Ususret Dječjem Eurosongu 2016. (3)

Podijeli na Facebook Twitter

Sutra se održava 14. po redu Dječji Eurosong. U protekla dva dana obradili smo 12 zemalja, a sad je red na posljednjih pet. Doznajte nešto više o malim izvođačima iz tih zemalja, a mi se tipkamo do neke druge prilike.

Kliknite na naziv zemlje

Izvođač: Kisses
Pjesma: Kisses and Dancin

Povijest na DE-u

Uz Bjelorusiju, Nizozemska je jedina zemlja koja je nastupala na svakom izdanju Dječjeg Eurosonga do sada. U dosadašnjih 13 nastupa, Nizozemci mogu se pohvaliti sa samo dva uspješna. Najuspešniji je onaj koji su postigli 2009. godine, kada je Ralf Mackenbach s pjesmom Click Clack uspio skupiti 121 bod, što mu je bilo dovoljno da kraj večeri dočeka na samom vrhu. Nešto manje uspješan nastup dogodio se 2011. kada je, tada trinaestogodišnja, Rachel osvojila drugo mjesto. Ostali nizozemski pokušaji su natjecanje završavali između sedmog i 15. mjesta.

Predizbor i biografija izvođača

Uvidjevši da nema nekih bajnih rezultata od odabira s nacionalnih izbora, nizozemska televizija AVROTROS je odlučila napraviti tzv. supergrupu, sastavljenu od djece koja se pokažu najboljom na audiciji (nešto slično Gruzija radi godinama). Na toj su audiciji tri djevojke – Kymora, Stefania Sterre imale najveći broj bodova i od njih je AVROTROS oformio grupu specijalno za DE 2016. Nakon par mjeseci, grupa je dobila ime Kisses, a Joost Griffioen, Stas Swaczyna i Hansen Tomas su im napisali pjesmu Kisses and Dancin.

Dvanaestogodišnja Kymora je odrasla u obitelji u kojoj su se govorili nizozemski i njemački (zbog majke koja je Njemica). Osim pjevanjem i plesanjem, voli svirati klavir i gitaru, a san joj je nastupati na koncertu s njezinim idolom Beyoncé ili da postane poznate pjevačica, glumica, plesačica ili sve navedeno. Kako bi to ostvarila, pohađa posebnu srednju školu u Amsterdamu u kojoj ima satove namijenjene razvoju umjetnikih sposobnosti.

Godinu starija Stefania je također iz obitelji u kojoj su se govorila dva jezika – nizozemski i grčki (roditelji su se u Nizozemsku doselili iz Grčke). Prije audicije za DE 2016., natjecala se u nizozemskom The Voice Kids i pjeva u slavnom nizozemskom dječjem zboru zajedno sa Sterre. S tim zborom je u više navrata nastupala pred nizozemskom kraljevskom obitelji. Njezini glazbeni uzori su Justin Bieber Ariana Grande, a kao svoju omiljenu hranu ističe – hobotnicu.

Stefanijina vršnjakinja Sterre već ima bogato televizijsko iskustvo (pjevala je i glumila u reklamama). Uz zbor, članica je JEANS TeenZ, skupine talentiranih tinejdžera koja nastupa u kazalištima. Vikendima odlazi u Amsterdam na usavršavanje glazbenih i plesnih sposobnosti, a još nije sigurna čime bi se bavila kad odraste. U slobodno vrijeme voli čitati, fotografirati, svirati gitaru, družiti se s prijateljima i vlogirati (snimanje videobloga).

Photo of Kisses
EBU

Oh oh oh oh kisses en dancin
Kisses en dancin
Oh oh oh oh kisses en dancin
Kisses en dancin
Kom op kom op dance hé
Kom op kom op move your body
Kom op kom dance hé
Kisses!

Moje mišljenje: Pjesma počne dobro, no onda dođe refren koji sruši ikakav pozitivni dojam od pjesme. Za pjesmu koja se radila nekoliko mjeseci trebalo je ipak više mašte od “wooooooooo kisses and dancin, kisses and dancing”.

neutralko

Nizozemska DE 2016.

