#rnesc2021: Tko je kandidat za nove božićne reklame? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2021: Tko je kandidat za nove božićne reklame?

  15 min za čitanje   59 komentara

I skoro smo stigli do samog kraja. Službene rezultate objavit ćemo za dva dana, a dotad pogledajte kako su prošle zemlje u zadnjoj grupi. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


AZERBAJDŽAN

Antonio želi Tursku natrag

Andrea: Efendi će vjerojatno razvaliti nastupom, ali pjesma nije nešto. Aranžman je napadan, uši doslovno bole dok slušaš, a onaj cajka drop, umjesto da podigne, kvari cjelokupan dojam. Trebam li napomenuti da pjesma zvuči kao jeftina verzija Cleopatre?

Ocjena: 5/10

Antonio: Ja na Mata Hari “odlepim” svaki put. Pjesma nije neki domet po pitanju melodije ili teksta, ali kad eksplodira refren s onim instrumentalom, poželim Tursku na Eurosongu momentalno. Očekujem od Efendi bomba nastup.

Ocjena: 7/10

Bartol: Prvih 30 sekundi je idealno i onda se pjesma počinje raspadati na refrenu, a pogotovo poslije njega. Cleopatra kao da je bila u svemu malo bolje smišljena – malo bolji refren, stihovi, bridge, ali kad se svi ti manji nedostatci zbroje dođemo do toga da se nadam da ćemo ovu pjesmu samo jednom slušati u Rotterdamu.

Ocjena: 6/10

Usporedba kave s pjesmama

Emilia: Ono što je najzeznutija stvar ovogodišnjeg Eurosonga jest povratak velikog broja natjecatelja s Eurosonga 2020., i kao posljedica je, naravno, konstantna usporedba s prošlogodišnjim pjesmama. Nažalost, Cleopatra je ipak bila jača u svemu, što u gradnji same pjesme, što u atraktivnosti. Ajmo to ovako reći – Cleopatra je najfiniji capuccino kojeg ste ikad pili u životu i zbog kojeg pamtite posjet nekom gradu ili neki specifični dan, Mata Hari je ona kava koju naručiš u kafiću do ureda, ali prekasno shvatiš da je prevodenasta.

Ocjena: 5/10

Faruk: Hari Mata Hari je trčao da bi Efendi mogla hodati. 😀 Inteligentna kombinacija Beyonce i Stanojke Bodirože Ćane koja uveliko igra na scenski nastup i prvi dojam. Ovakve pjesme nisu nešto što ja osobno preferiram, no u dobar nastup i vrhunski rezultat ne sumnjam.

Ocjena: 6/10

Ivana: Na prvo slušanje nije mi se svidjela poveznica s Cleopatrom, ali kasnije sam se naviknula i shvatila da se dobro uklapa. U svakom slučaju, bolja pjesma od prošlogodišnje. Sve u spotu djeluje jako skupo, međutim, kad slušam samo tekst, ne mogu ne primijetiti kako je onaj mamamama Mata Hari bezidejan. Usprkos tome, stalno ga pjevušim po kući i imitiram Efendinu koreografiju pa zato dajem ovu ocjenu.

Ocjena: 7/10

Josip: Kao što sam i očekivao, stigla nam je Kleopatra, ispravak, Mata Hari. Struktura pjesme je doslovno ista kao i prošlogodišnja pjesma. Očekivano od Azerbajdžana koji šalje neki etno bućkuriš bez glave i repa. Etno melodija i ugođaj u kombinaciji s modernijim zvucima daju dojam OK pjesme, ali Samira svojim glasom ne postiže nikakav specijalan dojam.

Ocjena: 2/10

“Bez okusa i mirisa”

Marija: Iako je mnogima bolja Cleopatra, meni je ipak bolja Mata Hari. Obožavam azerbajdžanske etno zvukove koje ova pjesma donosi i refren koji je jednostavan i catchy, a da ne govorim kako mi je ostao u glavi otkako sam prvi puta čula pjesmu. Očekujem i odličan nastup jer ova pjesma to zaista obećava.

Ocjena: 8/10

Mate: Prije nego što je pjesma izišla dobio sam skraćenu verziju s onim istočnjačkim instrumentalom što je diglo moja očekivanja jako visoko. Međutim, ispostavilo se da je cijela pjesma zapravo lanac nanizan tom skraćenom verzijom i ta repetitivnost mi je malo spustila pjesmu, iako i dalje to ne zvuči loše.

Ocjena: 7/10

Sanja: Koliko god mi je Cleopatra bila zanimljiva, toliko mi je Mata Hari bez okusa i mirisa. Pjesma zapravo nema nekog razvijenog refrena i previše je repetitivna. Dionice s tradicionalnim instrumentom su zanimljive, no nedovoljno da bi mi značajnije popravile dojam. Vjerujem da je može spasiti skupo producirani nastup u koji će Azerbajdžan nesumnjivo uložiti. Pjesma sama po sebi što se mene tiče može slobodno ostati u polufinalu.

Ocjena: 4/10

UKUPNA OCJENA: 57/100

PROSJEČNA OCJENA: 5,7

anketa 1733

Azerbajdžan 2021.

Ukupno glasova: 189

  • Jako mi se sviđa (5) [56 / 30%]
  • OK je (3) [46 / 24%]
  • Dobra je (4) [45 / 24%]
  • Ne sviđa mi se (2) [22 / 12%]
  • Užasna je (1) [20 / 11%]

BUGARSKA

“Tjeram se da je odslušam do kraja”

Andrea: Lijepa pjesma, ali to je sve. Moram priznati da se ponekad tjeram da je odslušam do kraja. Mislim da najbolje hvata na prvih par slušanja, a onda dosadi. Zvuči mi kao neka bajkovita uspavanka.

Ocjena: 5/10

Antonio: Iznenađen sam što su Bugari odlučili da Victoria pjeva ovu pjesmu u Rotterdamu, budući da je Imaginary Friend bio najbolji izbor. Growing Up Is Getting Old odlikuje intimna atmosfera, “blagi” zvuk i kvalitetan klasičan aranžman čime se može izdvojiti od ostalih. Mene zna “smoriti” svojom melankolijom i sporim tempom pa ju katkada izgubim volju slušati.

Ocjena: 5/10

Bartol: Apsolutno genijalna pjesma, iskreno stepenicu više nego njezina lanjska. Bila mi je favorit od onih pet, jer je nekako najjednostavnija i najmanje pretenciozna, a svaki put kad ju čujem transportiram se u neki drugi svijet. Tekst je naprosto predivan – iskreno se ne bih žalio da Bugarska uhvati trofej s ovom pjesmom.

Ocjena: 10/10

Gobac i sedativi

Emilia: Ne znam čujete li me, ali upravo sam zaspala i hrčem kao neki barba od 70 godina koji puši dvije kutije cigareta na dan. :Gobacmoodon: Neeeeeeext. :Gobacmoodoff:

Ocjena: 2/10

Faruk: Moje mišljenje o ovoanosnoa fonf ijewj feoifh oi foienf zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz. Uh, oprostite. Malo sam prikunjao na tipkovnici. Da, znam lijekove iz grupe sedativa koji manje uspavljuju od ovog.

Ocjena: 4/10

Ivana: Onaj tko je gledao Andrein i moj reaction na ovu temu možda se i sjeća kako nisam veliki ljubitelj Victorijinog stila, ali i da mi je ova pjesma nakon Ugly Cry bila favorit za pobjedu. Po meni, manje mistična od lanjske, ali solidna i slatka. Čak mi se ranije pečatirala u memoriju od prethodnice, ali sve u svemu, blijedo. Iako sam sigurna da će proći u finale, bojim se da će se nakon jednog slušanja lako zaboraviti.

Ocjena: 6/10

Josip: Victoria ima jako lijep glas koji na trenutke odaje dojam nostalgije. Pjesma je jako neuvjerljiva, bez pretjerane kreativnosti uz veliku dozu dosade (na trenutke sam gubio volju za životom zbog ovolike doze dosade). Ponovno sličan tip pjesme, što joj ne zamjeram jer je to njezin stil, ali ova pjesma je lošija u odnosu na Tears Getting Sober koja je barem imala dozu dramatike (također mi se nije svidjela, ali je u odnosu na ovogodišnju pjesmu vrhunska stvar). Imam osjećaj da će Victoria nakon Eurosonga imati gorak okus.

Ocjena: 3/10

“Poštujem glazbeni stil, ali…”

Marija: Ovogodišnju Victorijinu pjesmu uspjela sam u potpunosti poslušati u samo dva navrata – nakon njezine objave pa zatim i nakon što je objavljeno da će upravo ovu pjesmu izvesti ove godine u Rotterdamu. Growing Up Is Getting Old je dosadna pjesma koja se ni po čemu ne ističe niti me tjera da ju ponovno poslušam. Poštujem Victorijin glazbeni stil, no ovo jednostavno nije moja šalica čaja.

Ocjena: 1/10

Mate: S obzirom na lanjsku i ovogodišnju pjesmu, Victoria bi mogla postati ozbiljan kandidat za pjesmu iduće Coca-Cola božićne reklame. Šalu na stranu, ovaj bajkoviti ugođaj u pjesmi mi je zasad dobar, ali željno iščekujem nastup koji bi mi, ako bude dobar, mogao ovu pjesmu pretvoriti u jednog od glavnih favorita.

Ocjena: 8/10

Sanja: Da živimo u corona-free paralelnom svemiru u kojem ja imam apsolutnu moć odabira pobjednika Eurosonga, Victoria bi lani pobijedila i sad bismo se spremali za Sofiju. Ove godine nažalost nisam sigurna ima li potencijal za pobjedu. Kažem nažalost jer obožavam Victorijin glas i glazbeni stil. Tekst je jako zanimljiv, a Victoria će sigurno ovo divno izvesti uživo i nastupom podići pjesmu. Sjetimo se samo njezine obrade Arcade. Svakako nastavljam slušati njezin EP, osobito Dive Into Unknown.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 52/100

PROSJEČNA OCJENA: 5,2

anketa 1734

Bugarska 2021.

Ukupno glasova: 182

  • Ne sviđa mi se (2) [53 / 29%]
  • OK je (3) [43 / 24%]
  • Dobra je (4) [32 / 18%]
  • Užasna je (1) [28 / 15%]
  • Jako mi se sviđa (5) [26 / 14%]

FRANCUSKA

“Voilà! Evo pobjednice Eurosonga 2021.!”

Andrea: Francuska ove godine šalje jednu jako kvalitetnu pjesmu, koja neodoljivo podsjeća na prepoznatljive francuske šansone. Usporedbe s Edith Piaf su neizbježne i mislim da je to plus. Pjesma se ističe u konkurenciji, originalna je i odražava duh zemlje koju predstavlja. Nastup na nacionalnom finalu je bio odličan, prenijela se emocija i atmosfera pjesme, što je najvažnije. Mislim da je cjelokupni paket dostojan visokog plasmana u finalu.

Ocjena: 9/10

Antonio: Francuzi ove godine napokon šalju šansonu, i to dosta dobru. Sviđaju mi se melodija i tekst pjesme, njena gradacija, kao i klasični aranžman. Barbara je slatka i odlično pjeva. U cijelom francuskom paketu dominira jednostavnost i iskrena emocija i mislim da je to pun pogodak.

Ocjena: 7/10

Bartol: Voilà! Evo pobjednice Eurosonga 2021.! Barbara Pravi je na Eurosong donijela sve ono što volim kod moderne francuske šansone. Perfektno, intimno, a opet nabijeno emocijama, baš onako kako to Francuzi znaju najbolje. Tekst predivan, spot genijalan, nastup još bolji, a Barbara uživo transcendentira. Ni nakon milijun slušanja mi pjesma nije dosadila i zato je za mene Pariz 2022. najrealnija opcija.

