#rnesc2020: Zbog čega Marijina ocjena za Toma odudara od ostalih? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2020: Zbog čega Marijina ocjena za Toma odudara od ostalih?

  11 min za čitanje   48 komentara

Do kraja našeg ovogodišnjeg izdanja ostalo je samo 12 zemalja, od čega ćemo komentare za pet zemalja prezentirati u današnjem izdanju. Koje zemlje su se našle danas na tapeti, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.

No prije nego krenemo na komentare za današnje izdanje #rnesc2020, željeli bismo vas izvijestiti o rezultatima ankete o sličnosti ovogodišnje ciparske pjesme s pjesmom Lose Control, koju smo postavili prije dva dana. Od 100-tinjak odgovora koje smo primili na ovoj anketi, čak 66% čitatelja uočilo je sličnosti između dviju pjesama. A sad se vraćamo na današnji #rnesc2020.


AZERBAJDŽAN

Andrea: Pjesma je u redu, ali da sam oduševljena kao i većina – nisam. Ne sviđa mi se ono mumljanje u pjesmi prije refrena i ne sviđa mi se njen izgovor naslova pjesme. Mislim da su ljudima svi “narodni zvukovi upakirani u pjesmu” automatski postali za top 10, ali ja ne spadam u tu skupinu. Etno elementi su pohvalni, ali mi se osobno pjesma neće dopasti samo ako ih posjeduje. Treba to sve biti nekakva cjelina. Tko me je shvatio, shvatio je. 😀

Prošle godine mi se azerska pjesma više sviđala (znam, znam, u manjini sam).

Ocjena: 6/10

Bartol: Kraljica Efendi servirala bop ovogodišnje sezone, ali joj je stvari pomrsila Miss Rona… Ovo će biti takav hit u Euroclubu. 😀 Tekst je poprilično besmislen i smiješan, ali to i očekujem od ovakve pjesme, nije ni Fuego lyrical masterpiece. Strašno mi je simpatično kako rola taj „r“ u pjesmi na Cleopatra.

Ocjena: 9/10

Bojan: Ovo se zove kvalitetan narodnjak. Glazba je ta koja te tjera da plešeš, a pjevačicina interpretacija da pjevaš sa njom. Malo me u momentima podsjeća na pjesmu “Bang Bang” od Jessie J i ekipe, ali samo određeni dio. Šteta što nećemo vidjeti nastup.

Ocjena: 8/10

Luna: Kao netko tko je studirao arheologiju i etnologiju, ne vidim smisao stavljanja japanske mantre u pjesmi koja službeno govori o egipatskoj kraljici kao role modelu ženskog roda. Ipak, moram pohvaliti Azere što su se napokon odmaknuli od Šveđana i što su ubacili više narodnih instrumenata u pjesmu.

Ocjena: 7/10

Marija: Ono što mi se osobito sviđa kod ove pjesme je taj istočnjački zvuk kojeg ima kao i njezini etno elementi. Iako me nije „izula iz cipela“ ova pjesma mi je ugodno iznenađenje ovog natjecanja. Zanimljiva mi je, a pomalo i mistična. Vjerujem da bi scenski nastup bio jako upečatljiv. Sve u svemu, jako dobar izbor Azerbajdžana ove godine.

Ocjena: 7/10

Sanja: Što dobiješ kad pomiješaš BOP i lekciju iz povijesti? Cleopatrrrra! Odlično mi je ovo, navukla sam se skroz. Spot je vrhunski, a ovi spiritualni zazivi su show. Ovo bi sigurno bilo jako zanimljivo osmišljeno na sceni.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 45/60

PROSJEČNA OCJENA: 7,5

anketa 1479

Azerbajdžan 2020.

Ukupno glasova: 120

 • Jako mi se sviđa (5) [47 / 39%]
 • Dobra je (4) [34 / 28%]
 • OK je (3) [18 / 15%]
 • Ne sviđa mi se (2) [11 / 9%]
 • Užasna je (1) [10 / 8%]

FRANCUSKA

Andrea: Ova pjesma mi je na posljednjem mjestu. Za mene je definicija dosade i što bi se reklo, piš pauze. Francuzi me nikad nisu razočarali, ali eto, za sve postoji prvi put.

Ocjena: 0/10

Bartol: John Lundvik stvarno ne zna pisati pjesme koje zvuče modernije od 2007… Što su to jadnom Tomu uvalili, ja evo ne znam, ali Francuska bi definitivno lizala dno u finalu #sorrynotsorry. Nova verzija zvuči kao akustična verzija, tako da moja ocjena ostaje nepromijenjena.

Ocjena: 2/10

Bojan: A što su mijenjali pjesmu? Meni je bila ok ona prethodna, možda više zbog Eiffelovog tornja i impresivnih kadrova, ali sam se zbog toga i navikao na pjesmu. A francuska televizija treba uvesti pravilo da pjesme moraju biti na francuskom, ako već vode neku nevidljivu borbu za jezik, a ne da zezaju ovako prvo izvođače, a kasnije i slušatelje. No, smatram da bi i s jednom i drugom, Francuz bio u drugoj polovini tablice.

Ocjena: 5/10

Luna: Pjesma doslovce vrišti „John Lundvik je napisao za sebe, ali ju je odlučio prodati nekom drugom“ i to ne u dobrom smislu. O kojoj god verziji da se radi, pjesma je trebala ostati tamo gdje pripada – u ladici.

Ocjena: 2/10

Marija: Francuska pjesma ove godine mi je prelijepa. Već na prvo slušanje ušla mi je u uho i zaista mi se svidjela. Sviđa mi se poruka koja stoji iza pjesme, njena melodija kao i sam vokal. Ono što mi se ne sviđa je to što je i na francuskom i na engleskom jeziku. Vjerujem da bi bila bolja kada bi se izvodila na samo na francuskom jeziku jer tada zaista lijepo zvuči. Vjerujem da ću još dugo slušati ovu pjesmu i žao mi je što nećemo imati prilike vidjeti i scenski nastup za  kojeg vjerujem da bi bio jako emotivan, ali i čaroban, baš onakav kakva je i pjesma.

Ocjena: 9/10

Sanja: Francuzi su napravili cijeli onaj show s predstavljanjem na Eiffelovom tornju, no džaba sve – pjesma je snoozefest. Stihovi klišej, dijelovi na francuskom pokušavaju popraviti stvar, no ovdje čak ni to ne pomaže. Potencijal Toma Leeba u potpunosti neiskorišten.

Ocjena: 2/10

UKUPNA OCJENA: 20/60

PROSJEČNA OCJENA: 3,333

anketa 1480

Francuska 2020.

Ukupno glasova: 125

 • Užasna je (1) [43 / 34%]
 • Ne sviđa mi se (2) [29 / 23%]
 • OK je (3) [21 / 17%]
 • Jako mi se sviđa (5) [18 / 14%]
 • Dobra je (4) [14 / 11%]

LITVA

Andrea: Moj drugi favorit. Mislim da bi ovo pobijedilo na Eurosongu. Kada se Eurosong otkazao, odmah mi je Litva pala napamet. Konačno imaju šansu za pobjedu, kad ono… Pjesma je catchy, pomalo neobična i originalna. Osvaja na prvo slušanje, a i nastup joj pristaje. Jako često je slušam i mislim da ću je nastaviti slušati i kasnije.

Ocjena: 10/10

Bartol: Za ovu pjesmu i za Litvu mi je možda i najviše žao da se Eurosong otkazao. Otkako je izabrana, ova pjesma mi ne dosađuje, iako mi ne izlazi iz glave, i svaki dan si ju pustim. Za mene je ovo jedan bezvremenski hit Eurosonga, i još jednom, nenormalno mi je žao da nije dobila pozornost i top5 plasman koji je definitivno zaslužila.

Ocjena: 10/10

Bojan: Oni su mi u vrhu otkako su ih izabrali. Smjenjivali su se često s Ukrajincima i kasnije s Rusima. Zbog njih mi je baš žao što neće biti Eurosonga jer je ovo mogla biti godina trijumfa za Litavce. Dobro, želim im da budu tako kreativni i sljedeće godine. Moram naučiti ovaj ples, samo se bojim da ga u javnosti ne otplešem kakav sam.

Ocjena: 10/10

Luna: Ako je netko jako izgubio zbog otkazivanja Eurosonga i poništavanja pjesama, onda je to sigurno ova zemlja s ovom pjesmom. Jako je mistična, konstantno vuče na ponavljanje i možda najbolja litavska prilika da napokon ugrabi TOP5 rezultat. Šteta što možda do te prilike nije došlo.

Ocjena: 10/10

Marija: Moram priznati da sam dosta zbunjena u vezi ove pjesme. Nije mi ni dobra, ali nije mi ni loša što znači da je negdje u zlatnoj sredini. Ono što mi se sviđa je melodija koja te tjera da plešeš i uživaš u njoj. S druge strane, pjesma mi je nekako „preravna“, nema nekih dijelova koji bi me ostavili bez teksta i natjerali da glasam za nju. Isto tako, voljela bih da pjesma ima i neke više dijelove u kojima bih mogla čuti i vidjeti sve vokalne mogućnosti pjevača. Sve u svemu, zabavno, ali po meni nedovoljno za pobjedu.