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Izvođač: Olivia Wieczorek
Pjesma: Nije zapomnij

Povijest na DE-u

Poljska je nastupila na prva dva izdanja Dječjeg Eurosonga (2003. i 2004.). Nažalost, zbog sveukupno osvojenih šest bodova, Poljaci se odlučuju povući s ovog natjecanja, unatoč potpisanom trogodišnjem ugovoru s EBU-om o nastupu na DE-u.

Predizbor i biografija izvođača

Vjerojatno ohrabreni visokim plasmanom Michała Szpaka na Eurosongu 2016. u Stockholmu, kao i politika nove vodeće garniture na poljskoj televiziji TVP (“međunarodna natjecanja su super za promociju, moramo biti tamo!”), Poljaci su se nakon dugih 11 izdanja odlučili vratiti na Dječji Eurosong. Predstavnicu su odlučili izabrati preko nacionalnog izbora, a publika i žiri su se složili da je najbolju izvedbu večeri dala Olivia Wieczorek. Njezina pjesma zove se Nie zapomnij, a napisali su je Dominik Grabowski Piotr Rubik.

Olivia (ili Oliwia, kako se njezino ime pravilno piše u poljskom jeziku) je rođena 28. listopada 2002. i počela je pjevati kad je imala pet godina na nekom predbožićnom lokalnom natjecanju. Pobijedivši na tom natjecanju, kao i na brojnim drugim, shvatila je da je pjevanje njezin poziv i da se želi time bavit u životu, u čemu joj podršku daju njezina obitelj. Poljska javnost ju je upoznala kada je pobijedila u TVN-ovom šouu Mali Giganci, a nakon šoua upoznala je skladatelja Piotra Rubika, koji ju je pozvao da pjeva na turneji s njegovim simfonijskim orkestrom i zborom diljem Poljske. U srpnju ove godine nastupala je pred 100 tisuća ljudi na Svjetskom danu mladih u Krakovu, a prije nego što je otputovala na Maltu, s Rubikom je bila na turneji od deset koncerata u SAD-u i Kanadi. Svoju eurovizijsku pjesmu Olivia je posvetila majci, a kaže da je poruka pjesme “ostati čovjek”.

Photo of Olivia Wieczorek
EBU

Nie zapomnij jak być blisko
Ramie w ramie pod koroną drzew
Nie zapomnij po co to wszystko
Gdy osacza nas zgiełk

W każdym z nas jest moc
Grajmy ten sam dźwięk
Mimo burz i łez
Byle razem

Moje mišljenje: Bez sumnje, Poljska se vratila i to s velikom mogućnošću za pobjedu! Zreo glas (pogotovo za jednu četrnaestogodišnjakinju), pjesma taman rađena za nju… Jednostavno, sve ispod TOP3 je podcjenjivanje pjesme.

smjesko

Poljska DE 2016.

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Izvođač: The Water of Life Project
Pjesma: Water of Life

Povijest na DE-u

Rusi su se DE-u pridružili u Hasseltu 2005. godine, kada su osvojili deveto mjesto, koji im je do danas najslabiji ruski plasman na DE-u. Već iduće godine sestre blizanke Tolmačeve osvojile su Europu te Rusiji donijele prvu pobjedu, a još su se dvaput približili (2009. i 2010.). Prošle godine predstavljao ih je Mikhail Smirnov, koji je osim osmog mjesta za Rusiju, osvojio i srce jedne svoje konkurentice. 🙂

Za razliku od velikog Eurosonga, gdje se izmijenjuju dvije televizije RTR Channel One, za DE je zadužena isključivo RTR.

Predizbor i biografija izvođača

RTR je odlučila ostati pri nacionalnom izboru, ovog puta sa 16 kandidata. Poprilično uvjerljivu pobjedu odnijela je Sofija Fisenko s pjesmom Živaja voda autorice Rite Dakote. Nakon nekoliko tjedana objavljena je verzija za Vallettu Water of Life, a Sofiji su iz javnosti nepoznatih razloga pridodane još tri djevojke – Saša Abramejtseva, te sestre Kristina i Madona Abramova. Tako će njih četiri tvoriti grupu The Water of Life Project, a cilj im je predstavljanje ruske tradicije i etničkih motiva. S druge strane, fraza “voda života” je metafora za dječji glas, koji je pun svjetla i čiste ljubavi za svijet. Time djevojke žele pokazati što se događa s dušom tinejdžera kad odraste.

