#rnesc2022: Originalnost ili ne, pitanje je sad – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2022: Originalnost ili ne, pitanje je sad

  14 min za čitanje   15 komentara

Polako ulazimo u vrijeme kada odbrojavamo dane do početka proba natjecatelja Eurosonga 2022. No dok dođemo do 30. travnja, potrebno je prvo dovršiti ono što smo započeli. Točnije – naše komentiranje. Na redu je pet zemalja od kojih su tri ostvarile već pobijedile na natjecanju, a dvije to tek trebaju ostvariti. Kako su prošle kod naših urednika, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


ESTONIJA

YouTube video

Ista pjesma svake godine

Andrea: Volim Aviciija, a ova pjesma je totalno kao Hey Brother, koju obožavam. Ok, Hope nije baš toliko dobra kao Hey Brother, ali je svejedno dobra. Ima u sebi nešto zarazno. Baš je prava filmska pjesma, kao iz nekog vesterna. Nepretenciozna je, ali se ističe. Mislim da su Estonci izabrali najbolje moguće iz svog nacionalnog finala.

Ocjena: 8/10

Bartol: Moja teorija zavjere je da Estonija svake godine šalje istu pjesmu dok mi kao društvo ne primjetimo da su to napravili. Znači od Victora Cronea oni nisu odustali od momka sa gitarom i eto nas opet ove godine na istome. Nakon svih ovih kritika moram reći da mi je ovo najbolja od zadnjih pet njihovih pjesama, što ne govori puno iskreno jer je letvica bila dosta nisko postavljena. Mislim da imaju šanse za polufinale čisto po defaultu.

Ocjena: 5/10

Faruk: Evo ga – kauboj iz Estonije. Sljedeće očekujem eskime iz Portugala i vikinge iz Bugarske.  Nisam fan „žanra“, pa mi i pjesma zvuči dosta dosadnjikavo i bezveze. Al’ eto, možda vidimo kaktuse, konje, smotuljke grančica na sceni.

Ocjena: 4/10

“Preravna”

Ivana: Lovers Of The Sun.

Ocjena: 3/10

Josip: Iako ne volim western filmove, volim western vibe glazbu. Stefan je bio moj prijedlog u razmatranju za naš projekt Želje za Eurosong, tako da sam iznimno sretan što je osvojio Eesti Laul i što će predstavljati Estoniju u Torinu. Pjesma mi se jako sviđa i redovito ju poslušam.

Ocjena: 10/10

Marija: Refren ove pjesme mi svako malo zapne u glavi. Ne mogu reći da mi je loša, ali je preravna i nema wow efekt ni dio gdje bi Stefan mogao pokazati raskoš svog vokala. Mislim da će se utopiti u konkurenciji ostalih pjesama.

Ocjena: 6/10

“We are the heroes of our time”

Matea: Veoma podsjeća na Heroes (Švedska 2015.). Super pjesma, jedna od boljih koje je Estonija izabrala.

Ocjena: 8/10

Mirna: Mislila sam da smo pustili kaubojske pjesme u 2015. Zvuči kao nešto što sam već čula sto puta, a istovremeno ne ostavlja veliki dojam.

Ocjena: 5/10

Sanja: Estonci su mi u zadnje tri godine baš napravili diverziju. Prvo pošalju Ukua za kojeg sam navijala na Eesti Laulu 2019., ali ne i 2020. kad je pobijedio. Ove godine – isti scenarij. Stefana sam isto obožavala te 2019. s Without You, a ove godine nisam navijala za njega. No drago mi je da se i on napokon domogao Eurosonga. Pjesma mi je kao Måns meets Avicii i nije to loše, ima nešto himničko i pitko, a on je karizmatičan izvođač. Očekujem visok plasman za Estonce.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 56/90

PROSJEČNA OCJENA: 6,222

anketa 1932

Estonija 2022.

Ukupno glasova: 182

 • OK je (3) [60 / 33%]
 • Dobra je (4) [52 / 29%]
 • Jako mi se sviđa (5) [48 / 26%]
 • Ne sviđa mi se (2) [18 / 10%]
 • Užasna je (1) [4 / 2%]

IRSKA

YouTube video

“(Ne)podnošljivo naporna”

Andrea: Što više slušam ovu pjesmu, to mi je bezveznija. Na prvu mi je bila wow i super, no kako je vrijeme odmicalo, polako mi je počela sve više i više dosađivati. Došlo je do točke da pjesmu redovno preskačem kad dođe na moju playlistu. Brooke je simpatična i zapravo joj želim što bolji rezultat, ali sumnjam da će se na kraju uspjeti plasirati u finale.

Ocjena: 6/10

Bartol: Pjesma koja je podnošljivo naporna do 2:00 i onda postaje nepodnošljivo naporna :D. Brooke mora jako puno raditi na svojem nastupu uživo ukoliko se želi približiti borbi za prolazak u finale. Za mene je ovo nedovoljno, no moram ipak dati pohvalu gdje se zaslužuje – refren je beskrajno zarazan, i stalno mi je to „That’s rich“ u glavi.

Ocjena: 4/10

Faruk: Pa nije baš „rich“. Više je onako – jeftino, niskobudžetno i poprilično otužno, ako smijem primjetiti. Pjesma kao stvorena da ispadne i da je svi zaboravimo do jeseni.

Ocjena: 2/10

Jedino Ivana pjeva u školi

Ivana: Objektivno, odiše nekvalitetom. Al’ meni zarazno samo tako. Koliko se samo puta u školi uhvatim kako pjevam deccriičč, bajbajful

Ocjena: 7/10

Josip: Mlako, nezanimljivo i previše svega što me jako odbija od Brooke. Sama pjesma je samo ok.

Ocjena: 3/10

Marija: Iz nekog razloga ova me pjesma baš jako živcira i jedva sam ju odslušala do kraja za potrebe pisanja osvrta na nju.

Ocjena: 3/10

Matea: Cool pjesma ali je zapravo vrlo monotona, nema The Momenta. Refren je besmislen. Potencijalni kandidat za bottom 10 sveukupno.

Ocjena: 5/10

Mirna: Zabavno je zapjevati that’s rich, ali kad krene pjesma, više me potiče da prebacim na sljedeću nego da čekam refren.

Ocjena: 5/10

Sanja: Do pola pjesme još vajbam i pjevušim, od pola pjesme jedva čekam da završi. Jednostavno mi je čitava atmosfera too much.

Ocjena: 3/10

UKUPNA OCJENA: 38/90

PROSJEČNA OCJENA: 4,222

anketa 1933

Irska 2022.

Ukupno glasova: 163

 • Ne sviđa mi se (2) [73 / 45%]
 • OK je (3) [49 / 30%]
 • Dobra je (4) [20 / 12%]
 • Užasna je (1) [13 / 8%]
 • Jako mi se sviđa (5) [8 / 5%]

LITVA

YouTube video

Moderni dašak davnih vremena

Andrea: Ovu pjesmu volim od prvog puta kada sam ju čula. Nekako, dok je slušam, osjećam se profinjeno, classy. Super mi je i što zapravo Monika nema konkurenciju u žanrovskom smislu. Njena pjesma je originalna, kao moderni dašak nekih davnijih vremena, kada su žene na glavama nosile šešire, a muškarci pušili lule. Zaista se radi o jednoj kvalitetnoj stvari i ja se nadam da će žiri (a i publika) to prepoznati.

Ocjena: 9/10

Bartol: Apsolutna legenda koja opija karizmom na pozornici. Nastup – savršen, pjesma – genijalna, ugođaj – nenadmašiv, za mene zaslužuje ostvariti najbolji litavski rezultat na Eurosongu ikada. Jako sam iznenađen koliko je podcijenjena na kladionicama.

Ocjena: 10/10

Faruk: Ovo mi ima neku određenu dozu zavodljivosti koja me tjera da pjesmu slušam do kraja. Dosta nepretenciozan pokušaj koji će ovisiti od milijun nekih faktora, ali volio bih da Litvu čujemo i u finalu Eurosonga.

Ocjena: 6/10

Josip hoće učiti litavski

Ivana: Originalna, drukčija, svoja. Žena pjeva na litavskom, uvrnuto je, al’ je njeno. Baš neobično i skroz mi se sviđa.

Ocjena: 8/10

Josip: Ponovno nam odlična pjesma i potencijalni top 10 dolazi iz Litve. Monikina senzualna izvedba i igranje glasom su nešto što samo pravi umjetnici i vrhunski glazbenici mogu. Monika je jako karizmatična i imam dojam da ove godine neće imati konkurenciju u tom području. Zbog njezine izvedbe sam poželio učiti litavski jezik, a ako pobijedi u Torinu obećajem da ću ga krenuti učiti. Tekst je jako lijep, a glazba zaokružuje sve to i stvara paket koji vrišti pobjednik je na vidiku. Moj debitantski zlatni mikrofon ide neponovljivoj, jedinstvenoj, karizmatičnoj i iznimno talentiranoj Moniki.

Ocjena: 12/10

Marija: Nije ovo moja šalica čaja. Svaka čast Moniki na interpretaciji, no meni se ovakav tip pjesama pretjerano i ne sviđa.

Ocjena: 4/10

Žena zvana karizma

Matea: Jako kvalitetna pjesma. Smatram da nije za Euroviziju, bolje bi se uklopila na nekom drugom glazbenom festivalu. Monika pjeva vrlo zrelo i senzualno, nadam se da neće biti glasački podcijenjena.

Ocjena: 7/10

Mirna: Ova pjesma se ističe u moru bezličnih pjesama ove godine upravo zbog Monike koja je tako autentična u svojoj izvedbi ove pjesme da ju je gušt slušati i gledati cijele 3 minute. Iznimno kvalitetna, feel-good, chill pjesma – pravi užitak.

Ocjena: 8/10

Sanja: Monika Liu je žena zvana karizma. Ja sam imala jednu fazu opsesivnog slušanja Caro Emerald, a ovo mi je totalno litavska verzija spomenute nizozemske pjevačice. Monika ima taj neki hipnotizirajući stage presence da cijelim tijelom interpretira pjesmu i to mi je fantastično.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 73/90

PROSJEČNA OCJENA: 8,111

anketa 1934

Litva 2022.

Ukupno glasova: 172

 • Dobra je (4) [51 / 30%]
 • Jako mi se sviđa (5) [51 / 30%]
 • OK je (3) [36 / 21%]
 • Ne sviđa mi se (2) [21 / 12%]
 • Užasna je (1) [13 / 8%]

MALTA

YouTube video

Sladunjavo i zastarjelo

Andrea: Nije mi se sviđala ni ona prva pjesma, a ne sviđa mi se ni ova. Zapravo, mislim da mi se ova sviđa još manje. Ovo doduše nikako nije moj “đir”, odnosno ono što ja privatno slušam. Nisam obožavateljica ovakvih generičnih pop baladica, koje su rađene isključivo za komercijalne svrhe (u ovom slučaju za Eurosong) pa upravo tako i zvuče.

Ocjena: 3/10

Bartol: Najgeneričnija pjesma ovogodišnjeg Eurosonga, od teksta preko melodije. Tekstopisci ove pjesme bi trebali održati masterclass u tome kako napisati pjesmu koja ne govori ama baš ništa. Baš onako prolazno do maksimalnih razina, pjesma koja bi na Melodifestivalenu vjerojatno završila u Andra Chansenu čisto jer eto. Nažalost ništa od Malte ove godine.

Ocjena: 4/10

Faruk: Opet malteška serijska produkcija pjevačica vrlo skromne karizme sa pjesmama koje granično zvuče kao da su već bile trećeplasirane na Dječjem Eurosongu. Meni je ovo previše sladunjavo, čak malo i zastarjelo. No, ne treba potcijeniti ni činjenicu da ogromna većina ljudi i dalje „kupuje“ ovo.

Ocjena: 5/10

“Ja došla”

Ivana: Curo draga, ni prošla pjesma ti nije bila nešto, al’ mi je taman lipo sila kad si odlučila minjat. Zašto si to uradila, ne bih znala. Ovo je baš… a eto, na po puta.

Ocjena: 5/10

Josip: Naša ovogodišnja malteška želja, Emma Muscat je uspjela izaći kao pobjednica malteškog izbora s lijepom pjesmom koja je imala ono nešto za razliku od kombinacije Jess Glyne i Elle Henderson na švedski pogon. Tekst promijenjene pjesme je jako plitak i definitivno se osjeti gdje je nastala, iako Dino piše kao jedan od autora ne osjetim njegov pečat i kvalitetan rad koji smo slušali u njegovim pjesmama. Emma je jako simpatična i djeluje mi kao djevojka s kojom bi volio u izlazak, a promjenom pjesme se pretvorila u “došla sam i dosadno mi je”. Emma možeš ti puno bolje od ovog.

Ocjena: 5/10

Marija: Jako mi se sviđa poruka malteške pjesme I Am What I Am. No zbog činjenice da je putem nacionalnog izbora bila izabrana jedna pjesma, koja je zatim promijenjena, ne mogu dati više od sedmice. Da je I Am What I Am bila prvotno izabrana, vjerujem da bih joj dala najmanje devetku. Inače, dosta me podsjeća na nesuđene švedske predstavnice The Mamas.

Ocjena: 7/10

U promjeni pjesme izabrali goru od prethodne

Matea: Nisam mogla vjerovati da su u promjeni pjesme, izabrali goru od prethodne. Totalni klišej pjesma s glupim tekstom, neoriginalno. Pjesma je rang dječjeg Eurosonga. Malta je totalni fejl ove godine.

Ocjena: 3/10

Mirna: Toliko generic pjesma da je stvarno smiješna. Pogotovo kad u obzir uzmemo i spot gdje petero ljudi stoji pred kamerom i smiješi se jer su oni drugačiji od drugih. So 2010. Ako se želite inspirirati, radije poslušajte era-appropriate Wonderful od Gary Go.

Ocjena: 4/10

Sanja: Emma mi je super, ali ova pjesma je toliko generična da mogu zamisliti da je pjeva doslovno bilo tko, od The Mamas na Melodifestivalenu do Mije Negovetić na Dori. Fino je ovo za slušati ovako usput dok čistiš kuću (pozz Edita), ali s ravno nula osobnosti, što je pomalo ironično kad uzmemo u obzir da ona pjeva “I am what I am”. Šteta što Emma nije pripremila neki banger na talijanskom, kad je već mijenjala pjesmu (tu Pandorinu kutiju ne smijem ni otvarati, pretpostavljam da netko od kolega hoće).

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 41/90

PROSJEČNA OCJENA: 4,556

anketa 1935

Malta 2022.

Ukupno glasova: 164

 • Ne sviđa mi se (2) [72 / 44%]
 • OK je (3) [39 / 24%]
 • Užasna je (1) [36 / 22%]
 • Dobra je (4) [10 / 6%]
 • Jako mi se sviđa (5) [7 / 4%]

UKRAJINA

YouTube video

Klub obožavatelja Stefanije

Andrea: Zapamtite ove riječi: Ukrajina bi bila u top 5 Eurosonga i bez rata! Obožavam Stefaniju, obožavam. Spoj rapa i etna došao je kao naručen specijalno za mene. Kao da mi je netko napravio moju omiljenu cheesecake tortu i još na nju dodao Kinder Bueno. Ipak, ova pjesma ne bi pobijedila u nekom ljepšem univerzumu, ali bi, ponavljam, bila u top 5. Ovako u ovom tužnom univerzumu, vjerojatno hoće pobijediti iz krivo-pravih razloga, ali tako je kako je. Ako ništa, Ukrajinci imaju stvarno jako dobru stvar koju slušam najmanje dva puta dnevno i zbog toga ću se njihovoj pobjedi sigurno razveseliti, bez obzira na okolnosti.

Ocjena: 10/10

Bartol: Meni je ovo dosta bolje od Aline koja je prvotno pobijedila na Vidbiru, no glavna zamjerka je rap dio koji je dosta… Agresivan? Nekako nije „pozivajući“ kako mi je recimo to lani bila Manizha, nego mi je granično odbojan. Refren i drop zato kompenziraju nevjerojatno, ubijaju koliko su dobri.

Ocjena: 8/10

Faruk: Čak i da mi se ova pjesma ne sviđa onoliko koliko mi se sviđa od prvog slušanja, dao bih joj 10.  Moj duboki naklon i ogromno poštovanje predstavnicima Ukrajine. Neka nastupom i rezultatom donesu bar malo sreće u svoju razrušenu domovinu i uništenu svakodnevnicu.

Ocjena: 10/10

Voli se refren, ne voli se rap

Ivana: Razumijem sve… al’, ovdje ocjenjujemo pjesme, a ja stvarno ne mogu ukrajinski etno… kako, lani, tako ni sad. Sorry. :/

Ocjena: 3/10

Josip: Jako lijep etno dio pjesme i zarazan refren. Nažalost pjesma je zbog loše ideje da spoje rap i etno doživjela višestruko nižu ocjenu. Pjesma bi možda osvojila bolju ocjenu da je kombinacija klasičnog pop, rock ili čak indie izvođenja.

Ocjena: 6/10

Marija: Sviđa mi se što Ukrajina ponovno ostaje vjerna svom jeziku i donosi dašak folklorne glazbe na Eurosong. Osobito mi se sviđa i zvuk frule kao i sam ritam pjesme. No ne mogu reći da sam njen preveliki obožavatelj. Nadam se da ćemo gledati Ukrajinu uživo u Torinu unatoč situaciji u toj zemlji, no ne vidim ju kao pobjednicu.

Ocjena: 7/10

Miks modernog i tradicionalnog

Matea: Ukrajina svake godine zadržava taj visoki level. Pjesma Stefania nije dobra kao Shum ali vrlo dobar spoj etna i modernog zvuka. Definitivno jedna od boljih pjesama u natjecanju, ne smatram ju pobjedničkom ali sigurno za top 10.

Ocjena: 8/10

Mirna: Ova pjesma mi je tako draga. Sviđa mi se miks modernog i tradicionalnog, svi skupa na sceni su tako smiješni i simpatični da odlično funkcionira, pogotovo kad ostali skakuću oko njega dok pjeva svoju dionicu. I naravno, iconic frula. A s druge strane tekst, i to što pjeva svojoj mami, mi uvijek dovede suze na oči. A gledajući ga kroz prizmu trenutne situacije u Ukrajini, riječi dobivaju još dublje značenje. Uopće se ne bih žalila da pobijede.

Ocjena: 9/10

Sanja: Kad bih ocjenjivala samo po refrenu ova pjesma bi mi bila među glavnim favoritima. No ostatak pjesme mi nije baš sjeo pa je prosječna ocjena ovakva. Poruka je lijepa i vjerujem da će poslati poruku svim ukrajinskim majkama da budu snažne u ovim teškim vremenima.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 68/90

PROSJEČNA OCJENA: 7,556

anketa 1936

Ukrajina 2022.

Ukupno glasova: 226

 • Užasna je (1) [63 / 28%]
 • Jako mi se sviđa (5) [61 / 27%]
 • Dobra je (4) [55 / 24%]
 • OK je (3) [35 / 15%]
 • Ne sviđa mi se (2) [12 / 5%]

ZANIMLJIVOSTI

# Zemlja Ukupna ocjena Prosječna ocjena
1. Litva 73/90 8,111
2. Ukrajina 68/90 7,556
3. Estonija 56/90 6,222
4. Malta 41/90 4,556
5. Irska 38/90 4,222

Današnja se grupa najviše svidjela Andrei, a najmanje Ivani.

Čak četvero komentatora (Bartol, Matea, Mirna i Sanja) današnjoj su grupi dodijelili 31 bod.

Nakon prve Zlatne kante prije dva dana, danas je pao prvi Zlatni mikrofon! Ta čast pripala je Josipu, koji je jedinstvenu priliku za dati 12 bodova jednoj pjesmi dao litavskoj Sentimentai.

Prisjetite se pjesme s kojom je Emma Muscat trebala predstavljati Maltu na Eurosongu.

YouTube video

Novi nastavak Razmišljamo naglas – Eurosong 2022. bit će objavljen u utorak 19. travnja, dok će ankete iz današnjeg nastavka ostati otvorene do 17. travnja u 18:00 sati. Svim čitateljima želimo sretan Uskrs!

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
6
PODIJELI ČLANAK

Rasprava15

 1. LoveWave — 18. travnja 2022. u 20:23

  ESTONIJA – pa meni je ova pjesma bila jedan od favorita na Eestiju i baš mi je drago što se natječe ove godine. Čak si je znam ponekad pustiti bez shufflea tako da je to dobar znak. Instrumentalno, pa ni vokalno, ova stvar svakako nije nešto što već nismo čuli, ali ne smeta mi. Ipak se nadam da će nastup biti zanimljiviji od onog na nf. i finale bi trebalo bit neupitno. 7/10
  IRSKA – That’s rich svakako nije nešto što želim vidjeti na posljednjem mjestu u polufinalu. Ne kažem da je neki biser, ali porasla mi je par mjesta u poretku nakon preeurovizijskih nastupa. Brooke je baš cool i bila mi je favorit na njihovom (doduše slabašnom) nf pa se nadam da će i skupiti koji bod višen nego što joj većina predviđa. 5/10
  LITVA – ovo je očito dio RN gdje su moji favoriti s nacionalnih finala pobijedili pa izgleda da lajkam sve ove pjesme, ali Sentimentai je taj lajk plus klasa iznad! Ovo je jedna od onih pjesama kojoj ne trebaju led erkani, nastupi, hologrami ili sta ja znam da se istakne jer je sama po sebi specifična. Dovoljan je Monikin glas, tekst, melodija i to je to. Voliš ili ne voliš. Kod mene je ovo prvo! 8/10
  MALTA – koliko god mi je Litva specifična, toliko mi je Malta nespecifična. Trebam li pisati koliko je ovo bezlično, već viđeno, dosadno, generično?… Emma ima jako lijep vokal i smatram da može otpjevati puno bolju pjesmu stoga mi promjena iste nikako nije odgovarala. Također, Emma je jedna od najljepših ovogodišnjih natjecateljica, ali to nije ono što ovdje ocjenjujemo. 3/10
  UKRAJINA – ovoj pjesmi želim odličan rezultat pa i top 10 gdje se i meni nalazi u poretku, ali pobjedu nipošto. Smatram da Stefania nikako ne bi bila favorit da nije trenutačne situacije u Ukrajini. Opet kažem, dobar rezultat svakako ne bi smio izostati jer su nam Ukrajinci ponovno servirali etno bop na kojeg ne mogu ostati ravnodušan. Sviđa mi se melodija, poruka pjesme pa i rap dio koji mnogima smeta. Doduše, Alina mi je bila puno draža i bolja od Klausha. 8/10

 2. LadyOfValyria — 16. travnja 2022. u 07:27

  Nemogu se odlučiti koja mi je gora, Malta ili Irska.

