2020. - Varšava – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dječji Eurosong

2020. – Varšava

Datum održavanja: 29. 11. 2020.
Mjesto održavanja:
Studio 5, TVP
Voditelji:
Ida Nowakowska, Małgorzata Tomaszewska, Rafał Brzozowski
Sistem glasovanja:
žiri i glasovanje publike online putem
Broj sudionika: 12
Debitanti: Njemačka
Odstupili s natjecanja: Albanija, Armenija, Australija, Irska, Italija, Sjeverna Makedonija, Portugal, Wales
Povratnici na natjecanje:
Pobjednik: Valentina – J’imagine – FRANCUSKA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 200
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: francuski

Cijeli svijet pamtit će 2020. godinu po jednome – pandemiji koronovirusa. Širenje ove nepoznate bolesti otkazalo je održavanje mnogih glazbenih, kulturnih, sportskih i drugih događanja. Primjerice, otkazalo se Europsko nogometno prvenstvo, Olimpijske igre u Tokiju, ali i Eurosong 2020., koji se trebao održati u Rotterdamu. Otkazivanje Eurosonga eurovizijske obožavatelje bacilo je u očaj i depresiju, a istodobno je pokrenulo i novo pitanje – hoće li i Dječji Eurosong doživjeti istu sudbinu?

Dječji Eurosong u Varšavi

Širenje pandemije i zatvaranje mnogih europskih država zabrinulo je organizatore Dječjeg Eurosonga 2020., koji se drugu godinu zaredom održao u Poljskoj. Dok su domaćin izdanja 2019. godine bile Gliwice, ove je godine grad domaćin bila Varšava. Poljska televizija TVP u suradnji sa EBU-om organizirala je nekoliko scenarija održavanja natjecanja s ciljem očuvanja zdravlja svih sudionika – i onih ispred i iza kamere. Dakle, jedno je postalo sigurno – Dječji Eurosong 2020. neće se otkazivati! Ova je vijest uljepšala našu tmurnu stvarnost i osigurala nam da barem malo osjetimo eurovizijsku euforiju koja nam je u svibnju svima nedostajala.

Move the World

Mjesto i vrijeme održavanja ovog izdanja Dječjeg Eurosonga, kao i njegov logo i slogan, saznali smo 16. svibnja u revijalnoj eurovizijskoj emisiji Eurovision: Europe Shine A Light. Naime, u spomenutu emisiju javila se pobjednica prošlog izdanja Dječjeg Eurosonga Viki Gabor i otkrila da će se natjecanje održati 29. studenog u Varšavi pod sloganom Move the World (hrv. Pokrenimo svijet). Kreativni koncept slogana vrlo je jednostavan – svakoga dana milijuni ljudi diljem svijeta pažljivo i sposobno obavljaju mnoge važne poslove kojima pokreću svijet i čine ga sigurnijim mjestom za život. Dakle, slogan odaje počast kolektivnoj moći i suradnji koju je svijet iskazao tijekom 2020. godine.

Ljetni mjeseci donijeli su nam otkrivanje imena zemalja koje će sudjelovati na natjecanju, a osobito se istaknula vijest o debitantskom nastupu Njemačke. No, ove je godine broj zemalja sudionica, u odnosu na prošlu, uvelike smanjen. Velik broj zemalja povukao se s natjecanja, a konačan popis onih koje sudjeluju saznali smo početkom rujna. Na tom je popisu prvotno bilo 13 zemalja, no taj je broj ipak bio smanjen na 12 zbog toga što je Armenija početkom studenog objavila da odustaje od sudjelovanja. Razlog povlačenja bio je rat u pokrajini Artsakh/Gornji Karabah koji je počeo još u rujnu. Dvanaest država koje sudjeluju na ovom izdanju Dječjeg Eurosonga su:

  1. Bjelorusija
  2. Francuska
  3. Gruzija
  4. Njemačka
  5. Kazahstan
  6. Malta
  7. Poljska
  8. Rusija
  9. Srbija
  10. Španjolska
  11. Nizozemska
  12. Ukrajina

