Luna i Bojan predstavljaju izvođače 63. Eurosonga (1)

Podijeli na Facebook Twitter

Dragi naši, dobrodošli u ovogodišnji prvi dio Luninog i Bojanovog tradcionionalnog predstavljanja izvođača predstojećeg Eurosonga. Kroz narednih nekoliko tjedana svakog drugog dana kroz male eurovizijske povijesne činjenice svake zemlje, kao i kroz nekoliko riječi o izvođačima, pokušat ćemo se malo bolje upoznati s ovogodišnjim eurovizijskim natjecateljima. Kao i do sada, veliku zahvalnost za sve fotografije idu osobi zaduženoj za grafičku pripomoć Filipu Valeu.

 SLOVENIJA

Izvođač: Lea Sirk
PjesmaHvala, ne!
Autori: Lea Sirk, Tomy DeClerque
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: nepoznat

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1993.
Najbolji plasman: 7. mjesto (1995.2001.)
Najlošiji plasman: posljednje mjesto u polufinalu (2013.)
Prošlogodišnji predstavnik: Omar Naber – On My Way (17. mjesto u polufinalu, 36 bodova)
Detaljnije o povijesti Slovenije na Eurosongu saznajte ovdje.

Predizbor i biografija izvođača

Evrovizijska melodija ili u našim krugovima poznatija kao Ema, način je na koji je Slovenija i ovaj put birala svog predstavnika. U samo jednom organiziranom polufinalu imali smo prilike čuti 16 pjesama, a stručni žiri i publika u finale je poslalo njih osam. U uzbudljivom finalu, nakon glasovanja nekoliko vrsta žirija i publike, najvjeći broj glasova osvojila je Lea Sirk, koja će u drugom polufinalu u Lisabonu pjevati Hvala, ne!

Dvadesetosmogodišnja Lea Sirk rođena je u mjestu Koper i posljednjih nekoliko godina aktivna je na glazbenoj sceni Slovenije. Ova kantautorica, može se reći, glazbom se bavi cijeli život jer je prve korake načinila već sa devet godina kada je nastupala na dobro poznatom glazbenom festivalu Veseli tobogan. Završila je studij flaute na Glazbenom konzervatoriju u Ženevi, a šira slovenska publika je upoznaje 2006. godine tijekom njenog sudjelovanja u talent šou Bitka talentov, gdje dolazi do samog finala i zauzima drugo mjesto. Prije ove pobjede na Emi 2018., Lea će četiri puta pokušati predstavljati svoju zemlju na Eurosongu, tri puta na samoj Emi (2009., 2010. i 2017. godine), dok se 2011. godine na Misiji Evroviziji pojavila kao članica grupe Leaparfume. Pojavljivanje na ovogodišnjoj Pjesmi Eurovizije Lei neće biti prvo.  Naime,  prije četiri godine bila je prateći vokal Tinkari Kovač u Kopenhagenu, dvije godine kasnije pratila je ManuEllu u Stockholmu.  Godine 2014. objavila je i svoj prvi studijski album Roža. 

Ne verjemi v vse, kar ponujeno ti je
Misli na glas in upaj
Da skrivnost je v tem, ne prodajaj se vsem
To je najbolj passé

Hvala, ne, ne!
Hvala, ne
Hvala, ne, ne
Hvala, hvala, ne

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 41. (15.3.2018. u 19:30)
Kvote
bet365 – 500
skybet – 250
William Hill – nema kvote
Boylesports – 100
betway – 125

Društvene mreže

FacebookInstagram, YouTube

Koji će biti završni plasman Slovenije na Eurosongu 2018.?

 • Između 1. i 5. mjesta u finalu (3%)
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu (1%)
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu (3%)
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu (10%)
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu (17%)
 • Neće se plasirati u finale (65%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

 SRBIJA

Izvođač: Sanja Ilić & Balkanika
PjesmaNova deca
Autori: Aleksandar Sanja Ilić, Tatjana Karajanov Ilić, Danica Krstajić
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: nepoznat

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 2007.
Najbolji plasman: 1. mjesto (2007.)
Najlošiji plasman: 11. mjesto u polufinalu (2013., 2017.)
Prošlogodišnji predstavnik: Tijana Bogićević – In Too Deep (11. mjesto u polufinalu, 98 bodova)
Detaljnije o povijesti Srbije na Eurosongu saznajte ovdje.

