#sdse2021: Regionalni nastupi – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#sdse2021: Regionalni nastupi

  11 min za čitanje   21 komentara

U današnjem nastavku projekta S druge strane ekrana prokomentirat ćemo nastupe zemalja iz regije!


Albina: Tick – Tock

“Glavu gore”

Andrea:

Ove je godine Hrvatska zaista uložila u nastup i jako mi je žao da nam je to finale izmaklo za dlaku. Na pozornici je sve izgledalo svjetski i u koraku s vremenom i zaista se imamo čime ponositi. Sjećam se kad sam prvi put na probama vidjela nastup, bila sam doslovno toliko oduševljena da nisam mogla vjerovati da je to moja Hrvatska. Sada s odmakom vremena svjesna sam nekih nedostataka i stvari koje smo mogli drugačije, ali unatoč tome smatram da je Albinin tim napravio sjajan posao. Kad bih se mogla vratiti u vrijeme, možda bih predložila da nastup ne bude toliko taman i da se umjesto male pozornice više koristi glavna jer je na trenutke cijeli koncept izgledao „zbijen“, odnosno kao da Albina i plesači nisu imali dovoljno mjesta i ostavljao se dojam ukočenosti, a Albinina karizma nije došla do izražaja kao što je to bio slučaj tijekom nastupa na Dori. No, dobro, glavu gore. Iz svake situacije u životu treba učiti pa tako i iz ove.

Bartol:

Baš sam bio razočaran našim neprolaskom u finale, ali čim su se počele proglašavati finalisti, posebice Izrael i Azerbajdžan, znao sam da nema tu kruha. Smatram da je ovo bio jedan od naših idejno najkompletnijih nastupa na Eurosongu, ali vidjevši kako su u finalu prošle države sa pjesmama sličnog tipa kao Tick – Tock, mislim da je za Albinu ovaj nesretni neprolazak i status robbed queen od strane eurovizijskih fanova gotovo i bolji nego prolazak u finale i plasman na desnoj strani tablice. Iako su neke stvari mogle biti bolje (da se ne ponavljam, u principu se slažem s onime što je Andrea rekla), Albina nek mirno spava jer je sve odradila kako treba, i nek se krčka neki comeback za jedno 5, 6 godina pa da i Hrvatska ima svoju Poli Genovu. Nagodinu na Dori se nadam boljim pjesmama i nastupima, te ulaganju u Eurosong kakvo je radio i Albinin tim.

“Ajme majko, pa ovo je Hrvatska!”

Bojan:

Potpisujem sljedeće: ovo je jedan od najboljih hrvatskih nastupa na Eurosongu ikada. Sve je bilo na svojem mjestu – pjesma, nastup, interpretacija, styling, staging… ma sve. Samo je falilo to malo bodova i lakše polufinale. Ovo samo treba biti poticaj svima da znaju kako trebaju raditi eurovizijske pjesme. Bravo draga Albina i bravo za cijeli ovogodišnji hrvatski eurovizijski tim.

Ivana:

Meni je ovo stvarno bilo vrhunski. Sjećam se da sam tijekom nastupa cijelo vrijeme ponavljala: “Ajme majko, pa ovo je Hrvatska!” Istini za volju, koliko me oduševilo, bila sam uvjerena da smo u top 5 polufinala. Naravno, kako to obično biva, nakon neprolaska i tri faze plakanja (pogotovo kad skužite da vam je nedostajalo svega par bodova), počele su one konstatacije u stilu “šta nije valjalo, a moglo se bolje.” Osobno mislim da smo trebali napraviti “nešto” s glavnom pozornicom jer mi je ovako ostalo nedorečeno i smatram kako smo ipak na nekim dijelovima trebali vidjeti nešto šire kutove snimanja. Međutim, nepotrebno je cjepidlačiti jer mislim da smo svi svjesni koliko smo truda uložili i koliko smo pažnje posvetili nastupu kao takvom. Hrvatska stvarno, ali stvarno nikad dosad nije poslala nešto ovako moderno, scenski razrađeno i dostojno svjetskih pozornica. Za mene, bez premišljanja, naš najbolji nastup u novijoj povijesti!

“Miks tuge i ponosa”

Josip:

Hrvatska je napokon pametno odabrala i ne mogu vam opisati koliko sam bio ponosan na Albinu i cijeli tim. Pjevanje je bilo odlično, nastup je bio za naše pojmove svjetski, a koreografija je samo upotpunila odlično složen paket. Na našu žalost ovaj nastup nije bio dovoljan za finale Eurosonga, ali osjećaj ponosa je i dalje prisutan. Sada treba nastaviti dalje i za sljedeći Eurosong uložiti minimalno ovogodišnju dozu truda i posvećenosti projektu i Eurosongu.

Sanja:

Čak i s tri mjeseca odmaka gledam ovaj nastup s miksom tuge i ponosa. Ponosa zbog profesionalnosti cijelog tima koja je dovela do toga da smo stvarno imali najbolji staging za pjesmu otkako se natječemo na Eurosongu. U tom pogledu se apsolutno slažem s Albininim izjavama i tu nema potrebe za lažnom skromnosti, a kamoli kritikama kolega sa scene. Možemo biti ponosni i na Albinin samouvjeren scenski nastup iz kojeg se ni po čemu nije dalo naslutiti da je riječ o djevojci čija je karijera tek na samom početku. I tu onda nastupa tuga jer smo svi svjesni da nije fer da smo zapeli u polufinalu. Što je presudilo? Jednostavno – turbo jako polufinale u koje nas je ždrijeb nesretno smjestio i status jedne male Hrvatske koja je po defaultu “morala” biti plasirana iza primjerice Švedske koja drži primat kod žirija. No, nadam se da će se za par godina obistiniti Albinin stih “I’ll come around and rise up to come show you who I am.” Iza sebe ima jedno veliko iskustvo i podršku velikog dijela eurovizijskih fanova.


Vasil: Here I Stand

“Očekivano ispadanje”

Andrea:

Sama pjesma je bila klišej, a upravo takav je bio i nastup. Onaj Dotter trenutak je bio komičan i sve je izgledalo kao nekakva loša parodija. Vasil ima odličan vokal, ali sve ostalo je bilo promašaj.

Bartol: 

Nije bilo tog nastupa koji bi mogao spasiti ovu pjesmu od ispadanja. Njegovo ispadanje je bilo očekivano i u ovakvom polufinalu realno. Nagodinu se veselim novoj priči iz Sjeverne Makedonije, a Vasilu pohvale za vokal i to je to.

“Vokalno odličan”

Bojan:

Vasil je vokalno bio odličan i tu zaista nemam zamjerku. No, sve ostalo mi je nekako mlako. Čak ni igra svjetlima nije mnogo pomogla da se izdigne sama pjesma. Želim Makedoncima sljedeće godine da im se ponovo dogodi Tamara Todevska trenutak, pa i bolje.

Ivana:

Pa, ovakav tip nastupa sam i očekivala, pretty much, pomalo cringe. Kralj lavova meets The Greatest Showman meets Dotter?? E dobro, ovo zadnje ipak nisam očekivala. Ako ništa drugo, nastup je zanimljiv i bogat, a on pjeva kao u studijskoj verziji.

“Malo previše pretencizono”

Josip:

Vasil je svojim iskustvom donio ozbiljnost ovogodišnjem nastupu. Pjesma je za mene malo previše disneyevska i pretenciozna za Eurosong. Nastup je barem malo popravio lošiji dojam pjesme. Na Vasilovu žalost moje se predviđanje ostvarilo i nije ugledao finale Eurosonga.

Sanja:

Od početka proba bilo mi je jasno da Vasil neće vidjeti finale. Njegova vokalna izvedba highlight je ovog nastupa, no ujedno i jedina svijetla točka, ako mene pitate. Očigledno njemu ova pjesma puno znači, no mene je bilo kakva emocija zaobišla. Čitava Vasilova interpretacija mi je otišla u preglumljivanje. Scenski nastup također nije ponudio ništa što bi mi držalo pažnju, a nije pomogao ni “već viđeno” Bulletproof element staginga, pomoću kojeg se Dotter barem na neki način domogla eurovizijske pozornice.


Ana Soklič: Amen

“Solidan nastup”

Andrea:

Ne mogu reći da je nastup bio loš, ali kad ti je pjesma osobno dosadna, teško da ti nastup može biti puno zanimljiviji. Svidio mi se backdrop i onaj eksplozivni dio kad se oko Anininih nogu na podu rasprši kao nekakav? Prah?. Ma, znate na što mislim 😀

Bartol:

Naprosto je nevjerojatno koliko je falila neka jaaka balada u ovom polufinalu. Anin je nastup bio solidan, ali po meni ona je ispala iz polufinala kada je odlučila pjevati ovu pjesmu. Nikad neću prežaliti što Voda nije ugledala Rotterdamsku pozornicu.

“Dama s moćnim glasom”

Bojan:

Ana je vokalno dominirala i bila prava dama sa moćnim glasom. Onaj trenutak gospela je sve. Vjerujem da bi to bilo mnogo efektnije da je bilo publike okolo. S obzirom na to da je bila u težem polufinalu, finale je zaista bilo teško za dostići. Ovaj nastup ću uvijek ispratiti sa osmijehom.

Ivana:

Samo ću reći kako mi je Ana puno sigurnije zvučala na predstavljanju i da mi je ovo sve pomalo čiiiz. Osim toga… i tako prođe jedan nastup. Ali okej, uz ovakav tip pjesme, korektan pokušaj.

