Ususret Dječjem Eurosongu 2016. (2)

Podijeli na Facebook Twitter

Danas je na redu nova grupa od šestero zemalja. U kratkoj povijesti DE-a, ova je grupa ostvarila čak pet pobjeda. O kome se radi? Pogledajte ispod.

Kliknite na naziv zemlje

Izvođač: Mariam Mamadashvili
Pjesma: Mzeo (მზეო)

Povijest na DE-u

Gruzijski put na DE-u započeo je još 2007. godine, a zahvaljujući dvjema pobjedama (2008. i 2011.) spada među uspješnijim zemljama. Od početka svog sudjelovanja, Gruzija je završavala u društvu deset najboljih zemalja, osim 2014. godine.

Predizbor i biografija izvođača

Iako je prvotno planirala održati nacionalni izbor, gruzijska televizija GPB se ipak zbog financija odlučila za interni izbor. Kao i uvijek, za predstavnikom na Dječjem Eurosongu posegnuli su u Bzikebistudio, koji im je preporučio Mariam Mamadashvili. Njezinu pjesmu Mzeo (მზეო) napisali su Giga Kukhianidze Maka Davitaia.

Desetogodišnja Mariam je počela pjevati sa samo četiri godine. Od 2015. godine živi u Sjedinjenim Državama, gdje pohađa Broadway Method Academy. Tijekom godina ostvarivala je brojne televizijske nastupe.

Photo of Mariam Mamadashvili
EBU

mikvarxar mzeo, gagviferade dgeo
ra lamazi xar mzeo, amodi anaTe.
anaTe mzeo, miyvarxar mzeo..

Moje mišljenje: Je li ovo trebalo biti u Pepeljugi ili Uspavanoj ljepotici? Ili je to planirano za Damu i skitnicu? Dosadno i nezanimljivo, a sve više od Bottom5 je previše.

ljutko

Gruzija DE 2016.

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Izvođač: Zena Donnelly
Pjesma: Bríce ar Bhríce

Povijest na DE-u

Inače sedmerostruka eurovizijska pobjednica, no u zadnje vrijeme s prelošim rezultatima, Irska je prošle godine odlučila debirati na Dječjem Eurosongu. Za razliku od velikog Eurosonga, za koji je zadužena RTÉ, za mali je Eurosong zadužena televizija TG4, koja svoj program emitira na irskom jeziku. Prva predstavnica bila je Aimee Banks, koja je natjecanje u Sofiji završila tek na 12. mjestu.

Predizbor i biografija izvođača

I za ovu se godinu TG4 odlučila na organizaciju predizbora nazvanog Junior Eurovision Éire i to po istom procesu kao i lani. Nakon pet tjedana pobjedu je odnijela Zena Donnelly s pjesmom Bríce ar Bhríce. Inače, Zena je autorica glazbe i stihova svoje DE-pjesme.

Četrnaestogodišnju Zenu je irska javnost upoznala 2010. godine, kada je izvela impromptu koncert zajedno s pokojnom Whitney Houston na njezinom koncertu u Dublinu (jedan od posljednjih u Whitneynoj karijeri). Imala je samo sedam godina kada je napravila jedan plakat s natpisom “Volim te Whitney, mogu li pjevati s tobom?”. Kad je vidjela natpis, legendarna ju je pjevačica pozvala na scenu i pjevala s njom The Greatest Love of All.

Kasnije je pobijedila na RTÉ-ovom natjecanju za razne talente Show Off or Get Off, što ju je dovelo i do glavne uloge u mjuziklu o Annie. Nedavno je pobijedila i na The Soloist, natjecanju namijenjenom svima između 12 i 31 godina. Prošle godine pokušala je predstavljati Irsku na Dječjem Eurosongu, no tada je Aimee Banks bila bolja. Inače, Zena je veliki fan galskog nogometa, filmova, mode (sama je kreirala haljinu za JEÉ 2016.), klizanje na ledu i plivanje.

Photo of Zena Donnelly
EBU

Tóg balla caisleán
Bríce ar bríce, déanfaimid é le chéile
Táim ag seas go hard
Mé féin is tú féin, lámh i lámh go deo 

Moje mišljenje: Irski jezik je jako zanimljiv jezik i dobro ukalupljen. No, kako bi rekao Ivan Pažanin u 3, 2, 1 – Kuhaj!, ovdje je dosta toga nedorečeno. Mislim da Zena neće postići ništa bolji rezultat od Aimee prošle godine.

neutralko

Irska DE 2016

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Izvođač: Fiamma Boccia
Pjesma: Cara Mamma – Dear Mom

Povijest na DE-u

Upravo na Dječjem Eurosongu 2014. organiziranom na Malti, talijanska televizija RAI je debitirala na ovom natjecanju. Njihov prvi predstavnik Vincenzo Cantiello se pobrinuo da Italija postane najuspješniji debitant još od hrvatskog predstavnika Dina Jelusića, pobijedivši u bivšem brodogradilištu u Marsi. No, njihove prošlogodišnje predstavnice, sestre blizanke Chiara i Martina Scarpari su završile druge odozada (tj. 16.).