Predizbor i biografija izvođača

Radio-televizija Srbije je za Eurosong 2018. odlučila raspisati javni natječaj za skladbe i organizirati festival. Urednica zabavnog programa RTS-a Olivera Kovačević i šefica odnosa sa javnošću i korporativni imidž ove televizije Duška Vučinić prilikom izjava za medije najavljivale su povratak festivala, ali bile su oprezne prilikom imenovanja istog. Natječaj je bio otvoren do 10. studenog, a sredinom prosinca doznali smo kako je na natječaj prijavljeno 75 pjesama. Selekecijska komisija je do sredine siječnja preslušavala i birala pjesme, a konačan popis od 17 skladbi koje su ušle u uži izbor objavljen je krajem siječnja. Time smo dobili i potvrdu kako se nakon devet godina vraća Beovizija kako način izbora srpskog predstavnika za Eurosong. Beovizija je održana 20. veljače u Sava Centru, a kombinacijom glasova stručnog žirija i publike, maksimalni broj bodova odnio je Sanja Ilić i grupa Balkanika s pjesmom Nova deca.

Aleksandar Sanja Ilić rođen je 27. ožujka 1951. godine u Beogradu i jedan je od najzančajnijih glazbenih umjetnika u Srbiji. Sa samo 12 godina napisao je glazbu na tekst Duška Radovića koja je izvedena na nekadašnjoj Televiziji Beograd i za to je dobio na poklon bombonjeru, što smatra svojim prvom nagradom. Uporedno sa osnovnom školom i gimanzijom pohađao je i glazbenu školu, a diplomirao je na Arhitektonskom faklutetu i završio Muzičku akademiju. Nekoliko puta su njegove pjesme sudjelovale na nekadašnjoj Jugoviziji, a prvu je napisao sa 16 godina i time postao najmlađi sudionik na ovom natjecanju. Pesnik mira pjevala je te 1968. godine u Skoplju Lola Novaković, a u medijima je izašla priča kako tu pjesmu nije napisao Sanja njego njegov otac, skladatelj Miodrag Ilić Beli. Godine 1982. godine u Harrogateu njegovu pjesmu Halo, halo za Jugoslaviju pjevala je gurpa Aska. Autor je i poznate pjesme Princeza koju su na Jugoviziji 1984. godine izveli Slađana Milošević i Dado Topić. Grupu Balkanika osnovao je 2000. godine i konstantno okuplja mlade, poznate i talentirane glazbenike koji sviraju drevne balkanske instrumente, kao i specifičnu formaciju rock-benda. Njihov žanr se opsuje kao kombinacija World Music elemenata i snažnih ritmova Balkana. Iako grupa broji deset članova samo će se njih pet uz Sanju pojaviti na eurovizijskoj pozornici, a riječ je o Danici Krstić (s kojom smo nedavno uradili intervju), Neveni Stamenković, Mladenu Lukiću, Aleksandru Raduloviću i Ljubomiru Dimitrijeviću.

Svet je naš i vreme prestaje da žuri kad si samnom ti.
Svet je naš i osmehom se budim zato što postojiš ti.
Sve je jasnije, sunce sija drugačije.
Svet je naš i nova deca s’nama stvaraju bolji svet.

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 33. (15.3.2018. u 19:30)
Kvote
bet365 – 250
skybet – 250
William Hill – nema kvote
Boylesports – 50
betway – 100

Društvene mreže

FacebookInstagram, YouTube

Koji će biti završni plasman Srbije na Eurosongu 2018.?

 • Između 1. i 5. mjesta u finalu (3%)
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu (9%)
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu (14%)
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu (26%)
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu (17%)
 • Neće se plasirati u finale (31%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

 MOLDOVA

Izvođač: DoReDos
PjesmaMy Lucky Day
Autori: John Ballard, Philipp Kirkorov
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: nepoznat

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 2005.
Najbolji plasman: 3. mjesto (2017.)
Najlošiji plasman: posljednje mjesto u polufinalu (2014.)
Prošlogodišnji predstavnik: SunStroke Project – Hey Mamma (3. mjesto u finalu, 374 bodova)
Detaljnije o povijesti Moldove na Eurosongu saznajte ovdje.

Predizbor i biografija izvođača

Kao i prethodnih godina, moladvska nacionalna televizija se i ovaj put odlučila svog predstanika izabrati putem nacionalnog izbora O melodie pentru Europa. Na javni natječaj pristiglo je 28 pjesama, a nakon diskvalifikacije jedne, na audicijama izabrano je njih 16 koje su kasnije sudjelovale u samom izboru. Odlukom glasova stručnog žirija i publike pobjedu su odnjeli trio DoReDos s pjesmom My Lucky Day.