Već tradicionalno, na ceremoniji otvorenja Dječjeg Eurosonga, koju je ove godine vodio Mateusz Szymkowiak, bio je određen redni broj nastupa zemlje domaćina, te koja će zemlja otvoriti, a koja zatvoriti natjecanje. Čast izvlačenja kuglica pripala je Viki Gabor, koja je odlučila da će Poljska nastupiti šesta, natjecanje će otvoriti debitant Njemačka, a zatvoriti Francuska. Evo i konačnog redoslijeda nastupa:

  1. Njemačka
  2. Kazahstan
  3. Nizozemska
  4. Srbija
  5. Bjelorusija
  6. Poljska
  7. Gruzija
  8. Malta
  9. Rusija
  10. Španjolska
  11. Ukrajina
  12. Francuska

Drugačiji izgled natjecanja

Pandemija koronavirusa uvelike je promijenila oblik u kojem se natjecanje odvilo. Naime, natjecatelji su svoje nastupe snimili ranije pa smo 29. studenog gledali snimke njihovih nastupa, dok su interval actovi bili izvedeni uživo iz Varšave. Jednako tako, voditelji su uživo vodili cijelu emisiju, a njihova imena saznali smo početkom listopada. Prema tome, voditeljska palica ove je godine bila u rukama prošlogodišnje voditeljice Ide Nowakowske – Herndon, zatim poznatog poljskog voditelja Rafała Brzozowskog te poznate poljske voditeljice Małgorzate Tomaszewske. Treba napomenuti kako su u revijalnom dijelu programa nastupila poznata eurovizijska lica – Duncan Laurence, Viki Gabor, Roksana Węgiel i Alicja Szemplińska.

Prva pobjeda za Francusku

Pobjednik je odlučen kombinacijom glasova gledatelja i žirija  u omjeru 50:50. Žiri je svoje glasove dao večer ranije, a isti su bili prezentirani tijekom emisije. Ovdje dolazimo do jedne promjene u odnosu na ranija izdanja. Naime, iz svake zemlje javljala se osoba koja je obznanila glasove žirija, ali čitala je samo ime zemlje koja dobiva 12 bodova, dok su se bodovi od 1 do 10 sami prikazali na ekranu.

Kao i ranijih godina, gledatelji su svoje glasove davali internetskim putem, no ove je godine uvedeno novo pravilo. Naime, svaka osoba mogla je glasovati za samo 3 zemlje, a prvi krug glasovanja bio je otvoren 27. studenog u 20 sati i trajao je do 29. studenog u 16:59 sati. Drugi krug glasovanja odvijao se tijekom emitiranja natjecanja, a trajao je 15 minuta.

Nakon što su se zbrojili glasovi i jedne i druge strane, objavljen je i pobjednik. S 200 osvojenih bodova pobjedu na ovom zaista posebnom izdanju Dječjeg Eurosonga odnijela je Valentina, predstavnica Francuske, s pjesmom J’imagine.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Njemačka Susan Stronger With You 12. 39
2. Kazahstan Karakat Bashanova Forever 2. 152
3. Nizozemska Unity Best Friends 4. 132
4. Srbija Petar Aničić Heartbeat 11. 85
5. Bjelorusija Arina Pehtereva Aliens
5. 130
6. Poljska Ala Tracz I’ll Be Standing 9. 90
7. Gruzija Sandra Gadelia You Are Not Alone 6. 111
8. Malta Chanel Monseigneur Chasing Sunsets 8. 100
9. Rusija Sofia Feskova My New Day 10. 88
10. Španjolska Soléa Palante 3. 133
11. Ukrajina Oleksandr Balabanov Vidkryvai (Open Up) 7. 106
12. Francuska Valentina J’imagine 1. 200

Zanimljivosti

  • Dječji Eurosong po prvi se puta u svojoj povijesti i drugu godinu zaredom održao u zemlji koja je natjecanje ugostila i prošle godine.
  • Kazahstan je zauzeo drugo, a Španjolska treće mjesto jednako kao i na Dječjem Eurosongu održanom godinu dana ranije.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK