#rnesc2020: Zbog čega Marijina ocjena za Toma odudara od ostalih? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2020: Zbog čega Marijina ocjena za Toma odudara od ostalih?

  11 min za čitanje   47 komentara

Do kraja našeg ovogodišnjeg izdanja ostalo je samo 12 zemalja, od čega ćemo komentare za pet zemalja prezentirati u današnjem izdanju. Koje zemlje su se našle danas na tapeti, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.

No prije nego krenemo na komentare za današnje izdanje #rnesc2020, željeli bismo vas izvijestiti o rezultatima ankete o sličnosti ovogodišnje ciparske pjesme s pjesmom Lose Control, koju smo postavili prije dva dana. Od 100-tinjak odgovora koje smo primili na ovoj anketi, čak 66% čitatelja uočilo je sličnosti između dviju pjesama. A sad se vraćamo na današnji #rnesc2020.


AZERBAJDŽAN

Andrea: Pjesma je u redu, ali da sam oduševljena kao i većina – nisam. Ne sviđa mi se ono mumljanje u pjesmi prije refrena i ne sviđa mi se njen izgovor naslova pjesme. Mislim da su ljudima svi “narodni zvukovi upakirani u pjesmu” automatski postali za top 10, ali ja ne spadam u tu skupinu. Etno elementi su pohvalni, ali mi se osobno pjesma neće dopasti samo ako ih posjeduje. Treba to sve biti nekakva cjelina. Tko me je shvatio, shvatio je. 😀

Prošle godine mi se azerska pjesma više sviđala (znam, znam, u manjini sam).

Ocjena: 6/10

Bartol: Kraljica Efendi servirala bop ovogodišnje sezone, ali joj je stvari pomrsila Miss Rona… Ovo će biti takav hit u Euroclubu. 😀 Tekst je poprilično besmislen i smiješan, ali to i očekujem od ovakve pjesme, nije ni Fuego lyrical masterpiece. Strašno mi je simpatično kako rola taj „r“ u pjesmi na Cleopatra.

Ocjena: 9/10

Bojan: Ovo se zove kvalitetan narodnjak. Glazba je ta koja te tjera da plešeš, a pjevačicina interpretacija da pjevaš sa njom. Malo me u momentima podsjeća na pjesmu “Bang Bang” od Jessie J i ekipe, ali samo određeni dio. Šteta što nećemo vidjeti nastup.

Ocjena: 8/10

Luna: Kao netko tko je studirao arheologiju i etnologiju, ne vidim smisao stavljanja japanske mantre u pjesmi koja službeno govori o egipatskoj kraljici kao role modelu ženskog roda. Ipak, moram pohvaliti Azere što su se napokon odmaknuli od Šveđana i što su ubacili više narodnih instrumenata u pjesmu.

Ocjena: 7/10

Marija: Ono što mi se osobito sviđa kod ove pjesme je taj istočnjački zvuk kojeg ima kao i njezini etno elementi. Iako me nije „izula iz cipela“ ova pjesma mi je ugodno iznenađenje ovog natjecanja. Zanimljiva mi je, a pomalo i mistična. Vjerujem da bi scenski nastup bio jako upečatljiv. Sve u svemu, jako dobar izbor Azerbajdžana ove godine.

Ocjena: 7/10

Sanja: Što dobiješ kad pomiješaš BOP i lekciju iz povijesti? Cleopatrrrra! Odlično mi je ovo, navukla sam se skroz. Spot je vrhunski, a ovi spiritualni zazivi su show. Ovo bi sigurno bilo jako zanimljivo osmišljeno na sceni.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 45/60

PROSJEČNA OCJENA: 7,5

anketa 1479

Azerbajdžan 2020.

Ukupno glasova: 120

 • Jako mi se sviđa (5) [47 / 39%]
 • Dobra je (4) [34 / 28%]
 • OK je (3) [18 / 15%]
 • Ne sviđa mi se (2) [11 / 9%]
 • Užasna je (1) [10 / 8%]

FRANCUSKA

Andrea: Ova pjesma mi je na posljednjem mjestu. Za mene je definicija dosade i što bi se reklo, piš pauze. Francuzi me nikad nisu razočarali, ali eto, za sve postoji prvi put.

Ocjena: 0/10

Bartol: John Lundvik stvarno ne zna pisati pjesme koje zvuče modernije od 2007… Što su to jadnom Tomu uvalili, ja evo ne znam, ali Francuska bi definitivno lizala dno u finalu #sorrynotsorry. Nova verzija zvuči kao akustična verzija, tako da moja ocjena ostaje nepromijenjena.