Ocjena: 7/10

Sanja: Kako su oni meni simpatični! Bili bi jedni od kandidata za pobjedu, a ne bih se nimalo bunila da se to i ostvarilo. Pjesma je tako catchy, a ples jako zabavan. Imam osjećaj da bi osobito osvojili djecu i tinejdžersku publiku s ovim plesom koji me podsjetio na plesne pokrete iz igrice Fortnite. Moram ovdje dodati i da me litavski nacionalni izbor općenito oduševio ove godine.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 56/60

PROSJEČNA OCJENA: 9,333

anketa 1481

Litva 2020.

Ukupno glasova: 141

 • Jako mi se sviđa (5) [80 / 57%]
 • Užasna je (1) [24 / 17%]
 • Dobra je (4) [21 / 15%]
 • OK je (3) [12 / 9%]
 • Ne sviđa mi se (2) [4 / 3%]

ŠPANJOLSKA

Andrea: Na prvo slušanje bila mi je veliko ne, ali sada mi je čak i okej. Nije da je slušam, ali nije mi ni mrska. Ne vjerujem da bi Španjolci postigli neki uspjeh na Eurosongu ni ove godine. Valjda će se već jednom opametiti i poslati nešto zaista dobro.

Ocjena: 5/10

Bartol: Solidan pokušaj, moram priznati da je pjesma dosta pamtljiva, pogotovo refren. Ima prostora za poboljšanje samo ne znam u kojem smjeru, svakako jedan od boljih španjolskih pjesama u zadnjih par godina, ali ipak mislim da ne bi bila dovoljno dobra za neki previsok plasman.

Ocjena: 6/10

Bojan: Ah španjolski, tako sam slab na taj jezik. Meni je ovo draga pjesma. Ne znam, jest malo repetitivna, ali kad čujem kako on to pjeva na najmelodičnijem jeziku na svijetu, kako da ostanem imun? Ipak sumnjam da bi postigao nešto bolji uspjeh od svog prethodnika.

Ocjena: 7/10

Luna: Je li otužno što Blas ima bolje pjesme u svom repertoaru? Je. Je li otužno što je ovo poprilično basic? Itekako. Jesam li impresionirana? Nimalo.

Ocjena: 5/10

Marija: Odmah nakon prvog slušanja, refren španjolske pjesme mi je ostao u glavi. Lako je pamtljiv i na neki način te odmah tjera da ga zapjevaš. Međutim, ova je pjesma daleko od prošlogodišnje španjolske pjesme. Kako su se sve više objavljivale ostale pjesme, Universo se jednostavno izgubila u moru drugih pjesama. Nekako mi je „preravna“ i nedostaje joj neki wow efekt po kojem bi se istaknula.

Ocjena: 5/10

Sanja: Blasa sam prvi put čula na njegovom gostovanju u prošlom izdanju Operación Triunfa, koji pobožno pratim. Neke njegove pjesme mi se jako sviđaju, osobito Él no soy yo i No volveré (A seguir tus pasos). Universo mi je u redu, no u ovom slučaju mi je spot zapravo nadmašio pjesmu. Čekam vidjeti što će nam Blas pripremiti za 2021.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 34/60

PROSJEČNA OCJENA: 5,667

anketa 1482

Španjolska 2020.

Ukupno glasova: 101

 • OK je (3) [37 / 37%]
 • Dobra je (4) [23 / 23%]
 • Ne sviđa mi se (2) [20 / 20%]
 • Jako mi se sviđa (5) [12 / 12%]
 • Užasna je (1) [9 / 9%]

UJEDINJENO KRALJEVSTVO

Andrea: Pokušali su, ali čak ni s internim izborom nisu puno postigli. Ovo je pjesma koja može proći na radijskim stanicama, ali na Eurosongu teško. Ne sviđa mi se stanka u pjevanju između “my last” i “breath”. Spot za pjesmu mi je bio zanimljiv.

Ocjena: 5/10

Bartol: Eh. Gore od prosjeka, jedini zanimljiv dio pjesme je pauza između My last i breath. Sve ostalo je izgubljeno i dosadno. Možda iduće godine? Nekako nemam više nade u Britance iskreno.

Ocjena: 4/10

Bojan: I tako prođe jedna pjesma. Eto kako bih, citirajući mlađeg sebe, opisao ovu skladbu. Lijepo on pjeva i nije loša pjesma, samo nema nešto po čemu bi se izdvojila iz mase svih. Mislim da ne bismo gledali Britance s lijeve strane tablice.

Ocjena: 5/10

Luna: Početak je kao stripped down verzija Rag’n’Bone Manove Human, i sve do refrena čak i dobro zvuči. I baš kad je došao refren, koji je slaba točka u pjesmi (pa makar da su pojačali električnu gitaru, bila bi veća ocjena), sve mi lađe oko britanske pjesme padnu u onu hladnu vodu gdje se kupa ovaj nonno iz spota.

Ocjena: 5/10

Marija: Početak pjesme mi je dobar, ali refren mi je slab i živcira me ona pauza prije breath. Osim toga, pjesma mi je dosadnjikava, nema mi ništa zanimljivo u njoj osim Jamesova glasa. Bolja mi je ovogodišnja britanska pjesma od prošlogodišnje, ali i mi je nedovoljno dobra da bih glasala za nju. Mislim da su se Britanci izvukli od još jednog lošeg rezultata.

Ocjena: 4/10

Sanja: Još jedna pjesma koju mogu zamisliti čuti na Otvorenom radiju. Meni je ovo kao njihova lanjska pjesma, samo upgrade.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 28/60

PROSJEČNA OCJENA: 4,667

anketa 1483

Ujedinjeno Kraljevstvo 2020.

Ukupno glasova: 103

 • OK je (3) [38 / 37%]
 • Ne sviđa mi se (2) [34 / 33%]
 • Užasna je (1) [13 / 13%]
 • Dobra je (4) [13 / 13%]
 • Jako mi se sviđa (5) [5 / 5%]

ZANIMLJIVOSTI

Poredak osme grupe je na kraju izgledao ovako:

 1. Litva (56/60; 9,333)
 2. Azerbajdžan (45/60; 7,5)
 3. Španjolska (34/60; 5,667)
 4. Ujedinjeno Kraljevstvo (28/60; 4,667)
 5. Francuska (20/60; 3,333)

Najmanji broj bodova ovoj grupi danas je dala Andrea (26), a najviše Bojan (35).

Na žalost francuskog predstavnika, danas je dobio Zlatnu kantu, jer se njegova pjesma uopće nije svidjela Andrei.

Ako niste znali, britanski predstavnik James Newman uspješni je producent i dobitnik britanske glazbene nagrade za pjesmu godine. Međutim, puno poznatiji član njegove obitelji je njegov mlađi brat John, na čiju ste pjesmu Love Me Again sigurno nabasali kad ste prebacivali radijske stanice.

U trenutku otkazivanja Eurosonga, jedan od glavnih kandidata za pobjedu na Eurosongu bila je Litva.

Jeste li znali da je Blas Cantó nastupao na španjolskom predizboru za Dječji Eurosong 2004.? Tad je od njega u finalu bila bolja María Isabel, koja će te godine otići u Lillehammer i pobijediti na Dječjem Eurosongu, te tako postati nasljednica našeg Dina Jelusića. Nije se puno promijenio, zar ne?

Rasprava48

 1. SwedenEurovisionFan — 24. travnja 2020. u 01:32

  Ah eto @rossonero nekome je smiješno, netko je realan 🙂 Ako nisi shvatio, a vidim da nisi, pričam u globalu da bi većina ljudi ovdje stala u tvoju stranu jer eto, imaju određeni #swedenhate pa automatizmom budu protiv nekoga tko ima nick kao moj. Pjesma je bila prihvaćena, ali nije bila za pobjedu, iza toga stojim.
  @lovewave Da, prvo napišeš taj ružan komentar pa nakon 4 rečenice pišeš o subjektivnosti i objektivnosti i onda se to kao odnosilo jedno na drugo, kako da ne.
  Općenito, ovo bi bilo dobro da pročita i @rossonero, su mi najbolji ljudi koji mene prozivaju jer obožavam Švedsku na Eurosongu. Kad se malo bolje zapitate, oni su zapravo vrlo nerealni jer ako sve ove godine nisu iz mog nicka shvatili da obožavam Švedsku na Eurosongu, onda ne znam treba li im nacrtati ili što? To je moj stav i moja stvar i zašto bih pobogu to trebao pravdati kad mi stoji u nicku hahahaha 🤣🤣🤣
  Pozdrav i toliko od mene na ovu temu, tko je shvatio, shvatio je.

 2. Diavolo — 24. travnja 2020. u 01:15

  @escfan
  (Uz puno suzdržavanja) Opet citiram: ”Jer smo ipak u Hrvatskoj i komentiramo na hrvatskom portalu … da se vodi ova rasprava u Švedskoj ili Skandinaviji, već bi bilo drugačije i puno, puno realnije”.

