2021. - Pariz – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dječji Eurosong

2021. – Pariz

Datum održavanja: 19. 12. 2021.
Mjesto održavanja: La Seine Musicale, Pariz
Voditelji: Elodie Gossuin, Carla Lazzari, Oliver Minne
Sistem glasovanja: žiri i glasovanje publike online putem
Broj sudionika: 19
Debitanti:
Odstupili s natjecanja: Bjelorusija
Povratnici na natjecanje: Albanija, Armenija, Azerbajdžan, Bugarska, Irska, Italija, Sjeverna Makedonija, Portugal
Pobjednik: Maléna – Qami Qami – ARMENIJA
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 224
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: armenski i engleski

Fantastičnom izvedbom pjesme J’imagine, mlada francuska pjevačica Valentina svojoj je zemlji 2020. godine donijela prvu pobjedu na Dječjem Eurosongu. A ta je pobjeda značila i još jedno – Francuska će po prvi put u svojoj povijesti ugostiti Dječji Eurosong. Spremnost na organizaciju ovog natjecanja tamošnja televizija France Télévisions objavila je dva tjedna nakon ostvarene pobjede u Varšavi. Ta je objava ujedno označila kako kreću pripreme za održavanje 19. izdanja Dječjeg Eurosonga.

Finale pred Božić

Datum održavanja Dječjeg Eurosonga 2021. saznali smo tijekom održavanja Eurosonga u Rotterdamu. Naime, uoči druge polufinalne večeri “odraslog” Eurosonga, organizatori njegove dječje verzije obznanili su kako će se natjecanje održati tek u prosincu. Za datum održavanja izabran je 19. prosinac – najkasniji datum održavanja Dječjeg Eurosonga u povijesti ovog natjecanja. Uz to, otkriveno je kako će se natjecanje održati u pariškoj dvorani La Seine Musicale.

Uz datum, uoči druge polufinalne večeri roterdamskog Eurosonga saznali smo i slogan Dječjeg Eurosonga 2021. Taj slogan glasi Imagine (hrv. Zamisli). Ovaj je slogan izabran zbog toga što naglašava poruku prošlogodišnje pobjedničke pjesme, ali i otvara mladim umjetnicima priliku da sanjaju o velikim stvarima.

Logo s božićnim motivima i Parizom

Ljetni mjeseci bili su rezervirani za objavu zemalja o sudjelovanju na Dječjem Eurosongu, za pokretanje natječaja ili za provođenje izbora predstavnika za Pariz. A na samom kraju ljeta objavljen je i logo natjecanja. Već na prvi pogled npostalo je jasno kako logom dominiraju dva pojma – Eiffelov toranj i Božić.

Logo zapravo predstavlja tri stvari. Prvo, na njemu se primjećuje raketa, koja se može pronaći u djelima francuskog pisca Julesa Vernea, a koja je ujedno simbol načina kako se vinuti do zvijezda. Drugi simbol koji se primjećuje je božićno drvce koje predstavlja čaroliju, čudo, radost i darivanje. Iako može djelovati čudno što se božićno drvce nalazi na logu Dječjeg Eurosonga, ako se uzme u obzir vrijeme održavanja natjecanja, sasvim je logično da se nalazi na logu. Treći simbol na logu je Eiffelov toranj, prepoznatljiv simbol grada domaćina natjecanja.

19 zemalja za 19. izdanje

Početkom rujna objavljene su i sve zemlje sudionice natjecanja. Zanimljivo, objavom je otkriveno kako će na 19. izdanju Dječjeg Eurosonga nastupiti 19 zemalja. U odnosu na 2020. godinu, natjecat će se sedam zemalja više, a one su:

  1. Albanija (RTSH)
  2. Armenija (AMPTV)
  3. Azerbajdžan (Ictimai)
  4. Bugarska (BNT)
  5. Francuska (France TV)
  6. Gruzija (GPB)
  7. Irska (TG4)
  8. Italija (Rai)
  9. Kazahstan (Khabar Agency)
  10. Malta (PBS)
  11. Nizozemska (AVROTROS)
  12. Njemačka (NDR/KiKa)
  13. Poljska (TVP)
  14. Portugal (RTP)
  15. Rusija (RTR)
  16. Sjeverna Makedonija (MKRTV)
  17. Srbija (RTS)
  18. Španjolska (TVE)
  19. Ukrajina (UA:PBC)

Pozornica inspirirana Francuskom

Točno dva mjeseca prije održavanja Dječjeg Eurosonga, predstavljena je i pozornica natjecanja. Na njenoj izradi radio je dizajner Miguel Hernando, koji je osmislio pozornicu dugu 20 i široku 30 metara. Pozornicu je krasilo i 375 četvornih metara ekrana, a želja organizatora bila je pronaći savršen spoj božićne magije i svjetala grada Pariza. Uz izgled pozornice, tog 19. listopada otkriven je i izgled green rooma. Zanimljivo je da je green room bio replika mosta Aleksandra III., a mjesta na kojima su natjecatelji sjedili bile su replike malih salona.