Ocjena: 2/10

Bojan: A što su mijenjali pjesmu? Meni je bila ok ona prethodna, možda više zbog Eiffelovog tornja i impresivnih kadrova, ali sam se zbog toga i navikao na pjesmu. A francuska televizija treba uvesti pravilo da pjesme moraju biti na francuskom, ako već vode neku nevidljivu borbu za jezik, a ne da zezaju ovako prvo izvođače, a kasnije i slušatelje. No, smatram da bi i s jednom i drugom, Francuz bio u drugoj polovini tablice.

Ocjena: 5/10

Luna: Pjesma doslovce vrišti „John Lundvik je napisao za sebe, ali ju je odlučio prodati nekom drugom“ i to ne u dobrom smislu. O kojoj god verziji da se radi, pjesma je trebala ostati tamo gdje pripada – u ladici.

Ocjena: 2/10

Marija: Francuska pjesma ove godine mi je prelijepa. Već na prvo slušanje ušla mi je u uho i zaista mi se svidjela. Sviđa mi se poruka koja stoji iza pjesme, njena melodija kao i sam vokal. Ono što mi se ne sviđa je to što je i na francuskom i na engleskom jeziku. Vjerujem da bi bila bolja kada bi se izvodila na samo na francuskom jeziku jer tada zaista lijepo zvuči. Vjerujem da ću još dugo slušati ovu pjesmu i žao mi je što nećemo imati prilike vidjeti i scenski nastup za  kojeg vjerujem da bi bio jako emotivan, ali i čaroban, baš onakav kakva je i pjesma.

Ocjena: 9/10

Sanja: Francuzi su napravili cijeli onaj show s predstavljanjem na Eiffelovom tornju, no džaba sve – pjesma je snoozefest. Stihovi klišej, dijelovi na francuskom pokušavaju popraviti stvar, no ovdje čak ni to ne pomaže. Potencijal Toma Leeba u potpunosti neiskorišten.

Ocjena: 2/10

UKUPNA OCJENA: 20/60

PROSJEČNA OCJENA: 3,333

anketa 1480

Francuska 2020.

Ukupno glasova: 125

 • Užasna je (1) [43 / 34%]
 • Ne sviđa mi se (2) [29 / 23%]
 • OK je (3) [21 / 17%]
 • Jako mi se sviđa (5) [18 / 14%]
 • Dobra je (4) [14 / 11%]

LITVA

Andrea: Moj drugi favorit. Mislim da bi ovo pobijedilo na Eurosongu. Kada se Eurosong otkazao, odmah mi je Litva pala napamet. Konačno imaju šansu za pobjedu, kad ono… Pjesma je catchy, pomalo neobična i originalna. Osvaja na prvo slušanje, a i nastup joj pristaje. Jako često je slušam i mislim da ću je nastaviti slušati i kasnije.

Ocjena: 10/10

Bartol: Za ovu pjesmu i za Litvu mi je možda i najviše žao da se Eurosong otkazao. Otkako je izabrana, ova pjesma mi ne dosađuje, iako mi ne izlazi iz glave, i svaki dan si ju pustim. Za mene je ovo jedan bezvremenski hit Eurosonga, i još jednom, nenormalno mi je žao da nije dobila pozornost i top5 plasman koji je definitivno zaslužila.

Ocjena: 10/10

Bojan: Oni su mi u vrhu otkako su ih izabrali. Smjenjivali su se često s Ukrajincima i kasnije s Rusima. Zbog njih mi je baš žao što neće biti Eurosonga jer je ovo mogla biti godina trijumfa za Litavce. Dobro, želim im da budu tako kreativni i sljedeće godine. Moram naučiti ovaj ples, samo se bojim da ga u javnosti ne otplešem kakav sam.

Ocjena: 10/10

Luna: Ako je netko jako izgubio zbog otkazivanja Eurosonga i poništavanja pjesama, onda je to sigurno ova zemlja s ovom pjesmom. Jako je mistična, konstantno vuče na ponavljanje i možda najbolja litavska prilika da napokon ugrabi TOP5 rezultat. Šteta što možda do te prilike nije došlo.