  – Znaš li čega se suzdržavam? Suzdržavam se smijeha na ovo izgovoreno, ali više neću: 😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣. Ako ništa barem sam se na sav glas nasmijao na ovo o realnoj diskusiji.😅 Evo, da se malo uozbiljim, iako opet sa smješkom na licu; pa ne diskutiramo tu o odnosu Hrvatske i Švedske na Eurosongu. Mimo Hrvatske komentiramo Švedsku, Italiju, Litvu i druge zemlje. Ako ti misliš da bi Šveđani bili realni u toj diskusiji, samo ću ti reći da bi bili realni kao što su realni Španjolci kad je u pitanju njihova eurovizijska pjesma ili kao Poljaci kad je u pitanju njihova JESC pjesma. 😆😆 I dalje ne kužiš u koje te svijetlo baca to glorificiranje Švedske.😁

  – Pa na stranu krajnji rezultat. To očito nećemo nikad saznati. Ali da, Italija je te godine konkurirala za pobjedu, kao što bi ove godine to uradila Litva. S tvoje strane uopće ni nije bilo postavljeno pitanje o pobjedniku. Evo opet citiram tvoje riječi: ”… je li takva pjesma zbilja potencijal za pobjedu na Eurosongu?” Potencijal ima, nećemo saznati bi li se to i ostvarilo. Nisu ni meni na prvom mjestu. Nije u tome poanta. Nije poanta biti prvi na kladionicama, ali jest važno koliko je pojedina pjesma prihvaćena među masom. A brojke o Litvi ove godine da ona to jest bila.

  – Slušati savjete od nekoga tko je već nešto prošao je sasvim uobičajeno u svijetu nepoznatoga. Vjerujem da si i ti u životu nekoga tražio savjet u vezi nečega s čime se prvi put susrećeš u životu. S takvim nečim su se upravo neke delegacije susrele kad su trebale, u svojoj zemlji nakon oho-ho vremena, organizirati Eurosong. Sumnjam da je Bjorkman bio jedini kojeg su kontaktirali. Vjerujem da je tu bila cijela mašinerija ljudi koja je već sudjelovala u organizaciji. Eh, sad je problem što ti čitaš medije koji spominju samo njega. Mene osobno to previše i ne zanima (mislim na cijelu priču oko same pripreme). Sumnjam da je sudjelovao u Danskoj 2014. ili Austriji 2015. (ispravi me ako griješim), a meni su ta izdanja bila bolja od onog 2013. i tu negdje sa ovim 2016. (2014. mi je čak i draže izdanje). Ali to sam samo ja. Svatko je drugačije doživio i nigdje nije ozakonjeno da su Švedi u tome najbolji.

  – U vezi ovog pronalaženja tog starijeg članka.😂 Ja sam ti zapravo rekao onako kako je sve bilo/teklo. Možda sam kriv što sam u prvom komentaru rekao ”da sam si dao truda”, ali zapravo to nije bilo tako teško. Ti možeš povjerovat u to, a i ne moraš. Nije da mi osobno radi veliku razliku.😗

 3. LoveWave — 24. travnja 2020. u 00:53

  @escfan Kao što i inače radiš, tako i sada izvlačiš moj komentar iz konteksta. Rekao sam subjektivno – okej, ali bez doze objektivnog neokej. Naravno da svatko ima pravo na svoje mišljenje, o tome nije riječ ovdje, nego ponovno pročitaj ovo što ti piše prethodno, ako ne možes razumijeti iz prve. Pametan će razumijeti što želim reći. Također, teško se možeš opravdati jer svi znamo koliko te ljudi prozvalo radi toga koliko si nerealan kada je Švedska u pitanju. Tako da… Jao jao. :S
  Btw. da smo u Švedskoj ili Skandinaviji HAHAHAHA… jel ti vidiš što pišeš :O ovdje ću se zaustaviti. Lijep pozdrav ti želim. 🙂

 4. SwedenEurovisionFan — 24. travnja 2020. u 00:41

  @rossonero Dakako, prosudit će treća osoba i vrlo vjerojatno stati na tvoju stranu. Zašto? Jer smo ipak u Hrvatskoj i komentiramo na hrvatskom portalu (odmah prvi primjer je @lovewave), da se vodi ova rasprava u Švedskoj ili Skandinaviji, već bi bilo drugačije i puno, puno realnije… Kad sam ga već spomenuo, reći za bilo koju osobu da ima ”najnerealnije komentare na stranici kada je komentiranje pjesama u pitanju” znači da takva osoba ni najmanje ne poštuje niti je upoznata s onom ”sto ljudi, sto ćudi” i ”o ukusima se ne raspravlja”. Toliko o njemu.
  – Mogla je ta “pjesma” konkurirati kako god je htjela, sjetimo se samo još jednog joke acta, one gorile i Italije, prva na apsolutno svim platformama, analizama i kladionicama. Hop dođe Eurosong i vidi čuda – niti Top5! Isto bi se dogodilo i s Litvom, vjerojatno i Islandom, dok bi Rusi zahvaljujući svom televotingu došli i do Top3. Naravno, nikad nećemo saznati, to su samo moja promišljanja no činjenica je da na dan otkazivanja Eurosonga Litva već pala na peto mjesto a na vrh je ispred svog tog joke act trojca zasjela ipak jedna PJESMA, ”Tears Getting Sober”.
  – Koliko god se tebi to ne sviđalo, Bjorkman zaista u neku ruku i je, kako se kaže, ”Bog i batina” Eurosonga, samo se sjeti koliko osoba i delegacija je tražilo njegovu pomoć na nacionalnim izborima i prilikom raznih produkcija Eurosonga. Sve će ti biti jasno.
  – Lijepa su mi i ova tvoja pravdanja kako je bilo ”lako” pronaći komentar 😂😂 Tko se mora pravdati zna da druga osoba priča istinu 😉

 5. LadyOfValyria — 24. travnja 2020. u 00:28

  Azerbejdžan: pjesma koja mi je na prvu bila jako odbojna. No moram imati da ima zarazan ritam i ne me čudi sto se sviđa većini eurovizijskih fanova. Ocjena:6/10
  Francuska: očekivala sam jako puno, a dobila sam ništa. Pjesma je toliko lošada ne pomaže ni činjenica da je Tom jako zgodan… A i ova pjesma je dokaz da Šveđani više nisu tako kreativni u smišljanju novih pjesmica. Ocjena:3/10
  Litva: jedan od ne suđenih pobjednika, da se Eurosong održao desio bi se sudar titana. Kvalitetna i dobro osmisljena pjesma koja zaslužuje pobjedu. Obožavam ples i kad pjevaju la, la, la…ma apsolutno sve. Ocjena:10/10
  Španjolska: meni pjesma nije loša, mogu je slušati, samo nije winning material. Ocjena: 7/10
  UK: obožavam ovu pjesmu, spada u mon top 10 bez ikakve dileme. Drago mi je da dobivamo kvalitetnu glazbu od VB i nadam se da će nastaviti u ovom tonu. Ocjena:9/10

 6. Diavolo — 24. travnja 2020. u 00:27

  @lovewave Vidiš. Slažem se oko te njegove kontradiktornosti koju je on spomenuo, a koju si ti detektirao. Zapravo sam i ja na to mislio kad sam rekao ono da glorificira Švedsku, a kod drugih traži dlaku u jajetu. Mislim, istina da nismo mogli ništa drugo ni očekivati kod našeg @escfan.😏
  @nikobitan Pridruži se diskusiji. Vjerujem da imaš svoje mišljenje o svemu, makar tema o kojoj se raspravlja tebi bila nerelevantna. 😁😁

 7. Diavolo — 24. travnja 2020. u 00:16

  @escfan
  – To jesam li ja nešto pobio (ili jesam li dobro ukazao na neke nelogičnosti koje si izrekao) će prosuditi treća osoba koja ovo čita. Dakle, ni ti ni ja ne bi trebali reći ništa konkretno po tom pitanju jer odgovor kod obojice očit.
  – pitaš se: ”… je li takva pjesma zbilja potencijal za pobjedu na Eurosongu?”. Mislim da ti pravi odgovor leži u podatcima koji govore u kojem obimu (i kako) je ova pjesma konkurirala kod esc publike i na ostalim društvenim platformama i analizama. Te platforme ti odmah pokažu brojku popularnosti i često su dosta relevantne kad je u pitanju prognoza konačnog plasmana esc pjesme. Slažem se s ovime da je pjesma esencija. Nisam nikad rekao da je drugačije. Pa mi reci što sve spada u tu pjesmu? Samo vokal? Ili? Ove sekunde instrumentala, koje si toliko detaljno prebrojao, su jednako vrijedne kao tekst i vokal. Da nema instrumentala slušao bi klapsko pjevanje (doduše, ne ovo komercijalno sa glazbom). Litavac svojim pokretima savršeno prenosi poruku pjesme. Ako ju i dalje ne razumiješ, poslušaj si uz lyricse sa strane. Možda ćeš ju bolje razumijeti. I pokušaj uživati.
  – Bjorkman, Bjorkman, Bjorkman … pa opet Bjorkman. Pa možeš li ti možda svoje mišljenje o nečemu sam izgraditi, a ne da nekog starca gledaš kao Boga? Kao i sve ono što on kaže gledati kao na sveto pismo. Relax. Bjorkman je samo lik koji gleda na interes Švedske i njenog uspjeha na Eurosongu. Ako si mislio da će reći nešto dijametralno suprotno, grdno se varaš.
  – Da, natuknuo sam tu ciparsku pjesmu jer se sjećam da si ju favorizirao. Drugih pjesama sa tralala tekstom se ni ne sjećam, pa ti drugu nisam ni mogao spomenut. Ova mi je odmah upala u oči. A što ja mislim o istoj možeš pogledati u članku kojeg sam linkao u prethodnom komentaru. A čak i nije bilo tolikog truda. Samo sam se morao prisjetiti u kojem bi članku to moglo biti (ipak se radi o pjesmi iz 2012.), pa sam se sjetio da je nedavno išlo prisjećanje na cijelu dekadu po državama. A trud je bio samo upisati ime države u tražilicu, pa je traženi članak bio među prvima.😂😂

 8. LoveWave — 24. travnja 2020. u 00:11

  @rossonero ako se mene pita, da. Pobio si Svediševe komentare. Ali… Obraćaš se osobi koja ima najnerealnije komentare na stranici kada je komentiranje pjesama u pitanju. To ti je stari moj borba s vjetrenjačama. Ne možeš krivu Drinu ispraviti … nema šanse. Dati subjektivan komentar je okej, ali bez doze objektivnosti, e to je već problem i slučaj za sebe. I tako iz godine u godinu. Osoba koja uzdiže sve vezano uz Švedsku je, opet ću ponoviti, slučaj za sebe. Primjerice, gotivljenje UK prošle i Francuske ove godine samo zato jer je Lundvik autor. Da isti nije autor, znaš kad bi ih gotivio. Nikad. Pa ni tad. Strašno nešto… A o ovi komentari da se nastupom želi prikriti loša pjesma je još strašnije. Toliko kontradiktoran u dva komentara zaredom! Još prije par dana pisalo se o neviđenim akrobacijama i nastupima koje nudi Švedska i važnosti scenskog nastpa (A sjetit ćemo se Benjamina i 2018. gdje je jedino nastup ono što je ljudima bilo zanimljivo). Pa onda ovaj komentar da Litvanac vokalno u liveu zvuči loše?! Hahahahaha o Bože! Oprostite, ali meni je ovo presmiješno… Tražiti dlaku u jajetu i pisati nebuloze samo kako bi se ocrnila pjesma. Koliko osoba može biti ogorčena ukazuje i dio komentara da je bolje da eurosonga nema kako slučajno Litva ne bi pobijedila… jao jao. Itekako je gospon Svediš svjestan koje bi zemlje mogle odnijeti pobjedu ove godine zato ih i mora popljuvati i spustiti iz samo njemu znanih razloga, ali ne ide mu baš. Ne ide zato jer ovdje postoji većina, a mišljenje većine uvijek je objektivnije, nego mišljenje pojedinca. No, na ovo pomalo djetinjasto ponašanje, smo navikli. Barem ja. Toliko 🙂

 9. SwedenEurovisionFan — 23. travnja 2020. u 23:27

  @rossonero Ok ako je tako da pokušavaš pobiti, nisi uspio, ah čuj događa se. Ne moraš pamtiti sve komentare, niti ih bilo tko ovdje pamti, tu se slažemo ali i meni neki, kako kažeš, ostanu u pamćenju. I meni je drago kad se diskutira, tako da sam počašćen 😛
  – Nisam ni ja brojao sekunde, nego jednostavno se ostavlja takav dojam, da ima više tog besmislenog plesa nego prave pjesme. Jasno da neki pjevači rade čisto instrumentalne dijelove u svojim pjesmama, ali je li takva pjesma zbilja potencijal za pobjedu na Eurosongu? Nismo više u 90-ima kad je to uspjelo (NOR 1995.). Da me se ne shvati krivo, ta pjesma je jedan od masterpieceova. Rock ne pratim, to te vjerojatno ne čudi jer si i sam napisao da imamo drugačija razmišljanja i u pogledu glazbe. Kako je kolega Vix napisao, pjesma je esencija i bit Eurosonga, a pokretima Litavac, Rusi i Islanđani jednostavno pokušavaju nadomjestiti nedostatak iste (a uz to i vokala, odnosno bezveznog teksta kao što je to slučaj s Rusima pa i Islanđanima).
  – Npr. Sergeyu nisam tražio ”dlaku u jajetu”, niti Poli niti brojnim drugima da sad ne nabrajam, tako da ti ta priča da ”kod svih ostalih tražim dlaku u jajetu” ne drži vodu.
  -Itekako je kriv #swedenhate o kojem je i Bjorkman uvelike pričao.
  – Naravno da je najbolja ciparska pjesma ikad i to mišljenje mi se nije promijenilo, ali je 2012. godine konkurencija jednostavno bila prejaka i eto, nije mi ni u Top10 bila (a podsjećam te, ti si natuknuo tu pjesmu dok se pisalo o tome da li pjesma s ”la-la-la” zaslužuje POBJEDU). No drago mi je da si si dao truda pronaći moj komentar star gotovo 9 mjeseci 😉
  – Evo zaključno, kad si već spomenuo te sekunde, išao sam još jednom poslušati litavsku pjesmu (dakako, gotovo na mute). Live nastup s nacionalnog finala traje 2:47 minuta, od kojih dio s plesom traje 80 sekundi, a s ”la-la-la” 14. Prevedeno, 1:34 minuta, odnosno i VIŠE od pola pjesme.
  Eto.

 10. Niko bitan — 23. travnja 2020. u 23:22

  Čekaj da uzmem kokice! Ove ”svađe” i ”prepirke” u komentarima su zaista zabavne! 😂

 11. Diavolo — 23. travnja 2020. u 23:03

  @escfan Ne pokušavam ja nikoga ocrniti, nego pokušavam diskusijom ili ukazivanjem pobiti ono što si ti spomenuo u svojem komentaru. Iskreno, ne pamtim sve komentare, pa ni ne mogu reći jel još netko spomenuo vokal pjevača iz Litve u tom kontekstu kojeg si ti spomenuo. Jednostavno mi je rečenica koju si ti spomenuo ostala u pamćenju, kao i par drugih tvojih komentara. Nemoj misliti da se u pojedinim stvarima ne slažem samo s tobom. Daleko od toga. Ima još takvih. Ostali me jednostavno ne isprovociraju dovoljno da se osvrnem na njihov post. S te strane budi počašćen 😛

  Što se tiče tvojih odgovora na ovo moje … Očito razmišljamo dijametralno suprotno. A to primijećujem i kod ukusa u glazbi. I to je sasvim ok. Sad, tko je više u pravu? Prosuditi će treća strana.

  – Citiram: ”Znaš kako on ima dobar glas? Tako da su više od pola “pjesme” morali osmislit da bude dio bez teksta ili dio u kojem rade besmislene plesne pokrete, sve samo da skrenu pažnju s očajnih vokalnih sposobnosti.”

  Evo, ne znam uopće što da ti kažem na ovo. Totalno glupo i besmisleno razmišljanje temeljeno samo na tvojim pretpostavkama. Evo, ja nisam brojao sekunde koliko on pjeva, a koliko je instrumentalna solaža, ali ti mogu reći da sama konstrukcija pjesme puno ne odskače od ostalih pjesama. A i da nešto prevladava, kakav je to točno dokaz? Siguran sam da svaki vrhunski pjevač ima barem jednu pjesmu sa odličnim dužim instrumentalnim solažama (pogotovo u rock muzici). Ne rade oni to zato jer ne znaju pjevat nego jednostavno uživaju u melodiji/glazbi koju stvaraju ili koja im je povjerena. Ta tvoja ”poanta” jednostavno nema smisla i čudim se da je netko uopće takvo nešto uopće izgovorio/napisao. I još nešto. Kažeš besmisleni pokreti? Ja kažem pokreti koji su neobični te koji bi kao takvi privukli još jedan broj glasača da se odluče glasati za istu pjesmu. Ista je situacija sa Rusima i Islanđanima. Evo opet ne vjerujem da to kaže osoba koja prati Eurosong i koja bi valjda trebala znati koliko scenski nastup odnosi i pridonosi konačnom plasmanu pjesme. Netko privuče pažnju sa plesom, netko sa kostimom, netko sa pirotehnikom, netko s nečim desetim. Simple as that. Očito glorificiraš samo scenske pokušaje Švedske, dok kod ostalih tražiš dlaku u jajetu, pa priču prebacuješ na vokal (koji u ovom konkretnom slučaju baš i ne drži vodu).

  – Očito imamo različit pojam kvalitete. I to je opet ok. Ukusi su različiti. I da, Švedska se nemilo gura u esc krugovima jer već par godina biva spuštena od strane televotea, a pogurana od strane žirija. Bodovno budu velike razlike. Objektivnost raste ukoliko je taj odnos izbalansiran. U slučaju Švedske to zadnjih par godina nije slučaj. I ne, tu nije kriv nikakav ”swedenhate” kojeg neprestano spominješ, nego se ljudima jednostavno ne glasa za pojedine generične pokušaje.

  – Otkud znam koja ti je bila u poretku, ali mi je u sjećanju ostalo da ti se baš svidjela. Poslije sam se potrudio i pronašao sam članak u kojem kažeš da ti je to čak i najbolja ciparska pjesma ikad (https://eurosong.hr/eurosong-tijekom-2010-tih-cipar/). Eto. Toliko od mene.

 12. Rafael — 23. travnja 2020. u 22:15

  Azerbajdžan – dobro je, ali nisam baš fan, vrlo vjerojatno bi išla u finale. Ocjena 6.
  Litva – prvi puta kad sam ju čuo bila mi je nekako čudna, ali poslije toga sam ju zavolio i često ju slušam. Ocjena 9.
  Francuska – mlako i dosadno., dalje. Ocjena 2
  UK – lijepo, ali bez neke realne šanse na Eurosongu. Ocjena 4.
  Španjolska – slično kao i za UK, veća ocjena ide Španjolcima samo zbog njihova jezika. Ocjena 5

 13. SwedenEurovisionFan — 23. travnja 2020. u 21:37

  @rossonero Kao prvo, nisam jedini koji je napisao da pjevač nema dobar glas, no samo mene prozivaš, ali u redu. Znaš kako on ima dobar glas? Tako da su više od pola “pjesme” morali osmislit da bude dio bez teksta ili dio u kojem rade besmislene plesne pokrete, sve samo da skrenu pažnju s očajnih vokalnih sposobnosti. Ingrosso i Robin su obojica imali dotad neviđene scenske nastupe, a što je to točno Litva imala ove godine? Smiješan joke act ples. To bi žiriji nagradili? Možeš mislit…
  Kao drugo, Švedsku se ne gura, Švedska jednostavno servira kvalitetu iz godine u godinu. Znaš kad bi se Švedsku ili bilo koju drugu zemlju guralo? Kad bi od žirija skupila 450 bodova ili više, a neki glavni favorit kladionica jedno 150. Da je John lani imao 450, a Duncan 150, e ONDA bi mogli govorit o guranju. Ovako ti ni to ne drži vodu jer je situacija bila 241 vs 237.
  I treće, da jesam, ali zamisli čuda, nije mi bila ni u Top10 te 2012. godine. A mi ovdje pričamo o POBJEDI takve ”la-la-la” pjesmice na Eurosongu. Svatko može imat svoj guilty pleasure, eto to je te godine bio moj pa mi opet nije bio u Top10. Tako da ti ni TREĆI pokušaj da me tu ocrniš ili štogod nije uspio.

 14. Diavolo — 23. travnja 2020. u 20:48

  @escfan
  – kao prvo: pjevač iz Litve ima puno bolji i kvalitetniji vokal od, recimo, Benjamina Ingrossa i Robina Bengtssona, pa ti to nije smetalo da ih postaviš na prvo mjesto. Onda ti baš i ne drži vodu taj komentar u vezi toga bi li Litva trebala dobiti puno bodova od žirija ili ne. Ako mogu ova dvojica gore, može i Litva.
  – kao drugo: ako je neka zemlja neopravdano gura ka višim pozicijama, onda je to tvoja Švedska. Koliko me sjećanje pamti, Italija je najmanje dva puta završila na desnoj strani tabele od njihovog povratak, a koliko je puta Švedska tamo završila? A brat bratu, zaslužili su barem tri-četiri puta završiti na desnoj strani, ako ne i u polufinalu. S tim da je Anna 2010. godine neopravdano ispala.
  – kao treće: ovo u vezi ”la-la-la” pjesmica. Zar nisi ti jedan od onih koji je gotivio Ivu Adamou i ciparsku pjesmu 2012. godine? Čisto da me podsjetiš jesi li ti jedan od njih.

 15. EurovizijskiFan — 23. travnja 2020. u 20:43

  AZERBAJDŽAN-Čim sam ju prvi put čuo svidjela mi se na prvu.Volim etno elemente u pjesmi.Efendi ima odličan glas.Žao mi je što ovaj nastup nećemo vidjeti.Ocjena 5 i moje 1. mjesto
  FRANCUSKA-Ovaj revamp mi se uopće ne sviđa.Pjesma je trebala ostati na prvoj verziji.Očekivao sam više od Francuza.Nadam se da se DE vraća na godinu.Ocjena 2 i moje 35. mjesto
  LITVA-Ah, što reći.Pjesma mi se nakon litavskog izbora počela jako sviđati.Najviše mi je porasla u mome poretku.Pjesma je sama po sebi zarazna,originalna,upečatljiva.Litva je definitivno najviše izgubila što je Eurosong otkazan.Ocjena 5 i moje 4. mjesto
  ŠPANJOLSKA-Refren je prezarazan, ali sama pjesma po sebi je dosadna.Previše je repetitivna.Inače obožavam španjolski jezik.Ocjena 3 i moje 34. mjesto
  UJEDINJENO KRALJEVSTVO-Pjesma je dobra za radio, ali ne i za Eurosong.Očekivao sam više od Britanaca i njihovog internog izbora.Bili bi opet u Bottom 5.Ocjena 3 i moje 31. mjesto

 16. Diavolo — 23. travnja 2020. u 20:13

  AZERBAJDŽAN – Ne znam zašto, ali mene ova pjesma podsjeća na neke old school Eurosong pokušaje (”Qele, qele”, ”My secret combination” i druge sl. pjesme) s time da je ovo samo modernija verzija istih. Prvenstveno zbog tog nekog etno elementa koji prevladava u pop pjesmi kojia je dosta catchy. Meni se pjesma odmah svidjela. Pogotovo onaj dio kad muški glas nešto promrmlja na nekom mističnom jeziku. Bilo bi zanimvljivo vidjeti kako bi ova pjesma bila predstavljena uživo na pozornici. Ako bi preslikali stajling i cijeli ”ugođaj” iz videospota, mislim da bi bio pun pogodak. Posebno mi se sviđa onaj dance break pri kraju pjesme te jedan dio lyricsa koji se referira na povijesne ličnosti. Ljubavna pjesma ispričana na malo drugačiji način. Ona mi se čini simpatičnom, ali ne znam kako bi zvučala live. Šteta što nećemo vidjeti što bi nam Azeri spremili u liveu na ovu pjesmu. Vjerujem da bi uložili brdo petrodolara. (9/10, ocjena 4, no. 10/41)

  FRANCUSKA – Ne znam, meni je ova pjesma mlaka. Inače volim čuti francuski jezik (često i slušam njihove pjesme), ali me ova pjesma jednostavno ne dotiče. Seemone je proše godine napravila miljama bolju baladu koja je bila autentična Francuzima (francuska šansona). Ovo je samo pokušaj da se pjesma švedskih autora otpjeva na francuskom i da zvuči romantično i ne znam što. Da, samo pokušaj. Na tome je i ostalo. Uvjeren sam da bi lizao bottom 5 finala. Ne znam što više reći o ovoj pjesmi sem da je puna klišea. Ne zaslužuje pretjeranu pažnju. (3,5/10, ocjena 1, no. 34/41)

  LITVA – Prva u nizu pjesama koje su svojim quirky soundom i nastup uzdrmali ovogodišnju pred sezonu, a vjerujem i nesuđeni Eurosong. Velika šteta što Litva po prvi puta neće dobiti priliku eventualno ugostiti Eurosong. Mislim da su ove godine imali jako velike šanse. Pitanje je kad će ponovno doći u tu poziciju. I to najviše nervira od svega. Što je zaista jako teško doći u tu poziciju, a i kad konačno neka manje relevantna esc država dođe do te prilike – ovo im se desi. Odlično osmišljen nastup, rasvjeta, kadrovi, ples. Glavni vokalist ima odličan vokal, mimiku lica i super su mu pokreti. Jednostavno volim vidjeti kad glavna ”zvijezda” nastupa sudjeluje u koreografiji. Mislim da je to uvijek magnet za televote. Mogao bih još dosta toga reći o ovoj pjesmi i nastupu, ali ću još samo reći da mi je ovaj pokušaj Litve pun paket. Imaju sve što bi jedna pjesma trebala imati da bi kod mene dobila najveću moguću ocjenu, pa stoga … (10/10, ocjena 5, no. 3/41)

  ŠPANJOLSKA – Hmmm… evo već neko vrijeme razmišljam kako započeti opis ove pjesme … i mučim se. Jedan dio pjesme me užasno podsjeća na pripjev iz jedne pjesme Alana Walkera (ne mislim na ovaj drop beat). Ostatak je onak, previše obično, previše puta već slušano. On mi se isto ne doima kao netko simpatičan. Više mi spada u ovu grupicu iritantnih pojavom kao što je to bio Kalezić ili Vasil. Evo i dalje ne znam što dodatno reći na ovu pjesmu. Totalno sam indiferentan. (3,5/10, ocjena 1, no. 33/41)

  UK – Meni se ova pjesma sviđa. Kad je izašla ostao sam malo rezerviran prema njoj, mada mi se i tada svidio ovaj hook u ”my last … breath”. Jednostavno mi se sviđa ta mala pjevačka pauzica između riječi. I dalje me drži taj hook, ali sam i ostatak pjesme počeo više doživljavati. On mi se čini kao izvođač koji bi u liveu pjesmu izveo jednako dobro kao i u audio verziji, pa s te strane mogu reći da ne bi bilo bojazni u izravnom prijenosu finala. No, nisam siguran bi li Britanci bili zainteresirani osmisliti neki nastup/koreografiju sa malo neke priče i da to izgleda ok na malim ekranima. Nekako sam uvjeren da bi opet sve prepustili na izvolte i da bi u kadru bio samo on i bek vokali. Kao da nastupa na nekom talent showu, no to ionako nećemo saznati. Barem ne za ovu pjesmu. Još da kažem da mi je ovo možda i najbolja njihova pjesma poslije ”It’s My Time” i tu negdje jednaka sa ”Children of the Universe” i ”Love Will Set You Free”. (8/10, ocjena 3, no. 17/41)

 17. LoveWave — 23. travnja 2020. u 19:16

  AZERBAJDŽAN – moram priznati da nisam bio impresioniran onom “lažnom” verzijom koja je izišla par dana prije Efendine. Nekako sam htio da mi se svidi, ali nije uspjevalo. Ali, kada je izišla prava verzija koju pjeva Efendi, odmah me zarazila. Ne znam kako, ne znam zašto, no očito puno toga ovisi o interpretaciji pjesme i izvođaču. Smatram da Azeri trebaju nastaviti s orijentalnim, etno elementima jer takve pjesme su im, po meni, najbolje. Uopće ne sumnjam da bi ovo ubilo na pozornici. 8/10
  FRANCUSKA – što reći za državu koja mi je od 2016. do 2018. bila na vrhu top ljestvice, prošle godine oko sredine, a ove godine skoro na dnu. Uopće nisam gledao autore, niti mi je bitno tko su. Bitno je da mi je ova pjesma užasno dosadna, generična i nezanimljiva. Uvjeren sam da bi se Francuzi borili za zadnje mjesto na tablici. Žalosno, jer je Tom sa svojim izuzetnim vokalom i potencijalom zaslužio puno bolju pjesmu. 1/10
  LITVA – napokon je na red stigao i moj ovogodišnji favorit. Dvoumio sam se između Švice i Litve, ali ipak su prevagnuli Litvanci. Pjesmu bodrim još od njihovog nacionalnog izbora i tako bi bilo i na samom eurosongu da se održao. Jako maštovito, originalno, zanimljivo i drugačije. Vaidotas vokalno u liveu zvuči odlično uz naglasak da se s druge strane mora skoncentrirati na pomalo zahtijevnu koreografiju. Uglavnom, da ne duljim, vokalno, instrumentalno i koreografski odlična priča i paket koji bi zasigurno konkurirao za prvu pobjedu Litvanca na ovom natjecanju. Moja ovogodišnja zlatna lopta i 11/10! 🙂
  ŠPANJOLSKA – nikako mi ne ide u glavu kako Španjolci ne mogu ubosti pravi boom na eurosongu. Bila to balada ili plesna i brza pjesma, jednostavno im ne ide. Mišljenja sam da bi i ove godine ponovno bili u donjem desnom kvadrantu eurovzijske tablice. Pjesma nije toliko loša, ali je previše repetitivna i vokalno ravna i jednolična. Što se tiče Blasovog glasa, ne mogu dokučiti je li mi se sviđa ili ne. S druge strane plus ide za zanimljiv intrumental i ritam pjesme koji je trebao biti bolje iskorišten. 4/10
  UK – ja i UK što se tiče eurosonga nikako na zelenu granu. Iako mi je ovogodišnja pjesma kud i kamo bolja od prethodne, daleko je to od onoga što bi se našlo visoko u mom poretku ili nešto za što bih glasao. Mislim da niti jednom nisam imao želju ovu pjesmu ponovno poslušati kada bi mi se našla na playlisti, a to dovoljno govori. Ne kažem da je loše, ali… 4/10

 18. eurovisiofanatico — 23. travnja 2020. u 18:26

  LITVA-6/10 uvijek negdje pogriješim 😟😟

 19. eurovisiofanatico — 23. travnja 2020. u 18:22

  AZERBEJDŽAN-u početku mi je bila vrlo dobra,uvodni dio mi se sviđa ali refren je totalna sprdamcija i totalno bezveze. OCJENA:5/10
  FRANCUSKA-kad sam vidio tko su autori(osim Ludvika svi mi dragi) mislio sam da možda pucaju na pobjedu kad ono opća žalost.Pjesma nema jasnu konstrukciju,smo puko ponavljanje The best in me,vraćajte se na nacionalni izbor. OCJENA:1/10
  LITVA-ne znam čemu toliko “paljenje” na ovu pjesmu,istina a dobar ritam,ali ništa više od toga,nikako se ne mogu složit da je ovo joke act,ja ih nikako ne bi vidio kao pobjednika,ali ako je mogla prevara Sobral,može i ovo. OCJENA:5/10
  ŠPANJOLSKA-možda je repetitivna ali meni paše,vrlo dobar ritam,možda malo silazeći,ali volim je ne mogu protiv sebe. OCJENA:7/10
  UK-oočekivao sam više,ali nisam ni razočaran.Ne znam ne mogu puno reci o ovoj pjesmi iskreno. OCJENA:5/10

 20. loreeneuphoria — 23. travnja 2020. u 18:18

  AZERBEJDŽAN-Yes,nastavljaju gdje su stali.Odlična pjevačica,pjesma zarazna,lijepo ubačen etno štih,već vidim da bi na pozornici ona bila na nekoj piramidi i bilo bi puno vatrometa.Ugl. finale i top 10 neupitno. Ocjena:8/10
  FRANCUSKA-👏👏👏👏Ukinete odličan DE,a mi dobijemo ovo.Ajde još sam imao očekivanja kad je Thomas G:Son napisao pjesmu,ali kad sam je poslušao znao sam-dno tabele.Pjesma je po meni toliko loša,datira iz ranih 2000-ih,ne mogu se sjetit lošije francuske pjesme.Kratko i jasno-zadnjih 5 u finalu. Ocjena:0/10
  LITVA-brzo,čudno,ali inovatino,winner potencijal.Šteta što neće moći ponoviti ovakvu pjesmu jer bi bili u top5 i maknuli onu grozotu od We are the winners. Ocjena:8/10
  ŠPANJOLSKA-pjesma je saavim OK.Nemam nikakvih zamjerki,ali mislim da bi bili u bottom7 kao i prošle godine😫😫. Ocjena:6/10
  UK-očekivao sam borbu za top10 kad sam čuo da idu na interni,a dobio-ništa.Pjesma nije loša,ali sve pomješano od zadnjih godina UK u jednu pjesmu skombinirano.Bottom7 100%. Ocjena:4/10

 21. YeahYeahFire — 23. travnja 2020. u 17:47

  Azeebejdžan – pesma koja je dosta porasla u mojim očima .Zarazna melodija,ali i dalje me iritira ono RRRa….mnogo dobar spot….verujem da bi ovo bilo u top 10… Ocena: 7.5/10
  Francuska – Francuzi vratite DE i nema ljutiš…napominjem nije s moje strane Sweden hate,ali stvarno…čemu pesma koja ko da je namenjena kao singl pobedniku X faktora 2005….bojim se da bi čuli France i am sorry…0 points..
  Ocena: 1.5/10
  Litvanija – pesma baš fora,ali ne sprdnja…nije toliko ubedljiva da bude ubedljiv pobednik,ali za top 5 svakako. Ocena: 9/10
  Španija – solidan radijski hitić,ali ništa više.Nadam se da Blas sl.godine dobija bolju pesmu! Ocena: 4/10
  UK – znajućišta su sve slali ovo je još i dosta solidno.Nije za top 10,ali za 15-18. mesta da. Ocena: 6/10
  Moj današnji top 5:
  1.Litvanija 9/10
  2.Azerbejdžan 7.5/10
  3.Uk 6/10
  4.Španija 4/10
  5.Francuska 1.5/10
  Inače slab sam mnogo na Francusku jer obožavam jezik i kulturu,tako da mi je baš žao.

 22. Chandler — 23. travnja 2020. u 17:27

  Azerbejdzan – za razliku od njihovih “najboljih prijatelja” Jermenaca, Azeri su nam servirali pravi bop! Ovo bi verujem prstalo na sceni. Steta sto necemo biti svedoci toga. 10/10
  Francuska – thank you, next. 1/10
  Spanija – thank you, next. 3/10
  Uk – thank you, next. 5/10
  Litvanija – ok, sad mi je uzasno precenjena. Ovakve koreografije mi se nikad nisu dopale zbog toga sto postanu viralne kod fanova. Pesma ko pesma mi je zlatna sredina. 6/10

 23. Vix-new-2 — 23. travnja 2020. u 17:03

  AZERBAJDŽAN-Ovo je tip pjesme koja je mogla imati na rotterdamskoj pozornici magijski, efektivan nastup koji bi ostavio sve u čudu , izmamio im onu “wtf” facu, a samo to čuđenje bi rezultiralo do izdvajanja pjesme te većem broju glasova na televotingu. Iako ova pjesma, istina, ima čudne elemente na koje nisam navikao, prije svega taj muški horor glas, ne mogu ništa negativno reći za ovu pjesmu te sam ju vidio u svom top10. Jako orginalna pjesma, odlična muzika, zavodljiva pjevačica-sve na mjestu. U igri je završila tek na 18.mjestu. Suza. 🙁
  FRANCUSKA- A joj, s mog 8. mjesta (Azera), došli smo na 24. (u finalu od 26 pjesama.) Meni ova pjesma je najbjelja pjesma ove godine, predivna, ali nije za Eurosong. Čak joj ni evo revamp s izmjenjenim instrumentalom i francuskim jezikom nije pomogao da se u tome da se osjeti doza eurovizičnosti. Ovo je neka worship pjesma koja se može pjevati na duhovnim koncertima. Kad bi u pjesmi You značilo (On-Bog), ova pjesma bi mi imala smisao. Kako god, i dalje stojim iza toga da bila ona worship ili ne, tako se ne radi pjesma za Euroviziju. Poslušajte rumunjsku Lauru https://www.youtube.com/watch?v=x1NPm88iflU koja slavi Boga,e onda se javite. 🙂
  LITVA-Neću naširoko komentirati Litvu jer vjerujem da će ostali komentatori napisat nešto sadržajniji komentar. Meni je ova pjesma dobra, ne bi mi bilo žao ni da je završila u top3, ali pobjedu joj ne želim. Kod nas u igri bila je 2. Jest ona i hipnotizirajuća i orginalna, al je plastična. Nema ni E od emocije. Pjevač je karizmatičan, ples krade pažnju gledatelja pri čemu se pjesma doživi efektnije , ali smatram kad ljudi ne bi vidjeli nego samo SLUŠALI, da im ova pjesma ne bi bila za pobijedu-a eurosong je prije svega euroSONG gdje pozornost treba biti prije svega na pjesmi. Dao sam joj 5 u anketi,ali neću je naveliko hvalisati.
  ŠPANJOLSKA-Prvi put kad sam je čuo svidjela mi se, svakim novim slušanjem bila mi je sve zamornija zbog prevelikog ponavljanja “Perdoname.” Često dok sam slušao ovu pjesmu (dok sam ovih tjedana analizirao ovogodišnje eurovizijske pjesme) dolazile bi mi slike gdje mali orlić cijuče, zove majku iz gnijezda da ga nahrani, kad imate tu sliku dok slušate ovu pjesmu ne može vam biti za top15. 😀
  UK-Volim ovu pjesmu, ali redovito ju startam od 25.sekunde. Ovi početni dio je nepotreban i neugodan posebno ako slušaš glasno pjesme. Ovogodišnja UK pjesma mi se jako sviđa, budi u meni pozitivu, osjećam emocije, pjevač ima dobar glas, pjesma ima x-faktorčić po kojem bi se ipak mogla izdvojiti,pamtljiva je. Kod nas je u igri Eurosong prije EUROSONGA završila na 24. mjestu. Meni je bila 12 od 26. Smatram da bi ove godine ušla bez beda u top18. Fora je.

 24. Supercut09 — 23. travnja 2020. u 16:18

  @escfan Ovi navedeni pobjednici san rema su imali dobro razrađenu melodiju i sjajne refrene koji bi ostali u uhu. Francuzi imaju You are the best in me, you are making it all complete… Lol.

 25. Niko bitan — 23. travnja 2020. u 16:17

  Azerbejdžan: Veoma zabavna i zarazna pesma sa veoma zanimljivim vokalom Efendi! Prolazak u finale bi im bio zagarantovan! Ova pesma je stvorena za fantastičan stejdzing, a u Azerbejdžance ni ne sumnjam da bi loše uradili! Stvarno mi je žao što je nećemo gledati u Roterdamu! 😭

  Francuska: Disclaimer: Ovo će biti jedan veoma dug i besan Rant.
  Ovo je bukvalno jedina pesme ove godine koja me ljuti. Gde da počnem sa ovim. Izgubili smo Destination Eurovision, koji je bio jedan od boljih nacionalnih finala sa mnogo kvalitetnih pesama, za ovo smeće? Francuzi, koji ne samo da imaju pre bogatu muzički kulturu i istoriju, moraju da traže od Švedjana da im napišu pesmu. Što samo po sebi nije problem, osim ako ste FUCKING Francuska!!!!!! Ne samo da je uvreda celoj Francuskoj muzičkoj kulturi već i svim Francuskim kompozitorima! Još je uvredljivija stvar to što je Francuska delegacija dobila preko 100 pesama, i oni su izabrali ovu kao najbolju? Hahahahahaha! Ako je ova bila najbolja plašim se da znam kakve li su tek ostale bile! A samu pesmu ni da komentarisem! Toliko je dosadna da ni sam Tom svojim izgledom ni glasaom ne može da je spase! Ni revamp nije mogao da spasi ovo smeće. Šta su uradili? Dodali više teksta a Francuskom? Džabe. Možete da ukrasavate i ulepšate đubre koliko god hoćete,ali i dalje je đubre. Neka Francuska uživa u mom poslednjem mestu i neka budu zahvalni Coronavirusu što je Evrovizija otkazana, neka mu se zahvale što ih je spasio od blama i sramote koju bi dobili ove godine! Naučite lekciju i neka vam je sa srećom dogodine!

  Litvanija: Ovo je bila prva pesme ove godine koja mi je dala winner vibes i koju sam mogao da vidim kako pobeđuje ove godine! Zabavna i zarazna pesma koja je baš na ivici koje acta i ozbiljne pesme! Prolazak u finale bi bio zagarantovan, zabavno je, ističe se u gomili a, i Litvanija je krajnje jaka u dijaspori. Sada da li bi bila ovogodišnji podenik? Ne znam. Ova godina je bila zaista ne predvidljiva i bukvalno je bilo ko mogao da pobedi. Mada novi najbolji rezultat za Litvaniju bi bio više nego moguć! 😁

  Španija: Veoma je generic ali mi se sviđa. A i Blas ima veoma jak vokal. Iako se meni sviđa, mislim da bi desni deo tabele bi bio zagarantovan a i možda još jedno Bottom 5 za Španiju. Želim Blasu svu sreću sledeće godine i neka se vrati sa još jačom pesmom!

  UK: Meh. OK mi je za sada. Solidna pesma sa solidnim vokalom. Nedostaje taj WOW faktor,a i ona pauza pa ”Breath” mi je iritantno. Možda bi mu stejdzing pomogao ali nikada nećemo znati. Bio bi još jedan Bottom 5 za Britance.

 26. ESC fan — 23. travnja 2020. u 16:15

  @escfan Drago mi je sto nisam jedini koji uopste ne dozivljava tu pjesmu.

 27. ESC fan — 23. travnja 2020. u 16:10

  Ujedinjeno Kraljevstvo
  Ocekivao sam mnogo mnogo vise. U pocetku mi je bila na vrhu, ali kako su ostale zemlje objavljivale svoje pjesme ova pjesma je postajala sve manje zapaženija. Pjesma apsolutno nije nista posebno. Najgenericnija moguca produkcija. Mnogi kazu da pjesma zvuci engleski, po meni uopste nema nikakav posebni engleski prizvuk ako je npr. uporedim sa njihovom pjesmom iz 2014, 2011 ili pak 2006. Ne mogu britanci da ciljaju lijevu stranu tabele sa ovakvom pjesmom. Oni su cak i gori od Spanije, jer je Spanija opet ostvarila TOP 10 u 2014, a oni zadnji put bili u TOP 10 prije 11 godina. Trebaju poslati nesto totalno out of box. Da im ja biram pjesmu ja bih bas ciljao na r&b ili hip hop, mozda cak i jazz. Necu biti previse strog pa cu dati ocjenu 3, jer ipak ne smatram da je pjesma sama po sebi nesto posebno losa.

 28. SwedenEurovisionFan — 23. travnja 2020. u 16:04

  @escfan1 “Zao mi je, ali pjesma sa rijecima “La, la, la, la, la” ne zasluzuje ni u finale, a kamoli u TOP 3. Koreografija mi je isto bez veze. Ako bi ova pjesma pobijedila ove godine onda mi je stvarno drago sto je otkazan Eurosong”. Koliko ISTINE u ovom komentaru, pečat i potpis! 😉

 29. ESC fan — 23. travnja 2020. u 15:57

  Spanija
  U pocetku mi se nije sviđala jer sam ocekivao puno puno vise. Međutim, smatram da ova pjesma uopste nije toliko losa. Sviđa mi se Blasov glas i pjesma se dosta lahko pamti. Da je moglo bolje moglo, ali i ovo je uredu. Ocjena 4.

  Ako uporedim ovu pjesmu sa proslogodisnjom meni je ova pjesma dosta bolja. Miki je imao odličnu pjesmu u demo verziji, ali su je unistili na maksimum svim onim revampovima i onim smijesnim nastupom. Ove godine mislim da su Spanci imali dosta vise razuma nego prethodnih godina. Mislim da bi “Universo” mogao biti na lijevoj strani tabele ove godine.

 30. ESC fan — 23. travnja 2020. u 15:48

  Litvanija
  Moje zadnje mjesto i moje misljenje o ovoj pjesmi se nije promijenilo. Pjesma je ravna, meni licno jako dosadna, bez ikakvog posebnog teksta i do neba precijenjena. Umjesto da fanovi kritikuju izuzetno slabasan nacionalni izbor ispod prosjeka oni svi hvale Litvaniju i podrzavaju da radiotelevizija ponovo ide po istom principu i sljedece godine. Opet mi je draze da su i oni pobijedili nego ona predosadna pjesma od Monique, mada mi je pjesma od Monike Marije bila omiljena pjesma njihovog nacionalnog izbora pored one pjesme na litvanijskom. Zao mi je, ali pjesma sa rijecima “La, la, la, la, la” ne zasluzuje ni u finale, a kamoli u TOP 3. (Azerbejdzanskoj pjesmi bih oprostio) Koreografija mi je isto bez veze. Ako bi ova pjesma pobijedila ove godine onda mi je stvarno drago sto je otkazan Eurosong. Ocjena 1

 31. SwedenEurovisionFan — 23. travnja 2020. u 15:42

  @wannabe Kakva to pjesma da osvoji San Remo bi izbio skandal? Emotivna balada na francuskom (dakle talijanskom) jeziku? Hmm, Diodato, Michela, Marco te pozdravljaju, da ne idem dalje u povijest… Sjećam se koliko su Talijani hejtali i Mahmooda zbog raznoraznih političkih konotacija, a gle ga skoro osvojio Eurosong. Čak su imali oprečna mišljenja i za Gabbanija i onu gorilu pa opet Eurosong fanovi izvan Italije poludjeli na gorilu. Imao je on to što si napisao (to mu je donijelo nekih 10-ak posto glasova) i bolest koju je isticao (to mu je donijelo nekih 90-ak posto glasova).

 32. ESC fan — 23. travnja 2020. u 15:32

  Francuska
  Nije da mi je pjesma uzasna niti da mi se ne sviđa, ali je uzasno cheesy. Francuzi stvarno NE ZNAJU da izaberu dobru pjesmu, ili mozda nisu ni shvatili ove rijeci na engleskom pa im je eto to zvucalo dobro. 😛 Ocjena je 3 mada je realna ocjena neka dvojka. I da, revamp je upropastio dodatno pjesmu. Onaj zadnji refren je bio najbolji dio pjesme, a i to su unistili.

 33. Supercut09 — 23. travnja 2020. u 15:32

  @escfan Pa prije svega- nikad ne bi ni došlo do toga jer da takva pjesma osvoji San Remo bi bio pravi skandal. Drugo- mislim da bi talijani čak i najviše hejtali pjesmu da ih to predstavlja. Treće- pjesme poput Salvadorove možda inače ne bi osvojile eurosong, ali na kraju dana Salvador je osim lijepog teksta i zastarjele melodije imao šta? Lijepo iznošenje emocija i lijepo iskadriran nastup kojeg je voljela cijela publika i upravo ta dobro iskorištena intima( koja nije bila generična) mu je donijela pobjedu. I to najuvjerljiviju.

 34. SwedenEurovisionFan — 23. travnja 2020. u 15:28

  @wannabe Nikako ne vjerujem u to što si napisao da bi bila ista reakcija da je i Italija odabrala tu pjesmu, jer je općepoznata stvar da se talijanske pjesme od njihovog povratka neopravdano uzdižu u nebesa od strane publike. Ne znam kako nekome njegova pjesma može bit dosadna, a u isto vrijeme Sobralova vrh, no eto kao što kažeš, svako ima pravo na svoje mišljenje i vlastiti ukus.

 35. ESC fan — 23. travnja 2020. u 15:24

  Azerbejdžan
  U pocetku mi se ova pjesma uopste nije sviđala, ali sada mislim da i nije toliko loša. Najvise mi se sviđa koncept pjesme, ali i produkcija i spot su isto jako dobri. Ono što mi se još uvijek ne sviđa je onaj dio sa la, la, la, la. To najviše mrzim da cujem u pjesmama, cak mi je i na, na, na podnosljivo. Po mom misljenju imaju bolju pjesmu ove godine i karizmaticnijeg izvođaca, ali bih volio da Azerbejdzan konacno posalje nesto na njihovom maternjem jeziku. Mislim da oni nikad nisu slali pjesmu na azerbejdzanskom. Ocjena 4 iako ne slusam ovakve pjesme, ali mislim da je pjesma sigurno posebnija i bolja od pojedinih genericnih pjesama kojima sam dao trojku.

 36. Supercut09 — 23. travnja 2020. u 15:21

  @escfan Nije zbog hejtanja švedskih autora, već je u tome da je većini ljudi pjesma dosadna. A i čim vide u podnožju ime Francuska pjesma im ostavi još veći gorak okus jer Francuzi imaju toliko dobru glazbenu industriju da je poržavajuće da moraju od stranih autora tražiti pjesmu koja im ne može primirisati industriji(premda je možda tebi ovo bolje od njihove industrije, što je i okej jer svako ima pravo na mišljenje).
  Ista bi bila reakcija da je i Italija ovo odabrala.

 37. Supercut09 — 23. travnja 2020. u 15:15

  Azerbajdžan- Na prvu sam bio zbunjen izborom i nikako mi nije sjela. Ali, na kraju mi je postala bop s kojim maltretiram svoju obitelj redovito. Svakako je lijepo čuti nešto brže i zaraznije od nacije koja je ovisna o užasno dosadnim Šveđanima. LIKE CLEOPATRAA! 8/10
  Francuska- Ne volim pjesme John Lundvika, ali ako je uspio napisati ovoliko lošu pjesmu, onda bi bilo najbolje da uzme nekoliko godina pauze jer je ovo tako neslušljivo dosadno i cheesy. Bigger Than Us lošija verzija. NE. Molim vas ubuduće se vratite francuskom jeziku jer i Roi i The best in me spadaju u najveće francuske promašaje. 0/10(razmišljao sam dati Moldaviji 0, ali ipak sam se predomislio)
  Litva- Litva mi je uvijek servirala tako iritantne pjesme da su mi postali najiritantniji narod na eurosongu. I što bi? Poslali su pobjedničku pjesmu eurosonga. Tako jednostavno, a tako epic i osvježavajuće. Uz Island moj ultimativni favorit za pobjedu. 10/10
  Španjolska- pravi meme za ovu pjesmu bi trebao biti- Go girl give us nothing. Pjesma je jednostavno prebasic za neko više mišljenje o njoj. Vrlo vjerojatno bi završila u bottom 3, premda mi je postala i okej s vremenom. 5/10
  UK- slično kao i Španjolska. Nije tragično, ali basic. Spada u one pjesme koje baš i ne slušam ove godine. Ali puno bolje od Bigger Than Us, a i nek zahvale Francuzima što ne bi lizali dno tabele. 5/10

 38. SwedenEurovisionFan — 23. travnja 2020. u 15:14

  Kratak rezime:
  10. Francuska (ocjena 4) 😍
  14. Španjolska (ocjena 4) 😊
  18. UK (ocjena 4) 😃
  24. Azerbajdžan (ocjena 2) 🤨
  32. Litva (ocjena 1) 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

 39. SwedenEurovisionFan — 23. travnja 2020. u 15:13

  Azerbajdžan – Efendi ima interesantan vokal, a ritam pjesme dosta je zarazan. Pomoću dobrog scenskog nastupa, kakve Azeri imaju konstantno iz godine u godinu, nimalo nisam sumnjo u njihov prolazak u finale. Jedino što me iritira je onaj muški dio prije refrena te njezino naglašavanje slova R u riječi Cleopatra.
  Ocjena: 2. Moj osobni poredak: 24/41.
  Francuska – Predivna, intimna balada s vrlo lijepim instrumental dijelom, a build-up do zadnjeg refrena i sami taj refren su sjajni! Baš se osjeti kako su Šveđani radili pjesmu. Primjetan je utjecaj John Lundvika u pjesmi, ali i autor Euphorije G:son je napravio zaista odličan posao. Ne razumijem zašto se ovu pjesmu podcjenjuje, iako pretpostavljam da zbog hejtanja švedskih autora. Bravo Francuska, nakon prošlogodišnjeg razočarenja, ovo je zbilja osvježavajuće! 🥰
  Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 10/41.
  Litva – Za mene je ovo definitivno joke act. Ova nazovi ”pjesma” uopće nema refrena, samo donekle zarazni ritam za vrijeme kojega cijeli bend pleše, točnije izvodi neke čudne pokrete. Čak niti sam pjevač nema Bog zna kakve glasovne mogućnosti na temelju kojih bi dobio bodove žirija, a onaj ”na-na-na” dio je grozan. Vjerojatno bi se istaknulo u moru balada, vjerojatno i prošlo u finale na temelju brojne litavske dijaspore, a vjerojatno i bilo u Top5 finala ali za mene je ovo jedan ogromni NE i drugo mjesto na kladionicama mi je bilo potpuno neshvatljivo.
  Ocjena: 1. Moj osobni poredak: 32/41.
  Španjolska – Dobra balada, iako nekako previše jednostavna, rekao bih već viđena. Španjolci igraju na sigurno i trebali bi završiti u Bottom10 finala, no veselio sam se vidjeti scenski nastup. Refren zbilja brzo uđe u glavu.
  Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 14/41.
  UK – Ne sviđa mi se to što je pola minute potrošeno na puki tekst bez glazbe i na početku i na kraju pjesme. Također mi se ne dopadaju pauze koje se rade između riječi ”my last” i ”breath”, što je dosta komentatora i primijetilo. Solidna pjesma koja ostaje u uhu, ali ogromni downgrade od prošlogodišnje sjajne pjesme. Bio bi to još jedan Bottom10 po svemu sudeći.
  Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 18/41.

 40. SwedenEurovisionFan — 23. travnja 2020. u 15:08

  Prije svega Andrea, totalno razumijem što si htjela reći u komentaru za Azerbajdžan. Također, veliki BRAVO za Mariju i njenu ocjenu za Francusku! A sad na komentiranje…

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?