#sdse2012: "Sve ono što volim kod Moldove na Eurosongu" – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#sdse2012: “Sve ono što volim kod Moldove na Eurosongu”

  7 min za čitanje   9 komentara

U današnjem izdanju projekta S druge strane ekrana komentirat ćemo pjesmu hrvatskog autora, jedne povratnike te jednog izvođača koji je iz četvrte uspio u svojem naumu da ode na Eurosong.


Filipa Sousa – Vida Minha

Plasman: 13. mjesto u polufinalu (39 bodova)

Andrea: Ovo uopće nije loša pjesma i mislim da je šanse za finale ubio monoton nastup. Loš izbor boja i svjetala, loš rad kamere i manjak kretanja po pozornici učinili su svoje. Inače, njeno izvođenje mi se jako sviđa i super je prenijela emociju

Ukupni dojam:

Bartol: Nikad mi se nije pretjerano sviđala ni pjesma ni nastup. Obzirom da je pjesma dosta dramatična, pogotovo prema kraju, ta dramatika mi se jako loše prenijela preko pratećih vokala koji naprave tri koraka desno pa dvalijevo i bez emocija pjevaju pjesmu. Zaboravljivo i zasluženo ostalo u polufinalu.

Ukupni dojam:

Bojan: Ovo je tako potcijenjena pjesma. Kako ja uživam svaki put kad je slušam. To je nešto što Portugal treba slati – nešto sa primjesama fada. Ovdje je, nažalost, preogromna scena učinila da nastup izgubi na dramatičnosti na kojoj se radilo. Mislim da je koncept nastupa osmišljen za manju pozornicu. Volim kada prateći vokali imaju neku smislenu koregorafiju. Falilo mi je ovo u finalu.

Ukupni dojam:

Emilia: Portugalci su pokušali rekreirati uspjeh kojeg su imali 2008. godine, no velika pozornica, objektivno gledano jače polufinale i ne pretjerano najbolji rad kamere nisu bili milosrdni. Meni iskreno jedna od boljih portugalskih pjesama i žao mi je što nije ušla u finale.

Ukupni dojam:

Marija: Portugalska pjesma ima jako zanimljivu melodiju i svaka čast Andreju Babiću na tome. Sviđa mi se što je pjesma izvedena na portugalskom jer mi je jezik jako zanimljiv i predivno mi je slušati ga u pjesmama. Nastup je bio pomalo dosadnjikav, ništa posebno se nije događalo. Odjevne kombinacije su mi bile okej, ali pjesma mi je nekako „preravna“ i nema neki wow efekt.

Ukupni dojam:

Sanja: Divna portugalska balada! Pjesma i njezina izvedba su bile odlične, a portugalski mi je predivan jezik. Staging je pomalo bezidejan, no po meni, svakako jedna od podcijenjenih pjesama ove godine, zaslužila je finale.

Ukupni dojam:

anketa 1528

Ocijenite portugalski nastup

Ukupno glasova: 73

 • Jako mi se sviđa (5) [22 / 30%]
 • OK je (3) [17 / 23%]
 • Dobar je (4) [16 / 22%]
 • Ne sviđa mi se (2) [13 / 18%]
 • Užasan je (1) [5 / 7%]

Jedward – Waterline

Plasman: 19. mjesto u finalu (46 bodova)

Andrea: Ovako ja plešem kad miješam votku s energetskim pićem. Šalu na stranu, iako su malčice, naporni, simpa su i zabavni. Koreografija je over the top, ali drži pažnju. Pjesma je nešto lošija od njihove prethodne, ali mi se ipak sviđa.

Ukupni dojam:

Bartol: Što se dogodi kad se Draco Malfoy klonira i pridruži K-pop bendu? Ova nacionalna katastrofa. Ako su 2011. su bili jedva podnošljivi, 2012. su bili apsolutno nepodnošljivi. Ne znam kako su uspjeli tako loše zvučati sa 4 bekvokala i imati vodu na pozornici i biti dozlaboga dosadni i naporni. Za mene najgori irski nastup i pjesma u ovom desetljeću.

