Razmišljamo naglas - Eurosong 2017. (5) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas – Eurosong 2017. (5)

  9 min za čitanje   37 komentara

Današnjih pregledom prošli smo više od 50% sudionika ovogodišnjeg natjecanja. Koje zemlje su danas došle pred naš ocjenjivački sud, saznajte u nastavku.


 ESTONIJA

Bartol: Studijska verzija je podnošljiva za razliku od livea. Kemija na sceni je nepostojeća, dok je sama pjesma pamtljiva u nekim dijelovima. Najprecjenjenija pjesma na youtubeu uz Dansku. Šteta što Kerli nije dobila, iako ni njezin live nije bio baš hvalevrijedan, ali sve ostalo je miljama bolje nego ovo što su Estonci poslali.

Ocjena: 3/10

Bojan: Ovo je jedan korektan duet koji bih mogao poslušati kad god. Nije sad nešto specijalno, a nije ni loše, onako taman.  Ako prorade na nastupu, mislim da bi mogli da se nađu u finalu.

Ocjena: 6/10

Faruk: Treba biti pravi umjetnik pa nabacati ovoliko naizgled nespojivih sastojaka u vrlo probavljivu cjelinu. Ima tu osamdesetih, dvijetisućitih, pop zvuka, dance zvuka…No, na neku čudnu foru meni je ovo jako zanimljivo. Mislim da je ovo jedna od rijetkih pjesama iz ovogodišnje ponude koju sam pjevušio bukvalno nakon prvog slušanja.

Ocjena: 8/10

Luna: Ne znam od čega me boli glava. Od čizfesta zvanog tekst, pomisao na Laurine vokale ili od „kemije“ između njih dvoje. Jüri, vrati se, sve je oprošteno!

Ocjena: 1/10

Marija: Staromodno, bezlično i nezanimljivo. Njih dvoje nemaju apsolutno nikakve kemije, djeluju kao da su prisiljeni pjevati zajedno i sve skupa iskreno, ne djeluje obećavajuće.

Ocjena: 2/10

Tomislav: Mislim da su Estonci mogli ove godine i bolje odabrati. Nisam baš previše volio ovu pjesmu u početku, no s vremenom mi postaje sve bolja. Najviše mi se sviša bridge prije refrena, no refren je loš – iritira me njihovo zavijanje.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 27/60

PROSJEČNA OCJENA: 4,5

anketa 682

Estonija 2017.

Ukupno glasova: 253

  • OK je (3) [70 / 28%]
  • Jako mi se sviđa (5) [61 / 24%]
  • Dobra je (4) [50 / 20%]
  • Ne sviđa mi se (2) [45 / 18%]
  • Užasna je (1) [27 / 11%]


 FINSKA

Bartol: Kad već Mikael Saari ne može doći do Eurosonga, neka je barem ovo umjetničko djelo našlo svoj put na veliku pozornicu. Bridge, koji me je na prvo slušanje uhvatio nespremnoga, sada, ne znam kako, ali ima smisla. Očaravajuća skladba, koja uz pravu atmosferu može napraviti čuda. Nadam se da će se ono i dogoditi.

Ocjena: 9/10

Bojan: Pjesma jest kvalitetna, daleko od toga, ali nije nešto što pripada mojoj sferi interesa.

Ocjena: 3/10

Faruk: Iako komorna i teška, ova balada je dosta pitka i konkretna, i to mi se ovdje najviše sviđa. Ovo je, da se ne lažemo, pjesma koju biste pustili na nečijoj sahrani ili In Memoriam videu, i nije se baš rodila da „ekipa“ u prvim redovima dobije upalu mišića od mlataranja zastavama, tako da je ishod poprilično neizvjestan.

Ocjena: 8/10

Luna: Priznajem, ja prije samog UMK nisam doživljavala Blackbird. Štoviše, ova pjesma mi je bila na trećem mjestu (favorit mi je bio Lauri Yrjölä). No kada sam čula live izvedbu, to je bila jedna sasvim druga dimenzija ove pjesme. Sjajno!

