Razmišljamo naglas - Eurosong 2017. (5) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas – Eurosong 2017. (5)

  9 min za čitanje   48 komentara

Današnjih pregledom prošli smo više od 50% sudionika ovogodišnjeg natjecanja. Koje zemlje su danas došle pred naš ocjenjivački sud, saznajte u nastavku.


 ESTONIJA

Bartol: Studijska verzija je podnošljiva za razliku od livea. Kemija na sceni je nepostojeća, dok je sama pjesma pamtljiva u nekim dijelovima. Najprecjenjenija pjesma na youtubeu uz Dansku. Šteta što Kerli nije dobila, iako ni njezin live nije bio baš hvalevrijedan, ali sve ostalo je miljama bolje nego ovo što su Estonci poslali.

Ocjena: 3/10

Bojan: Ovo je jedan korektan duet koji bih mogao poslušati kad god. Nije sad nešto specijalno, a nije ni loše, onako taman.  Ako prorade na nastupu, mislim da bi mogli da se nađu u finalu.

Ocjena: 6/10

Faruk: Treba biti pravi umjetnik pa nabacati ovoliko naizgled nespojivih sastojaka u vrlo probavljivu cjelinu. Ima tu osamdesetih, dvijetisućitih, pop zvuka, dance zvuka…No, na neku čudnu foru meni je ovo jako zanimljivo. Mislim da je ovo jedna od rijetkih pjesama iz ovogodišnje ponude koju sam pjevušio bukvalno nakon prvog slušanja.

Ocjena: 8/10

Luna: Ne znam od čega me boli glava. Od čizfesta zvanog tekst, pomisao na Laurine vokale ili od „kemije“ između njih dvoje. Jüri, vrati se, sve je oprošteno!

Ocjena: 1/10

Marija: Staromodno, bezlično i nezanimljivo. Njih dvoje nemaju apsolutno nikakve kemije, djeluju kao da su prisiljeni pjevati zajedno i sve skupa iskreno, ne djeluje obećavajuće.

Ocjena: 2/10

Tomislav: Mislim da su Estonci mogli ove godine i bolje odabrati. Nisam baš previše volio ovu pjesmu u početku, no s vremenom mi postaje sve bolja. Najviše mi se sviša bridge prije refrena, no refren je loš – iritira me njihovo zavijanje.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 27/60

PROSJEČNA OCJENA: 4,5

anketa 682

Estonija 2017.

Ukupno glasova: 253

 • OK je (3) [70 / 28%]
 • Jako mi se sviđa (5) [61 / 24%]
 • Dobra je (4) [50 / 20%]
 • Ne sviđa mi se (2) [45 / 18%]
 • Užasna je (1) [27 / 11%]


 FINSKA

Bartol: Kad već Mikael Saari ne može doći do Eurosonga, neka je barem ovo umjetničko djelo našlo svoj put na veliku pozornicu. Bridge, koji me je na prvo slušanje uhvatio nespremnoga, sada, ne znam kako, ali ima smisla. Očaravajuća skladba, koja uz pravu atmosferu može napraviti čuda. Nadam se da će se ono i dogoditi.

Ocjena: 9/10

Bojan: Pjesma jest kvalitetna, daleko od toga, ali nije nešto što pripada mojoj sferi interesa.

Ocjena: 3/10

Faruk: Iako komorna i teška, ova balada je dosta pitka i konkretna, i to mi se ovdje najviše sviđa. Ovo je, da se ne lažemo, pjesma koju biste pustili na nečijoj sahrani ili In Memoriam videu, i nije se baš rodila da „ekipa“ u prvim redovima dobije upalu mišića od mlataranja zastavama, tako da je ishod poprilično neizvjestan.

Ocjena: 8/10

Luna: Priznajem, ja prije samog UMK nisam doživljavala Blackbird. Štoviše, ova pjesma mi je bila na trećem mjestu (favorit mi je bio Lauri Yrjölä). No kada sam čula live izvedbu, to je bila jedna sasvim druga dimenzija ove pjesme. Sjajno!

Ocjena: 10/10

Marija: Jedna od najljepših balada ovogodišnjeg natjecanja i nadam se da neće biti nepravedno podcijenjena. Osvojila me prvim taktovima, ovo je i nježno i dirljivo i emotivno, a opet tajanstveno, mračno i dramatično. Pjesma koju ni u konkurenciji četrdesetak ostalih skladbi nisam zaboravila i kojoj sam se stalno vraćala. Biser ovogodišnjeg Eurosonga i pravo malo remek djelo!

