2018. - Lisabon – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Eurosong

2018. – Lisabon

Datum održavanja: 8., 10. i 12. 5. 2018.
Mjesto održavanja:
Altice Arena
Voditelji:
 Sílvia Alberto, Filomena Cautela, Catarina Furtado, Daniela Ruah
Sistem glasovanja:
Eurovizijska metoda glasovanja, gdje je svaka zemlja davala dva seta bodova od 1 do 8, 10 i 12 (posebno žiri, posebno pobulika)
Broj sudionika: 43
Debitanti:
Odstupili s natjecanja: –
Povratnici na natjecanje: Rusija
Pobjednik: Netta – Toy (hrv. Igračka) – IZRAEL
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 529
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: engleski, hebrejski

Nakon povijesne pobjede Salvadora Sobrala, Eurosong se po prvi puta održao na portugalskom tlu i to u njihovu glavnom gradu – Lisabonu. Mjesto održavanja 63. izdanja natjecanja za Pjesmu Eurovizije bila je Altice Arena gdje su se borile 43 zemlje te je tako izjednačen rekord u broju zemalja sudionica iz 2008. te 2011. godine.

Početak svibnja, točnije 8.,10., i 12. bili su rezervirani za dvije polufinalne večeri te konačnu završnicu koja nam je u uzbudljivom glasanju donijela novog pobjednika.

Brza potvrda grada domaćina

Portugal je odmah nakon pobjede krenuo u realizaciju ovog projekta, a već u nedjelju (samo dan nakon finala) generalni direktor RTP-a Nuno Artur Silva potvrdio je objavu jednog portugalskog portala da će se natjecanje najvjerojatnije održati u Altice Areni. Sredinom svibnja 2017. RTP je prvobitno potvrdio da je Lisabon grad domaćin, no oni već sljedećeg dana povlače vijest i tvrde da još nema konačnog odabira te da će svaki grad dobiti priliku za prijavu. Natječaj je bio pokrenut nekoliko tjedana nakon natjecanja, a pored Lisabona, Braga, Espinho, Faro, Gondomar, Guimarães i Santa Maria da Feira su izrazili želju za domaćinstvom Eurosonga.

EBU i RTP su 25. srpnja objavili da će Lisabon biti grad domaćin i da će se natjecanje održati u multifunkcionalnoj Altice Areni čiji je kapacitet 20.000 gledatelja.

Hrvatska predstavnica bila je dvadesetšestogodišnja Franka Batelić koja je u prvoj polufinalnoj večeri izvela pjesmu Crazy. Besprijekorna vokalna izvedba i jednostavan, ali efektan nastup nažalost nije bio dovoljan za prolazak u finale. Hrvatska je u konačnici zauzela 17. mjesto u polufinalu sa ostvarenih 63 boda.

Izraelu nova pobjeda

Pobjednica natjecanja bila je izraelska predstavnica Netta Barzilai sa pjesmom Toy. Pjesma i nastup osvojili su 529 bodova i tako natjecanje po četvrti puta doveli u svoju zemlju. Drugo mjesto pripalo je ciparskoj predstavnici Eleni Foureiri sa pjesmom Fuego. Postolje je zaokružio austrijski predstavnik Cesar Sampson sa pjesmom Nobody but You.

Posljednje mjesto u finalu pripalo je domaćinu Portugalu i njihovoj predstavnici Claudiji Pascoal sa pjesmom O Jardim. Veliku pozornost privukao je i incident koji je se dogodio u trenutku dok je SuRie, predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva, pjevala svoju pjesmu. Naime, na pozornicu je upao jedan od gledatelja, uzeo mikrofon i te pokušao nešto izvikivati. Srećom, pripadnici službi osiguranja brzom su reakcijom spasili stvar, a SuRie je cijeli nastup ipak završila smiješkom.

Zemlje sudionice

Dugo je vremena proteklo otkad smo posljednji put gledali čak 43 zemlje na natjecanju za najbolju pjesmu Europe, tako da je ova godina donijela svojevrsni povratak i nadu da se ta brojka može održati i u budućnosti. Natjecanju se vratila Rusija koja je zbog skandala svoje predstavnice s ukrajinskim zakonom propustila prošlogodišnji spektakl. Polemike su se ponovno vodile i s Turskom. Nakon izmjene programa postojala je mogućnost njihova povratka, a 12. srpnja Sertab Erener (pobjednica Eurosonga 2003.) izjavila je kako će se ova zemlja sasvim sigurno vratiti natjecanju. Kasnije su i predstavnici iz 2010. grupa maNga dali podršku povratku Turske. Međutim, turski ministar je 7. kolovoza 2017. izjavio da nema planova o povratku Turske na natjecanje. Istog dana, TRT je potvrdio da se Turska ne vraća na natjecanje ni 2018. godine.

A coloured map of the countries of Europe
Wikipedia

Crvena: zemlje koje se nisu kvalificirale u finale
Zelena: zemlje koje su sudjelovale u finalu
Žuta: zemlje koje su sudjelovale u prošlosti, ali ne i 2018.

Prvo polufinale

U ovom polufinalu predstavilo se 19 zemalja, a pravo glasa imali su i direktni finalisti Portugal, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

Drugo polufinale

Ukupno 18 natjecatelja pojavilo se u ovom polufinalu, a pravo glasa imali su i Francuska, Italija i Njemačka.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

Finale

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

Zanimljivosti

  • Po prvi put od 2009. Bugarska je nastupala u prvom polufinalu.
  • Po prvi put od uvođenja sistema od dva polufinala, Rusija je nastupala u drugom polufinalu.
  • Treću godinu zaredom Cipar, Češka i Grčka su bili u istom, prvom polufinalu.
  • Po treći put otkako su uvedena dva polufinala, Švedska je nastupa u drugom dijelu drugog polufinala. Protekla dva puta bila su 2012. i 2015.
  • Crna Gora je posljednji put nastupala u drugom polufinalu 2015. godine, te se tada kvalificirala u finale.
  • Posljednji put kad je Hrvatska nastupala u drugom dijelu prvog polufinala, bilo je 2011. godine.

Natup koji je donio četvrtu pobjedu Izraelu na Eurosongu

Priredila: Marija Labaš

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK