2021. - Opatija – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Dora

2021. – Opatija

22. HRVATSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: DORA ’21
Opatija, 13. 02. 2021.
Format: jedna finalna večer
Mjesto održavanja: sportska dvorana Marino Cvetković, Opatija
Voditeljice: Barbara Kolar, Jelena Lešić, Doris Pinčić i Daniela Trbović
Broj sudionika: 14
Žiri: televoting i žiri u 10 gradova

Pandemija koronavirusa u 2020. godini uspjela je otkazati gotovo sva sportska, kulturna i glazbena događanja pa tako i Eurosong. Na tom nesuđenom izdanju Eurosonga, boje Hrvatske trebao je braniti pobjednik Dore 2020. Damir Kedžo s pjesmom Divlji vjetre.

Otkazivanje Eurosonga, ali i odluka EBU-a da zemlja, ako želi, može zadržati istog predstavnika i za Eurosong 2021. pokrenula je mnoga pitanja i nagađanja o tome hoćemo li 2021. godine uživati u novom izdanju Dore. Odgovor na ovo pitanje došao je već u lipnju kada je HRT objavio da se Dora i 2021. vraća u Opatiju. Uz objavu o povratku Dore, HRT se zahvalio Damiru Kedži i njegovu timu na odličnoj suradnji čime je postalo jasno da će Hrvatska birati novog predstavnika za Eurosong 2021.

Povratak Dore u veljači

Objavljivanje odluke o ponovnom održavanju Dore razveselilo je sve obožavatelje Dore i Eurosonga, koji su nestpljivo iščekivali objavu o datumu održavanju natjecanja. Sredinom listopada tom je iščekivanju došao kraj. Naime, 13. listopada HRT je službeno objavio da će se Dora 2021. održati 13. veljače u Opatiji. Budući da u vrijeme donošenja ove odluke pandemija koronavirusa u Hrvatskoj nije jenjavala, javnost je zanimalo u kakvim će se uvjetima Dora održati.

– Bit ćemo spremni na sve scenarije, ovisno o mjerama koje tada budu na snazi. Dakle, od kompletne verzije spektakla i svega onoga što uz Doru ide: glazbenika, novinara, menadžera, publike… do, u ‘crnom’ scenariju krajnje reduciranog broja sudionika. Sve te scenarije Dore utanačit ćemo, naravno, s epidemiolozima i uskladiti s epidemiološkim mjerama koje nam preporuče – izjavila je glavna urednica Dore Uršula Tolj i time dala do znanja da će se Dora, bez obzira na epidemiološku situaciju, sigurno održati.

Promjene u natječaju

Prilikom objave o datumu održavanja Dore 2021., Uršula Tolj je otkrila i da će natječaj za sudjelovanje na natjecanju biti otvoren od 26. listopada do 10. prosinca. Objava natječaja otkrila nam je i promjene koje će ovo izdanje Dore doživjeti. Najvažnija promjena je smanjenje broja pjesama. Za razliku od prethodna dva izdanja na kojem se natjecalo 16 pjesama, ove je godine taj broj smanjen na 14. Uz 14 pjesama koje odlaze na najtecanje, i ove će godine biti izabrane i četiri rezervne pjesme, a zamjena pjesama moguća je  sve do dolaska izvođača u Opatiju. Ako netko od izvođača odustane tijekom proba, zamjena više nije moguća. Osim smanjenja broja pjesama, ovaj natječaj otkrio nam je još dvije promjene – zbog epidemiološke situacije, tijekom izvedbe pjesme na pozornici Dore može biti prisutno samo pet osoba, a prateći vokali mogu biti nasnimljeni na matricu.

15. prosinac – dan objave popisa natjecatelja

Sredinom prosinca HRT je objavio i rezultate natječaja. Točnije, 15. prosinca u osam sati ujutro na službenim stranicama HRT–a bio je objavljen popis natjecatelja i pjesama. Na natječaj je pristiglo 140 prijava iz kojih je stručni žiri izabrao 14 pjesama koje će nastupiti na Dori 2021. te četiri rezervne pjesme. Stručni žiri kojeg su činili Andrej Babić (član grupe Markiz), Hrvoje Prskalo (član grupe Bang Bang), Matija Cvek (pjevač i prateći vokal Jacquesa Houdeka na Eurosongu 2017.), Monika Lelas (radijska voditeljica) i Uršula Tolj (šefica hrvatske eurovizijske delegacije i urednica Dore 2021.) odlučio je da će na Dori nastupiti idući izvođači i pjesme:

 • BlindFilip Rudan
 • ColorsBernarda
 • Come This WayElla Orešković
 • Kriv Sandi Cenov
 • Ma zamisliBeta Sudar
 • Noći pijaneBrigita Vuco
 • Ocean of LoveToMa
 • Reci miEric
 • RijekaNina Kraljić
 • Share the LoveAshley Colburn & Bojan Jambrošić
 • She’s Like a DreamMia Negovetić
 • Tick-TockAlbina
 • Zaljubljen  – CAMBI
 • Zapjevaj, sloboda je!  – Tony Cetinski & Kiki Rahimovski

Četiri izabrane rezervne pjesme su:

 • BrodolomElis Lovrić
 • MegalomanEndi (feat. Lora)
 • SoldierPjerino Ružević
 • Only LoveZ/11

Povratnici i debitanti

Na listi ovogodišnjih sudionika našli su se neki povratnici, ali i neki debitanti na ovom natjecanju. Bernarda, Beta Sudar i Bojan Jambrošić natjecali su se na povratničkoj Dori 2019. Uz nastup 2019., Jambrošić se natjecao i prošle godine, kada mu je jedna od konkurentica bila i Mia Negovetić. Sandi Cenov vratio se na pozornicu Dore nakon 15 godina od zadnjeg nastupa, a nakon nastupa na Dori 2006. i 2007. godine vratio se i Kiki Rahimovski, nekadašnji pjevač grupe Raspashow.

