Srbija: RTS počeo pripreme za Eurosong 2019. – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Srbija: RTS počeo pripreme za Eurosong 2019.

  3 min za čitanje   7 komentara

Dok veliki broj zemalja još nije službeno potvrdio nastup na Eurosongu 2019., neke zemlje već su u potrazi za pjesmama. Radiotelevizija Srbije (RTS) objavila je natječaj za odabir pjesme koja će predstavljati Srbiju na nadolazećem izdanju. Kako piše u natječaju, izbor pjesama za glazbeni festival obavit će Selekciona komisija RTS-a, vodeći se isključivo glazbenom, interpretacijskom i umjetničkom kvalitetom pristiglih sladbi.

Povratak Beovizije

Odabrane pjesme nastupat će na glazbenom natjecanju (Beovizija, iako se nigdje u natječaju ta riječ ne spominje, op.a.), a najbolja pjesma bit će izabrana kombinacijom glasova publike i žirija u omjeru 50%-50%. Postupak izbora pjesme, način rada i glasovanja žirija bit će naknadno i detaljno reguliran, te će zajedno s odredbama Pravilnika o glasovanju biti objavljen na RTS-ovoj stranici.

Također, naglašeno je da ukoliko ne bude dovoljan odabran broj kvalitetnih pjesama, RTS ima pravo samostalno odabrati pjesmu za Eurosong 2019.

Uvjeti za pjesmu

Uvjeti za pjesmu na Beoviziji su:

 1. da pjesma nije objavljena prije 1. rujna 2018.;
 2. da je tekst isključivo na jezicima koji su u službenoj upotrebi u Srbiji, a autori za izvođače mogu odabrati samo državljane Republike Srbije;
 3. da autori na natječaj pošalju samo završnu verziju pjesme, koja traje 3:00 minute, i matricu s notnim zapisom i interpretacijom izvođača koji bi u konačnici trebao izvesti pjesmu, no RTS ima pravo autorima sugerirati izmjene i dopune pjesme, te promjenu izvođača;
 4. da autor jamči kako je njegova skladba originalno djelo, te da nije preuzeo dijelove drugih pjesama, kako bi se izbjegla eventualna potraživanja trećih strana;
 5. da broj izvođača pjesme ne premašuje šest, no pjesme će se na festivalu izvesti uz unaprijed snimljene matrice, a izvođači moraju pjevati uživo;
 6. da do 1. svibnja 2019. izvođač ima navršenih najmanje 16 godina;
 7. da radovi moraju biti potpisani pod kodom, koji će biti u zatvorenoj omotnici (također dio materijala predanog za natječaj, a nakon izbora pjesme omotnice s podacima će biti otvorene);
 8. da RTS ima pravo objave pjesme na različitim nosačima zvuka nakon što pjesme budu odabrane, a autorske naknade se naplaćuju putem Organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskih prava (SOKOJ).

Posljednji datum za prijave jest 1. studenog 2018., a one se šalju na Javna medijska ustanova Radio-televizija Srbije, Zabavni program, Muzička redakcija, Takovska 10, 11000 Beograd sa naznakom za „Pesmu Evrovizije 2019”.

0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava7

 1. Supercut09 — 14. kolovoza 2018. u 11:52

  @croeurofan
  Da, imali smo od povratka tri sjajna pjevača. 2 su propali jer nisu imali para za bolji nastup(Nina i Franka, premda je Frankin nastup bio okej, al trebalo je u njega uložiti još bar za neku dramu da se dogodi). I logično da nam doseg Jacquesovo 13. Mjesto koje svi ovdje iz nekog razloga smatraju debaklom. I šta onda očekivati. Zasad možemo se jedino moliti za dobre pjesme kojima ne triba nekakav spektakularan nastup(Lighthouse je takav, pa su fulali skroz i tako oštetili najveći potencijal od pjesme pa do pjevačice).
  Tako da- moje želje za 2018.- Kedžo, Zsa Zsa ili Sara Renar.

 2. Croeurofan — 14. kolovoza 2018. u 00:51

  @wannabe Doslovno, s ovakvim sustavom bi trebali biti sretni kad uopće prođemo u finale…

 3. Supercut09 — 13. kolovoza 2018. u 18:29

  Vrlo jednostavno- Srbi znaju što rade. Nadam se bar boljim pjesmama u novoj godini.
  @croeurofan A šta ćeš očekivati od televizije koja štedi za eurosong, ali zato ima par beskorisnih TV emisija. I šta očekivat od zemlje koja misli da je pobijediti na eurosongu laka stvar. Nije ni lako ući u top 15, al narod nikako da to shvati.

 4. Croeurofan — 13. kolovoza 2018. u 12:45

  Eh kad bi se HRT tako rano aktivirao, umjesto da ignorira mailove…

 5. escmusic — 9. kolovoza 2018. u 09:30

  Lijepo je vidjeti da je natječaj već otvoren, no vidjet ćemo kakav će biti odaziv. @blink to bi mogla biti Uršula Tolj, ove godine je sve vodila oko Eurosonga, pa se možda zato i zalaže.

 6. SwedenEurovisionFan — 8. kolovoza 2018. u 19:14

  Vratite Danicu Krstić neka ide sama i nitko ne bi imao ništa protiv (nadam se 😀 ) Taj glas <3

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?