#rnesc2022: O meditaciji, (ne)kvaliteti i (ne)ukusu – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2022: O meditaciji, (ne)kvaliteti i (ne)ukusu

  15 min za čitanje   24 komentara

Polako smo prešli su završni dio našeg ovogodišnjeg projekta. Na redu je novih pet zemalja, a kome su neke pjesme za meditaciju, a tko ipak voli radije salatu, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


CIPAR

Faruk i Bartol vole, a Andrea?

Andrea: U redu, fanovi je vole, ali je li mene oborila s nogu? Hm, ipak ne. Zanimljiva je, ima jako lijepih instrumentalnih dijelova, a posebno mi je drag onaj početak. Ponekad, kad mi pjesma dođe na shuffle, a ne da mi ju se slušati, pustim tih par početnih sekundi da čujem uvod i onda prebacim. Ima nešto magično u tom početku. No, općenito, pjesma kao paket mi je samo (pročitaj prvu sintagmu ovog komentara).

Ocjena: 7/10

Bartol: Banger godine, pjesma koju je doslovno nemoguće preskočiti kad dođe na playlistu. Baš mi je onako klasično ciparski/grčki u najboljem smislu. Još kad krene refren na grčkom…. Ma senzacionalno. Želim joj sve najbolje, barem ću jednom glasati za nju u finalu.

Ocjena: 10/10

Faruk: Plaža, šeširić, naočale, koktel i ova pjesma – trenutačno ideja savršenog ljetovanja. Meni je, iako vrlo očekivano, zapravo odlično. Sad čekamo prvog folk pjevača iz regije koji će obrstiti ovu pjesmu k’o koza mladu voćku.

Ocjena: 10/10

“Zov sirene”

Ivana: Uhhhh! Ovo je savršenstvo. Dođe mi da se rastopim. Dok slušam, osjećam se… paaaa… izrazito… ugodno… Svaki put kad krene refren, ja sam gotova! I još ova tako mekana, senzualna i strastvena melodija i fini light tekstić, a uza sve to grčki melos…

Ocjena: 10/10

Josip: Ovogodišnja predstavnica Cipra i moja sudržavljanka Andromache nam donosi ogroman hit u vidu pjesme pod nazivom Ela!. Cipar je napokon skupio hrabrosti i poslao ono što se očekuje od ove otočne države, a i njihove sestre Grčke. Andromache me osvojila klasičnim grčkim stilom pjevanja i anđeoskim glasom koje zajedno stvara nešto što bih nazvao zov sirene. Pjesma je jako lijepo posložena i kombinacija grčko – engleskog teksta toliko dobro funkcionira da me osvojilo na prvo slušanje. Svejedno bih volio da su imali dovoljno hrabrosti da kompletan tekst bude na grčkom, ali to i nije neka zamjerka autorskom timu. Jedina zamjerka bi bila ta što ova pjesma traje prekratko.

Ocjena: 10/10

Marija: Jako mi je drago što se Cipar odmaknuo od kopija Fuega i napokon poslao nešto drugačije. Grčki melos ono je što pjesmu čini posebnom, a kombinacija jezika daje joj poseban touch. Ne znam kako vas, ali mene u jednom dijelu podsjeća na Shakirinu Whenever, Whenever. No na stranu to, Ela, Ela mi je konstantno na repeatu i ne bih imala ništa protiv da trijumfira u Torinu.

Ocjena: 10/10

O lomljenju čaša

Matea: Veoma egzotična i zavodljiva pjesma. Cipar nastavlja izabirati pjesme koje svake godine vrlo dobro prolaze od strane publike i ne sumnjam da će nastaviti svoj kvalifikacijski niz. Sviđa mi se što se ove godine predstavljaju na grčkom jeziku što je novina u odnosu na prethodne godine.

Ocjena: 7/10

Mirna: Moja apsolutno najslušanija pjesma ove godine. Meni je desetka, ali objektivno ipak dajem 9. Divan glas koji nosi taj melos, savršen spoj engleskog i grčkog i pravi banger. Kada krene refren i stinagaljamu leti sve, lome se čaše. Meni savršena pjesma koja me spašava od svakodnevnice. Nadam se da je vidimo u finalu na visokom mjestu.

