TOP 25 pjesama bez prilike na Eurosongu 2019. (4) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

TOP 25 pjesama bez prilike na Eurosongu 2019. (4)

  5 min za čitanje   13 komentara

Novi je tjedan, nove nogometne sezone su započele, ljetne temperature još uvijek traju, a mi nastavljamo s odbrojavanjem najboljih pjesama ovogodišnjih nacionalnih izbora. U današnjem, pretposljednjem nastavku za ovu godinu saznajte koje su se pjesme i iz kojih nacionalnih izbora našle pri samom vrhu naše subjektivne ljestvice. Ima li i danas Vaših favorita? Podijelite svoja razmišljanja naglas.

Napominjemo da je izbor pjesama osobni ukus urednice. 


9. Aly Ryan – Wear Your Love 

Priznat ću Vam da njemački nacionalni izbor zbog privatnih obaveza uopće nisam pratila, a da budem iskrena ni doživljavala. Zato sam odabirom sestara bila zadovoljnija od kolega. Međutim, krenuvši sa ovim projektom, pogledala sam i preslušala cijeli njemački show i u najmanju ruku iznenadila se količinom kvalitetnih, pjevnih, dobrih i drugačijih stvari od kojih je gotovo svaka pjesma bila bolji izbor od izabranog. Makedu sam već izdvojila, ali ovo je pjesma koja zaslužuje svoj spomen. Aly Ryan ovu pjesmu nosi na sebi kao tetovažu. Odvažno, hrabro, pomalo arogatno i intrigatno djeluje njezin stav, a cijela pjesma nosi predznak pobjednika. Uz dobro osmišljen scenski nastup mišljenja sam da je ovo moglo visoko. Jako visoko.  


8. Laura Bretan – Dear Father 

Za sedamnaestogodišnjakinju, morate priznati ovo je poprilično velik zalogaj. I pritom ne mislim samo na zahtjevnost pjesme, već i na cjelokupni projekt Eurosonga. Zalogaj na kojem su i neki puno iskusniji pjevači pali. Meni se osobno ovakvi pokušaji nikad ne svide i sukladno tome nisam voljela Cezara, nisam voljela Elinu, nisam voljela ni Amaurya. Međutim, od svih nabrojanih, ova mi ima najljepši početak, razradu i kraj. Možda je to još do one dječje iskrenosti ili do njezinog glasa, ali meni se ovo jako svidjelo. Gledajući na cijeli rumunjski fijasko u nacionalnom izboru i pogotovo na ostvareni rezultat teško je ne zapitati se bi li ovo prošlo bolje. Iskreno, teško da je moglo ikako gore.  


7. Monika Marija – Criminal 

U litavsku sapunicu čiji je završetak svake godine sve teže i teže predvidjeti neću ulaziti. No, ono što me smeta već sada nekoliko godina je činjenica da oni usprkos maratonu kojeg emitiraju imaju fenomenalne pjesme. Svake godine ih je sve više i više i kvaliteta odabira ide prema gore što je razlog tome zašto sam ih malčice zavoljela. No kad se sjetim pjesama koje nisu otišle na Eurosong i onih koje jesu, ozbiljno me zaboli glava. Da situacija ni ove godine ne bi bila drugačija pobrinula se ova pjevačica. I da se razumijemo Light On je također dobra pjesma i možda bih i mogla razumjeti njezinu odluku, ali i objektivno i subjektivno nije ni do koljena ovoj. I kad se već prijavljuješ s dvije, tri ili pet pjesama onda ih pjevaj ako treba i do finala i pusti ljudima, onima koji na kraju krajeva i trebaju odlučiti, da odluče. Ne želim insinuirati da je Monika Marija sama sebi oduzela pobjedu, ali si je sigurno uništila šanse za odlazak na Eurosong kojeg očito jako želi. Sve u svemu ova je pjesma vrijedna vaših tri minute i ako niste, dajte joj priliku. Mene je oduševila i to je razlog ovako visoke pozicije.  


6. Mørland – En Livredd Mann 

Reći ću na početku da su razlike između ove pjesme i one na broju jedan gotovo nikakve i da je za konačan poredak presudio moj osobni ukus. Ja ću svoj komentar započeti sa norveškim jezikom i još jednom ponoviti da pjevanje na materinjem jeziku nije nikakav nedostatak već samo prednost. Emocija koju ova pjesma izaziva dok nemate ideje o čemu ona priča je prekrasan osjećaj. Saznavši o čemu se stvarno radi moja je ljubav samo rasla. Nadalje, svi oni koji me imalo poznaju znaju koliko volim pjesme sa smislom. Pjesme u kojima je umetnuta nečija duša i srce i koje ostavljaju trag.  Ovo je takva pjesma. Razlog zašto toliko volim ovo natjecanje. 

Završit ću misao sa činjenicom da je štogod ja mislila o tome KEiiNO očito bio dobar odabir i da bi Norvežani s odabirom ove pjesme teško pobijedili na televotingu. Što se mene tiče, ja sam osobno spremna na nešto drugačije, kvalitetnije i bolje od ove zemlje i računam na njih da u godinama koje slijede ostave trag.


5. Hanna Ferm & LIAMOO – Hold You

Puno je stvari koje moraju funkcionirati da bi duet uspio i zato me uvijek teško nagovoriti da im dam priliku. Međutim, u sezoni u kojoj su što se dueta tiče, za mene osobno jedino Zala Kralj i Gašper Šantl vrijedni spomena, smatram da se ovo itekako moglo istaknuti. Pjesma je dobra, čak štoviše jako dobra, pjevna, zanimljiva, moderna, kvalitetna – pa zapravo kao i svaka švedska eurovizijska uzdanica, a njihova kemija neupitna. Scenski je nastup već u ožujku bio na razini, a kako se radi o Šveđanima budite uvjereni da bi to vizualno bilo još bolje i dovedeno do savršenstva.  Gledajući unatrag, prava je šteta što ovo nije otišlo put Tel Aviva.  

5
PODIJELI ČLANAK

Rasprava13

 1. onlylove — 23. kolovoza 2019. u 17:58

  Wear Your Love – ne sviđa mi se, daleko je od mog osobnog ukusa, uopće ne doživljavam takve pjesme. Doduše, pretpostavljam da bi publika bolje reagirala na ovo, nego što je (odnosno nije) reagirala na Sisters. Moj favorit je bila Makeda, to sam već i spomenula.
  Dear Father – Da, da, da i još sto puta da. Neću tako skoro prežaliti njen neodlazak na Eurosong. Bila bi mi u top 5, a sasvim sigurno bi bila puno zapaženija od onog Esterinog kaosa. Mala je čudo!
  Criminal – izvrsna pjesma, kao i Light On. Running With Lions mi je nit' smrdi, nit' miriši. Monika Marija zaslužuje priliku na Eurosongu, zeznula se ove godine.
  En Livredd Mann – daleko od remek-djela A Monster Like Me, ali i dalje dobro. Volim kad se pjeva na materinskom jeziku, volim čuti tu raznolikost, a ispalo je da sam luda za hrpetinom jezika: norveški, švedski, portugalski, estonski, rumunjski, talijanski… Sve mi je lijepo i sve bih htjela naučiti haha. Mørland bi kod mene puno bolje prošao od KEiiNA, ali sigurna sam da kod ostatka eurovizijske publike ne bi.
  Hold You – moji favoriti ovogodišnjeg MF-a. Sve se super poklopilo, kemija, energija, možda bih im jedino nastup promijenila. Jako mi se sviđa ova kombinacija, mene su osvojili. Teško je procijeniti bi li prošli bolje od Johna ili lošije. Možda bi kod publike čak prošli bolje.

 2. EurovizijskiFan — 23. kolovoza 2019. u 15:26

  @escfan Nisam znao za tu informaciju.Stvarno šteta što neće sudjelovati na idućem #melfestu.Ako ništa drugo nadam se povratku Mariette i Ace Wilder kad nam već neće biti Wiktoria ?

 3. SwedenEurovisionFan — 23. kolovoza 2019. u 15:05

  @eurovision126-com Nažalost, morat ću te razočarati, ali nakon finala Melodifestivalena ove godine izjavila je za brojne švedske medije da ju ne očekujemo u narednih nekoliko godina na Eurosongu prije Eurosonga 🙁 Rekla je da se želi posvetiti gradnji karijere i inozemnim turnejama, a tek onda vratiti, tako da mislim da ju nećemo vidjeti skoro na Melodifestivalenu…

 4. EurovizijskiFan — 23. kolovoza 2019. u 14:59

  @escfan Meni je također bila favorit broj 1.Očekujem ju i na idućem Melodifestivalenu pa da konačno pobijedi ?

 5. Diavolo — 23. kolovoza 2019. u 02:52

  NJEMAČKA
  – Wear Your Love – hmm… instrumentalni dio sa trubama/tubama nosi cijelu pjesmu i taj dio je odličan. Vizualni efekti su ok i pašu uz dio s navedenim solažama instrumenata. Pre-chorus je slušljiv, ali chorus bome nije. Para uši, i nakon dobro odrađenog pre-chorusa ne dogodi se ništa, odnosno pjesma ne ide nikuda. Još pri kraju pjesme previše krešti (slučaj Roko). Zanimljiv pokušaj, al nimalo do kraja dorađen.
  – moj izbor: kao što sam već pisao: Makeda (bila bi mi u top 3 ovogodišnjeg esca)
  _____
  RUMUNJSKA
  – Dear Father – definitivno da. Ona je bila moj izbor. Jedna od najvećih nepravdi ovogodišnje predsezone uz Seemone iz Francuske, Makede iz Njemačke, Maruv iz Ukrajine, Irame/Ultima iz Italije, etc.(mogao bih do sutra). Sami su krivi što su im ona dva klipana iz Engleske odlučivali o pobjedniku, a vlastiti narod tko …
  _____
  LITVA
  – Criminal – pa obje njene pjesme su bile bolje od ostale konkurencije. Dal je učinila pravu stvar eliminirajući jednu, ne znam, al meni je bolja bila ova njena druga pjesma koju je "spasila". Tako da bi ta pjesma bila moj izbor.
  _ _ _ _ _
  NORVEŠKA
  – En Livredd Mann – neka hvala. Kad se već pokušavaš vraćat na isto natjecanje, pokušaj barem doći s jednako dobrom ili boljom pjesmom. Ova je miljama iza predhodne.
  – moj izbor – s obzirom na slabu konkurenciju, Norvežani su dobro odlučili
  _ _ _ _ _
  ŠVEDSKA
  – Hold You – isto kao i kod Morlanda, Liamoo je došao na Melodifestivalen s lošijom pjesmom od prethodne, pa nije ni zaslužio otići
  – moj izbor – isto kao i u slučaju Norvežana, s obzirom da su imali slabu konkurenciju na Melodifestivalenu, Švedi su učinili jedinu moguću stvar: poslali su najbolju pjesmu

 6. SwedenEurovisionFan — 23. kolovoza 2019. u 00:15

  @eurovision126-com Naravno da mislim na Wiktoriu, ipak mi je bila favorit broj 1 u švedskom, ove godine super jakom finalu 😉

 7. EurovizijskiFan — 23. kolovoza 2019. u 00:02

  9. All Ryan-Wear Your Love-Bila mi je favorit i šteta što nije otišla u Tel Aviv.Prošla bi sigurno bolje od S!sters.
  8. Laura Bretan-Dear Father-Pjesma mi se tek počinje sviđati nakon druge minute kad krene u visoke tonove.Ono na početku mi je malo bezveze.Ipak sam zadovoljan sa pjesmom od Ester ?
  7. Monika Marija-Criminal-Ovo je trebalo ići u Tel Aviv, ali eto sama si je bila kriva kad je ovu pjesmu diskvalificirala i ostala sa onom po meni bezveze pjesmu "Light On".
  6. Mørland-En Livredd Mann-Jedna jako lijepa pjesma.Norveški jezik sam svakako zavolio uz ovu pjesmu.Drago mi je što je završila ovako visoko u ovom projektu.
  5. Hanna Ferm & LIAMOO-Hold You-Da mi je bolja od Johnove pjesme je dal sam htio da odu u Tel Aviv ne.Moj je pobjednik bila Wiktoria i nadam se da će se naći u Top 4.@escfan Nadam se da misliš na Wiktoriju ?

 8. Štefica Judita Tanner — 22. kolovoza 2019. u 22:51

  Da je "Wear Your Love" pjevao netko tko može pogoditi melodiju, išla bi visoko u Tel Avivu. Ipak, tko god je gledao njemački izbor, može se složiti s tvrdnjom da su SVE bile bolje od izabrane pjesme. "Dragi oče" katastrofa, "Criminal" nisam upamtila, ali za to što je izgubila na Eurovizijosu si je sama kriva, "En Livredd Mann" užasno podcjenjena, "Hold You" – čula sam i bolje duete, nisam pod impresijom.

 9. ESC fan — 22. kolovoza 2019. u 20:45

  Vrlo je moguce da se to nece desiti, ali bih volio vidjeti Mataya u TOP5 pjesama nacionalnih izbora? bas bi mi bilo drago

 10. imperator — 22. kolovoza 2019. u 19:43

  Što idemo dalje sve više me intrigira finish budući da su i dalje u igri neki od mojih favorita, ali isto tako znam da neki u konačnici neću naći mjesta ni u Top 25.. al to su osobni ukusi i nemoguće je naći da bi ovoj Top kod svakog bio identičan.. uvijek netko mora biti žrtvovan 😉
  a što se tiče ove grupe u potpunosti se slažem s Laurom Bretan.. čak bi je malčice i pogurnuo prema naprijed.. i bespredmetno je spominjati da ova djevojka ne bi napravila bolji rezultat od Ester (da se podrazumijevamo, i "On the Sunday" mi je super), ali s takvim glasom, u takvoj dobi, Europa nikako ne bi ostala imuna.. završila bi u Top 10 bez ikakvih problema..
  sviđa mi se Monika Marija, no ne toliko da bih ju odmah stavio ispred Jurijusa..shodno time, možda ni ona ne bi ostvarila plasman u finale..
  Norveški izbor nisam pratio jer sam imao sreću da odmah nabasam na Keeino pa mi je Morland tek prvo saznanje, i to ugodno.. lijepa catchy pjesma, ali u krivoj godini.. i da se Keeino nije dogodio, ne vjerujem da bi toliko daleko otišao..
  Švabe baš pretjerano ne doživljavam jer se baš previše ni ne trude, ali ova pjesma je u rangu sa "Sister".. znači – ništa od mene..
  i za kraj, Liamoo.. ne, ne i ne.. prošle godine mi je bio mnogo bolji.. ovaj duet mi je nekako ispao isforsiran i pomalo umjetan.. čak 3 pjesme sa MF-a imam na svom mobu, ali zasad u ovom Top-u ni jedna od njih.. no, opet.. o okusima se ne raspravlja 😉
  p.s. predviđam Maruv pole position..

 11. sunflower — 22. kolovoza 2019. u 18:30

  Aly Ryan–Wear Your Love: Ništa posebno, ali sve je bolje od onog užasa koji su poslali.
  Laura Bretan–Dear Father: Stvarno lijepo, mislim da bi visoko završila. Ali jedino zanimljivo su visoki tonovi.
  Monika Marija–Criminal: Sviđa mi se. Možda bi visoko završila, uz dobar nastup. Bili bi vjerovatno u finalu, iako mislim da je i Jurij zavrijedio finale (i visoku poziciju u finalu).
  Mørland–En Livredd Mann: Keiino su bili dobar izbor, ova mi se baš i ne sviđa.
  Hanna Ferm & LIAMOO–Hold You: Nije nešto.

 12. ESC fan — 22. kolovoza 2019. u 16:44

  Njemacka-Slazem se. Njemacka je cak mogla i pobijediti da je Aly isla. Mnogo bolje od Maruvine pjesme za koju sam siguran da ce biti na prvom mjestu ovog projekta

  Rumunija-Isto kao i za Aly. Pobjednicki materijal ispusten iz ruku, zbog glupog Debana i Vilijama

  Litvanija-Punoo bolja i od Light On i od Run With The Lions. Cura je sebi doslovno oduzela pobjedu, ali nekad nije sve u plasmanu i kompetitivnosti pjesme

  Švedska- Tada mi se bas sviđala, sada nista posebno. John je bio puno bolji izbor. Pjesma je nekako ravna, nema nikakve amplitude da tako kazem, a i malo je produkcija simple

  Morland- Ne sviđa mi se. Culi smo milion puta takve pjesme na Eurosongu. Nije ona loša, ali jednostavno je dosadna i meni nezanimljiva

 13. SwedenEurovisionFan — 22. kolovoza 2019. u 16:21

  9. Aly Ryan – Wear Your Love – Već sam ovo rekao pa ću i ponoviti, Makeda je bila najbolja opcija u Njemačkoj. Iza nje su mi bile Sestre, a tek onda Aly, tako da mi nije previše žao što nije otišla na Eurosong.
  8. Laura Bretan – Dear Father – Jedna lijepa, pristojna balada, ali ništa više. Ne znam zašto su ju svi prije finala nacionalnog izbora uzdisali u nebesa, no uvjeren sam da će ubuduće Laura otići na Eurosong.
  7. Monika Marija – Criminal – Jako dobra pjesma, ali ''Run With the Lions'' mi je ipak bolja te sam zadovoljan litavskim izborom 🙂
  6. Mørland – En Livredd Mann – Dovoljno je reći da je Mørland bio moj favorit u Norveškoj i drago mi je da je urednica ovog članka spomenula ovu pjesmu (i to tako visoko). Slažem se da ne bi ostvario takav plasman kao KEiiNO kod publike, no možda bi kod žirija bio nešto više plasiran.
  5. Hanna Ferm & LIAMOO – Hold You – Mnogo ljudi kaže da bi ovo bio bolji odabir za Švedsku od Johna. Kako je i napisano, ja također imam određenu odbojnost prema duetima upravo iz činjenice što očekujem perfekciju od oba člana dueta, kako u vokalnom, tako i u scenskom smislu. No, iako su oni bili fenomenalni, ne vjerujem da bi osvojili žiri, čak štoviše, imam osjećaj da bi završili rubno oko desetog mjesta jer se ni publici ne bi toliko dopali. Nadam se da će se još jedna pjesma iz Švedske naći idućeg tjedna u Top4, a mislim da svi znaju na koju pjesmu mislim 😀

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!