Iza imena DoReDos kriju se (prema fotografiji ispod) Eugeniu Andrianov (25), Marina Djundyet (31) i Sergiu Mîța (25) i svo troje veže moldavsko mjesto Rybnitsa iz kojeg potječu. Bend je osvnovan 2011. godine i prvi naziv skupine bio je Art Bend, ali su se prije sudjelovanja na O melodie pentru Europa 2015. odlučili preimenovati u sadašnje DoReDos, koje je sastavljeno od prve dvije note glazbene ljestvice. Godine 2014. trio je pobjedio na glazbenom pop festivalu George Grigoriu u Rumunjskoj, a objavili su i singl na ruskom i rumunjskom jeziku. Dvije godine kasnije sudjelovali su u rumunjskoj inačici X Factora, dok su prošle godine pobijedili na festivalu New Wave koji se održava u ruskom Sočiju. Za ovaj nastup grupa je imala podršku predsednika Republike Moldove Igora Dodona, a zbog ovog uspjeha i promocije Moldove u inozemstvu, predsjednik je grupu odlikovao priznanjem “Počasni umjetnik Moldove”. Na ovom festivalu grupu je primjetio i ruski skladatelj Philipp Kirkorov, koji je i napisao njihovu ovogodišnju eurovizijsku uzdanicu.

Number one, keep rollin’
Say you’re real, I’m hopin’
Do you feel the way I do

Bring it on, it’s magic
Are you real, fantastic
Say you feel the way I do

Number two, keep turnin’
Feel the heat, we’re burnin’
I’ll do anything for you

We can be forever
Number one, together
We can make a dream come true

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 29. (15.3.2018. u 19:30)
Kvote
bet365 – 150
skybet – 150
William Hill – nema kvote
Boylesports – 100
betway – 100

Društvene mreže

Facebook, Instagram

Koji će biti završni plasman Moldove na Eurosongu 2018.?

 • Između 1. i 5. mjesta u finalu (1%)
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu (3%)
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu (8%)
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu (10%)
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu (13%)
 • Neće se plasirati u finale (65%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Komentara 33

 1. Vidim da se još niste dogovorili da li je Moldova ili Moldavija. Točno je ono što je @buba stavila u komentaru, upravo je o Moldovi jedna moja kolegica sa faksa imala seminar te objasnila razliku u imenima. @bulbasaur nemoj puno vjerovati Wikipediji, tamo može svatko pisati svašta, kako bi jedan moj profesor s faksa rekao: wikipedija je korisna samo za skidati slike, a nekada čak ni to.
  Btw, sve ove tri pjesme su mi meh, ništa posebno…..

 2. iskreno….
  slovenija….iritantna
  srbija….copypasty od svojih prošlih 10 taka godina nastupa (izfurano…)a bome i jako loše
  Moldova…drmaju eki balkanmelos i računaju na bodove s balkana…finale da no na dnu ljestvice

 3. Sve ove tri pjesme su mi “tak, tak”, ne mogu reći da su grozne, ali niti da baš zaslužuju neki veći uspjeh na ESC-u.
  Što se tiče pitanja “Moldova ili Moldavija”, nema potrebe da mi kažemo Moldova zato što oni sami sebe tako nazivaju. U slavenskim jezicima je uvriježen izraz Moldavija. I Rumunji sami sebe zovu Romania pa ih mi svejedno ne zovemo tako nego Rumunjska.

 4. -Slovenačka pjesma, kako i sam naslov kaže je baš hvala ne. Cijela pjesma teče usiljeno i naporno, na trenutke je i mučno za slušati. Prvi utisak mi je bio bolji, no sa daljim slušanjem stvarno ne bih volio da ova pjesma bude dva puta izvedena u maju u Lisabonu. 4/10
  -Balkanika ima dobru pjesmu, nema šta, ali dobru negdje za 2005. do 2009. Ne može se 100 godina igrati na istu foru. S druge strane, Beovizija je bila pun pogodak i nadam se proširenju formata sljedeće godine, naravno ukoliko kvalitet pjesama bude to dozvolio. 4/10
  -Moldavija je jeziva u najmanju ruku. Čak nije ni zabavno. 0/10

 5. Mislim da je barem triput na ovom sajtu spomenuto zašto MOLDOVA, a ne Moldavija. Naime, Moldavija je pokrajina koja se proteže kroz TRI države (među kojima su i Rumunjska i Ukrajina), dok je MOLDOVA službeno ime koje koristi i naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/moldova,217.html.
  “Državljanima Moldove, nositeljima nebiometrijskih putovnica potrebna je viza za ulazak u Hrvatsku.”

  Dakle, ništa spektakularno, samo se ravnamo prema službenim organima RH.

 6. Kad govoriš službeno kažeš Republika Moldova, ali kad kažeš nešto kao “Idem u Moldaviju”, “Moldavija se ne zaslužuje plasirati u finale” kažeš Moldavija. Čak i hrvatski komentator kaže Moldavija. Moldova se, znači govori samo kad je ispred te riječi riječ Republika. Zbog toga bih preporučio urednicima da koriste Moldavija, osim ako ispred ne piše republika.