Ocjena: 9/10

Sanja: Apsolutno obožavam! Ovo je ona prava eurovizijska cajkica i drmalica koju svi (neki potajno, neki javno) želimo čuti od Cipra i/ili Grčke. Kod mene je svakodnevno na repeatu i svaki put kad naiđe imam poriv pojačati i zapartijati. Nadam se da će Andromache rasturiti live nastup i završiti u top 5, fingers crossed.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 83/90

PROSJEČNA OCJENA: 9,222

anketa 1949

Cipar 2022.

Ukupno glasova: 171

 • Jako mi se sviđa (5) [106 / 62%]
 • Dobra je (4) [36 / 21%]
 • OK je (3) [23 / 13%]
 • Ne sviđa mi se (2) [4 / 2%]
 • Užasna je (1) [2 / 1%]

ISLAND

Atmosferska pjesma

Andrea: Poprilično bazično i bland. Jedini plus je islandski jezik i možda ta nekakva čarobna atmosfera koju stvore dok nastupaju. No pjesma kao pjesma mi je osobno dosadna i nemam nikakvu želju da je upalim i slušam.

Ocjena: 4/10

Bartol: Da ukradem pridjev od Edite – ovo je vrlo atmosferski. Jako mi se sviđa pjesma i njezina vibra, vrlo rustikalno na najbolji mogući način. Iskreno, kao da je pjesma za film Witch, ali da je radnja smještena na Islandu :D. Mirno i staloženo, ali nikako dosadno jer je na islandskom. Nevjerojatno je koliko materinji jezik ponekad može podignuti pjesmu, da pjevaju na engleskom ne bi mi ni izbliza bilo toliko zanimljivo.

Ocjena: 7/10

Faruk: Izuzmemo li jezik, sve ostalo u ovoj pjesmi vrlo montono i dosadnjikavo. Ovo je ono što su meni omiljeni Edita i Bartol nazvali pjesmama atmosfera, pa je teško prognozirati što će se s njom desiti u Torinu.

Ocjena: 4/10

“Dobar za festival u Tennesseeju”

Ivana: Ne mogu se odlučit’ između toga jel’ mi ovo preslatko ili trunku jezivo, ali okej. Svakako je mistično, sanjarski i na islandskom (što je veliki bonus), a i gitare su tu (jessss). Ma, šta je je, baš je lipo. Svoje su.

Ocjena: 7/10

Josip: Nostalgičan folk country trio islandskih sestara je dobar za neki festival u Tennesseeju. Pjesma je ok i jako mi nedostaje puno elementa koji bi posložili ovaj lijep tekst koji je jedina svijetla točka ove pjesme. Za popuniti listu natjecatelja su ok, ali za rezultat bi trebale promijeniti jako puno stvari. Definitivno najslabija country pjesma ovogodišnjeg Eurosonga.

Ocjena: 4/10

Marija: Island me ni ove godine ne oduševljava. Pjesma mi je skroz dosadna i imam osjećaj kao da traje vječno. Preravna je i nema ništa po čemu bi se mogla istaknuti. Jedino što mi se sviđa je islandski jezik.

Ocjena: 3/10

“I taaaako, prođe jedna pesma”

Matea: Presladak trio. Drago mi je da pjevaju na islandskom, pjesma zvuči mistično i vrlo je ugodna. Sviđa mi se taj country štih, očito je popularan ove godine. Nadam se da nam neće uzet mjesto u finalu.

Ocjena: 6/10

Mirna: Sviđa mi se što pjevaju na islandskom. Lijepo zvuče, ali nedovoljno zanimljivo da mi drže pažnju cijelu pjesmu. Nažalost, dosta dosadnjikavo.

Ocjena: 5/10

Sanja: Ovo je Mia Dimšić pomnožena s tri. Zanimljivosti doprinosi to što je na islandskom, tako da se baš fino istakne kao nešto drugačije u onom recapu running ordera. Kako nijedan RN ne može proći bez da se netko od nas sjeti Bokijeve kultne “i taaako, prođe jedna pesma”, ja bih za ovo rekla da je stepenicu više…odnosno u kategoriji zvanoj “može proći”.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 45/90

PROSJEČNA OCJENA: 5,0

anketa 1950

Island 2022.

