Saznajte sve o 66. izdanju Eurosonga – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Saznajte sve o 66. izdanju Eurosonga

  12 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Eurosong 2022. (66. izdanje)
Grad domaćin: Torino, Italija
Datumi održavanja: 10., 12. i 14. 5. 2022.
Mjesto održavanja: Pala Alpitour
Televizija domaćin: Rai
Voditelji: Alessandro Cattelan, Laura Pausini i Mika
Broj potvrđenih zemalja: 40

Nakon trijumfa grupe Måneskin u Rotterdamu, postalo je jasno kako će nova zemlja domaćin Eurosonga biti Italija. Tamošnja televizija Rai spremno je prihvatila ulogu organizatora novog izdanja Eurosonga, trećeg po redu u ovoj zemlji – prvi je put Eurosong ugostila 1965. godine, dok joj je drugi puta isto pošlo za rukom 1991. godine.

Odabir domaćina

Interes talijanskih gradova za domaćinstvo Eurosonga bio je izuzetno velik. U utrku za domaćinstvo, pokrenutu u srpnju, ušlo je čak 17 gradova. Taj se broj do kraja kolovoza smanjio na pet – Bologna, Milano, Pesaro, Rimini i Torino. Od kraja kolovoza pa do početka listopada, eurovizijski fanovi nagađali su koji će od ovih gradova ugostiti Eurosong. A onda je početkom listopada objavljeno da ta čast pripada Torinu i njegovoj dvorani Pala Alpitour, koja će Eurosong ugostiti od 10. do 14. svibnja 2022. godine.

Povećan broj zemalja sudionica natjecanja

Na 66. izdanju Eurosonga natjecat će se 40 zemalja, uključujući i Hrvatsku. U odnosu na prošlo izdanje, radi se o jednoj zemlji više, a u Torinu će se natjecati neke povratničke zemlje, dok su neke diskvalificirane s natjecanja. Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane lošim rezultatima, na Eurosong se vraća Crna Gora. Osim Crne Gore, na Eurosong se vraća i Armenija, koja je zbog unutranje krize u zemlji odlučila preskočiti roterdamski Eurosong.

Sve do početka ožujka bilo je planirano da će se na Eurosongu 2022. natjecati 41 zemlja. No, broj je smanjen na 40 zbog diskvalifikacije Rusije. Ova istočnoeuropska zemlja dobila je zabranu nastupa zbog invazije na Ukrajinu i pokretanja rata u tom dijelu Europe. EBU se o svemu očitovao u službenoj izjavi:

Izvršni odbor EBU-a donio je odluku koja je nastala uslijed prijedloga Referentne grupe Pjesme Eurovizije, a koja je bazirana na pravilima ovog događaja i vrijednostima koje gaji EBU. Prijedlog referentne grupe podržao je i Televizijski odbor EBU-a. Ova odluka je donešena budući da, zbog trenutne krize u Ukrajini, uključivanje ruske pjesme na ovogodišnjem natjecanju bi na isto moglo baciti ljagu na vrijednosti koje zastupamo. Prije donošenja ove odluke EBU se konzultirao sa svojim članovima. EBU je apolitična organizacija televizijskih kuća predana vrijednostima javne službe. Ostajemo posvećeni zaštiti vrijednosti ovog kulturološkog natjecanja koje promovira međunarodnu razmjenu i razumijevanje, okuplja publiku, slavi različitosti i ujedinjuje Europu na jednoj pozornici.

U nastavku slijedi kompletan popis zemalja i televizija koje će se natjecati u Torinu.

 • Albanija (RTSH)
 • Armenija (AMPTV)
 • Australija (SBS)
 • Austrija (ÖRF)
 • Azerbajdžan (ITV)
 • Belgija (RTBF)
 • Bugarska (BNT)
 • Cipar (RIK)
 • Crna Gora (RTCG)
 • Češka (ČT)
 • Danska (DR)
 • Estonija (ERR)
 • Finska (YLE)
 • Francuska (France Télévisions)
 • Grčka (ERT)
 • Gruzija (GBP)
 • Hrvatska (HRT)
 • Irska (RTÉ)
 • Island (RÚV)
 • Izrael (KAN)
 • Latvija (LTV)
 • Litva (LRT)
 • Malta (PBS/TRM)
 • Moldova (TRM)
 • Nizozemska (AVROTROS)
 • Norveška (NRK)
 • Njemačka (ARD)
 • Poljska (TVP)
 • Portugal (RTP)
 • Rumunjska (TVR)
 • San Marino (SMRTV)
 • Sjeverna Makedonija (MRT)
 • Slovenija (RTVSLO)
 • Srbija (RTS)
 • Španjolska (RTVE)
 • Švedska (SVT)
 • Švicarska (SRG SSR)
 • Ujedinjeno Kraljevstvo (BBC)
 • Ukrajina (UA:PBC)
 • Italija (Rai; Domaćin)

Logo i slogan natjecanja

Službeni logo i slogan Eurosonga 2022. predstavljen je sredinom siječnja. Slogan glasi The Sound of Beauty (hrv. Zvuk ljepote), a ujedinjuje zvuk (element Eurosonga) i ljepotu (shvaćenu kao simbol Italije). Prema tome, to je sinteza glazbe i umjetnosti, gdje se umjetnička ljepota, koja simbolizira Italiju u svijetu, ujedinjuje s glazbenom ljepotom, koje će se objediniti u pjesmama 41 zemlje sudionice.

Eurosong 2022. logo
EBU/Rai

Logo Eurosonga u Torinu baziran je na simetričnoj strukturi i uzorcima kimatike – studija fenomena valova zvuka, što je jedno od gradiva fizike u trećem razredu srednje škole.

Termin kimatika skrojio je švicarski znanstvenik i filozof Hans Jenny, a pojam je došao od grčke riječi κῦμα (kyma), što znači val. Njegovi eksperimenti su pokazali da ako se sitan prah stavi na metalno polje i puste vibracije akustičnih valova, taj prah će stvoriti specifične uzroke.

Ti uzorci, poznati i kao Chladnijeve figure se konfiguriraju, npr. kao u slučaju harmoničnim zvukovima, u simetrične geometrijske oblike i kompozicije, slične specifičnostima mandale.

Voditeljski trojac

Ove će godine Eurosong voditi troje voditelja, a oni su Alessandro Cattelan, Mika i Laura Pausini, koja ne krije ubuđenje zbog ovog angažmana.

– Sretna sam što se Eurosong napokon vratio u Italiju i počašćena sam što mogu voditi ovo važno događanje, zajedno s mojim prijateljima Mikom i Aleom. Zajedno želimo pokazati našu izvanrednu zemlju Europi i svijetu. Za mene, 2022. je počela s novom glazbom i ovim fantastičnim zadatkom. Želim se suočiti s Eurosongom, glazbenim događanjem par excellence u Europi i jednim od najvažnijih televizijskih događanja na svijetu, s istom energijom koji me zaokuplja cijelu karijeru. Spremni smo… I jedva čekamo! – izjavila je Laura za službenu eurovizijsku stranicu.

Uz bok svjetski poznatoj pjevačici i voditeljici stajat će radijski voditelj Alessandro Cattelan koji voditeljski angažman na Eurosongu smatra velikom čašću.

– Čast je što sam pozvan da vodim Eurosong 2022. To je jedan od najpraćenijih i dobro poznatih svjetskih šouova i ove se godine organizira u Italiji, što predstavlja sjajnu priliku i povijesni trenutak za našu zemlju. Znam Lauru Pausini i Miku već neko vrijeme, već smo zajedno radili i uvijek smo se zabavljali. I siguran sam da će tako biti i ovog puta – rekao je Cattelan.

Voditeljski trio zatvara glazbenik Mika pravog imena Michael Holbrook Penniman, koji je emotivno prokomentirao činjenicu da je jedan od voditelja Eurosonga u Torinu.

– Više nego ikad vjerujem u važnost međunarodne zajednice. Vjerujem u zajednicu ljudi, u rušenje zidova, kako bismo slavili naše sličnosti i raznolikosti. To možemo zahvaljujući glazbi, koja je najuniverzalnija forma izražavanja. Eurosong je to i više od toga! Gledam natjecanje od djetinjstva, cijela obitelj okupila bi se za veliko finale. Jednom godišnje, više od 40 zemalja dijele iste osjećaje, bez obzira na povijest i političku situaciju: glazba ujedinjuje sve. Uzbudljiva je čast biti jedan od voditelja ceremonije tijekom tri fantastične večeri – izjavio je Mika.

Dizajn pozornice inspiriran suncem

Dizajn torinske eurovizijske pozornice objavljen je sredinom veljače, a već na prvi pogled svakom je obožavatelju postalo jasno da je inspiriran suncem. Izgled pozornice djelo je talijanske talentirane umjetnice Francesce Montinaro.

– Kinetičko sunce, izvor spektakularnih pokreta i trikova svjetla, vlada pozornicom i predstavlja naš talijanski stav: uvijek u pokretu, buntovan, kreativan, gostoljubiv, strastven, intuitivan. Mi smo oni sa suncem u sebi, a ovo je naš način da budemo na ovom svijetu – rekla je kreatorica dizajna pozornice.

Francesca Mintinaro/EBU

Natjecatelji Eurosonga 2022. nastupit će na The Sun Within, novom konceptu pozornice koji se temelji na pokretima i svjetlu kinetičkog sunca. Fanovi diljem svijeta svjedočit će spektakularnoj pozornici s mogućnošću prikazivanja kazališne kretnje, koja je uokvirena vodom te će imati bujni talijanski vrt, koji će preplaviti zrake ispred sebe.

Kaskada vode koja uokviruje pozornicu predstavlja more koje ga okružuje kao simbol kompleksne talijanske kulture. Pozornica je poluotok na kojoj je svaki natjecatelj dobrodošao neovisno odakle dolazi. Kako navodi Francesca, eurovizijsko iskustvo svakog natjecatelja se nakon pozornice nastavlja u bujnom talijanskom vrtu gdje se vegetacija miješa sa zrakama svjetlosti, smještena između stvarnosti i iluzije prenoseći ih u razigranu arhitektonsku dimenziju.

Mir – glavna tema Eurosonga 2022.

Sredinom ožujka izvršna producentica Simona Martorelli i zamjenik ravnatelja RAI-a Claudio Fasulo objavili su kako će glavna tema Eurosonga u Torinu biti mir. Organizatori su odlučili da se prikaže baš ova tema ponajprije zbog rata u Ukrajini, koji je počeo u veljači ove godine.

– Teme mira bit će u centru ovog izdanja Eurosonga. Imamo tri voditelja koji nas čine ponosnima- Lauru Pausini, Alessandra Catelana i Miku, koji se savršeno nadopunjuju i koji će dati velik dio sebe u stvaranju ovog šoua. Ovim događajem želimo donijeti važne sadržaje, u kojima se govori o miru i koji su prikladni za ovo delikatno vrijeme – izjavio je Claudio Fasulo.

Zanimljiva otvaranja emisija

S približavanjem Eurosonga, organizatori su otkrili i više detalja o otvaranjima obiju polufinalnih večeri i velikog finala. Prema tome, u prvo polufinale gledatelje će uvesti dronovi i “light show”. Naime, Talijani pripremaju vizualni spektakl u kojem će kombinirati plesače, dronove i relfektore, te na taj način kreirati poseban ugođaj, kako za gledatelje u dvorani, tako i za milijune koji će Eurosong gledati iz udobnosti svojih domova.

Otvaranje druge polufinalne večeri proći će u znaku prepoznatljivih talijanskih gesti. Ceremonija otvaranja bit će točka u kojoj će se igrati Just Dance. Radi se o igri koja svake godine milijune ljudi uči plesati koreografiju svjetskih hit pjesama. Talijanske geste inspirirale su koreografiju i tekst posebnog izdanja igre koje će potencijalno biti u prepoznatljivim funky neon tonovima. Voditelji Eurosonga kretat će se od pozornice do green rooma i poticati publiku u dvorani PalaOlimpico i pred malim ekranima na ples uz talijanske geste.

Pojedinosti o otvaranju finala još nisu poznate, no objavljeno je da će nastupiti prošlogodišnji pobjednici – grupa Måneskin.

Bogat šou program

S približavanjem svibnja, organizatori Eurosonga 2022. krenuli su otkrivati i tko će nastupiti kao interval act u šou programima svih triju natjecateljskih večeri. Tako je prvi otkriven interval act brojčano najveći rock bend na svijetu poznat pod imenom Rockin’ 1000. Ovaj je bend nastao 2015. na inicijativu Fabija Zaffagninija, pomorskog geologa koji je na jednom mjestu uspio okupiti 1000 rock glazbenika i obraditi hit Learn to Fly američkog sastava Foo Fightersa. Obrada je uskoro postala veliki hit koji je oduševio i same članove Foo Fightersa, a uskoro su uslijedile su i obrade drugih rock uspješnica. Za Eurosong je objavljen poseban poziv glazbenicima kako bi snimili nešto novo i to predstavili u Torinu.

U prvoj polufinalnoj večeri nastupit će i Diodato, predstavnik Italije za Eurosong 2020., koji se nikad nije održao. On će izvesti pjesmu Fai rumore kojoj su mnogi predviđali pobjedu. Osim Diodata, u šou programu prvog polufinala slavit će se talijanski disko. Interval act u prvom polufinalu, zove se “The Dance of Beauty” i bit će posvećen talijanskoj disko glazbi. Tako će dvorana PalaOlimpico na nekoliko minuta postati veliki disko podij kako bi se slavio zvuk s kojima su Talijani od 1970-ih ostvarivali velike uspjehe u inozemstvu – dance glazbi.

