#rnesc2024: Dijeljenje baštine i čudni paralelni svjetovi – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2024: Dijeljenje baštine i čudni paralelni svjetovi

  8 min za čitanje   9 komentara

Današnji nastavak Razmišljamo naglas: Eurosong 2024. posvetit će zemljama regije. Je li vrijeme za zaustavljanje eurovizijskih agonija ili moramo ipak prodati krave i mačke, otkrijte u nastavku.

Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


HRVATSKA

YouTube video

Faruk: Možda objektivno ovo nije pjesma i stil kome bih se osobno okrenuo i odabrao ga za svoj svakodnevni soundtrack, ali mislim da Hrvatska, a pogotovo Marko, konačno, nakon agonije kojekakvih pokušaja i propasti, zaslužuje svaku sekundu favoriziranja i euforije. Nadam se i vjerujem da će manjkavosti nastupa s Dore biti detektirane i otklonjene i da će ova pjesma označiti jednu novu eru Hrvatske na Eurosongu.

Ocjena: 8/10

Filip: Još jedna godina je došla, i Hrvatska ponovno iznenađuje cijelu Europu, ovoga puta s underdog pričom čija se najljepša poglavlja tek trebaju ispisati. Baby Lasagna nam je već sad priredio milestoneove, poput 1. mjesta na kladionici, kojih su se hrvatski eurovizijski fanovi dosad uopće bojali sanjati. Zato, dragi Marko, stvarno ti velika hvala na tome! Sviđa mi se što pjesma kombinira istarsku ljestvicu s nešto žešćim notama, a da bi bila savršena, možda joj jedino nedostaje malo izraženija progresija na samome kraju zbog čega joj dajem visoku devetku. No, ipak ono najvažnije, hrvatski predstavnik ponovno je ujedinio cijelu državu, a zbog toga Marko od mene dobiva najčvršću moguću 12-icu koja postoji!

Ocjena: 9/10

Josip: Napokon se Hrvatska vratila na pravi put. Iznimno sam ponosan na hrvatsku odvažnost i pametan izbor pjesme koja od pobjede na Dori stoji u samom vrhu kladionica. Što reći, a da ostali kolege već nisu rekli. Jednostavno sam preponosan i jako radostan zbog ove pjesme i samog Marka, odnosno Baby Lasagne.

Ocjena: 10/10

Mariana: Nadala sam se, priželjkivala i sanjala da ćemo biti favoriti za osvajanje Eurosonga s pjesmom koja će imati ono nešto, a ne biti proizvod za udovoljavanje masama. Sama činjenica da je sve u pjesmi, spotu i nastupu “hrvatski proizvod” bi trebalo ušutkati i najveće hejtere Hrvatske na Eurosongu. Čista genijalnost momka koji je zamalo ostao kratkih rukava, a sada predvodi nadam se neku novu hrvatsku eurovizijsku eru. Sretno Marko i veselim se HRT-ovoj produkciji 2025. Meow <3.

Ocjena: 10/10

Matea: Još uvijek je teško povjerovati da imamo pjesmu koja je među glavnim favoritima za osvajanje Eurosonga. Kad smo zasjeli na prvo mjesto kladionica to je bilo kao u paralelnom svemiru. Rim Tim Tagi Dim, od prvog tona se čulo da je to nešto drugačije, da je to pjesma koja može ostvariti vrhunski rezultat. Savršeno ukomponirana pjesma koja te momentalno osvaja sa smislenim tekstom s kojom se mnogi mogu poistovjetiti, a osobito oni koji su napustili svoje rodno mjesto u potrazi za boljim životom. Pristrano ili nepristrano, ovo je najbolja pjesma ovogodišnje Eurovizije. Možda ćemo ostvariti tu pobjedu u konačnici, ali i ako je ne bude, Baby Lasagna je svakako naš pobjednik.

Ocjena: 10/10

Nikolina: Iskreno, daleko je ovo od nekih mojih osobnih preferencija, ali sva ta euforija, prvo mjesto na kladionicama, toliko dobre reakcije ne samo iz Europe, nego i iz cijelog svijeta, Markov predivan karakter, spontanost i prirodnost jako povisuju ocjenu koju ću dati. Nisam mislila da ću ikad dočekati toliko favoriziranje Hrvatske i mogu samo reći da sam jako ponosna na našeg ovogodišnjeg predstavnika, pomno osmišljen paket i trud koji ulaže i ako na kraju i ne bude Zagreb 2025., ja se već sad osjećam kao da je.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 55/60

PROSJEČNA OCJENA: 9,167

anketa 2134

Hrvatska 2024.

Ukupno glasova: 288

 • Jako mi se sviđa (5) [245 / 85%]
 • Dobra je (4) [23 / 8%]
 • OK je (3) [11 / 4%]
 • Ne sviđa mi se (2) [6 / 2%]
 • Užasna je (1) [3 / 1%]

SLOVENIJA

YouTube video

Faruk: Moderno, ali opet s tom tradicionalnom crtom koja oplemenjuje pjesmu. Veronika je gotov proizvod. Ovdje su svi sastojci koje volim umiješani na jedan ukusan, pametan način. Maternji jezik, puno instrumenata, sjajan vokal čine da se ova pjesma istakne u konkurenciji pjesama koje kao da se natječu da budu što sličnije jedna drugoj. Nadam se da će ovo biti jedan od najboljih slovenskih rezultata.

Ocjena: 8/10

Filip: Nakon puno godina priželjkivanja Raiven na Eurosongu, ona je napokon tu! Osim toga, izrazito mi se sviđa što predstavlja povijesnu baštinu koju sa sjeverozapadnim susjedima dijelimo i mi, zbog čega mom divljenju njenom pristupu prema glazbi stvarno nema kraja. Od same objave Veronike pjesma u mom poretku polako, ali sigurno raste, te sudeći prema nastupu s Dore, ono najbolje tek slijedi!

Ocjena: 8/10

Josip: Umjetnost na djelu i jako sam ponosan na naše susjede. Raiven samo pokazuje zašto su je mnogi zazivali godinama. Pjesma koja zaslužuje samo vrh Eurosonga.

Ocjena: 10/10

Mariana: Raiven nezasluženo prolazi ispod radara većine publike s ovom masterpiece pjesmom. Možda će jedini problem prosječnom gledatelju biti što pjesma nema neki hook na koji se mogu uhvatiti, no ako se pogodi sa stagingom samo je nebo granica i tada sam sigurna da se Sloveniji smiješi možda i najbolji rezultat u novijoj povijesti. Osobno mi je u Top 5 i ne mogu joj manje dati od čiste desetke.

Ocjena: 10/10

Matea: Najbolja slovenska pjesma unazad desetak godina. Mračna, snažna, dramatična. Raiven je vokalno besprijekorna i apsolutno joj je mjesto u finalu. Nadam se da će na pozornici pokazati umjetnost i osvojiti gledatelje.

Ocjena: 9/10

Nikolina: Na prvu mi nije baš legla, ali vrlo brzo je porasla u mojim očima jer izvedba uživo daje neku puno dublju i emotivniju sliku, moćnu, a opet tako ranjivu i iskrenu. Raiven je nevjerojatno talentirana umjetnica koja cijelim svojim bićem diše za umjetnost i to se itekako čuje i osjeti.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 53/60

PROSJEČNA OCJENA: 8,833

anketa 2135

Slovenija 2024.

Ukupno glasova: 224

 • Jako mi se sviđa (5) [98 / 44%]
 • Dobra je (4) [76 / 34%]
 • OK je (3) [38 / 17%]
 • Ne sviđa mi se (2) [7 / 3%]
 • Užasna je (1) [5 / 2%]

SRBIJA

YouTube video

Faruk: Ovo mi je jedna od rijetkih pjesama ove godine koje su u toj mjeri posložile sve – tekst, glazbu, atmosferu i izvođača. Sve nekako odiše misterijom, sjetom i tugom da, bez obzira znate li o čemu pjeva, povjerujete u sve ono što Teya Dora donosi kroz ove tri minute. Pjesma koja je iskrena, autentična i lijepa na jedan poseban način.

