Razmišljamo naglas – Eurosong 2018. (7) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas – Eurosong 2018. (7)

  10 min za čitanje   21 komentar

Još je samo dva dana ostalo do početka proba, a nama je, s ovim današnjim, ostalo samo tri dijela projekta Razmišljamo naglas. Kojih pet zemalja se našlo u sedmom dijelu, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod.


 ITALIJA

AndreaJa ovu pjesmu obožavam. Tako moćna poruka, moćna jednostavna izvedba, moćni glasovi. I am in love. Zasluženi pobjednik Sanrema i predstavnik Italije na Eurosongu. Nadam se da će publika prepoznati kvalitetu.

Ocjena: 10/10

BartolNa stranu to da im se nastup nije trebao dozvoliti, moram priznati da mi je pjesma sasvim solidna. Dobra poruka upakirana u lijep tekst na talijanskom, koji jako volim, pa me čak i ne smeta to neko „nabrajanje“ koje se dešava u pjesmi. U finalu ne očekujem pretjerano dobar plasman za njih.

Ocjena: 6/10

BojanOno, bila i prošla jedna talijanska pjesma. Znate ona što je popunila program?

Ocjena: 4/10

FarukTalijani su nam iz svog bogatog glazbenog kovčega ponovno izvukli nešto drugačije, nešto što dosad nisu slali i opet zadovoljili, barem što se mene tiče, neke osnovne kriterije i apetite. I ova pjesma uspješno izbjegava patetiku u koju se znaju upetljati njoj slične na Eurosongu. Nije nešto što me oduševi i obori s nogu, ali svakako bih ovo ubrojao u onu bolju polovicu pjesama s ovogodišnjeg natjecanja.

Ocjena: 6/10

LunaCijelu onu paradu lošeg vica na stranu, o kojem je već bilo riječi na sajtu, ovo je pjesma koja, da nije tematike, uopće ne bi ni došla u nekakav fokus. Ovo je kao da idete raditi lasagne bolognese, zaboravili ste napraviti bešamel, a u mljeveno meso staviti pasatu i začine (nisam bila gladna kad sam pisala komentar). Ponekad sama tematika nije dovoljna, treba razraditi i melodiju, a pod “razraditi melodiju”, ne mislim na reciklirati ono što je na RAI-jevom sajtu bilo gotovo tri godine. Najžalosnije od cijele ove situacije jest to da mi je Ermal jedan od omiljenijih talijanskih pjevača i na Eurosong ide doslovce s najgorom pjesmom koju je snimio. #pravdazaAnnalisu #pravdazaTheKolors #pravdazaLSS

Ocjena: 2/10

TomislavKad usporedim tekst pjesme sa instrumentalnom realizacijom, pomislim je li ovo zbilja dobra kombinacija. Ovogodišnja predstavnica Italije me nije toliko impresionirala kao prošlogodišnja, ostavlja jedan isprazan okus u ustima.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 33/60

PROSJEČNA OCJENA: 5,5

anketa 934

Italija 2018.

Ukupno glasova: 244

 • OK je (3) [67 / 27%]
 • Jako mi se sviđa (5) [65 / 27%]
 • Dobra je (4) [45 / 18%]
 • Ne sviđa mi se (2) [44 / 18%]
 • Užasna je (1) [23 / 9%]


 LATVIJA

AndreaOK, ali to je sve. Mislim da će do finala jer konkurencija u drugom polufinalu i nije neka. Laura se odlično snalazi na pozornici.

Ocjena: 6/10

BartolJako, jako dobra pjesma, čiji je glavni problem repetitivnost prema kraju. Međutim ako nastup bude sličan onome sa Supernove, Latvijce bi se trebali vratiti na Aminatine staze. Pogotovo bih izdvojio rad kamere koji očekujem od svake države na Eurosongu. Laura jako emotivno izvodi pjesmu, pa bi morala pripaziti na to da mjestimično ne žuri, te da zadrži kontrolu u glasu.