Predizbor i biografija izvođača

Za razliku od prošle godine, RAI je odlučila da se ove godine vrati na interni izbor izvođača i pjesme. No ovog puta nisu odlučili tražiti svog predstavnika među natjecateljima Ti lascio una canzone, već u drugom natjecanju za djecu Zecchino d’Oro. Na taj su način našli Fiammu Boccia, koja će u Valletti otpjevati pjesmu Cara Mama, koju je napisala zajedno s Marcom Iardellom, Francescom Spadonijem i Alessandrom Ghironijem.

Dvanaestogodišnja Fiamma je rodom iz Firence, gdje živi s roditeljima, dvije godine starijom sestrom Emilijom i dvije mačke. U dobi od četiri godine počela je pjevati i svirati klavir, a kasnije se priključila Piccolo Coro Melograno di Firenze (Firentinski mali mješoviti zbor). Godine 2013. sudjelovala je na jednom od najstarijih talijanskih festivala za djecu Zecchino d’Oro s pjesmom Ninnaneve. U svoje slobodno vrijeme voli čitati i baviti se plesom.

Photo of Fiamma Boccia
EBU

Qui la vita parla di te
Di quello che mi hai insegnato
Di un tempo che è già cambiato
Sei la forza dentro di me
La donna che mi ha aspettato
E che mi assomiglia un po’

Moje mišljenje: Zoë, pazi se, imaš konkurenciju u sladunjavosti! Inače, ima nešto što u osobi probudi sladunjavost u toj mjeri da potrči mami i sjedne joj u krilo. Valjda zato će i dobiti smješka od mene. Kod žirija će sigurno skupiti bodove.

smjesko

Italija DE 2016.

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Izvođač: Shir i Tim
Pjesma: Follow My Heart

Povijest na DE-u

Izrael se dosad samo jednom pojavio na DE-u i to 2012. godine. Grupa zvala Kids.il nije se najbolje proslavila u Amsterdamu, osvojivši te osmo mjesto.

Predizbor i biografija izvođača

Pomao iznenađujuće, izraelska televizija IBA se odlučila vratiti na ovo natjecanje, na kojem je nastupala samo jednom. Za svoje povratničko izdanje odlučili su izabrati dvoje djece koje se spojiti u jedan duet Shire Tima, a pjesmu su im napisali Noam Horev (autor stihova pjesme Milim) i Dor Daniel.

Shira ima 13 godina i pohađa školu u Galileji, a prije godinu dana nastupala je u natjecanju za djecu Music School, gdje je radila s brojim izraelskim glazbenim profesionalcima. Do Dječjeg Eurosonga već je stvorila određenu reputaciju, pa je tako nedavno posudila glas u izraelskoj verziji crtića Potraga za Dory. Uz pjevanjem, bavi se i sviranjem saksofona.

Tim ili Timoti je Shirin vršnjak i dolazi iz grada Bat Yam (blizu Tel Aviva). Uz hebrejski i francuski, aktivno priča engleski i ruski, a upravo mu je ruski pomogao da dođe do “slijepih audicija” ruskog izdanja The Voice Kids, a kasnije i do ukrajinske verzije. Također, sudjelovao je na brojnim festivalima po Rusiji, Bjelorusiji, Italiji, Francuskoj, Češkoj i Italiji. Osim pjevanjem, glumio je u mjuziklu Billy Elliot, te se bavi nogometom, plivanjem i penjanjem po zidovima, i voli ići na obiteljska putovanja.

Photo of Shir & Tim
EBU

I know I’ve gotta follow my heart
I know the way it feels when it’s right
Le’at le’at nilmad kim’at mikol echad
Eich le’hamshich lalechet
Gam im haderech aruka

Moje mišljenje: Uh, opet sladunjav tekst. U svakom slučaju, pjesma je puno bolja nego ona koja ih je predstavljala 2012., no kao i kod Irske, fali šuga. Stječem dojam da su vidjeli da sudjeluju pa hop – našli prve producente i prvi tekst, samo da ne plate kaznu. Inače, malo je melodija podsjeća na slavnu pjesmu grupe Roxette Listen to Your Heart, a njih dvoje kao Chanée i N’evergreena s Eurosonga 2010.

neutralko

Izrael DE 2016.

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Izvođač: Christina Margin
Pjesma: Parachute

Povijest na DE-u

Malteška povijest na Dječjem Eurosongu se može podijeliti u dva razdoblja. Prvo razdoblje traje od 2003. (prvi DE) do 2010., koji je rezultati manje uspješan, s četvrtim mjestom (2008.) kao najvećim dometom. Zbog lošeg plasmana, Maltežani se povlače s DE-a na dvije godine, a 2013. počinje drugo, rezultati veoma uspješno razdoblje. Naime, od povratka su Maltežani ostvarili dvije pobjede (2013. i 2015.) i jedno četvrto mjesto (2014.), čime postaju jedna od najuspješnijih zemalja na DE-u.