Sofija je rođena u Novomoskovsku, a odmalena je počela sa satovima plesa (iako je još tada više preferirala pjevanje od plesa). Sa šest godina krenula je u glazbenu školu (koju je završila prošle godine), a sa šest godina se odlučila specijalizirati za flautu. Godine 2013. prvi je put sudjelovala na ruskom izboru za Dječji Eurosong, gdje je završila na trećem mjestu. Nakon završetka glazbene škole, krenula je na Popular Music Academy pod vodstvom Igora Krutoja, gdje sudjeluje na raznim događanjima i concertima. San joj je da postane uspješna u svojoj budućoj karijeri, bilo da se radi o vođenju neke humanitarne udruge ili o postanku profesionalne novinarke.

S druge strane, nema previše podataka o ostalim članicama. Saša ima 13 godina i već je sudjelovala na nekim pjevačkim natjecanjima, a 11-godišnja Madona i 13-godišnja Kristina su počele s glazbenim usavršavanjem u dobi od pet godina.

EBU

Ya zdes a ya ostaus navsegda da da da
Nononono ti moya visota
Ya est”
Ny posmotri na menya yay a ya
Zhivaya voda

Moje mišljenje: Da budem iskrena, ovo mi je najdraža ruska (dječje)eurovizijska pjesma još od Mamo s Eurosonga 2009. Jednostavno ima tu neku čaroliju zbog koje ju volim slušati iznova i iznova!

smjesko

Rusija DE 2016.

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Izvođač: Dunja Jeličić
Pjesma: U La La La

Povijest na DE-u

Srbija se, kao samostalna država, na Dječjem Eurosongu pojavljuje 2006. godine kada ih u Bukureštu predstavlja grupa Neustrašivi učitelji stranih jezika, koji s pjesmom Učimo strane jezike osvajaju odlično peto mjesto. Već sljedeće godine će Nevena Božović (kasnije članica skupine Moje 3, predstavnice Srbije na Eurosongu 2013.) sa skladbom Piši mi osvojiti srca publike i žirija i postaviti do sada najveći uspjeh Srbije na ovom natjecanju, treće mjesto. U godinama koje su slijedile dva nastupa će kraj večeri dočekati iza desetog mjesta, da bi 2010. godine Sonja Škorić ponovila Nevenin uspjeh i osvojila još jedno treće mjesto za Srbiju. Uslijedit će trogodišnja pauza od Dječjeg Eurosonga i povratak 2014., a Pinkova zv(j)ezdica Lena Stamenković je u Sofiji prošle godine osvojila sedmo mjesto.

Predizbor i biografija izvođača

Srpska televizija RTS se podosta kasno javila o nastupu na Dječjem Eurosongu (zapravo, izašao je popis televizija koje sudjeluju i na njemu se našla RTS). Već drugi dan nakon objave tog popisa objavljeno je da će Srbiju u Valletti predstavljati pjesma U La La La, čiju je glazbu napisao Vladimir Graić (sjećate se Molitva Beauty Never Lies?), a za tekst su odgovorne Leontina Vukomanović Dunja Jeličić, koja će i otpjevati ovu pjesmu na Malti.

Dunja je rođena 11. studenog 2003. u Beogradu, a odmalena je pokazivala interes za glazbu. Već sa šest godina upisana je u poznati dječji zbor Čarolija, čiji je povremeni solist. Također, bila je natjecateljica u Prvom srpskom talentu, no srpskoj javnosti je ipak poznatija kao polufinalistica prve sezone Pinkovih zvezdica. Osim što se natječe u raznim natjecanjima, Dunja pohađa sedmi razred osnovne škole, te ide u glazbenu školu, smjer klavir. Kao svoje idole ističe Beyoncé Arianu Grande, a voli crtati i plivati. Trenutno ima glavnu ulogu u mjuziklu baziranom na životu Nikole Tesle.