Ocjena: 10/10

Tomislav: Ovu pjesmu sam poslušao svega par puta jer me jednostavno ne privlači. Nikako. Dosadna je i divergentna, nikako da mi barem malo uđe u uho.

Ocjena: 4/10

UKUPNA OCJENA: 44/60

PROSJEČNA OCJENA: 7,33

anketa 683

Finska 2017.

Ukupno glasova: 238

 • Jako mi se sviđa (5) [65 / 27%]
 • Ne sviđa mi se (2) [53 / 22%]
 • Dobra je (4) [52 / 22%]
 • OK je (3) [45 / 19%]
 • Užasna je (1) [23 / 10%]


 FRANCUSKA

Bartol: Teško je nastupati nakon onakve pjesme kakva je bila J’ai cherché i takve karizme kakvu je imao Amir. Ovo je ipak slabiji pokušaj od prošlogodišnjeg, i moram priznati da me smeta da je svaki refren na engleskom – više bi mi se sviđala varijanta da je barem jedan refren u potpunosti na francuskom. Pred kraj postaje malo dosadnjikava.

Ocjena: 6/10

Bojan: Ah ti kadrovi Pariza iz spota. <3 Pjesma mi se nekako uklapa uz taj grad i volio bih da mogu tako pustiti ovu pjesmu i zaplešem kod Eiffelovog tornja. Alma ima divan vokal, pa mi čak ni te mini dionice ne smetaju niti mi narušavaju samu emociju pjesme, niti mi skidaju osmijeh s lica dok je slušam. Vjerujem da će to biti tri minute uživanja u Kijevu.

Ocjena: 10/10

Faruk: Eh, Francuzi moji. Od gotovog naprave kusur, od cijeline naprave polovinu, od ukusnog naprave bljutavo… Da postoji neki sud za zločine protiv pjesama i umjetnosti generalno, onaj tko je radio novi aranžman za ovu pjesmu bi robijao makar 10 godina. Pomaže to što je početak lijep i što je jezik francuski, al’ i dalje…

Ocjena: 4/10

Luna: Ovo je pravi primjer kada engleski jezik ne treba biti u tekstu pjesme koja je u originalu bila kompletno na francuskom. I još jedan primjer kada se ne treba dirati u produkciju. No i ovo je bolje od raznih smeća koje su slali tijekom godina (pozdrav Twin-Twin), jedino što mi je nova produkcija letdown od sjajne J’ai cherché.

Ocjena: 7/10

Marija: Ohrabrena prošlogodišnjim uspjehom, Francuska šalje sofisticiraniju i elegantniju pjesmu od J’ai cherché, koja se ne može svrstati u nikakvu ladicu. Nema ništa sličnog ovome ove godine i to bi im mogla biti velika prednost. Scenski nastup mora biti na razini i Alma se mora opustiti, pustiti tu ukočenost i uživati. Uspiju li u tome, smiješi im se još jedan dobar rezultat.

Ocjena: 7/10

Tomislav: Ova pjesma daje pravi dašak Pariza u samo tri minute. Jednostavno, zanimljivo i slušljivo. Jedino što su možda mogli izbjeći je engleski jezik u refrenu, ali o tom, po tom. Mislim da im se piše velik rezultat.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 44/60

PROSJEČNA OCJENA: 7,33

anketa 684

Francuska 2017.

Ukupno glasova: 251

 • Jako mi se sviđa (5) [121 / 48%]
 • Dobra je (4) [68 / 27%]
 • OK je (3) [48 / 19%]
 • Ne sviđa mi se (2) [13 / 5%]
 • Užasna je (1) [1 / 0%]


 LATVIJA

BartolLive upitan, originalnost i vizualna prezentacija na mjestu. Na početku mi je bilo previše Where we draw the line? dijelova, ali sam se s vremenom naviknuo. Drago mi je da su dobili dobar ždrijeb, i nadam se da će i bez Aminate (koju iznimno cijenim) uspjeti kvalificirati u finale Eurosonga.

Ocjena: 7/10

Bojan: Ovdje je refren taj  koji drži pažnju, dok su strofe neupečatljive, pretpostavljam da će plasman ponajviše zavisiti od nastupa.