Ocjena: 8/10

Filip: Uz Konstraktu, moja najveća favoritkinja ovogodišnjeg PZE-a bila je upravo Teya Dora koja na Eurosong odlazi s tipom pjesme koje u slobodno vrijeme mogu slušati stalno. Izrazito sam slab na melankolične balade (posebice kad se pjevaju na materinjim jezicima), a kod Ramonde mi se osim Teyinog baršunastog vokala sviđa i nesvakidašnja konstrukcija pjesme. Bravo susjedi na još jednom riskiranju, nadam se da će vam se to u Švedskoj i isplatiti.

Ocjena: 9/10

Josip: Teya Dora i Ramonda su bili najbolji mogući izbor za naše susjede na koje sam također ponosan jer su izabrali najbolju moguću pjesmu i pjevačicu. Iznimno kvalitetna pjesma i atmosfera koja osvaja.

Ocjena: 10/10

Mariana: Možda najkompletnija priča cijelog natjecanja. Od spota preko nastupa sve ima smisla. Definitivno najbolji izbor koji je Srbija mogla poslati na ESC. Jako mi smeta pozicija u finalu jer ovakva stvar zaslužuje bolji redni broj, no unatoč tome je vidim kao sigurnog finalista i potencijalnog dark horse natjecanja.

Ocjena: 9/10

Matea: Očarana sam ovom pjesmom, imam samo riječi hvale. Emotivna, duboka, sraz svijetla i tame, magična. Srbija je ovogodišnji dark horse natjecanja jer mnogi nisu svjesni koliko je ova pjesma dobra i koliko dobar rezultat može postići. Smatram da nije fer da su dobili drugo mjesto nastupa u polufinalu i da to može na određeni način ugroziti prolazak u finale. Međutim, Ramondi je mjesto u finalu i vjerujem da će se gledatelji diljem Europe oduševiti ovom pjesmom.

Ocjena: 10/10

Nikolina: Lijepa priča, dobro prenesen koncept i poruka i naglasak na jednostavnosti jako mi se sviđaju. Ono s čim ne mogu kliknuti Teya Dorin je način pjevanja, u baladama volim biti dotaknuta svakom njihovom komponentom i doživjeti ih emotivno u potpunosti, a ovdje me taj jedan detalj sprječava u tome.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 53/60

PROSJEČNA OCJENA: 8,833

anketa 2136

Srbija 2024.

Ukupno glasova: 237

 • Jako mi se sviđa (5) [106 / 45%]
 • Dobra je (4) [60 / 25%]
 • OK je (3) [45 / 19%]
 • Ne sviđa mi se (2) [14 / 6%]
 • Užasna je (1) [12 / 5%]

ZANIMLJIVOSTI

# Zemlja Ukupna ocjena Prosječna ocjena
1. Hrvatska 55/60 9,167
2. Srbija 53/60 8,833
3. Slovenija 53/60 8,833

Najniža danas dodijeljena ocjena je sedmica (Nikolina za Srbiju).

Zemlje iz današnje grupe su ostvarile sedam desetki, od čega su tri desetke pripale Hrvatskoj.

Svaka pjesma iz današnje grupe na svoj način je inspirirana tradicijom – hrvatska pjesma Rim tim tagi dim je inspirirana melosom Istre, slovenska uzdanica Veronika legendom o Veroniki Desinićkoj, prisutnoj i na području Hrvatskog zagorja, dok je lajtmotiv srpske predstavnice Ramonda cvijet Natalijina ramonda, endemski cvijet koja ima moć vlastitog regeneriranja nakon što se kompletno osuši, a koristi se i kao simbol te je službeni simbol Dana primirja.

