Razmišljamo naglas: Eurosong 2013. – 7. dio – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas: Eurosong 2013. – 7. dio

  9 min za čitanje   Napiši prvi komentar

U sedmom dijelu ovogodišnjeg „RAZMIŠLJAMO NAGLAS: EUROSONG“ prokomentirali smo i ocijenili pjesme kojima će se predstaviti:

  • Nizozemska (“Ptice”)
  • Srbija (“Ljubav je svuda“)
  • Litva (“Nešto“)

RN7

litva Litva

Nešto ti moraš reći, držim to u sebi već jako dugo. Zaljubljen sam u tebe. Reci mi da sam u tvojoj glavi i srcu. Ogromna želja da te vidim sada razdvaja me u dva dijela.

Ajdin Mehić
Zamarajući ritam i neskladnost između vokala i glazbe u pozadini litavsku pjesmu stavlja na samo dno moje ljestvice ovogodišnjeg Eurosonga. Dajem tricu zbog solidnog rock ugođaja u refrenu, ali sve je to i dalje daleko ispod prosjeka.
Ocjena: 3/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
U biti pjesma je dobra, ali puno toga mi smeta, što ruši opći dojam. Prvo, vokali i glazba nisu baš usklađeni i ostaje stalno prisutan dojam da tu nešto nedostaje. Drugo, Andriusova „koreografija obrvama“ totalno odvlači pažnju od pjesme i izaziva napadaje smijeha ili podrugivanje. Treće, sama izvedba je nedorečena i loša. Litva vjerojatno neće vidjeti finale.
Ocjena: 5/10

Luna Janić
Dosadno i monotono. Ako ima pravde za prethodne dvije godine, ovo neće u finale. Bar se ja tako nadam.
Ocjena: 1/10

Tomo Maretić
Kad bih mogao cijelom Baltiku dati ukupnu ocjenu 1 učinio bih to, znači svakoj od tri države po 0,3, međutim ne mogu, pa ću im dati čak jedan za ovu izrazito dosadnu pjesmu. Moram prekinuti ovu pjesmu na pola, neću joj dozvoliti da mi pomuti um. Na sreću na polovici je polufinala, pa je dušu dala za stanku za WC, pićence neko ili punjenje zdjele čipsom.
Ocjena: 1/10

Faruk Ajdinović
Baltikom hara neka epidemija neoriginalnosti i općeg pomanjkanja bilo kakvog smisla u ovogodišnjim eurovizijskim pjesama. Ovdje je jednostavno toliko toga lošeg, da je tražiti bilo kakvu riječ hvale jednako besmisleno kao i šišanje glisti, kupanje riba ili gledanje „Zauvijek susjedi“.
Ocjena: 2/10

Bojan Petrović
Još jedna u nizu pjesama koja je ovdje samo da upotpuni program.
Ocjena: 3/10

Ante Kurtović
Jako dobra pjesma, ali iritantni pjevač koji svojom izvedbom donekle uništava čar ove pjesme. Svake godine prognoziram kako će Litva ispasti u polufinalu (a na kraju prođe), tako da se i ove godine ne bih čudio kada bi prošli, iako to meni nije za finale. Potreban je rad na vokalima, i još dotjerati koreografiju. Ali sve u svemu je ok.
Ocjena: 6/10

Marin Pelaić
Što je najgore, pjesma sama po sebi i nije toliko loša koliko je ovaj tip kriminalno loše izvodi. Valjda će i on pogledati ovu snimku pa u Švedskoj neće izgledati i pjevati kao na vjenčanjima kad se mladoženjin kum dohvati mikrofona.
Ocjena: 1/10

serbia_srbija Srbija

Pitaću te ja za godinu dana, kad te prevari na hiljadu strana. Srce tvoje je tad ribama hrana. Ja k’o da sam luda, malo hoću, malo neću da verujem, jer ne znam da l’ smem. Probala bih svašta sa njim.

