TOP 25 najboljih pjesama ovogodišnjih nacionalnih izbora bez prilike na Eurosongu 2017. (3) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

TOP 25 najboljih pjesama ovogodišnjih nacionalnih izbora bez prilike na Eurosongu 2017. (3)

  7 min za čitanje   12 komentara

S posljednjim danom u srpnju završavam specijal posvećen nekim od najboljih pjesama koje su se ove godine borile za predstavljanje svoje zemlje. Odlučivši se za ovaj projekt, prošla sam kroz sve nacionalne izbore diljem Europe i odabrala samo one za koje smatram da su mogle ostvariti barem jednako dobar, ako ne i bolji plasman od ostvarenog. Danas je na redu, posljednji, treći nastavak u kojem Vam donosimo najboljih devet pjesama ovogodišnje eurovizijske sezone.

Napominjemo da je izbor pjesama osobni ukus urednice. 


9. The Ludvig – I’m In Love With You

Da se Latvija polako pretvara u jednu malu eurovizijsku silu dokazuje i ova pjesma. I iako su oni odlučili riskirati s Line Triane Park koja definitivno nije bila za svačiji ukus (iako je meni osobno bila jedna od najboljih stvari ovogodišnjeg Eurosonga), ova je zemlja iznjedrila još nekoliko odličnih pjesama. Jedna od tih je i ova Ludvigova. Na prvi pogled jednostavna, nenamateljiva i na oko obična pjesma, a ipak vrhunski producirana njegovim vokalom odjednom postaje zanimljiva, a jednim odmjerenim i elegantnim nastupom mogla je dostojanstveno predstavljati Latviju i donijeti joj još jedan hvale vrijedan rezultat.


8. Carmell – Faces 

https://www.youtube.com/watch?v=w-o6JxYAhFM

Poljski nacionalni izbor me ove godine pozitivno iznenadio i iako me Kasia Moś svojom dramatičnom, mističnom i odvažnom pjesmom osvojila na prvu, moram priznati da je Carmell isto tako imala fantastičnu pjesmu koja je uz malo sreće mogla pobijediti i braniti boje svoje zemlje.  Sanjiva balada ukombinirana sa prekrasnim dubokim glasom koji je u potpunosti odgovarao ovakvom tipu pjesme, bila je bez sumnje jedna od najboljih i najkvalitetnijih stvari u ovogodišnjoj konkurenciji.


7. Fiorella Mannoia – Che sia benedetta

U doba kada se sluša sve i svašta, rijetko se pojavi pjesma koja nas vraća u nekakvo zlatno doba glazbe i podsjeća na vremena kada se cijenila iskrena emocija, kvaliteta, elegantnost i jednostavnost izvedbe. Fiorella Mannoia je talijanska diva u svakom smislu te riječi koja je prekrasnom emotivnom izvedbom na Sanremu zaslužila svaki bod koji je dobila. Italija se mogla ponositi i njome i ovom pjesmom koja da se pojavila na Eurosongu je mogla izazvati najbolje i biti jako blizu samome vrhu. Bravo!


6. Loreen – Statements

Samim dolaskom na Melodifestivalen Loreen je za sobom podigla mnoštvo prašine u toj mjeri da su ju mnogi i prije početka švedskog izbora već vidjeli kao pobjednicu cijelog ovogodišnjeg izdanja. No, ono što su rijetki očekivali i zato ostali iznenađeni i pomalo šokirani, očito ne poznavajući njezin osebujan stil glazbe kakvog stvara već godinama, jest ovakva nekonvencionalna pjesma. Pjesma koja od početka do kraja iskače iz okvira današnje popularne glazbe s milijunskim pogledima i samim time postaje “neprikladna” za Eurosong. Naravno da ovakav stil glazbe nije namjeren svakome, naravno da se ne radi o pjesmi koja osvaja na prvo slušanje, naravno da se ovakva koreografija ne sviđa svima, ali ovo je pjesma sa stavom. Pjesma za koju se ako želite shvatiti njezinu poruku morate potruditi. Umjetnost scenskog izgleda pozornice, umjetnost pjevanja, umjetnost riječi koje nisu nabacane bez razmišljanja, već od kojih svaka ima svoje značenje i u pjesmi je s razlogom. Loreen je još jednom pokazala i dokazala, ako je ikad ikome i trebala da je apsolutna vladarica Eurosonga i žena koja ga je zadužila za vječnost.


