Razmišljamo naglas – Eurosong 2017. (4) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas – Eurosong 2017. (4)

  11 min za čitanje   47 komentara

Dan planeta Zemlje 2017. proslavit ćemo objavom još jednog našeg “razmišljanja naglas”. Čije pjesme smo prokomentirali za danas, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod.


 BUGARSKA

Bartol: Po kojem je kriteriju ovo drugo na kladionicama, ja ne znam, ali pretpostavljam da se Bugarska uzdignula zbog prošlogodišnjeg uspjeha Poli Genove. Osobno ne volim ovu pjesmu, dosadna je i generična. Čini mi se preozbiljna za tako mladog pjevača, kao da su mu dali pjesmu zbog dobrog glasa (čije postojanje ne poričem), a ne zbog toga što ju on osjeća- kao da ne zna o čemu pjeva.

Ocjena: 4/10

Bojan: Borislav Milanov je uspio da u jednoj godini pošalje tri kompletno različite skladbe, a opet dobre. Kod ove mi se najviše sviđa glazba, ali ni tekst ni Kristijanova interpretacija ne zaostaju mnogo. Vjerujem da uz jedan lijep nastup Bugarska može po prvi put povezati dva finala.

Ocjena: 8/10

Faruk: Ova pjesma je namjenski napravljena tako da se baš svima svidi. Čak je i izbor izvođača išao u tom pravcu. I valja priznati da su dobrom mjerom Bugari u tome uspjeli ovom finom, pametno osmišljenom baladom. Ono što meni osobno ne odgovara u ovoj pjesmi je odsustvo bilo kakvog efekta na kraju. Monotono k’o seksualni život prosječne amebe.

Ocjena: 7/10

Luna: Donijeti ikakav sud o ovoj pjesmi, čak i nakon više slušanja, bilo je teško. Iskreno, početak me je zaintrigirao. No onda je došao ostatak pjesme, koja u meni ovo ne budi nikakve emocije, čak ni toliko hvaljena live verzija ove pjesme. Sve skupa mi zvuči kao jedan demo koji je trebao još u razradu. Pitam se pitam što su radili tolike mjesece ako je ovo konačan proizvod.

Ocjena: 3/10

Marija: Jesam li oduševljena ovime? Ne, nisam, ali nisam ni pretjerano razočarana. Pjesma je dobra, ali je samo to – dobra. Nešto joj nedostaje, ne razvije se do kraja, fali joj neki vrhunac, nešto što bi me izulo iz cipela. Međutim, jasno mi je zašto ovo trenutno slovi kao favorit, samo što ga ja osobno u ovom trenutku ne bih željela vidjeti s trofejem.

Ocjena: 7/10

Tomislav: Čini mi se kako Kristian za svoje godine već jako dobro barata svojim vokalom. Što se tiče pjesme, ono što ju izdiže iz prosjeka je etno-elektro aranžman, bez toga ne bi bila prepoznatljiva i utopila bi se na sredini tablice. Ovako ju čeka velik rezultat.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 38/60

PROSJEČNA OCJENA: 6,33

anketa 677

Bugarska 2017.

Ukupno glasova: 267

 • Jako mi se sviđa (5) [100 / 37%]
 • Dobra je (4) [67 / 25%]
 • OK je (3) [63 / 24%]
 • Ne sviđa mi se (2) [31 / 12%]
 • Užasna je (1) [6 / 2%]


 CRNA GORA

Bartol: Činjenica je da Slavko svojim vizualnim identitetom izvlači maksimum iz ove pjesme. Također je i činjenica da je refren ove pjesme jedan od najmemorabilnijih na ovogodišnjem natjecanju. Iako očekujem over-the-top nastup, nadam se da se dotični pjevač ne će ugušiti u vlastitoj želji i da nastup ne će biti prekompliciran i natrpan sa previše komponenti.

Ocjena: 7/10

Bojan: Kad Prva kika Crne Gore ne bi bila prva kika i kad bi samo malo razgovjetije pjevao, možda bi to bio pun pogodak, jer sama pjesma kao pjesma je dobra i ima potencijala, te mislim da bi se u cijeloj postavi ovogodišnjih pjesama izdvojila. No ovako, nisam pametan što misliti o predstojećem crnogorskom rezultatu.

Ocjena: 5/10

Faruk: Slavko Kalezić ima rijedak talent da usred Sahare ne bi uspio prodati bocu vode, a kamoli pjesmu na Eurosong. I što nađem dobrog u ovoj pjesmi (nije da ga nema) izgubi se u tom oceanu prenemaganja i cirkusiranja. I tako vam, draga djeco, izgleda pjesma i nastup kad zamijenite Eurosong s nečim što to nije, jer mislite da Eurosong počinje i završava s publikom iz prvog reda i članovima OGAE.

