RTS otvorila natječaj za pjesmu za Eurosong 2018. – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

RTS otvorila natječaj za pjesmu za Eurosong 2018.

  2 min za čitanje   1 komentar

Puno ranije nego proteklih godina srpska televizija RTS objavila je vijesti vezane uz Eurosong. Naime, Radiotelevizija Srbije raspisala je javni natječaj za izbor pjesme koja će predstavljati naše susjede na Eurosongu 2018. u Lisabonu! Razdoblje za prijavu otvoren je do 20. listopada, a više informacija saznajte ispod ovog paragrafa.

Nakon zatvaranja razdoblja prijava, RTS će oformiti selekcijsku komisiju, sastavljenu od glazbenih urednika, koja će sve pjesme preslušati i na kraju odabrati deset pjesama. Glavni uvjet za odabir pjesama je isključivo umjetnička kvaliteta kompozicije. Ukoliko nijedna od pristiglih pjesama ne bude imala taj uvjet, RTS ima pravo samostalno izabrati pjesmu.

Nakon što selekcijska komisija odabere deset pjesama, pjesme će ići na preslušavanje RTS-ovom stručnom žiriju koji će odabrati srpsku pjesmu za Lisabon.

Najvažnija pravila natječaja su:

  • da se na natječaj mogu javiti i srpski i strani autori, no izabrani izvođač mora imati državljanstvo Republike Srbije;
  • da tekst pjesme mora biti na jednom od službenih jezika Republike Srbije;
  • da autori moraju priložiti gotovu snimku kompozicije (play back) i matricu u trajanju do tri minuta, s notnim zapisom i interpretacijom izvođača koji bi u Lisabonu trebao izvesti kompoziciju, i tekstom u tri primjerka. RTS može sugerirati autorima određene promjene i dopune kompozicije i eventualnu promjenu izvođača;
  • da radovi moraju biti potpisani šifrom (rješenje šifre se dostavljaju u zatvorenoj kuverti koja će biti sastavni dio predanog materijala). Autorstvo pjesme se dokazuje istovjetnom kopijom snimke ili teksta kompozicije. Nakon izbora kompozicija od strane selekcijske komisije RTS-a kuverte s podacima o autorima će se otvoriti te tako pristupiti otkrivanju identiteta.

Sve pjesme odabrane od strane selekcijske komisije RTS-a će biti prvi put javno izvedene u nekoj od RTS-ovih emisija. Adresa za slanje je:

JMU, Radio-televizija Srbije
Zabavni program, Muzička redakcija
Takovska 10, 11000 Beograd
S naznakom „Za Pesmu Evrovizije 2018”.

0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava1

  1. Ero — 20. kolovoza 2017. u 09:25

    Op op…Očito su se neke stvari promijenile kad su ovako rano raspisali natječaj. Baš me zanima kako će ovo ispasti na kraju! 😀

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?