Photo of Dunja Jeličić
EBU

Hajde sada svi u glas
U la la la la la
Zajedno
U la la la la la
Oko celog sveta
U la la la la la
Mi isti smo
Crni i žuti, beli
Ko lud je da nas deli

Moje mišljenje: Onako… nit’ smrdi nit’ miriši. Niti mi je tako loša da ju svrstavam u kategoriju Australije, niti mi je tako super da poželim dignuti stražnjicu s kauča i plesati. Također, aranžman pjesme je stao u prošlom desetljeću.

neutralko

Srbija DE 2016.

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Izvođač: Sofija Rol
Pjesma: Planet Craves for Love

Povijest na DE-u

Kao i Srbija, Ukrajina je započela svoju povijest sudjelovanja na Dječjem Eurosongu u Bukureštu 2006., samo što za razliku od naših susjeda Ukrajinci nikad nisu odustajali od natjecanja. U svojih deset nastupa do sada, uspjeli su zabilježiti jednu pobjedu (2012.), dva druga mjesta (2008. i 2013.) te jedno peto mjesto (2009.). Ono što je zanimljivo jest da iako imaju samo jednu pobjedu, glavni ukrajinski grad Kijev već je dva puta do sada ugostio ovu glazbenu manifestaciju (2009. i 2013. godine). Prošlogodišnjoj predstavnici Anni Trinchev ni izlaženje iz velikog cvijeta nije pomoglo da se makne dalje od 11. mjesta.

Predizbor i biografija izvođača

I ove godine je NTU održala nacionalni izbor u svrhu odabira predstavnika za DE. U rujnu se dvanaest natjecatelja nadmetalo za pobjedu, a najboljom se pokazala Sofia Rol s pjesmom Planet Craves For Love. Glazbu za pjesmu je napisao Ruslan Kvinta, a tekst Sofia, Vitalij Kurovskij, Sandra Bjurman i Jevgenij Matjušenko.

Sofija je rođena 13. kolovoza 2002. u Kijevu, a s četiri godine napravila je prve glazbene korake kada se upisala u pjevačko-plesni ansambl Zerniatko. Godine 2008. objavila je svoj prvi album Sofia Rol – for the Children of Ukraine, s pjesmama autorice Irine Kiriline. Godinu poslije objavljena je karaoke verzija koja je puštena u međunarodnu prodaju, čime je Sofija stekla popularnost među ukrajinskom dijasporom. Iako mlada, Sofija već ima bogato iskustvo nastupanja po međunarodnim natjecanjima, a u svojoj biografiji ima predstavljanje Ukrajine na Junior Sanremo Music Festival 2015. U slobodno vrijeme uživa u plivanju, plesanju, satovima glume i provodu vremena s obitelji i prijateljima. Osobito voli provesti vjerske praznike u karpatskom području Ukrajine otkud vuče porijeklo, zbog čega je ponosna na svoje kulturno nasljeđe. Inače, omiljeni školski predmet joj je ukrajinski jezik i književnost.

Photo of Sofia Rol
EBU

Koly dusha blukaye pomizh zirok
Koly do nebokrayu nam til’ky krok
Ya vse, shcho v mene ye, viddam za mriyu, i znov

I budu ya litaty v kozhnomu sni
I nizhnist’ vidchuvaty v teplomu dni
I my povirymo, shcho v sviti ye lyubov

Moje mišljenje: Dosadno, generičko i nezanimljivo. I molim da se Ukrajini zabrani pjesme o miru u svijetu.

ljutko

Ukrajina DE 2016.

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Imala sam sasvim drugi zaključak, no zbog jedne greške u Googleu Chromeu, sve što sam pisala o Nizozemskom, Poljskoj, Rusiji, Srbiji i Ukrajini je nestalo. Pa tako i moj prvotni zaključak. I dok je lakše sjetiti se što je sve pisano o određenoj zemlji ili pjesmi, teško je sjetiti se tog zaključka.

Prije samog preslušavanja poslušala sam samo četiri pjesme u cjelini (Australija, Makedonija, Poljska i Srbija). Sada sam u dva dana poslušala kompletno sve pjesme. U principu, pjesme nisu tako loše, ako izuzmemo neke (kof, kof), a neke zemlje ovdje čak imaju bolje pjesme nego što su imali na velikom Eurosongu.

