E&B 2021.: Malta, Italija, San Marino – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

E&B 2021.: Malta, Italija, San Marino

  9 min za čitanje   13 komentara

U današnjem nastavku posvetit ćemo pažnju trima zemljama, od koje su dvije smještene na Apeninskom poluotoku, a treća se sastoji od niza otoka koji se nalazi blizu jedne od njih. Sve  o njihovim predstavnicima saznajte u nastavku teksta.

Malta

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup1971.
Najbolji plasman: 2. mjesto (2002. i 2005.)
Najlošiji plasman: 25. mjesto u polufinalu (2007.)
Prošlogodišnji predstavnik: Destiny – All of My Love
Detaljnije o povijesti Malte na Eurosongu saznajte ovdje.

Predizbor i biografija izvođača

Maltežani su svoju predstavnicu izabrali još u drugoj sezoni X Factora Malta, koja se emitirala krajem 2019. i početkom 2020. Bez ikakvog iznenađenja, tada je pobijedila 17-godišnja Destiny Chukunyere, koja je nakon mjesec i pol dana objavila pjesmu All of My Love, među čijim se autorima našla i sudionica Dore 2019. i 2021. Bernarda Bruno. S otkazivanjem Eurosonga 2020., All of My Love je dobila tek jednu javnu izvedbu (finale malteškog Supertalenta krajem 2020.), a s potvrdom Destiny kao malteške predstavnice televizija TVM je čekala do svibnja. Do objave pjesme čekalo se do polovice ožujka, kada je objavljena pjesma Je me casse (slobodni prijevod Bježim odavde) autorskog tima kojeg čine  Amanuel Dermont, Malin Christin, Nicklas Eklund i Pete Barringer, i koja progovara o ženskom empowermentu.

Destiny je rođena 29. kolovoza 2002. godine u Birkirkari. Njezin otac je nekadašnji nigerijski nogometaš Ndubisi Chukunyere, koji je ostavio trag u malteškom klubu Hibernians, te se skrasio s Maltežankom Alexijom, s kojom osim Destiny ima sina Isaiaha i kći Melody. Destinyin talent za pjevanje otkrila je njezina instruktorica pjevanja Maria Abdilla, i već od mlađih dana putovala je na različita pjevačka natjecanja. Tako je 2014. osvojila Sanremo Junior i bila treća na Konkors Kanzunetta Indipendenza. Međutim, pozornost eurovizijske javnosti osvojila je 2015. godine, kada je s pjesmom Not My Soul pobijedila na Dječjem Eurosongu 2015. sa 185 bodova, oborivši dotadašnji rekord Španjolke Marije Isabel. Kao nagradu što je Malti donijela drugu pobjedu na Dječjem Eurosongu i drugo domaćinstvo u samo dvije godine razmaka, nagrađena je Medaljom časti Republike Malte. Nakon što se 2016. posvetila reklamiranju Dječjeg Eurosonga, 2017. se prijavila na britanski Supertalent. Unatoč brojnim pohvalama, ispala je u polufinalu, gdje je bila tek šesta. Prije nego će sama stupiti na pozornicu velikog Eurosonga, Destiny je pratila Michelu Pace na Eurosongu 2019. Kao svoj najveći glazbeni uzor istaknula je Arethu Franklin, a u našem predstavljanju izvođača Dječjeg Eurosonga 2015. istaknula je i Beyonce.

Društvene mreže

FacebookInstagramSpotify, Tik Tok, Twitter

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 1. (29.3.2020. u 11:30)

KLADIONICA KVOTA
bet365 7/2
skybet 7/2
William Hill 4
betway 4
BoyleSports 10/3

anketa 1675

Koji će biti završni plasman Malte na Eurosongu 2021.?

Ukupno glasova: 139

 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [83 / 60%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [45 / 32%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [4 / 3%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [3 / 2%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [2 / 1%]
 • Neće se plasirati u finale [2 / 1%]

Italija

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1956. (12)
Najbolji plasman: 1. mjesto (1964.1990.)
Najlošiji plasman: 21. mjesto u finalu (2o14.)
Prošlogodišnji predstavnik: Diodato – Fai rumore
Detaljnije o povijesti Italije na Eurosongu saznajte ovdje.

