TOP 25 pjesama bez prilike na Eurosongu 2019. (5.) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

TOP 25 pjesama bez prilike na Eurosongu 2019. (5.)

  5 min za čitanje   10 komentara

U protekla četiri tjedna krenuli smo na putovanje Europom i Australijom i prošetali se kroz mnoštvo nacionalnih izbora, izdvojili samo neke od favorita te se prisjetili samo malog djela fenomenalnih pjesama koje ove godine nisu dobile priliku predstavljati svoju zemlju. Nakon 21 izdvojene pjesme i ovaj se projekt polako približio svome kraju. Danas je na redu posljednjih petero pjesama, iako smo prošli tjedan odbrojavanje završili na petom mjestu. Razlog tome je specifična situacija nastala povlačenjem Ukrajine sa ovogodišnjeg izdanja Eurosonga. Ima li i u ovom posljednjem nastavku Vaših favorita. Komentirajte naglas i podijelite svoje mišljenje s nama.

Napominjemo da je izbor pjesama osobni ukus urednice. 


4. Lisa Ajax – Torn

Melodifestivalen je ove godine bio za koplju bolji od proteklih nekoliko izdanja (što nije bio pretežak zadatak) iako je po meni osobno iznjedrio svega par dobrih pjesama koje su na Eurosongu mogle konkurirati za visoki plasman. Jedna od onih koji je meni prvim slušanjem zapela za uho je ova Lise Ajax. Torn je jedna od onih pjesama koja u svoj svojoj jednostavnosti plijeni pažnju. Njezina je izvedba još jedan dokaz da nešto može biti najbolje i bez dodatnih i nepotrebnih efekata na pozornici. Dobra pjesma, dobar rad kamere i izvrstan vokal i dalje mogu biti formula za uspjeh. Od cure koja je u prošlim pojavljivanja do iznemoglosti ponavljala riječi Lisa je na Melodifestivalen 2019. donijela pjesmu vrijednu visokih bodova i velikog rezultata. Jedina je šteta što to nije prepoznato.


3. Emmanuel Moire – La promesse

Možda će zvučati čudno, ali Francuska je po meni imala tri različita recepta za uspjeh. Jednu sam pjesmu izdvojila, dok je dvjema pripala čast biti u TOP5 cijele sezone. Ne znam trebam li i želim li uopće ulaziti u detalje zbog kojih mi se ovo toliko sviđa pa ću biti kratka i jasna. Pjesma je kvalitetna, zanimljiva i pamtljiva, a opet ne repetitivna dok je nastup fenomenalno osmišljen i sadržajan, te realiziran na najvećoj mogućoj razini. Usudila bih se reći da su Francuzi nacionalnim izborom profitirali najviše od svih i nastave li ovakvim koracima, možda se Eurosong u Parizu više ne čini tako dalekim.


2. Irama – La Ragazza Con Il Cuore Di Latta 

Ako ćete danas poslušati samo jednu pjesmu – neka to bude ova. Pročitajte riječi i doživite priču. Pustite da glazba govori sama za sebe i da poruka dopre i do vas. Zadovoljstvo je svrstati ovu pjesmu na sam vrh ljestvice najboljih pjesama cijele eurovizijske godine, jer ona to i subjektivno i objektivno jest.


1. Seemone – Tous Les Deux

Moj apsolutni favorit broj jedan. Sve ono uz što ja vežem glazbu i emociju nalazi se u ove tri minute. Predivno, jednostavno, emotivno. Jednom riječju – savršeno. Za sve one koji u 2019. godini uz Eurosong vežu kič i neukus ova je skladba dokaz kako smo to odavno prerasli i kako ozbiljnost i jednostavnost uvijek pronađu put do srca slušatelja. Neka ove note završe ovu eurovizijsku sezonu i uvedu nas u novu, još zanimljiviju i sadržajniju godinu.