Ukupni dojam:

Bojan: Iskreno, nisu mi ni godinu dana ranije bili nešto wow, tako da me ni ove 2012. godine nisu oduševili. Ok, spremili su oni nastup, samo je po meni falila neka pjesma. No, dobro, ukusi su različiti. Dajem neutralka zbog koncepta nastupa.

Ukupni dojam:

Emilia: Dođe ti da se pitaš “tko je ova dva klauna pustio u finale”? Onda se sjetiš kako je ovo prošlo iz polufinala u kojem su pobjedu odnijele ruske bake. Loše, loše, loše.

Ukupni dojam:

Marija: Ah, blizanci Jedward. Nekako mi je cijeli nastup djelovao nedorečeno. Čini mi se kao da su blizanci više bili usredotočeni na koreografiju, a manje na pjevanje. Cijela ta koreografija djelovala mi je konfuzno, kao da su svi njeni elementi bezveze poredani određenim redoslijedom. Ona voda je čak bila fora, a odjevnu kombinaciju popularnih blizanaca mislim da ni ne moram komentirati.

Ukupni dojam:

Sanja: Meni su ovaj pjesmuljak i pripadni nastup više prikladni za Dječji Eurosong. Zabavlja me kako su njih dvojica ekstatični na stageu, kao na pogon baterija u kombinaciji s par limenki energetskog pića. Fontana za kraj je urnebes. Ako se ne varam, iste ove godine u lipnju počela je gradnja famoznih zagrebačkih fontana. Koincidencija ili inspiracija, haha?! Sve u svemu, smiješno je, potrudili su se da izazovu reakcije i ostanu zapamćeni, ali moj gušt nije.

Ukupni dojam:

anketa 1529

Ocijenite irski nastup

Ukupno glasova: 74

 • Ne sviđa mi se (2) [29 / 39%]
 • OK je (3) [13 / 18%]
 • Užasan je (1) [11 / 15%]
 • Dobar je (4) [11 / 15%]
 • Jako mi se svia (5) [10 / 14%]

Pasha Paferny – Lăutar

Plasman: 11. mjesto u finalu (81 bod)

Andrea: Meni je ovo baš simpa pjesma i nastup. Uvijek je volim poslušati kad počne svirati na ESC radiju. Super mi je taj neki štih u nastupu koji pluta između zezanja i ozbiljnosti.

Ukupni dojam:

Bartol: Ovo mi je uvijek uvijek bilo genijalno, mislim da bi u nekoj slabijoj godini završilo i više. Zabavan nastup, kostimi kao da su iz crtića Roboti Pasha je imao finu vokalnu izvedbu, sve je bilo puno boja, vibrantno – nekako sve ono što volim kod Moldove na Eurosongu, tu činjenicu da jako dobro balansiraju na tankoj liniji između joke act i ozbiljnog nastupa. Stvarno mi je fascinantno kako skoro svake godine ova država uspije pogoditi nastup koji ne mora nužno biti preskup, ali je efektan.

Ukupni dojam:

Bojan: Sasvim jedan korektan nastup za korektnu pjesmu. Zasluženo je bio u finalu i na mjestu na kom je završio natjecanje. Pjesmu i dan danas mogu da poslušam. Jedino što bih ja menjao je njegova odjeća.

Ukupni dojam:

Emilia: Ja i dalje ne znam što da mislim o ovome. Nit’ sam bila fan ovoga 2012., nit’ mi je ovo nešto naraslo u ušima osam godina poslije.

Ukupni dojam:

Marija: Jedna jako zabavna i vesela pjesma s folk elementima koji se savršeno uklapaju. Nastup je isto tako bio zabavan i pamtljiv. Na pozornici je bio pravi party, a vjerujem da je i mnoge gledatelje ova pjesma digla na noge. Sviđa mi se što je cijeli nastup bio šaren i veseo i ovo je definitvno pjesma i nastup kojeg i dalje volim pogledati i poslušati jer te zaista tjera na ples i zabavu.

Ukupni dojam:

Sanja: Simpatična moldavska veselica. Koreografija djeluje blesavo, no treba nam na Eurosongu i ovakvih nastupa i pjesama – zabavnih, koje nas tjeraju na cupkanje i ples. Od mene smajlić, guilty pleasure.

Ukupni dojam:

anketa 1530

Ocijenite moldavski nastup

Ukupno glasova: 73

 • Dobar je (4) [22 / 30%]
 • Jako mi se sviđa (5) [21 / 29%]
 • OK je (3) [17 / 23%]
 • Užasan je (1) [8 / 11%]
 • Ne sviđa mi se (2) [5 / 7%]

Zanimljivosti

Irski se nastup svidio samo Andrei, portugalski se nije svidio jedino Bartolu, dok Emilija jedina nije dala smješka za Moldovu.

Vida Minha je druga pjesma kojom je Andrej Babić predstavljao Portugal kao autor glazbe na Eurosongu. Prva je bila Senhora do Mar iz 2008. koja je završila kao 13. u finalu, ujedno i njegov najveći uspjeh na Eurosongu do danas.

Jedward su bili bolje plasirani u polufinalu s Waterline nego s Lipstick, ali s potonjom pjesmom su osvojili 8. mjesto u finalu, dok su s pjesmom Waterline završili tek devetnaesti.

Pasha Paferny je i autor pjesme O Mie kojom je Aliona Moon predstavljala Moldovu na Eurosongu 2013. godine i također osvojila 11. mjesto.

Prije pobjede na moldavskom nacionalnom izboru, Pasha je 2009. kao glavni pjevač grupe SunStroke Project završio kao treći, godinu poslije kao solo izvođač je bio drugi (zanimljivo izgubio je od svojeg bivšeg benda), 2011. godine je bio ponovno treći da bi napokon 2012. pobijedio i domogao se Eurosonga.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
11
PODIJELI ČLANAK

Rasprava9

 1. Lazergirl — 30. srpnja 2020. u 11:02

  PORTUGAL-Predobra pjesma,meni lično bolja od "Senhora do mar",samo je falilo "ono "nešto da zasja.Šteta što nije prošla u finale.
  OCJENA:8
  IRSKA-Šta reći na ovu dvojicu vrtirepa?Preloše!Nit je bilo dobro 2011.nit 2012.!
  OCJENA:1
  MOLDOVA-Nastup je simpatičan,pjesma sa zaraznim ritmom.Moldavci znaju imati dobar nastup,a da ne bude kič.
  OCJENA:6

 2. Sekret — 29. srpnja 2020. u 16:44

  Portugal – Prekrasna portugalska balada.Šteta što nije prošla u finale.Volio bih kad bi portugalci slali više ovakvih pjesama.Nastup je ipak mogao biti malo bolji.Ocjena 4
  Irska – Bili su mi bolji sa "Lipstick".Ova pjesma mi je previše generična i nekako dječja.Nastup mi se svidio pogotovo one fontane.Ocjena 3
  Moldova – Tipična pjesma za Moldovu kao i nastup.Pjesma mi je ok.Nastup simpatičan i zabavan, ali mene sve skupa nije dotaklo.Ocjena 3

 3. LoveWave — 29. srpnja 2020. u 09:41

  Portugal – slažem se da je ovo loša kopija 2008. godine. Zaboravljivo, dosadno, neupečatljivo. Nastup jedan od najgorih, a scena nikad praznije nije djelovala. Moj bottom 5 iz 2012. godine. ?
  Irska – Jedward mi nije bio zanimljiv niti nešto wow 2011. s kud i kamo boljom pjesmom tako da ni za 2012. nemam riječi hvale. Iritantno do bola, vokalno loše, a finale su izborili nezasluženo i to na račun stare slave. ?
  Moldavija – najbolja pjesma i nastup u ovoj skupini i moj osobni guilty pleasure. Moldavci često znaju rasplesati i zabaviti eurovizijski publiku na samo njima znan način i drago mi je da dobri rezultati ne izostaju. Simpatično, veselo i koreografski dosta dobro. Bravo! ?

