E&B 2022.: Azerbajdžan, Finska, San Marino – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

E&B 2022.: Azerbajdžan, Finska, San Marino

  7 min za čitanje   11 komentara

U današnjoj grupi izvođača predstavit ćemo vam tri zemlje sa sveukupno dvije eurovizijske pobjede. Zanimljivo, jedna eurovizijska pobjeda zemalja iz ove grupe ostvarena je kada se Eurosong zadnji put održavao u zemlji-članici Big5. Koje su njihove priče, i čija pjesma je postala hit u svijetu, saznajte u nastavku.


Azerbajdžan

Izvođač: Nadir Rustamli
Pjesma: Fade to Black
Autori: Anderz Wrethov, Andreas Stone Johansson, Sebastian Schub, Thomas Stengaard
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: 4.

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup2008.
Najbolji plasman: 1. mjesto (2011.)
Najlošiji plasman: 11. mjesto u polufinalu (2018.)
Prošlogodišnji predstavnik: Efendi – Mata Hari (20. mjesto, 65 bodova)
Detaljnije o povijesti Azerbajdžana na Eurosongu saznajte ovdje.

Način odabira izvođača i pjesme

Eurovizijski izbor Azerbajdžana može se opisati ukratko s: tišina. Naime, osim što je televizija Ictimai potvrdila nastup i otvorila natječaj za pjesme, vijesti iz ove kavkaske zemlje su se mogle brojati na prste jedne ruke. Jedan od mogućih razloga vjerojatno je održavanje druge sezone azerbajdžanske verzije The Voicea, u kojoj je pobijedio 22-godišnji Nadir Rustamli. Gotovo mjesec dana poslije, na veoma zanimljiv način, Nadir je odabran kao azerbajdžanski putnik za Torino, a pjesma Fade to Black predstavljena je u drugoj polovici ožujka.

YouTube video

Biografija izvođača

Rođen 8. srpnja 1999. u Salyanu, gradu poznatom po proizvodnji kavijara, Nadir je kao dijete sedam godina učio svirati klavir. Već kao osamnaestogodišnjak počeo je sudjelovati na raznim pjevačkim natjecanjima, uključujući i Youthvision 2019 International Song Contest na kojem je osvojio drugo mjesto. Iako je imao nekoliko ranije objavljenih singlova, pravi streloviti uspon doživio je krajem 2021. i početkom 2022. kada se počeo natjecati u azerbajdžanskom The Voiceu pod mentorstvom azerbajdžanskog pobjednika Eurosonga Eldara Gasimova. Prije pobjede, u natjecanju je u čak četiri navrata izveo neku pjesmu s Eurosonga (Arcade, We Could Be The Same, azerbajdžansku verziju Day After DayRunning Scared kao zajedničku točku s mentorom). Prije The Voicea, završio je studij poslovne administracije na Azerbajdžanskom sveučilištu turizma i menadžmenta.

Društvene mreže

FacebookInstagramSpotify, Twitter, TikTok

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 24. (08.04.2022. u 23:00)

KLADIONICA KVOTA
bet365 200
William Hill 150
betfair 50
BoyleSports 50

anketa 1908

Koji će biti završni plasman Azerbajdžana na Eurosongu 2022.?

Ukupno glasova: 85

 • Neće se plasirati u finale [30 / 35%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [28 / 33%]
 • Između 21. i 25. mjesta u finalu [14 / 16%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [8 / 9%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [4 / 5%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [1 / 1%]

Finska

Izvođač: The Rasmus
Pjesma: Jezebel
Autori: Lauri Ylönen, Desmond Child
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: 1.

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup1961.
Najbolji plasman: 1. mjesto (2006.)
Najlošiji plasman: posljednje mjesto u polufinalu (2015.2019.)
Prošlogodišnji predstavnik: Blind Channel – Dark Side (šesto mjesto, 301 bod)
Detaljnije o povijesti Finske na Eurosongu saznajte ovdje.

Način odabira izvođača i pjesme

Veoma brzo nakon sjajnog plasmana u Rotterdamu, finska televizija YLE objavila je natječaj za pjesme za Uuden Musiikin Kilpailu 2022. Za samo natjecanje, održano krajem veljače, odabrano je sedam natjecatelja, a duh nostalgije za 2000-ima na Eurosongu pokušat će probuditi slavna finska grupa The Rasmus s pjesmom Jezebel. Pjesmu su napisali frontmen grupe Lauri Ylönen i američki producent Desmond Child, koji je ranije radio s imenima poput grupe Kiss, Aerosmith, Bon Jovi, Joan Jett & The Blackhearts i Scorpions, kao i nekim eurovizijskim imenima poput Bonnie TylerSakisa Rouvasa. Pjesma govori o djevojci slobodnog duha, te je posvećena svim snažnim ženama današnjice.

Kako su priznali u jednom intervjuu, na prijavu za UMK odlučili su se nakon što su zbog Covida-19 morali otkazati nastupe diljem svijeta, te kako bi se međusobno više povezali i isprobali nešto novo.