Ocjena: 10/10

Marija: Jedna od najljepših balada ovogodišnjeg natjecanja i nadam se da neće biti nepravedno podcijenjena. Osvojila me prvim taktovima, ovo je i nježno i dirljivo i emotivno, a opet tajanstveno, mračno i dramatično. Pjesma koju ni u konkurenciji četrdesetak ostalih skladbi nisam zaboravila i kojoj sam se stalno vraćala. Biser ovogodišnjeg Eurosonga i pravo malo remek djelo!

Ocjena: 10/10

Tomislav: Ovu pjesmu sam poslušao svega par puta jer me jednostavno ne privlači. Nikako. Dosadna je i divergentna, nikako da mi barem malo uđe u uho.

Ocjena: 4/10

UKUPNA OCJENA: 44/60

PROSJEČNA OCJENA: 7,33

anketa 683

Finska 2017.

Ukupno glasova: 238

  • Jako mi se sviđa (5) [65 / 27%]
  • Ne sviđa mi se (2) [53 / 22%]
  • Dobra je (4) [52 / 22%]
  • OK je (3) [45 / 19%]
  • Užasna je (1) [23 / 10%]


 FRANCUSKA

Bartol: Teško je nastupati nakon onakve pjesme kakva je bila J’ai cherché i takve karizme kakvu je imao Amir. Ovo je ipak slabiji pokušaj od prošlogodišnjeg, i moram priznati da me smeta da je svaki refren na engleskom – više bi mi se sviđala varijanta da je barem jedan refren u potpunosti na francuskom. Pred kraj postaje malo dosadnjikava.

Ocjena: 6/10

Bojan: Ah ti kadrovi Pariza iz spota. <3 Pjesma mi se nekako uklapa uz taj grad i volio bih da mogu tako pustiti ovu pjesmu i zaplešem kod Eiffelovog tornja. Alma ima divan vokal, pa mi čak ni te mini dionice ne smetaju niti mi narušavaju samu emociju pjesme, niti mi skidaju osmijeh s lica dok je slušam. Vjerujem da će to biti tri minute uživanja u Kijevu.

Ocjena: 10/10

Faruk: Eh, Francuzi moji. Od gotovog naprave kusur, od cijeline naprave polovinu, od ukusnog naprave bljutavo… Da postoji neki sud za zločine protiv pjesama i umjetnosti generalno, onaj tko je radio novi aranžman za ovu pjesmu bi robijao makar 10 godina. Pomaže to što je početak lijep i što je jezik francuski, al’ i dalje…

Ocjena: 4/10

Luna: Ovo je pravi primjer kada engleski jezik ne treba biti u tekstu pjesme koja je u originalu bila kompletno na francuskom. I još jedan primjer kada se ne treba dirati u produkciju. No i ovo je bolje od raznih smeća koje su slali tijekom godina (pozdrav Twin-Twin), jedino što mi je nova produkcija letdown od sjajne J’ai cherché.

Ocjena: 7/10

Marija: Ohrabrena prošlogodišnjim uspjehom, Francuska šalje sofisticiraniju i elegantniju pjesmu od J’ai cherché, koja se ne može svrstati u nikakvu ladicu. Nema ništa sličnog ovome ove godine i to bi im mogla biti velika prednost. Scenski nastup mora biti na razini i Alma se mora opustiti, pustiti tu ukočenost i uživati. Uspiju li u tome, smiješi im se još jedan dobar rezultat.

Ocjena: 7/10

Tomislav: Ova pjesma daje pravi dašak Pariza u samo tri minute. Jednostavno, zanimljivo i slušljivo. Jedino što su možda mogli izbjeći je engleski jezik u refrenu, ali o tom, po tom. Mislim da im se piše velik rezultat.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 44/60

PROSJEČNA OCJENA: 7,33

anketa 684

Francuska 2017.

Ukupno glasova: 251

  • Jako mi se sviđa (5) [121 / 48%]
  • Dobra je (4) [68 / 27%]
  • OK je (3) [48 / 19%]
  • Ne sviđa mi se (2) [13 / 5%]
  • Užasna je (1) [1 / 0%]


 LATVIJA

BartolLive upitan, originalnost i vizualna prezentacija na mjestu. Na početku mi je bilo previše Where we draw the line? dijelova, ali sam se s vremenom naviknuo. Drago mi je da su dobili dobar ždrijeb, i nadam se da će i bez Aminate (koju iznimno cijenim) uspjeti kvalificirati u finale Eurosonga.