Ocjena: 10/10

Žimažin da ćeš pobijediti!”

Emilia: Prije nego sam išla staviti misli o Voila u Wordu, išla sam se prisjetiti svojih komentara za Mercy. Zašto? Pa dobro se sjećam kako sam rekla da sam unatoč velikom hypeu fanova ostala hladna na tu pjesmu. Slična stvar s Mercy mi se događa s Voila. Priznajem kvalitetu pjesmu, no mene osobno se nije naročito dojmila. Jednostavno nakon te tri minute stanem i kažem u sebi „ok, hvala, idemo dalje“.

Ocjena: 6/10

Faruk: A evo ti nje… Sva je „filmična“, dramatična, pjeva na najromatničnijem jeziku na svijetu pjesmu koju vjerojatno čujete dok ispraćate romansu svog života niz neku parišku uličicu. Francuzi dosljedno serviraju dobar ukus, kvalitetu i posebnost. Pjesma i pjevačica koje definitivno zaslužuju plasman među najboljih pet.

Ocjena: 10/10

Ivana: Iako je bila tek treća pjesma koja je izašla, od prvog takta znala sam da je Barbara za mene pobjednica. Ovo je najfrancuskija francuska eurovizijska pjesma koju sam čula, naizgled krhka Barbara izvodi je tako emotivno i moćno, a kad sve začini onim francuskim ‘r’ pogodi me u dušu. Osim pjesme koja je remek-djelo i pjevačice koja je kao stvorena posebno za nju, scenski nastup oduzima dah i jednostavno vas lansira u paralelni svemir u kojem ostajete te tri minute potpuno zaboravljajući na svakodnevne probleme. Draga Barbara, na našu žalost već jeste svjetski prvaci, ali ja ti ponosno uručujem svoju zlatnu loptu. Žimažin da ćeš pobijediti! 😀

Ocjena: 11/10

Josip: Prelijepa emotivna balada koja svojom porukom osvaja i drži slušatelja zainteresiranim do zadnjega tona. Za mene je Barbara najbolja pjevačica ovogodišnjeg Eurosonga, koja nam svojom izvedbom pokazuje svoju ranjivu stranu, otvara svoje srce i prikazuje duševnu intimnost. Predivno urađena glazba i savršen tekst. Jako mi se sviđa kako pjesma napreduje i gradi radnju sve do posljednjeg čina i kulminacije na kraju pjesme.

Ocjena: 10/10

“Magija!”

Marija: Barbara je bila moj favorit ovogodišnjeg francuskog izbora i neopisivo mi je drago što je pobijedila. Nastup je bio veoma jednostavan, a opet toliko moćan. Voilà  je pjesma sa snažnom emocijom koju Barbara besprijekorno prenosi svojim glasom i ježim se svaki put kad ju slušam i gledam nastup s nacionalnog izbora. Ovo je jedan od mojih favorita ovogodišnjeg Eurosonga i ne bi imala ništa protiv da iduće godine putujemo u Pariz.

Ocjena: 10/10

Mate: Pjesma mi je dobra iako me nije oduševila kao mnoge. Barbara definitivno zna prenijeti pjesmu i mislim da se uz nju može ispričati lijepa priča nastupom u Rotterdamu.

Ocjena: 6/10

Sanja: Ova pjesma je čista magija! Već audio verzija me potpuno kupila, a Barbarin nastup na francuskom nacionalnom izboru mi ju je zapečatio kao favoritkinju ovogodišnjeg Eurosonga. Ježitis od glave do pete cijele tri minute, ma predivno nešto. Ako mene pitate, Pariz 2022., Voilà.

Ocjena: 11/10

UKUPNA OCJENA: 90/100

PROSJEČNA OCJENA: 9,0

anketa 1735

Francuska 2021.

Ukupno glasova: 200

  • Jako mi se sviđa (5) [103 / 52%]
  • Dobra je (4) [36 / 18%]
  • OK je (3) [32 / 16%]
  • Užasna je (1) [18 / 9%]
  • Ne sviđa mi se (2) [11 / 6%]

PORTUGAL

“Salvador zvučao svevremenskije”

Andrea: Ovu pjesmu poslušala sam do kraja samo dva puta – kad je tek izabrana i evo sad za potrebe ovog komentiranja. Veoma dosadno i uspavljujuće. Next.

Ocjena: 1/10

Antonio: Love Is On My Side kao da ne pripada 2021. godini jer zvuči zastarjelo. Možda bi se revampom to uspjelo ublažiti. Za mene je ova pjesma jedna ziheraška klasična balada koja mi je skroz nezanimljiva.

Ocjena: 2/10

Bartol: Portugalci su uspjeli izabrati najdosadniju pjesmu iz svojeg nacionalnog finala koje je bilo prezanimljivo i prejako. Minimalno četiri pjesme iz ovogodišnjeg FDC bi mi bile u TOP10, a jedna bi mi bila i najdraža pjesma ovogodišnjeg Eurosonga – Por um triz Caroline Deslandes. Mogli su imati čistu 11-icu, ali ovako od mene prosjek prosjeka.

Ocjena: 5/10

Emilia: Iako shvaćam pouku pjesme (a to je da i dalje moramo vjerovati u ljubav unatoč životnom kaosu), nekako mi je pjesma više za sviranje u fancy restoranu dok čekaš bisteccu fiorentinu s pripadajućim mu umacima. Dok pokušavam pisati komentar, ne znam je li mi Love is On My Side prebrzo ili presporo prošla, je li mi smor ili mi je ugodna. Jedino što mi pada na pamet jest to da su se Portugalci vratili trasi Salvadora Sobrala s ovako nostalgičnom pjesmom, ali Salvadorova pjesma mi je zvučala svevremenskije.

Ocjena: 7/10

Faruk: Nebitno i smara.

Ocjena: 1/10

Sanji će nedostajati Elisa

Ivana: Sjedni, jedan.

Ocjena: 1/10

Josip: The Black Mamba su me se dojmili pjesmom koja jazz kombinira s bluesom i prekrasnom atmosferom, te na taj način ovu pjesmu čini jako zanimljivom. Netko će reći da je ovo dosadna pjesma i da je naporno za slušanje, ali ja kažem BRAVO za ovaj vintage paket i lijepu poruku. Za mene je ovo stvarna ulica slomljenih snova koja je željna života.

Ocjena: 6/10

Marija: Još i prije nego što je Portugal izabrao, znala sam da će mi ovogodišnja pjesma biti dosadna zato što me nijedna pjesma ovogodišnjeg Festivala da Canção nije oduševila. Izbor je pomalo neočekivan, no drago mi je da je Portugal po prvi put u svojoj povijesti na Eurosong poslao pjesmu koja je u potpunosti na engleskom jeziku. Ali, bojim se da će Love Is On My Side ostati u polufinalu jer više djeluje kao uspavanka, a ne pjesma za Eurosong. Ipak ima jedna stvar koja mi se sviđa – Pedrova boja glasa mi je predivna.

Ocjena: 1/10

Mate: Retro. Ne toliko dosadan kao npr. Latvija 2019., ali i dalje zamorno. Jedni od onih koji drugo polufinale čine lakšim od prvog.

Ocjena: 3/10

Sanja: Ove godine jako će mi nedostajati Elisa i divni portugalski jezik. Ova balada me nije zainteresirala ni na FDC-u gdje sam pronašla nekoliko stvarno lijepih pjesama koje su se zadržale na mojoj playlisti. U konkurenciji Eurosonga mi se još više utopila.

Ocjena: 2/10

UKUPNA OCJENA: 29/100

PROSJEČNA OCJENA: 2,9

anketa 1736

Portugal 2021.

Ukupno glasova: 185

  • Ne sviđa mi se (2) [74 / 40%]
  • Užasna je (1) [69 / 37%]
  • OK je (3) [26 / 14%]
  • Dobra je (4) [10 / 5%]
  • Jako mi se sviđa (5) [6 / 3%]

ZANIMLJIVOSTI

Deseta grupa natjecatelja na kraju izgleda ovako:

# Zemlja Ukupna ocjena Prosječna ocjena
1. Francuska 90/100 9,0
2. Azerbajdžan 57/100 5,7
3. Bugarska 52/100 5,2
4. Portugal 29/100 2,9

Najveći broj bodova ovoj grupi danas je podijelio Bartol (31), a najmanji Andrea, Emilia i Marija (20).

Danas smo svjedočili čak dvjema Zlatnim loptama, i obje su pripale Francuskoj (Ivana i Sanja).

U svom komentaru za Portugal, Sanja je spomenula kako će joj nedostajati Elisa, koja je trebala predstavljati ovu zemlju prošle godine s Medo de sentir. Međutim, ipak ćemo vidjeti Elisu u finalnoj večeri ovogodišnjeg Eurosonga jer ju je jučer portugalska televizija TVP potvrdila kao čitateljicu glasova portugalskog žirija.

Ovogodišnja francuska predstavnica Barbara Pravi (pravog prezimena Piévic ili Pjević) autorica je dviju francuskih pjesama na Dječjem Eurosongu Bim bam toi i J’imagine (pobjednička pjesma Dječjeg Eurosonga 2020.). Upravo ćemo izvođačicu Bim bam toi Carlu gledati u finalu Eurosonga 2021. kao čitateljicu glasova francuskog žirija.

Ivaninih i Andreinih reakcija na Victorijine pjesme možete se prisjetiti ovdje:

Love is On My Side je prva portugalska pjesma koja je u potpunosti na engleskom jeziku. Dosad su Portugalci slali pjesme koje su bile ili u potpunosti na portugalskom ili pola na portugalskom, pola na engleskom. Zadnja takva službena pjesma (ako isključimo 2007. koja je imala samo jednu frazu na engleskom) bila je Coisas de nada (Gonna Make You Dance) iz 2006.

Rasprava59

  1. MaroBear — 3. svibnja 2021. u 16:49

    Azerbajdžan: Meh… Jednostavno ništa pametno, ni sarkastično nemam za reći o ovoj pjesmi. Baš…meh.
    meh/10… khm, khm 5/10
    Bugarska: Jedna bajkovita uspavanka. Jako lijep i nježan vokal, sve je nekako meko i nježno… Malo prenježno, fali mi neki trenutak u pjesmi koji će malko presjeći uspavanku i dati neke čvrstoće. Nježnih 6/10
    Francuska: NAPOKOOOOOON! Francuske šansone su jedne od najljepših pjesama u povijesti glazbe i ove godine napokon šalju nešto toliko francusko, neodoljivo, šarmantno, nježno a moćno. Barbara se sljubila s melodijom i riječima, svakim pokretom naglašava nepatvorenu emociju i vlada od prve do zadnje sekunde! Francuski jezik mi u pjesmama nije odviše drag, osim u ovom stilu i apsolutno ne mogu zamisliti neki drugi jezik u ovoj pjesmi. +10/10
    Portugal: Sviđa mi se retro stil i refren mi je skroz OK, ali ostatak pjesme je dosadnjikav. Najveći problem mi je njegov glas koji je previše njakav, nazalan, kao da pjesmu pjeva dadilja Fine (The Nanny). I svakim novim slušanjem taj glas mi pili živčeke, a pjesma mi se sve manje sviđa. U prvom slušanju mi je bilo za 7/10, a sada 3/10

  2. SwedenEurovisionFan — 30. travnja 2021. u 08:21

    @yeahyeahfuego Nadam se da to nikad neću doživjet ? Nakon ove ("dvije") godine, vrijeme je da se Srbija vrati na pravi put, a Nevena je neki tjedan izjavila da opet želi na Eurosong ? Što se mene tiče ne mora to opet (već) biti ona, samo da nisu cajke ?

  3. EurovizijskiFan — 29. travnja 2021. u 23:20

    AZERBAJDŽAN- Na stranu što je tekst prerepetitivan mene je "Mata Hari"osvojio na prvu.Volim taj instrumental u pjesmi koji podsjeća na Tursku na Esc-u.Nastup će biti sigurno epic i Efendi ove godine vidim u finalu. Ocjena 5 i moje 2. mjesto
    BUGARSKA- Victoria je izvođač koji je najviše pao u mome topu u odnosu na prošlu godinu.I to za nekih 20-ak mjesta.Pjesma je sama po sebi dosadna i montona.Nastup bi je trebao uvesti u finale. Ocjena 2 i moje 34. mjesto
    FRANCUSKA – Pjesma je kvalitetna i zaslužuje Top5 na Eurosongu, ali ovo nije moja šalica čaja. Ocjena 3 i moje 21. mjesto
    PORTUGAL- Fina,umirujuća balada i to je sve što imam reći.Iako pohvale što pjevaju na engleskom.Finale teško. Ocjena 2 i moje 36. mjesto

  4. ESC fan — 29. travnja 2021. u 20:54

    Da prokomentarišem i prethodne pjesme

    Hrvatska – Žao mi je Hrvati, ali meni se vaša pjesma ove godine nikako ne sviđa. Pored Rijeke izabrati ovo je jako loš korak, pa čak i sa onakvim lošim Nininim performansom. Jeste do moderno, ali Crazy npr. je klasa iznad po tom pitanju, pa je Franka ostvarila jako loš rezultat.

    Makedonija – Meni ovo zapravo i nije loše. Ne razumijem toliki hate prema ovoj pjesmi. Vasil ima fantastičan glas, a i jako mi se sviđa taj svečani mood u pjesmi kao i onaj hor. Smatram da zaslužuje finale.

    Slovenija – U totalu puno bolje nego prošle godine i ja bih volio ovo i vidjeti u finalu, onaj zadnji dio odlično odrađen. Doduše poruka prošlogodišnje pjesme mi se više sviđa jer mislim da je itekako u današnje doba svega i svačega relevantna.

    Srbija – Pa mislim da su djevojke bile na vrhuncu zadatka. U početku je to sve bilo previše šarenoliko nakon prvog slušanja, ali sada mi je sve ok. Moglo je možda još moćnije, ali u odnosu na Hasta La Vista puno bolje. Red bi bio da uđu u TOP 13, ali treba istaknuti i to da je puno teže naći brzu pjesmu na srpskom namijenjenu za Evroviziju, nego neku baladu i samim tim je teže i bolji plasman ostvariti. Držim im fige. ❤

  5. ESC fan — 29. travnja 2021. u 20:45

    I da, pričajte šta hoćete, ali onaj drop u Samirinoj pjesmi zvuči iznimno armenski.

  6. ESC fan — 29. travnja 2021. u 20:44

    Azerbejdžan – Bezveze. Nekako mi pjesma zvuči prazno i bezvezno. Sviđa mi se naziv pjesme. Ipak, bolje od prethodne La La La pjesme.

    Bugarska – Pored Kipra moj glavni favorit za pobjedu! U početku mi je pjesma bila užasan smor, sada najbolja pjesme ove godine. Zaista nemam riječi, od teksta, melodije, strukture pa do ideje pjesme i Viktorijinog talenta. Bolje je nego prošle godine. Kada bi pobijedila vjerujem da bi to bio uspješan nastavak povratka one reputacije Evroviziji koju je izgubila.

    Francuska – Nije ovo loše zaista, ali mi je sumorno i kliše. Onaj zadnji dio pjesme mi je i najljepši dio.

    Portugal – Onako. Nije sada užas, ali nije ni za finale. Uspavanka samo da popuni program.

  7. Dell — 29. travnja 2021. u 19:37

    Nakon Natashe St Pier – Je n'ai que mon âme i Eurosonga 2001 definitivno Voila je najbolja francuska pjesma… Nadam se da ce biti ispravljena nepravda iz 1991. i da ce ove god pobjedu odnijeti Francuska… Moj 1/39

  8. eurovisiofanatico — 29. travnja 2021. u 19:10

    AZERBEJDŽAN-praktički ista pjesma ko lani. Ima tu potencijala za scenski nastup, ali pjesma ne odudara, čisti prosjek.
    OCJENA-5/10. MOJ POREDAK-26/39
    BUGARSKA-jedna vrlo dovra pjesma kojoj ipak treba par slušanja da ti uđe u uho. Žiri bi ovo mogao visoko plasirati.Scenski nastup tteba biti minimalan.
    OCJENA-8/10. MOJ POREDAK – 6/39
    FRANCUSKA – u ovoj prosječnoj godini jedna pjesma me ipak više kupila od drugih. Prekrasna pjesma, jednostavna, predivan instrumental. Iskreno se nadam pobjedi Francuza.
    OCJENA-8,5/10. MOJ POREDAK-1/39
    PORTUGAL-sporo, ono što smo navikli slušat od Portugala. Mislim da ostaju u polufinalu.
    OCJENA-2,5/10. MOJ POREDAK-37/39

  9. YeahYeahFire — 29. travnja 2021. u 19:03

    @blink
    Haha Karleuša i Evrovizija,ali izmedju RTS koji ni za živu glavu ne bi to dozvolio ???
    Kolko bi se onda @escfan šlogirao kad bi čuo toliku cajku u žali za Nevenom

  10. Nina — 29. travnja 2021. u 18:13

    AZERBAJDŽAN 12/39
    Ovo nije ni do koljena onom lani. Nek joj je sa srećom.

    BUGARSKA 11/39
    Moja lanjska pobjednica. Puno sam očekivala. Nijedna njezina ovogodišnja pjesma me nije oduševila. Baš mi je žao. Da se razumijemo, nije loše, ali nije ni nešto extra.

    FRANCUSKA 6/39
    Polako pada u mom topu. Ako Francuska ima za pobijediti bilo bi mi draže da je to bilo sa meni neprežaljenom Seemoneinom pjesmom Tous les deux. Sviđa mi se ugođaj i aranžman. Nadam se da će poboljšati nastup, malo se bolje srediti… Najviše su mi afektirani lyricsi, kao neke emocije, nešto evo evo, a u biti ništa konkretno.

    PORTUGAL 31/39
    Lijepa poruka. Samo mi je to sve prenježno, taj muški nježan glas. A ja volim nježne pjesme. Možda bi bolje zvučalo na portugalskom.

  11. Diavolo — 29. travnja 2021. u 16:54

    AZERBAJDŽAN
    – bilo bi pogrešno reći da je Efendi ostala dosljedna sebi i svojemu stilu jer je ovo očiti pokušaj da nova pjesma zvuči kao prošlogodišnja. Azeri se nisu libili pokupiti sve značajnije stavke lanjske pjesme i to pretočiti u ovogodišnju. Sad, da li mi to smeta? Ne nužno, ali mi i dalje ostaje u glavi da je to zapravo Cleopatra 2.0. Ajde, barem nam je jasno tko najviše žali za neodržavanjem prošlogodišnjeg izdanja. Meni je Cleopatra bila zanimljivija. Ne zato što je ovo verzija 2.0, nego zato što mi je zvučala kompletnije. Mata Hari nam pruža nešto više tog orijentalnog prizvuka kojeg nam je do sada znala Turska predstavljati. Siguran sam da će Turci, a i Azeri diljem Europe ovo podržati. Stoga mislim da ove godine za Azerbajdžan nema zime kad je u pitanju finale. Vjerojatno nas očekuje zanimljiv live nastup, pa mogu reći da jedva čekam vidjeti što su nam to oni spremili. (8/10, ocjena 3, no. 16/39)
    _ _ _ _ _
    BUGARSKA
    – evo nam još jedne izvođačice koja nije preboljela prošlu godinu (sudeći po uvodu videospota), što je ok. Kad sam prvi put slušao pjesmu mislio sam da Bugari nisu kadri poslati dosadniju pjesmu od lanjske, ali sam tada uvidio da ipak mogu. Također, osjećao sam kako bih radije poželio biti na električnoj stolici te tri minute nego poslušati ovu pjesmu do kraja. Toliko mi je bila dosadna da sam svaki put zijevao. Ali baš svaki put. Razmišljao sam kako će mi ovo biti daleko negdje iza, na začelju poretka, da me više ništa ne može kod nje iznenaditi. No, s vremenom mi je jedan dio pjesme ušao u uho. Nije to tako loše, koliko je dosadno. Kvaliteta se može čuti, pa mi je tako u ovoj jako 'meh' godini (barem što se tiče većine pjesama) porasla u poretku. I dalje će to biti prosječna ocjena, ali opet prilično visoko s obzirom na prethodno očekivano. (7/10, ocjena 3, no. 20/39)
    _ _ _ _ _
    FRANCUSKA
    – jedna od zemalja koja je definitivno profitirala kad uspoređujemo lanjski i ovogodišnji pokušaj. Promjena izvođača je očito učinila svoje. Prošlogodišnja pjesma mi je bila na začelju, a ova u samom vrhu. Čini se kao da su Francuzi prošle godine čuli moju kritiku kada sam pisao što se ne ugledaju na švicarsku pjesmu (Repondez-mou) ili na svoje šansone (poseban osvrt na Seemone i njenu pjesmu Tous Les Deux) koje mogu biti okosnica za iduće pokušaje. Jednostavno me onaj švedski šrot od pjesme Toma Leeba izbacio iz takta, no Francuzi su se konačno odlučili vratiti na prave tračnice. Mislim da je ovo ozbiljan contender da osvoji ovogodišnju titulu najbolje pjesme Europe jer ima sve! Pjesmu koja odiše pravim francuskim štihom, odličnu pjevačicu koja uz fenomenalan vokal odlično prenosi emociju, odlično koncipiran nastup i moram naglasiti zanimljiv naziv pjesme. Vrlo je jednostavan i prilično francuski, što je pravi pogodak. Jednostavno mi je od prvo slušanja to pravi full package. Osim odličnog instrumentala koji u sebi ima pravi francuski šansonski štih, ima i tu neku progresivnost pa i ne možeš reći da je pjesma monotona/dosadna. Nastup mi se čini već razrađenim (sudeći prema nacionalnom finalu), no treba vidjeti priprema nam li Barbara neko novo iznenađenje. Ne znam kako da ju više pohvalim negoli da samo za kraj nadodam da ne pamtim kad je Francuska slala nešto odviše francusko doli ovogodišnji paket. Sve pohvale i sretno. Ne bih se bunio Parizu 2022.! Francuska zatvara moj kvartet bodovnih ocjena s desetkom, sasvim zasluženo. (10/10, ocjena 5, no. 4/39)
    _ _ _ _ _
    PORTUGAL
    – moram reći kako me je ugodno iznenadio ovogodišnji portugalski pokušaj. Imam nekih zamjerki, ali je u suštini to vrlo dobra pjesma. Prije svega, drago mi je da su svojim sudjelovanjem malo proširili spektar žanrova na ovogodišnjem Eurosongu. Što ih je više, to bolje. Odmah u startu pjesme ističe se fenomenalan vokal koji je kao stvoren za soul glazbu. Vokal mu je konstanto dobar tokom čitave pjesme što samo potvrđuje o kakvom se vokalistu radi. Instrumental je priča za sebe. Uglavnom vrlo dobro sklepana i promišljena instrumentalna linija sa kasnijim fenomenalnim začinom u vidu električne gitare. Cjelokupna pjesma mi po stvorenom moodu podsjeća na ovu poznatu pjesmu: https://www.youtube.com/watch?v=UZp6dhheriM . Ne aludiram na to da je pokušaj plagiranja nego dobijem identičan ugođaj, slušao jednu ili drugu. Jedina zamjerka na ovu portugalsku pjesmu mi je ovaj početak refrena i tekst ''Love is on my side'' koji smatram malo pre njonjavim i previše patetičnim/kliše. Nekako mi je to bio veliki letdown kad sam ju prvi put slušao. Sad sam to već nekako i progutao, ali i dalje me malkice bode u uši. Ocjena bi vjerojatno bila i veća da nema tog detalja. (8,5/10, ocjena 4, no. 15/39)

  12. Tom Pilibi — 29. travnja 2021. u 16:21

    Francuska – već i to što pjesma zvuči jako retro i jako francuski, bilo je dovoljno da pokupi moje simpatije. Ali što još važnije, vidi se da Barbara svim srcem stoji iza te pjesme, osjeća ju, identificira se s njom. (8/10)
    Bugarska – s jedne strane pjesma mi je, moram priznati, pomalo dosadna, ali s druge strane fascinira me ta neka magija koja iz nje zrači. Mnogo će ovisiti o tome hoće li Viktorija uspjeti prenijeti na publiku i na žirije atmosferu iz pjesme, uvući ih u svoj svijet. (7/10)
    Azerbajdžan – po meni jedan od slabijih bopova ove godine, ali zahvaljujući orijentalnom zvuku, koji je na Eurosongu izgleda uvijek dobrodošao, pjesma je dobila na atraktivnosti. (7/10)
    Portugal – ovo je tako beznadno loše da u prvi mah nisam bio siguran da li je to neki joke entry ili to oni misle ozbiljno. Ipak nije joke entry, ali ja ih ne uspijevam shvatiti ozbiljno. Ovaj put ne mogu Portugalu dati plusić ni za pjevanje na portugalskom jeziku. (1/10)

  13. Fanatik — 29. travnja 2021. u 16:18

    1. Francuska (10/10, ocjena 5)

    Jedna jako lijepa, elegantna, decentna francuska šansona. Iako navijam da pobjedi Švicarska, bio bih jako zadovoljan i pobjedom Barbare Pravi 🙂

    2. Azerbejdžan (8,5/10, ocjena 4)

    Primjeti se da je ova pjesma rađena na isti šablon kao i Kleopatra, ali ne smeta mi to previše. Sviđa mi se onaj istočnjački melos u refrenu, od povlačenja Turske dosta nam fali to. Drago mi je što su spomenuli i Kleopatru u pjesmi, kao referenca na prošlogodišnju pjesmu. Mogli bi visoko da se plasiraju, vidjećemo kakav će da bude nastup.

    3. Bugarska (7,5/10, ocjena 4)

    Nepopularno mišljenje, ali meni je ova pjesma bolja od prošlogodišnje. Slatko, nostalgično, osjećam neku toplinu dok slušam ovu pjesmu. Iako mi je u početku zvučala dosadnjikavo, sad mi je ugodna za poslušati.

    4. Portugal (3,5/10, ocjena 2)

    Portugalci su mi konačno ispunili želju da zapjevaju u potpunosti na engleskom jeziku, ali sada ta želja uopšte nije onakva kakvom sam je zamišljao. Ovo meni lično zvuči kao modernizovana verzija "Amar pelos dois", a tu pjesmu ne mogu da smislim i nikad u životu neću prihvatiti njenu pobjedu. Ova mi je bolja od te, ima lijepu tematiku, ali sve u svemu, pogubila se među većinom ostalih sudionika, prema tome ne mogu dati veću ocjenu. Žao mi je.

  14. Arctic Monkey — 29. travnja 2021. u 16:11

    3 FRANCE – Od prvog slusanja imam neko postovanje prema pesmi. Prosto lepo. Smenjuje mi se sa Finskom na drugom i trecem mestu, videcu nakon nastupa sta mi srce kaze.

    24. BULGARIA – Lozenje na max originalost na min. Na granici dosadnog sto je najgore. Prosto ne lezi mi.

    31. PORTUGAL – Iritantno dosadno.

    38. MATA HARI – Namerno ne pisem Azerbejdzan jer mi je osoba na poslednjem mestu. Pesma kao pesma mi ima ok muziku ali previse ponavljanja posebno besmisleno "Mata Hari" iznova i iznova ok shvatili smo fetis na istorijske licnosti.
    Ova pozicija kod mene je delom zbog mojih izrazitih nesimpatija prema Efendi zbog nekih njenih politickih stavova i indirektnog poziva na nasilje prema bilo kome i zbog cega god. Ali i zbog toga sto mi deluje nespretno kao performer. Nekako joj nista ne verujem. Kako god ne svidja mi se nista u vezi ovoga osim te mrvice turskog melosa na matrici.