YouTube video

Biografija izvođača

Grupu The Rasmus osnovala je skupina školaraca sad već davne 1994. godine, a sadašnju postavu čine pjevač Lauri Ylönen, basist Eero Heinonen, bubnjar Aki Hakala i gitaristica Emilia “Emppu” Suhonen, koja se priključila uoči nastupa na UMK-u. Prvi proboj na finsku glazbenu scenu ostvarili su 1997. s pjesmom Blue, no na međunarodno tržište morali su čekati još šest godina. Upravo te 2003. objavljena je pjesma In The Shadows, čiji uvod i melodiju poznaje gotovo svaki milenijalac uključen u rock/metal scenu 2000-ih, te je i danas često puštana na MTV-u i radijskim stanicama. S preko milijun prodanih primjeraka diljem svijeta, The Rasmus je srušio finski rekord u prikupljenom broju tantijema, zamijenivši na vrhu skladatelja Jeana Sibeliusa. Osim toga, In The Shadows je grupi osigurala nekoliko nagrada EMMA (finski pandan Porina) i titulu najboljeg nordijskog izvođača na MTV EMA 2003.

Dosad su u veoma bogatoj karijeri objavili devet albuma i održali nekoliko svjetskih karijera, te su često spominjani u kontekstu Eurosonga. Tako su 2012. godine nastupali kao interval act na UMK-u s pjesmom I’m a Mess, koja je bila službena himna Europskog atletskog prvenstva u Helsinkiju.

Društvene mreže

FacebookInstagram, YouTube, Spotify, TikTok

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 17. (08.04.2022. u 23:00)

KLADIONICA KVOTA
bet365 100
William Hill 80
betfair 66
BoyleSports 66

anketa 1909

Koji će biti završni plasman Finske na Eurosongu 2022.?

Ukupno glasova: 87

 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [24 / 28%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [22 / 25%]
 • Između 21. i 25. mjesta u finalu [14 / 16%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [13 / 15%]
 • Neće se plasirati u finale [12 / 14%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [2 / 2%]

San Marino

Izvođač: Achille Lauro
Pjesma: Stripper
Autori: Lauro De Marinis, Daniele Dezi, Daniele Mungai, Davide Petrella, Federico De Marinis, Francesco Viscovo, Simon Pietro Manzari, Gregorio Calculli (Greg), Marco Lanciotti (Lancs), Matteo Ciceroni (Gow Tribe), Mattia Cutolo (Banf)
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: 7.

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup2008.
Najbolji plasman: 19. mjesto (2019.)
Najlošiji plasman: posljednje mjesto u polufinalu (2008. – 19. mjesto, 2017. – 18. mjesto)
Prošlogodišnji predstavnik: Senhit – Adrenalina (22. mjesto, 50 bodova)
Detaljnije o povijesti San Marina na Eurosongu saznajte ovdje.

Način odabira izvođača i pjesme

Za razliku od prethodnih godina, San Marino se počeo spremati za nacionalni izbor još u travnju prošle godine, usred priprema za Eurosong 2021. Ovog puta, u organizaciju su se uključili i Državno tajništvo za turizam, te privatna producentska tvrtka, koji su u suradnji sa sanmarinskom televizijom SMRTV organizirali nacionalni izbor Una voce per San Marino. Sam proces trajao je veoma dugo, a na koncu sedmeročlani žiri je za Torino odabrao talijanskog pjevača Achillea Laura s pjesmom Stripper. Sam izvođač pjesmu opisuje kao feminističku himnu, baziranu na “dualnosti muškarca i žene”, te ga govori “kako se osjećati kao žena i ne obazirati se na predrasude”.

YouTube video

Biografija izvođača

Trenutno jedan od najproduktivnijih talijanskih izvođača, Achille Lauro je rođen 11. srpnja 1990. u Veroni kao Lauro De Marinis. Njegov otac Nicola profesor je prava i sudac na talijanskom Vrhovnom sudu, zbog čega se cijela obitelj preselila u Rim kad je Lauro navršio 14 godina. Njegov stariji brat Federico, koji se bavi produkcijom, upoznao je Laura s underground rapom, a kada se počeo baviti glazbom, počeo je koristiti umjetničko ime Achille Lauro jer je mnogim ljudima njegovo ime asociralo na brod Achille Lauro. Prvi od osam albuma objavio je 2014. godine, a na kojem su gostovala neka poznata imena talijanskog rapa poput Marracasha i Coeza. Nakon objave drugog albuma, napustio je dotadašnju izdavačku kuću te osnovao vlastitu No Face Agency, koja mu je donijela prve certifikate FIMI-ja (talijanske verzije ZAMP-a). Prije prihvaćanja pozivnice za sudjelovanje na UVPSM, triput je sudjelovao na Sanremu, a svako njegovo sudjelovanje izazvalo je komentare i kontroverze (2019. pjesma je optužena da govori o uzimanju droga, 2020. skidanje na pozornici, 2022. lažno krštenje).