Ajdin Mehić
Hoće li gledatelji Eurosonga zavoljeti ovu pjesmu nakon prvog slušanja? Ako je suditi po mom iskustvu – ne. Bio sam iznimno razočaran kada sam gledao polufinale Beosonga. No, „loša“ strana ove pjesme jest da uđe pod kožu nakon određenog broja preslušavanja. Koliko god pokušavao sebe uvjeriti kako je jeftina i da sjajni vokali cura iz skupine Moje 3 zaslužuju daleko ozbiljniju skladbu, vjerujem da stih „malo hoću, malo neću“ savršeno odgovara mom trenutnom odnosu k ovoj pjesmi. Simpatično!
Ocjena: 4/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Po mom mišljenju ovo je dobra pjesma s najlošijom izvedbom u povijesti nastupa Srbije na Eurosongu. Vokali su vrlo loši i još k tome međusobno nekompatibilni, a  djevojke se silno prenemažu tijekom izvedbe. Jako sam razočaran. No, kao i obično Srbija bi trebala ući u finale.
Ocjena: 3/10

Luna Janić
Što ju više slušam, to mi je sve niže na tablici. Više mi se sviđa goat verzija koja se pojavila na You Tubeu. Žao mi je cure, no nadam se da Srbija ostaje ove godine u polufinalu; Slovenija i Crna Gora su mi bolje.
Ocjena: 2/10

Tomo Maretić
Prvo ću primijetiti jako puno dernjave u pjesmi, a potom ću primijetiti da razumijem riječi. I nisam siguran da me poanta istih dotakla. Ima i falševa u izvedbi uživo, ali vjerujem da će to kao i svi drugi nedostatci biti sređeno do Malmöa. Inače, pjesma može proći u smislu slušljivosti, a u finale… to je na Europi da odluči.
Ocjena: 6/10

Faruk Ajdinović
„Pitat ću te ja za godinu dana, kad te prevarim na hiljadu strana, srce tvoje je ribama hrana“ ?! Trima prelijepim djevojkama koje su, vjerojatno, i sjajne pjevačice dati ovako kretenoidnu pjesmu gotovo je na razini ponižavajućeg. Najgora pjesma koju je Srbija poslala od svog prvog pojavljivanja na Eurosongu.
Ocjena: 3/10

Bojan Petrović
Kad se samo sjetim koliko sam očekivao od njih, da bih na kraju dobio malo. Mogao bih ovdje pisati nadugo i naširoko o njihovim pjevačkim kvalitetama, ali to sada nije tema. S minimalnom promjenom aranžmana nije učinjeno puno i dalje je tu problematičan tekst. Stvarno mi nije jasno zašto je Marina napisala ovako nešto. Čuo sam da nastup na Beosongu nije trebao biti onakav, već da su ga drugačije zamišljali, ali produkcijski nije bilo izvodljivo. Tako da se nadam da će u Malmöu sve biti onako kako zamisle. Ocjenu nisam mogao dati manju samo iz razloga što jako cijenim i poštujem Nevenu, Mirnu i Saru.
Ocjena: 8/10

Ante Kurtović
Od Srbije smo konačno dobili nešto što nema elementne folk glazbe. Pjesma je zaista dobra, sviđa mi se melodija, djevojke odlično pjevaju, ali riječi kao da su za Dječji Eurosong. Plus je taj što Europa ne razumije o čemu one pjevaju, tako da je taj problem kao da i nije problem. Očekujem plasman u najboljih 15! Sretno!
Ocjena: 8/10

Marin Pelaić
Poklopilo se da u istom dijelu komentiramo Nizozemsku i Srbiju, što mi je posebno drago. Naime, prva je slučaj kad mi se ne sviđa pjesma koju većina voli, a druga je upravo suprotno. Meni je ovo odlično. Ne mogu precizno objasniti zašto, ali stvar mi se isprve jako svidjela i mislim da je bolja od dobrog dijela (bezrazložno) razvikanih favorita i polufavorita. Po meni sigurni finalist.
Ocjena: 10/10

nizozemska Nizozemska

Ako griješim u nastojanju da ostanem dostojna sama sebi, onda bih radije da budem u krivu. S jednim krilom ne mogu letjeti uz izlazak sunca. Zagrlit ću svoje snove. Zbog toga ptice padaju s neba kao kiša. Nema zraka, nema ponosa.