U danima koji su slijedili, sve je više zemalja objavljivalo svoje sudionike, a i pjesme, te polako se počela stvarati euforija oko samog natjecanja.

Tri voditelja za prosinački šou

Mjesec dana uoči održavanja Dječjeg Eurosonga, organizatori su na posebnoj press konferenciji predstavili voditelje 19. izdanja ovog natjecanja. Voditelji koji će voditi šou 19. prosinca su radijska i televizijska voditeljica Elodie Gossuin, zatim Carla Lazzari, predstavnica Francuske na Dječjem Eurosongu 2019. godine te Oliver Minne, televizijski voditelj i bivši komentator Eurosonga.

No, uz voditelje samog šoua, na press konferenciji bilo je objavljeno kako će ceremoniju otvorenja i ždrijebanja Dječjeg Eurosonga voditi Charlee Moss, kći Marie Myriam (pobjednica Eurosonga 1977.)

13. prosinac – dan otvorenja Dječjeg Eurosonga

Sve pripreme i najave svoj su vrhunac doživjele 13. prosinca. Tog je hladnog ponedjeljka u Parizu svečano otvoren Dječji Eurosong 2021. Zbog epidemioloških mjera, na ceremoniji otvaranja nisu bile prisutne delegacije, ali to nije utjecalo na tradicionalno određivanje redoslijeda nastupa. Naime, na samoj ceremoniji bilo je ždrijebano koja će zemlja nastupiti prva, koja posljednja te pod kojim će brojem nastupiti domaćin Francuska. Time je bilo određeno da drugu godinu zaredom  prva nastupa Njemačka, natjecanje zatvara Portugal, dok Francuska nastupa pod brojem 13. Ostatak redoslijeda utvrdili su organizatori po završetku ceremonije otvaranja, a evo kako je u konačnici izgledao:

Veliko finale

Fantastičnim nastupom Ofenbacha, 19. prosinca u 16 sati krenulo je veliko finale Dječjeg Eurosonga 2021. Svih 19 zemalja sudionica predstavilo se svojim nastupima u pariškoj La Seine Musicale, a samo pobjeda je bila rezevirana za samo jednu od njih.

Pobjednik Dječjeg Eurosonga odlučen je kombinacijom glasova žirija i publike. Publika je glasovala online putem u dva kruga. Prvi krug otvorio se 17. prosinca u 20 sati, a zatvorio se 19. prosincau 15:59 sati. Drugi krug se zatim otvorio nakon nastupa svih natjecatelja, a trajao je svega 15 minuta. S druge strane, žiri je svoje glasove dao tijekom generalne probe održane dan prije velikog finala.

Zbrajanjem glasova obiju strana jedno je postalo jasno – pobjedu na 19. izdanju Dječjeg Eurosonga odnosi Armenija, koju je predstavljala Maléna. Ova je mlada pjevačica nastupila s pjesmom Qami Qami, a 224 osvojena boda bilo je dovoljno za trijumf u Parizu. Kako su izgledali cjelokupni rezultati natjecanja, pogledajte u tablici u nastavku.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Njemačka Pauline Imagine Us 17. 61
2. Gruzija Niko Kajaia Let’s Count The Smiles 4. 163
3. Poljska Sara James Somebody 2. 218
4. Malta Ike & Kaya My Home 12. 97
5. Italija Elisabetta Lizza Specchio (Mirror On The Wall) 10. 107
6. Bugarska Denislava & Martin Voice Of Love 16. 77
7. Rusija Tanya Mezhentseva Mon Ami 7. 124
8. Irska Maiú Levi Lawlor Saor (Disappear) 18. 39
9. Armenija Maléna Qami Qami 1. 224
10. Kazahstan Alinur  & Beknur Ертегі әлемі (Fairy World) 8. 121
11. Albanija Anna Gjebrea Stand By You 14. 84
12. Ukrajina Olena Usenko Vazhil 6. 125
13. Francuska Enzo Tic Tac 3. 187
14. Azerbajdžan Sona Azizova One Of Those Days 5. 151
15. Nizozemska Ayana Mata Sugu Aō Ne 19. 43
16. Španjolska Levi Díaz Reír 15. 77
17. Srbija Jovana & Dunja Oči deteta (Children’s Eyes) 13. 86
18. Sjeverna Makedonija Dajte Muzika Green Forces 9. 114
19. Portugal Simão Oliveira O Rapaz 11. 101

Zanimljivosti

  • Po prvi puta u povijesti Dječjeg Eurosonga, na natjecanju nije nastupila Bjelorusija. Time je Nizozemska postala jedina zemlja koja je do sada sudjelovala na svim izdanjima dječje verzije Eurosonga.
  • Nizozemska je po prvi puta u povijesti natjecanje završila na posljednjem mjestu.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK