#rnesc2022: Što je bilo prije, kokoš ili Achille Lauro? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2022: Što je bilo prije, kokoš ili Achille Lauro?

  14 min za čitanje   26 komentara

Nakon nešto više od dva tjedna, stigli smo do zadnjeg nastavka ovogodišnjeg izdanja “razmišljanja naglas”. Kroz proteklih nekoliko mjeseci za Eurosong 2022. je odabrano 40 pjesama, no samo jedna pjesma bit će upisana u tzv. eurovizijsku Kuću slavnih kao pobjednička pjesma torinskog izdanja. No, koja se pjesma najviše svidjela urednicima eurosong.hr-a? Za odgovor na konkretno pitanje morat ćete čekati do sutra u 15:00 sati, kada ćemo objaviti konačne rezultate!

Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa (otvoreno do 29. travnja u 18:00 sati).


ČEŠKA

YouTube video

“Jedva da postoji”

Andrea: Meni se ova pjesma ne sviđa od samih početaka. Nije da joj nisam davala šansu da mi priraste k srcu, stvarno jesam, ali to se nažalost nije dogodilo. Preravna mi je i pomalo naporna. Kao jedna od onih pjesama koje bi slučajno čuo na Otvorenom radiju dok pereš suđe i zaboravio čim bi iza nje krenula Dua Lipa.

Ocjena: 2/10

Bartol: Pjesma koja za mene jedva da postoji. Nije da je loša, dapače skroz mi je solidna, ali čim završi ja ju zaboravim. Mislim da bi nastup mogao jako podići moje mišljenje o ovoj pjesmi, tako da ostajem „otvorenog uma“ 😀 Dotad, neka bude ova ocjena.

Ocjena: 5/10

Faruk: Za razliku od Austrije, ovdje nedostaje svježine. Doslovno zvuči kao muzika za TikTok neke influencerice dok snima prozor aviona ili neku sličnu idiotariju. Ne mogu reći da mi se ne sviđa, samo je nepamtljivo.

Ocjena: 4/10

Zaboravna ili ipak ne?

Ivana: Techno… not a fan. Refren mi je prazan, ali sam ulazak u isti mi je čist okej. Ovo bi inače od mene dobilo puno nižu ocjenu, no s obzirom na ostatak konkurencije, neće.

Ocjena: 5/10

Josip: Jako mi se sviđa ovogodišnja češka pjesma za Eurosong. Bend je jako simpatičan, a Dominika osvaja na prvi pogled. Pjesma je od trenutka objave na mojoj playlisti i redovito udarim repeat.

Ocjena: 8/10

Marija: Moram priznati da sam pomalo zaboravila ovu pjesmu. Ne volim baš previše elektro zvuk pa mi Češka nit smrdi nit miriše. Kod mene zauzima zlatnu sredinu.

Ocjena: 6/10

“Otvoreni, puštaj moju stvar!”

Matea: Najbolja elektro-pop pjesma ove godine. Od prvog dana na mojoj playlisti.

Ocjena: 8/10

Mirna: Uz Cipar, jedna od mojih najslušanijih pjesama ove godine. Po meni jako dobro napravljeno, svaki dio pjesme je taman i nikad nije dosadno, a drop nakon lights off nikad ne razočara. Tekst mi je odličan, kao i glas pjevačice i sve skupa mi je the perfect package. Nadam se da će se to prenijeti i na pozornicu.

Ocjena: 9/10

Sanja: Meni ovo baš Otvoreni radio vajb, onako chill za u autu. Sjećam se kad su izašle pjesme za češki izbor da sam si ovo stavila na instant loop i provela nekoliko sati slušajući. Fina pjesma, no jako će ovisiti o scenskom nastupu, a s tim se Česi lani baš i nisu proslavili.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 54/90

PROSJEČNA OCJENA: 6,0

anketa 1964

Češka 2022.

Ukupno glasova: 191

 • OK je (3) [71 / 37%]
 • Dobra je (4) [47 / 25%]
 • Jako mi se sviđa (5) [35 / 18%]
 • Ne sviđa mi se (2) [30 / 16%]
 • Užasna je (1) [8 / 4%]

FRANCUSKA

YouTube video

Mogući pobjednici iz sjene?

Andrea: Francuzi su definitivno imali jedno od najboljih nacionalnih finala ove godine, ali Alvan & Ahez su uistinu bili jedini logičan izbor. Pjesma odskače u konkurenciji jer ima ono nešto, originalna je. Također je i totalno zarazna, ali i čudna na onaj dobar način. Mene je toliko uvukla da mi je bila najslušanija pjesma mjeseca ožujka na Spotifyju i općenito mi je Fulenn top 1 pjesma ovogodišnjeg Eurosonga. Uopće me ne bi iznenadilo kad bi Francuzi na kraju bili pobjednici iz sjene.

Ocjena: 10/10

Bartol: Kontroverzno mišljenje – meni je ovo bolje od Terre. Pjesma te totalno uvuče, vrlo misteriozna i vrlo zarazna. Odličan pokušaj, jako sam sretan da su otišli u kompletno drugom pravcu od Barbare, i za to se nadam da će biti nagrađeni dobrim rezultatom. Malo ispolirati live, nastup i što se mene tiče mogu ravno u TOP5. Drugu godinu zaredom – bravo Francuska!

Ocjena: 9/10

Faruk: Moje mišljenje o ovoj pjesmi mi oscilira od – wow, ovo je zanimljivo, do – bože, kako je iritantno sve ovo. Mislim da ću sačekati nastup da se misli nekako poslože, ali mislim da je ovakva pjesma upravo zbog svega toga prilično kockanje.

Ocjena: 5/10

Raznolikost

Ivana: Jako mi se dopada različitost unutar same pjesme. Omiljeni mi je dio višeglasje djevojaka, a najviše mi smeta prazan hod, odnosno trenutci u kojima nitko ne radi, pa, ništa. Ritam je super, a paše mi i kako sve, unatoč tome što djeluje razbacano, ima smisla. Plus za etno koji u ovom slučaju pali. Jedino, šteta što ovo stvarno nije moja šalica čaja.

Ocjena: 6/10

Josip: Ovogodišnji i jako neočekivani francuski predstavnici su upravo ono što sam trebao, ali nisam očekivao da će doći iz Francuske. Fulenn je odlična pjesma i jako mi se sviđa njihova karizma i snaga koju odašilju i njihov se “plamen” jako osjeti. Jedini nedostatak ove pjesme je na trenutke neharmonično pjevanje djevojaka. Sve u svemu sam jako sretan njihovom pjesmom i Francuska je napokon spojila dvije godine kvalitetnih pjesama.

Ocjena: 9/10

Marija: Od BIG 5 zemalja, francuska pjesma mi se najmanje sviđa. Drago mi je da ostaju vjerni svom jeziku, no refren pjesme je preslab naspram ostatka pjesme. No vjerujem da će Francuzi ponovno oduševiti nastupom pa možda i meni poraste ova pjesma.

Ocjena: 6/10

Prepisivanje domaće zadaće

Matea: Sviđa mi se zvuk Bliskog istoka, ali cjelokupan paket pjesme mi je loš.

Ocjena: 5/10

Mirna: Meni je ovo kao neki usiljeni izforsirani etno. Kao da su rekli “ ’ajmo napraviti nešto kao Ukrajina 2021. ali još mračnije”. Rezultat? Loud and confusing mess.

Ocjena: 3/10

Sanja: Francuzi su “prepisali zadaću” od Tanxugueiras i dobili 5 uz pohvalnicu. Taj spoj etna i elektra me kupuje brže nego išta, a mističnosti doprinosi i bretonski. Da je išla Terra za Španjolsku, vjerojatno bi mi bila u samom topu 3, pa mi je i ovo u vrhu, iako sam inicijalno navijala za SOA-u. Baš me jako zanima vidjeti hoće li se bolje plasirati Španjolska ili Francuska.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 62/90

PROSJEČNA OCJENA: 6,889

anketa 1965

Francuska 2022.

Ukupno glasova: 183

 • Jako mi se sviđa (5) [66 / 36%]
 • Dobra je (4) [42 / 23%]
 • OK je (3) [34 / 19%]
 • Ne sviđa mi se (2) [28 / 15%]
 • Užasna je (1) [13 / 7%]

GRUZIJA

YouTube video

“Tri minute buke”

Andrea: Kad su Circus Mircus bili najavljeni kao predstavnici Gruzije, kontra popularnom mišljenju, ja sam se nadala da će nam ponuditi neku super, neočekivanu stvar. Nažalost, dočekao me je hladan tuš. Ova pjesma je ono što ja zovem try hard pokušaj avangarde. Drugi će to možda vidjeti kao umjetnost i originalnost i to je skroz u redu, no ovo jednostavno nije za mene. Moje su uši pjesmu Lock Me In registrirale kao tri minute buke i ništa više pa stoga dajem i prikladnu ocjenu tom doživljaju.

Ocjena: 1/10

Bartol: Pa… Ovo je za mene najbolja gruzijska pjesma na Eurosongu od 2017. Što ne govori ništa. Refren je zarazan i zabavan i mislim da je to sve što ću reći.

Ocjena: 3/10

Faruk: E baš Circus Mircus. Da bi riječ rekel.

Ocjena: 1/10

Josipu je teško napisati komentar

Ivana: Cirkus.

Ocjena: 1/10

Josip: Gruzijski predstavnici, grupa Circus Mircus su ostavili toliko loš dojam na mene da sam ovu recenziju pisao iz tri neuspjela i uvijek prekinuta slušanja. Lock Me In je jedan jako repetativan “đumbus i bučkuriš” i stvarno su trebali poslušati naziv pjesme i zatvoriti ih zbog objave ove pjesme.

Ocjena: 1/10

Marija: Moram priznati da ne kužim baš previše gruzijsku pjesmu. Rekla bih da je ovo onaj tip pjesme kojeg čuješ jednom, eventualno dva puta, i to ti bude dosta, možda čak i previše.

Ocjena: 2/10

Britanski bendovi s početka milenija

Matea: Iznimno kvalitetna pjesma koja je jako podcijenjena. Nadmašili su moja očekivanja. Pjesma jako podsjeća na zvuk pjesama grupe Gorillaz.

Ocjena: 7/10

Mirna: Dosta zabavna pjesma. Zvuk refrena me podsjeća na britanske bendove s početka 2000-ih pa mi je zato dosta draga. Iako se čeka predugo da dođe do refrena.

Ocjena: 6/10

Sanja: Gruzijci na Eurosongu su…something else. Furaju svoju spiku i baš ih briga. Nije ovo toliko loše, ali pre-chorus dio je mrrrvicu iritantan zbog svoje repetitivnosti. Refren mi je zakon, ali nažalost ujedno i jedini dio pjesme koji mi se sviđa.

Ocjena: 4/10

UKUPNA OCJENA: 26/90

PROSJEČNA OCJENA: 2,889

anketa 1966

Gruzija 2022.

Ukupno glasova: 172

 • Užasna je (1) [62 / 36%]
 • Ne sviđa mi se (2) [47 / 27%]
 • OK je (3) [36 / 21%]
 • Dobra je (4) [22 / 13%]
 • Jako mi se sviđa (5) [5 / 3%]

SAN MARINO

YouTube video

Achille ili Måneskin?

Andrea: Nije loše, ali nije ni dobro. Mogu poslušati i neću je prebaciti kad dođe na shuffle, ali da ću biti oduševljena time kad je čujem –  neću. Puno mi se više sviđala Achilleova pjesma sa Sanrema. Domenicu i dalje rado slušam, no Stripper mi je za koplje lošija. Ipak, Achille je performer i ne sumnjam da će na pozornici napraviti spektakl.

Ocjena: 5/10

Bartol: Achille Lauro ima toliko boljih pjesama od ove da je naprosto razočaravajuće da će se Europi predstaviti upravo s ovom pjesmom koja uistinu podsjeća na neki demo od Måneskina. Žao mi ih je uopće uspoređivati jer znam da Achille dugo gradi svoju karijeru i zaslužio je puno više od ovoga, međutim ova pjesma je po mojem mišljenju baš baš loša. Očekujem glatko ispadanje u polufinalu.

Ocjena: 2/10

Faruk: Mene ne zanima je li prvo bio on ili Måneskin. Za ove druge smo čuli prije, tako da je ovo čak pomalo neukusno referiranje na prošlogodišnjeg pobjednika u mjeri da ne mogu objektivno procijeniti ni pjesmu…Ili mogu. Da, mogu. Bezveze je.

Ocjena: 3/10

“Vratite Senhit”

Ivana: Jel kopira Måneskin? Je. Jel dobro kopira Måneskin? Je. Jel bolji od ovogodišnje Italije koja je lani slala Måneskin? E pa meni je.

Ocjena: 7/10

Josip: Jako mi se sviđa izvedba Achillea Laura i siguran sam da će nastup biti na vrhunskoj razini. Napokon je došao na svoje i ugledat će eurovizijsku pozornicu u svojoj domovini.

Ocjena: 8/10

Marija: Meni najgora rock pjesma ove godine. Preslušala sam ju samo u dva navrata – kad je izabrana te za potrebe pisanja RN-a. I u oba  navrata sam jedva čekala da završi. Ne paše mi Achilleova boja glasa, melodija, ma ništa. Vratite nam Senhit!

Ocjena: 2/10

Autentičan u svojoj umjetnosti

Matea: Loša kopija Damiana Davida.

Ocjena: 5/10

Mirna: Lik i djelo Achille Laura pratim od njegovog debuta na Sanremu. Love him or hate him, on je potpuno svoj i autentičan u svojoj umjetnosti. Stripper mi je zabavna let your hair down pjesma koja slavi slobodu i not caring what others think.

Ocjena: 7/10

Sanja: I taaako sam ja ovo pjevala “I don’t know, all I need is *rock*”. Moram priznati da sam baš voljela njegovu pjesmu s ovogodišnjeg Sanrema, a ovu i ne toliko. No Achille ima neku magnetičnost na sceni i plijeni pažnju, pa vjerujem da će ovo biti zanimljivo.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 44/90

PROSJEČNA OCJENA: 4,889

anketa 1967

San Marino 2022.

Ukupno glasova: 177

 • Užasna je (1) [68 / 38%]
 • Ne sviđa mi se (2) [53 / 30%]
 • OK je (3) [33 / 19%]
 • Dobra je (4) [12 / 7%]
 • Jako mi se sviđa (5) [11 / 6%]

ŠVEDSKA

YouTube video

Ozbiljni kandidat za pobjedu?

Andrea: Jedan od ozbiljnih kandidata za pobjedu na Eurosongu. Kvaliteta se osjeti, stihovi su divni, a Cornelia pjesmu jako dobro iznosi. Vjerujem joj svaku riječ koju pjeva, a njen vokal mi se baš savršeno uklapa u ovu srceparajuću pjesmu. Mislim da će je žiri zasluženo staviti u sam vrh, a i publika bi joj mogla dati jako puno bodova.

Ocjena: 8/10

Bartol: Neke pjesme vas jednostavno pogode na prvo slušanje i ne možete ništa protiv toga. Za mene je to pjesma Hold Me Closer Cornelije Jakobs. Zašto? Volio bih i sam sebi objasniti. Možda je do teksta koji je senzacionalno utkan u melodiju, možda je ta bol u njezinom glasu koju može osjetiti doslovno svatko, a možda je i čista genijalnost aranžmana koji inteligentno ukomponira pop zvukove uz klasičnije gudače. Možda je i blaga sličnost sa Robyn koju jako volim (u synth zvuku, a relativno i vizualu). Možda je u svemu pomalo, ali ja znam da je ovo jedina pjesma ove godine koja je od mene zaslužila – zlatni mikrofon. Uz Euphoriju, najbolja pjesma koju je Švedska poslala na Eurosong otkako pratim ovo natjecanje.

Ocjena: 12/10

Faruk: Nisam siguran da razumijem baš točno razmjere favoriziranja ove pjesme, al’ ajde… Meni je ovo lijepo, vrhunski isproducirano, eurovizijski jako pametno, pa me ne bi čudilo da Šveđani opet uđu u borbu za pobjedu. Trebaju li pobijediti? Po mom mišljenju ima i boljih.

Ocjena: 7/10

Glava i rep

Ivana: Mojim kolegama znam bit’ naporna koliko volim Švedsku, ali s obzirom na to da se i većini urednika ova pjesma doista sviđa, znate da sam onda maksimalno objektivna. 😉 Ne znam, valjda onda kad nemaš kako verbalizirat’, znaš da je savršeno! Dubina pjesme, ranjivost glasa, uvjerljivost izvedbe, neosporna karizma… Ma, žena ima sve… Da bi rič rekla… Ne pobijedi li… u najmanju ruku… nije dobro… al, baš ono… kritično.

Ocjena: 12/10

Josip: Švedska nam nakon dugo vremena servira nešto što ima glavu i rep. Cornelia Jakobs i njena nostalgična Hold Me Closer su upravo ono što Švedsku izvlači iz ponora u koji su sami skočili izborom nekih od pjesama nakon zadnje pobjede. Cornelia ima jako lijep prodimljen i hrapav glas i njena izvedba Hold Me Closer me jako podsjeća na nešto što bi čuo na albumu Lane del Rey, što je maleni plus u mojoj glavi. Sama pjesma je oda žudnji i sjećanju na bivšu ljubav.

Ocjena: 8/10

Marija: Cornelijin glas mi nikako ne sjeda, kao ni pjesma koja mi ni po čemu nije pamtljiva. Ne mogu reći da je Cornelia loš izbor jer se prilikom nastupa vidi da joj pjesma puno znači i odlično prenosi emociju. No, mene nije impresionirala.

Ocjena: 6/10

Precijenjena?

Matea: Stvarno lijepa pjesma, ali je precijenjena. Da  primjerice Malta ili Hrvatska ima ovu pjesmu, nitko ju ne bi razmatrao kao favorita za pobjedu. Znam da će žiri bogato nagraditi Švedsku kao i uvijek ali mislim da ove godine ima boljih pjesama koje više zaslužuju pobjedu.

Ocjena: 8/10

Mirna: Dobra pjesma s upečatljivim nastupom i pjevačicom. Sviđa mi se emocija u glasu ali mi je glazba malo preretro. Ovo je prvi put u novije doba da mi se sviđa švedska pjesma, ali kao što to biva sa svim švedskim uzdanicama svake godine, i ova je precijenjena po svojoj kvaliteti i nije mi jedna od najboljih pjesama ove godine.

Ocjena: 7/10

Sanja: Pjesma za pobjedu, interpretacija za pobjedu, hands down najbolji tekst ovogodišnjeg Eurosonga, Cornelijin glas…ma predivno nešto. Dok ne pomislite da me naš dragi Sweden Eurovision fan hakirao, ipak ću reći da imam jednu malu zamjerku. Nadam se drugačijem stagingu u Torinu. Ako to bude on point, skroz glasam za pobjedu Švedske.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 78/90

PROSJEČNA OCJENA: 8,667

anketa 1968

Švedska 2022.

Ukupno glasova: 206

 • Jako mi se sviđa (5) [126 / 61%]
 • Dobra je (4) [35 / 17%]
 • Užasna je (1) [18 / 9%]
 • OK je (3) [16 / 8%]
 • Ne sviđa mi se (2) [11 / 5%]

ZANIMLJIVOSTI

# Zemlja Ukupna ocjena Prosječna ocjena
1. Švedska 78/90 8,667
2. Francuska 62/90 6,889
3. Češka 54/90 6,0
4. San Marino 44/90 4,889
5. Gruzija 26/90 2,889

Posljednja grupa ovogodišnjeg izdanja najmanje se svidjela Faruku, a najviše Sanji.

Ovogodišnja švedska pjesma Hold Me Closer od naših je urednika dobila dva Zlatna mikrofona, te je jedina kojoj je to uspjelo ove sezone. Međutim, jesu li oni bili dovoljni za preuzimanje konačnog vodstva?

Jedan od najčešće spomenutih imena danas bili su prošlogodišnji pobjednici Eurosonga, talijanska grupa Måneskin. Proteklih dana nastupali su na jednom od najpoznatijih svjetskih festivala Coachella.

YouTube video

Ovogodišnja francuska pjesma Fulenn prva je pjesma na bretonskom jeziku na Eurosongu još od 1996. Tadašnji predstavnici Dan Ar Braz i l’Héritage des Celtes osvojili su tek 19. mjesto

YouTube video

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
6
PODIJELI ČLANAK

Rasprava26

 1. LoveWave — 28. travnja 2022. u 10:31

  ČEŠKA – niti na nacionalnom finalu, a pogotovo nakon preesc nastupa nisam bio fan ove pjesme. Jednostavno nije moj cup of tea i dan danas ne razumijem hype. Dosta bezlično, prođe jedna pjesma, neupečatljivo… Za mene je ovo nefinalist i nadam se da će tako biti za koji tjedan, osim ako me razuvjere nastupom kao 2019. 4/10
  FRANCUSKA – etno na francuski način? Može! Ne znam baš koliko ovo može do pobjede (pozdrav žiriju), ali smatram da Francuzi mogu dosta visoko. Sviđa mi se atmosfera pjesme, jako je zarazna i dosta često si ju pustim. Big like za bretonski jezik i općenito za francuske izbore na eurosongu. Nadam se da će se ekipa vokalno usavršit i uštimat do nastupa. 9/10
  GRUZIJA – vidim da je kod dosta ljudi ova stvar growala, ali kod mene se to nije dogodilo. I dalje je u bottom ekipi što se tiče moje liste. Strofe su bezveze, repetitivni dijelovi također, refren isto ništa posebno… Gruzija se nažalost dosta pogubila na eurosongu i možda im ne bi bilo loše pokušati s nekim nac. izborom nagodinu. 2/10
  SAN MARINO – meni je ovo loša kopija Maneskina. Rock nam je ove godine serviran jako loše o kojoj god zemlji da je riječ. Nastup i izvođač su mi iritantni i neprirodno mi to sve skupa izgleda. Pjesma je također lošiji prosjek, stoga ne postoji ništa što se tiče San Marina da bi me natjeralo pustiti svojevoljno ovu pjesmu. 1/10
  ŠVEDSKA – napokon su Šveđani odabrali mog favorita na Melodifestivalenu. Cornelia je karizmatična, ima lijep vokal, pjesma je sama po sebi dosta privlačna tako da je recept skoro pa savršen. Ovaj skoro se odnosi na nastup koji je dosta basic i nekako bih volio da se to promijeni do eurosonga iako mislim da se tu neće ništa previše mijenjati. Kako god, smatram da je Švedska s pravom jedan od ovogodišnjih favorita. 9/10

 2. Diavolo — 27. travnja 2022. u 22:42

  ČEŠKA – svidio mi se ovaj hipsterski trio od prvog slušanja. Ne moram više ni ponavljati da je EDM jedan od žanrova kojeg rado slušam, a ova pjesma će se svakako naći na jednoj takvoj playlisti. Po meni bolja pjesma od austrijske ako ćemo ju već uspoređivati sa nekom u natjecanju. Prednost u toj usporedbi nosi instrumental koji je nekako ima glavu i rep, nije jednoličan nego taj dodatni instrumentalni hook dodatno daje na značaju samoj konstrukciji. Vjerujem da će nam Česi spremiti nešto dobro na bini, a strah postoji od potencijalnog lošeg vokalnog izdanja jer je riječ o žanru koji traži stvarno nekog prekaljenog izvođača. Do sada me nisu baš uvjerili u to. (8/10; ocjena 3; TOP:17/40)
  _ _ _ _ _

  FRANCUSKA – pjesma koja je od prvog takta ˝in your face˝. Kada biste me pitali hoće li Francuzi ikad poslati neki elektro-etno miks rekao bih čisto sumnjam. Tako nisam ni vjerovao da će ova pjesma pobijediti na njihovom nacionalnom finalu, pa sam naposljetku ostao ugodno iznenađen. Sviđa mi se cijela scenografija i light show sa NF, ali ne i cijeli koncept nastupa. Nadam se da će kadriranje i kretanje na bini (njih tri) biti nešto bolje koncipirano, dok sumnjam u neke promjene kad je u pitanju on i ova dodatna plesačica (ako će ju voditi). No njih dvoje mi ne smeta toliko jer ne vidim moguće poboljšanje. Što se tiče pjesme kao pjesme, meni je ovo top. Najveći plus u istoj je taj bretonski jezik dobro umiksan sa cijelim instrumentalom jer stvarno zvuči melodično, a ujedno i mistično. Nešto kao estonski Randajad iz 2009. godine. Vokalno su tada bili oke, pa se nadam kako će biti na nivou i u finalu. (10/10; ocjena 5; TOP:4/40)
  _ _ _ _ _

  GRUZIJA – meni je ovo top. Pričajte vi što hoćete, davajte joj jedinice, ionako ste se iskazali neukusom tokom prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg izdanja RN. Možda da ubace još koju cajku pa da pljušte desetke? Dajte Balkancima kruha i igara, godit će im! Od objave njihova imena kao predstavnika ove zemlje sam znao da nam se sprema nešto doista neobično i da se isto neće većini svidjeti. Kako bih opisao ovo što čujem? Pa riječ je o jednoj dinamičnoj stvarčici koja u svoj toj svojoj razigranoj melodiji nije pretenciozna. Podsjeća me na alternativnu britansku scenu iz prethodna dva desetljeća, a isto tako i na gruzijsku pjesmu predstavnicu iz 2016. godine. Na potonju ne toliko po zvuku, nego po efektu kojeg bi mogla postići kada bi pjesma pomoću nastupa uživo mogla na pravi način oživjeti i prolaskom dalje iznenaditi sve pred malim ekranima. Očekujem neki lud, živ i koloričan nastup. Čak bi Britanci, jednako kao i 2016., mogli dobrano nagraditi ovakvo nešto u finalu. Instrumental mi je super; kao da je ispao iz neke ranije igrače konzole (tipa Atari), pjevački dio isto tako dobar (iako izgleda da su tri pjesme stavljene u jednu, zapravo zvuči dosta kompaktno), ali refren se jasno ističe. Priznajem da je pjesma malo repetitivna, ali ako je to jedini minus? Ne vidim problem. (9/10; ocjena 4; TOP:7/40)
  _ _ _ _ _

  SAN MARINO – uh, nisam preveliki Ahilejev fan. Pjesma sama po sebi čak možda i nije toliki krš (barem kad pričamo o instrumentalu), ali njegovo prenemaganje po bini i kreveljenje mi nikako ne paše. Ok, razumijem da je to njegov način prezentiranja pošto je takav u svakom live nastupu, koga god pjesma da je u pitanju, ali ono … big no from me. Ako ništa barem je utro put onim Talijanima koji se žele okušati na Euroviziji, a nemaju toliko šanse pobijediti na Sanremu. Nadam se još ponekom poznatijem imenu za San Marino ubuduće. Vjerujem da će ih ovo nagnati da se okušaju i na tom polju. (4/10; ocjena 1; TOP:33/40)
  _ _ _ _ _