1. Maruv – Siren Song

O ukrajinskim skandalima, povlačenjima s natjecanja, intrigama i pobjedama dao bi se napisati cijeli jedan diplomski rad. No, kako za to trenutno nije ni vrijeme ni mjesto sva će moja promišljanja i frustracije stati u ovih par redova. Trebam li reći kako je velika većina gledatelja ostala zakinuta za nastup koji bi užario telefonske linije? Trebam li reći kako smo ostali uskraćeni za jednu moderno osebujnu pjesmu osebujne pjevačice čija bi sama pojava bila priča za sebe? Trebam li reći kako bi Ukrajina gotovo sigurno osvojila mnoštvo bodova i kako je TOP5 plasman bio nadomak ruke? Trebam li reći kako su Ukrajinci gledajući svoje probleme i svoju politiku ispustili pravi mali biser?

Ova je pjesma na broju jedan iz više razloga. Ali, onaj najbitniji proizlazi iz samog naslova projekta. Nije dobila priliku. Priliku koju je zaslužila jer je tako i ukrajinski žiri i ukrajinski narod odlučio. Ovo je trebalo i moralo biti u finalnoj večeri natjecanja i sjati bistrije od najsjajnije zvijezde.


ZANIMLJIVOSTI:

 • 28 zemalja koje su potvrdile svoj nastup na Eurosongu 2019. su organizirale neku vrstu nacionalnog izbora (uključujući i Ukrajinu).
 • u ovom se specijalu našlo najviše predstavnika Italije i Francuske (3)
 • Njemačka, Srbija i Švedska su imale po dva predstavnika, dok su Albanija, Danska, Hrvatska, Mađarska, UK, Bjelorusija, Estonija, Portugal, Australija, Slovenija, Litva, Rumunjska, Norveška i Ukrajina imale jednog.
 • ukupno je 19 zemalja zauzelo svoje mjesto u ovogodišnjem izdanju projekta.
5
PODIJELI ČLANAK

Rasprava10

 1. sunflower — 30. kolovoza 2019. u 13:58

  Lisa Ajax–Torn: Lijep glas, ali pjesma je nezanimljiva.
  Emmanuel Moire–La promesse: Nije mi nešto. Mogu oni i bolje.
  Irama–La Ragazza Con Il Cuore Di Latta: Ne sviđa mi se.
  Seemone–Tous Les Deux: Pjesmi fali neka specifična melodija po kojoj bi se zapamtila.
  Maruv–Siren Song: Neznam što da mislim…bolje da nije sudjelovala jer bi bila velika konkurencija Duncanu. Pjesma ima boljih i slabijih dijelova, a u globalu mi nije wow.
  Sve u svemu, neki sami sebi rade štetu odabirom krive pjesme.
  Do sad mi se iz ovog projekta najviše sviđala litavska pjesma Criminal iako mi je dobra i Run With The Lions. Mislim da je Criminal bolja.

 2. onlylove — 30. kolovoza 2019. u 12:14

  Lisa Ajax – izvrstan izbor, moj top 3 ovogodišnjeg MF-a (uz Ashes to Ashes i Hold You). Manje je nekad (ok, zapravo često) više, pogotovo u glazbi
  Emmanuel Moire – lijepa pjesma, doduše, nisam ju baš zapazila prije, ali korektno je, bolje od Roi u svakom slučaju (iako me Bilal na kraju kupio nastupom pa mi pjesma više i nije toliko mrska)
  Irama – moj broj 1, definitivno. Ne znam što mi je bolje: melodija, Iramina izvedba, a tek tekst… Svaka sekunda ove pjesme me ispunjava snažnom emocijom, suze same naviru. Ovo je jedna od onih pjesama koje želim pustiti svima, da ju svi čuju, osjete, barem da ih tekst dotakne ako ovo nije glazbeni žanr koji im odgovara. Vrhunsko umjetničko djelo, biser kojem ću se sigurno još dugo vraćati.
  Seemone – definitivno najbolje što su Francuzi imali, opet ta iskrena emocija i priča na kakvu ja uvijek padam jer je to ono što najčešće očekujem od glazbe, uglavnom ne želim da mi je zabavno, želim da me ponese i začara, da zaboravim na sve i samo se prepustim vrtlogu osjećaja. I da je što ogoljenije, bez efekata i dodataka. Žao mi je što ju Europa nije čula.
  Maruv – hm, ne znam. Da samo pročitam opis pjesme i nastupa i njen tekst, rekla bih da mi se to sigurno neće svidjeti. I onda ju poslušam, i nešto me neobjašnjivo hipnotizira i svidi mi se – šokiram samu sebe. Tako da mi se u teoriji ne sviđa, ali istina je da joj ne mogu odoljeti. Kvragu i taj sirenski zov haha. Dobro bi ovo prošlo na Eurosongu, jako dobro. Publika bi sigurno masovno glasala. Ah, prokleta politika, uvijek i svugdje nas prati u stopu…