Ukupno glasova: 140

 • OK je (3) [60 / 43%]
 • Ne sviđa mi se (2) [42 / 30%]
 • Jako mi se sviđa (5) [15 / 11%]
 • Užasna je (1) [12 / 9%]
 • Dobra je (4) [11 / 8%]

LATVIJA

“Troll act done wrong”

Andrea: Na prvo slušanje ova mi je pjesma bila čak fora, ali na svako novo slušanje postajala sam sve svjesnija i svjesnija toga da je zapravo poprilično loša. Kad bolje razmislim, ovdje ni nema neke pjesme u pravom smislu. Zapravo se radi o definiciji lošeg joke acta i bespotrebnog cirkusiranja. Ne vidim ih u finalu.

Ocjena: 2/10

Bartol: Apsolutno katastrofičan tekst u jednoj pjesmi kojoj se cijela egzistencija tvori na početnoj frazi, i to izrazito neuspješno. Pjesma koju bih najbolje mogao okarakterizirati kao energetski vampir ovogodišnjeg Eurosonga. Troll act done wrong.

Ocjena: 1/10

Faruk: Ovo je kao trebalo biti smiješno, samo što osobe kojima ovo može biti iole smiješno idu spavati puno prije nego počne glasanje na Eurosongu, tako da će, iskreno se nadam, latvijska priča završiti u polufinalu. Iznimno iritantna pjesma.

Ocjena: 2/10

Ivana nije vegetarijanka

Ivana: Ma ovo bi čak i bilo dobro da tekst nije ovakav kakav je jer je ritam stvarno super i ostaje u uhu. Njihova vokalna izvedba je isto jako čista. Ali, joke act samo takav. Ne mogu probavit’ ovo zelenilo i gotovo.

Ocjena: 3/10

Josip: Nije me se dojmilo.

Ocjena: 1/10

Marija: Eh, da se mene pita, ja bih opet poslala Samantu Tinu na Eurosong. 😉 Šalu na stranu, rekla bih da Latvija ove godine jako riskira. Poslati ovakvu pjesmu, koja može biti svojevrsni joke act, je jako hrabar potez. Iako joj tekst nije jača strana, svojim brzim ritmom možda bi mogla osvojiti gledatelje. Ali ne sve, već jedan manji dio njih. Mene osvojila nije.

Ocjena: 4/10

Ukusna ili neukusna sa…lata?

Matea: Vrlo neukusna satira. Shvaćam kontekst pjesme, ali mi se nimalo ne sviđa. Dečki djeluju smiješno i karizmatično, ali pjesma među gorima ove godine.

Ocjena: 4/10

Mirna: Stvarno ne razumijem toliki hate za ovu pjesmu. Uvijek cijenim kvalitetne joke actove, a ovo je definitivno jedna takva pjesma. Dečki su super, energični, pjesma je zabavna i pamtljiva a da nije iritantna, čak i sa svim carefully placed innuendoima. Being green is cool!

Ocjena: 7/10

Sanja: Koliko god ovo bilo catchy, jednostavno ne mogu probaviti lyricse poput “forget the hot dogs ’cause my sausage is just bigger” i ostale seksualne aluzije zapakirane u temu ekološke održivosti. Cijenim dobar humor i inače čak volim joke actove, ali ovo mi je ipak malo neukusno. Zato ova zelena salata ide ravno u moju Zlatnu Kantu.

Ocjena: 0/10

UKUPNA OCJENA: 23/90

PROSJEČNA OCJENA: 2,556

anketa 1951

Latvija 2022.

Ukupno glasova: 141

 • Ne sviđa mi se (2) [57 / 40%]
 • Užasna je (1) [56 / 40%]
 • OK je (3) [13 / 9%]
 • Dobra je (4) [9 / 6%]
 • Jako mi se sviđa (5) [6 / 4%]

PORTUGAL

Bartol ili Bartolomeu?

Andrea: Pjesma je atmosferična i baš te nekako uvuče u melodiju. Maro ima milozvučan, uspavljujući glas (ali na onaj dobar način) i s nastupom cijeli paket dobiva još jednu novu, magičnu dimenziju. Problem s ovom pjesmom mi je isključivo taj što se negdje  nakon minute cijeli koncept raspadne i najednom mi postane repetitivna i pomalo zamorna. Ipak, sad sam se već navikla na to i osobno mi to više ne predstavlja preveliku prepreku u slušanju.