Ocjena: 5/10

Faruk: Osvrćući se na sudionike ovogodišnjeg nacionalnog izbora Latvije, rekao sam da je ova pjesma vrlo riskantan izbor za Latviju. Mislim da se ovdje pretjeruje s pokušajima da se naglasi neka ekstravagancija i autentičnost, pod svaku cijenu. Instrumental dobija prolaznu ocjenu, cijeli paket bih poslao na popravni.

Ocjena: 3/10

Luna: Ja i dalje ne mogu vjerovati da Latvija, zemlja čije eurovizijske pjesme do 2014. nisam mogla smisliti, šalje i treću odličnu pjesmu zaredom na Eurosong. Već od prvog trenutka puštanja pjesme sam pojačala razinu glasnoće na laptopu do daske, te se nadam trećem uzastopnom finalu za Latvijce.

Ocjena: 10/10

Marija: Rizik je odlučiti se na nešto slično ovome, ali meni je jako drago da Latvija ostaje vjerna svom nekonvencionalnom stilu i što od njega ne odstupa. Ovo je i zanimljivo i drugačije i novo i nešto što će se samo po sebi istaknuti. Bravo!

Ocjena: 9/10

Tomislav: Latvijci već treću godinu ne odustaju od ovog elektro stila. Mislim da uz dobar nastup mogu dogurati vrlo daleko.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 41/60

PROSJEČNA OCJENA: 6,83

anketa 685

Latvija 2017.

Ukupno glasova: 236

 • OK je (3) [58 / 25%]
 • Ne sviđa mi se (2) [53 / 22%]
 • Dobra je (4) [53 / 22%]
 • Jako mi se sviđa (5) [49 / 21%]
 • Užasna je (1) [23 / 10%]


 MAKEDONIJA

Bartol: Molim Makedonce da ne unište ovu pjesmu lošim nastupom. Jana može ovo otpjevati, ali trebat će im stvarno izvrstan nastup da ova pjesma napravi utisak kakav zaslužuje. Daleko od toga da je dosadna u audio verziji, nego je problem u tome da joj treba nešto vrlo originalno da bi Dance Alone dostojno zaživjela na stageu. Ocjenu dajem uz zrno soli i na kredit.

Ocjena: 8/10

Bojan: Makedonci mogu biti ponosni na ono što je izabrano da ih predstavlja ove godine na Eurosongu. Zaista jedna kvalitetna pjesma, koja uz dobru Janinu interpretaciju i nadam se dobro osmišljen nastup može donijeti Makedoncima novo finale i možda novi najbolji plasman.

Ocjena: 8/10

Faruk: Radiofonična, moderna pjesma iz Makedonije, koja bi, kao i Belgija i Srbija, mogla muku mučiti s onim kako takve pjesme zvuče uživo. Inače, radi se o jako lijepoj pjesmi koja dosta brzo uđe u uho i krene se klizati po moždanim vijugama. Makedonci su majstori za upropaštavanje sjajnih pjesama bogtepita kakvim čudesima od nastupa. Nadajmo se da to neće potvrditi i ovoga puta.

Ocjena: 8/10

Luna: Titula najbolje ESC2017 pjesme Bugarina Borislava Milanova pripala je tn-tn-tn Makedoniji! Uvijek sam bila i uvijek ću biti fan štiha ’80-tih, jedino me strah kako će Jana to izvesti na sceni. Nadam se da je proradila na vokalima od makedonskog Idola.

Ocjena: 8/10

Marija: Moderna i zanimljiva pjesma današnjice s pamtljivim refrenom koja bi mogla konkurirati za visok plasman. Kažem, mogla, jer postoji nekoliko stvari na koje bi trebali obratiti pažnju. Jana će morati otpjevati na visokom nivou, a s obzirom da Makedonija i nije baš najspretnija u spremanju scenskog nastupa ja iskreno ne očekujem puno. Držim im fige da napokon poslože sve kockice i dođu u to dugo iščekivano finale jer sama pjesma to apsolutno zaslužuje, a onda je tamo sve moguće.

Ocjena: 9/10

Tomislav: Pomalo retro dance pjesma koja je baš za ono što joj ime kaže. Moram istaknuti izraženi snare drum i zanimljiv filter vokala u strofi. Tekst i spot su izrazito zanimljivi, pomalo misteriozni, na slušatelju je da procijeni. Očekujem minimalno finale, pa čak se usudim reći i TOP 10.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 51/60

PROSJEČNA OCJENA: 8,5

anketa 686

Makedonija 2017.