  ŠVEDSKA – konačno da pobijedi nešto što je iole pristojnog zvuka, odnosno da ne ide u onu sferu plastičnog, neuvjerljivog i sladunjavog popa. Možda ni ovo što su nam ponudili nije nešto revolucionarno novo, ali svakako zvuči sto puta iskrenije i nekako mi je pjesmu lakše povezati sa izvođačem i načinom na koji ju izvodi nego nekih prijašnjih godina. Kad sam ju prvi put čuo pomislio sam na Lady Gagu i njen duet sa Bradley Cooperom što je valjda dobar znak barem kad govorimo o ugođaju pjesme. Također mi se sviđa što nastup sa Melodifestivalena nije izglancan do posljednjeg detalja i što je u biti jednostavan. Zato mi sve to možda i izgleda iskrenije. Njen vokal ima karakter i sigurno pospješuje cjelokupni dojam. Ova pjesma i rezultat će biti dokaz kako u esc svijetu ne postoji nikakav swedenhate i valjda naučiti da nema mjesta kukanju i plakanju poslije svakog rezultata Švedske, pogotovo u zadnje vrijeme. Sve po zaslugama (još samo da je žiri pravedniji kod glasanja, gdje bi nam bio kraj ^^). Ove godine očekujem top3 za Švedsku, ipak su se malo trgnuli, najvjerojatnije brončana medalja. (10/10; ocjena 5; TOP:5/40)

 3. ESC fan — 27. travnja 2022. u 20:33

  Češka – Pjesma mi se u početku jako sviđala, kasnije me smorila, i sada opet raste dosta kod mene. Mogu slobodno reći jedna od najboljih pjesama ove godine, volim ovakvu muziku i zaslužuje visok plasman. Bio sam malo skeptičan hoće li ikako u finale nakon onih koncerata, ali Dominika se znatno popravila zadnji put.

  Francuska – Jedan od mojih glavnih favorita. Sviđa mi se što je pjesma na regionalnom jeziku, misticizam, način na koji se razvija tokom vremena i cjelokupan vibe. Ovo mi je mix Tere, Spirit in the Sky, Shuma i On Fire. Ako budu imali dobar nastup vrlo moguće da ćemo slijedeće godine Eurosong gledati u Francuskoj. Predviđam pobjedu u televotingu. Iskreno Terra mi se više sviđa.

  Gruzija – Ovo nije loše zapravo. Pjesma je dosta pjevljiva i lahko uđe u glavu, zabavno veselo i vedro. Nažalost mislim da nemaju dovoljno dominantnu pjesmu da bi se dovoljno istakli da prođu u finale.

  San Marino – Sve oko ovoga mi je ikonično. Ovi koji ga optužuju da kopira Maneskin treba da znaju da Achille postoji godinama, a ne od jučer. Nadam se da će Achille ostvariti najbolji plasman za San Marino ikad jer je sramota da Na Na Na pjesmica bude njihov najbolji plasman samo zbog tri turske riječi u suštini. Jezik, stil, odijevanje, izvedba. Ovo ide u finale lagano.

  Švedska – Onako, meni je ovo ok i ništa više. Zaslužuje TOP 10, ali pobjeda ne. Više bih volio da su poslali Liama. Tekst jeste lijep, ali u isto vrijeme ništa posebno. Audio produkcija pjesme je mogla biti bolja.

 4. Tonks — 27. travnja 2022. u 19:46

  Najbolja skupina do sada,
  Francuska je moj osobni pobjednik ove godine prije prvih proba, jednostavno sve mi je sjelo na prvu
  Gruzija- pjesma koja je najviše napredovala na mojoj listi, iskreno se nadam da će Europa prepoznati originalnost ove pjesme.
  San Marino- Achille je za mene ikona i bila sam presretna kada sam saznala da ide na Eurosong, ja vjerujem da može visoko, i nikakve usporedbe s Damianom nemaju smisla jer je Achille bio poznat puno prije Maneskina, kao i komentar u vezi Francuske nema veze s vezom, kakve usporedbe s Ukrajinom 2021 stvarno mi nije jasno čemu pisanje ovakvih gluposti.
  Švedska- iako mi se na prvu svidjela nije mi bila visoko, ali je iz dana u dan rasla i sada je jedna od mojih pobjednika ove godine, veselim se prvim probama
  Češka-nije loše ali kod mene nije prošla zapaženo

 5. Mariano — 27. travnja 2022. u 18:34

  Ceska – 6,5/10
  San Marino 7/10
  Francuska 7/10
  Gruzija 3/10
  Svedska 7,5/10

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?