Ocjena: 7/10

Bartol: Ja valjda imam portugalske krvi u sebi jer iz godine u godinu si pronađem po tri, četiri pjesme sa FDC koje obožavam. Jedna od njih je svakako Saudade, koju, ako niste dosad slušali u suton uz laganu kišicu, obavezno morate. Besprijekorna vibra, stvarno stvarno bravo za Portugal. Zbog ove pjesme želim nazad u Lisabon.

Ocjena: 10/10

Faruk: Kako sam rekao u jednom od 11 izdanja RN-a u kojima sam dosad sudjelovao, Portugalu je dovoljno da samo pošalje malo fada i meni je to sasvim dovoljno da se iznova oduševim. Odlična pjesma, jako fino višeglasje.

Ocjena: 7/10

Marija protiv Ivane i Josipa

Ivana: Ajoooooooj, meni je ona takva dušica. Presladak glasić ima i preslatka mi je i sama, još kad joj se, u idealnim momentima, i kolegice pridruže… ma bombončić. Joj, koliko deminutivčića. 🙂 „Zeza“ me samo početak pjesme jer mi se nekako ne uklapa u čitavu slagalicu; odskače mi onaj engleski dio. Međutim, od refrena pa do kraja pjesme sve ide savršenim tokom i zaokružuje ovu simpatičnu cjelinu.

Ocjena: 8/10

Josip: Portugal ponovno šalje nešto jako kvalitetno i jako se radujem. Maro i njena pjesma saudade, saudade su ono nešto što bih mogao slušati danima. Marin glas i način izvođenja uz lagani pljesak mi istog trenutka daju trnce. Hrabrost se isplatila prošle godine, a ne sumnjam da će se niz nastaviti i ove godine u Torinu.

Ocjena: 7/10

Marija: Portugal i ja nikako na zelenu granu. Ni ove godine me ne oduševljavaju. Saudade Saudade mi nije sjela. Nema ništa pamtljivo, a o izostanku wow efekta mogli bismo pričati do sutra. Preravno, a jedina svijetla točka je kombinacija portugalskog i engleskog koja je savršeno uklopljena u pjesmu.

Ocjena: 4/10

Meditacija

Matea: Kad čujem Saudade, samo želim meditirati. Zaista prelijepa pjesma, vrlo je ugodna za slušanje. Portugal se zaista popravio glede odabira pjesama.

Ocjena: 7/10

Mirna: Ova pjesma je čista emocija. Taj saudade prožima cijelu pjesmu i njenu interpretaciju i ne mogu ne biti nostalgična te tri minute.

Ocjena: 8/10

Sanja: Ova pjesma tako lijepo umiruje da si je pustim skoro svaku večer prije spavanja i uživam. Maro ima neobičnu boju glasa i jako lijepu energiju, baš me oduševila. Još jedna izvođačica s ovogodišnjeg Eurosonga koja me zaintrigirala da preslušam i ostatak njezine diskografije. Bacite uho i vi, super je.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 67/90

PROSJEČNA OCJENA: 7,444

anketa 1952

Portugal 2022.

Ukupno glasova: 137

 • Jako mi se sviđa (5) [43 / 31%]
 • OK je (3) [35 / 26%]
 • Dobra je (4) [34 / 25%]
 • Ne sviđa mi se (2) [22 / 16%]
 • Užasna je (1) [3 / 2%]

UJEDINJENO KRALJEVSTVO

“Zadnji put kad su nas pozvali na let…”

Andrea: Sam nema vokal, nego VOKALČINU! To moram reći odmah na početku. Ok, sad kad smo to riješili evo da prokomentiram i samu pjesmu. Moram priznati da na prvo slušanje nisam bila najoduševljenija. Nije mi bilo baš jasno zbog čega je svi toliko hvale, no, dala sam pjesmi priliku da mi priraste k srcu i to se i dogodilo. Baš mi je iskreno drago zbog toga. Mislim da je konačno došlo vrijeme da se Ujedinjeno Kraljevstvo odlijepi od tog nesretnog začelja.

Ocjena: 7/10

Bartol: Pjesma je dobra. Sam je odličan uživo. No zašto i dalje imam osjećaj da je ovo toliko prolazno, i ponovno promašaj za UK? Pjesma koja je realno kvalitetnija od njihovih zadnjih par uzdanica mi jednostavno ne ulijeva nikakvu nadu da će se UK dići iz bottom5. Nadam se da hoće samo zato da opet ne ispadne da su loše završili „zbog Brexita“ ili nekog drugog u potpunosti nevezanog razloga. Spaceman ne preskačem, ali ga niti ne puštam samovoljno, stoga je moja ocjena ovakva.