Ocjena: 10/10

Marija: Moram priznati da sam dosta zbunjena u vezi ove pjesme. Nije mi ni dobra, ali nije mi ni loša što znači da je negdje u zlatnoj sredini. Ono što mi se sviđa je melodija koja te tjera da plešeš i uživaš u njoj. S druge strane, pjesma mi je nekako „preravna“, nema nekih dijelova koji bi me ostavili bez teksta i natjerali da glasam za nju. Isto tako, voljela bih da pjesma ima i neke više dijelove u kojima bih mogla čuti i vidjeti sve vokalne mogućnosti pjevača. Sve u svemu, zabavno, ali po meni nedovoljno za pobjedu.

Ocjena: 7/10

Sanja: Kako su oni meni simpatični! Bili bi jedni od kandidata za pobjedu, a ne bih se nimalo bunila da se to i ostvarilo. Pjesma je tako catchy, a ples jako zabavan. Imam osjećaj da bi osobito osvojili djecu i tinejdžersku publiku s ovim plesom koji me podsjetio na plesne pokrete iz igrice Fortnite. Moram ovdje dodati i da me litavski nacionalni izbor općenito oduševio ove godine.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 56/60

PROSJEČNA OCJENA: 9,333

anketa 1481

Litva 2020.

Ukupno glasova: 141

 • Jako mi se sviđa (5) [80 / 57%]
 • Užasna je (1) [24 / 17%]
 • Dobra je (4) [21 / 15%]
 • OK je (3) [12 / 9%]
 • Ne sviđa mi se (2) [4 / 3%]

ŠPANJOLSKA

Andrea: Na prvo slušanje bila mi je veliko ne, ali sada mi je čak i okej. Nije da je slušam, ali nije mi ni mrska. Ne vjerujem da bi Španjolci postigli neki uspjeh na Eurosongu ni ove godine. Valjda će se već jednom opametiti i poslati nešto zaista dobro.

Ocjena: 5/10

Bartol: Solidan pokušaj, moram priznati da je pjesma dosta pamtljiva, pogotovo refren. Ima prostora za poboljšanje samo ne znam u kojem smjeru, svakako jedan od boljih španjolskih pjesama u zadnjih par godina, ali ipak mislim da ne bi bila dovoljno dobra za neki previsok plasman.

Ocjena: 6/10

Bojan: Ah španjolski, tako sam slab na taj jezik. Meni je ovo draga pjesma. Ne znam, jest malo repetitivna, ali kad čujem kako on to pjeva na najmelodičnijem jeziku na svijetu, kako da ostanem imun? Ipak sumnjam da bi postigao nešto bolji uspjeh od svog prethodnika.

Ocjena: 7/10

Luna: Je li otužno što Blas ima bolje pjesme u svom repertoaru? Je. Je li otužno što je ovo poprilično basic? Itekako. Jesam li impresionirana? Nimalo.

Ocjena: 5/10

Marija: Odmah nakon prvog slušanja, refren španjolske pjesme mi je ostao u glavi. Lako je pamtljiv i na neki način te odmah tjera da ga zapjevaš. Međutim, ova je pjesma daleko od prošlogodišnje španjolske pjesme. Kako su se sve više objavljivale ostale pjesme, Universo se jednostavno izgubila u moru drugih pjesama. Nekako mi je „preravna“ i nedostaje joj neki wow efekt po kojem bi se istaknula.

Ocjena: 5/10

Sanja: Blasa sam prvi put čula na njegovom gostovanju u prošlom izdanju Operación Triunfa, koji pobožno pratim. Neke njegove pjesme mi se jako sviđaju, osobito Él no soy yo i No volveré (A seguir tus pasos). Universo mi je u redu, no u ovom slučaju mi je spot zapravo nadmašio pjesmu. Čekam vidjeti što će nam Blas pripremiti za 2021.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 34/60

PROSJEČNA OCJENA: 5,667

anketa 1482

Španjolska 2020.

Ukupno glasova: 101

 • OK je (3) [37 / 37%]
 • Dobra je (4) [23 / 23%]
 • Ne sviđa mi se (2) [20 / 20%]
 • Jako mi se sviđa (5) [12 / 12%]
 • Užasna je (1) [9 / 9%]

UJEDINJENO KRALJEVSTVO

Andrea: Pokušali su, ali čak ni s internim izborom nisu puno postigli. Ovo je pjesma koja može proći na radijskim stanicama, ali na Eurosongu teško. Ne sviđa mi se stanka u pjevanju između “my last” i “breath”. Spot za pjesmu mi je bio zanimljiv.