5. BQL – Heart of Gold

Za svoj ovogodišnji fijasko Slovenija je sama sebi jedini krivac. Imali su fantastično organiziran nacionalni izbor, zanimljivu i maštovitu pozornicu, priredili kvalitetan show i najbitnije sakupili nekoliko odličnih pjesama od kojih je upravo ova i subjektivno i objektivno najbolja. Budimo realni i priznajmo si da su ovi dečki pokradeni u finalu i da su da je bilo pravde trebali otputovati put Kijeva i boriti se za jedno od mjesta u TOP 10.


4. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)

Upečatljiva, jedinstvena, posebna i originalna pjesma koja me osvojila prvim slušanjem. Jednostavan, ali efektan nastup, spoj modernog i tradicionalnog, jezik koji se ističe, koji je drugačiji, koji odstupa od nametnutog standarda pjevanja na engleskom, toliko je pozitivnih stvari u ovoj pjesmi da se ja ne mogu odlučiti što mi je bolje. Jon Henrik je zaslužio svoje mjesto na Eurosongu i nadam se da će i njegov dan konačno doći.


3. Mariette – A Milion Years 

Njezina karizma, uživanje na sceni, moć prenošenja emocija, intrigantan nastup, glas i pjesma može se opisati jednom riječju. Savršeno. Švedska je i ove godine imala nekoliko pjesama koje su mogle ostvariti isti, ako ne i bolji plasman. Ja ovu ženu jednostavno obožavam i zato ju subjektivno ne mogu i ne želim staviti niže. I za nju vijedi isto kao i za Jon Henrika – voljela bih ju vidjeti na Eurosongu jer mislim da je apsolutno zaslužila.


2. Kerli – Spirit Animal 

Neću pretjerivati, ali činjenica je da je Kerlina pjesma bila barem tri koplja bolja od blijede Verone. Njezina karizmatičnost u kombinaciji sa modernom, kvalitetnom, drugačijom i neobičnom pjesmom zaokruženom u najmanju ruku zanimljivim scenskim nastupom donijela bi Estoniji sigurno puno bolji plasman i puno, puno više bodova. Zašto? Prvo, zato jer bi se samom svojom pojavom Kerli sigurno istaknula i nametnula, drugo, jer bi oni ovakvim eksperimentom pomaknuli svoje granice i odlučili riskirati što bi se u ovom slučaju itekako isplatilo i treće, zastarjele balade već su odavno prošlost koja redovito neslavno završava u polufinalima i Estonija je to morala znati prije svojeg odabira.


1. Tóth Gabi & Freddie Shuman – Hosszú Idők ft. Lotfi Begi

Slagajući ovu listu, nekoliko sam puta prolazila kroz nju i svaki se put dvoumila oko pobjednika. Svaka od ovih 25 pjesama dovoljno je dobra i mogla se naći na vrhu. Za mene je ovo otkriće ovog Eurosonga i potpuni hit. Ne razumijem riječi mađarskog, a uz ovu pjesmu kao da razumijem sve. Na kraju sam se nekako uvijek vraćala ovoj pjesmi, njezinom službenom videu i nastupu s A Dala  i to je jedini razlog zašto je ona moj broj 1.

Zanimljiva, kreativna i prije svega odvažna pjesma pomiješana sa tradicionalnim elementima jednog naroda savršena je kombinacija koju nemamo prilike svakodnevno čuti i to je samo jedan od razloga zašto sam toliko očarana njome. Gabi Tóth je odlična pjevačica, a ova je pjesma umjetnost tona koja je oplemenila ovogodišnji izbor, probudila osjećaj emocije i ljepote te okarakterizirala i idealizirala etno zvuk koji u ovoj kombinaciji zvuči ugodno i zanimljivo. Da se razumijemo, Mađarska je odabrala sjajno, Joci Pápai imao je najoriginalniju pjesmu natjecanja i ostvario hvale vrijedan rezultat, no, mišljenja sam da bi ova pjesma uz jedan bolji i kompletniji scenski nastup od prikazanog na A Dalu ostvarila još bolji plasman i bila izravna konkurencija za sam vrh.  Bravo!


 ZANIMLJIVOSTI

 • 24 zemlje diljem Europe koje su potvrdile nastup na Eurosongu 2017. su organizirale svoj nacionalni izbor.
 • U ovom se specijalu našlo najviše predstavnika talijanskog Sanrema, njih čak petero.
 • Švedski Melodifestivalen imao je 3 predstavnika, a litavska Eurovizija 2.
 • Bez predstavnika na ovoj listi bili su: Finska, Njemačka, Grčka, Island, Španjolska, Švicarska i UK.
 • Svi ostali izbori imali su jednog predstavnika.

 

0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava12

 1. Raphael — 4. kolovoza 2017. u 11:49

  Nedostaje mi na ovoj top listi nesuđena španjolska predstavnica Mirela s pjesmom “Contigo”. Dobro , nije pjesma neko remek-djelo, ali je kudikamo bolja od onog pjesmuljka s kojim su se debelo izblamirali.

 2. Tim Burton — 4. kolovoza 2017. u 06:32

  Carmell, Gabi Toth, Loreen i Jon nikako, toliko precijenjeno da boli. Za BQL i Kerli se slažemo.

 3. Den Vilda — 1. kolovoza 2017. u 21:09

  Ova rubrika je isto pomalo praviti se generalom poslije bitke, tako da neki tvoji komentari, draga Marija, apsloutno ne stoje. Npr. za Sloveniju tvrditi da bi BQL sa onom svojom revaljkom (sad sam malo prost) bili u TOP10 na ESC je baš neprimjereno; ne bi bili loše plasirani kao Omar, ali finala sigurno vidjeli ne bi. Tvrditi da ona Kerli iz Estonije ima bolju pjesmu od Verone je krajnje neozbiljno: pa ta njena pjesma je takva katastrofa da nemam riječi-razina Latvije i Litve ove godine. To što su Koit i Laura imali lošu izvedbu uživo je drugi par rukava, ali Verona je bil daleko najbolja estonska pjesma. Mariette je imala goli prosjek od pjesme i nije imala nikakve šanse za pobjedu. Za pjevačicu njenog kalibra i karizme, ta pjesma je bila totalni podbačaj. J.H.Fjalgren i Aninia su imali remek djelo, to je bila definitivno najbolja švedska pjesma i s njom bi Švedi imali sigurno 3. mjesto na ESC (Portugal i Bugarska su ipak nedostižni). Ja sam bio uvjeren da će oni dobiti na Melodiefestivalenu, a kao jedini razlog njihovog neodlaska vidim u činjenici da su u finalu imali poprilično lošu izvedbu (zakazao je Fjalgrenov glas gdje se vidjelo da se očito preforsirao).

 4. Marija Labaš — 1. kolovoza 2017. u 17:38

  @eurovision126-com hvala, ispravljeno 🙂

 5. imperator — 1. kolovoza 2017. u 16:02

  9) I’ M IN LOVE WITH YOU – meh.. i don’t like this.. neprežaljena TRIANA i dalje u srcu 🙂
  8) FACES – ovo je odlično.. Poljaci, još jedni u nizu koji su – zeznuli stvar
  7) CHE SIA BENEDETTA – prvi dojam: uh, koji netipičan, grubi glas.. drugi dojam: no comento.. treći dojam: Sanremo = ZAKON 😀
  6) STATEMENTS – Draga Loreen, vrijeme je da promijeniš državljanstvo 😀 nisam fan modernog, uglavnom za mene prečudnog (Armenija je idealan primjer toga) ovo je – vrh vrhova.. nadam se da Loreen neće klonuti i da će se još jednom okušati u avanturi proboja do esc-a
  5) HEART OF GOLD – BQL – pokradeni ste!!! Slovenci, što god činili ove sezone u nacionalnom žiriju koji polako sliči na onaj španjolski, višestruko vam se vratilo.. ovo bi s lakoćom prošlo u finale, za razliku od Omarove monotonije.. zato, sljedeće godine – objektivnost ili pak pogurajte – Maju Keuc 😀
  4) EN VARLD FULL A STRIVDER – OMG, osjetio sam trnce.. ne znam zašto, ali nekako me podsjeća na onu islandsku Eg a lif
  3) A MILLION YEARS – pobijediti na Melodifestivalenu je ravno pobjedi na esc-u jer je konkurencija strahovita. (savršeno se vidjelo na Loreeninu plasmanu).. i ova pjesma da je kojim slučajem pobijedila, imala bi siguran Top 5 u finalu.. sad je jasno – Robin je pobijedio zbog fantastične koreografije, samo zbog toga..
  2) SPIRIT ANIMAL – iskreno, nije me se baš dojmila..
  1) HOSSZU IDOK – Mađari, od sad pa nadalje, za esc odaberite svaku pjesmu na meterinjem.. i da je kojim slučajem pobijedila ova pjesma umjesto Jocijeve, ne bi pogriješili – nimalo..
  ——— sve u svemu, veeeelike pohvale za ovaj projekt!!!.. neka se dobre pjesme koje nisu stale na esc scenu ne zaborave.. ps. Hvala ti za otvaranje oči u vidu Sanrema.. 😉