Ocjena: 7/10

Bojan: Ovdje je refren taj  koji drži pažnju, dok su strofe neupečatljive, pretpostavljam da će plasman ponajviše zavisiti od nastupa.

Ocjena: 5/10

Faruk: Osvrćući se na sudionike ovogodišnjeg nacionalnog izbora Latvije, rekao sam da je ova pjesma vrlo riskantan izbor za Latviju. Mislim da se ovdje pretjeruje s pokušajima da se naglasi neka ekstravagancija i autentičnost, pod svaku cijenu. Instrumental dobija prolaznu ocjenu, cijeli paket bih poslao na popravni.

Ocjena: 3/10

Luna: Ja i dalje ne mogu vjerovati da Latvija, zemlja čije eurovizijske pjesme do 2014. nisam mogla smisliti, šalje i treću odličnu pjesmu zaredom na Eurosong. Već od prvog trenutka puštanja pjesme sam pojačala razinu glasnoće na laptopu do daske, te se nadam trećem uzastopnom finalu za Latvijce.

Ocjena: 10/10

Marija: Rizik je odlučiti se na nešto slično ovome, ali meni je jako drago da Latvija ostaje vjerna svom nekonvencionalnom stilu i što od njega ne odstupa. Ovo je i zanimljivo i drugačije i novo i nešto što će se samo po sebi istaknuti. Bravo!

Ocjena: 9/10

Tomislav: Latvijci već treću godinu ne odustaju od ovog elektro stila. Mislim da uz dobar nastup mogu dogurati vrlo daleko.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 41/60

PROSJEČNA OCJENA: 6,83

anketa 685

Latvija 2017.

Ukupno glasova: 236

  • OK je (3) [58 / 25%]
  • Ne sviđa mi se (2) [53 / 22%]
  • Dobra je (4) [53 / 22%]
  • Jako mi se sviđa (5) [49 / 21%]
  • Užasna je (1) [23 / 10%]


 MAKEDONIJA

Bartol: Molim Makedonce da ne unište ovu pjesmu lošim nastupom. Jana može ovo otpjevati, ali trebat će im stvarno izvrstan nastup da ova pjesma napravi utisak kakav zaslužuje. Daleko od toga da je dosadna u audio verziji, nego je problem u tome da joj treba nešto vrlo originalno da bi Dance Alone dostojno zaživjela na stageu. Ocjenu dajem uz zrno soli i na kredit.

Ocjena: 8/10

Bojan: Makedonci mogu biti ponosni na ono što je izabrano da ih predstavlja ove godine na Eurosongu. Zaista jedna kvalitetna pjesma, koja uz dobru Janinu interpretaciju i nadam se dobro osmišljen nastup može donijeti Makedoncima novo finale i možda novi najbolji plasman.

Ocjena: 8/10

Faruk: Radiofonična, moderna pjesma iz Makedonije, koja bi, kao i Belgija i Srbija, mogla muku mučiti s onim kako takve pjesme zvuče uživo. Inače, radi se o jako lijepoj pjesmi koja dosta brzo uđe u uho i krene se klizati po moždanim vijugama. Makedonci su majstori za upropaštavanje sjajnih pjesama bogtepita kakvim čudesima od nastupa. Nadajmo se da to neće potvrditi i ovoga puta.

Ocjena: 8/10

Luna: Titula najbolje ESC2017 pjesme Bugarina Borislava Milanova pripala je tn-tn-tn Makedoniji! Uvijek sam bila i uvijek ću biti fan štiha ’80-tih, jedino me strah kako će Jana to izvesti na sceni. Nadam se da je proradila na vokalima od makedonskog Idola.

Ocjena: 8/10

Marija: Moderna i zanimljiva pjesma današnjice s pamtljivim refrenom koja bi mogla konkurirati za visok plasman. Kažem, mogla, jer postoji nekoliko stvari na koje bi trebali obratiti pažnju. Jana će morati otpjevati na visokom nivou, a s obzirom da Makedonija i nije baš najspretnija u spremanju scenskog nastupa ja iskreno ne očekujem puno. Držim im fige da napokon poslože sve kockice i dođu u to dugo iščekivano finale jer sama pjesma to apsolutno zaslužuje, a onda je tamo sve moguće.