Ocjena: 6/10

Faruk: Zadnji put kad su nas pozivali da letimo, predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva se nisu najbolje proveli.  Meni je ovo neki koncept čiju suštinu ja baš i ne razumijem. Pjesma k’o pjesma, vokal je fin, ali sve skupa nije za bijeg s desne strane ljestvice.

Ocjena: 4/10

Odmicanje od dna ili…?

Ivana: Šta je ovo? Al eto, bar ima nešto suvisle energije pa nije potpuni debakl.

Ocjena: 2/10

Josip: Ujedinjeno Kraljevstvo nam napokon šalje nešto što ima glavu i rep i jako sam sretan zbog toga. Sama znam već nekoliko godina i to zahvaljujući njegovim coverima. Dečko ima savršen glas i sa sigurnošću mogu reći da je upravo njegov glas najkvalitetniji u konkurenciji ovogodišnjih muških izvođača. Pjesma je dobra, ali Sam ima daleko kvalitetnijih pjesama.

Ocjena: 7/10

Marija: Sam Ryder je odličan izbor za Ujedinjeno Kraljevstvo. Njegova boja glasa me oduševljava, kao i pjesma s kojom odlazi u Torino. Vjerujem da će Britanci spremiti i odličan nastup i mislim da će se napokon odmaknuti od dna. Space Man slušam gotovo stalno, a osobito mi se sviđa poruka koju pjesma nosi.

Ocjena: 8/10

Je li UK napokon pogodio?

Matea: E tako se to radi, konačno briljantna pjesma dostojna pobjede na Euroviziji. Pjesma je u rangu pravih svjetskih hitova. Nemam nijednu zamjerku. Bravo UK!

Ocjena: 10/10

Mirna: Tako mi je drago da UK napokon ima konkurentnu pjesmu. Iako me visoko mjesto na kladionici iznenadilo, meni se sviđa ovakva vrste glazbe kao i njegov specifičan vokal. Također, mislim da je tekst jako lijep i nadam se da će Sam nastupom podignuti pjesmu na još višu razinu.

Ocjena: 7/10

Sanja: Ovo je nešto što dobro reprezentira britansku scenu, no nisam sigurna je li dovoljno upečatljivo. Sam je vrlo zanimljiv izvođač, no vidjet ćemo hoće li to biti dovoljno. Radije bih ga gledala u nekoj moćnoj emotivnoj baladi.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 58/90

PROSJEČNA OCJENA: 6,444

anketa 1953

Ujedinjeno Kraljevstvo 2022.

Ukupno glasova: 139

 • OK je (3) [57 / 41%]
 • Dobra je (4) [40 / 29%]
 • Ne sviđa mi se (2) [20 / 14%]
 • Jako mi se sviđa (5) [16 / 12%]
 • Užasna je (1) [6 / 4%]

ZANIMLJIVOSTI

# Zemlja Ukupna ocjena Prosječna ocjena
1. Cipar 83/90 9,222
2. Portugal 67/90 7,444
3. Ujedinjeno Kraljevstvo 58/90 6,444
4. Island 45/90 5,0
5. Latvija 23/90 2,556

Najmanji broj bodova današnjoj grupi dali su Andrea i Faruk, a najveći Mirna.

Danas nismo imali pjesme za Zlatni mikrofon, ali smo zato imali pjesmu za Zlatnu kantu. Ovog puta, neslavnu čast dobili su latvijski predstavnici, koji nisu dobili bodove od Sanje.

Ciprani po prvi put od 2013. na Eurosong šalju pjesmu koja ima tekst na grčkom jeziku.

S druge strane, ovogodišnja islandska pjesma tek je treća u proteklih deset godina koja je u potpunosti otpjevana na islandskom jeziku, nakon 2013. i 2019. Zanimljivo, oba puta ranije su se kvalificirali u finale.

