"Pop-populizam": desno orijentirani eurovizijski fanovi više vole etno zvuk – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

“Pop-populizam”: desno orijentirani eurovizijski fanovi više vole etno zvuk

  3 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Svakim danom možemo vidjeti kako se Eurosong probija u mainstream – od eurovizijskih pjesama koje obaraju glazbene ljestvice do svjetskih uspjeha eurovizijskih izvođača i njihovih gostovanja u američkim late night emisijama. Ali ovoga puta Eurosong je dopro i do akademskog svijeta- akademici sa Sveučilišta u Amsterdamu i Tilburgu objavili su rezultate zanimljivog istraživanja o povezanosti političke orijentacije i glasanja na Eurosongu.

Naime, istraživanje je pokazalo da su zemlje s velikim postotkom potpore populističkim radikalno desnim strankama više glasovale za pjesme drugih zemalja koje su sadržavale “etno-tradicionalne” dijelove.

“Desni radikalizam i populizam često se povezuje s nacionalističkim porukama, poput neke unutarnje patriotske obrane domaćih kulturnih tradicija od modernizirajućeg i homogenizirajućeg utjecaja globalizacije”, rekao je istraživač Alessandro Nai.

“Pitali smo se utječe li uočavanje ekspresija lokalnog identiteta, npr. tradicionalnih kostima, drevnih instrumenata, narodne glazbe ili nacionalnog jezika na glasovanje – pokazalo se da utječe.”

Uzorak istraživanja bila su izdanja Eurosonga od 1999. do 2019., ukupno 767 jedinstvenih pjesama i izvedbi. Kao početnu točku odabrali su Eurosong 1999. jer su od te godine zemlje dobile pravo biranja jezika na kojem će izvoditi pjesmu. Prije toga, sve zemlje morale su se natjecati na svom jeziku. Istraživanje je pokazalo da 28% svih eurovizijskih pjesama u tom razdoblju sadrži barem jedan takav etno-tradicionalni element, dok neke pjesme sadrže sve elemente.

Primjeri koji su navedeni u istraživanju uključuju Albaniju 2006. gdje su dvoje muškaraca obučeni u tradicionalnu nošnju dok jedan svira gajde, Rusiju 2012. i popularne Buranovskiye Babushki koje su zauzele drugo mjesto na natjecanju, pa čak i Poljska 2014. s We are Slavic.

“Uspoređivanjem glasova za ove pjesme i postotka saborskih zastupnika iz populističkih, radikalno desnih stranaka u zemljama koje su glasale, pronašli smo da desničarski populisti imaju veći broj mjesta u saboru, kao npr. u Mađarskoj, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Turskoj” rekao je Nai.

Zaključili su da se iskazivanje tradicionalnosti kroz etno kod drugih zemalja smatra nekom vrstom savezništva u široj normativnoj borbi protiv globalizacije, tj. da nacionalni populistički sentiment utječe na obrasce glasanja na Eurosongu.

Istraživači upozoravaju da se rezultati trebaju promatrati s oprezom, uzevši u obzir da nema podataka o političkom opredjeljenju pojedinih glasača te o tome kako su glasovali za pjesme s etno i tradicionalnim elementima.

 

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0 via theguardian.com
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?