Ukupno glasova: 259

 • Jako mi se sviđa (5) [127 / 49%]
 • Dobra je (4) [67 / 26%]
 • OK je (3) [42 / 16%]
 • Ne sviđa mi se (2) [18 / 7%]
 • Užasna je (1) [5 / 2%]


ZANIMLJIVOSTI

 • Poredak pete grupe izgleda ovako:
  1. Makedonija 51/60 (8,5)
  2. Finska 44/60 (7,33)
  3. Francuska 44/60 (7,33)
  4. Latvija 41/60 (6,83)
  5. Estonija 27/60 (4,5)
 • Ova grupa najviše je zadovoljila Tomislavove ukuse, a najmanje Farukove.
 • Iako bodovno izjednačene, Finska je dobila blagu prednost pred Francuskom u ukupnom poretku jer je dobila više desetki.
 • Jedinu jedinicu pjesmama iz ove grupe dala je Luna za Estoniju. S druge strane, imali smo čak šest desetki (Luna za Finsku i Latviju, Tomislav za Francusku i Makedoniju, Marija za Finsku i Bojan za Francusku.

Rasprava48

 1. seky — 1. svibnja 2017. u 13:42

  ESTONIJA- ah,tipična ljubavna priča. Sa pjevačima karizmatičnima ko mrtva lignja i bez ikakvog dramskog raspleta ili kemije. A gdje mi je 2015. Godina,kada su i najlošiji parovi imali ove elemente. Loše. 3/10
  FINSKA-Dame i gospodo. Evo vam dokaza da moj favorit ne mora imat sve živo pomješano u pjesmi. Dovoljni su klavir i melodičan glas. Perfektna jednostavnost koja bi mogla visoko,a tko zna možda budu kao The Common Linnetsi. 10/10
  FRANCUSKA-preferiram prvu verziju jer je bila intimna i privlačna. No 2. Aranžman će bolje proći na eurosongu. Možda ipak nije trebalo unijeti engleski jezik? Pjesma je odlična i ima potencijala,ali daj Alma malo se opusti u izvođenju. 8/10
  LATVIJA-ono kad dobru i solidnu pjesmu ukvarite katastrofalnom pjevačicom. Ne znam što se htjelo postići ovim deformiranim glasom koji je spoj Aminate i Josipe Lisac,ali napušenima. Za bolju ocjenu,molim vas promijenite pjevačicu,hvala! 5/10
  MAKEDONIJA- solidna retro stvar,kojoj je jedini problem kako će izgledati na pozornici. Nadam se da Makedonci neće ponovo uništiti svoje šanse za finalom,kao svake godine,nego valjda imaju nekog asa u rukavu. Lijepo se nadati! 8/10

 2. endlessly — 29. travnja 2017. u 15:27

  Kako bezobzirno i amatersko komentarisanje i ocjenjivanje pojedinih za Estoniju. Nije to više lični ukus nego pretjerivanje.

 3. Rita — 26. travnja 2017. u 13:04

  @arcticmonkey ja pratim ESC tek od prošle godine i nisam imala nekog favorita. Volim isto bliskim osobama pustit neke pjesme, pa reagiraju kako reagiraju.

 4. Punktelos durch die Nacht — 25. travnja 2017. u 17:59

  Nikako ne vidim Finsku kao visoko plasiranu. Premračna je i premonotona. Štoviše, mogla bi čak i ispasti već u polufinalu ako je žiri ne rangira jako visoko jer ne vjerujem da će na televotingu dobiti puno glasova. Previše je balada u prvoj polovici prvog polufinala, a ovoj to najmanje ide na ruku.

 5. Rita — 25. travnja 2017. u 14:38

  Estonci definitivno pobjeđuju. Divni glasovi, pjesma s porukom, sve iznad prosjeka, ali na nastupu bi trebali poraditi. Ne znam zašto su 17. na kladionicama. A 2015. su bili treći na kladionicama a završili sedmi! Kako bilo, želim im pobjedu i Eurosong u Tallinnu nakon 15-16 godina!

 6. Zack — 25. travnja 2017. u 14:31

  Ja upravoRobina vidim kao ovogodisnjeg Sergeya. Ako Segeyunisu dali pobedu sa onim jadnim pjesmuljkom prosle godine onda nece ni Robinu ove unatoc savrsenstvu scenskog natupa.
  #ItalijaNo1
  #goFrancescogo

 7. Rita — 25. travnja 2017. u 14:24

  Ja baš volim Veronu. Ajme, kako najniže u ovoj grupi??? Meni je ovo najdraža pjesma!

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?