Predizbor i biografija izvođača

Da bi uopće započeli ovogodišnju talijansku priču, važno je za naglasiti kako se ovih trilera ne bi postidjeli ni scenaristi telenovela s Televise. Zbog situacije s koronavirusom, koja je tijekom prošle godine dosta potresla Italiju, jedno vrijeme se uopće nije znalo hoće li talijanska televizija RAI uopće sudjelovati na Eurosongu. Međutim, ne samo da su potvrdili nastup u Rotterdamu, već je RAI u pravilniku za 71. izdanje Festivala di Sanremo stavila odredbu da pobjednik glavne kategorije dobiva pravo prvog odbijanja. Potom su RAI i umjetnički voditelj Sanrema Amadeus vodili rat s talijanskom vladom oko prisustva publike, da bi na kraju popustili oni s talijanske televizije (više o dramama ovdje). Ove godine je u glavnoj kategoriji sudjelovalo 26 kandidata, s rijetko viđenim mladim popisom sudionika (barem kada govorimo o Sanremu), a na kraju je pobjedu odnio rock bend čiji su članovi u prosjeku stari tek 21 godinu. Taj bend zove se Måneskin, koji su sami napisali svoju pjesmu Zitti e buoni, dok je produkciju radio Fabrizio Ferraguzzo.

Početak rada benda koji spaja rock, funk, rap i alternativni rock veže se uz basisticu Victoriju De Angelis i gitarista Thomasa Raggija, koji su zajedno išli u gimnaziju u Rimu. Njima se kasnije priključio Damiano David kao glavni vokal kojeg su isto znali otprije, dok su bubnjara Ethana Torchija našli preko Facebooka. Prilikom prijave za sudjelovanje na natjecanju za mlade bendove Pulse – High School Band Contest 2016., shvatili su da nemaju ime za grupu, pa su dečki pitali Victoriju, čija je majka Dankinja, da predloži nekoliko riječi na danskom jeziku za ime. Na kraju su se odlučili za riječ måneskin, što znači “Mjesečevo svjetlo”, a na kraju su odnijeli pobjedu na natjecanju. Jedno vrijeme svirali su na ulicama Rima, a oko njih bi se okupljali prolaznici i snimali. Godina 2017. je bila ključna za njihov uspon, jer su se u ljeto te godine prijavili za sudjelovanje u 11. sezoni talijanskog X Factora. Članovi žirija, među kojima je bio i Fedez (drugoplasirani s ovogodišnjeg Sanrema), odmah su uočili njihovu mladost, žestok zvuk i to da već u tinejdžerskoj dobi znaju pisati svoje pjesme, te ih pustili u daljnje natjecanje. Iako su im kladionice tada predvidjele pobjedu na natjecanju, pod mentorstvom pjevača grupe Afterhours Manuela Agnellija došli su do drugog mjesta, no to nije spriječilo Talijane koji su vidjeli njihov potencijal. Već iduće godine objavljuju konceptualni album Il ballo della vita, koji je dosad skupio tri platinaste naklade, i s kojeg su objavili pet singlova koji su skupili sveukupno devet platinastih naklada i jednu zlatnu nakladu, te osvojili talijanske glazbene ljestvice. Uz Il ballo della vita izašao je i popratni dokumentarac This is Måneskin i rasprodana europska turneja. Nakon završetka turneje članovi benda su se privremeno preselili u London, gdje su odlazili u klubove i slušali tamošnje bendove. U Londonu su napisali nekolicinu novih pjesama koje su se našle na nedavno objavljenom drugom studijskom albumu Teatro d’ira, vol.I, a jedna od njih je i najavna pjesma albuma Vent’anni, koja zasad ima jednu platinastu nakladuI uz drugi album ići će popratna turneja (zasad) po Italiji, za koju je dosad prodano preko 60 tisuća ulaznica. Od drugih tema možemo istaknuti kako je Damiano ranije igrao košarku i da je fan nogometnog kluba Roma, da je Ethan jedini u bendu koji i privatno sluša rock (na Damianovim playlistama možemo naći soul, na Victorijinim pop, a na Thomasovim jazz), i da se fanovi Måneskina nazivaju Immortali, po pjesmi s Il ballo della vita. Također, ono što televizijskim komentatorima Eurosonga može biti zanimljivo za spomenuti jest da je gitarist Thomas (18. siječnja 2001.) prvi talijanski predstavnik rođen u 21. stoljeću (Damiano je rođen 8. siječnja 1999., Victoria 28. travnja 2000., a Ethan 8. listopada 2000.).

Društvene mreže

FacebookInstagram (bend), SpotifyTwitter, YouTube

Instagram (Victoria), Instagram (Damiano), Instagram (Ethan), Instagram (Thomas)

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 4. (29.3.2020. u 11:30)

KLADIONICA KVOTA
bet365 9
skybet 9
William Hill 10
betway 10
BoyleSports 9

anketa 1676

Koji će biti završni plasman Italije na Eurosongu 2021.?

Ukupno glasova: 137

 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [54 / 39%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [49 / 36%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [15 / 11%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [10 / 7%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [9 / 7%]

San Marino

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup2008.
Najbolji plasman: 19. mjesto (2019.)
Najlošiji plasman: posljednje mjesto u polufinalu (2008. – 19. mjesto, 2017. – 18. mjesto)
Prošlogodišnji predstavnik: Senhit – Freaky!
Detaljnije o povijesti San Marina na Eurosongu saznajte ovdje.

