Želje za 2018.: Od Grčke do Litve – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Želje za 2018.: Od Grčke do Litve

  6 min za čitanje   7 komentara

Stigli smo i do trećeg dijela projekta o željama za Eurosong 2018. Novih osam zemalja dobilo je retke na sajtu, a o kojim se zemljama radi, saznajte u nastavku. I da, znam gramatiku, ali jedna zemlja je namjerno izostavljena jer ću s ostatkom uredništva napraviti poseban specijal o željama za tu zemlju. Opet napominjem da će ovdje biti pokazan isključivo osobni izbor autorice, ali dobrodošli ste ostaviti svoje prijedloge dolje u komentarima.


GRČKA: Vegas

Jedan od najuspješnijih grčkih bendova svakako se smatra tročlana atenska skupina Vegas, kojeg čine reper Zeraw, DJ Airth i pjevačica Katerina Koukouraki. Prvi su grčki izvođači s preko 10 milijuna pregleda na YouTubeu za jedan video, njihov kanal ima uvjerljivo najviše pregleda od svih grčkih izvođača (preko 92 milijuna), a praktički od svog osnutka 2009. osvajaju nagrade za svoj glazbeni opus, iako im slava pomalo pada u posljednje dvije godine. Kada sagledamo sve ovo, ne bi bili loš izbor za Lisabon, zar ne?


GRUZIJA: Nini

Jeste li znali da je Gruzija jedina kavkaska zemlja koja se od svog eurovizijskog debija nikad nije plasirala u TOP5? E pa možda bi bilo vrijeme da se ta nesretna tradicija prekine. Moj prijedlog bi bila 21-godišnja Nini Bregvadze, koja je na YouTubeu objavila pjesme s nimalo lošeg albuma Crazy I, zbog čega je uhvatila moju pozornost. O njoj nema previše podataka, osim da je 2015. godine sudjelovala u gruzijskom X Factoru, gdje je dogurala do finala. Ako se sa svojim jedinstvenim stilom dobro uklopila u X Factoru, a kao što znamo, Gruzijcima ne ide tako loše u indie rocku popu.


  IRSKA: Áine Cahill

Iako sam ogromni fan grupe U2, znam da je veća vjerojatnost da će Dinamo prezimiti u Europi nego što će oni na bilokoji način sudjelovati na Eurosongu. Također, možemo slobodno zaboraviti ostala velika imena irske scene kao Markus FeehilyHozier, Walking on Cars i slični. No zato se možemo osloniti na neke mlađe snage. Jedna od tih mlađih snaga je 23-godišnja Áine Cahill, koja inspiraciju za svoju glazbu pronalazi kombinirajući diskografije novijih pjevačica (Lady Gaga, Lana del Rey, Marina and the Diamonds) zajedno s glazbom 1950-tih. Nakon izlaska njezinog EP-a, objavila je pjesmu Black Dahlia, inspiriranu slučajem Crne Dalije i serijom American Horror Story, a koja je dobila dobre kritike i nominaciju za najbolju pjesmu godine prema mišljenju časopisa Hot Press Magazine. Također, dobila je i poziv za nastup na slavnom Glastonburyju, a njezin nastup je bio najspominjaniji na Twitteru tog dana. Pa ako Louis Walsh naleti na njezine videe, neka joj plati put u Portugal.

https://www.youtube.com/watch?v=STL0pFHKZ5Q


ISLAND: Elísabet Ormslev

Davne 1986. godine Island je predstavljala grupa ICY u kojoj je nastupala i Helga Möller. Trideset godina poslije njezina kći Elísaber Ormslev pokušala je ići majčinim koracima, te je bila jedina u finalu Söngvakeppnina 2016 koja je pjevala na islandskom jeziku, no ni emotivna izvedba joj nije pomogla da otputuje u Stockholm. Od prošlogodišnjeg islandskog izbora, bivša natjecateljica The Voicea (u kojem joj je mentorica bila ni više ni manje nego ovogodišnja predstavnica Svala) objavljuje obrade puno poznatijih pjesama, a ne tako davno objavila je i svoju prvu autorsku pjesmu. Interesantno, njezina prva pjesma malo vuče na opus Salvadora Sobrala, zar ne?