Ocjena: 9/10

Tomislav: Pomalo retro dance pjesma koja je baš za ono što joj ime kaže. Moram istaknuti izraženi snare drum i zanimljiv filter vokala u strofi. Tekst i spot su izrazito zanimljivi, pomalo misteriozni, na slušatelju je da procijeni. Očekujem minimalno finale, pa čak se usudim reći i TOP 10.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 51/60

PROSJEČNA OCJENA: 8,5

anketa 686

Makedonija 2017.

Ukupno glasova: 259

  • Jako mi se sviđa (5) [127 / 49%]
  • Dobra je (4) [67 / 26%]
  • OK je (3) [42 / 16%]
  • Ne sviđa mi se (2) [18 / 7%]
  • Užasna je (1) [5 / 2%]


ZANIMLJIVOSTI

  • Poredak pete grupe izgleda ovako:
    1. Makedonija 51/60 (8,5)
    2. Finska 44/60 (7,33)
    3. Francuska 44/60 (7,33)
    4. Latvija 41/60 (6,83)
    5. Estonija 27/60 (4,5)
  • Ova grupa najviše je zadovoljila Tomislavove ukuse, a najmanje Farukove.
  • Iako bodovno izjednačene, Finska je dobila blagu prednost pred Francuskom u ukupnom poretku jer je dobila više desetki.
  • Jedinu jedinicu pjesmama iz ove grupe dala je Luna za Estoniju. S druge strane, imali smo čak šest desetki (Luna za Finsku i Latviju, Tomislav za Francusku i Makedoniju, Marija za Finsku i Bojan za Francusku.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava37

  1. seky — 1. svibnja 2017. u 13:42

    ESTONIJA- ah,tipična ljubavna priča. Sa pjevačima karizmatičnima ko mrtva lignja i bez ikakvog dramskog raspleta ili kemije. A gdje mi je 2015. Godina,kada su i najlošiji parovi imali ove elemente. Loše. 3/10
    FINSKA-Dame i gospodo. Evo vam dokaza da moj favorit ne mora imat sve živo pomješano u pjesmi. Dovoljni su klavir i melodičan glas. Perfektna jednostavnost koja bi mogla visoko,a tko zna možda budu kao The Common Linnetsi. 10/10
    FRANCUSKA-preferiram prvu verziju jer je bila intimna i privlačna. No 2. Aranžman će bolje proći na eurosongu. Možda ipak nije trebalo unijeti engleski jezik? Pjesma je odlična i ima potencijala,ali daj Alma malo se opusti u izvođenju. 8/10
    LATVIJA-ono kad dobru i solidnu pjesmu ukvarite katastrofalnom pjevačicom. Ne znam što se htjelo postići ovim deformiranim glasom koji je spoj Aminate i Josipe Lisac,ali napušenima. Za bolju ocjenu,molim vas promijenite pjevačicu,hvala! 5/10
    MAKEDONIJA- solidna retro stvar,kojoj je jedini problem kako će izgledati na pozornici. Nadam se da Makedonci neće ponovo uništiti svoje šanse za finalom,kao svake godine,nego valjda imaju nekog asa u rukavu. Lijepo se nadati! 8/10

  2. endlessly — 29. travnja 2017. u 15:27

    Kako bezobzirno i amatersko komentarisanje i ocjenjivanje pojedinih za Estoniju. Nije to više lični ukus nego pretjerivanje.

  3. Rita — 26. travnja 2017. u 13:04

    @arcticmonkey ja pratim ESC tek od prošle godine i nisam imala nekog favorita. Volim isto bliskim osobama pustit neke pjesme, pa reagiraju kako reagiraju.

  4. Punktelos durch die Nacht — 25. travnja 2017. u 17:59

    Nikako ne vidim Finsku kao visoko plasiranu. Premračna je i premonotona. Štoviše, mogla bi čak i ispasti već u polufinalu ako je žiri ne rangira jako visoko jer ne vjerujem da će na televotingu dobiti puno glasova. Previše je balada u prvoj polovici prvog polufinala, a ovoj to najmanje ide na ruku.

  5. Rita — 25. travnja 2017. u 14:38

    Estonci definitivno pobjeđuju. Divni glasovi, pjesma s porukom, sve iznad prosjeka, ali na nastupu bi trebali poraditi. Ne znam zašto su 17. na kladionicama. A 2015. su bili treći na kladionicama a završili sedmi! Kako bilo, želim im pobjedu i Eurosong u Tallinnu nakon 15-16 godina!

  6. Rita — 25. travnja 2017. u 14:24

    Ja baš volim Veronu. Ajme, kako najniže u ovoj grupi??? Meni je ovo najdraža pjesma!

  7. Babe — 25. travnja 2017. u 13:03

    @angelo96 Ti i ja imamo jako sličan ukus 😀 Jamala prošle, Finska ove godine i tako 🙂

  8. imperator — 25. travnja 2017. u 11:54

    @angelo96 hvala na komentaru.. ma meni je najveći problem objektivno razmišljati o pjesmi i potisnuti osjećaje koje imam ili nemam o njoj.. recimo, Jamalu nisam ni doživio sve dok nije pobijedila i tek sam onda shvatio da je masterpiece.. tko zna, možda će mi se i svidjeti FIN,UK,POR, iako stvarno sumnjam.. ne događa se Jamala efekt svake godine 😀
    no, kad bi me netko pitao za koju bih se pjesmi okladio da će biti pobjednička, ne bih izabrao Italiju (koeficijent je prenizak), već jednu od ovog trija – Bugarska, Švedska i Belgija.. te zemlje ću dobiti visoke bodove i od publike i od žirija..

  9. imperator — 25. travnja 2017. u 08:21

    Ma ove godine pobjeđuje – ITALIJA – ne zato što tako govore kladionice, već zato što tako govori moj niz.. 😛 hvala Bogu što nije statistika jer je očajna…
    Naime, pratim ESC od 2005., a od 2010. aktivno pogađam pobjednika.. i ovo su bila moja predviđanja:
    2010. – moj pobjednik je bila Turska (MaNga) – no oni su kao što i svi znate završili drugi.. blizu su bili i Rumunji (Paula i Ovi – najbolji duet po meni, definitvno)
    2011. – Švedska (Eric Saade i Popular) – pjesma i ne baš vrhunski otpjevana, no koreografija je bila fantastična, a ono pucanje stakala.. wow.. pohvale i Maji Keuc (moje 2.mjesto te godine)
    2012. – eh, tu sam napokon pogodio.. Loreen i Euphoria – ljubav na prvi pogled
    2013. – i tu sam pogodio.. Danska (al, samo zato zbog one božanstvene frule – barem mislim da je) inače bi primat te godine uzela Ukrajina i prelijepa Zlata
    2014. – nisam uopće pratio, pa je ne ubrajam u statistiku
    2015. – Rusija i Polina Gagarina – njezin live nastup me nokautirao.. kako nisu te godine pobijedili.. kakoo?
    2016. – ponovno Rusija i Sergey.. možda bi i pobijedili da nisu pretjerali sa koreografijom..
    ———-
    2010. (PROMAŠAJ), 2011.(PROMAŠAJ) 2012.(POGODAK) 2013.(POGODAK) 2015.(PROMAŠAJ) 2016. (PROMAŠAJ).. a 2017. i 2018. bi trebali biti pogođeni.. a budući da mi je Francesco prvi favorit ovogodišnjeg ESC-a znači da ITALIJA pobjeđuje, ili je ovaj moj niz zapravo idiotski 😀 no, o tom' potom..

