Ususret Dječjem Eurosongu 2019. (6) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Ususret Dječjem Eurosongu 2019. (6)

  5 min za čitanje   12 komentara

Još je točno tjedan dana ostalo do održavanja Dječjeg Eurosonga 2019. Mi u našem specijalu moramo obraditi još pet zemalja, a ovaj nastavak specijalno je rezerviran za zemlje bivše Jugoslavije koje su se prijavile za ovogodišnje izdanje. Sve o njihovim predstavnicima saznajte u idućih retcima.

SJEVERNA MAKEDONIJA

IzvođačMila Moskov
PjesmaFire

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup2003.
Najbolji plasman: peto mjesto (2007.2008.)
Najlošiji plasman: posljednje mjesto (2006.2012.2015.)
Prošlogodišnji predstavnik: Marija Spasovska – Doma (12. mjesto, 99 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

U Gliwice Sjeverna Makedonija putuje na valu sjajnog sedmog mjesta Tamare Todevske na Eurosongu 2019. Kao i proteklih nekoliko godina, makedonska je televizija organizirala audiciju za sve zainteresirane izvođače, na kojoj se najboljom pokazala Mila Moskov. Nekoliko mjeseci poslije, Mila će dobiti pjesmu Fire, koju su napisali Lazar Cvetkoski i jedna od najpopularnijih makedonskih pjevačica Magdalena ENA Cvetkoska. Inače, ovo je već četvrti put zaredom da Sjeverna Makedonija na ovo natjecanje šalju izvođačicu čije ime počinje na slovo M.

Mila je rođena 2005. u Prilepu, u čijoj je lokalnoj glazbenoj školi započela svoju karijeru kad je imala šest godina. Nastupala je na nekolicini pjevačkih festivala za djecu diljem Sjeverne Makedonije, kao npr. Mel Fest Prilep, a zajedno sa dječjim zborom Little Angels održavala je koncerte za djecu s posebnim potrebama. Za svoju pjesmu kaže da govori o vatri kao ambiciji, strasti i snovima koji izgore kao plamen unutar nečije duše. Prema njezinom mišljenju, svako dijete ima snove i svi smo mi počeli iz “ničega” da bi to pretvorili u “nešto”.

Mišljenje urednika

Bartol: Mila ima po meni najintrigantniji glas na ovogodišnjem Eurosongu. Pjesma počne fantastično i onda se malo raspada u refrenu – konkretno tekst na engleskom je malo… pa cringey. Aranžman je s druge strane stvarno divan. Ja se stvarno nadam da će ove godine biti barem u top10. Ocjena nekako između neutralka i srećka, ali dajem ocjenu na kredit.

Luna: Matrica pjesme je fenomenalna i može se čuti utjecaj brata i sestre Cvetkoski. Ipak, smatram kako se u refrenu moglo bolje od učestalog ponavljanja fraze “I’m like a fire”, zbog čega sam umalo dala neutralka. No onda se sjetim većine preostalih pjesama s ovogodišnjeg izdanja pa zaključim kako je donji emotikon ipak bolja opcija.

Sanja: Ovo je definitivno godina u kojoj S. Makedonija žari i pali na Eurosongu. Milin glas mi se jako sviđa, a usporedbe sa Siom koje sam u par navrata pročitala na internetu, mogu joj biti samo kompliment. Riječi pjesme su mi ovdje najslabija karika i djeluju pomalo klišeizirano, no mogu to zanemariti. Nadam se da ulazi u top 5.

anketa 1343

Sjeverna Makedonija DE 2019.

Ukupno glasova: 104

 • Jako mi se sviđa (5) [54 / 52%]
 • Dobra je (4) [29 / 28%]
 • Ne sviđa mi se (2) [8 / 8%]
 • OK je (3) [8 / 8%]
 • Užasna je (1) [5 / 5%]

SRBIJA

IzvođačDarija Vračević
PjesmaPodigni glas (Raise Your Voice)

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup2006.
Najbolji plasman: 3. mjesto (2007.2010.)
Najlošiji plasman: posljednje mjesto (2016.); 19. mjesto (2018.)
Prošlogodišnji predstavnik: Bojana Radovanović – Svet (19. mjesto, 30 boda)

Predizbor i biografija izvođača

Radiotelevizija Srbije i ove se godine odlučila za interni izbor izvođača za Dječji Eurosong. Nakon natječaja i audicije, RTS se na koncu odlučio za Dariju Vračević, koja će tako u Gliwicama izvesti pjesmu naziva Podigni glas (Raise Your Voice), a koja je u skladu s neslužbenom temom ovogodišnjeg Dječjeg Eurosonga (čuvajmo našu Zemlju). Zajedno s Darijom, na pjesmi su radile Aleksandra Milutinović i Leontina Vukomanović.