Ocjena: 5/10

Bartol: Eh. Gore od prosjeka, jedini zanimljiv dio pjesme je pauza između My last i breath. Sve ostalo je izgubljeno i dosadno. Možda iduće godine? Nekako nemam više nade u Britance iskreno.

Ocjena: 4/10

Bojan: I tako prođe jedna pjesma. Eto kako bih, citirajući mlađeg sebe, opisao ovu skladbu. Lijepo on pjeva i nije loša pjesma, samo nema nešto po čemu bi se izdvojila iz mase svih. Mislim da ne bismo gledali Britance s lijeve strane tablice.

Ocjena: 5/10

Luna: Početak je kao stripped down verzija Rag’n’Bone Manove Human, i sve do refrena čak i dobro zvuči. I baš kad je došao refren, koji je slaba točka u pjesmi (pa makar da su pojačali električnu gitaru, bila bi veća ocjena), sve mi lađe oko britanske pjesme padnu u onu hladnu vodu gdje se kupa ovaj nonno iz spota.

Ocjena: 5/10

Marija: Početak pjesme mi je dobar, ali refren mi je slab i živcira me ona pauza prije breath. Osim toga, pjesma mi je dosadnjikava, nema mi ništa zanimljivo u njoj osim Jamesova glasa. Bolja mi je ovogodišnja britanska pjesma od prošlogodišnje, ali i mi je nedovoljno dobra da bih glasala za nju. Mislim da su se Britanci izvukli od još jednog lošeg rezultata.

Ocjena: 4/10

Sanja: Još jedna pjesma koju mogu zamisliti čuti na Otvorenom radiju. Meni je ovo kao njihova lanjska pjesma, samo upgrade.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 28/60

PROSJEČNA OCJENA: 4,667

anketa 1483

Ujedinjeno Kraljevstvo 2020.

Ukupno glasova: 103

 • OK je (3) [38 / 37%]
 • Ne sviđa mi se (2) [34 / 33%]
 • Užasna je (1) [13 / 13%]
 • Dobra je (4) [13 / 13%]
 • Jako mi se sviđa (5) [5 / 5%]

ZANIMLJIVOSTI

Poredak osme grupe je na kraju izgledao ovako:

 1. Litva (56/60; 9,333)
 2. Azerbajdžan (45/60; 7,5)
 3. Španjolska (34/60; 5,667)
 4. Ujedinjeno Kraljevstvo (28/60; 4,667)
 5. Francuska (20/60; 3,333)

Najmanji broj bodova ovoj grupi danas je dala Andrea (26), a najviše Bojan (35).

Na žalost francuskog predstavnika, danas je dobio Zlatnu kantu, jer se njegova pjesma uopće nije svidjela Andrei.

Ako niste znali, britanski predstavnik James Newman uspješni je producent i dobitnik britanske glazbene nagrade za pjesmu godine. Međutim, puno poznatiji član njegove obitelji je njegov mlađi brat John, na čiju ste pjesmu Love Me Again sigurno nabasali kad ste prebacivali radijske stanice.

U trenutku otkazivanja Eurosonga, jedan od glavnih kandidata za pobjedu na Eurosongu bila je Litva.

Jeste li znali da je Blas Cantó nastupao na španjolskom predizboru za Dječji Eurosong 2004.? Tad je od njega u finalu bila bolja María Isabel, koja će te godine otići u Lillehammer i pobijediti na Dječjem Eurosongu, te tako postati nasljednica našeg Dina Jelusića. Nije se puno promijenio, zar ne?

Rasprava47

 1. Precious — 25. travnja 2020. u 13:03

  Azerbajdžan-moj guilty pleasure. Znam da je ovo daleko od kvalitetne pjesme, ali meni se sviđa spoj etno i modernog, i ostaje mi u glavi (4/5)
  Francuska-dosadno i zaboravljivo. Još uvijek ne mogu vjerovati da su Francuzi odbacili odličan nacionalni izbor, i umjesto toga se odlučili za pjesmu koju je Lundvik bacio u smeće (a imaju odličnih skladatelja u svojoj državi).
  Litva-odlično. Vrlo intrigantno i zanimljivo. Pjesma ima dobru poruku, odlično je isproducirana, a i koreografija je iconic (iako priznajem da izgleda malo čudno). Šteta što Litva neće ostvariti svoj najbolji rezultat na Eurosongu, jer bi sa The Roop ostvatili (5/5)
  Španjolska-OK pjesma. Dobro isproducirana, ali prerepetitivna, a i ne sviđa mi se Blasov vokal (3/5)
  UK-doslovno su poslali istu pjesmu kao i prosle godine. Ok, mozda zvuci modernije od Bigger Than Us, ali je jednako cheesy i neoriginalno. A i Jamesovo live izvođenje nije bas uvjerljivo (2/5)