“Nastup na zavidnoj razini”

Josip:

Jedan od najboljih ženskih glasova ovogodišnjeg Eurosonga je glas slovenske predstavnice Ane Soklič. Anin glas je predivan i mogao bih ga slušati satima. Pjesma je odlična, iako mi smeta što je pjesma pomalo cliche, odnosno prepoznatljivi Charlie Mason touch. Nastup je bio na zavidnoj razini, ali nedovoljno za neki bolji rezultat. Tko bi rekao da ću nakon mojih favorita Zale i Gašpera pohvaliti slovensku pjesmu i nastup.

Sanja:

Ana Soklič živi je dokaz zašto prošlogodišnjim izvođačima nije po defaultu trebalo davati mjesto predstavnika i na ovogodišnjem natjecanju. Da se razumijemo, obožavam Anin vokal i što se tiče njezine izvedbe, apsolutno je razvalila, ali… ova pjesma ostala je samo blijeda inačica nekih velikih eurovizijskih balada poput Rise Like a Phoenix ili Proud Tamare Todevske, čiju atmosferu se, čini mi se, pokušalo preslikati. Nije pomoglo ni što Ana praktički nije imala scenski nastup koji bi podignuo pjesmu i morala se osloniti samo na sebe. Primjerice, vizuali planina i jezera koji su se izmjenjivali dok je Ana koračala ka catwalku nisu mi imali apsolutno nikakvu poveznicu s pjesmom.


Hurricane: Loco Loco 

“Prezarazna energija”

Andrea:

Cure su bile energične, eksplozivne i pojele su pozornicu. Bravo, bravo! Zaista su mi te tri minute prošle u trenu. Od zamjerki bih samo rekla kako mi se učinilo da su u nekim momentima Sanja, Ksenija i Ivana izgledale neusklađeno, ali unatoč tome, nastup je kao paket funckionirao.

Bartol:

Mislim da je Srbija ove godine osvojila najrealniju moguću poziciju, 15. mjesto je točno tamo gdje bih ih ja stavio u velikom finalu, kada gledam kombinirano pjesmu i nastup. Unatoč činjenici da je pozornica ponekad izgledala prazno, njihova energija je bila prezarazna. Mjestimično vokalno zvučalo… interesantno, dok je diskokugla po meni bila apsolutno nepotrebna. Btw., Ksenija je čisti mood na Eurosongu bila, doslovno bih ju poslao nagodinu sa srpskom delegacijom samo da gledam njezine instagram storye.

“Nešto mi je falilo”

Bojan:

Djevojke su bile energične i odlično su koreografski odradile nastup. Samo je meni falilo nešto u cijeloj toj priči. U pojedinim momentima pozornica je izgledala dosta prazno, a njih je bilo tri. Trebali su se možda više koncentrirati na vokalnu interpretaciju (i na pjesmu, ali to je druga priča). Bilo kako bilo, djevojke su natjecanje završile na sasvim korektnom mjestu.

Ivana:

Mislim da se koncepcija nastupa malo raspala, bilo ih je svugdje; na pozornici, po podu, po lusteru, skoro i u publici. Ok, sad karikiram, no usprkos tome što mi je sve bilo zbrda zdola, ispalo je vrlo atraktivno i što je najvažnije, vrlo uspješno. Energija je bila na zavidnoj razini, a k tome su se bez problema istakle u drugom polufinalu i u konačnici probile do top 15 plasmana.

“Vrhunske performerice”

Josip:

Regionalno popularne djevojke iz grupe Hurricane su u svojem stilu predstavile naše istočne susjede. Pjesma je malo lošija nego što sam očekivao od njih, ali je odličan nastup popravio dojam. Svojom energijom su osvojile pozornicu i gledatelje s druge strane ekrana. Kostimi su bili na svjetskoj razini, kao da sam na koncertu neke svjetske zvijezde.

Sanja:

Jedan od ovogodišnjih eurovizijskih nastupa koji je podigao pjesmu za jednu stepenicu više. Sviđao vam se njihov repertoar ili ne, svi moramo priznati da su djevojke prije svega vrhunske performerice. Donijele su na stage ogromnu količinu energije i to nije moglo proći nezapaženo. Disko kugla na stageu savršeno simbolizira ono što su Hurricane prikazale – pravi trominutni pregled atmosfere iz balkanskih disko klubova. A to je nešto što nam je, osobito ove godine, svima trebalo. Nisam neki ogromni fan ove pjesme, ali od mene imaju aplauz za nastup i čitav dojam.

anketa 1785

Koji vam je nastup iz regije bio najbolji?

Ukupno glasova: 162

  • hrvatski [77 / 48%]
  • srpski [75 / 46%]
  • slovenski [9 / 6%]
  • makedonski [1 / 1%]
7
PODIJELI ČLANAK

Rasprava21

  1. Piceza — 21. kolovoza 2021. u 19:04

    Bringing back moj komentar da ce Izrael pojest Hrvatsku sa lajv nastupom i da ce doticna ostat u PF
    Baba Vanga je na aparatima WIIIIIII

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!