 6. Rita — 1. kolovoza 2017. u 15:39

  I ja sam se vratila nakon malog odsustva u komentiranju. Uglavnom nisam pratila izbore, samo estonski(nez kako, ali estonska muzika me privlači). Sori Marija, ali mene Kerlina pjesma ne privlači iako znam da bi bolje prošla od Verone objektivno. Iskreno moj favorit na Eesti Laulu bila je Lenna, s onim predobro osmišljenim nastupom, pa sam u anketi glasala za nju.
  Talijanska muzika-auu kako volim!
  Švedska-bravo za Mariette, nisam pratila melfest ali isto tako volim I can’t go on. Istakli bibse sa Jon Henrikom i Aniniom.
  Slovenija-prvi put čujem Heart of gold! Na prvo slušanje te osvoji(ja tipkam komentar dok slušam Heart of gold)!
  Ostalo nisam pratila.

 7. EurovizijskiFan — 1. kolovoza 2017. u 15:26

  Latvija najbolje što je imala je ponudila to je u ovom slučaju Triana Park.Smatram da The Ludvig nije mogao napraviti neki bolji plasman za Latviju.
  POLJSKA:Kasia im je bila najbolji mogući izbor iako Carmellina Faces nije loša
  ITALIJA:Fiorella mi se pjesma sviđa ali mislim da nije za eurosong dobro je što su poslali Francesca na kraju da ih predstavlja
  ŠVEDSKA:Što reći za Loreen Marija je sve rekla još uvijek ne mogu vjerovati da nije ušla u finale melodifestivalena što se tiče Jona & Aninie tu se slažem s @escfan Jon teško da će otići na eurosong sve dok pjeva na švedskom jeziku a Mariette jednom riječi savršena želim ju u skorijoj budućnosti vidjeti na eurosongu
  SLOVENIJA:Već sam bio napisao u prvom djelu ovog projekta da su oni bili najbolji mogući izbor za Sloveniju finale zagarantirano
  ESTONIJA:Meni osobno najbolja stvar na Eesti laulu ove godine da su Kerli poslali u Kijev ostvarila bi bolji uspjeh od Verone jednostavno Kerli se ističe od ostalih izvođača koji su nastupali na eurosongu oćete od njene pojave pa sve do same pjesme
  MAĐARSKA:Moram priznati da je i meni Hosszu idok najbolja stvar koja nije otišla na eurosong možda i bi ošla da nije bilo žirija čim sam ju prvi put čuo znao sam da će konkurirati za pobjedu na A Dal-u
  Sve u svemu ovaj projekt mi se svidio i nadam se da će ga biti i do godine.I još samo jedna mala sitnica @marija iz Latvije si samo jednu pjesmu komentirala (The Ludvig) a iz Litve si dvije pjesme prokomentirala ( Gretta i Kotryna)