Kad smo već spomenuli Island, ovo je treće izdanje zaredom da ova nordijska zemlja šalje grupu na Eurosong. Zanimljivo, oba prethodna puta su završili u Top10.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava24

 1. LoveWave — 22. travnja 2022. u 14:14

  CIPAR – what a banger from Cyprus again! Obožavam cajke na eurosongu i rijetko koja mi se neće svidjeti. Također, ovo je jedna od rijetkih ovogodišnjih pjesmama koja me osvojila na prvo slušanje. Andromache ima super vokal i odlično doprinosi tom etno vibeu koji pršti iz ove pjesme. Nekako mi je cijela ova stvar, zajedno sa spotom, jedna lijepa i zaokružena priča te priželjkujem jednako dobar nastup. 10/10
  ISLAND – iako sam na prvu bio meh kada sam čuo ovu pjesmu, vremenom mi je porasla u poretku. Volim njihove glasove i atmosferu koju nam ova pjesma pruža. Gitare odlično pašu uz cijeli nastup, pa čak i više od bilo koje druge country pjesme kojih ćemo se naslušati na ovogodišnjem eurosongu. 6/10
  LATVIJA – kada su pobijedili na nf čak sam bio: ajde cool stvar, idemo malo drmati, veseliti se… Ali doslovno dan nakon sam bio wtf?! Za razliku od Islanda ova pjesma mi je pala u poretku i nadam se da Latvijce nećemo gledati u finalu. Naposlijetku, ipak ne mogu zanemariti činjenicu da je ekipa vokalno poprilično na razini i da drže pažnju cijele 3 minute. 3/10
  PORTUGAL – kod Portugala općenito volim ,kao i kod Italije, što se drže te neke tradicije i “portugalskih elemenata” pri odabiru svojih pjesama za eurosong. Doduše, Italija je inače dosta uspješnija po tom pitanju, ali ne mogu zanemariti Saudade, saudade. Jako lijepa pjesma, volim intimnu atmosferu koju nam ove djevojke pružaju dok Maro vokalno dominira. Mislim da su sigurniji finalist od Armenije, Hrvatska i Islanda. 7/10
  UK – sorry, ali ja i dalje ne razumijem hype oko ove pjesme. Ok, napokon su se malo trgnuli, ali po meni nedovoljno da privuku žiri i publiku. Sumnjam da će rezultatski odmaknuti od začelja tablice, ali živi bili pa vidjeli. Space Man mi je sama po sebi bezlična pjesma, a poruku samim time uopće nisam doživio. Krivo mi je najviše zbog Sama jer mi izgleda kao da vokalno može otpjevati bilo šta pa tako i puno bolju pjesmu od ove. 4/10

 2. Diavolo — 21. travnja 2022. u 21:12

  CIPAR – razumijem da mnogi nešto vide u ovoj pjesmi, no ista nije my cup of tea. Malo mi zvuči ˝cajkasto˝. Vjerojatno će jako dobro proći na prostoru Balkana. Čak mi i ne smeta taj malčice grčki etno zvuk, ali mi nekako ne paše način izvođenja pjesme. A ni vokal me ne oduševljava. S druge strane, pjesma nije ni krš pa da je ne mogu poslušati, onako prosječna mi je. Prednost je što je za ovakvu stvar nešto lakše složiti efektan nastup, ali i mimo toga mislim da prolazi u finale. (6,5/10, ocjena 3, TOP:28/40)
  _ _ _ _ _

  ISLAND – upravo suprotno od Grčke, ovakvo nešto je baš my cup of tea. Sviđa mi se melodija, njihove harmonije i cijeli outfit/look dojam. U duelu sa drugom country pjesmom (Estonija), mislim da je nešto lošija. Prije svega jer smatram da estonska brže na prvu ulazi u uho. Možda će konačni plasman ovisiti o samom scenskom nastupu. Moram priznati da mi se ovo što vidim kod islanđanki ne sviđa, mislim, nema mi se što ni svidjeti kod stajanja i lupanja u gitaru. Vjerujem da će veća torinska pozornica ipak natjerati cure da se malo kreću binom i tako ovaj nastup učiniti interesantnijim. U usporedbi sa Hrvatskom, kad se već ta korelacija konstanto spominje, meni je ova islandska miljama ispred po zanimljivosti i ugođaju. Nekako je sanjiva (naša baš i ne). Dodatni plus je za islandski jezik kojeg i ne možemo tako često čuti na ESC. Nadam se prolasku u finale jer cure to zaslužuju. Meni su sad vjerojatno i u top15, ali tokom slaganja su bili tu negdje na knap, pa su izvisile na 16. poziciji. No nakon par lošijih revampova, ipak su se virtualno popele (da sad ne mijenjam redoslijed usred RN). (8/10, ocjena 3, TOP:16/40)
  _ _ _ _ _