Ocjena: 8/10

BojanStvarno ne mogu da skinem pogled sa nje svaki put. Koliko ona uživa u svom tijelu i koliko može zavoditi pokretima, to nije normalno. Pjesmu diže na totalno neki drugi nivo i da ju izvodi neko drugi, ne bi ni u pola bila zanimljiva kao u njenoj interpretaciji. Nadam se da će ponoviti nastup s nacionalnog finala.

Ocjena: 6/10

FarukZa ovu pjesmu i nastup sam već rekao da su čisti i nepatvoreni trominutni seksipil. Laura je djevojka od milijun dolara i pritom ne mislim toliko na (uistinu prekrasan) izgled koliko na cijelu pojavu, karizmu i ponašanje na sceni. Pjesma ima to nešto bondovsko, zavodljivo, intrigantno u sebi zbog čega mi ju je uvijek drago poslušati. Nastup statičan, ali daleko od dosadnog, osvaja jednostavnošću i daškom velikih svjetskih nastupa koje Laura donosi na Eurosong.

Ocjena: 9/10

LunaProtekle tri godine bila sam oduševljena s latvijskim pjesmama na Eurosongu. Ove godine to nije slučaj, no daleko od toga da mi je loša. Jednostavno spada pod “ok, dobra je, ali mi nije sad jedna od hitova 2018. godine” kategoriju. Posebni spomen za Esamibu.

Ocjena: 7/10

TomislavNakon prošlogodišnjeg neplasmana u finale s prilično apstraktnom pjesmom, ove godine Latvija ide na sigurno. Radi se o jednoj monotonoj jazz baladi, tipa nešto kao soundtrack za dramu ili neki lakši akcijski film. Meni je osobno jako slicna našoj predstavnici Crazy. Iako je pjesma odrađena vrlo kvalitetno i profesionalno, nije jedna od onih za koje bih navijao.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 43/60

PROSJEČNA OCJENA: 7,17

anketa 935

Latvija 2018.

Ukupno glasova: 208

 • OK je (3) [81 / 39%]
 • Dobra je (4) [47 / 23%]
 • Ne sviđa mi se (2) [37 / 18%]
 • Jako mi se sviđa (5) [30 / 14%]
 • Užasna je (1) [13 / 6%]


 LITVA

AndreaNajdraža ovogodišnja balada. Veoma bi me veselilo kad bi je publika prepoznala i progurala u finale, ali takav scenarij nije baš vjerojatan.

Ocjena: 7/10

BartolIako mi je na prvu bila odlična, sa svakim novim slušanjem mi postaje sve dosadnija i dosadnija, iako nije mi u potpunosti dosadila. Međutim, mislim da bi Ieva mogla vrlo ugodno iznenaditi na pozornici Eurosonga, unatoč tome što se nalazi između dva izrazita favorita u polufinalu.

Ocjena: 7/10

BojanPjesma je lijepa i sama poruka pjesme, ali u konkurenciji u kojoj se nalazi, sumnjam da može postići cilj i proći u samu završnicu natjecanja. Nema nešto upečatljivo što bi privuklo gledatelja, previše je ravna i ono što je najgore – zaboravi se kako je i išla nakon što se završi.

Ocjena: 3/10

FarukDjevojka zbog čijeg će prezimena komentatori diljem Europe lomiti jezik i pljucati u mikrofon ima pjesmu koja me atmosferom podsjeća na nešto što bi u (nažalost još uvijek živoj) seriji Uvod u anatomiji pustili na neku srcedrapajuću scenu cjelovečernjeg umiranja. Koliko god ovo zvučalo jednostavno, dosadnjikavo i već viđeno, po meni je ovo najveći „crni konj“ ovogodišnjeg natjecanja i ozbiljan kandidat za TOP10.

