Ususret Dječjem Eurosongu 2017. (2)

Podijeli na Facebook Twitter

Vrijeme je i za drugi dio našeg projekta! Ovog puta imamo četiri zemlje koje su ostvarile sveukupno četiri pobjede na Dječjem Eurosongu, a o kojim zemljama se radi, saznajte u nastavku.

Upozoravamo na spoilere s obzirom na to da je finale irskog izbora tek večeras, a ovdje smo predstavili i Irsku.


 CIPAR

Izvođač: Nicole Nicolau
PjesmaI Wanna Be A Star

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup: 2003.
Najbolji plasman: 8. mjesto (2004., 2006.)
Najlošiji plasman: 16. mjesto (2016.)
Prošlogodišnji predstavnik: George Michaelides – Dance Floor (16. mjesto, 27 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Kod Ciprana predizbor nije dugo trajao. Na isti kad kad su objavili ime skladatelja koji će im napisati pjesmu za Eurosong 2018., RIK je objavio kako će u Tbilisi otputovati Nicole Nicolau s pjesmom I Wanna Be A Star, koju je za nju napisao trostruki ciparski predstavnik Constantinos Christoforou i to za Dječji Eurosong 2016. Jednostavno, Ciprani su prošle godine primili sedam pjesama, jednu su poslali prošle godine, a jednu (koja je dosad bila neobjavljena) ove. Inače, poruka pjesme mladim ljudima jest da vjeruju u sebe kako bi ostvarili snove i “bili zvijezde” uz podršku obitelji i prijatelja.

Nicole je rođena 23. lipnja 2004. u Limassolu. Posljednje četiri godine odlazi na satove pjevanja kod Aliki Chrysochou, a posljednje dvije godine pohađa satove klavira. Umjetnički je jako nadarena, što pokazuje i činjenica da od svoje četvrte godine crta slike na platnu. Velika je ljubiteljica životinja (ima mačku, dva psa, hrčka i zeca) i sporta, tečno priča grčki, engleski i ruski, te je počela učiti francuski jezik. Ponosi se time što će predstavljati Cipar na Dječjem Eurosongu, a kao inspiraciju ističe svoje prijatelje, obitelj, svakodnevni život i aktivnosti.

junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

Bartol: Izgleda da ću se dobrano načekati da mi ciparska pjesma na DE bude izvan bottom 3. Nešto me izuzetno živcira u ovoj pjesmi, a Nicoleina „energija“ mi ne pomaže u tome da promijenim svoje mišljenje o ovoj pjesmi. Sve je poboljšanje od prošlogodišnjeg predstavnika Cipra, ali ovo nije dovoljno ni za 13. mjesto.

Luna: Ovo je tako jeftino da čak i one tri pjesme s ovogodišnjeg grčkog izbora za Eurosong zvuči bogato isproducirano. I nerado kritiziram, ali zar nije poanta produkcije pjesme da se ispeglaju određene nepravilnosti? Jer se ovdje mogu čuti sve nepravilnosti u Nicoleinom glasu.

Cipar DE 2017.

 • Užasna je (1) (28%)
 • Ne sviđa mi se (2) (30%)
 • Ok je (3) (23%)
 • Dobra je (4) (9%)
 • Jako mi se sviđa (5) (9%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

 GRUZIJA

Izvođač: Grigol Kipshidze
PjesmaVoice of the Heart

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup2007.
Najbolji plasman: pobjeda (2008., 2011., 2016.)
Najlošiji plasman: 14. mjesto (2014.)
Prošlogodišnji predstavnik: Mariam Mamadashvili – Mzeo (1. mjesto, 239 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Iako im je Mariam Mamadashvili donijela čak treću pobjedu na Dječjem Eurosongu, Gruzija se tek ove godine prvi put odvažila na organizaciju istog. S obzirom da većina financija ove godine ide za organizaciju Dječjeg Eurosonga 2017., gruzijska televizija GPB opet se odlučila na interni izbor, no bez brige – najavili su oni veliki izbor za Dječji Eurosong 2018. Inače, GPB je interno izabrao Grigola Kipshidzea za svog predstavnika, a Temo Sajaia Giga Kukhianidze su mu napisali pjesmu Voice of the Heart.