 3. EurovizijskiFan — 29. kolovoza 2019. u 23:37

  4. Lisa Ajax-Torn-Moj favorit uz Wiktoriu.Ovo joj je najbolja pjesma sa Melodifestivalena do sad.Apsolutno se slažem s urednicom ☺
  3. Emmanuel Moire-La promesse-Pjesma mi je radiofonična i to je sve.Meni su bolje bile Gabriella i Battista Acquaviva.
  2. Irama-La Ragazza Con Il Cuore Di Latta-Odlična mi je stvar, ali Mahmood je jednostavno nenadmašiv ?
  1. Seemone-Tous Les Deux-Opuštajuće i ugodno za slušanje u ovim kasnim satima.Jako lijepa balada.
  1. Maruv-Siren Song-Što se tiče Maruv prava je šteta što nije otišla u Tel Aviv s ovakvom pjesmom i nastupom.Ovo bi bio Top 5 materijal ovogodišnjeg Eurosonga.Ukrajinci sramite se !!!

 4. imperator — 29. kolovoza 2019. u 22:29

  I tako stigosmo do finisha..
  I Švedska je dogurala do Top 5, iako sa po meni dosta mlakom pjesmom.. doduše, tu ja ne trebam puno filozofirati budući da sam na MF-u navijao za Nana i “Chasing Rivers” a ako njegov vokal nije mlak onda ne znam šta je.. 😀 uglavnom, Šveđani su imali solidan festival, ali ponovno nisu ponudili ništa woow, pogotovo u koreografiji.. od Robinovih traka, Saadeovih stakla spali na solarij prikladan za piliće..
  —-
  Francuska je zauzela 2 mjesta unutar Top 5.. prva je tipična radijska pjesma koja ne bi imala bitnu ulogu u Izraelu, dok je druga od Seemone bila pravo nacionalno blago koji pametnjakovići nisu iskoristili.. njihov nacionalni izbor je svake godine sve jači, ali s dosta upitnih kriterija, kriterija koji ću možda potaknuti “vlastodršce” da se vrate na interni izbor..
  —-
  ako sam pohvalio Francuze, što tek reći za Talijane.. uvjerljivo najjači festival imaju u Europi i pitanje je trena kad će esc skoknuti i na njihovo tlo.. u mom Top 5 bi sigurno bilo mjesta za Federicu&Shade koji su ispali debelo podcijenjeni od svih te naravno – Iramu.. tko nije, neka pogleda njegov nastup sa SanRema.. pustiš, zažmiriš i uživaš.. gotovo četverominutni rajski užitak..
  —-
  i za kraj – Maruv.. i uvjeren sam da se ona natjecala, sljedeće godine bi Kijev ponovno bio domaćin.. i ne zove se pjesma s razlogom “Siren Song”.. prosto te mami da bez treptanja gledaš u ekran i pitaš se “koji je ovo frik??”, baš kako su i sirene navodno zavodile mornare.. telefonske linije bi se užarile, a i ne vjerujem da bi žiri ostao imun na to djelo.. 😉 ali, politika je ponovno umiješala prste i, sasvim sam siguran, opet će..

