Razmišljamo naglas – Eurosong 2018. (5) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas – Eurosong 2018. (5)

  10 min za čitanje   22 komentara

S današnjim danom proći ćemo polovicu puta da vidimo tko je favorit našeg uredništva. Kojih petero zemalja se našlo u današnjem nastavku, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod.


 AUSTRIJA

Andrea: Skroz ok. Po meni prolazak u finale nije im siguran, ali jako vjerojatan. Pjesma se po ničem ne ističe, ali je dobra već na prvo slušanje.

Ocjena: 6/10

BartolIzuzetno sam skeptičan oko gospel pratećih vokala, jer oni gotovo nikad ne uspiju na velikoj pozornici i uživo zbog ograničenog broja pjevača, a oni djelomično i nose pjesmu. Također, iako me sama pjesma ne smeta, nema ništa u njoj što bi natjeralo da ju pustim ponovno. Pohvale ipak za spot.

Ocjena: 6/10

BojanAustrijanci baš vole trčati po snijegu u svojim spotovima. 😀 Šalim se malo. Pjesma je zaista dobra i mogu je zamisliti da je čujem na radio postajama kako je često puštaju, što je svakako veliki plus. Nisam siguran mogu li joj prognozirati finale, ali uz neki dobar nastup, vrlo moguće.

Ocjena: 6/10

FarukKad sam  ljudima koji inače ne prate Eurosong puštao kratke isječke ovogodišnje ponude, čak dvoje je ovu pjesmu, na moje blago čuđenje, stavilo među tri najbolje. Nažalost, ovakve se pjesme na Eurosongu obično podcjenjuju kao štreberi u diskoteci, ali obratite li malo više pozornosti na nju otkrit ćete da definitivno ima dosta potencijala. Nije ništa revolucionarno, ali je lijepo i opuštajuće. Uz očekivanu Cesarovu vokalnu dominaciju, nadam se dobrom plasmanu Austrije ove godine.

Ocjena: 7/10

LunaOvu pjesmu kao da sam čula prošle godine, samo što je tada bila pjesma predstavnica Australije. Kao i većina Milanovih eurovizijskih produkcija, mehično i ne baš zanimljivo.

Ocjena: 5/10

TomislavNe znam zašto, ali stil ove pjesme me podsjeća na stil u kojem stvara Rag’n’Bone. Iz doze neobičnosti je izrazla partikularno interesantna pjesma koja može polučiti dobar rezultat. Sampsonov vokal mi je super.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 39/60

PROSJEČNA OCJENA: 6,5

anketa 924

Austrija 2018.

Ukupno glasova: 232

  • Dobra je (4) [73 / 31%]
  • Jako mi se sviđa (5) [71 / 31%]
  • OK je (3) [66 / 28%]
  • Ne sviđa mi se (2) [18 / 8%]
  • Užasna je (1) [4 / 2%]


 FINSKA

AndreaOdlična. Saara to odlično izvodi i pjesma je jako zarazna. Nadam se samo boljem nastupu u Lisabonu nego što je bio onaj na nacionalnom izboru.

Ocjena: 8/10

BartolEurotrash u punom i pravom smislu. Daleko je ovo od pjesme koju si možda htjela napraviti draga Saara, Eleni će te pojesti za doručak.

Ocjena: 5/10

BojanVječito druga. 😀 Nisam siguran da će i ove godine tako biti jer je konkurencija za sam vrh jaka. Pjesma jeste solidna i mogu je poslušati, ali bojim se da će je upropastiti kao onim nastupom s UMK-a, kada ne znam šta više nije odgovaralo styling ili nastup. S druge strane ukoliko nastup bude kao onaj s litavskog izbora, onda možemo pričati o nekom boljem plasmanu.