Grigol je rođen 2005. godine u Tbilisiju i trenutno ide u sedmi razred osnovne škole. Još otprije završio je glazbenu školu (smjer klavir) i Gruzijsku nacionalnu školu folklora, nakon čega je upisao Vokalnu akademiju u Tbilisiju. U prvoj polovici ove godine sudjelovao je u gruzijskoj verziji X Factora, gdje je došao do finala, što mu je uvelike pomoglo da ga gruzijska televizija odabere za svog predstavnika. Kao svoje hobije ističe sviranje gitare i klavira, te ples.

junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

Bartol: Versace On The Floor u gruzijskoj verziji zapravo zvuči dosta dobro. Ambijentalna pjesma, koja bi mogla osvojiti, a i zaslužila je još jedan TOP5 plasman za Gruziju.

Luna: S obzirom da mi je ovo prvi put da čujem pjesmu, jako me u nekim dijelovima podsjeća na Right Here Waiting i Listen To Your Heart. Nije loše, ali nije ni nešto što bih slušala nakon natjecanja.

Gruzija DE 2017.

 • Užasna je (1) (8%)
 • Ne sviđa mi se (2) (19%)
 • Ok je (3) (41%)
 • Dobra je (4) (8%)
 • Jako mi se sviđa (5) (24%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

 IRSKA

IzvođačMuireann McDonnell
PjesmaSúile Glasa

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup: 2015.
Najbolji plasman: 10. mjesto (2016.)
Najlošiji plasman: 12. mjesto (2015.)
Prošlogodišnji predstavnik: Zena Donnelly – Bríce ar bhríce (10. mjesto, 122 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Nakon dosta dobrog nastupa protekle godine, Irci su odlučili ponovno s istim receptom na Dječji Eurosong. Sve emisije snimljene su još u svibnju i lipnju, s početkom emitiranja tek u listopadu, a da im to nije bila baš najbolja ideja, pokazuje činjenica da je službena stranica Dječjeg Eurosonga na svoj Spotify stavila i pjesmu koja je pobijedila na tom izboru. Inače, u trenutku pisanja ovog nastavka projekta, finalna emisija JOŠ nije emitirana, no ako si želite pokvariti iznenađenje, možete čitati dalje. Pobjednica je Muireann McDonnell s pjesmom Súile Glasa, ili u prijevodu na naš jezik Zelene oči.

Jedanaestogodišnja Muireann dolazi iz Dublina, a nastupi na pozornicama joj nisu strani. Otkako je započela svoju glazbenu karijeru, nastupa na mnogim događanjima, kao npr. na Fingal Film and Arts FestivalWorld Suicide Prevention Day. Inače, tijekom nastupa uvijek svira svoju gitaru, a to isto radit će i u Tbilisiju.

YouTube

Mišljenje urednika

Bartol: Mirno, čarobno, potpomognuto misterioznim irskim jezikom – savršen recept za moj osobni TOP3. Mogla bi se čak i istaknuti između veselica i power-balada kojima ponovno obiluje DE. Irci su zaslužili dobar plasman ove godine, i nadam se da će im ga Muireann i donijeti.

Luna: Opa, ovo je zapravo jako opuštajuća pjesma, no bojim se da će biti podcjenjena u samom finalu. Svejedno, od mene pozitivni emotikon.

Irska DE 2017.