Predizbor i biografija izvođača

Zahvaljujući pobjedi Destiny Chukunyere (i to s rekordnih 185 bodova), Malta je drugi put u tri godine dobila priliku organizirati Dječji Eurosong. Metoda odabira ovogodišnjeg predstavnika bila je ista kao i lani – djeca su pjevala obrade poznatijih pjesama u Malta Junior Eurovision Song Contest 2016, nakon čega bi bio izabran pobjednik. Glasovima žirija (75%) i publike (25%), pobjedu je odnijela Christina Margin, koja je nakon nekoliko mjeseci dobila pjesmu Parachute, čiji je tekst napisala zajedno s Mattom “Muxuom” Mercierom, dok je za glazbu odgovoran Florent Boshnjaku (skladatelj albanske pjesme na Eurosongu 2012. Suus).

Trinaestogodišnja Christina je počela s vokalnom tehnikom pod vodstvom svoje majke. Prvi doticaj s javnosti je bio kada je 2012. godine otpjevala obradu pjesme Suus (Albanija 2012.), što je primjetio Florent Boshnjaku, koji joj je obećao napisati pjesmu ukoliko bude išla na (Dječji) Eurosong. Može otpjevati pjesme na čak deset jezika (engleski, malteški, albanski, srpski, francuski, talijanski, makedonski, ukrajinski, španjolski i bugarski) i ima impresivan vokalni rang. Također, ove je godine polagala osmi stupanj na prestižnom londonskom koledžu Trinity, postavši najmlađa osoba ikad koji je položila taj stupanj.

Prošle godine natjecala se na malteškom izboru za Dječji Eurosong 2015., no tada je osvojila drugo mjesto.

Photo of Christina Magrin
EBU

When times seem to get hard
I’ll never let you down
I’ll be your parachute
Yeah, I’ll take care of you
Until you reach the ground
Till you are safe and sound
I’ll be your parachute
Yeah, I’ll be there for you

Moje mišljenje: OK, je li zbilja potrebno silno vrištanje da je se čuje od Malte pa do Moskve bez silnih pomagala? Još je gore na probama. Pjesmu sam jedva primijetila koliko je zanimljiva.

ljutko

Malta DE 2016.

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Izvođač: Martija Stanojković
Pjesma: Love Will Lead Our Way (Ljubovta ne vodi)

Povijest na DE-u

Makedonija je jedna od zemalja koje su sudjelovale na prvom izdanju Dječjeg Eurosonga, no start i nije im bio nešto sjajan jer su Marija i Viktorija uspjele skupiti samo 19 bodova (12. mjesto). Uslijedit će još šarolikih rezultata, da bi 2007. godine Rosica i Dimitar s pjesmom Ding Ding Dong osvojili peto mjesto, što do danas predstavljala najbolji makedonski rezultat na ovom natjecanju. Isti uspjeh ostvarit će Bobi Andonov godinu poslije, da bi od tada pa na ovamo makedonski predstavnici osvajali samo 12. mjesta. Nije ih bilo na Dječjem Eurosongu 2012. i 2014., a 2015. su se vratili i osvojili posljednje, 17. mjesto.

Predizbor i biografija izvođača

Iako su osvojili posljednje mjesto u Sofiji, makedonska televizija MKTV je odlučila ostati na Dječjem Eurosongu. Nedugo poslije održavanja velikog Eurosonga, Makedonci su objavili da je Martija Stanojković njihova interno izabrana predstavnica. U listopadu objavljena je pjesma Love Will Lead Our Way, no ni to nije prošlo bez problema s obzirom da je makedonski ZAMP zabranio emitiranje glazbe svojih članova na MKTV-u jer je makedonska Vlada dala dopusnicu za rad njihovoj konkurenciji SOKOL. Na kraju su svi problemi riješeni tako da je makedonsko Ministarstvo kulture suspendiralo odluku ZAMP-a, te će Makedonci moći slušati pjesmu svoje predstavnice u Valletti.

No tko je Martija? Ona je rođena 7. travnja 2004. u Skoplju, a s četiri godine je počela plesati u plesnom klubu Ultra. Bila je članica tog kluba sedam godina, točnije sve dok se nije prijavila za drugu sezonu natjecanja Pinkove zvezdice. Nakon nekoliko mjeseci natjecanja, Martija je glasovima publike osvojila drugo mjesto, a njezine izvedbe nisu prošle nezapaženo ni u rodnoj Makedoniji, čija ju je televizija izabrala za predstavljanje na DE-u. Inače, Martija je svoju pjesmu za Vallettu napisala u suradnji s Aleksandrom Masevskim, koji je producirao i aranžirao makedonsku pjesmu s Eurosonga 2004., Time pokojnog Toše Proeskog.

Photo of Martija Stanojković
EBU

Love will lead our way ooooo
Play around and pray ooooo
Veruvaj i odi ooooo
Ljubovta ne vodi

Moje mišljenje: Predivan i neobično zreli glas za dvanaestogodišnjakinju, veoma moderna pjesma… Kad malo bolje razmislim, Makedonija napokon ima šansu da pobijedi na nekom eurovizijskom natjecanju! Držimo fige da sve bude u redu u nedjelju!

smjesko

Makedonija DE 2016.

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Komentara 2

Odgovori