Ocjena: 6/10

FarukEuro-trash na Eurosongu je kao luk s ćevapima. Ukusno kad se lijepo i s osjećajem za mjeru servira. U suprotnom, to je samo nepotrebno puno luka. Upravo to je ova pjesma – luk i hladna voda. Anemični trash koji se pod svaku cijenu pokušava prodati kao neka silna i socijalno angažirana umjetnost. Uz to, Saara na pozornici djeluje kao da pjesmu pokušava smisliti, a ne otpjevati. Sve u svemu, jako loše.

Ocjena: 2/10

LunaBit ću fer i priznati da sam bila nahajpana oko Saare jer sam pratila njezin put u britanskom X Factoru. I slala njezinu mentoricu u nešto kad nije mogla zapamtiti ni neke njezine elementarne informacije (a to je da Norveška i Finska NISU ista država). I očekivala sam više. No što sam dobila? Dobila sam ocvalu verziju Sound of Silence i dva tipična OGAE treša koja su više tipična za mračno doba Eurosonga (proteklo desetljeće). Zašto Saara, zašto? Samo si se pokazala da glazbeno i mentalno nisi napredovala od No Fear.

Ocjena: 2/10

TomislavNapokon da smo došli i do pjesme koja je prava predstavnica onog poznatog eurovizijskog trasha. I do prve finske predstavnice koja mi se sviđa, stvarno ne pamtim kad mi je zadnji puta Finska bila među favoritima. Pjesma klišejiziranih harmi govori o “izlasku iz ormara”, a svakako bih istaknuo Saarin perfektan glas. Odlično!

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 33/60

PROSJEČNA OCJENA: 5,5

anketa 925

Finska 2018.

Ukupno glasova: 231

  • Jako mi se sviđa (5) [77 / 33%]
  • OK je (3) [59 / 26%]
  • Dobra je (4) [52 / 23%]
  • Ne sviđa mi se (2) [29 / 13%]
  • Užasna je (1) [14 / 6%]


 IRSKA

AndreaMoram priznati da me Irska ove godine nije razočarala. Pjesma mi se veoma sviđa i refren mi je jako zarazan. Konkurencija je nažalost prejaka i ne vidim ih u finalu, ali se neću buniti ako prođu.

Ocjena: 7/10

BartolZašto, zašto, zašto, zašto je morao krenuti u tu glupu antirusku kampanju zašto? Trudim se ostati imun na vanjske događaje dok ocjenjujem pjesme za RN, ali svojim bijednim pokušajem PR-a samo mi je uništio dojam ove pjesme, za koju sam na prvo slušanje smatrao da je jednostavna i predivna u toj jednostavnosti, a spot ju je samo dignuo na još veću razinu. Sad zbog cijele situacije ju najiskrenije ne mogu više ni poslušati u miru, bez da se sjetim tog poteza, stoga se čvrsta osmica srozala na ovu ocjenu.

Ocjena: 6/10

BojanPjesma mi je od samog starta bila dobra jer nekako volim te irske balade i spot je zaista dobro osmišljen. Ali! Nakon njegovih ispada na Twitteru i privlačenja pažnje na, za mene, pogrešan način, zaista nemam više tako pozitivno mišljenje. Kad Brendan nije prošle godine s onom pjesmom uradio nešto, sumnjam da će tek Ryan nešto postići.

Ocjena: 4/10

FarukIrci, čini se, ne planiraju u skorije vrijeme odustati od ovih plačnih dječaka i njihovih tugaljivih balada. Pjesma koju poslušam, moj središnji nervni sustav ju primi k znanju i onda, brže-bolje, zaboravi već nakon prvog videa smiješnih životinja kojeg pogledam. Blijedo, suho, bezveze. Uz to, Ryanov glas mi je iritantan skoro koliko i očajna PR kampanja o nekakvom ruskom bojkotu koju je dečko vlastoručno lansirao.

Ocjena: 3/10

LunaSamo trenutak, zar nije to ista pjesma koju su poslali prošle godine u Kijevu? Jesmo li sigurni da to nije ista pjesma? Očito će prije na vrbi roditi grožđe nego što će se neke televizije opametiti i shvatiti da neke stvari na Eurosongu više ne funkcioniraju. I Ryane, idući put ako želiš pažnju, napravi dobru pjesmu. Mani se Twittera i halucinogenih droga.