 3. EscSerbonia — 15. travnja 2022. u 16:46

  ESTONIJA…mojih 3,5 od 10,….samo zbog ok vokala. I to je sve.
  Pesma kao takva mi se uopšte ne dopada. Šta je to sad, pitam ? 21 vek treća decenija..Kladionice kažu da ide u finale, ja nisam siguran. Sve je na nivou proseka. Videćemo. Ako bude u finalu ide na začelje.

  IRSKA…mojih 7,5 od 10
  Podcenjena pesma od svega i svakog. Najverovatnije neće završiti u finalu jer u poslednjih 20 + godina Irsku niko nehebe ni za suvu šljivu , taman kao i Hrvatsku i još neke zemlje.

  MALTA, … mojih 7,5 od 10.
  Jeste generika i jeste sve vć čuto, ali je prijatno i smisleno. Nastup bi mogao da obećava. Nije to baš tako isključeno kao što većina misli. Žiri bi mogao ovo da podigne više od mnogih pesama. I bilo bi zasluženo. Ako upadne u finale negde zlatna sredina,naniže.

  LITVANIJA……. mojih 4 od 10
  Meni se ova gospođa i njena pesma veoma malo doapdaju. I ovo je ispalo iz nekog vremplova, više manje. Nije loše ali nije ni dobro,realno. Ja ovo pre ne vidim u finalu nego što je to moguće. Ako žiri ubaci u neku brzinu da ovo podrži samo tako će okrznuti neku 9 ili 10 poziciju a koje se neće razlikovati osim za par sitnih poenčića.

  UKRAJINA….. mojih 0 od 10.
  Zemlja u ratu oni na pevanju. Divno.
  Ne posmatram ih kao takmičare jer svaki bod koji oni dobiju neće biti u vezi sa smislom i realnošću. Pogotovo ako im se namesti pobeda. Što apsolutno nije isključeno.Zapravo to jeste u igri najviše od bilo čega drugog. I ako se to desi esc će i definitivno izgubiti svaki svoj kredibilitet i dignitet. Toliko o ne učešću politike na escu. A zapravo EBU je već pokazao da je pamfletaška organizacija i striktno politikantska ustanova uvijena u šareni celofan.

  Al hajd ono neka pevaju, vrlo je moguće da je to zadnji put. Za predratnu Ukrajinu kakva je bila do februara ove godine, sigurno je zadnji put.

 4. Chandler — 15. travnja 2022. u 15:34

  Estonija – hmmm… Western fora, opet skoro kao 2019. U pocetku mi je bilo izlizano ali vremenom mi se pocelo svidjati. Mislim da ce proci kao i 2019. 7/10

  Litvanija – pa ok, ali skroz ravno nekako. 5/10

  Malta – klise od pocetka do kraja. Tekst bljuc bljuc. Ziri ce ovo nagraditi a publika… Znamo koliko publika "voli" Maltu. 4/10

  Irska – tinejdz pesmica, nije za Evroviziju nikako. Od stajlinga pa do "get off me" ponasanja. 3/10

  Ukrajina – i evo nama pobednika iz sazaljenja. Mogu da poslusam pesmu, ali vala ovo za pobedu nikako nije. Sve u svemu, spreman sam na taj scenario gde ce pobediti iz sazaljenja. 6/10

 5. ESC fan — 15. travnja 2022. u 14:56

  Estonija – Iskreno, njegove prethodne dvije pjesme su mi autentičnije i personalnije nego ova, ali smatram da mu je ovo strateški najbolji pokušaj. Ova pjesma je ok, ali je jako safe, do te mjere da i zaboravim da Estonija sudjeluje ove godine.

  Irska – Solidna pjesma generalno, ali live nastup je veliko razočarenje. Ja volim šta Irska šalje na Eurosong ali ovo mi je njihov najblijeđi pokušaj od 2016-te. Ako nastup bude razočaravajući mogli bi ponoviti prošlogodišnji rezultat. Sviđa mi se taj Dua Lipa vibe u pjesmi. Nadam se da će biti autentičniji slijedeće godine doduše pa možda poslati nešto na irskom.

  Litvanija – Žao mi je, ali meni se ovo uopšte ne sviđa. Nije moj fazon, dosadno je, uspavljujuće i ne nešto što nužno želim vidjeti u finalu. Plus je što je pjesma na maternjem jeziku pa sam je rangirao više od Bugarske.

  Malta – Ok, ovo je doslovno Melfest reject i pjesma je jako generična, ali pjesma ima nekakvu pozitivu i optimizam, a uz to Emma ima karizmu i odlično izgleda. Ovo je onaj tip filler pjesme koju je uvijek lijepo imati u finalu baš zbog tog pozitivnog vajba i takvih ego-pump poruka.

  Ukrajina – Žao mi je, ali meni ova pjesma nikako da legne. Ja se stvarno nadam da će ljudi koji gledaju Eurosong razmišljati racionalno i glasati za objektivno najbolju pjesmu a ne glasati za Ukrajinu samo zato što ih sažalijevaju. Ako pobijede neće moći organizovati Eurosong svakako, a stvarno ne želim da Eurosong bude organizovan od strane zemlje koja nije pobijedila prethodne godine.

