#rnesc2020: Ostarila sam slušajući ovu pjesmu – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2020: Ostarila sam slušajući ovu pjesmu

  11 min za čitanje   26 komentara

S današnjom grupom zemalja preći ćemo točno pola puta do kraja našeg projekta. Kakvo je mišljenje naših urednika o pjesmama ovih petero zemalja, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


BUGARSKA

Andrea: Na prvo slušanje mi je bila tako-tako, ali mi je s vremenom postala jedan od favorita. Pjesma je zaista kao iz bajke. Sviđa mi se taj nekakav poetični štih. Vrlo jednostavno, a vrlo upečatljivo.

Ocjena: 9/10

Bartol: U kategoriju pjesama za kojima sam pustio suzu nakon otkazivanja spada i ovaj masterpiece. Pjesma koja ne legne na prvu, ali kad sjedne onda se ne miče iz top3. Fantastičan tekst, izuzetna produkcija, originalna instrumentacija koja je savršeno izvedena i sveukupno genijalno ispričana priča kroz cijelu pjesmu. Velika šteta da ovo neće biti izvedeno u Rotterdamu, a ako Victoria nagodinu servira još jedno ovakvo djelo, spammat ću glasove kao Azerbajdžan prije 2014. 😀

Ocjena: 10/10

Bojan: Kao da slušam neku tužnu bajku, tako se osjećam dok slušam ovogodišnju bugarsku uzdanicu. Victoria ima jako lijep glas, očara me u trenutku i “vozi” čarolijom svog vokala kroz pjesmu. Melodija posebno daje draž magiji pjesme, a kako ja volim čarolije i magije, ova pjesma je jedna od boljih za mene ove godine.

Ocjena: 10/10

Luna: Jao, volim božićno-disneyevske pjesme usred proljeća. Moja zamjerka bi bila da joj predugo treba da dođe do nekog vrhunca, zbog čega mi bude dosadna većinu vremena i zbog čega nemam volje ju pustiti opet.

Ocjena: 6/10

Marija: Jako mi je drago da se Bugarska odlučila vratiti na Eurosong, a istovremeno mi je i jako žao što nećemo imati prilike vidjeti scenski nastup uz ovu pjesmu. Tears Getting Sober meni je jednostavno čarobna pjesma uz koju se mogu bez problema opustiti, zaboraviti na sve i uživati. Cijela poruka ove pjesme je da nakon kiše dolazi sunce, a to je poruka koju svijet svakako treba u ovim trenucima. Lijepo, čarobno i odlično – Bugarska nam nije mogla pripremiti ljepši povratak.

Ocjena: 10/10

Sanja: Nakon što su Bugari predstavili Victoriju i nakon što sam čula njezinu I wanna know, moja očekivanja su bila baš visoka. I u potpunosti su opravdana. Meni je ovo kao neki miks Billie Eilish i glazbe iz neke John Lewis božićne reklame. Trebalo je neko vrijeme da mi se zacementira na prvo mjesto, no kad se sve slegnulo – da nije ovakva situacija, rado bih da je odredište za 2021. Sofija. Ovo je magija, od teksta, do njezinog glasa, instrumentala, spota… divno!

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 55/60

PROSJEČNA OCJENA: 9,167

anketa 1468

Bugarska 2020.

Ukupno glasova: 145

 • Jako mi se sviđa (5) [71 / 49%]
 • Dobra je (4) [28 / 19%]
 • Užasna je (1) [22 / 15%]
 • OK je (3) [16 / 11%]
 • Ne sviđa mi se (2) [8 / 6%]

DANSKA

Andrea: Meni je ovo simpatično, što bi se reklo, eurovizično. Pjesma je pjevna, a oni imaju kemiju na pozornici. Mislim da bi ovo bio dark horse Eurosonga 2020.

Ocjena: 7/10

Bartol: Pjesma koja naprosto PRŠTI pozitivom i stavi mi osmijeh na lice svaki put kad ju čujem. Danci opet igraju na slatkoću, i kod mene su uspjeli. Ovu pjesmu ću sa zadovoljstvom slušati iznova i iznova. Bravo!

Ocjena: 9/10

Bojan: Volim muziku Eda Sheerana, a ova pjesma je na tragu njegovih. Pogotovo što me glas pjevača podsjeća na njegov. Pjesma je catchy i ono “say YES” odzvanja u ušima i nakon završetka skladbe. Siguran sam da bismo ovo slušali i gledali dva puta.