Prosječna ocjena za Rim tim tagi dim (9,167) je najbolja prosječna ocjena za Hrvatsku u RN od 2021. godine, kada je Albina (Tick-Tock) imala prosječnu ocjenu od 9,2.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
12
PODIJELI ČLANAK

Rasprava9

 1. Diavolo — 29. travnja 2024. u 00:38

  HRVATSKA – popularnost ovog momka dovoljno govori za sebe i mislim da ne treba ići u prevelike dubioze kako bi se pošteno nahvalilo sve što je postigao u ovom kratkom roku. Umjesto da pišem litanije pohvala i analiza, poželjet ću mu samo sreću i da se kući vrati sa trofejem 🏆🥇 Hrvatska nikad u 21. stoljeću nije imala ovolike šanse za nečim takvim. Biti kantautor pjesme koja polako a sigurno osvaja Europu je nenadmašiv poduhvat, pa čak po meni veći i od same pobjede. Danas gotovo nitko ne napiše sve sam, gledajte samo ostale sudionike i pobjednike. Cijeli timovi stoje iza dvije tri strofe i note. Za nakloniti se Marku! Svaka čast! Pjesma je kidalica, u svakom smislu te riječi. (10/10, ocjena 5; 1./37)
  _ _ _ _
  SLOVENIJA – ne znam, nisam se previše povezao sa ovom pjesmom. Nikad mi ne dođe želja da si ju pustim. Sad dok ovo pišem je čak možda i drugi/treći put da ju tek u cijelosti slušam. Mislim, ono što čujem nije tako ni loše. Mistično, po interesamtnim pričama ispričana/opjevana, ali jednostavno ne vuče na novo slušanje. Ne znam. Neka bude prosječna ocjena. (7/10, ocjena 3; 22./37)
  _ _ _ _
  SRBIJA – Na PZE-u mi je u konačnici najbolja bila Konstrakta jer je nekako zakucala sa gotovo istim konceptom nastupa na onakvu pjesmu koja je služila kao kritika vlasti. Ramonda mi je i dalje super pjesma ali mi se nekako nije dopao onaj premračan nastup. Gotovo ništa iz njega mi nije bilo oku primamljivo i vjerujem da sam u manjini, ali tak je kak je, što bi se reklo. U svakom slučaju ne pamtim kad mi je neka srpska pjesma bila ovako visokou poretku. Možda i nikad ovoliko… (8,5/10, ocjena 4; 11./37)

 2. imperator — 28. travnja 2024. u 10:19

  SLOVENIJA
  Neka u leksikon ubace ovu poredbu.. Podcijenjen kao Slovenija na eurosongu.. Stvarno, ne znam što moraju poslati da bi ih Europa konačno doživjela.. 8/10

  SRBIJA
  Navijao sam za Konstraktu koja mi je imala kudikamo bolji nastup (i pjesmu.. Da, da, dobro čitate 😁) nego onaj prethodni s pranjem ruku.. Zar uvijek moram biti kontra?? 🤨 Teina pjesma mi je onak – nit smrdi nit miriše, čak pomalo i naporna.. Žalim ali ponovno nisam u vlaku s drugim brojnim koji vole ovo.. 6/10
  —-
  1. Hrvatska 10/10
  2. Slovenija 8/10
  3. Srbija 6/10

