Torino: Nekadašnji glavni grad Italije – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Torino: Nekadašnji glavni grad Italije

  8 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Italija – prekomorski susjed Hrvatske

Neovisnost: 17. ožujka 1861.
Površina: 302.073 km² (69. u svijetu)
Stanovništvo: 59,045,521 (prema popisu iz 2021., 24. u svijetu)
Glavni grad: Rim
Službeni jezik: talijanski
Predsjednik: Sergio Mattarella
Premijer: Mario Draghi

hr.wikipedia.orgItalija

U svibnju 2022. godine, po treći put u svojoj povijesti, Eurosong će se održati u Italiji. Predstavnici 40 zemalja krajem travnja doputovat će u zemlju koja je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija na svijetu, a njihovo krajnje odredište bit će prvi glavni grad od ujedinjenja. No prije nego predstavimo Torino, ukratko ćemo predstaviti samu Italiju.

Iako je sama država nastala ujedinjenjem više kraljevina na teritoriju Apeninskog poluotoka, Italija je svoje ime dobila po mitskom kralju Italu, koji je stolovao na području Kalabrije ili Sicilije, nekad znan i kao teritorij Magna Graecia. Iako su prvi dokazi o naseljenosti Apeninskog poluotoka stari oko 700 tisuća godina (Isernia La Pineta gdje su pronađeni ostaci Homo erectusa), utjecaj Apeninskog poluotoka na povijest svijeta širi se zahvaljujući osvajanjima Rimljana i srednjovjekovnoj i novovjekovnoj umjetnosti (renesansa, barok). Sredinom 19. stoljeća, kada su se diljem Europe širili narodni preporodi, nastao je pokret Risorgimento, koji je za cilj imao ujedinjenje dotadašnjih kraljevina i vojvodstava. Kroz nekoliko desetljeća, većina danas talijanskih regija pripojena je Pijemontu/Kraljevini Sardiniji, da bi 17. ožujka 1861. bila proglašena Kraljevina Italija s Torinom kao prijestolnicom. Međutim, konačno ujedinjenje nije bilo dovršeno sve do 1870., kada joj je nakon Francusko-pruskog rata pripojena Papinska država. Tim činom Torino je izgubio status glavnog grada, koji je pripao Rimu.

YouTube video

Po čemu poznajemo Italiju?

Današnje granice Italije uspostavljene su nakon završetka Drugog svjetskog rata, kada su Talijani izgubili područja koja su prisilno prisvojili u razdoblju od 1918. do 1936. Od 1946. Italija je parlamentarna republika koja se sastoji od 20 administrativnih regija, te dvodomnim parlamentom (Camera Senato). Za razliku od Hrvatske, Italija svog predsjednika bira putem parlamenta.

U moderno vrijeme, Italija je jedna od najrazvijenijih ekonomija svijeta, s industrijski razvijenim sjeverom i nešto slabije razvijenim jugom. Većina gospodarstva odnosi se na industriju i turizam, što se pogotovo moglo vidjeti po rezultatima tijekom pandemije Covida-19. Ono po čemu je Italija prepoznatljiva jest po automobilima (Fiat, Ferrari, Lamborghini, Alfa Romeo), hrani (pizza, pasta, bistecca alla fiorentina, lasagneNutella,  sladoled i ost.), modi, nogometu, umjetnosti, arhitekturi i – ljudima koji puno gestikuliraju i glasno pričaju.

YouTube video

Torino – dom čokolade, Fiata i Derby della Mole

Stanovništvo: 850,053 (po podacima od 30. studenog 2021.)
Površina grada: 130,01 km²
Gradonačelnik: Stefano lo Russo

Nekadašnji glavni grad Italije poznat je i po nadimku Talijanski Pariz, a svoj nadimak opravdao je svojim dugačkim bulevardima, povijesnoj arhitekturi, starinskim tramvajima i zanimljivo uređenim crkvama. Osim toga, domaćin Eurosonga 2022. poznat je po automobilskoj industriji, lješnjacima za čokoladu (gianduja i Nutella), kafićima i “Movidi”, gdje se može upoznati s noćnim životom Torina.

Povijesna zbivanja

Nastao u podnožju Alpi na četiri rijeke, ime Torino se povezuje s keltskim plemenom Taurini, koji su obitavali na ovom teritoriju, te latinskom riječi taurus koja na hrvatskom znači “bik”, kojeg susrećemo na gradskom grbu. Tijekom Hanibalove ekspedicije preko Alpa nekadašnji keltski grad je uništen, te je obnovljen za vrijeme Rimljana kao vojna kolonija Augusta Taurinorum. Padom Rimskog Carstva grad su zauzela germanska plemena, a sredinom 10. stoljeća zabilježeno je osnivanje grofovije kojom je vladala dinastija Arduinici. Udajom njihove članice Adelaide od Suse za Otta od Savoje u 11. stoljeću započelo je vladanje dinastije Savoja u Torinu (osim između 1536. i 1566., kada su ga zauzeli Francuzi).

YouTube video

Nakon povratka u ruke Savojanaca, Torino je doživio arhitektonski procvat, tijekom kojeg su izgrađene brojne palače i crkve. Veliki doprinos Torino je dao sredinom 19. stoljeća kao dom vodećih mislioca i ostvaritelja ideja talijanskog ujedinjenja, što je na koncu dovelo do Risorgimenta. Godine 1861. Torino je postao glavni grad Italije, no taj status je izgubio samo devet godina kasnije nakon osvajanja Papinske države. Međutim, grad je postao snažno industrijsko središte i gradilište, a paralelno s time, rastao je i broj stanovnika.

Tijekom Drugog svjetskog rata Torino je doživio snažno bombardiranje od strane Saveznika, tijekom kojeg je uništeno oko 54% grada. No nakon rata grad je ponovno doživio ekonomski uzlet zahvaljujući razvoju automobilske industrije, te je u više navrata uspoređivan s američkim Detroitom. U to doba zabilježeno je oko 1,2 milijuna stanovnika, no nakon naftne krize 1970-ih i 1980-ih, broj stanovnika je u konstantnom padu, te danas bilježi oko 850 tisuća stanovnika. U proteklih 20 godina Torino je doživio gradnju nove (sportske) infrastrukture zahvaljujući organizaciji Zimskih olimpijskih igara 2006. i želji nogometnog kluba Juventus za novim stadionom.

YouTube video

Geografska pozicija i klima

Kada gledamo panoramu Torina, prvo što se može primjetiti su Alpe koje okružuju grad. Geografski gledano, Torino se nalazi na sjeverozapadu Italije u regiji Pijemont (tal. Piemonte), . Sjeverno i zapadno od grada nalaze se Alpe, dok su na istoku brežuljci provincije Monferrato. Kroz grad prolaze četiri rijeke – Pad (tal. Po), te njezini pritoci Dora Riparia, Stura di LanzoSangone, a klima koja dominira gradom jest Cfa (umjereno topla i vlažna klima s vrućim ljetom; u Hrvatskoj tu klimu imaju priobalni dijelovi Istre, kvarnersko primorje s otocima i unutrašnjost Dalmacije).

Čokolada

Obronci Pijemonta dom je mnogih plantaža lješnjaka koji se koristi za proizvodnju brojnih proizvoda od čokolade. Najpoznatiji izvozni proizvod ovog kraja jest Nutella, koja se od 1946. do 1964. prodavala pod imenom Giandujot Supercrema. Popularni namaz kojeg obožavaju djeca izumio je Pietro Ferrero tijekom 1920-ih godina po uzoru na gianduju, još jednu poznatu pijemontsku slasticu baziranu na kakau i lješnjaku. Međutim, tadašnja Nutella nije bila lako razmaziva, a recept za današnju teksturu doradio je Pietrov sin Michele koji je zamijenio kakaov maslac s mješavinom biljnih ulja, ponajviše palminog, te smanjio udio kakaa.

YouTube video

Dan-danas u Italiji se proizvode čokoladice gianduiotto, koje ime duguju po Gianduji, karnevalskom i marionetskom liku koji parodira Pijemonce.

Derby della Mole

Nekadašnja sinagoga, a danas Nacionalni muzej filma, Mole Antonelliana jedan je od najpoznatijih simbola Torina, te je toliko popularan da je dala ime nogometnoj utakmici. Derby della Mole najstariji je gradski derbi u Italiji, čiji početak datira u 1907. godinu, kada je došlo do raspada u Juventusu, nakon čega je odmetnička grupa osnovala Torino. Ova utakmica, kako tvrdi pisac i filmski direktor Mario Soldati, ujedno predstavlja i dvije verzije Torina. Juventus, čiji vlasnik je obitelj Agnelli, ujedno i vlasnik Fiata, momčad je “gospode, začetnika industrije, Jezuita, konzervativaca i te buržujskih bogataša”, dok je Torino momčad “radničke klase, radnika koji su iz provincijskog dijela države došli u grad, te siromašne klase”.

Dosad je odigrano preko 250 izdanja, koje je većinom osvojio Juventus. Od hrvatskih nogometaša, u Juventusu su značajne uloge odigrali Igor Tudor Mario Mandžukić, dok je trenutni trener Torina Ivan Jurić.

YouTube video

Tollywood

Još prije nego je u Indiji postojao Bollywood, a u Nigeriji Nollywood, u Italiji je postojao Tollywood. Početak talijanske filmske industrije nastala je pod utjecajem obližnje Francuske i radovima braće Lumière, a prva prikazivanja u kinodvoranama zabilježena su već u ožujku 1896., te su talijanski redatelji počeli snimati svoje filmove. Glavnu ulogu u formiranju Torina kao centra talijanskog filma imala je produkcijska tvrtka Ambrosio Films, koja je radila na nezanemarivom broju talijanskih filmova do svog gašenja 1924. godine.

Čak ni otvaranje Cinecittà, gdje se održao Eurosong 1991., nije pokolebao status Torina kao sjedišta filmske scene. Već 1956. u dijelu nekadašnje kraljevske palače otvoren je Nacionalni muzej filma, koji je 2000. godine preseljen na današnju lokaciju (Mole Antonelliana), a 1982. osnovan je Torino Film Festival, namijenjen mladim redateljima. U današnje vrijeme Torino je jedan od glavnih kinematografskih i televizijskih centara u Italiji, gdje se snimaju i produciraju mnogi filmovi, televizijske serije i reklame.

YouTube video

Atrakcije za posjetiti u Torinu

 1. Egipatski muzej
 2. Mole Antonelliana (Nacionalni muzej filma)
 3. Allianz Stadio di Torino (stadion nogometnog kluba Juventus)
 4. Nacionalni muzej automobila
 5. Kraljevska palača i Kraljevski arsenal
 6. Trg svetog Karla
 7. Bazilika Superga
 8. srednjovjekovno selo i Parco del Valentino
 9. dvorac Valentino (dom nekadašnje kraljevske obitelji Savoja)
 10. Katedrala (posvećena svetom Ivanu Krstitelju) i Torinsko platno
 11. Palazzo Madama i Civilni muzej antičke umjetnosti
 12. Crkva svetog Lovre
 13. Samostan svete Marije Tješiteljice
 14. Reggia di Venaria Reale
 15. Muzej Risorgimenta
 16. Galerija Sabauda
 17. Galerija moderne umjetnosti
 18. Porta Palatina

YouTube video

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?