ITALIJA: Federica

Mješavina Supertalenta Operacije trijumf na televiziji Silvija Berlusconija zvana Amici di Maria De Filippi svake godine iznijedri nekoliko pjevača koji brzo nađu svoje mjesto na talijanskoj glazbenoj sceni. Navedimo samo neke: Emma MarroneAlessandra Amoroso, Marco Carta, Annalisa ScarroneDear Jack i njihov bivši pjevač Alessio Bernabei, pa do sudionika posljednjeg Sanrema Sergija Sylvestrea Elodie. Ove godine ADMDF je na glazbenu scenu lansirao dvoje izvođača za koje sam sigurna da će se naći među natjecateljima Sanrema 2018 – Riccardo Marcuzzo, zvan RIKI, i 18-godišnju Federicu Carta (nikakve veze s prije spomenutim Marcom). Dakako, kako je tek na početku svoje glazbene karijere, nema puno uspjeha, no može se pohvaliti da je njezin prvi singl Dopotutto u niti mjesec dana stekao uvjete za zlatnu nakladu talijanske diskografske udruge FIMI. Federica, dobrodošla na idući Sanremo, osobito ako će ga voditi Mika (tako kažu izvori).


IZRAEL: Roby Fayer

Dobar uspjeh norveškoj DJ-a JOWST-a inspirirao me da za Izrael napišem pokoju riječ o DJ-u Robyju Fayeru, kojeg sam otkrila preko internetskih natjecanja. Rodom iz grada Netanya, produciranjem se počeo baviti prije pet godina, a za svoje pjesme uvijek uzme nekog pjevača koji daje svoje vokale u pjesmama. Tako se može pohvaliti da je surađivao s veoma talentiranim izvođačima Tomom Gehenom (napisao pjesmu Follow The Sun za Gil Hadash), Rotemom Aberbachom, Noom Danay, Cherom Aharonijem i sl.

https://www.youtube.com/watch?v=qY8eYuceTwA


LATVIJA: Adriana Miglāne

Ove godine na Supernovi je do drugog mjesta došao relativno nepoznati tinejdžer The Ludwig. Na idućem izdanju Supernove bilo bi lijepo vidjeti također jednu mladu nadu latvijske scene, no nešto manje njonjavu nego što je Ludwig imao pjesmu (sorry, Marija). Adriana Miglāne sedamnaestogodišnja je pjevačica koja je početkom ove godine objavila svoju prvu pjesmu na engleskom jeziku. Dotad, bavila se odlascima na različita televizijska natjecanja za djecu, a sudeći prema njezinim glazbenim mogućnostima (pogled na njezin profil na Facebooku), čeka ju i koja godina na Supernovi.


LITVA: Karina Krysko

Ako je netko očekivao Gjan, onda se gadno prevario. Umjesto nje, htjela bih vidjeti jednu pjevačicu koja se ovog svibnja vratila na litavsku glazbenu scenu. Njezino ime je Karina Krysko, ima 36 godina i svoju glazbenu karijeru je započela prije 12 godina u girlbandu 69 Danguje. Dvaput je pokušala ići na Eurosong i to iste, 2009. godine, kad je s obje pjesme (sa svojim girlbandom i u duetu s Milannom) bila u finalu. Kad je njezina grupa išla na pauzu, počela je ganjati samostalnu karijeru, a kao rezultat njezina pjesma Jausmų labirinte svojedobno je dobro prolazila na internetskim natjecanjima. Nakon obnove benda 69 Danguje, Karina je zanemarila samostalnu karijeru, kojoj se ponovno vratila krajem svibnja ove godine s novim singlom Be kaukiu.

Znate li Vi kojeg izvođača iz ovih zemalja? Tko bi prema Vašem mišljenju bio idealan predstavnik jedne od ovih zemalja? Prokomentirajte s nama ispod teksta!

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava7

  1. Croeurofan — 31. kolovoza 2017. u 00:05

    Gore piše da je jedna zemlja namjerno izostavljena i da će ona dobiti posebni specijal a ja mislim da je to Hrvatska.

  2. Emilia Giacometti — 30. kolovoza 2017. u 09:46

    @ivanfranicsgmail-com Foureira bi i završila na ovoj listi da nije počela snimati ono što je meni neslušljivo.