Ocjena: 3/10

Luna: U principu, ova pjesma nije loša. Problem je Slavkov izgovor engleskog jezika, pogotovo na početku, to što njegov glas uopće ne stoji pjesmi, i tekst koji je WTF. Možda je ovome nekakva vrsta guilty pleasurea, ali meni svakako nije.

Ocjena: 3/10

Marija: Tražim riječi kojima bih opisala…ovo. Već samom objavom pjevača bilo mi je jasno da nećemo dobiti ništa kvalitetno, ali konačan rezultat ipak me nekako uspio iznenaditi. Naravno, ne u pozitivnom smislu. Ako je ono prošle godine bilo loše, onda je ovo grozno. Sve je pošlo po krivom i pjevač i pjesma i glasovne (ne)mogućnosti, a kad tome dodam sigurno bizaran nastup koji sprema, preostaje mi samo nadati se da ovo nekim čudom neće pronaći put u finale jer jednostavno ne zaslužuje.

Ocjena: 1/10

Tomislav: Pjesma uopće nije loša, dapače, jako mi se sviđa. Ali najslabija karika je upravo Slavko čije vokalne mogućnosti su poprilično ograničene i da nema autotunea bilo bi svašta. Ipak, htio bih ovo vidjeti u finalu.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 26/60

PROSJEČNA OCJENA: 4,33

anketa 678

Crna Gora 2017.

Ukupno glasova: 252

 • Ne sviđa mi se (2) [80 / 32%]
 • Užasna je (1) [75 / 30%]
 • OK je (3) [41 / 16%]
 • Dobra je (4) [28 / 11%]
 • Jako mi se sviđa (5) [28 / 11%]


 IRSKA

Bartol: Puno sam puta probao doživjeti ovu pjesmu na način da mi se svidi i dane bude dosadna, ali jednostavno ne mogu. Pogotovo zato što se u njoj zapravo ništa ne dešava do druge minute pjesme, kada mi je zainteresiranost na nuli. Istina, ta zadnja minuta je dosta dobra, ali zbog onog prije, moja ocjena ne može biti viša.

Ocjena: 4/10

Bojan: Ovo je za mene najbolja balada ove godine. Uživam u svakoj sekundi dok slušam ovu pjesmu. Sviđa mi se i melodija i tekst, a čak mi prija i njegov vokal. Najbolji dio u pjesmi mi je posljednji refren koji je nekako najsnažniji i kojem pojava pratećih vokala još više daje na jačini. Iskreno, volio bih čuti Brendana i u finalu, ali to sve zavisi od njegove interpretacije i samog nastupa.

Ocjena: 10/10

Faruk: Neko mutiranje, nešto? Ništa, a? A dobro. Izuzmemo li ovu infantilnu boju glasa, ovdje imamo posla s solidnom pop pjesmicom kakvih su Westlife, Blue i ostali upokojeni britanski boj bendovi nasnimali za narednih deset godina. No, s obzirom da je u zadnjih nekoliko godina na Eurosongu manje definitivno više, tko zna kakva je Brendanova sudbina.

Ocjena: 5/10

Luna: Ajme majko, još jedna pjesma kojoj sto godina treba da dođe do vrhunca. S time da ovdje čak ima nekog vrhunca. Na tragu je onih powerbalada s kojima su Irci pobjeđivali na Eurosongu ’90-ih, no ako su željeli pobijediti ove godine, onda su trebali uzet nešto kompetitivnije. Ovako ovise o tome hoće li Brendan zeznuti vokalnu izvedbu, kao prije koji tjedan u Tel Avivu.

Ocjena: 4/10

Marija: Gledajmo to s pozitivne strane, moglo je i gore. Mislim, budimo realni, nije ovo ni toliko loše koliko je jednostavno zapelo u prošlosti. Pjesma je ugodna za slušanje dok ju slušate, no, kad završe 3 minute teško se sjetiti da je ona ikad postojala. Previše je sigurna i meni je osobno jako žao da Irska ne želi poslati dio svoje kulture, nečeg aktualnog i nečega što nosi etiketu Made in Ireland.

Ocjena: 3/10

Tomislav: Jos jedna od silnih balada na ovogodišnjem Eurosongu, međutim, u ovoj ne nalazim ništa zanimljivo što bi me privuklo da je slušam i da je po nečem pamtim. Jedino što bih mogao istaknuti kao zanimljivost je neuobičajeno visok Brendanov glas, ali tu sve staje.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 31/60

PROSJEČNA OCJENA: 5,17

anketa 679

Irska 2017.