Njegova glazba inspirirana je mnogim različitim žanrovima, od talijanskog trapa (Ghali), hip hopa i rocka (Lucio Battisti, Rino Gaetano, Vasco Rossi). Najveći hit, koji mu je donio čak šest platinastih naklada i obilježio proteklo ljeto, jest Mille, nastao kao suradnja s Fedezom (Sanremo 2021.) i Oriettom Berti (Sanremo 2021.).

Društvene mreže

FacebookInstagram, YouTube, Spotify, Twitter, TikTok

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 19. (08.04.2022. u 23:00)

KLADIONICA KVOTA
bet365 125
William Hill 125
betfair 80
BoyleSports 100

anketa 1910

Koji će biti završni plasman San Marina na Eurosongu 2022.?

Ukupno glasova: 82

 • Neće se plasirati u finale [50 / 61%]
 • Između 21. i 25. mjesta u finalu [14 / 17%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [9 / 11%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [8 / 10%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [1 / 1%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [0 / 0%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava11

 1. Sekret — 9. travnja 2022. u 21:08

  Azerbajdžan – Neće se plasirati u finale
  Finska – Između 16. i 20. mjesta u finalu
  San Marino – Neće se plasirati u finale

 2. Vix Asher — 9. travnja 2022. u 16:15

  Azer- očekivao sam više obzirom koliko smo čekali na pjesmu. Koje god mjesto da osvoji bit će okej, al zaslužuje finale. Zanimljiva biografija.
  Finska- čak mi se i svidjela, al obzirom da im je uzor bila Jezabel (Nijedna žena u Bibliji više se ne poistovjećuje sa zloćom i izdajstvom od Jezebele, kraljice Izraelove, supruge kralja Ahaba i progonitelja Božjih proroka), za mene Finska ne postoji ove godine.
  San Marino- ne bih ih u finalu. Ove godine čak nisu simpa kao zemlja.

 3. EscSerbonia — 9. travnja 2022. u 09:29

  Ajmo večeras HTV obezbedite umetnici lavor, bokal i 5 peškirčića 🙂

 4. EscSerbonia — 9. travnja 2022. u 09:24

  Azerbejdžan na kladionicima potpuno podcenjen. Ide u finale sigurno.Tamo neka sredina.
  Finska na kladionicama strahovito precenjena. Možda čak ne uđe u finale, a ako i da onda ide oko 20 pozicije. Pesma je jednostavno nedovoljna da bi bila nekih esc hit i da bi povukla mnoge da glasaju. Nije to taj rok. A pevač je ređe antipatičan.

  San Marino …..pesma kao takva je čisti copy paste Maneskina i njegovog izričija i žanra. Najgluplje je što možeš odmah sledeće godine poslati pesmu koja je kopija prethodne pobedničke. Inače i pesma i njegov nastup je bolji od mnogih ove godine, samo što je to pogrešna godina. Ne verujem da će ući u finale ali energija sa scene ne manjka. Može i da se provuče u finale, ništa nije isključeno.

 5. Hirscher1 — 9. travnja 2022. u 09:23

  Teško mi je zamislit scenarij u kojem San Marino ulazi u finale.

 6. LoveWave — 9. travnja 2022. u 08:09

  Jedino Azer Q nadam se… iako mi ni oni nisu nesto ove godine

 7. Niko bitan — 8. travnja 2022. u 22:37

  Azerbajdžan – Ulazi u finale iako bih ja zeleo da flopuju. Tamo izmedju 15 i 20 mesta.

  Finska: Borderline. Mislim da ulaze. Mada ne verujem da ce ponoviti uspeh Blind Channel-a. Ocekujem Bottom 5.

  San Marino: Borderline NQ.

 8. loreeneuphoria — 8. travnja 2022. u 22:11

  Azerbejdžan- ualzi u finale i tamo od 11. do 15. mjesta.
  Finska- isto u finalu, ali od 16. do 20. mjesta
  San Marino- bez finala

 9. YeahYeahFire — 8. travnja 2022. u 22:05

  San Marino – borderline NQ.. Nemaju Italiju da im pripomogne,a čisto sumnjam da je njegova popularnost dovoljna da mogu da se na osnovu toga da idu dalje..
  Finska – borderline Q.. Istva stvar,ali bolja pesma. Medjutim Darude koji je bio zadnji 2019,zatim Cascada koja se nije proslavila 2013. pokazuju da veliko ime nije garancija. Uostalom da li velikim možemo da nazovemo one koji su nakon 2000ih postali irelevantni,ali najavljuju dobar staging so we will see..
  Azerbejdžan – borderline Q.. Previše je muških balada,balada generalno u ovom polufinalu da bi mogli biti sigurica,a pogotovo ako Konstry razvali sa mega dobrim utiskom..

 10. SwedenEurovisionFan — 8. travnja 2022. u 21:58

  Azerbajdžan – Između 21. i 25. mjesta u finalu.
  Finska – Između 16. i 20. mjesta u finalu.
  San Marino – Neće se plasirati u finale.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?