Ocjena: 8/10

Luna: Simpatično, ali previše se ponavlja i smara me.

Ocjena: 5/10

Marija: Ova je pjesma bila moj favorit danskog Melodi Grand Prixa i drago mi je da su Ben&Tan odnijeli pobjedu. Uz ovu pjesmu lako se može opustiti i zaboraviti na sve probleme koji nas okružuju. Zabavna je, vesela i poletna te vjerujem da bi publiku u Ahoy Areni, ali i ispred malih ekrana, dignula na noge. Vjerujem da bi do nastupa u Rotterdamu oboje pjevača poradilo na kemiji, to je ono što mi je nedostajalo u cijelom nastupu na danskom izboru. Sve u svemu, simpatična pjesma koja će kod mene ostati još dugo na repeatu.

Ocjena: 7/10

Sanja: Kakva feel good pjesma! Benov glas mi je osobito sladak i simpatičan. Ova pjesma mi odašilje pozitivu i sreću slično kao latvijska This Time iz 2015. Btw, ova prazna danska arena je bila jedan od prvih nagovještaja svega ovog što se sad zbiva.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 44/60

PROSJEČNA OCJENA: 7,333

anketa 1469

Danska 2020.

Ukupno glasova: 121

 • Jako mi se sviđa (5) [42 / 35%]
 • Dobra je (4) [36 / 30%]
 • OK je (3) [29 / 24%]
 • Ne sviđa mi se (2) [10 / 8%]
 • Užasna je (1) [4 / 3%]

IRSKA

Andrea: Jedna od većih enigmi ove godine. Zašto se ovo ljudima sviđa? Toliko je dated i generička da me glava boli. Kad se sjetim da su Irci najavljivali pjesmu bolju od Euphorie, shvaćam da njima nema spasa dok ih ne preuzme netko tko Eurosongu pristupa iole ozbiljno.

Ocjena: 1/10

Bartol: Kakav slatki throwback na staru Katy Perry, Taylor Swift i ostale pop dive kasnih 2000. – ih. Pjesma je baš zabavna dizalica, ništa specijalno niti novo, ali je predivna u svojoj pozitivi. Ne znam kako bi prošla na Eurosongu, ali na moju playlistu definitivno ide. 😀

Ocjena: 7/10

Bojan: Nešto moderno od Irske i nešto što me podsjeća na One Direction, Jessie J, Katy Perry… Ne znam kako bi prošlo na Eurosongu i što bi nam ponudila od nastupa, ali ova pjesma definitvno ulazi u jednu od dražih irskih. Mislim da je vrijeme da kroz koju godinu Irska vrati Eurosong kod sebe i pokaže zašto i dalje ima najviše pobjeda u povijesti festivala.

Ocjena: 8/10

Luna: Ček’, ovo je kao trebala biti nova Euphoria? Mislim, barem ju mogu upamtiti po nečemu, za razliku od njihovih zadnjih (pogled na imaginarni sat) pet pjesama, a dobro se sjećam kad je Katy Perry vladala s pjesmama poput Hot’n’Cold. No koliko smo mi sigurni da ova pjesma prezentira irsku glazbenu scenu?

Ocjena: 6/10

Marija: Mislim da bi se ovogodišnja pjesma kojom je Irska namjeravala otići na Eurosong bolje uklopila u Eurosong prije nekoliko godina, nego danas. Jako me podsjeća repertoar poznate američke pjevačice Katy Perry. Iako bi donijela zabavu i poletnost na eurovizijsku scenu, ne vidim po čemu bi se istaknula toliko jako da bi prošla u finale. Žao mi je što nećemo imati prilike čuti ovu pjesmu na Eurosongu zbog toga jer me zanima kako bi ju Lesley izvela uživo. Pjesma je energična i nekako me vraća nekoliko godina unatrag, budi neku nostalgiju u meni, ali ne mogu reći da mi se nešto previše sviđa.

Ocjena: 4/10

Sanja: Vratili smo se u vremenu kojih desetak godina. Ljudima koji vole Katy Perry iz tog razdoblja ovo se vjerojatno sviđa, no ja ne spadam u tu skupinu. Zvuči mi kao soundtrack nekog teenage glazbenog filma.

Ocjena: 3/10

UKUPNA OCJENA: 29/60

PROSJEČNA OCJENA: 4,833

anketa 1470

Irska 2020.

Ukupno glasova: 118

 • OK je (3) [44 / 37%]
 • Ne sviđa mi se (2) [30 / 25%]
 • Užasna je (1) [22 / 19%]
 • Dobra je (4) [15 / 13%]
 • Jako mi se sviđa (5) [7 / 6%]

MOLDOVA

Andrea: Pjesma me ne dotiče. Niti je volim niti mrzim. Baš sam nekako neutralna. Ne smatram je baš toliko groznom, ali je nisam imala želju preslušavati.

Ocjena: 4/10

Bartol: Pjesma mi je čisti meme, isključivo zbog onog ponovljenog pobjedničkog nastupa, ali sve u svemu je čisti prosjek. Natalia se čini simpatično, a Moldavci bi vrlo vjerojatno ponovno napravili odličan nastup kao i svake godine…

Ocjena: 5/10

Bojan: Uvijek će mi biti smiješno kad čujem ovu pjesmu i situacija povratka s Dore i gledanja nastupa i čuđenja što se toliko smije, a pjeva da ne želi da bude s nekim, da nešto kaže i ostale tužne stvari. No, generalno pjesma me nije kupila, tako da se ja ne bih ovdje mnogo zadržavao.

Ocjena: 3/10

Luna: Nikad nećemo saznati kakav nastup bi ovog puta spremili Kirkorov i Fokas „Volim Kutije I Ormare Na Sceni“ Evangelinos. Također, nećemo nikad znati je li ova pjesma bila prvo namijenjena Sergeju Lazarevu, jer ovo totalno zvuči kao Scream na steroidima. No ono što znam da mi čak ni nije toliko loša, no opet nije ni najbolja pjesma na svijetu.

Ocjena: 5/10

Marija: Moldova je ove godine odlučila poslati pjesmu čija produkcija mi se itekako sviđa. Osim toga, cijela atmosfera koju ova pjesma donosi mi je istovremeno i mistična i jako napeta. Uz produkciju, osobito bih istaknula i vokal koji je itekako snažan. Vjerujem da bi Moldova uz ovakvu pjesmu stvorila itekako pamtljiv i epski scenski nastup i otišla u finale. Ovogodišnji moldavski izbor mi je definitivno puno bolji od prošlogodišnjeg, ali ne mogu dati ocjenu veću od sedmice jer ipak postoje pjesme koje su mi bolje od ove.

Ocjena: 7/10

Sanja: Ajme ova pjesma! Vežem posebne uspomene uz prvo slušanje njezinog pobjedničkog nastupa, kako vesela zbog pobjede s osmijehom od uha do uha pjeva ove tužne stihove. Oplakah od smijeha skupa s kolegama. Zbog toga me ova pjesma uvijek nasmije. No, što se tiče same pjesme – nisam fan. Nije baš za „prison“, al za neki kratki pritvor je.

Ocjena: 3/10

UKUPNA OCJENA: 27/60

PROSJEČNA OCJENA: 4,5

anketa 1471

Moldova 2020.

Ukupno glasova: 111

 • Ne sviđa mi se (2) [39 / 35%]
 • OK je (3) [26 / 23%]
 • Užasna je (1) [18 / 16%]
 • Dobra je (4) [15 / 14%]
 • Jako mi se sviđa (5) [13 / 12%]

NIZOZEMSKA

Andrea: Postala mi je bolja nakon nekoliko slušanja, ali i dalje mi je to prilično slabo. Kao da će kulminirati, da će doći do nekog vrhunca, a onda naprasno zavši. Nedorečena mi je, ali emociju osjetim. Ipak, nedovoljno za mene.

Ocjena: 3/10

Bartol: Pjesma koja također ne leži na prvu, ali je izuzetno ugodna za slušanje. Harmonizacija je zanimljiva, a konstrukcija pjesme pomalo neobična, ali mi se sviđa. Jeangu prenosi jednu divnu emociju i cijeli stav pjesme je sve će biti u redu – nešto što nam je svima sada potrebno. Možda će mi kasnije porasti u mojem TOP41, ali zasada stojim iza ove ocjene.

Ocjena: 7/10

Bojan: Prvo što se da primijetiti jest da pjevač ima jako lijep glas. Iako treba dosta vremena da se nešto desi u pjesmi, kad se to dogodi stvarno je jako dobro. Ovo isto spada u jednu od onih skaldbi koje ću rado poslušati.

