Što nam statistički podaci govore o Eurosongu? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Što nam statistički podaci govore o Eurosongu?

  3 min za čitanje   1 komentar

Zbog obilne količine podataka koje svake godine nudi, Eurosong je neiscrpan izvor za kreiranje vizualizacije raznih statističkih analiza. Tako smo primjerice otkrili da je bijela boja odjeće najčešći odabir pobjednika Eurosonga. Saznali smo i da su čak 33 izvođača pobjedničku pjesmu izveli na engleskom jeziku i da 60% Britanaca misli da je Eurosong političko natjecanje?

Jeste li znali da je ovogodišnje izdanje pratilo više ljudi u Španjolskoj nego u Švedskoj ili da je Njemačka sudjelovala rekordnih 64 puta?

Statistički podaci ponekad daju uvid u drugu stranu natjecanja, a današnji pregled fokusirat će se na tri zanimljive perspektive. Kratkim grafikonima i njihovim objašnjenjima dat ćemo odgovore na pitanja: koja zemlja najčešće glasa za pobjednika, koje su to najjače glasačke veze u Europi te jesu li zemlje u kojima je LGBTQ zajednica aktivnija veći obožavatelji natjecanja.  Pa krenimo redom…

Koja zemlja najčešće glasa za pobjednika Eurosonga?

Možda će Vas ovaj podatak začuditi, ali usprkos lošim rezultatima i očitoj nezainteresiranosti nacije za natjecanje, Britanci još uvijek znaju prepoznati kvalitetnu glazbu i potencijalne pobjednike Eurosonga. UK je čak 11 puta od 20 od kad se pratila statistika pogodio kome je veći dio Europe naklonjen. Zanimljivo je i spomenuti da Andora, Rumunjska i Azerbajdžan svoje dvanaestice nikad nisu dale pobjedniku, ali je zbog većeg broja sudjelovanja čast nemogućnosti prepoznavanja pobjednika ipak pripala Rumunjskoj.

blank
medium.com

Koje zemlje razmjenjuju najviše bodova?

Opće je poznata činjenica da dobrosusjedski odnosi ponekad mogu pomoći u dobivanju visokih bodova kako kod stručnih žirija, tako i publike. Svake se godine dižu vlasi na kosi kada Cipar i Grčka, ili pak Armenija i Azerbajdžan, a u novije vrijeme i Švedska i Australija čitaju svoje bodove. I svake godine nakon održanog finala krenu rasprave o tome kako bi se takvo nepošteno glasanje moralo nekako srozati ili bar pokušalo biti manje uočljivo. No, kako nekome objasniti da je glazba samo subjektivan doživljaj, i da se baš tamo nekom sucu u Grčkoj najviše dojmio ciparski predstavnik. Gledajući analize i podatke kroz proteklih deset godina jasno se vidi da su Rumunjska i Moldova zemlje koje redovito jedna drugoj šalju najveće bodove, njih čak 106. S druge strane izgleda kako Italija i Malta baš i ne dijele istu ljubav i naklonost.

blank
medium.com

Jesu li zemlje u kojima je LGBTQ zajednica aktivnija veći obožavatelji natjecanja?

Nekako je opći zaključak kako veća nezainteresiranost za Eurosong vlada u zemljama u kojima su prava LGBTQ zajednice slabija u odnosu na one zemlje, a pogotovo Skandinaviju gdje je stopa tolerantnosti ipak veća. Činjenica je pak da su pobjednici Eurosonga, poput Conchite Wurst ili Dane International radili na promociji svijesti i u ostalim zemljama i često izražavali poruke ohrabrenja i ljubavi. No, ponekad, bez obzira na to koliko se nama činilo da Europa napreduje i u tom pogledu situacija očito, barem što se Eurosonga tiče nije najbolja. Roza karta Europe pokazuje zemlje s najmanjom stopom tolerancije prema LGBTQ zajednici. I dok Rusija i Azerbajdžan nisu iznenađenje, Italija i Malta svakako jesu.

blank
medium.com

 

0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava1

  1. Precious — 6. lipnja 2019. u 00:29

    Vrlo zanimljiv članak, svaka čast na ideji!

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?