RTK optužuje Srbiju za sabotažu – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

RTK optužuje Srbiju za sabotažu

  2 min za čitanje   3 komentara

Prošli tjedan preko 1100 članova Europske radiotelevizijske unije glasovalo je protiv izmjena statuta, no da su prošle izmjene, one bi išle najviše u korist članstva kosovske televizije RTK. Prema pisanju srpske televizije RTS, pet članica EBU-a je preko 18 mjeseci pripremalo teren za izmjenu statuta, no taman prije glasovanja jedna se povukla. To su:

  • HRT (Hrvatska)
  • MTVA (Mađarska) – koja se povukla taman prije glasovanja
  • MRT (Sjeverna Makedonija)
  • RTCG (Crna Gora)
  • RTVSLO (Slovenija).

S televizije najmlađe europske države ne mire se olako s odbijanjem izmjena statuta. U sinoćnjem intervjuu za RTK-ove večernje vijesti glavni ravnatelj Ngadhnjim Kastrati izrazio je svoje razočarenje s novonastalom situacijom.

“Zvali su veleposlanstva!”

– Pokušaj izmjene EBU-ovog statuta započeo je prijašnji ravnatelj RTK-a Mentor Shala prije nekoliko godina, s velikom potporom albanskih predstavnika, i uspio je skupiti pet potpisa u cilju izmjene EBU-ovog statuta da se dozvoli RTK-u da bude punopravan član EBU-a, no nešto se dogodilo, unatoč našoj pripremi da dobijemo potrebne glasove – izjavio je Kastrati, te optužio Srbiju za sabotažu.

– Srpske vlasti telefonirale su gotovo svim veleposlanstvima, čak i onih zemalja koje su poznate po tome to sprečavaju Kosovo da postane punopravnim članom ove organizacije, kako bi spriječile promjene statuta – sasuo je Kastrati teške riječi, te istaknuo kako su predstavnici BBC-ja (Ujedinjeno Kraljevstvo) i TRT-a (Turska) bili za promjene, dok su protiv bile Grčka, Cipar, Rumunjska, Španjolska i Alžir.

Na kraju intervjua zahvalio se ravnateljima EBU-a na njihovom zalaganju za promjene statuta, te naglasio kako RTK ima šansu za reapliciranje, no tek dogodine. Dotad, jedina šansa kosovskim pjevačima da odu na Eurosong jest pobjeda na albanskom izboru Festivali i Këngësi.

Lindita Halimi – Kosovarka koja je predstavljala Albaniju na Eurosongu 2017.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava3

  1. ESC fan — 1. srpnja 2019. u 12:06

    Nadam se ako nista povratku Bugarske na Eurosong2020, iako bih volio i da Kazahstan ucestvuje. Za Luksemburg tako, nije mi nesto posebno stalo da ucestvuju iako mislim da ce ih ljubav Beneluksa nekako pogurati da se vrate, mada znam da ce ostvariti los rezultat i onda se ponovo povuci tako da…

  2. Precious — 1. srpnja 2019. u 11:43

    Jel samo meni smješno da su baš ex-yu države tražile izmjenu statuta?

  3. escfan — 1. srpnja 2019. u 10:55

    Hahaha, ko gubi ima pravo i da se ljuti. Da ima imalo pravde, Kosovo ne bi nikada bilo primljeno ni u jednu medjunarodnu organizaciju…

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?