Ocjena: 2/10

TomislavIrska nastavlja u istom ritmu nakon prošlogodišnjeg “balonista”. Moram priznati da me niti ova pjesma nije pretjerano impresionirala. Dakle, radi se o jednoj melankoličnoj baladi u major ključu. Vrlo je zanimljivo to što se u spotu prikazuje kako se Ryan drži s ruku s još jednim momkom, to jest, promoviraju prava LGBT zajednice te zbog toga Rusija prijeti neemitiranjem njihovog nastupa. Hoće li ova mala napetost pomoći Ircima da odu u finale prvi puta nakon 2013.? Ja bih rekao ipak ne.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 27/60

PROSJEČNA OCJENA: 4,5

anketa 926

Irska 2018.

Ukupno glasova: 210

  • Ne sviđa mi se (2) [65 / 31%]
  • OK je (3) [60 / 29%]
  • Užasna je (1) [40 / 19%]
  • Dobra je (4) [23 / 11%]
  • Jako mi se sviđa (5) [22 / 10%]


 SAN MARINO

AndreaOpet mi nije jasno kako je ovo pobijedilo na nacionalnom izboru. Refren me jako podsjeća na pobjednicu Eurosonga 2015. Heroes.

Ocjena: 2/10

BartolTakođer Eurotrash, ali nešto bolji nego onaj Saare Aalto. Još ju uvijek nisam preskočio kada bi mi došla na shuffleu, obje cure su simpatične, pa čak mi je i rap dio ušao u uho. Iz cijelog tog nereda od nacionalnog finala, na kraju je izašla jedna sasvim solidna pjesma.

Ocjena: 6/10

BojanNije loša pjesma, ali nije ni nešto da padnem na stražnjicu kad je čujem. Svakako onaj rep dio mi je tako nakaradno ubačen, samo čekam kad će Nicki Minaj upasti i upropastiti što se upropastiti može. Sumnjam da će ovo u finale, ali ajde bolje je od prošle godine.

Ocjena: 3/10

FarukZamislite kakav nesretnik u svijetu robota morate biti da, pored svojih rođaka robota koji vode čovječanstvo ka tehnološkoj revoluciji, završite na nacionalnom finalu San Marina izvodeći neke pokrete na ovakvu pjesmu. Meni je ovo reklama za prašak za pranje rublja koja je ipak vraćena autorima zbog neoriginalnosti, pa su ju eto negdje morali poslati. I desio se San Marino.

Ocjena: 2/10

Luna Pišem ovo uz pretpostavku da će moji kolege već povući paralelu s Heroes. No, s jednom bitnom razlikom. Heroes ne zvuči kao da je netko stavio crne traperice na iskuhavanje na 95°C i onda se čudi zašto su postale svijetlo sive.

Ocjena: 2/10

TomislavJa se iskreno ne sjećam kad je San Marino zadnji put poslao pjesmu koja se meni svidjela. Prema svemu sudeći, očito nikada, pa tako niti ovaj put. Iako moram priznati da je ovo dobar pokusaj trash-popa koji u refrenu zvuci dosta slično kao Heroes od Månsa Zelmerlöwa. Čini se da će vrhunac ove pjesme biti bijeg s dna polufinala.

Ocjena: 4/10

UKUPNA OCJENA: 19/60

PROSJEČNA OCJENA: 3,17

anketa 927

San Marino 2018.

Ukupno glasova: 191

  • Ne sviđa mi se (2) [80 / 42%]
  • Užasna je (1) [45 / 24%]
  • OK je (3) [40 / 21%]
  • Dobra je (4) [17 / 9%]
  • Jako mi se sviđa (5) [9 / 5%]


 UKRAJINA

AndreaOdličan Melovin i Under The Ladder. Zasigurno je da će do finala, a tamo očekujem i više nego dobar plasman.