Ukupno glasova: 233

 • OK je (3) [80 / 34%]
 • Ne sviđa mi se (2) [63 / 27%]
 • Jako mi se sviđa (5) [35 / 15%]
 • Dobra je (4) [28 / 12%]
 • Užasna je (1) [27 / 12%]


 NORVEŠKA

Bartol: Nakon one precijenjene katastrofe prošle godine, Norvežani su napravili ogroman zaokret izabrajući ovo. Jednostavno obožavam ovu pjesmu. Pjevač je karizmatičan, pjesma je lako pamtljiva, a ni staging nije loš – konkretno se nadam da će zadržati onu ljubičastu boju koju su imali u finalu NMGP-a.

Ocjena: 10/10

Bojan: Ovo je jedna pristojna pjesma, koja se slobodno može puštati u klubovima, a također i na radio stanicama. Ne bi pogriješili ako bi ostavili nastup kao sa MGP-a, jer vjerujem da bi Aleksander samo svojom interpretacijom ostavio pečat.

Ocjena: 7/10

Faruk: Norvežani su se konačno maknuli od eksperimenata. To je dobra vijest. Isto tako, dobra vijest je i ova pjesma koja ima sve što treba da ima netko tko sudjeluje u finalu Eurosonga. Moderna je, zvuči efektno, ima priču… No, prije nego stave šampanjac na hlađenje Norvežanima valja smisliti kako ovo izvesti bez nasnimljenih vokala.

Ocjena: 7/10

Luna: Nakon 15-sekundnih isječaka, dignula sam ruke od Norvežana i rekla „vidimo se iduće godine osim ako ne odaberete Ammunition ili Elle & The Woods“. Onda sam čula pjesmu koja je pobijedila na MGP-u i rekla „pa nije to tako loše“. U kojem smislu? Pa kad vidite da su trenutno dva svjetski najpoznatija DJ-a iz Norveške (Alan Walker i Kygo), onda ova pjesma zapravo odražava stanje na norveškoj glazbenoj sceni. Iako je ovo neka razvodnjena verzija prethodne dvojice. I iako bih ja osobno bila još sretnija kad bi recimo Ina Wroldsen nastupala (i pobijedila).

Ocjena: 9/10

Marija: Ne znam kako Vama, ali meni je ovo supercool i potpuno svoje. Pjesma je moderna s elementima koje ni jedna druga pjesma ove godine nema. Melodija je privlačna, refren je pamtljiv, uvuče se pod kožu te ostaje u glavi dugo vremena nakon završetka. Ja sam ovime zadovoljna i čini mi se da bi se Norveška nakon prošlogodišnjeg fijaska mogla vratiti u finale.

Ocjena: 8/10

Tomislav: Ova pjesma je dokaz da se iz naizgled konvencionalne electro glazbe u stilu Alana Walkera može napraviti pravo remek djelo. Pjesma je dinamična, izmjene ritmova su česte, a s druge strane imamo pjevača koji doslovno ubija svojom smirenošću i flegmatikom. Doslovno sve u skladu sa tekstom pjesme.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 51/60

PROSJEČNA OCJENA: 8,5

anketa 680

Norveška 2017.

Ukupno glasova: 237

 • Jako mi se sviđa (5) [67 / 28%]
 • Dobra je (4) [62 / 26%]
 • OK je (3) [57 / 24%]
 • Ne sviđa mi se (2) [34 / 14%]
 • Užasna je (1) [17 / 7%]


 SAN MARINO

BartolTrash je blaga riječ za ovu pjesmu. Kome je ovo bilo dovoljno dobro za Eurosong, ja stvarno ne znam, ali ova pjesma ne bi trebala imati nikakve šanse. S druge strane, činjenica da Spirit of The Night ima gotovo dva milijuna prikaza (u trenutku mojeg pisanja ovog komentara) me zapanjuje, iako vjerujem da je situacija takva više zbog imena Valentine Monette, a manje zbog kvalitete pjesme.

Ocjena: 2/10

Bojan: Prepostavljam da je autor htio napraviti dance ritmičnu pjesmu i bio je na dobrom putu, ali nije zadatak izvršio do kraja. Vidim ja da se njih dvoje mrdaju i sve i da žele biti veseli, ali nekako ne vidim da bih se mogao uz ovu pjesmu veseliti i plesati negdje u izlasku. Ovo mi je nekako najlošija Valentinina pjesma na Eurosongu.

Ocjena: 4/10

Faruk: San Marino može slobodno na Eurosong pod imenom „Siegel Monetta“. Ionako međunarodnu oznaku (SM) ne bi morali promijeniti. Inače, ista meta, isto odstojanje kao i u većini Valentininih dosadašnjih pokušaja. Nit’ smisla, nit’ neke naročite potrebe, ali makar će se publika zabaviti, a ljubitelji eurovizijske statistike dobiti još jedan zanimljiv podatak. To je sve što imam reći o ovoj pjesmi.

Ocjena: 2/10

Luna: OK, shvaćamo da je SMRTV ljuta jer im je EBU odbio prijedlog za televoting. Pa zbog toga opet zovu Siegela i šalju pjesmu u kojoj se fraza spirit of the night vrti kao pokvarena ploča. Doduše, ako mislite da je ovo Siegelova najgora pjesma, sjetite se Chain of Lights i pjesme o Facebooku.

Ocjena: 3/10

Marija: Majko sveta svih planeta! Slušajući ovo osjećam kako mi kvocijent inteligencije polako pada svakom sekundom više. Ponekad su i 3 minute stvarno previše.

Ocjena: 1/10

Tomislav: Sve mi se čini kako je ova pjesma odraz „rata“ između San Marina i EBU-a. Zašto? Jer  pjesma zvuči tako amaterski i kao neka sprdnja i kao između njih dvoje se pokušava stvoriti neka kemija koja, nazalost, ne postoji. Čini se da ništa od finala.

Ocjena: 4/10

UKUPNA OCJENA: 16/60

PROSJEČNA OCJENA: 2,67

anketa 681

San Marino 2017.

Ukupno glasova: 232

 • Užasna je (1) [68 / 29%]
 • Ne sviđa mi se (2) [63 / 27%]
 • OK je (3) [63 / 27%]
 • Jako mi se sviđa (5) [27 / 12%]
 • Dobra je (4) [11 / 5%]


ZANIMLJIVOSTI

 • Poredak četvrte grupe izgleda ovako:
  1. Norveška 51/60 (8,5)
  2. Bugarska 38/60 (6,33)
  3. Irska 31/60 (5,17)
  4. Crna Gora 26/60 (4,33)
  5. San Marino 16/60 (2,67)
 • I četvrti krug zaredom najblaži komentator je bio Tomislav, dok je najstroža komentatorica danas bila Marija.
 • Pjesme iz ove grupe dobile su dvije jedinice (Marija za Crnu Goru i San Marino) i tri desetke (Bartol i Tomislav za Norvešku, te Bojan za Irsku).

Rasprava47

 1. seky — 1. svibnja 2017. u 13:32

  BUGARSKA- ovo je jedna od onih pjesama koje počnu vrlo dobro,no u ništa se ne razgrade. Cijela pjesma mi je meh. Fali svačega. Pjevač je dobar,ali ništa više. Malo je ipak previše,ovu pjesnu stavljati u krug favorita. 6/10
  CRNA GORA-kad sam čuo,tko predstavlja ovu zemlju znao sam koju ću ocjenu dati. Kad sam poslušao pjesmu,pa dojam se nije popravio. KATASTROFA!!! 1/10
  IRSKA-Irci,gledajte. Ovakve pjesme su možda svoj vrhunac dobijale u 80-tima. Ali u 2010-tima je ova pjesma ništa. Dosadno i izlizano,ali zanimljiv glas. 4/10
  NORVEŠKA-daleko od toga da ne volim ovu pjesmu. No,nije mi nešto posebna. Nisam fan EDM-a. Tako da mi je pjesma eventualno nešto malo više od prosjeka. Al bar bolje od one katastrofe prošle godine. 6/10
  SAN MARINO- Tipična Siegelova pjesma. Retro pjesma sa nemaštovitošću. Ali neka,Valentina is back. 4/10

 2. Ary — 24. travnja 2017. u 07:44

  1. BUGARSKA-odličan vokal i lijepa balada, pretpostavljam visoki plasman(top 5) ako nastup bude bio dobar.
  2. IRSKA-meni osobno se sviđa njegov glas, pjesma je bolja kad ju se posluša više puta, prvi dio pomalo dosadan i vrlo lako je moguće da zbog toga ne vidi finale.
  3. NORVEŠKA-meni je ovo ok i to je sve, ova pjesma se ističe najviše po zanimljivom refrenu koji je različit od svih drugih i mislim da će zbog toga privući pažnju i proći u finale.
  4. CRNA GORA-meni je ovo jako loša pjesma, a izvođač je jako jako iritantan, meni je ovo mahanje repom-no comment!
  5. SAN MARINO-pjesmica sklepana u pet minuta.

 3. nina — 23. travnja 2017. u 23:52

  BUGARSKA
  Bugari su ove godine pokazali veliki trud, barem u videospotu, koji je savršen, vizualna prezentacija, način izvedbe pjesme, način prezentiranja ove nedodirljive energije, koja tako lijepo i decidno upakirana, tako da se kao cjelina može svidjeti potencijalnom gledatelju. Ovdje govorimo o videospotu, izvedba uživo je nešto što tek trebamo vidjeti. Mogući problem je način prezentiranja ovog glazbenog uratka, jer in vivo nije isto kao videospot. Sretno Bugarska.
  Ocjena: 8/10

  CRNA GORA
  Jedna vrlo jednostavna pjesma u svojim elementarnim dijelovima koju pjevač vješto izvodi i prezentira u cijelosti. Osjeti se energija koju Slavko želi prikazati u tom nekom bazičnom dijelu. Ovaj uradak ima i svoje prednosti jer je pamtljiva i teško ju je ne zamijetiti, dijelom zbog laganog tekstualnog dijela, odnosno glezbene podloge. Sa druge strane tu je i pjevač koji odudara po sve, od načina izvedbe pjesme do sveobuhvatne ekspresije. Crna Gora barem nema zamornu i letargičnu pjesmu i izvođača ove godine. Sretno Crna Gora.
  Ocjena: 7/10

  IRSKA
  Lijepa glazba uz lijep tekst koju mladi Brandan nam iskazuje. Osjećaju se ti nježni, rafinirani emocionalni elementi. U videospotu taj dojam se samo pojačava, te se osjeća ta sinergija emocija i htijenja za čime osoba teži. Otegotna okolnost je način prezentiranja pjesme in vivo, jer se može desiti da se utopi u onome što se skladbom željelo pokazati i načinu na koji će se ona realno prezentirati. Nadajmo se da će delegacija voditi računa o ovome. Sretno Irska.
  Ocjena: 7/10

  NORVEŠKA
  Vrlo smjelo mješanje glazbenih pravaca, što je rezultiralo jako dobrom skladbom. Dobri elektro elementi, nesvakidašnje primjese dobrog glasa koji se savršeno inkorporira u glazbenu podlogu. Rezultat toga je jako neobičan spoj jasnog, ravnog glasa i dobre glazbe. Jedino se trebamo nadati da će se izvedba pjesme prilično razlikovati od nacionalnog izbora, barem zbog nekog nazovimo ga šok efekta, mada ovoj skladbi to nužno i nije potrebno. Nepretenciozan nastup koji obećava dobrim ugođajem i vrhunskom izvedbom. Sretno Norveška.
  Ocjena: 8/10

  SAN MARINO
  Jednostavna, pomalo površna pjesma, koja u svom ritmičnom dijelu ima neke setence koji su zamjetni. Sve ostalo je prosječno, bez obzira na trud izvođača. Izgleda da Valentina pretjerano želi da bude prezentirana na Eurosongu. Zašto? Ona ima staža na ovom natjecanju za koju bi i Ralph Siegel pozavidio. Sretno San Marino.
  Ocjena: 5/10

 4. Babe — 23. travnja 2017. u 21:31

  @ivannn Jest, a pjesma je odlična, ima uvod i vrhunac i sve.
  Jooj Jon Henrik :// svaki dan ih poslušam bar jedanput. Triba bit obvezno da se pjeva na maternjem, ovako je glupo. Bar po mom mišljenju jel 🙂

 5. Arctic Monkey — 23. travnja 2017. u 19:58

  Slavko će kao prateće vokale imati tri dečka iz Niša, Srbija. Marko i Oliver su već bili iza Bojane Stamenov 2015.
  S obzirom da su njih trojica prilično slabog izgleda i da se nikako ne uklapaju uz Slavkov fazon, pretpostavljam da se neće videti na sceni ali da će mu izneti pola pesme. 😀

 6. Tim Burton — 23. travnja 2017. u 19:15

  Joj ima i negativnih hahahah ? Šalim se, ali nekako valjda jer imam velika očekivanja, uvijek se razočaram, pa ocjene završe niže. @angelo96

 7. endlessly — 23. travnja 2017. u 19:10

  Komentatorima: ono sto istice Bugarsku pjesmu je odlicna produkcija, genijalni instrumental i jako dobro izvodjenje Kristiana.
  San Marino nije samo guilty pleasure nego ekstra stvar za ples haha

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?