 6. Diavolo — 15. travnja 2022. u 14:48

  ESTONIJA – s vremena na vrijeme volim poslušati dobru country glazbu, pa ni ova pjesma nije izuzetak i vjerujem da će mi se pronaći na jednoj takvoj playlisti. Baš odiše nekakvim filmskim western ugođajem. Njegov vokal je jedan od boljih ove godine i baš mi se dobro uklapa u cijeli taj ugođaj. Nadam se da će izbaciti onaj dio sa kaubojima jer mi je to malo too much, isto kao kad bi Norvežani na binu izvukli crvenkapicu. Mislim da to stvarno nije potrebno. Stoga će me u Torinu najviše zanimati što su nam pripremili jer bi ovo ostalo trebalo biti na svom mjestu. (8,5/10, ocjena 4, TOP:12/40)
  _ _ _ _ _

  IRSKA – na prvo slušanje sam bio dojma da je pjesma ok i moderna, nešto novo za Irce, ali svakim novim preslušavanjem (pa čak samo refrena u nekom yt recapu) taj dojam se srozao na jako niske grane. Pjesma nema ništa posebno u sebi i jako je isprazna i naporna. Ni pjevačica ne doprinosi dojmu jer joj je vokal prosječan, a možda čak i malo manje ispod toga. Meni osobno jedna od najgorih ove godine. Vidim ju na dnu polufinala. (2/10, ocjena 1, TOP:39/40)
  _ _ _ _ _

  LITVA – moram priznati da mi pjesma nije sjela na prvo slušanje. Mislim, nije mi bila loša, ali nije bila ni nešto wow. Na drugo slušanje (nakon par dana) se taj dojam drastično promijenio i od tada mi je non-stop bila u vrhu poretka. Pjesma je baš vajb! Classy drmalica koja te tjera da tu i tamo pomjeriš gluteus. Dojam se, također, popravlja kad si uz slušanje vizualno dodatno dočaraš cijeli ugođaj. Monika je nevjerojatno simpatična i sigurno jedna od najkarizmatičnijih izvođača ove godine. Još je super skockana za ovakav tip pjesme i nastupa. Ma sve pohvale za Litavce. Izgleda da su i oni izašli na prave staze esc uspjeha. Nije desetka samo zbog tog prvog dojma, iako sam joj mogao progledati kroz prste ako je samo to u pitanju. Veliki plus što nakon 100 godina možemo čuti i malo litavskog jezika na escu. (9,5/10, ocjena 5, TOP:6/40)
  _ _ _ _ _

  MALTA – zapravo sam dosta dugo bio uvjeren da Maltu predstavlja ona pjesma s kojom je i pobijedila. Nikad nisam bio pobornik mijenjanja pobjedničke pjesme s nekog natjecanja jer jednostavno nije fer. Još kad se desi ovaj krš pa izabereš nešto toliko kliše da mi se povraća. Pjesma je baš soft pop koja želi imati neku jaku poruku, ali kod mene to baš i ne prolazi. Jedini plus u ovoj pjesmi je pojavnost Emme Muscat. Ovo ostalo piši kući propalo. Ne bih volio prognozirati mogućnost prolaska u finale, ali je zanimljivo primijetiti da je ona, kao i Achille, gotovo domaćin pošto svoju karijeru grade na talijanskom tlu. (3/10, ocjena 1, TOP:37/40)
  _ _ _ _ _

  UKRAJINA – ova pjesma mi je top od prvog trena kad sam ju čuo, još prije no što se Vidbir i održao. I tada sam govorio da s njom imaju šanse za top3 (a tada još nije bilo rata), dok sam bi Alina Pash zbog same pjesme bila ipak negdje niže. Ukrajinci na posljetku idu sa provjerenim receptom. Iako potpuno drugačija pjesma, ova kombinacija modernog i tradicionalnog stvarno dobro paše europskom uhu i vjerujem da će se s pravim razlogom Ukrajinci boriti za pobjedu u Torinu. Prvih dana nakon objave pjesme ista mi je bila non stop na repeatu pošto je melodija jako zarazna i pamtljiva (pogotovo dio sa sopilkom). Rap dio mi se isto sviđa i dodatan je twist u pjesmi. Vjerujem da će u Torinu sve biti na svom mjestu i da nema straha od neke velike greške. Dečki izgledaju uigrano i profesionalno. (10/10, ocjena 5, TOP:2/40)

 7. SwedenEurovisionFan — 15. travnja 2022. u 14:45

  Kratak rezime:
  4. Malta (ocjena 5)
  6. Estonija (ocjena 5)
  17. Irska (ocjena 4)
  23. Litva (ocjena 2)
  37. Ukrajina (ocjena 1)

  @Hirscher1 Dobro si to istaknuo, tako će nažalost biti i s većim dijelom Europe…

 8. SwedenEurovisionFan — 15. travnja 2022. u 14:43

  ESTONIJA – Pjesma kao pisana za The American Song Contest, nastup kao iz nekog vestern filma, no sviđa mi se! STEFAN ima neuobičajeno dubok glas, sviranje gitare na pozornici je samo dodatni plus za inače skromni scenski nastup. Jako mi se sviđa atmosfera pjesme, country mi je uvijek bio drag, tako da sam bio dosta zadovoljan što je pobijedio, iako sam na samom Eesti Laulu imao nekoliko dražih pjesama. Finale bi trebalo biti neupitno.
  Ocjena: 5. Moj osobni poredak: 6/40.

  IRSKA – Odlična pop pjesma, Irska nastavlja s dobrim pjesmama i nadam se da će ove godine izboriti finale. Do svibnja bi trebali poboljšati scenski nastup da bude malo dinamičniji, kao i njezine glasovne sposobnosti, no sama pjesma mi se dosta sviđa, vesela je i nekako mi uvijek izmami osmijeh na lice.
  Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 17/40.