Ocjena: 7/10

Luna: Ostarila sam slušajući ovu pjesmu. Problem s ovom pjesmom je da joj treba previše vremena (točnije, 2:27 minuta, a pjesma traje 3:01) da dođe do nekog svog vrhunca, i da jedina stvar što ju odvaja od Arcade jest poneki gospel trenutak. Kako reče gospo’n Gobac „NEEEEEEEXT!“.

Ocjena: 6/10

Marija: Emotivna i nježna – to su dva epiteta kojima bih opisala ovu pjesmu u koju sam se zaljubila odmah nakon prvog slušanja. Osim emocija koje Grow izaziva, jako mi sviđa Jeanguov glas, ali i tekst pjesme koji govori da život često nije onakav kakvim ga zamišljamo kao djeca te zbog toga ostajemo razočarani, ali se, bez obzira na razočarenje, prilagođavamo, stvaramo svoje snove i ne odustajemo od njih. Ovu bih pjesmu mogla slušati cijeli dan i vjerujem da mi ne bi dosadila te bi uvijek u meni izazvala neku emociju, a uglavnom je to sjeta i nostalgija za nekim ljepšim vremenima u koja se ne mogu više vratiti. Ni ove godine Nizozemska me nikako nije razočarala, štoviše, moram priznati da mi je Grow malčice bolja i od Arcade.

Ocjena: 10/10

Sanja: Lijepo! U početku je nisam doživljavala, no s vremenom mi je ova pjesma postala sve draža.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 40/60

PROSJEČNA OCJENA: 6,667

anketa 1472

Nizozemska 2020.

Ukupno glasova: 113

 • Ne sviđa mi se (2) [33 / 29%]
 • OK je (3) [24 / 21%]
 • Užasna je (1) [23 / 20%]
 • Dobra je (4) [20 / 18%]
 • Jako mi se sviđa (5) [13 / 12%]

ZANIMLJIVOSTI

Poredak šeste grupe izgleda ovako:

 1. Bugarska (55/60; 9,167)
 2. Danska (44/60, 7,333)
 3. Nizozemska (40/60; 6,667)
 4. Irska (29/60; 4,833)
 5. Moldova (27/60; 4,5)

Ova grupa zemalja najviše se svidjela Bartolu (38), a najmanje Andrei (24).

Čak pet desetki je danas “palo” u ovom nastavku. Jedna desetka pripala je nizozemskom predstavniku (Marija), a sve ostale bugarskoj predstavnici (Bartol, Bojan, Marija, Sanja). Također, ova grupa “ponosni” je vlasnik jedne jedinice (Andrea za Irsku).

Prilikom komentiranja moldavskog nastupa, čak troje komentatora (Bartol, Bojan i Sanja) spomenuli je Natalijin pobjednički nastup na kojem od početka do kraja imala osmijeh od uha do uha. Kako je izgledala njezina repriza, pogledajte u videu ispod:

Irska je pjesma veliki broj naših komentatora podsjetila na ranije uratke američke pjevačice Katy Perry. Interesantna poveznica u vezi Lesley Roy i Katy Perry jest i pjesma Slow Goodbye s Lesleyinog debitantskog albuma Unbeautiful iz 2008., čija je koautorica upravo – Katy Perry. Ostali suradnici na pjesmi su američki producent Dr. Luke i švedski producent Max Martin.

Rasprava26

 1. Rafael — 20. travnja 2020. u 14:27

  Bugarska – po meni jedina pjesma ove godine koja zaslužuje pobjedu. Pjesma s glavom i repom, dobar tekst, lijepa i umirujuća glazba, lijep glas…. mogao bih u nedogled. Svaka čast Bugarska. Budi rečeno, jedina pjesma zbog koje žalim što neće biti na Eurosong. Ocjena 10.
  Danska – ništa novo ili inovativno, ali osobno baš volim ovakve sladunjave ljubavne pjesme koje nisu patetične. Vjerujem da bi ušli u finale i ostvarili neki pristojan rezultat, top 15. Ocjena 8.
  Nizozemska – iskreno, meni ništa posebno. Ocjena 5.
  Moldova – jaaako dugo mi je trebalo da mi se pjesma svidi. Vjerujem da bi Moldavci napravili dobar nastup i da bi se ubacili u finale. Meni su još uvijek izvan finala. Ocjena 5.
  Irska – ne, nikako ne volim ovu pjesmu, iako sam volio Katy Perry (Hot n Cold). Ocjena 2.