 8. seky — 1. kolovoza 2017. u 10:02

  Mislim da već 4 mjeseca plačem za Henrikom&Aniniom i Loreen. Jedine dvije pjesme sa melodifestivalena koje su mi oduzele dah i dale nadu za izvrstan eurosong. Ali nažalost, žiri je odabrao Robina i to me udaljilo od melodifestivalena,jer jednostavno ove 2 pjesme su komotno mogle i osvojit eurosong i dovest ga ponovno u Švedsku.
  Fiorella je predivna, a pjesma savršena.
  Što se tiče prva 2 mjesta, apsolutno se slažem. OK, meni je Joci Papai izvrstan izbor i bio mi je favorit,ali i ova pjesma je mogla u top 10 da je pobijedila.
  Što se tiče Kerli, ja bih osobno da sam na mjestu Estonske nacionalne televizije sad uzeo ciglu i tukao se cijeli dan po glavi. Dakle izvrsno osmišljen show,bez sumnje puno novaca utrošeno, uz poprilično odličnu konkurenciju, pobijedi najlošija pjesma…. Verona.
  I s tim, samo su potrošili novac na taj propalitet. A nisu se mogli sjetiti da je Kerli puuuno kvalitetniji i bolji izbor. Mah, ne treba se vraćat tom izboru…

 9. Vix — 31. srpnja 2017. u 23:13

  The Ludvig – I’m In Love With You- toliko dosadno -možda najgora pjesma u ovom projektu od nabrojanih 25 pjesama. Triana park je definitivno bila najbolji mogući izbor od ponuđenih opcija na njihovom natjecanju.
  Carmell – Faces -Evo nisam nikad čuo ovu pjesmu ni gledao nastup-ali pogledao sam (poslušao) prvih 30 sekunda i umro-ovo je jako dobra stvar. Vrlo specifična stvar koja bi se istaknula na Eurosongu 2017.
  Fiorella Mannoia – Che sia benedetta-i opet Italija -.-”
  Loreen – Statements-Na prvo slušanje nisam dobio dojam da je ovo savršenstvo-ali BRATE ova pjesma je jako orginalna, kreativna, nastup vrhunski-SVE NAJBOLJE. Nije moj tip muzike i nije mi remek djelo-ali je SVAKAKO veći zalogaj nego neki I cant go on. ( I čudno mi je Marija da nisi spomenula Hold on pjesmu)
  BQL – Heart of Gold- Predobra stvar-možda među 3 najbolje stvari ove godine.
  Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia-Znači ova pjesma je najbolja pjesma koja je na bilo kakav način povezana s ovogodišnjim Euroosongom. Meni osobno ova pjesma je možda čak bolja od 1944.(koja mi spada u najdraže ikada.)
  Mariette – A Milion Years -Ništa extra,ali moram reći da ima zarazan neki ritam kao Triana park.
  Kerli – Spirit Animal -Ne,ne…nedostaje joj nešto da bi mi se svidjela…kao da je neka dječja pjesmuljica iz crtanih filmova.
  Tóth Gabi & Freddie Shuman – Hosszú Idők ft. Lotfi Begi-Koliko sam dana bio tužan jer je ovo pokradeno od strane žirija. Izbacili su je iz top 4 samo zato kako bi se Joci istaknuo jer su te dvije pjesme bile najveći favoriti. Mene je Totova oduševila…uz BQL, Aniniu i Henrika, Totova m spada u top 3 najj pjesme ove godine.
  ___________________
  Marija ,svaka čast. Sviđa mi se tvoje komentiranje pjesama. Vjeruj mi -komentari su puno bolji, i iako subjektivni opet se vidi nekakva objektivnost-što se nije moglo vidjeti u komentarima Razmišljam na glas (kod tvojih kolega.)

 10. SwedenEurovisionFan — 31. srpnja 2017. u 22:46

  Pozdrav @dinoisvinjko i dobrodošao u našu zajednicu 🙂 🙂
  Mariette je zaista imala vrlo dobru pjesmu i također bih ju želio vidjeti na Eurosongu, ali Jon-Henrik neće još dugo vidjeti pozornicu Eurosonga ako bude nastavio pjevati na švedskom jeziku. Jednostavno, ne vidim načina da pjesma na švedskom pobijedi na Melodifestivalenu u skoroj budućnosti…

 11. dino esc fan — 31. srpnja 2017. u 21:34

  Mariette je meni najbolja

 12. dino esc fan — 31. srpnja 2017. u 21:31

  ja sam novi sada

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?