  MALTA – Ovo mi je jedna od definitivno najboljih pjesama drugog polufinala i cjelokupnog Eurosonga. Emma ima predivan glas, upoznat sam i s nekim njezinim starijim pjesmama i moram reći da mi je baš drago što nastupa na Eurosongu. Odlična up-tempo balada sa snažnom porukom, sviđa mi se što u spotu ima klavir kojeg će vjerojatno iskoristiti i na pozornici. Refren lako uđe u glavu, a bridge prije posljednjeg refrena je jako pamtljiv i mislim da će ovo biti još jedan dobar plasman ove male otočne državice.
  Ocjena: 5. Moj osobni poredak: 4/40.

  LITVA – Jako dosadnu baladu izvlači njezina pojava i to neko prenaglašeno kretanje. Ne sviđa mi se što je stavila sebe na LED ekrane, pjesma ne vodi nikud, a k tome nije na engleskom pa i nije baš toliko razumljiva široj populaciji (a opet nije na nekom lijepom i pjevnom jeziku kao što je Barbara pjevala lani na francuskom da bi se publici u tolikoj mjeri svidjelo). Žiri bi ju mogao pogurnuti, no jedino ako se i litavska dijaspora probudi izborit će finale.
  Ocjena: 2. Moj osobni poredak: 23/40.

  UKRAJINA – Od prvih taktova i pjevačeve dernjave znao sam da to jednostavno neće biti moj tip pjesme. Kad su došla dva repera POGOTOVO sam bio siguran da će mi pjesma biti prikovana uz samo dno. Cringe ples, iritantna frulica, ne znam što je gore kod te pjesme. Ako pobijede samo zbog rata, bit će to jedan od najgorih pobjednika u povijesti i samo dodatni dokaz svima onima koji govore da je Eurosong političko natjecanje, da se natjecanje uistinu i je namjestilo. Ukrajina nipošto ne bi bila ni u Top 10 da nije došlo do ratne situacije…
  Ocjena: 1. Moj osobni poredak: 37/40.

 9. YeahYeahFire — 15. travnja 2022. u 13:49

  Estonija – predvidivo od strane Estonaca,ali opet ne mogu da kažem da su imali nešto objektivno bolje. Pošto nisam fan westerna,mogu da kažem da se ovde samo radi o jednoj solidnoj pesmi Ocena 7/10
  Irska – naporna isforsirana pesma,možda nekome simpatična,ali kod mene jedno veliko ništa.. Eh Irci kad ćete nam se vratiti u starom sjaju Ocena 2/10
  Litvanija – moj najveći grower ove godine. Simpatično,elegatno,mistično,vokalno dopadljivo,stajling pun pogodak. Ocena 8.5/10 PLUS za BFF sa Umetnicom
  Ukrajina – eh sad… Moj zlatni trofej.. da da..ali ne ne zbog stanja u državi već zato što mi se zaista dopada razmišljanje Ukrajinaca kod Esc-a,a ovde se to opet savršeno oslikava… Poruka pesme mi je takodje za pohvalu.. ZLATNI TROFEJ 12/10
  MALTA – eh kako ste uboli haha… draga Emmriella evo sedi kec tačnije ZLATNA KANTA 0/10 Svaka čast na vokalu,ali pesma mi je fejk i bljak,spot je tako isforsiran i neiskren… Melfest reject iz 2008. godine.. HSM called,they want their song back.. to throw in the trash and replace it

 10. SerhatMajesty — 15. travnja 2022. u 13:44

  Estonija- pa onako, dobro, već prožvakano u američkim filmovima, ali je bar kvalitetno (da, Irska), 6/10, 26/40
  Irska- tipični teenage 14yo girl party pjesma, znači ama baš ništa posebno, čak nije ni iritantno, ali je jako jeftina i nekvalitetna, ocjena 4/10, 34/40
  Malta- znači, ne ne i ne. Toliko generično, amaterski, jadno i nepravedno (zbog zamjene pjesme, što je isto jadno) da ja nemam riječi kojima bih to opisao, ocjena 1/10, 39/40
  Litva- na prvu mi se nije toliko svidjela, ali poslije, među mojih 15 favorita, samo što baš i nije toliko visoko (meni 14.), i dalje ne doživljavam pjesmu baš kao neki super masterpiece, ali da je super, ne može se opovrgnuti, 8.5/10, 14/40
  Ukrajina- u mojem top 10, samo neka Ukrajina nastavi sa svojim moderno-etno stilom, jer to je super sastojak za osobnog favorita, 9.5/10, 6/40

 11. Hirscher1 — 15. travnja 2022. u 13:43

  "Čak i da mi se ova pjesma ne sviđa onoliko koliko mi se sviđa od prvog slušanja, dao bih joj 10."
  Ovogodisnji problem u jednoj recenici.

 12. Eurovisio Fanatico — 15. travnja 2022. u 13:38

  ESTONIJA 🇪🇪- soldina pjesma za koju mislim da će ući u finale, a završiti kao Victor Crone, oko 20 mjesta. Moja ocjena :6/10. 23/40
  IRSKA🇨🇮- meni je ova pjesma ok, poletna, nije da sam lud za njom, ali je mogu poslušati. Moja ocjena : 5,5/10. 26 /40
  MALTA🇲🇹-kako bi volio da ispadnu ove godine. Imaš nacionalni izbor i onda mhenjaš pjesmu, a drugi izvođači ispadaju budale. Pjesma loša, nešto što bi Mia Negovetić poslala na eurosongu. Moja ocjena :3,5/10. 33/40
  LITVA🇱🇹- s ovom pjesmom sam na toplo hladno, nekad mi je bolja, mekad lošija,vjerujem da ulaze u finale. Moja ocjena :6/10. 22/40.
  UKRAJINA 🇺🇦- pjesma mi je stvarno dobra, ako nešto na eurosongu volim to je spoj modernog i etno zvuka, ali ne bi volio da pobedji, jer će se pjesma pamtiti da je pobjedila radi rata, a i gdje će se onda eurosong održati. Moja ocjena :8/10. 1/40