Tko bi mogao pobijediti? Sasvim je teško predvidjeti tko bi mogao odnijeti konačnu pobjedu. Gledajući sve nedavne promjene, one bi trebale ići na ruku Australiji, koja se nije iskazala s pjesmom.

Moji favoriti? Da se mene pita, pobjedničku pjesmu bismo trebali tražiti između MakedonijePoljske i Rusije. Martija, Olivia te Sofija&co. imaju sve potrebno što ih može dovesti do pobjede. Dakako, ne bismo trebali isključiti ni Cipranina Georgea, koji je pripremio dosta jak nastup, a na ruku bi mu mogli ići i to što je među rijetkim dečkima ove godine. Također, u pritajene favorite pribrojila bih i Talijanku Fiammu, koja će vjerojatno igrati na emocije ljudi koji vole svoju mamu.

Sve u svemu, čeka nas jedno zanimljivo nedjeljno popodne. Do idućeg specijala (gdje bi mi se trebao pridružiti Bojan), srdačan pozdrav!

Komentara 7

 1. Prvo pohvale Luni koja je propratila dečiji esc na dosada najadekvatniji način na ovom sajtu.

  Nisam pobornik postojanja dečijeg esca, genertalno, ali kad već to sve postoji i neko ulaže trud, znanje, umeće , pare itd… red je da se nešto prokomentariše …

  Pa evo ukratko :

  Večeras sam poslušao ponuđene pesme . Nepremostiva je razlika između nazovimo to po difoltu ” dečiji ” pesama i onih koji po svemu naginju kategoriji ” senior esc”.. To bi trebalo ipak nekako razdvojiti ..nije isto kad peva dete mlađe od 10 godina i ono koje ima 12 ili skoro 15 godinaica …
  Promenjen je način glasanja..nema televotinga…znači mogućnosti za nameštanje glasova beskonačne.. to je jako loš potez.. užas.

  Pesme :

  Po mom shvatanju, definiciju “dečije ” pesma a da ima jednu dozu smislenosti i ozbiljnosti , no iznad svega da u svojoj biti , po karakteru kao i samoj izvedbi ostane DEČIJA , daju nam dve ovogodišnje pesme : Rusija i Albanija .
  Makedonija ima sjajnu pesmu , do sada najbolju .Sve je tu dobro , naam se da će osmisliti i dobar nastup. Klinca iz Belorusije i Kipra predpostavljam da će izvući jako dobri nastupi , osećaj za pozornicu , dobra komunikacija sa publikom. Obojica imaju vrlo atraktivne ali sasvim prosečne pesmice, posebno Kipranin. Srbija , najlepršavija pesma ovog esca, dovoljno dečija , dovoljno zanimljiva a opet i ozbiljna. Nadam se dobro osmišljenom nastupu . Poljakinja , vrlo intersantna. Gruzijka odlična , filmski bajkovita , prava dečija a opet posebna i izdvaja se po svemu od drugih . Malo na momente suviše visoka u gornjim lagama, ali dete je to i to u nižoj kategoriji ..to je ta razlika o kojoj govrim. Ja bi ipak zabranio deci iznad 11 da nastupaju na escu … Irska, Australija i Italija , simpatično. Ništa više od toga.
  Sve ostale pesme se ne izdvajaju na neki poseban način ili su prosečne ili nedorečene ili bezveze potpuno.

  Stoga ja glsam ovako ( nezavisno od skora kako bi moglo biti) :

  1 mesto dele : RUS i ALB ( obe pesme zaslužuju da budu u top 5)

  2 mesto : Makedonija , stim da bi mi odgovaralo i da pobedi , takođe !

  3 mesto: Srbija ( u svakom slučaju trebala bi da bude u prvih 5 do 7)

  4 mesto : Belorusija ( može da bude i prvi ..ko zna)

  5 mesto : Gruzija

  6 mesto : Kipar

  7 mesto : Poljska

  8 mesto : Irska

  9. mesto : Australija

  10 mesto : Italija

Odgovori