Ocjena: 6/10

LunaOvo je tip pjesme koji bi, da se kojim slučajem našla u konkurenciji Melodifestivalena, vjerojatno nastupala pod rednim brojem 2 i kojoj ono srce za glasovanje uopće ne bi postalo rozo.

Ocjena: 3/10

TomislavMeni je ova pjesma iskreno jako dosadna te vrlo teško držim usredotočenost i pažnju. Fali joj dinamike u aranžmanu, da više privuče prosječnog slušatelja.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 31/60

PROSJEČNA OCJENA: 5,17

anketa 936

Litva 2018.

Ukupno glasova: 192

 • OK je (3) [65 / 34%]
 • Ne sviđa mi se (2) [46 / 24%]
 • Dobra je (4) [37 / 19%]
 • Jako mi se sviđa (5) [32 / 17%]
 • Užasna je (1) [12 / 6%]


 SRBIJA

AndreaLoš pokušaj spajanja etno elemenata s pop žanrom i technom. Nisu sad baš ni toliko loši, ali očekivala sam mnogo više. Žao mi je.

Ocjena: 4/10

BartolMoj drugi favorit Beovizije (Saška <3) ima sasvim dobre šanse za jedan solidan plasman u finalu Eurosonga. Drugačije, etno, pamtljivo, ali za TOP10 nikako. Fali mi ipak nekog safta ovdje, nešto što bi možda podiglo pjesmo na višu razinu.

Ocjena: 6/10

BojanKao prvo, neizmjerno mi je drago zbog Danice što će se naći na Eurosongu. Djevojka zaista zaslužuje tu priliku. Također, drago mi je što kvaliteta ide u ime Srbije i što ide nešto što je zvukom karakteristično za ovaj kraj. Danica je bez neke veće konkurencije, kada je riječ o etno pjevanju i to će pokazati u Lisabonu. Mislim da će upravo taj etno trenutak biti od velike koristi Srbiji i da će se mnogi zakačiti na to, a Europa voli čuti to nešto drugačije i karakteristično. Svakako nije za zanemariti ni refren koji je pamtljiv i dobro osmišljen. Vjerujem da se nepravda od prošle godine može i ispraviti i da će se predstavnici Srbije naći u finalu.

Ocjena: 6/10

FarukJa sam jednostavan čovjek – čujem frule, gajde i bubnjeve, i moje simpatije su pokupljene. Tako je i s ovom pjesmom. Kombinacija etno elemenata i modernih ritmova je nešto što je Balkanika dovela skoro do savršenstva. Jedino mjesto na koje stavljam zamjerku je bespotrebno dug uvod zbog kojeg pjesma zapravo započne u drugoj minuti. Sve ostalo meni, kao prostoj duši slavenskoj, ovo jednostavno zvuči odlično.

Ocjena: 8/10

LunaPjesma za koju mi je malo pao hajp od specijalnog izdanja Razmišljamo naglas, no i dalje stojim pored toga kako je bila jedna od boljih pjesama na ovogodišnjoj Beoviziji. Također, meni osobno je jedna od boljih pjesama u drugom polufinalu, samo por favor, riješite se pernatih haljina.

Ocjena: 8/10

TomislavSrbija ove godine šalje jednu poprilično neobičnu pjesmu. Radi se o kombinaciji etna i deep housea, i iako je to sasvim dobra ideja, čini mi se da je realizacija zakazala. Smatram da je trebalo konceptualno ujednačiti aranžman i malo ga “komercijalizirat”, a vokali trebaju biti puno moćniji jer upravo na njima počiva ova pjesma. Dakle, nisam baš impresioniran.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 38/60

PROSJEČNA OCJENA: 6,33

anketa 937

Srbija 2018.

Ukupno glasova: 234

 • Dobra je (4) [66 / 28%]
 • Jako mi se sviđa (5) [58 / 25%]
 • OK je (3) [52 / 22%]
 • Ne sviđa mi se (2) [31 / 13%]
 • Užasna je (1) [27 / 12%]


 ŠPANJOLSKA

AndreaSlatko, lijepo i emotivno. Pjesma mi se sviđa, a i oni su mi baš simpa. Doduše, malo izlizano to sve izgleda, ali bar će privući pozornost.