  LATVIJA – bilo je pitanje vremena kad će neka ˝vege himna˝ naći svoje mjesto na ovom natjecanju. Nije da već nije bilo takvih pokušaja. Na stranu upitan tekst, pjesma i oni ipak donose neku vedrinu i energiju samom showu. S druge strane, opet, vokali i nisu nešto pretjerano wow, onako prosjek. Pokušaj novog epic sax guya je li-la, sigurno je riječ o upečatljivom dijelu pjesme, ali da će od njega stvoriti neki meme ili da će na konto toga proći dalje – nope. (3,5/10, ocjena 1, TOP:36/40)
  _ _ _ _ _

  PORTUGAL – uopće ne kužim oduševljenje koje vlada ovom pjesmom. Meni je ovo dosadnjikavo. Možda bi dojam bio bolji da je cijela pjesma otpjevana na portugalskom dijelu, pošto mi je taj dio nešto bolji. Nastup mi je isto krš. Ono, uspjele su biti dosadnije od malo prije recenziranih islanđanki. Daju mi vajb Frajli tokom nastupa u emisiji Lijepom našom, a to sigurno nije show kojeg rado čekam i gledam. Da, opet ću ponoviti, dosadnjikavo mi je kao i Hrvatska samo što ovdje, hajde, barem ima nekog autohtonog štimunga. (4/10, ocjena 1, TOP:35/40)
  _ _ _ _ _

  UK – kad je pjesma u pitanju, Britanci ni prošle godine nisu zaslužili nulu, ali ako ovo uspiju uprskati kao i lane nastup, onda mislim stvarno. Pjesma mi je jako dobra te mi daje isti vajb kao i ˝Rocket Man˝ od Eltona Johna što je, vjerujem, jako dobar kompliment. Sam Ryder svojim vokalom i pojavom (karizmom) obećava kako ova godina za Britance ipak neće biti fijasko. Vokalno vjerojatno jedan od najboljih izvođača ove godine. Doduše, nisam upratio njegove live izvedbe pa ne znam kako bi to moglo zvučati uživo, ali vjerujem da je puno puno bolji od drugih tiktokera ili što li već jeste. Nadam se nekom dobro osmišljenom nastupu (ništa ne bi trebao prepuštati slučaju) i konačno lijevoj strani tabele za UK. Vjerujem da ovo može u top10. (9/10, ocjena 4, TOP:9/40)

 3. ESC fan — 21. travnja 2022. u 20:38

  Island – Sada imam bolje mišljenje o ovoj pjesmi nego ranije. Sviđa mi se vajb pjesme, ali i dalje mi je pomalo dosadna i bljedunjava.

  Portugal – Isto kao i za Island s tim što mi je ovo upečatljivije i malo bogatije. Vidjećemo, ja bih prije ovo u finalu nego onu pjesmu iz Litvanije.

  UK – Meni je sav ovaj lažni i nerealni hajp za UK ove godine toliko nerealan da to ne mogu opisati. Oni i dalje šalju generične i dosadne pjesme sa izlizanom temom. Šta ta pjesma uopšte radi na četvrtom mjestu na kladionicama? Kako god, desna strana tabele.

 4. ESC fan — 21. travnja 2022. u 20:29

  Latvija – Ja zaista ne razumujem hejt komentare na ovu pjesmu. Ja kako znam oni svakako neće moći izgovoriti pus*y tokom live nastupa. Ma sve mi se sviđa oko ovoga. Energija, struktura, interesantan koncept, vokali sasvim na mjestu, a ja ne vidim da je tekst nešto plaho loš gledajući samu tematiku i svrhu ove pjesme. Meni je ova pjesma čak i imala winner vibe, ali od tolikog hejta ne smijem reći ni da mi se pjesma sviđa.

  All aboard the green Titanic
  Let's sail the world and then cruise the Atlantic
  No ice in the way no need to panic
  All signs are there let's go organic

  Meni omiljena strofa u cijelom ovogodišnjem Eurosongu. Nadam se prolasku u finale a pritom i plasman u TOP 10! PS: Ne volim TikTok i nemam 14 godina. Ocjena: 5.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?