Darija je rođena 27. listopada 2007. u Beogradu, gdje pohađa glazbenu (smjer klavir) i osnovnu školu. Osim glazbene karijere, bavi se i glumom i plesom. Tako su je ljubitelji kazališta mogli vidjeti u dječjem mjuziklu Tesla i borba na magnetskom polju, ljubitelji crtića su je mogli čuti u različitim sinkronizacijama Disneyjevih, Pixarovih Nickelodeonovih crtića, a sa svojom plesnom grupom dvije srebrne i pet zlatnih medalja na plesnim natjecanjima diljem Srbije. Srpskoj je javnosti postala poznata tijekom druge sezone šoua Pinkove zvezdice, gdje je osvojila osmo mjesto.

Mišljenje urednika

Bartol: Na prvo slušanje mi se nije previše svidjela, ali u odonosu na konkurenciju, ova pjesma je ipak materijal za TOP10. Najbolja srpska pjesma na DE u dugo godina, i iskreno najbolja šansa za dobar rezultat još od Lene Stamenković. Aleksandrin aranžman odličan kao i uvijek.

Luna: Malo modulacija, malo “više cvijeća, manje smeća” poruka i dobijemo pjesmu koja bi produkcijom svoje mjesto našla i na Narodnom radiju ili Splitskom festivalu. Također, nisam fan kraja, jer osjećam da mi nešto nedostaje.

Sanja: Otkako sam je čula, ima mi pobjednički prizvuk. Instrumentalno je građena dramatično, “po eurovizijskoj recepturi” i u zadnjem refrenu doseže vrhunac. To bi moglo jako dobro izgledati na sceni. Tekst mi se isto sviđa. Baš bih voljela da iznenadi Španjolce i Poljake i odnese pobjedu. Darija je vrlo karizmatična djevojčica, a njezina interpretacija ove pjesme je moćna i uvjerljiva. Držat ću joj palčeve, moj glas svakako ima.

anketa 1344

Srbija DE 2019.

Ukupno glasova: 124

 • Jako mi se sviđa (5) [93 / 75%]
 • Dobra je (4) [13 / 10%]
 • OK je (3) [12 / 10%]
 • Ne sviđa mi se (2) [4 / 3%]
 • Užasna je (1) [2 / 2%]
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava12

 1. YeahYeahFire — 18. studenoga 2019. u 21:30

  @escfan
  Tako je! ?

 2. SwedenEurovisionFan — 18. studenoga 2019. u 19:23

  Srbija zatvara JESC! Nije moglo bolje za Dariju! ?

 3. YeahYeahFire — 18. studenoga 2019. u 11:35

  Hvala svima još jednom na lepim komentarima za Dariju.yZaista se vredno radi i svi se nadamo visokom plasmanu,sa nestrplenjem se čekaju probe!

 4. EurovizijskiFan — 17. studenoga 2019. u 23:04

  1. Srbija (Ukupno 3/19)
  2. Sjeverna Makedonija (Ukupno 5/19) ?

 5. sunflower — 17. studenoga 2019. u 21:16

  Sjeverna Makedonija – Jako lijepo, jedino je refren mogao biti bolji. 5
  Srbija – Isto jako lijepo, zaslužuje visok plasman. 5
  Sretno susjedi!