Ocjena: 7/10

BartolPrije objave nove verzije sam mislio da mi je Španjolska ponovno osigurala čvrstu jedinicu. Pogotovo me smetao Alfredov glas i čudna kemija na sceni. Međutim na tome su poradili, a novi aranžman mi je fantastičan. Ne bih volio da pobijede, ali visok plasman – može.

Ocjena: 7/10

BojanE njima ne mogu i ne želim oprostiti što nisu poslali Lo Malo. Koji bi šou Aitana i Ana Guerra napravile, unijele bi dinamiku na pozornicu, donijele seksipil, razdrmale publiku. Uh, jako se nadam da će je puštati u Euroclubu. Dobra stvar kod talent šou natjecanja je to što talentirani imaju priliku pokazati što znaju i mogu, a opet s druge strane je loše što se tu glasa najprije za izvođače, a ne za pjesme. Što je i bio slučaj ove godine u Španjolskoj. Bojao sam se još tad da će se glasati za izvođača, pa smo iz tog razloga dobili pjesmu koju jesmo. Simpatična je i oni su, ali sumnjam da će to preći na lijevu stranu tablice.

Ocjena: 5/10

FarukKlasična, da ne kažem  staromodna, duetska balada sa nekakvom atmosferom starih filmova i prašnjavih gramofona. E sad tu dolazimo do problema… Koliko god se zauvijek agresivni španjolski eurovizijski PR trudio da nam od njih napravi par desetljeća, meni ne uspijevaju prodati ovu pjesmu. Nema mi tu emocije, života u izvedbi… Jednostavno, skup skladnih i relativno ugodnih nota koje izvodi par slučajnih prolaznika.

Ocjena: 5/10

LunaWhat do you mean, Lo malo ne ide na Eurosong? Dragi Španjolci, ako ste već isplanirali kopirati Salvadora, moglo je barem biti uvjerljivije, jer ovo ima upola manje šarma. A i više kemije sam vidjela između Jona Snowa i Daenerys.

Ocjena: 4/10

TomislavStavi malo klavira, četiri akorda, puno reverba, dvoje zaljubljenih neka patetiziraju i eto ti hita. Ma da, ziher! Ne sviđa mi se patetičnost, ne samo u pjesmi nego i u njihovom javnom nastupu.

Ocjena: 4/10

UKUPNA OCJENA: 32/60

PROSJEČNA OCJENA: 5,33

anketa 938

Španjolska 2018.

Ukupno glasova: 224

 • OK je (3) [52 / 23%]
 • Jako mi se sviđa (5) [50 / 22%]
 • Ne sviđa mi se (2) [48 / 21%]
 • Dobra je (4) [39 / 17%]
 • Užasna je (1) [35 / 16%]


ZANIMLJIVOSTI

 • Poredak sedme grupe izgleda ovako:
  1. Latvija 43/60 (7,17)
  2. Srbija 38/60 (6,33)
  3. Italija 33/60 (5,5)
  4. Španjolska 32/60 (5,33)
  5. Litva 31/60 (5,17)
 • Što se tiče naših komentatora, ova grupa je dosta neobična jer troje njih (Andrea, Bartol i Faruk) su podijelili isti broj bodova i dijele titulu najblažeg komentatora, dok Luna i Bojan dijele titulu najstrožeg.
 • U današnjem nastavku nitko nije podijelio jedinicu (iako su neki bili jako blizu).
 • Italija ove godine neće obraniti titulu pobjednika projekta Razmišljamo naglas.

Rasprava21

 1. Eurovision Kosovo/Kosovë — 30. travnja 2018. u 13:21

  1. LITVA
  2. ITALIJA
  3. ŠPANJOLSKA
  4. LATVIJA
  5. SRBIJA

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?