 2. Precious — 20. travnja 2020. u 13:14

  Bugarska-prekrasna pjesma. Odličan tekst, divna atmosfera i moderna produkcija. Ne bi se uopce bunio da je odnjela pobjedu u Rotterdamu (5/5)
  Danska-i nisam bas fan takvih sladunjavih pjesmica. Pjesma mi je skroz OK, ali nista za cim bi zalio (3/5)
  Irska-nostalgična ali užasno generička i zaboravna pjesma. Onomu koji je najavljivao bolju pjesmu od Euphorie treba smjesta uručiti otkaz (2/5)
  Moldova-staromodno i izlizano. Zvuči kao nešto napisano za Eurosong 2006. Pjevanje uživo joj je dosta loše (2/5)
  Nizozemska-možda sam ja gluh, ali ja zbilja ne čujem nikakve sličnosti sa Arcade koju neki ističu. Moje mišljenje o ovoj pjesmi je isto kao i o ovogodišnjoj talijanskoj. Kužim da je kvalitetna, ali meni zvuči staromodno i dosadno (2/5)

 3. Blink — 20. travnja 2020. u 12:47

  Bugarska – Legla na prvu ,bajkovito, lijepo ,ugodno ,prekrasno .Uvjeren sam da bi se Bugarska borila za pobjedu na ovom ESC-u Ocjena 10/10
  Danska-Prpošno veselo,zaraznoga ritma ,ništa baš posebno ali jedan sasvim solidan uradak koji bi sigurno prošao u finale Ocjena 7/10
  Irska-Mene je uz Katy Perry asocirala i na ESC Krista Siegfrids – Marry Me Finska 2013
  Ništa posebno već stoput čuli ,ne vjerujem da bi prošla u finale Ocjena 5/10
  Moldova-Moram priznati da mi je bolja bila 2006 iz Atene s pjesmuljkom Loca,kada se onako presvlačila iza paravana do kupaćeg kostima da bi na kraju bacila buket u vjenčanici.Zarazno je to bilo a ovo je svega i svačega u pjesmi koja mi opće ne ostaje u uhu.Ocjena 3/10
  Nizozemska- Obćao sam sebi već davno prije da neću koristit izraz „Nije ovo pjesma za ESC“ ali ovdje stvarno moram.S jedne strane jedna lijepa ugodna skladba ,jako ugodnog vokala i sigurno bi na sceni napravila lijep ugođaj ali pitam se tko bi za njega uopće glasovao?Živo me zanimalo kako će proći kod žirija i publike,nikad nećemo saznati Ocjena 9/10

 4. sunflower — 20. travnja 2020. u 12:31

  Bugarska-Dosadno, ali možda bi nastup i ta atmosfera popravili stvar. Tako i When were old nije bila sama po sebi neka pjesma, ali nastup ju je podigao na višu razinu.
  Danska-Najbolja pjesma ove godine.
  Irska-Dobro je.
  Moldavija-Meh…
  Nizozemska-Dosadno.

 5. escmusic — 20. travnja 2020. u 11:48

  Bugarska – jako lijepa pjesma, grower svakako. 4/5
  Danska – zarazna pjesma, oni su jako dragi, super vokal 4/5
  Irska – meni je ovo super, povratak u prošlost 4/5
  Moldavija – okej balada 3/5
  Nizozemska – ništa posebno, 3/5

 6. onlylove — 20. travnja 2020. u 09:44

  Bugarska – čarobno, bajkovito, inspirativno, umirujuće, savršeno. 10/10, ocjena 5
  Danska – jako su slatki i simpatični, baš mi poprave raspoloženje. 8/10, ocjena 4
  Irska – a mogla bih samo ponoviti sve što su komentatori već rekli. 5/10, ocjena 3
  Moldavija – nisam ju uopće doživjela, zaboravila sam da je izabrana. Korektno. 5/10, ocjena 3
  Nizozemska – a lijepo je ovo, paše mi zapravo. Samo je malo preravno i predugo mu treba da dođe do neke kulminacije. Tekst je divan, njegov glas isto, gospel se uklapa. 7/10, ocjena 4

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!