 7. Srbija je sigurno u finalu i tamo u prvih 12. Slovenija nece videti finale, a Moldavija je na granici ulaska.

 8. Srbija i Moldova underrated u ovim anketama…
  Srbija definitivno ide u finale i tamo zauzima dobru poziciju.
  Zaboravili ste kako publika voli vesele pjesmuljke kakvu ima Moldova ove godine. Zato ne treba iznenaditi ako prodju u finale.

 9. na moldavskom jeziku je sluzbeno Republica Mdova, a na hrvatskom (republika) Moldavija 🙂
  ….
  ne vidim nijednu u finalu, jedino mozda mozda srbiju ali tesko

 10. Slovenija nije loša ali sumnjam u finale. Srbija vjerojatno prolazi a u finalu ne očekujem neki visoki rezultat (meni su ipak bili draži “Svatovi”:P).
  Moldova-Ako ima Boga ove finala neće vidjeti.

 11. @blink

  Mislio sam da se nitko ispod ove teme neće više osramotiti od ovog što ne zna razliku između Moldove i Moldavije, a onda si se ti pojavio… Čestitam.

 12. Srbija po meni ima najizglednije šanse za prolazak u finale iako je jedna od lošijih srbijanskih predstavnica otkad je Srbija samostalna na Eurosongu.
  “Hvala, ne” mi je osobno jako dobra pjesma jer je drugačija, ima futuristički vibe, ali bojim se da neće proći u finale.
  Moldavci su nakon odlične “Hey, mamma” opet posegnuli za trashom iz davne 2009. i čini mi se kako se neće proslaviti…

 13. Slovenija – nakon pomnog “razmatranja”, došao sam do zaključka da Leina pjesma i nije tako loša kako sam isprva mislio (možda zbog super koregorafije iz nacionalnog izbora).. no, teško da će se i s najperfektnijom koreografijom uopće uspjeti ugurati u finale.. stoga, jedino čemu se Slovenci u svibnju mogu radovati je ako Goran Dragič odvede svoj Miami Heat u polufinale Istoka NBA.. jedino tome 😀
  ————————————–
  Srbija – ehh.. kad bi se samo spojile dvije njihove najbolje i vrlo slične pjesme s Beovizije – “Nova deca” i “Svatovi” to bi bio siguran pretedent za Top 10 plasman u finalu.. a ovako – hmmm.. no ipak, ne bih im ubio nadu u finale jer imaju veliku sreću što nisu u prvom polufinalu 😉
  ————————————–
  Moldova – Sunstroke ’17. – DoReDos ’18.; Policijska akademija 1 – Policijska akademija 7; D. Darko – S Darko; Kum 1 – Kum 3 (dobro, malo sam pretjerao s ovim 😀 )..
  no, što je uopće zajedničko svim ovim filmovima s Moldovom na eurosongu? Pa, zajedničko je da su DorReDosi odličan primjer da ne mogu ići stopom svojih uspješnih prethodnika, baš kao što to isto nisu mogli ni S.Darko ili Kum 3.. tako da očekujem blamažu Moldove i vodstvo njihove organizirane države da prisile Sunstroke i Epic Sax Gaya da se ponovno vrate na esc pozornicu 😀

 14. @deadpool Sluzbeno ime zemlje je Republika Moldova jos unazad par godina i na Hrvatskom. Ako nisi primjetio vec nekoliko godina i novinari koriste izraz Republika Moldova. Yust to know… 😊

 15. 1. Srbija
  2. Slovenija
  3. Moldavija
  Jedino Srbiju vidim u finalu. Negdje lijeva strana tablice.

 16. Kakva biografija Sanje Ilića.

  Pa takvu ti neki tamo Bendžamin Ingrosso neće imati ni da živi 500 godina.

  Svaka čast autorima Bojanu i Luni za B&L projekat. Zbilja je zadovoljstvo podsjetiti se još jednom koliko je Balkan bolji od ostatka Europe.

 17. Nije Moldova nego Moldavija 🙂
  Od ovih mi je najbolja Srbija, ali u globalu je negdje pri sredini.

 18. 1. Srbija
  ———-
  Daleko ispod
  2. Slovenija
  ———-
  Još dalje ispod
  3. Moldavija
  Tko Moldaviju vidi u finalu lud je haha 😛 Za oba susjeda bih htio da prođu u finale, iako će Lea to jako, jako teško uraditi…

 19. I po meni Srbija ima najvece sanse a cak ih tamo vidim izmedu 11. i 15.og mjesta.
  Slovencima dajem jako slabe sance a Moldovi bas nikakve. 😊

Odgovori