  15. sunflower — 29. travnja 2021. u 15:53

    Znači Hrvatska je pobijedila u projektu.
    Azerbejdžan-teško mi je formirati mišljenje o ovome. Pjevačicu ne volim, jer je širila na društvenim mrežama mržnju prema Armencima. Orijentalni instrumental je odličan, bez njega bi pjesma bila meh. 3/5, 6/10
    Bugarska-na stranu lijep glas, pjesma je za umrijet od dosade. 1/5, 1/10
    Francuska-cijenim, vidi se kvaliteta, za razliku od recimo Malte, ali mi je dosadno. 1/5, 1/10
    Portugal-isto dosadno. 1/5, 1/10

  16. Blink — 29. travnja 2021. u 15:31

    Azeri-Zvezde Granda, ako dobro prođe neka Srbi dogodine šalju Karleušu. Što više slušam pjesmu to mi je napornija a siguran je finalist. 3/10
    Bugarska-Lijepo magično ali traje predugo, nije mi ni blizu lanjskom savršenstvu od pjesme ali eto 6/10
    Fracuska-Prelijepa i ona i pjesma, prava fra šansona s kojom su zadnji put valjda bili 2009 u Moskvi i visoko bili s Patriciom tako da ove godine su mislim spemni za pobjedu nakon koliko, 44 godine kao Nizozemci da ponove. 10/10
    Portugal-Samo dosada ,ništa drugo 2/10

  17. Bolonjez — 29. travnja 2021. u 14:54

    -AZERBAJDŽAN(17/39)
    Identičan aranžman kao lani,prekopirala samu sebe,ali to je samo opaska,ionako ne igra neku ulogu. Isprva mi se pjesma nije baš svidjela,djelovala mi je nekako fush. S vremenom mi se utisak donekle popravio,tu i tamo zapjevušim ovo "Mmmmm-Mata Hari",odličan potencijal za staging koji će ovo vjerojatno još dići na neki veći nivo. Pjesma je sem dobrih instrumentala pomalo traljava,može bolje. Na jedan način isto moj guilty pleasure i to poglavito zbog ovog turskog melosa na kojeg ne mogu,a da ne zamrdam kukovima hahah. Super bi išlo uz trbušni ples. Mislim da su oni donekle sigurni finalisti jer će servirati vjerojatno neki skupi nastup. Neki govore da je ona vokalno loša-ako je Samra ili kako se već zove prošla 2016. i Efendi će.
    Ocjena: 7/10 (3) *Moldavija je dobila 7.5,a puno mi je veći guilty pleasure.
    -BUGARSKA(14/39)
    Ljudi su dosta nezadovoljni ovim izborom,ali ja nisam baš tako razočaran,jest da mi je"Ugly cry" bila favorit,ali i ovo me se baš dojmilo i to prije svega zbog vokala,doslovno da mi pjeva recepte i telefonski imenik,slušao bih s pažnjom.Izrazito me podsjeća na atmosferu Litve 2018. ,stoga ovo zasigurno vidim u finalu. "Tears are getting sober" je ipak bila posebna i s njom je postavila letvicu visoko,ali mogu reći da nije baš podbacila kao neki drugi i šteta da lani nismo imali prilike vidjeti to live. S vremenom mi pomalo pada u topu,ali ostavljam prostor i za nastup.
    Ocjena: 7.5/10 (-4)
    -FRANCUSKA(3/39)
    Inače nije moj stil i ima sve odlike da mi se ne svidi,a opet mi se sviđa i sjela mi je 100%. Ovo je stvarno izuzetno lijepa i kvalitetna pjesma,baš mi vrišti Francuska. Ipak,Barbara je ta koja ovu pjesmu nosi i diže ju na veći nivo,karizmatična i na njen live čovjek jednostavno ne može ostati ravnodušan. Konkurent za pobjedu kod žirija sigurno,za publiku ipak upitan ishod. Live nastup u NF je bio super,mislim da ga ne treba puno dirati ni mijenjati. Sve u svemu,jedna jako dobra godina za Francusku.
    Ocjena: 9.5/10 (5)
    -PORTUGAL(33/39)
    Pjesma dobro započne i onda krene "Love is on my side" koji se razvuče do kraja i postane zamorno. Upečatljiv vokal,ali meni osobno nijansu iritantan i umanjuje mi dojam nažalost. Podsjećaju me na onaj bend Austrija(2015.). Razumijem da nosi duboku poruku,ali to apsolutno pada u drugi plan jer je melodija baš ravna,nemam se za što konkretno uhvatiti. Postali su pomalo predvidivi kad je eurosong u pitanju i hvataju se za onu Sobralovu da pjesma nije vatromet i sad se samo ponavljaju i tako u nedogled. Elisa mi je lani ipak bila bolja,njenu sam pjesmu više doživio.
    Ocjena: 4/10 (1)

  18. REIN LOVER — 29. travnja 2021. u 14:53

    @lessenziale slazem se da je tesko biti originalan, ali meni ne smeta kad netko kopira pjesmu, mislim smeta mi ono kad je stvarno ocigledno, zato i nisam volio Spirit in the sky, ja sam TeamMonsters, svejedno, nije bilo lijepo kopirati spot od Zare Larsson, a sto se time pjesme, meni osobno ne smeta jer kad je slusam i u glavi pjevam ne podsjeca me ni na sto, malo ono kad se zadubis cujes Alejandro i Anywhere, ali dobro, tko zna koliko jos ima poznatih pjesama koje su kopirale neke manje poznate pa su uspjesne, tako da ja samo gledam dozivljaj dok slusam, a ne jesu li kopirali ili nisu, cak mi je nekad i bolje kopirati, a napraviti odlicnu stvar, nego furat neki svoj stil, a ljudima se moze ne svidjeti ( suprotno od slucaja Islanda )

    Btw obozavam tlzp ?

  19. onlylove — 29. travnja 2021. u 14:52

    Azerbajdžan – a ono, totalni trash, a i prerepetitivno, ali dugo mi jos u glavi odzvanja "Mata Hari" nakon slušanja i ima tu neku drsku energiju 6/10

    Bugarska – moj favorit, jako volim Victorijin glas, izričaj, stil, mističnost, začarala me skroz i uživam slušajući cijeli njen opus. Ovdje nisam objektivna. 11/10

    Francuska – predivno, nenametljivo, tako divno teče i razvija se, Barbara to donosi iskreno, otvorena srca, elegantno. Ma savršen paketić. 10/10

    Portugal – divna poruka, ali nije mi privuklo pažnju 4/10

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!