Američka verzija Eurosonga od 2021.

Podijeli na Facebook Twitter
Foto: Kevin Mazur

Postaje li Eurosong franšiza? Unatoč tome što ni dvije godine poslije prve najave nije zaživio projekt Eurovision Asia, kojim se trebala uspostaviti azijska inačica Eurosonga, jedan drugi kontinent pokušat će organizirati svoju inačicu našeg najdražeg natjecanja. Kako piše švedski tabloid Aftonbladet, jedan od glavnih producenata Eurosonga Christer Björkman povest će projekt zvan American Song Contest, tj. američku inačicu Eurosonga. Svi detalji vezani za to natjecanje bit će otkriveni na današnjoj konferenciji za novinare u hotelu u kojem je smještena švedska delegacija, a uz Björkmana sudjelovat će i Anders Lenhoff i Dave Goodman iz EBU-a.

Pozivnica za konferenciju za novinare (foto: Matt Fredericks / Twitter)

Iako su prve glasine vezane za ovo natjecanje datirane još od 2006., kada je NBC otkupio prava, prema pisanju Aftonbladeta, natjecanje bi sa svojim radom započelo 2021. godine. Interesatno, upravo je 2021. godina označena kao godina u kojoj će se Christer Björkman povući s Melodifestivalena i mjesta šefa švedske delegacije.

– Zasad nemam nikakvih komentara – izjavila je Lili Assefa, šefica PR-agencije koja je po press-centru u Tel Avivu slala pozive koje možete vidjeti s lijeve strane objave.

Inače, ovo nije jedina poveznica Eurosonga s SAD-om. Naime, Ovih dana u Tel Aviv će stići i Will Ferrell koji će snimiti završne kadrove svog filma o ovom natjecanju za Netflix. Kada će taj film ugledati svjetlo dana, nije poznato.

[AŽURIRANO, 15. svibnja 2019., 12:45] Na jutrošnjoj konferenciji za novinare potvrđena je vijest o razvijanju američke verzije Eurosonga. Za lansiranje na tržište SAD-a pobrinut će se EBU i švedska produkcijska tvrtka Brain Academy.

– Jedva čekamo upoznati ovo prekrasno natjecanje s najvećim svjetskim televizijskim tržištem. Televizijska publika raste svake godine, stoga je ovo idealno vrijeme da dovedemo ovaj uzbudljiv šou američkoj publici – izjavio je čelnik Brain Academy.

– Već više od šest desetljeća Pjesma Eurovizije, uz pomoć javnih televizijskih servisa, ujedinjuje publiku zajedno s vrijednostima raznolikosti, univerzalnosti i inkluzivnosti. Kao dio EBU-ove strategije za razvoj brenda, vrijeme je za Eurosong da ode preko Velike bare kako bi dobio još gledatelja. Uzbuđeni smo što će rast biti pod ingerencijom ljudi koji su radili na nekim od njegovih najsjajnijih trenutaka – izjavio je izvršni supervizor Jon Ola Sand.

Više detalja znat će se u narednim mjesecima.

 

Komentara 17

 1. Koja glupost…nadam se da neće zaživiti do 2021. Ovo ubacivanje svjetskih zvijezda koje uopće nemaju veze s Eurosongom niti Europom i dodavanje Australije je nagovjestilo kraj. Nemam ništa protiv da nastupe barem Europske zvijezde ili ABBA reunion, Elton John ili Celine Dion (koja je jako lako mogla zamjeniti Madonnu ove godine) ali neee… Ameri imaju svoj šou, nekoliko njih. Sve dodjele nagrada izgledaju kao Eurosong, barem su nam to mogli ostavit.

 2. Ovo bi moglo biti zanimljivo taman toliko da mi popunimo vremenski prostor između dva originala, dva prava esca.
  Ovaj američki neće imati ni približno atmosferu koju ima ovaj naš esc. Niti je to ikada moguće.
  Prvo oni će pevati svi na engleskom ,drugo nije nikakv đir takmiče se lokalno, samo oni tj sami sa sobom..njihove savezne države verovatno, i biće jedna tejedna američka muzika koja se vrti svakodnevno.
  Prema tome to posmatram kao jedan veliki lokalni muzički festival.
  Više bi me zanima Asia esc.

 3. Umjesto sta prave kopije Eurosonga za obje Amerike i Aziju, trebali su ovo natjecanje koje sad imamo uciniti “svjetskim” tj. dozvoliti i drugim drzavama svijeta sudjelovanje na istom, kad vec moze Australija ne vidim razlog zasto ne bi mogli Kanada, Argentina, Brazil, Japan, Kina itd. Tri polufinala, dva za europske drzave jedno za ostale, a u finalu sudjeluje trideset drzava i to je to.

 4. @hirscher1 u potpunosti se slažem s tobom! Od jednog lijepog natjecanja su napravili biznis i “veliki Melodifestivalen”. Nemam nista protiv Melfesta, dapače, kvalitetan show ali ovo šta oni rade je stvarno otislo daleko. Nadam se da će i Sand isto napokon u mirovinu…

 5. @hirscher1 slažem se s tobom. Možda dođu bolji dan za ESC za dvije godine kada Bjorkman ode u mirovinu (ako ikada ode…). Skandinavci, a pogotovo Šveđani jako vole kič.

 6. Gotovo je. Uništili su Eurosong. Ova dva debila (Bjorkman i Sand) su od jednog fenonenalno smišljenog natjecanja napravili neviđenu paradu kića, neukusa i nepotrebnog guranja liberalnih stajališta. Ne kažem da nije bilo i prije toga, ali oni su to stavili u prvi plan. I sad još prodaju drugima to. Katastrofa.

 7. Ne sviđa mi se amerikanizacija svijeta nikako.
  Off topic: Moji plasmani finalista:
  10.Island (nisam ga ni sluša ni gleda,isključio zvuk,tako da je ovo subjektivno.)
  9. San Marino (vokal užas, i teška parodija od koreografije)
  8.Češka (ova pjesma mi stoji na 40. od 41. mjesta, al nastup je bio dobar, iako već viđen)
  7. Estonija ( pa okej pjesmica, ništa veliko, nastup najbolji u zadnjoj minuti)
  6.Bjelorusija (vokal, koreografija, nema treme, odlična,odlična, iako je pjesma trashasta.)
  _____
  1.-5. Još nisam odlučio. 😀
  Tko je vama bottom 5 obzirom na cjelokupni paket (pjesma, nastup, izvedba od finalista?)

Odgovori