko je bio zadužen za odabir članova žirija?
 3. Tko je odlučio o imenima izravnih finalista i kojim se kriterijima vodio?
 4. Koje je mišljenje predsjednika RTVE-a o konačnim rezultatima?
 5. Razmišlja li RTVE o održavanju novog natjecanja?

José Miguel Camacho navodi da je neshvatljivo da u konkurenciji u kojoj svi moraju biti u jednakim uvjetima, jedan član žirija javno izrazi svoju sklonost jednom kandidatu, te također postavlja uvjet. Ukoliko se na ova pitana ne odgovori u roku od 20 dana o ovom će pitanju raspravljati španjolski Parlament. Nove glasine potvrđuju i vezu Sony Music Entertainment grupe i ravnatelja zabavnog programa RTVE-a. Naime, kćer ravnatelja RTVE-a radi u Sony Music Spain, diskografskoj kući Manela Navarro, te je također članica njegova eurovizijskog tima.

Krajnji rok za odabir izvođača i pjesme koje će sudjelovati na ovogodišnjem Eurosongu bliži se svome kraju, a u slučaju ignoriranja postavljenih pitanja zbog sumnje namješanja rezultata, čini se kako Španjolskoj ponestaje vremena.

Španjolska 2017. – forum

Komentara 12

 1. Dan kada su izasle pesme odma sam ih preslusao i definitvno moj favorit :United Pandaz & Arsello feat. Alex Volasko (Heart to Heart)
  Bravo Slovenia!

 2. @svevladstrahinja …nema na čemu 🙂 …slažem se da ove godine EMA ima dosta kvalitetnih pjesama…po meni najviše obečavaju (a i prema snippetsima, meni najbolji):
  1. United Pandaz & Arsello feat. Alex Volasko (Heart to Heart)
  2. Tosca Beat (Free World)
  3. BQL (Heart of Gold)
  4. Nuška Drašček (Flower in the Snow)
  .
  5. Ina Shai (Colour me)
  6. Nika Zorjan (Fse)
  7. Raiven (Zažarim)
  .
  …očigledno je da je drugo polufinale puno teže…no ajmo prvo čuti cijele pjesme 😀

 3. Bez veze dramatiziraju, Mirelina pjesme je jednako loša kao i Manelova.
  Leklein je bila najbolja, ali opet ništa posebno.

 4. pff pa zna se da nikako pobjedu nije trebao odnijeti Manel. Mirela i Mario su bili milijun puta bolji
  Nadam se da će diskvalificirati Manela i poslati Mirelu ( uostalom tako je trebalo biti od početka)

 5. neprežaljeno iz povijesti nacionalnih izbora:
  1. Ace Wilder ne pobjeđuje na melfestu s “Busy doin nothin”
  2. preslatka Mirelica s preslatkim nastupom i pjesmom završava iza ovog klauna

 6. Skandal koji bi treba rezultirat povlačanjem Španjolske sa ESC-a u Kijevu ili ponavljanjem izbora u kojem bi o pobjedniku tribala odlučit samo publika! Očigledno sabotiranje Mirele i favoriziranje onog klauna je bilo prestrašno za gledat.

Odgovori