 13. Niko bitan — 15. travnja 2022. u 13:36

  Estonija: Ja volim sve Western, od filmova do muzike. Iako ovo nije prava Western ili Country muzika vec Spaghetti Western, sto je apparently a thing. Meni je sasvim dovoljno da mi se svidja. Stefan samo mora da proradi na izgovoru reci, jer prvih par puta kada sam je slusao, uopste nisam razumeo tekst dok ga sam nisam procitao. I sragingu sa NF-a treba dorade. Mislim, fora mi je ceo stos sa kaubojima, malo Brokeback Mountain roleplay ovo ono, ali je malo pre bukalno. Da se doradi do do Maja i Estonija lako moze ponovo u Top 10! Ocena: 5

  Irska: Jedna od boljih Irskih pesama u zadnjih par godina (Granted, to sam rekao i za Maps prosle godine i videlli smo sta se desilo). Takodje jedna krajnje ne originalna pesma, ali za razliku od Malte, barem ima dusu. Jeste jeftino, narocito spot koji izgleda kao da su ga par srednjoskolaca radila kao domaci, ali nisu imali dovoljno vremena da ga zavrse pa su ga u zadnji cas sastavili. Tekst nije nista posebno ali je bas ono memorable i iconic. Bye bye fool. Brooke mora da radi na svojim vokalima jer i na nacionalnom izboru i na pre partyjima nije zvucala najbolje. Popravila se ali moze mnogo bolje. Staging ocekujem da bude top ili flop, ako ga overdo kao sa Lesly prosle godine, flopat ce i ponovo zavrsiti poslednji u polu finalu. I da ga urade dobro, ne verujem da ce biti dovoljno za finale. Ocena: 4

  Malta: Ubedljivo najgenericnija pesma ove godine. Da nepominjem koliko mi je sve fake oko ovoga, iforsirano, soulless, plasticno. Tekst, zivi cliche do clichea. Nema ni trunke originalnosti ovde. Jos me nervira i to sto su promenili pesmu. Sada, ni Out of Sight nije bila neka najorginalnija pesma, ali je barem bila somewhat catchy. I njeno menjanje radi"kritika fanova i loseg recepcije". Samo pokazuje koliko je Malta desperate za pobedom. Ako tako nastave, oni tu pobedu nece videti jos dugo godina. Bukvalno jedina stvar koja mi se svidja je Emin vokal. Ali on nije dovoljan da spasi ovaj zesci flop od pesme. Ocena: 2

  Litvanija: Ja i ova pesma smo u toksicnoj vezi. Na prvo slusanje mi se bas svidela, onda mi je bukvalno nakon tri slusanja dosadila i bio sam over it. Pa mi se onda ponovo svidela, pa ponovo dosadila. Trenutna reakcija je da mi se svidja ali je pitanje koliko ce dugo tako da ostane. Dosta me podseca na proslogodisnju Voila, neverujem da je na istom nivou kao i Voila ali je dobra pesma. Classy, nije outdated vec timeless. I sama Monika je vrhunski izvodjac, kada je ona na sceni, kao da te hipnotise, ne mozes pogled da sklonis sa nje. A vokal da ne pominjeno. I veoma mi je drago da ponovo cujemo Litvanski na Eurosongo posle ko zna koliko godina! Mislim da ce ovo biti dark horse. Ocena: 4

  Ukrajina: Svidja mi se svaki deo ove pesme osim onih delova sa repom. Sto je pola pesme, sto znaci da mi se svidja 50% pesme. Ukrajinci ponovo mesaju etno sa drugacijom vrstom muzike, i ponovo su u tome uspeli. Svidja mi se i to sto je pesma posvecena majci frontmena. I jos jedan plus za pevanje na svom jeziku, to je uvek veliki plus. I da nema cele situacije sa ratom i Rusijom, siguran sam da bi dobro prosli regardless, ali je cinjenica da ce dobiti dosta pity glasova i zasigurno pobedu u Televotingu. Mada sam siguran da ce ih ziri spustiti. Tako da nema pobede za ukrajinu ove godine. Ocena: 4

 14. loreeneuphoria — 15. travnja 2022. u 13:07

  ESTONIJA- pjesma mi se sviđa i mislim da imaju dobre šanse za ući u finale, a tamo bi mogli završiti kao Victor sa Storm jer mi imaju nekako sličnu vibru. 6/10; 20/40
  IRSKA- moram da priznam da sam u manjini i ne mrzim ovu pjesmu. Veoma zanimljiva produkcija, tekst je bezveznjikav, ali pjesmu mogu poslušati bez da panično stišćem skip. U finale ipak neće ući. 5.5/10; 25/40
  MALTA- ne postoje riječi kojima mogu izreći koliko mene ova pjesma iritira. Ne sviđa mi se nikako, tekst je teška generčina na kub i nadam se da će Malta ispasti. 3/10; 38/40
  LITVA- oni bi mogli biti dark horse ove godine. Pjesma je mistična, ona je karizmatična i savršeno prodaje pjesmu. Ima taj neki retro stil, a opet ostaje moderno i classy. Nadam se finalu i lijevoj strani tabele. 7.5/10; 9/40
  UKRAJINA- fantastična pjesma. Povezani etno elementi sa rap dionicom savršeno funkcionira i Ukrajina će i ove godine jako visoko i to ne zbog rata. Doduše, ne bi baš da pobjede zbog toga što će se sve politički provlačiti. Bih li se bunio da pobjede? Apsolutno ne. 8.5/10; 3/40

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?