Udruženje novinara poziva makedonsku vladu na hitno rješavanje problema

Podijeli na Facebook Twitter

Makedonska nacionalna televizija godinama je gomilala dugove prema Europskoj radiodifuznoj uniji, a jučer je prema pisanju portala esctoday.com ova sapunica dobila svoj epilog privremenom blokadom sudjelovanja Makedonije na Eurosongu 2018. godine.

– Kao rezultat neplaćanja duga, makedonska televizija MRT trenutno nema pristup EBU-ovim članskim servisima, kao što su Eurovision News Sports News Exchanges, prava na emitiranje specifičnih sportskih događanja, pravne, tehničke i istraživačke ekspertize i lobističke servise. MRT također nema pravo sudjelovanja na Eurosongu 2018., no zbog trenutnog stanja stvari smiju nastupati na nadolazećem Dječjem Eurosongu – piše u EBU-ovom odgovoru esctoday-ju.

Sljedeća je godina, godina prepunih velikih događanja, kako onih sportskih, tako i društvenih. Već je jučer, odmah po sankcijama EBU-a programsko vijeće MRT-a na izvanrednoj sjednici usvojilo zaključak kojim traže pomoć Vlade, a danas je isto učinila i Udruga novinara Makedonije. Oni su pak pozvali Vladu da hitno, u najkraćem mogućem roku, osigura sredstva za podmirenje duga čija se visina kreće oko 500 000 eura.

Na taj način, prema ZNM-u, uklonit će se opasnost da će MRT biti odsječen iz Europske televizijske kuće, što predstavlja veliki korak natrag u procesu europskih integracija koji dodatno ruši sliku Makedonije. Trenutno, prema informacijama iz sjedišta EBU-a, MRT nema pristup sadržaju koji se emitira putem svojih usluga izjavio je ZNM. Reakcija EBU-a posljedica je dugotrajnog i neodgovornog upravljanja javne TV za koju bi ona trebala snositi svu odgovornost.

Hoće li Makedonija uspjeti riješiti sve probleme i osigurati ne samo sudjelovanje na Eurosongu, već i praćenje svih važnih događaja u sljedećoj godini, preostaje nam vidjeti.

Podsjetimo, ove godine je Makedoniju predstavljala Jana Burčeska, koja je ispala u drugom polufinalu.

Komentara 9

  1. hahaah…Fascinantna su mi ova “udruženja” koja rješavaju probleme kojekakvim prznim pričama. Najlakše je bit general nkom bitke pa svakomu pamet solit. 500 000E se ne skupi baš preko noći!

  2. Daj Bože da se ova situacija riješi. Dosta mi je više treću godinu zaredom gledati kako imamo te magične 43 zemlje i onda nešto iskrsne i netko odustane ._.

Odgovori