Kao izvođači koji će nastupati u interval actu gledat ćemo producenta Daria Faina zvanog Dardust, svjetski poznatog DJ-a Bennyja Benassija i britansku grupu Sophie and the Giants, koja već nekoliko ljeta postiže velike uspjehe u Italiji. Zajedno s njima sudjelovat će dirigentica Sylvia Catasta.

Prvo polufinale (10. svibnja)

Ždrijebom polufinala održanim 25. siječnja odredilo se koja će zemlja u kojem polufinalu nastupiti. Prema tome, u prvom polufinalu Eurosonga 2022. nastupit će zemlje napisane u tablici u nastavku prema redoslijedu nastupa objavljenom krajem ožujka.

# ZEMLJA IZVOĐAČ PJESMA
1. Albanija (RTSH) Ronela Hajati Sekret
2. Latvija (LTV) Citi zēni Eat Your Salad
3. Litva (LRT) Monika Liu Sentimentai
4. Švicarska (SRF) Marius Bear Boys Do Cry
5. Slovenija (RTV SLO) LPS Disko
6. Ukrajina (UA:PBC) Kalush Orchestra Stefania
7. Bugarska (BNT) Intelligent Music Project Intention
8. Nizozemska (AVROTROS) S10 De Diepte
9. Moldova (TRM) Frații Advahov i Zdob şi Zdub Trenulețul
10. Portugal (RTP) MARO saudade, saudade
11. Hrvatska (HRT) Mia Dimšić Guilty Pleasure
12. Danska (DR) REDDI The Show
13. Austrija (ÖRF) LUM!X i Pia Halo
14. Island (RÚV) Sigga, Beta & Elín Með hækkandi sól
15. Grčka (ERT) Amanda Tenfjord Die Together
16. Norveška (NRK) Subwoolfer Give That Wolf a Banana
17. Armenija (AMPTV) Rosa Linn Snap

Od izravnih finalista glasuju Francuska i Italija.

Drugo polufinale (12. svibnja)

Jednako kao i za prvu polufinalnu večer, ždrijebom je određeno koje će zemlje nastupiti u drugom polufinalu, a krajem ožujka objavljeno je i kojim će redom nastupiti.

# ZEMLJA IZVOĐAČ PJESMA
1. Finska (YLE) The Rasmus Jezebel
2. Izrael (KAN) Michael Ben David I.M
3. Srbija (RTS) Konstrakta In Corpore Sano
4. Azerbajdžan (ITV) Nadir Rüstamli Fade to Black
5. Gruzija (GPB) Circus Mircus Lock Me In
6. Malta (TVM) Emma Muscat I Am What I Am
7. San Marino (SMRTV) Achille Lauro Stripper
8. Australija (SBS) Sheldon Riley Not The Same
9. Cipar (RIK) Andromache ELA
10. Irska (RTÉ) Brooke Scullion That’s Rich
11. Sjeverna Makedonija (MKTV) Andrea Koevska Circles
12. Estonija (ERR) STEFAN Hope
13. Rumunjska (TVR) WRS Llamame
14. Poljska (TVP) Krystian Ochman River
15. Crna Gora (RTCG) Vladana Breathe 
16. Belgija (VRT) Jérémie Makiese Miss You
17. Švedska (SVT) Cornelia Jakobs Hold Me Closer
18. Češka (ČT) We Are Domi Lights Off

Od izravnih finalista glasuju Njemačka, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Svoje predstavnike i pjesme biraju i zemlje tzv. “Velike petorke”, a u nastavku vam donosimo tablicu s njihovim izvođačima i pjesmama.

ZEMLJA IZVOĐAČ PJESMA
Španjolska (RTVE) Chanel SloMo
Ujedinjeno Kraljevstvo (BBC) Sam Ryder Space Man
Italija (RAI) Mahmood i Blanco Brividi
Njemačka (ARD) Malik Harris Rockstars
Francuska (France 2) Alvan i Ahez Fulenn

Na press konferencijama nakon druge probe, izvođači zemalja “Velike petorke” ždrijebom su odlučili u kojem će dijelu finalne večeri nastupiti. Tako je odlučeno da će nastupiti ovako:

 • Španjolska – prvi dio
 • Ujedinjeno Kraljevstvo – drugi dio
 • Njemačka – prvi dio
 • Francuska – prvi dio

Italija nije sudjelovala u ždrijebu jer je ranije odlučeno da će nastupiti pod rednim brojem 9.

Sažetak svih 40 pjesama možete poslušati u videu u nastavku.

Datume svih natjecanja možete pratiti ovdje.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
1
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?