  3. imperator — 29. kolovoza 2017. u 12:31

    Pratim i obožavam grčku glazbu, ali Vegas na eurosongu – NE! Oni su se u posljednje 2-3 godine potpuno srozali u kvaliteti.. To bi bilo kao da se u Barcu vrati Ronaldinho.. imaju ime, ali ih je vrijeme pokopalo.. doduše, uvijek se može dogoditi da se Vegas vrati na stare staze, ali već preeeedugo tapkaju u mraku..
    za Grke bi bilo najbolje da ih predstavljaju ili Konstantinos Argyros ili Eleni Foureira..
    Konstantinos je odličan i postaje sve popularniji na grčkoj sceni.. to se vidi i na yt pregledima.. ima raznolik opus – od življih pjesama pa do balada.. poslušajte pjesme: "Ksimeromata" i "To simperasma" pa procijenite 😀
    no, moj favorit je ipak Eleni Foureira.. ta Grčka Albanka ili obrnuto 🙂 me osvojila grčkom verzijom "Golden Boya" (predlažem da poslušate, pjesma se zove Sto theo me paei – ima oko 17 milijuna pregleda, a to dovoljno govori).. njene pjesme su iznimno.. kako da se točno izrazim – žive.. pjesme joj imaju odlične pozadine, glas joj je savršen, a koreografijama da ne govorim..
    osim pjesme "Sto theo me pai" , poslušajte i "To kati pou" i "Ti koitas" pa ćete vidjeti i čuti o čemu govorim 😉
    htio sam staviti yt linkove pjesama, ali mislim da se to ne smije na stranici

  4. Vix — 28. kolovoza 2017. u 18:38

    Ne sudi na prvo slušanje. (Toga se i držim. 🙂 )
    Poslušao sam ponovno pjesme i mogu reći da mi se dojam za Irsku povećao-emotivna pjesma koja naravno sadrži kvalitetu. Nije reciklirana niti amerikanizirana.
    Izrael mi se sada sviđa. 🙂
    Ali uz drugo slušanje umanjio mi se dojam za Latviju-toliko da bih rekao da mi je odvratna pjesma…

  5. Vix — 28. kolovoza 2017. u 18:05

    Dojmovi na PRVO slušanje:
    GRČKA-Nije loša,ali nije ni dovoljno dobra.
    GRUZIJA-Malo teška atmosfera u pjesmi. :/ Unosi nemir. Pjevačica ima ugodan glas. Čist. Ipak nikakva pobjeda.
    IRSKA-misterična, ugodna, Lana Del Rey (al daleko je ova pjesma od eurosonškog stila.)
    ISLAND- Razvodnjena,isti tempo cijele 4 minute.
    ITALIJA- :/
    IZRAEL-Očekivao sam izraelske elemente barem u muzici,ali nema ih.
    LATVIJA- :/
    LITVA- :/
    Naravno,potrebno ih je čuti 2 puta da bi znao jel mi se sviđaju
    _______
    Za sad na prvo slušanje-nijedna nije ni blizu pobjednicama eurosonških natjecanja.
    Nekako mi se najviše svidjela lista pjesama 1. članka ovog projekta.

  6. Sekret — 28. kolovoza 2017. u 12:44

    Iz ovog djela mi se sviđaju jedino Federica i Áine ne bi imao ništa protiv da odu na eurosong.Ovo su moje želje:
    GRČKA:Kao i @escfan i ja bi također volio vidjeti opet Helenu na eurosongu tipa pjesmu Survivor https://youtu.be/gkYsLR9CSMQ s kojom se natjecala na Melodifestivalenu 2014.
    GRUZIJA:https://youtu.be/2JOakWtJ1Us Volio bih vidjeti Mariko Lejava na eurosongu natjecala se ove godine na gruzijskom izboru
    Irska i Island nemam nekih želja
    ITALIJA:Federica mi je odlična,ali ima jedan izvođač kojega bi također volio vidjeti na eurosongu Ermal Meta https://youtu.be/4WMejmcT9ZY natjecao se s tom pjesmom na San Remu ove godine
    IZRAEL:https://youtu.be/MbzbEvKHQ5Q volio bih nešto njihovo tradicionalno vidjeti jako dugo nisu poslali nešto tako na eurosong
    LATVIJA: https://youtu.be/8Uy4eCKHxTs fantastična pjesma Samanta Tine inače s tom pjesmom se natjecala na Supernovi prošle godine
    LITVA: https://youtu.be/ZmIdcWmQC9Q Gretta Zazza moj najveći favorit na litavskom izboru nadam se da će sudjelovati i na godinu i naravno i pobijediti ?

  7. SwedenEurovisionFan — 28. kolovoza 2017. u 09:15

    Za grupu Vegas sam već čuo i stvarno su odlični! Ipak, subjektivno bih htio da se vrati Helena, to bi bilo genijalno 😀
    Što se tiče Áine Cahill ne bih imao ništa protiv da ode na Eurosong i Irskoj konačno donese malo bolji rezultat, glas joj je stvarno super 🙂
    Od ostalih pjesama ponuđenih u izboru ne sviđa mi se nijedna, iako je talijanska pjesma na granici … A kad smo već kod Italije, moja velika želja za Eurosong je Elisa Toffoli! Da otpjeva neku pjesmu poput No Hero, uvjeren sam da bi donijela ogroman uspjeh Talijanima 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=Ya2Rl1fiJzw

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?