 6. DinoESC — 17. studenoga 2019. u 17:09

  I S. Makedonija i Srbija salju pjesme za siguran top 10 plasman. Svaka je posebna na svoj nacin. Sretno Mili i Dariji iz Bosne ❤❤

 7. ESC fan — 17. studenoga 2019. u 17:09

  Evo i mojih favorita:

  S. Makedonija – Jako lijepa pjesma sa dosta misticnom i opustajucom atosferom. Mila ima jako lijep glas, i bas kao sto su uredici rekli, jedina mana je mozda taj slabiji refren. Zao mi je sto ce Mila nastupati sa slomljenom nogom na sceni, ali mozda je to i prednost?. Bas bih bio lijepo iznenađen ako pobijedi

  Srbija – Moj br. 1 ove gofine. U samom pocetku mi ova pjesma i nije bila nesto, ali je sada pjesma koja mi najvise odzvanja u glavi. Odlican tekst, presimpaticna djevojcica i snazna poruka koju ova pjesma nosi dovoljni su da Srbija pobijedi ove godine. Definitivno glasam za Dariju 24. Ako ne pobijedi ili ne bude u TOP 3 bit cu jako ljut. Nadam se da ce i javne licnosti podrzati Dariju, barem oni iz Pinkovih Zvezdica.

 8. YeahYeahFire — 17. studenoga 2019. u 17:02

  @nikobitan
  Baš tako…nema ničeg lošeg da maksimalno podržimo Dariju!

 9. Niko bitan — 17. studenoga 2019. u 16:38

  Severna Makedonija: Tekst mi je malo repetitive i cliche ali mi to ne smeta da uživam u pesmi! Mila ima fantastičan vokal i sve je kompletan paket! Mozda i najbolji rezultat za Severnu Makedoniju osim ako sve ne unište scenskim nastupom, po čemu su Makedonci poznati. Moj 4/19

  Srbija: Kao prvo, hvala svima na lepim rečima o Dariji i pesmi! Stvarno puno znači! Drago mi je da konačano imamo pesmu koja može da izazove za Top 5. Nakon dve uzastopno slabe balade zaredom, konačno jedna stvarno jaka pesma sa odličnom porukom i sa fenomenalnim vokalom Darije! Nadam se dobrom plasmanom, nadamo se Top 5! Moj 3/19. Jeste biesed ali ako Španci i Poljaci mogu svoje predstavnice na prvo mesto mogu i ja našu na treće. ?

 10. SwedenEurovisionFan — 17. studenoga 2019. u 16:13

  @yeahyeahfuego Nema na čemu ? Subjektivni, ali u mnogočemu i objektivni komentar 😉

 11. YeahYeahFire — 17. studenoga 2019. u 14:40

  @escfan
  Hvala ti na fenomenalnom komentaru za Nevenu i Dariju ?
  E sad da prokomentarišem…
  Sev.Makedonija – meni je pesma vrh što se tiče aranžmana i vokal je takodje sjajan.Ono što mi malo smeta je repetativan tekst.
  Ocena:5-
  Srbija – s obzirom da sam iz Srbije neću puno komentarisati,ali ću samo reći ponos.Ako sad Srbija ne udje u top 5,može se slobodno odustati od takmičenja.Darija se baš naporno priprema.
  Ocena: X

 12. SwedenEurovisionFan — 17. studenoga 2019. u 14:07

  Sjeverna Makedonija – Baš kako je Bartol napisao, intrigantan glas, cringey tekst i predivan aranžman. Nadam se visokom plasmanu jer Mila to i zaslužuje 🙂 Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 6/19.
  Srbija – Ako ću 2019. godinu u smislu Eurosong natjecanja pamtiti po ičemu, onda će to biti ova zemlja – godina Srbije. Nakon predivne ''Krune'' uslijedila je ova fenomenalna pjesma Darije Vračević iza koje stoji briljantan tim na čelu s Aleksandrom Milutinović ? Winning vibes kroz čitavu pjesmu, poruka tako dobra i tako istinita, a njezin glas (kao i sama pjesma) MOĆNI! Kada bi samo uspjeli na kraj scenskog nastupa na LED ekranima napisati isto ono što i na kraju spota ''We don't have a Planet B'' to bi bilo fenomenalno, dodatno prizivanje za glasanje! Beograde, Novi Sade, Nišu… nije bitno gdje, bitno je da se vidimo nagodinu, sretno susjedi! ? Ocjena: 5. Moj osobni poredak: 1/19.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!