  10. Arctic Monkey — 25. travnja 2017. u 07:30

    @angelo96 Ja pratim esc od 2004. i uglavnom sam verovao u pobednike, nebitno da li mi se sviđaju ili ne, sem 2011. To mi je najgora pobednička pesma u istoriji i nisam im davao šanse.
    Ove godine ne verujem potpuno u pobedu Italije i mislim da je on Sergej dva, luzer favorit. Za razliku od Sergeja sada mi ne bi bilo krivo sve i da pobedi Francesco jer me radi nekakao to što prodaje.
    Međutim, mislim da će mnogi ljudi biti u fazonu "bzv italijanski pop pesmuljak i šta se kk gubi ovaj lik".
    Ja volim da smaram bliske ljude koji inace nisu veliki fanovi esc-a pa im podmećem pesme. Ove godine troje pouzdanih negativno su reagovali na Italijana. Reakcije na ostale pesme mi nisu pomogle da shvatim ko bi mogao da iznenadi. Belgija se npr svima svidela ali nema tu snagu.
    Oslanjajući se na svoj instikt, Bugarska, Švedska i Portugal su mogući pobednici. A najveće iznenađenje može biti neka najklasičnija pop emotivna balada. Tu mi sada iskače UK ako live bude ubedljiv.
    Ako je ovo ipak godina modernijeg zvuka ali ne prežvakanih pesama kao što je "I can't go on" onda mi se nameće Azerbejdžan, mada su meni draže neke druge.
    Finska ipak, koliko god da mi je draga, nema snagu i pitkost za pobedu. :/
    Još je rano za predviđanja, nakon proba će biti sve jasnije. 😉

  11. LoveWave — 25. travnja 2017. u 02:53

    Makedonija 9/10. Za pocetak cijela grupa mi je danas dobra. Ova pjesma jedan od mojih favorita ove godine. Makedonija je super sve to slozila i ukomponirala te izabrala dobru pjevacicu za ovaj tip glazbe. Malo su me live izvedbe rastuzile i zato nisam dao 10, ali znam da ce to na kraju biti onako kako treba. Svaka cast Makedoncima jer imaju pjesmu svjetskog nivoa.
    Finska 8/10. Isto pri vrhu ove godine po mom misljenju (top 10). Pjesma se jako malo spominje, negdje je po strani i strah me da ih to ne zezne. Iskreno bilo bi mi jako zao jer Finci ove godine salju dobro razredjenu i jako kvalitetnu pjesmu.
    Francuska 10/10. Moj favorit ove godine odnosno broj 1. Pjevacica, stas, glas, pjesma, glazba, ritam… sve pase i sve je na mjestu bas onako da bi se meni svidilo, a koliko vidim, takodjer dosta ljudi voli francusku pjesmu. Neke je engleski dio i mala razrada pjesme negativno iznenadilo, ali mene je bas naprotiv- odusevilo. Francuska ocito zna sto je kvaliteta jer i zadnje godine su se super pozicionirali na kraju. Ako ne 1. mjesto onda se nadam barem jednom od prvih 5.
    Latvija 7/10. Malo mi je pjesma otpala vremenom, ali i dalje stoji medju prvih 15 pjesama po mom izboru. Iskreno mislim da ce za njih to ispast i bolje nego sto kladionice i drugi predvidaju. Pjesma je super i ako se kockice lijepo posloze i nastup solidno odradi, mogu ostvarit super rezultat. Kao i ostalima iz danasnje grupe, drzim fige!
    Estonija 8/10. Svakim novim slusanjem mi pjesma raste. I glasovi medju pjevacima super pasu i glasovi u odnosu na glazbu isto. Da negdje ovo prvi put cujem, tipa na radiju rekao bih, "e ova pjesma je dostojna odlaska na eurosongu". Sto znaci super eurovizijska pjesma, a opet je drugacija na svoj nacin. Nakon proslogodisnjeg osobnog razocaranja jer mi je Estonija bila jedan od favorita ove godine im zelim jos +5 od onog rezultata koji zasluze, a to je po meni otprilike izmedu 10. i 15. mjesta.