 5. Diavolo — 29. kolovoza 2019. u 20:28

  ŠVEDSKA
  – Torn – neka hvala, not my cup of tea. Pjesma na mene nikako ne utječe, doduše cura ima odličan vokal. Švedi su ove godine dobro izabrali
  _ _ _ _ _
  FRANCUSKA
  – La promesse – svakako bolja od onog jazavca s perikom. Fina opuštajuća pjesma, bila mi je pri vrhu njihova nacionalnog izbora. No, Francuzi nisu smjeli sa Seemone pogriješiti.
  _ _ _ _ _
  ITALIJA, FRANCUSKA, UKRAJINA
  – La Ragazza Con Il Cuore Di Latta
  – Tous Les Deux
  – Siren Song
  — Da ne opisujem sad svaku pjesmu posebno jer sam već više puta o njima pisao, pa ću tu o svima njima generalno napisat što mislim. Kao prvo, kad sam vidio tko je na trećem i četvrtom mjestu kod urednice, pomislio sam ovo ne može dobro završiti, ali sam se iznenadio, i to ugodno. Sve ove tri pjesme su vrhunske, bezvremenske, posebne i prava je šteta što nisu vidjele Tel Aviv. Vjerujem da bi sve bile, ako ne u top5, barem top10 (čudni su ukusi fanova). Tako da se slažem s urednicom. Ove tri pjesme su također u mojem top5 ovogodišnjih pjesama koje su se našle u nacionalnim izborima diljem Europe i onih koje su se našle na samoj pozornici Tel Aviva (dakle + interno izabrane pjesme). Pojednostavnjeno, ovo su tri pjesme koje bi bile na mojem idealno zamišljenom Eurosongu 2019.
  _ _ _ _ _
  Moj idealni Eurosong (top5):
  1. Italija (Irama – La ragazza con il cuore di latta)
  2. Ukrajina (Maruv – Siren Song)
  3. Nizozemska (Duncan Laurence – Arcade)
  4. Francuska (Seemone – Tous Les Deux)
  5. Rumunjska (Laura Bretan – Dear Father)

 6. ESC fan — 29. kolovoza 2019. u 19:23

  Evo i mojih 25 najboljih pjesama ove godine. Nisam mogao sastaviti tacnu listu sa mjestima, jer mi se to cinilo teze od nuklearne fizike.

  Marko Strazimiri & Imbro – Leyla ??
  Sheppard – On My Way??
  Lorena – Tower of Babylon??
  Artemisa & Febi – Dua Ta Besoj??
  Electric Fields – 2000 & Whatever??
  Diana – Little Bird??
  Uku Suviste – Pretty Little Liars??
  Kadiah – Believe??
  Aysat – Comme Une Grande??
  Doutson – Sois Un Bon Fils??
  Aly Ryan – Wear Your Love??
  Lilly – Surprise??
  Federica Carta & Shade – Senza Farlo Apposta??
  Monika Marija – Criminals??
  Matay – Perfeito??
  Laura Bretan – Dear Father??
  Bella Santiago – Army of Love??
  Natasa i Una – Samo Bez Straha??
  Miki & Natalia – Nadie Se Salva??
  Julia – Qué Quieres Que Haga??
  Jon Henrik Fjällgreen – Norrsken??
  Lisa Ajax – Torn??
  Wiktoria – Not With Me??
  Anisa – Sweet Lies??
  Kazka – Apart??

  Od ovih pjesama ovo je taj neki TOP 5:
  1. Julia – Qué Quieres Que Haga
  2. Matay – Perfeito
  3. Lisa Ajax – Torn
  4. Electric Fields -2000 & Whatever
  5. Aysat – Comme Une Grande ili Doutson – Sois Un Bon Fils

  Oko 50 pjesama mi se svidjelo ove godine ne ukljucujuci one sto su se takmicile na Evroviziji tako da to dovoljno govori koliko je dobra sezona bila, samo sto nijedna od tih pjesama nazalost nije pobijedila na nacionalnom izboru

 7. ESC fan — 29. kolovoza 2019. u 17:43

  Nijedna od ovih pjesama osim Lisine mi se ne sviđa. Ja ne znam kako Lisu nisam zapazio pred finale Melfesta. Prelijepa pjesma koja bi ostvarila plasman u TOP 5 ili eventualno TOP 10. Samo me eto nervira sto nema apsolutno nista u toj pjesmi sto me podsjeca na Svedsku kao i u vecini pjesama sa Melodifestivalena. Takvu pjesmu bi UK trebalo poslati jer ih ima u izobilju a ne da plasiraju genericne pjesme lokalnih autora. Maruvina pjesma mi se stvarno ne sviđa. Isto je precijenjena kao i ona Conanova artisticka zezancija sa bobilnim i nebom. Zaista ne razumijem sta je toliko posebno u toj pjesmi. Pjesma mi se ne sviđa, ali ono od strane emitera je stvarno jadno. Nadam se da ispadaju u polufinalu sljedece godine cisto jer toliko mijesaju politiku sa ovim takmicenjem.

 8. Hirscher1 — 29. kolovoza 2019. u 17:34

  Sto puta bravo za top 2. Obe savršene 🙂

 9. L'essenziale — 29. kolovoza 2019. u 16:27

  Meni ukrajinska pjesma nije nešto. Nastup je intrigantan, kontravezan, provokativan, ali vokalno Maruv mi nije zvučala baš najbolje, vjerojatno bi se to ispeglalo za nastup uživo. Sigurno bi bila samom vrhu.
  Talijanska pjesma je PREDIVNA, pogledao sam i prijevod, pogledao snimku sa San rema, odlična poruka pjesme iako je i Mahmoodova pjesma sa vrlo snažnom porukom. Stvar ukusa, obje bi podjednako dobro prošle na Eurosongu.
  Francuzi su odabrali najgoru moguću pjesmu, obje navedene su tako lijepe i uhu ugodne da je šteta što nisu dobile priliku pored one wanna be barbike.
  Švedska je također imala jako lijepu alternativu, sviđa mi se jako Lisina pjesma, miljama mi je bolja od To lateee for love.
  Inače nemam običaj gledati nacionalne izbore, previše vremena mi oduzima, ali mogle su neke zemlje puno bolje birati, uključujući i Hrvatsku.

 10. SwedenEurovisionFan — 29. kolovoza 2019. u 16:16

  4. Lisa Ajax – Torn – Apsolutno se slažem da pjesma sama privlači veliku pozornost i da je nepotrebna bilo kakva wow koreografija. Vokalno perfektna, ali da bi na Eurosongu napravila nešto više od Johna, ne bi.
  3. Emmanuel Moire – La promesse – Puno bolja pjesma, a i ritam iste, od one koju su slali na Eurosong. Što se tiče Destination Eurovision, izgleda da ga neće biti nagodinu, već će Francuzi ići interno. Živi bili pa vidjeli…
  2. Irama – La Ragazza Con Il Cuore Di Latta – Pa ono (i tako prođe pjesma ?). Ne sviđa mi se taj rap dio nimalo i odmah sam zaboravio bilo što iz pjesme, dok sam kod Mahmooda barem zapamtio ”soldi, soldi, clap clap”. Sve u svemu, jako loš talijanski izbor za mene.
  1. Seemone – Tous Les Deux – Pjesma zaista izazove emociju i bolja je od Bilalove … ALI … Za mene je ipak Wiktoria – ”Not With Me” puno emotivnija, osjećajnija te po mome zasluženi broj 1 na listi pjesama bez prilike na Eurosongu 2019.
  I da, Maruv – Siren Song, sve što ću reći je – HVALA BOGU što tu grozotu nismo gledali na Eurosongu! Eurosong ne bi trebao biti show na kojemu bi moralo pisati 18 i prije koga bi trebalo ići ”nije primjereno za osobe mlađe od 18 godina”. Onakav horor, nadam se, da se nikada više neće ponoviti.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?