Ocjena: 8/10

BartolOd trenutka kada je izabrana do sada, moje mišljenje o ovoj pjesmi se dosta popravilo. Postoji nešto catchy u refrenu, dok Melovin svojom interpretacijom uspijeva još bolje dočarati cijeli ugođaj pjesme. Samo bi trebao malo poraditi na vokalu.

Ocjena: 6/10

BojanNe znam zašto, ali meni je ova pjesma bolja i bolja sa svakim novim slušanjem. Glazba je jako dobra, tekst, njegova interpretacija. Sviđala mi se Tayanna iz više razloga i drago mi je čuti je na ESCradiju, ali mi je neizmjerno drago što su Ukrajinci ovu pjesmu izabrali. Nadam se da će ponoviti nastup s nacionalnog finala. Za kraj drugog polufinala i više nego dovoljno. Teško ćemo se ponovno vratiti u divni Kijev sljedeće godine, ali dobar plasman komotno može biti.

Ocjena: 9/10

FarukZa Ukrajince se ove godine može štošta reći, ali ne i da nisu zanimljivi. Pjesma vrlo upečatljivog refrena i dosta zanimljivog scenskog nastupa, a sama Melovinova pojava je jako interesantna (Ok, recite da sam naivan i plitak, al’ ovo s očima je pre – cool).  Sve u svemu, trebalo bi biti dovoljno da izbije odnekud neki bod i progura Ukrajinu u još jedno (ako mene pitate – zasluženo!) finale.

Ocjena: 7/10

LunaPjesma koja mi je uvjerljivo porasla na renkingu od pobjede na ukrajinskom izboru, a čak je došlo do toga da mi ne smeta njegov užasni izgovor engleskog jezika. Meni osobno, najbolja ukrajinska pjesma od ne znam kada.

Ocjena: 10/10

TomislavJako loša vokalna interpretacija u live nastupu. Imam osjećaj da se od ove pjesme htjelo napraviti energičnu pjesmu, nešto slično kao Mađari 2014. godine, ali kod mene nisu izazvali takav dojam. Nisam pretjerano impresioniran.

Ocjena: 4/10

UKUPNA OCJENA: 44/60

PROSJEČNA OCJENA: 7,33

anketa 928

Ukrajina 2018.

Ukupno glasova: 220

  • OK je (3) [62 / 28%]
  • Dobra je (4) [57 / 26%]
  • Jako mi se sviđa (5) [52 / 24%]
  • Ne sviđa mi se (2) [32 / 15%]
  • Užasna je (1) [17 / 8%]


ZANIMLJIVOSTI

  • Poredak pete grupe izgleda ovako:
    1. Ukrajina 44/60 (7,33)
    2. Austrija 39/60 (6,5)
    3. Finska 33/60 (5,5)
    4. Irska 27/60 (4,5)
    5. San Marino 19/60 (3,17)
  • Titulu najblažeg komentatora opet je dobio Tomislav, dok su titulu najstrožeg komentatora danas podijelili Luna i Faruk.
  • Od današnjih zemalja, Bartol samo Finskoj nije dao ocjenu 6.
  • Danas nijedna zemlja nije dobila jedinicu, no zato su dvije zemlje dobile desetke (Luna za Ukrajinu, Tomislav za Finsku).