Ajdin Mehić
Dok je slušam, zamišljam kako poslužuje kao soundtrack nekom starom crno-bijelom filmu, u kojem nema veselja i sve se završava tragično. Dakle, ovo je najdepresivnija pjesma koju sam ikada poslušao u kontekstu Eurosonga i što je zanimljivo – moram reći kako je to ipak pozitivna stvar! Većina ovogodišnjih pjesama nije uspjela izvući bilo kakvu emociju kod mene.
Ocjena: 3/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Iako su mnogi oduševljeni ovom pjesmom, ja se stalno pitam što to točno vide (čuju) u njoj. Najblaže rečeno vrlo čudna pjesma koju nikako ne mogu povezati uz neko emocionalno stanje u kojem bi je mogao poslušati. Jedino je mogu povezati uz neki scary animirani film kao što je The Nightmare Before Christmas Tima Burtona.
Ocjena: 2/10

Luna Janić
Oh, oh. Jesmo li sigurni da ovo nije pjesma za Bubimira? Inače jako dobra pjesma, nadam se da će Nizozemska po prvi put nakon devet godina u finale.
Ocjena: 10/10

Tomo Maretić
Odlična pjesma iz inače po pjesmama nezanimljive zemlje Beneluksa. Anouk me iznenadila svojim glasom te lakoćom i emotivnošću s kojom je otpjevala ovu stvarno prekrasnu pjesmu. Samo riječi pohvale ovdje. Ne vidim ovu pjesmu kao pobjednicu Eurosonga, međutim bilo bi mi jako drago kad bi pobijedila.
Ocjena: 10/10

Faruk Ajdinović
Ko bi rek’o čuda da se dese, pa Nizozemsku u finale odnese! Dakle, konačno iz Nizozemske stiže nešto vrijedno slušanja i uživanja. Ova neobična pjesma definitivno ne spada u eurovizijske kalupe, ali upravo je to izdvaja, i opravdano svrstava u sami vrh ovogodišnjih kladionica.
Ocjena: 8/10

Bojan Petrović
Nju dok slušam imam osjećaj kao da sam u nekom lijepom snu. Mislim da je ovo sasvim dovoljno da Nizozemska konačno uđe u finale i ostvari neki značajan rezultat.
Ocjena: 9/10

Ante Kurtović
Ne razumijem zbog čega je ova pjesma svima tako posebna. Hoću reći, Anouk daje jednu sjajnu izvedbu, ali pjesma kao pjesma nije ni za plasman u najboljih deset. Objektivno gledano, prolazi u finale, ali da se mene pita, Nizozemska bi svoje kufere spremila deveti put zaredom. Još moram dodati kako je pjesma zaista solidna, i nadam se da će pripremiti nastup koji će zadiviti publiku.
Ocjena: 6/10

Marin Pelaić
Vrlo je čudan osjećaj kad poslušate pjesmu koja je proglašena za jednog od glavnih favorita i samo ostanete buljiti u ekran, a iznad glave gigantski upitnik. Favorit? Ovo? Doooo-bro. Kako god vi kažete. Anouk lijepo pjeva, ali to je to. Miriše mi na sudbinu Francuske 2011.
Ocjena: 3/10

POREDAK SEDMOG DIJELA

1. Nizozemska   51
2. Srbija   44
3. Litva   22

UKUPNI POREDAK NAKON SEDMOG DIJELA

1. San Marino   64
2. Italija   62
3. Moldova   61
4. Ukrajina   61
5. Njemačka   56

6. Nizozemska   51
7. Srbija   44
8. Španjolska   44
9. Cipar   43
10. Francuska   41

11. Malta   41
12. Irska   38
13. Estonija   33
14. Bugarska   31
15. Bjelorusija   31

16. Armenija   29
17. Litva   22
18. Rumunjska   21
19. Grčka   20
20. Albanija   20
21. Latvija   15

Osmi dio projekta “Razmišljamo naglas” bit će objavljen za dva dana, u ponedjeljak. Na osnovu slike pokušajte pogoditi koje tri pjesme se nalaze u osmoj skupini.

RN8

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

najnovije

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!