Predizbor i biografija izvođača

Kako se možemo prisjetiti iz eurovizijske predsezone 2019./2020., sanmarinska televizija SMRTV je nekoliko dana prije roka za prijavu pjesama službeno objavila kako će ih devet godina nakon prvog nastupa na Eurosongu ponovno predstavljati Senhit (koja je tada nastupala pod imenom Senit). Preko njezine službene stranice organiziran je impromptu nacionalni izbor, putem kojeg je izabrana pjesma Freaky!. Nakon što je otkazan Eurosong 2020., SMRTV ponovno je potvrdio Senhit za svoju predstavnicu 2021., a ona se putem različitih kanala (najviše Zooma) prionula na posao. Dan prije službene objave pjesme zahvaljujući Spotifyju je procurila pjesma Adrenalina, koju je napisala zajedno s Thomasom Stengaardom, Joyjem Debom, Linneom Deb, Jimmyjem Thörnfeldtom, Kennyjem Silverdiqueom, Suzi Pancenkov (repericom hrvatskog porijekla), Malou Linn Eloise Ruotsalainen, Chanel Tukia i Dillard Tramar (poznatijim pod umjetničkim imenom Flo Rida, kojeg možete pamtiti po hitovima Whistle i Right Round). S obzirom na to kako u trenutku pisanja specijalno gostovanje američkog repera nije potvrđeno, već je samo u domeni želje, mi ćemo se koncentrirati na Senhit.

Punog imena Senhit Zadik Zadik, Senhit je rođena 1. listopada 1979.Bologni, međutim talijansko državljanstvo je dobila tek kada je imala šest ili sedam godina. Naime, njezini roditelji su se u Bolognu doselili iz Eritreje prije 46 godina, i tek onda kada su oni dobili državljanstvo, isto su mogli dobili Senhit i njezini brat i sestra (prema njezinim riječima, na dan kada su dobili državljanstvo, organizirali su tulum za cijelo susjedstvo). Kako je sama priznala, njezin otac nije htio da se ona bavi pjevanjem (smatrao je taj posao nesigurnim), no prvi glazbeni posao dobila je u kazalištu izvan Italije, gdje je nastupala u mjuziklima. Jedna od tih uloga bila je ona Marie HannequinIl Grande Campione, mjuziklu baziranom na životu boksača Marcela Cerdana, velike ljubavi francuske šansonijerke Édith Piaf. Povratkom u Italiju počela se probijati na tamošnju glazbenu scenu, gdje je objavila dva albuma na talijanskom i jedan na engleskom pod imenom Senit. Godine 2011. interno je izabrana od strane SMRTV-a za predstavljanje San Marina na Eurosongu u njemačkom Düsseldorfu s pjesmom Stand By. Žiri ju je nagradio s visokim osmim mjestom, no publika ju je stavila na posljednje mjesto, čime je na kraju bila 16. u svom polufinalu, te se nije kvalificirala u finale. Svoje pravo ime počela je koristiti svoje ime 2014. kada je postala stalni gost u šouu Domenica Live na Canale 5, a krajem 2019. i početkom 2020. bila je jedna od 100 sudaca u talijanskoj verziji All Together Now. Od zanimljivosti koje se vežu za nju možemo izdvojiti kako voli svog psa Buddyja kojeg je spasila iz azila, da je svoj dom opisala kao mješavinu Bologne i Eritreje, da je velika ljubiteljica mode i saveznica LGBTQ+ zajednice i da strastveno prati Sanremo. Inače, ususret predstavljanju Adrenaline, svakog prvog dana u mjesecu u suradnji s redateljem Lucom Tommassinijem na YouTubeu je objavljivala obrade određenih pjesama s Eurosonga pod naziv Freaky Trip, koji uključuju Amar pelos dois, Alcohol Is Free, Ding-a-Dong mash-up između Goldey Boy Toy.

Društvene mreže

FacebookInstagramSpotifyTwitter, YouTube

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 12. (29.3.2020. u 11:30)

KLADIONICA KVOTA
skybet 22
skybet 25
William Hill 25
betway 22
BoyleSports 20

anketa 1677

Koji će biti završni plasman San Marina na Eurosongu 2021.?

Ukupno glasova: 128

 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [46 / 36%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [42 / 33%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [26 / 20%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [8 / 6%]
 • Neće se plasirati u finale [4 / 3%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [2 / 2%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
5
PODIJELI ČLANAK

Rasprava13

 1. Chandler — 30. ožujka 2021. u 16:53

  Italijani rodjeni 1999-2001? Neverovatno, izgledaju dosta starije, ili to sminka cini svoje…

 2. Lazergirl — 30. ožujka 2021. u 15:48

  MALTA-Od 1. do 5. mjesta u finalu,mislim da će se Destiny boriti za prvu maltešku pobjedu na Eurosongu.
  ITALIJA-Od 6. do 11. mjesta,ne volim čuti talijanski jezik u rock pjesmama.Talijanski jezik je više onako za balade.
  SAN MARINO-Od 16. do 20. mjesta u finalu,možda nastup bude TOP,pa raspleše sviju.San Marino bi i ove godine mogao biti iznenađenje kao i 2019.