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava22

  1. Den Vilda — 24. travnja 2018. u 23:32

    Ja bih ih poredao ovako:
    1. UKRAJINA. Melovin je karizmatičan momak, ima dobar glas i kamera ga naprosto voli. Ukrajinci su majstori u pravljenju scenskih nastupa gdje od prosječne pjesme, kakva je i ovogodišnja, naprave stvarno upečatljiv nastup. Sjetimo se samo 2014. Mislim da će Ukrajina biti pobjednik istočnoeuropskog bloka i ako Melovin bude vokalno na visini zadatka Ukrajina može doseći 9. ili 10. mjesto u finalu. Vidjet ćemo.
    2. FINSKA. Finci su upali u klasičnu ESC zamku. Odabrali su odličnu pjevačicu s pjesmom koja efektno djeluje dok se gleda spot, ali problem nastaje kod nastupa uživo. To se vidjelo i kod Saarinog nastupa, jednostavno pjesma je izgubila na "volumenu" i "ideji". Što prognozirati za Finsku? Ako Finci misle ostvariti dobar plasman, onda će scenski nastup morati biti efektniji i jednostavniji od onog s njihovog izbora, a Saara vokalno perfektna. Ako se ponovi ona priča s njihovog izbora, Finska će biti granični slučaj te lako moguće i da ispadne. Volio bih da Saara prođe bar u finale, pa da se barem dijelom ispravi prošlogodišnja nepravda.
    3. AUSTRIJA. Nisam očekivao da ću za ovu pjesmu promijeniti mišljenje, a za sve je kriv "nastup uživo". Cesarova izvedba uživo podiže pjesmu za 2 koplja iznad i to me jako ugodno iznenadilo. Zato, sad mislim da će Austrija gotovo sigurno u finale, a vrlo moguće da će u prvoj polovici glasanja (stručni žiriji) biti u TOP10, u konačnici rekao bih neka sredina, 14.-16. mjesto.
    4. IRSKA. Jedna fina pop pjesma, koja je nastala na temelju istinitog događaja, te onako podsjeća na zlatno doba ESC.a iz 90tih. Ryan ima jako lijepu boju glasa i odlično pjeva uživo. Gdje onda problem? Kad se sluša pojedinačno, rekao bih da Irska sigurno ide u finale, no međutim kad se sluša sukcesivno zajedno sa ostalim pjesmama ni po čemu se posebno ne ističe. Dakle, problem je pregeneričnost i nedovoljna upečatljivost i mislim da će to koštati Irsku i ovaj put ulaska u finale, jer konkurencija u prvom polufinalu je ubitačna.
    5. SAN MARINO. Mislim, jasno je i vrapcima na grani da će San Marino biti zadnji u polufinalu, i to sasvim zasluženo. Jedna ispodprosječna pjesma, tek onako sklepana za potrebe ESC. I ovdje se točno vidi jad i nemoć malih država ili bolje reći gradića kakav je San Marino. Kad nemaš izbor vlastitih pjevača i produkciju, onda potpuno ovisiš o stranima, a ti strani obično su neka periferija u svojim državama. Možda ovo bude i oproštaj od San Marina za jedno dugo vrijeme.

  2. NeverLetYouGo — 24. travnja 2018. u 18:52

    Odlučila sam ove godine ne komentirati mišljenja urednika ali samo ovo moram reći u vezi Tomislavovog komentara za Ukrainu, prvo Melovin nije falšao ni jednom, drugo originalan je i upečatljiv treće ta Mađarska pjesma ako se dobro sjećam Andrasa Kallay Saundersa je pjesma o nasilju u obitelji ( i jedna od boljih pjesama u zadnjih 10 god) dok je Melovin ovu pjesmu napisao dok je bio u depresivnom stanju, kakva energičnost se htjela onda postići?
    Melovin mi je bio i prošle godine favorit na Vidbiru, i sada je na ovogodišnjem Eurosongu ma da znam da neće pobijediti ali očekujem to 5 eto. 10/10
    Finska mi je odlična 10/10
    Irska, meni je ovo lijepo ali je u prejakim polufinalu tako da teško će se provući 8/10
    Austria, što je više slušam to mi je bolja, mislim da će ući u finale i tamo negdje od 20 mjesta. 7/10
    San Marino, neće se sramotiti ove godine ali pjesma i vokal su loši osim reperice ona mi se sviđa, vjerojatno zadnje mjesto s Rusijom u tom polufinalu. 2/10

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?