 2. Blink — 24. travnja 2020. u 23:37

  Azerbaidžan- Početak Kalomira Grčka 2008 .Nije nešto da mi se baš sviđa ali uvjeren sam da bi scenskim nastupom napravila dobar dojam za publiku.Vidjet ćemo za sljedeću godinu što će napraviti .ovako ocjena 5/10
  Francuska-Onako osrednja pjesma ,već viđeno sve.ocjena 5/10 .
  Litva –Odlična.Konačno da se Litva mogla boriti za pobjedu na ESC u i eto ti nesreće.Iako,nastup bi ja totalno promijenio u odnosu na nf i tako to .Zapravo pjesma nije neko savršentsvo ali odlična je bila za ovo natjecanje i eto što je tu je.ocjena 10/10
  Španjolska-Slično kao Francuska,šteta stvarno direktnih ulazaka u finale ali Španjolci se zaista zaista ne trude.Ocjena 5/10
  Velika Britanija – Pjesma mi je vrlo dobra.Ne niti blizu prošlogodišnjoj iako oni zadnjih godina gaje taj neki stil na ESC-u i drže se toga iako doduše jako neupješno.Ocjena 8/10

 3. sunflower — 24. travnja 2020. u 17:21

  Od ovih jedino Litva valja, ostalo je dno.

 4. SwedenEurovisionFan — 24. travnja 2020. u 13:16

  @wannabe Naravno da sam gledao YouTube top-ove te godine i vidio da su u vrhu, kao što sam i napisao. Ali molim te gdje sam ja to napisao da je Gabbani "bezrazložno bio u vrhu kladionica"?? Nigdje.

 5. Supercut09 — 24. travnja 2020. u 13:11

  6. Mjesto*

 6. Supercut09 — 24. travnja 2020. u 13:10

  @escfan Ovo s italijom i gorillom. Ako si vidio većinu topova u 2017. Onda bi skužio da je pjesma većini fanova bila u vrhu. Da budem iskren, ja sam imao 8 ili 9 pjesama bolje od te pjesme, ali mi je pjesma bila dobra. Tako da ne stoji baš komentar da je bezrazložno bio u vrhu kladionica. Na kraju je zavrsio na 6. Mjestu zbog lošije odrađenog nastupa, ali je unatoč tome to 5. Mjesto. Iduće godine nisu uopće bili favoriti pa su skočili na 5. Mjesto. Tako da…
  @rossonero @lovewave
  #pravdazalitvu

 7. onlylove — 24. travnja 2020. u 11:18

  Azerbajdžan – ne mogu opisati koliko je meni ovo iritantno i besmisleno, jako neprivlačno mom uhu. 3/10, ocjena 2
  Francuska – a ono, nije baš upečatljivo ni nešto wow, ali zapravo mi je lijepo i ugodno za slušanje. A i skužila sam da mi se refren nekad spontano pojavi u glavi, a nije da ju često slušam. Idealno za dno u finalu, ali meni je ok. Korektno i ne obara s nogu, ali mom senzibilitetu odgovara. 7/10, ocjena 4
  Litva – e, tu sam jako zbunjena. Nije ritam loš, ima ono nešto zarazno i privlačno, originalno. Ali oni meni na pozornici djeluju tako preglumljeno, isforsirano, wannabe čudni i drukčiji i ne prenose mi ništa. Pjesma mi je ok, ali sve padne u vodu kad ih vidim na pozornici. Stvarno ne znam što nije u redu sa mnom haha. 5/10, ocjena 3
  Španjolska – refren mi se sviđa, odzvanja dugo nakon slušanja. Ostalo mi nije toliko upečatljivo i zanimljivo, razvodnjeno je. Ali volim španjolski i eto, taj refren mi je baš sjeo. 7/10, ocjena 4
  UK – "I tako prođe jedna pjesma." 5/10, ocjena 3 (jer je ugodno za slušanje zapravo, ali dosadno i nimalo ne odskače, zaboravljivo)

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!