2019. - Opatija – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dora

2019. – Opatija

20. HRVATSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: DORA ’19.
Opatija, 16. 02. 2019.
Format: jedna finalna večer
Mjesto održavanja: sportska dvorana Marino Cvetković
Voditelji: Mirko Fodor, Jelena Lešić i Iva Šulentić
Broj sudionika: 16
Žiri: televoting i žiri u 10 gradova

Nakon osam godina čekanja, glazbeno natjecanje Dora 2019. godine se ponovno vratilo. Hrvatska publika je opet dobila mogućnost izbora hrvatskog predstavnika za Eurosong, nakon nekoliko godina inernog izbora izvođača i pjesme. Ovu je uzbudljivu vijest HRT objavio krajem 2018. godine i izazvao veliki val oduševljenja kod obožavatelja Dore i Eurosonga.

Početkom prosinca 2018. HRT je na press konferenciji objavio više pojedinosti vezanih uz ovo natjecanje. Dora se 2019. godine tradicionalno održala u Opatiji. Međutim, došlo je do promjene lokacije na kojoj se ovo popularno natjecanje održava. Velika kristalna dvorana hotela Kvarner, sa svojim prepoznatljivim i upečatljivim lusterom, otišla je u povijest. Kako bi se Dora približila mladima, organizator projekta Željen Klašterka izjavio je da će se Dora održati u sportskoj dvorani Marino Cvetković. Hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije održan je u sklopu projekta „Glazbeni dani HRT-a“ koji se odvijao od 14. do 16. veljače 2019. godine u Opatiji. Vrhunac „Glazbenih dana“ bilo je održavanje Dore.

Natječaj za pjesme koje će se izvesti na Dori 2019. bio je objavljen 20. studenog 2018., a trajao je sve do 16. siječnja 2019. godine. Natječaj je donio i neke novitete – za razliku od prijašnjih godina, na ovu su se Doru mogli prijaviti i strani autori uz uvjet da će njihovu pjesmu izvesti državljanin Republike Hrvatske. Isto tako, novost je i slobodan izbor jezika. Naime, na natječaj su se mogle prijaviti pjesme na hrvatskom, engleskom, francuskom i talijanskom jeziku.

Tjedan dana nakon zatvaranja natječaja saznali smo imena 16 izvođača (od ukupno 170 prijavljenih) i njihovih pjesama koje će izvesti na ovom glazbenom natjecanju. Njih je izabrao stručni žiri u kojem su sjedili Vanna (hrvatska predstavnica na Eurosongu 2001. godine), Zlatko Turkalj (radijski voditelj i komentator Eurosonga na Hrvatskom radiju), Igor Geržina (producent HRT-ovog Jazz orkestra), Ante Pecotić (skladatelj i producent), Zlatko Gall (glazbeni kritičar), Antonija Šola (pjevačica, glumica i skladateljica) i Željen Klašterka (šef hrvatske eurovizijske delegacije i predsjednik žirija). Osim imena 16 izvođača, objavljene su dvije rezervne pjesme. Odabrani izvođači Dore 2019. bili su:

 • Elis LovrićAll I Really Want (E. Lovrić – E. Lovrić – E. Lovrić/O.Dešić)
 • Luka NižetićBrutalero (B. Mihaljević – M. Mihaljević – B. Mihaljević)
 • Gelato SistersBack To The Swing (T. Hrelec – T. Hrelec – T. Hrelec)
 • 4 tenoraBrod bez imena (E. Botrić/M. Šimac – M. Šimac – E. Botrić)
 • Beta SudarDon’t Give Up (P. Martinjak – P. Martinjak/M. Johansson – P. Martinjak)
 • Bernarda Bruno I Believe In True Love (D. Rapotec Ute – T. Bon/B. Brunović – D. Rapotec Ute)
 • DomenikaIndigo (T. Huljić – V. Huljić – L. Škaro/T. Huljić)
 • Manntra– In The Shadows (M. Matijević Sekul/M. Kolarić/B. Kolarić – M. Kolarić/M. Matijević Sekul/B. Kolarić – M. Matijević Sekul)
 • Jure BrkljačaNe postojim kad nisi tu (M.D. Rus – M.D. Rus – M.D. Rus/M. Blum)
 • Ema GagroRedemption (A. Björkman/A. Pupavac/K. Persson/E. Gagro – A. Pupavac – A. Björkman/A. Pupavac/K. Persson/E. Gagro)
 • Lea MijatovićTebi pripadam (I. Ivanović/M. Vojvodić – I. Ivanović/M. Vojvodić – I. Ivanović/M. Vojvodić)
 • Lidija Bačić LilleTek je počelo (D. Dumančić – Fayo – B. Đurđević)
 • Jelena BosančićTell Me (J. Bosančić – J. Bosančić – J. Bosančić/A. Devčić/H. Domazet)
 • Lorena BućanTower of Babylon (T. Huljić – V. Huljić/I. Huljić –L. Škaro/T. Huljić)
 • Roko BlaževićThe Dream (J. Houdek – J. Houdek/C. Mason/A. Čubrić – I. Škunca/F. Gjud)
 • Bojan Jambrošić i Danijela PintarićVrijeme predaje (A.T. Eterović – L. Čeči Baksa – A.T. Eterović)

Žiri je odabrao ove pjesme kao rezervne:

 • TonkaDon’t Say You Love Me (S.S. Skansi – S.S. Skansi/A. Šerić – S.S. Skansi)
 • Kim VersonNisam to što žele (K. Verson – K. Verson – S. Pasarić)

Ubrzo nakon objavljivanja rezultata natječaja došlo je do odustajanja. Najprije je svoje odustajanje najavila prva rezerva – Tonka s pjesmom Don’t say you love me, a kasnije su od natjecanja odustala i 4 tenora zbog ranije dogovorenih obaveza. Budući da je prva „rezerva“, Tonka, odustala, na njeno mjesto je došla Kim Verson koja je nakon odustajanja 4 tenora dobila priliku nastupa na Dori 2019. Zbog ovih odustajanja i ulaska Kim Verson u natjecanje, HRT je morao odabrati nove dvije rezerve. Na to mjesto došli su Patricija Gašparini s pjesmom Pretend i Eni&Vjeko s pjesmom Čudo. No ni tu nije kraj odustajanjima. Svoj potencijalni nastup otkazali su Eni&Vjeko pa je na njihovo mjesto došao Igor Delač s pjesmom U ritmu ljubavi.