  12. Den Vilda — 25. travnja 2017. u 00:17

    Evo meni najdraže petorke, i to zbog prve dvije pjesme, a evo kako ih ja vidim:
    1. FINSKA. Teško ovdje mogu biti potpuno objektivan…Ovo je meni daleko najbolja pjesma na ovogodišnjem Eurosongu i moja pobjednica. Nešto najljepše što sam čuo na eurosongu ne znam otkad…Sjećam se još, kad sam je prvi put čuo u 1. mjesecu da sam se naježio i da su me preplavile emocije. Samo ću ponoviti to što sam i tad napisao: ovo je jedno originalno remek djelo, koje doista predstavlja zemlju iz koje dolazi, najbolja finska pjesma ikad na ESC. Čaroban spoj nordijske tuge, mistike i sjete u fenomenalnoj orkestraciji i sjajno uklopljenoj dionici s klavirom. A sve tako spontano i fluidno teče od početka do kraja…Osjeti se da i Lena i Lasse proživljavaju i osjećaju svaki dio ove pjesme i da je ona plod njihovih emocija te kulture i podneblja gdje žive. BRAVO FINSKA! Iako nažalost znam da danas pjesma mora biti komercijalna i populistički usmjerena da bi bila glavni favorit na ESC (što su Italija i Švedska), ali ja ću vjerovati da se čudo može dogoditi i da Finska može pobijediti. TOP10 je neupitan.
    2. Estonija. Od početka sam bio fan ove pjesme i to ću i ostati. Ima nešto zarazno u ovoj pjesmi, nešto što jednostavno čovjeka tjera da je opet posluša. Koit i Laura su izvrsni pjevači, naročito Koit ima tako specifičnu, ugodnu i melodičnu boju glasa (jedan od najboljih muških vokala koje sam ikad čuo). Pjesma ima lijepu melodiju, tipični jedan estonski štih s "calm down" učinkom na tragu njihovih sjajnih pjesama iz druge polovice 90-ih. Razumijem i ljude kojima ovo ne leži, ovaj mod pjesme jednostavno ili voliš ili ne voliš. Ono što jest problem je nedostatak kemije na pozornici između njih dvoje i jedna naglašena ukočenost, ali ja vjerujem da će to oni uvježbati. Finale za Estoniju je neupitno, a tamo po meni dva scenarija: bolji, u kojem Estonija ulazi u TOP 10 (6.-10. mjesto) ili lošiji (11.-15 mjesto). Zasad sam optimist.
    3. Francuska. Ovo je moj prvi komentar što se tiče ove pjesme. Kad sam prvi put vidio spot, bio sam potpuno neodlučan, nisam znao što da mislim o ovoj pjesmi, istodobno mi se sviđala i nije. Al ikad sam uživo vidio Almin nastup na ukrajinskom predizboru, moram reći da me kupila. Prava snaga ove pjesme je u izvedbi uživo i to je onaj tip pjesme čija se snaga osjeti "in vivo". Alma ima lijepu i ugodnu boju glasa i zrači pozitivnom energijom, a taj francuski tako lijepo zvuči. I kad je sve bilo kako treba, onda se ko grom iz vedra neba pojavi preinaka pjesme i refren se prevede engleski…potpuno nepotrebno i to će samo odmoći Francuskoj, ali evo bit ću optimist i zasad vjerovati da Francuska još može završiti u TOP10 (rekao bih 9. ili 10. mjesto).
    4. Makedonija. Bit ću jako kritički nastrojen prema ocjenjivačkom tijelu eurosong.hr, jer staviti Makedoniju na 1. mjesto je u najmanju ruku neozbiljno i potpuno subjektivno, bez imalo objektivnosti. Ovo je jedna korektna pop-dance pjesmica i ništa više od toga. Niti se po čemu ističe, ima banalan refren, i apsolutno nema ništa na temelju čega bi impresionirala stručni žiri, a niti publiku. U finale može proći zahvaljujući jako lošoj konkurenciji u drugom polufinalu (iako lako može i ostati u polufinalu), a u finalu totalni autsajder.
    5. Latvija. Ovo je takvo jedno sr…, da nemam riječi. Uživo će ovo izgledati ko nesnosan šum vihora, ugl. u stilu svojih susjeda Litvanaca. Ako želiš napraviti nešto originalno i izvrsno u elektro-stilu, onda se za to trebaš svojski potruditi (što su Latvijci i učinili prethodne dvije godine). Ova pjesma jednostavno ni na što ne liči i vrlo izgledno zadnje mjesto u polufinalu.