 4. loreeneuphoria — 28. srpnja 2020. u 19:55

  PORTUGAL-nema se tu puno reći,veliki pokušaj kopije Senhora do Mar,a loše realiziran.Zasluženo ispadanje.
  Ocjena:2/5
  IRSKA-ma dajte!Koliko su mi bili dobri i orginalni 2011. ,toliko su 2012. ušli u finale s ovm generičnom pjesmom na račun stare slave.Mislim da su trebali ispast,a s obzirom na finale,tamo su sigurno trebali biti iza Islanda,Francuske,Danske i Mađarske,a bome i Norveške.No volio bi ih bar još jednom vidjeti uskoro.
  Ocjena:2/5
  MOLDAVIJA-imaju taj prepoznatljiv moldavski zvuk.Pjesma koja pršti pozitivnom energijom,a meni je tako-tako.Finale zasluženo,a i top 15.Ipak mi je bolji posao napravio njihov pjevač za O mie kada su trebali bit u top 10.
  Ocjena:3/5

 5. eurovisiofanatico — 28. srpnja 2020. u 18:27

  PORTUGAL -loš pokušaj kopije Senorhe do mar, nastup se nije isticao ni po čemu. OCJENA-2/5
  IRSKA-mislim da su u finalu bili na račun godine ranije i svoje popularnosti. Pjesma mi i nije nešto previše dobra,ali scenski nastup je OK. OCJENA. 2,5/5
  MOLDAVIJA–pjesma lako ostane u glavi, scenski nastup je bio vrlo dobar i rezultat je vidljiv. Bravo za Moldaviju. OCJENA 3/5

 6. Niko bitan — 28. srpnja 2020. u 17:27

  Portugal: Ne znam da li sam u manjini ali meni se ova pesma baš sviđa! Ja uglavnom volim sve što Portugal pošalje, a ni ova pesma nije izuzetak! Slazem se da je na sceni izgledalo prazno i da kamere i svetlost nisu bili dobri. Ocena: 4

  Irska: Meni se Jedward nikada nije sviđao, ne razumem šta toliko ljudi vidi u njima. Da nisu učestvovali godinu pre ne bi ni prošli u finale! Ocena: 2

  Moldavija: Apsolutno sve što je Bartol rekao! Zbog ovakvih stvari volim Moldavija na Eurosongu! ? Ocena:4

 7. Chandler — 28. srpnja 2020. u 17:20

  Portugal – Meh. 2/5
  Irska – Po meni, finale svakako nisu zasluzili. Plasman u finalu zasluzen, moglo je to jos nize. 2/5
  Moldavija – E ovo je bio jako dobar i zanimljiv nastup. Pocev od njega samog pa do svih ovih cura. Sve je bilo super od pocetka do kraja. 5/5

 8. YeahYeahFire — 28. srpnja 2020. u 16:28

  Portugalija – što reče Emilia ponovni pokušaj 2008,ali loše realizovan.Pesma monotono i nije imala onu dramatičnost ko 2008,a i scena je bila prevelika.Složiću se i sa lošim osvetljenjem i kamernim radom! Ocena:3.5/10
  Irska – nezasluženo u finalu moliću lepo.Iritantno do te mere da sam u finalu jedva čekao da završe oni pa da nastupi Željko… Ocena: 2/10
  Moldavija – @escfan pravo da ti kažem prijatno me je iznenadilo što kolko tolko podržavaš ovu pesmu i nastup.Meni je ovo ona prava vrcavost koja treba Evroviziji,a to najbolje zna Moldavija.I da ne zaboravimo njegov učinak naredne god za Moldaviju! Ocena: 7/10

 9. SwedenEurovisionFan — 28. srpnja 2020. u 16:16

  Portugal – Nema se tu što pretjerano reći, dosadno i zaboravljivo, dobro da je ostalo u polufinalu.
  Ocjena: 2. Moj osobni poredak: 34/42.
  Irska – Koliko god je pjesma loša, a njih dvojica iritantni, toliko su nastup i koreografija dobro osmišljeni. Mislim da bi Bottom5 finala bio prikladniji kao konačni plasman.
  Ocjena: 3. Moj osobni poredak: 31/42.
  Moldavija – Zabavna plesna pjesma s isto tako zabavnom koreografijom. Moldavci su se potrudili i to im se isplatilo, iako bi bilo nerealno da su završili u Top10 (nije im puno falilo, samo jedno mjesto).
  Ocjena: 3. Moj osobni poredak: 22/42.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?