 3. Sekret — 30. ožujka 2021. u 13:12

  Malta – Između 1. i 5. mjesta u finalu
  Italija – Između 6. i 10. mjesta u finalu
  San Marino – Između 1. i 5. mjesta u finalu

 4. SwedenEurovisionFan — 30. ožujka 2021. u 07:16

  Malta – Između 1. i 5. mjesta.
  Italija – Između 6. i 10. mjesta.
  San Marino – Između 11. i 15. mjesta.

 5. Blink — 29. ožujka 2021. u 19:28

  Italija mi sve bolja i bolja. Sigurna borba za top 5.Malta također samo pitanje je koliko je Malta mala država, da bi pobijedila. San Marino ima modernu pjesmu i tu prognoziram finale ali sve je do nastupa i kako će sjesti publici. Nisam.bas siguran za žiri da će ići visoko.

 6. loreeneuphoria — 29. ožujka 2021. u 18:27

  Malta-top 5
  Italija- između 6. i 10.mjesta
  San Marino- između 11. i 15. mjesta

 7. sunflower — 29. ožujka 2021. u 16:19

  Malta-između 1. i 5. mjesta u finalu, top 3 sigurno, pobjeda nadam se da ne, najprecjenjenija pjesma ove godine, podsjeća me nekako na Toy, kojeg ne podnosim
  Italija-između 6. i 10. mjesta u finalu, žiriji će ih spustiti, a uzvisiti znate koga
  San Marino-između 11. i 15. mjesta u finalu, moguć manji flop zbog imena države, ali ne mora značiti…Flo Rida bi im donio dodatne bodove od njegovih fanova

 8. benESC — 29. ožujka 2021. u 15:51

  Malta – mislim da se moze dogoditi TOP 3, al ima li potencijal za pobjedu ? Cekamo nastupe i mozda lagani REVAMP
  Italia – po meni najveci domet je 4.mjesto
  San Marino – ovo je tesko prognozirati al zasad mislim izmedju 5. i 10.mjesta

 9. REIN LOVER — 29. ožujka 2021. u 14:56

  Hoce li ovako biti i za Hr, znam da je nada drzava, ali bilo bi zanimljivo vidjeti sto mi mislimo o samima sebi!

 10. L'essenziale — 29. ožujka 2021. u 14:52

  San Marino mi je simpatičan ali prenapuhan. Mislim da će ući u finale i ostvariti plasman negdje oko 10. mjesta.
  Italija (meni osobno na dnu poretka jer nisam ljubitelj rocka) će se boriti za pobjedu ove godine. Top 5 sigurno. Mislim da će biti borba za pobjedu između Malte, Švicarske, Francuske i Italije. Moji osobni favoriti su Litva i Hrvatska zatim Francuska…
  Malta ima jako dobru pjesmu, ne sumnjam u live nastup Destiny. Moglo bi se dogoditi da imamo prvu pobjednicu JESC-a i ESC-a. Top 5 sigurno.

 11. Niko bitan — 29. ožujka 2021. u 12:56

  Malta: Top 5 kod žirija. Mislim da će ih publika spusti kao i svake godine. Mislim da hoće u Top 10, ali Top 5 nisam siguran. Zavisi od publike.

  Italija: Top 10. Žiri će ih dosta spustiti.

  San Marino: Imam osećaj da flopovati iako to zaista ne želim. Ući će u finale, mada ne bi bio iznenađen I ako ne uđe. Ipak je ovo San Marino o kome pričamo. I ako uđe u finale, ne verujem da će ući u Top 10. Mada, ja ću ih staviti u Top 5,samo zato što oni to zaslužuju! ❤️

 12. eurovisiofanatico — 29. ožujka 2021. u 12:48

  Malta- mislim da neće pobjedit, bit će između 3-6 mjesta
  Italija- top 10 rezultat(treba vidjeti scenski)
  San Marino- između 11 i 17 mjesta

 13. Piceza — 29. ožujka 2021. u 12:08

  Malta kao najprecjenjenija pjesma ove godine i ful antipaticna izvođacica

  Italijanska pjesma zvuci kao da ju izvodi Emma Marrone i svidja mi se dok ne vidim ovaj iritantni bend

  San Marino se previse zaokuplja dolaskom Flo Ride koji je skroz nebitan, lik sam po sebi nije imao hit jos od Right round ?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!