 3. imperator — 28. travnja 2024. u 10:08

  HRVATSKA
  Kad vas u budućnosti netko upita što vam znači 4.siječnja 2024., šta bi odgovorili?? Možda bi to inače bio samo običan naporni radni dan za sve one koji ne mogu spojiti godišnji između Božića i Sveta tri kralja (a mislim da nas ima 😉).. Ja tog dana pamtim sve.. Na povratku kući s posla, uključio sam se na sredini emisije na HR2.. S foruma sam dotada pročitao dovoljno – pozitivne reakcije na Đurasovu tamburicu sa švedskim štihom, čudan autotune Leta 3,a potom neuvjerljive pjesme koje ponovno vraćaju strah na najgoru u povijesti Doru, onu 2022. 🥶
  A onda na red dolazi mislim zadnja pjesma (jer sve poslije toga, ako je bilo išta, nije bilo važno 😁) .. Već sam do tada s radija u autu prešao na mob.. Bio sam u sobi, raspremao se prije ručka, kad je došao red na prvu rezervu nakon odustajanja Zsa Zse.. Ostao sam 🙆‍♂️.. Odmah nakon zadnjeg tona, pohitah na forum da čujem prve reakcije ljudi jer nisam relevantan pri ocjenjivanju žeščih stvari.. A kad ono – pohvale za pohvalom.. I tako, došli smo do 28.travnja..Baby je suvereno pobijedio na Dori, čak obavio intervju s wiwićima i to prije Dore, HRT je preuzeo sve zasluge otkrivši zvijezdu koja nije nastupila ni u jednoj drugoj talent emisiji koja pravi instant zvijezde (a ne pravi), pokrenut je nikad veći hype kod nas otkad pratim esc.. čak i oni koji su indiferentni na taj show žele ga gledati, biti u trendu.. A Tko zna šta bi bilo da 3.siječnja Zsa Zsa nije odustala?11.svibanj dat će rezultat.. No, Pobijedi ili ne, Lasagna će ostati zapamćen kao onaj koji nas je vratio na blještavilo vrha kakav nismo osjetili od kasnih 90ih.. I zato, S ponosom na ovom RN-u dajem 10/10 i odašilje pozitivnu vibru da ću 12. svibnja na sajtu u ranim jutarnjim satima napisati – esc Zagreb, welcome!!

 4. Tom Pilibi — 27. travnja 2024. u 21:21

  Slovenija bi mogla ostvariti solidan plasman, ali samo pod uvjetom da uspije proći u finale. A u to nisam baš siguran. Nije bila naročito mudra odluka slati takvu artistički-hermetičku, nepamtljivu pjesmu ako se zna da u polufinalu samo publika glasa.

 5. ESC fan — 27. travnja 2024. u 19:16

  Zlatnih mikrofona**

 6. ESC fan — 27. travnja 2024. u 19:14

  Ako Baby Lasagna ima 55 bodova ne znam šta će presuditi pobjednika s obzirom da i Norveška ima 55/60, možda broj zlatnih lopti?

 7. ESC fan — 27. travnja 2024. u 19:11

  Hrvatska – Osjetim ritam pjesme koja me stvarno ponese da igram, ali ima nešto što mi se ovdje ne dopada. Nisam fan Rammsteina, a njegov uticaj u ovoj pjesmi je vjerovatno ono što me odbacuje. I generalno cijeli paket mi je malo amaterski, ali sve u svemu jedna vrlo zarazna pjesma za koju sam siguran da će završiti u TOP 3.

  Slovenija – Moje drugo mjesto ove godine! Iskreno sve mi se dopada u ovoj pjesmi koji mi se na prvu svidjela. Ima pamtljivu melodiju (Iz nekog razloga mnogi kažu suprotno) i Raiven zaista to svojim senzibilitetom dodatno čini moćnim i mističnim. Od srca im želim najbolji plasman ikad.

  Srbija – Iskreno ne razumijem šta su Srbi vidjeli u ovoj pjesmi pa da ovo izaberu pored Konstrakte ili Zorje. Meni je ovo mlako i jako repetitivno. Pjesma zvuči moćno u nekim momentima i generalno tekst jeste kvalitetan što se tiče strofa, ali sve u svemu pjesma ostavlja iznimno mlak utisak.

 8. ESC fan — 27. travnja 2024. u 19:00

  Filip kaže daje Marku 12-cu a ocjena 9/10, ne znam je li greška ili se predomislio

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?