Povratnička Dora održala se 16. veljače 2019. godine u sportskoj dvorani Marino Cvetković u Opatiji. Show je počeo u 20:05 sati, a sve je bilo emitirano na Prvom programu HRT-a i na na patformi hrti. Cijeli show vodio je dobro uvježbani trojac – Mirko Fodor, Iva Šulentić i Jelena Lešić.

Na početku showa nastupili su bubnjari iz Sudar Percussiona i bivša hrvatska predstavnica na Eurosongu, Franka Batelić, koja je počela svoj nastup iz publike te na kraju doletjela do scene. Izvela je pjesme Crazy, S tobom i Kao ti i ja.

Nakon uvodnog dijela krenuo je onaj natjecateljski. Redoslijed nastupa izgledao je ovako :

 1. Bojan Jambrošić i Danijela PintarićVrijeme predaje
 2. Jelena Bosančić Tell Me
 3. Kim Verson Nisam to što žele
 4. Jure Brkljača Ne postojim kad nisi tu
 5. Beta Sudar Don’t Give Up
 6. Lea Mijatović Tebi pripadam
 7. Gelato Sisters Back To That Swing
 8. Luka Nižetić Brutalero
 9. Elis Lovrić All I Really Want
 10. Domenica Indigo
 11. Roko The Dream
 12. Ema Gagro Redemption
 13. Lidija Bačić Lille Tek je počelo
 14. Lorena Bućan Tower of Babylon
 15. Bernarda Bruno I Believe In True Love
 16. Manntra – In The Shadows

Tijekom glasovanja, na pozornicu su stupili Mia Negovetić i Dino Jelusić koji su izveli najuspješnije pjesme s proteklih Dora. Mia i Dino izveli su iduće pjesme: Don’t ever cry, Sveta ljubav, Ostani, Neka mi ne svane, Nek ti bude ljubav sva, Nisam više tvoja i Marija Magdalena.. Nakon završetka glasovanja, a tijekom iščekivanja rezultata, na pozornicu su ponovno stupili bubnjari iz Sudar Percussiona, a sve je svojim nastupom zaključila Vanna koja je izvela pjesme U tebi i Kao rijeka

Pobjednik Dore 2019. odlučen je glasovima publike i žirija u omjeru 50:50. Žiri je ocjenjivao na temelju generalne probe koja je bila održana dan ranije, 15. veljače. Svaki žiri činila su tri člana: jedan radnik HRT-a (glazbeni urednik HR-a ili novinari koji se bave glazbom), glazbenik i osoba iz javnog života ili glazbeni stručnjak. Sveukupno je bilo 10 žirija koji su se nalazili u Zagrebu, dopisništvu u Vukovaru i osam HRT-ovih regionalnih centara (Čakovec i Varaždin, Pula, Osijek, Rijeka, Zadar, Knin i Šibenik, Split, Dubrovnik). Svaki je član žirija rangirao pjesme od prvog do šesnaestog mjesta te je svoje glasove unosio u aplikaciju za obradu glasova. Nakon zbrajanja svih glasova žirija, najbolje rangirana pjesma dobila je 12 bodova, zatim 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 i 1 bod. Žiri je glasovao ovako:

 1. The Dream – Roko
 2. Tower of Babylon – Lorena
 3. All I Really Want – Elis Lovrić
 4. Redemption – Ema Gagro
 5. I Believe in True Love– Bernarda
 6. In the Shadows – Manntra
 7. Don’t give up – Beta Sudar
 8. Brutalero – Luka Nižetić
 9. Ne postojim kad nisi tu – Jure Brkljača
 10. Back to that Swing– Gelato Sisters

Publika je svoj glas mogla dati putem telefonskih poziva i SMS – poruka. Glasovanje publike trajalo je 15 minuta, a tijekom tog vremena dva puta je bio prikazan recap svih pjesama. Zanimljivo je da je tijekom recapa HRT zaboravio prikazati insert nastupa Lidije Bačić zbog čega je ona bila prikazana zadnja, nakon inserta nastupa Manntre. Publika je glasala ovako:

1 bod za pjesmu Tek je počelo
2 boda za pjesmu Don’t Give Up
3 boda za pjesmu I Believe In True Love
4 boda za pjesmu Redemption
5 bodova za pjesmu Ne postojim kad nisi tu
6 bodova za pjesmu Vrijeme predaje
7 bodova za pjesmu In The Shadows
8 bodova za pjesmu Tower of Babylon
10 bodova za pjesmu Brutalero
12 bodova za pjesmu The Dream

Zbrajanjem glasova žirija i publike odlučeno je da je pobjednik Dore 2019. godine i hrvatski predstavnik za Eurosong Roko Blažević sa pjesmom The Dream. Roko je odnio pobjedu s 24 boda, na drugom mjestu našla se Lorena Bućan s osvojenih 18 bodova, dok je treće mjesto zauzeo Luka Nižetić s osvojenih 13 bodova.

# – redni broj nastupa, Ž – bodovi žirija, P – bodovi publike, U – ukupni broj bodova, M – osvojeno mjesto