  13. Arctic Monkey — 24. travnja 2017. u 23:51

    Raduje me što je i urednicima Estonija na poslednjem mestu jer dobijem sedu kad god vidim da je neko favorizuje. 🙂

  14. Arctic Monkey — 24. travnja 2017. u 23:47

    5. Estonija 1/10 – Jedna od najiritantnijih pesmuljača ove godine! Kao zimska guma bez ijedne šare. Zbog ovakvih pesma i pojava stisnem mute dok gledam esc. Znači ja to ne mogu ni dve sekunde. Zavijanje glupog teksta, glupa muzika, oni antipatični za zlato… Još jedan u nizu groznih parova ove godine i jedva čekam da vidim ko će od svih njih najbolje proći.
    4. Letonija 3/10 – Nije za mene. Napadno, neslušljivo, pred kraj liste…
    3. Francuska 5/10 – Šta znam meni ovo nešto kao Austrija ove i prošle godine, previše "nevino" za moj ukus 😀
    2. Makedonija 8/10 – Srozala mi se na 13-u poziciju jer je Jana jedna krajnje čudna i njanjava devojčica što se naziralo u nekim kadrovima spota, a potvrdilo na ovoj promotivnoj turneji. Ipak ne mogu da ne ocenim visoko odličnu studijsku verziju! Nadam se da će oduševiti u finalu jer ga zaslužuje.
    1. Finska 8/10 – Kod mene su na devetom mestu, nema filozofije jako lepa pesma.

  15. SwedenEurovisionFan — 24. travnja 2017. u 22:26

    1. Finska – Odlična je (6/42)
    2. Estonija – Dobra je (10/42)
    3. Makedonija – Ok je (16/42)
    4. Francuska – Ok je (21/42)
    5. Latvija – Ne sviđa mi se (30/42)
    Finci su napokon poslali jedan masterpiece i stvarno se nadam da neće ostati nezamijećena u Kijevu 🙂 Estonski duet je lošiji od Eline &amp; Stiga, ali ponovno mi se sviđa. Glasovno vrlo dobri, neka porade na kemiji i bit će to jako jako dobro 🙂
    Makedonka mi se spustila na ljestvici nakon što je onaj live izvela jako loše, no i dalje mislim da će proći u finale. I da, mene također živo zanima kakav će nastup imati … Slažem se s mnogima da su Francuzi napravili katastrofalnu pogrešku uvođenjem engleskog jezika i mislim da će ju to koštati nekog jako dobrog plasmana. Latvija, katastrofa, ali u moru balada se ipak ističe pa je od mene dobila 30. mjesto…

  16. Europa — 24. travnja 2017. u 22:07

    ESTONIA- meni ova pjesma nikako ne sjeda.. uopće mi se ne sviđa.. tako nekako nategnuta, umjetna i nezanimljiva… htjelo se puno, a dobilo malo… 3/10

    FINSKA- ova pjesma ima ono nešto.. vrlo zanimljiva… ta mračna atmosfera, ugodan glas pjevačice.. nije ovo uopće loše, doduše fali možda neki bum u pjesmi da razbije monotoniju. 7/10

    FRANCUSKA- ova pjesma me osvojila na prvo slušanje, definitivno jedna od dražih ove godine.. bas mi se nekako ističe, i drugačija je od ostalih… jedina zamjerka je taj engleski, trebalo je to sve odraditi kao u prvotnoj verziji.. alma je bas nekako simpaticna i karizmatica.. ako ovo bude dobro izvedeno uživo i ako nastup bude dobar.. ici ce visoko… 9/10 (zbog engleskog)

    LATVIA- uh… ovo mi je jedna od gorih ove godine.. užas užasa.. preloše.. mogli bi ti Latvijci odustat od jednog te istog tipa pjesma svake godine (zadnje 3)- ajd one dvje su bile jos i slusljive.. ovo mi je bas lose, totalno ''antipatična pjesma''.. 1/10

    MAKEDONIJA- tko bi ikada ovakvo nešto mogao očekivati od makedonaca.. bome su me iznenadili.. meni se pjesma sviđa, baš je nekako retro, a opet moderno.. jedini problem što trenutno ne mogu zamisliti kako će ovo izvesti live,ali valjda su nasli neko rjesenje.. mogao bi ovo biti najbolji rezultat makedonaca do sada.. drzim fige.. 8/10

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?