 • Užasna je (1) (8%)
 • Ne sviđa mi se (2) (8%)
 • OK je (3) (11%)
 • Dobra je (4) (38%)
 • Jako mi se sviđa (5) (35%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

 ITALIJA

Izvođač: Maria Iside Fiore
PjesmaScelgo (My Choice)

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup2014.
Najbolji plasman: pobjeda (2014.)
Najlošiji plasman: 16. mjesto (2015.)
Prošlogodišnji predstavnik: Fiamma Boccia – Cara Mamma (3. mjesto, 209 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Kao i dosad, Talijani su bili tajanstveni što se tiče biranja svog predstavnika za Dječji Eurosong. U tišini našli su Mariju Iside Fiore, s kojom su Stefano Rigamonti, Marco lardella Fabrizio Palaferri napisali pjesmu Scelgo (Biram) za Tbilisi.

Maria Iside je rođena 2004. u Carrari (rodnom gradu ovogodišnjeg talijanskog predstavnika na velikom Eurosongu Francesca Gabbanija), no živi i školuje se u ligurskom gradu Sarzana. Kad je imala četiri godine, priključila se plesnoj grupi Danzabilmente koja potpomaže djeci s poteškoćama u integraciji. Iako i dalje pleše u toj grupi (usto, svira klarinet i pjeva u školskom zboru), 2015. je odlučila ostvariti pjevačku karijeru. Već 2016. bila je finalistica dječje sekcije festivala Cantagiro, gdje je obradila pjesmu Anne Tatangelo Libera u svrhu jačanja borbe protiv nasilja nad ženama. Njezina pjesma za Tbilisi govori o tome da ona neće padati na koljena pred strahom od nepoznatog i različitog – bit će slobodna i otvorena izraziti sebe i svoje osjećaje.

junioreurovision.tv

Mišljenje urednika

Bartol: Nije na razini prošlogodišnje predstavnice, ali nije ni toliko katastrofalno koliko je predstavljeno u raznim YouTube TOP-ljestvicama. Još jedna pjesma s dosta dobrim build-upom, a ni engleski jezik u ovoj pjesmi ne smeta koliko mi obično zna u talijanskim pjesmama, što je zasigurno plus.

Luna: Stječem dojam da nakon svakog pozitivnog rezultata na Dječjem Eurosongu Italija šalje pjesmu koja je miljama lošija samo kako ne bi pobijedili na natjecanju (valjda zato jer bi radije organizirali Eurosong za odrasle, a ne dječju verziju). Meni osobno zaboravljiva nakon slušanja, ali uvijek postoji live nastup koji će me možda uvjeriti u suprotno.

Italija DE 2017.

 • Užasna je (1) (11%)
 • Ne sviđa mi se (2) (19%)
 • OK je (3) (33%)
 • Dobra je (4) (17%)
 • Jako mi se sviđa (5) (19%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Komentara 9

 1. CIPAR-Osobno najmrzna pjesma ovogodišnjeg dječjeg eurosonga.Cheesy tekst,loš vokal i u studijskoj verziji i kopiranje Marije Magdalene. I uz to pogledajte “energican” spot koji je temeljito jadan. 1/10
  GRUZIJA-Nije loše,ali me nije dotaklo. Zaboravljivo. 6/10
  IRSKA-Lijepa pjesma koju vrlo rado slušam.Daleko od toga da je posebna,ali radiofonična je. 7/10
  ITALIJA-Cura ima lijep glas i na pjesmu se priviknete nakon nekog vremena.Ali jadno je što je tekst generičan kao i cjeloukupni uradak.Kako će se plasirati,ne visoko. Ali u top 10 može jedino ako djevojka rasturi. 6/10

 2. 4. Cipar- pjesma podsjeća na Mariju magdalenu… ništa specijalno 4/10
  3. Irska- monotono, dosadno za mene… jednostavno me nije osvojila… 5/10
  2. Gruzija- sviđa mi se spot koji je drugačiji od ostalih. Savršen vokal, ali i dalje nije baš nešto.. 6/10
  2. Italija- zanimljiva pjesma, lijep spot, mislim da će teško ući u TOP 10 7/10

Odgovori