Popis nam je otkrio da ćemo 13. veljače u Opatiji gledati i dvoje bivših predstavnika Hrvatske na Eurosongu – Tonija Cetinskog i Ninu Kraljić. Još su dva imena na ovom popisu privukla veliku pažnju. Prvo je ime Elle Orešković, kćeri bivšeg premijera Hrvatske Tihomira Oreškovića, koja se na Dori hrvatskoj javnosti predstavila sa svojim debitantskim singlom. Uz Ellu, na Dori 2021. javnosti se sa svojim prvim singlom predstavila i Brigita Vuco, kći poznatog pjevača Siniše Vuce.

Jednominutni isječci tjedan dana prije natjecanja

Nakon objave popisa sudionika, pratitelje Dore zanimalo je kada će se i hoće li se uopće objaviti odabrane pjesme prije samog natjecanja. Odgovor na ovo pitanje potražili smo kod Uršule Tolj, koja nam je u intervjuu otkrila da će se jednominutni isječci svake pjesme objaviti točno tjedan dana prije Dore 2021.. Što nam je još otkrila, možete pogledati u intervjuu u nastavku.

Ženske voditeljske snage

Vijest o objavi jednominutnih isječaka razveselila je obožavatelje Dore i mnogi su s nestrpljenjem iščekivali 6. veljače. No i prije ovog datuma saznali smo još više detalja vezanih uz natjecanje. Tako je početkom siječnja bilo objavljeno da će se Dora 2021. održati bez publike zbog nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa. Tjedan dana nakon ove objave, uslijedila je objava redoslijeda nastupa i imena voditeljica. Budući da je zbog specifične epidemiološke situacije ovo izdanje Dore bilo posebno, organizatori su odlučili kako će biti posebno i u pogledu voditeljica. Naime, po prvi puta u povijesti Dore natjecanje će voditi isključivo ženske voditeljske snage – Daniela Trbović, Jelena Lešić, Doris Pinčić i Barbara Kolar. I dok su prve tri voditeljice već vodile Doru, zanimljivo je da se iskusna HRT-ova voditeljica Barbar Kolar prvi puta našla u ovoj ulozi.

Uz objavu imena voditeljica, HRT je objavio i redoslijed nastupa natjecatelja, koji je izgledao ovako:

 1. Nina Kraljić (Alkonost of Balkan) – Rijeka
 2. EricReci mi
 3. Ella OreškovićCome This Way
 4. BernardaColors
 5. Sandi Cenov Kriv
 6. ToMa – Ocean of Love
 7. Filip RudanBlind
 8. Beta SudarMa zamisli
 9. CAMBI Zaljubljen
 10. Ashley i BojanShare the Love
 11. Brigita VucoNoći pijane
 12. Mia Negovetić She’s Like Dream
 13. AlbinaTick-Tock
 14. Tony Cetinski i Kiki Rahimovski Zapjevaj, sloboda je! 

Eurosong od doma – početak uzbuđenja

Pravo uzbuđenje oko Dore 2021. krenulo je točno dva tjedna prije održavanja natjecanja. Naime, 30. siječnja na našem Youtube kanalu emitirali smo drugu epizodu naše emisije Eurosong od doma u kojoj se predstavilo svih 14 natjecatelja. Osim što su nam otkrili nešto više o svojim pjesmama, počastili su nas i izvedbama velikih hitova Dore. Cijelu emisiju pogledajte u nastavku.

Točno deset dana prije održavanja Dore, otkrivena je i posljednja nepoznanica oko natjecanja – pravila glasovanja. Tog 3. veljače saznali smo da će pobjednik Dore 2021. biti izabran glasovima publike putem telefonskih poziva i SMS-a i glasova žirija u omjeru 50:50. U slučaju izjednačenja, pravo prvenstva na tablici ima ona pjesma s većim brojem bodova od publike.

Ubrzo nakon objave pravila glasovanja, došao je i 6. veljače – dan objave jednominutnih isječaka pjesama Dore 2021. HRT je točno u podne objavio isječke svih 14 pjesama, a njihovom objavom ušli smo i u ono završno iščekivanje velikog finala 13. veljače. Isječci su privukli veliku medijsku pozornost, pisali su se osvrti, snimale reakcije i uzbuđenje oko Dore 2021. raslo je iz dana u dan. U tjednu održavanja Dore, HRT je sve svoje pratitelje na društvenim mrežama svakodnevno izvještavao o tijeku proba, a uzbuđenje je do svog vrhunca došlo u subotu 13. veljače u 20:10 sati kada je krenuo prijenos Dore 2021. iz opatijske sportske dvorane Marino Cvetković.

Veliko finale 13. veljače

U šou čiji je redatelj bio Ivan Miladinov, a scenarist Alen Đurica, uveo nas je kratki video podsjetnik na prošlogodišnjeg pobjednika Damira Kedžu i njegovu pjesmu Divlji vjetre. Naime, zbog nesuglasica s HRT–om, ove godine šou nije otvorio prošlogodišnji pobjednik. Nakon završetka podsjetnika i kratkog uvodnog djela emisije u kojem su se predstavile i četiri voditeljice, krenuo je natjecateljski dio večeri u kojem smo vidjeli nastupe svih 14 natjecatelja. Tijekom pauza u natjecateljskom djelu večeri, ali i tijekom glasovanja publike, voditeljice Dore 2021. podsjećale su gledatelje na mnoge zanimljivosti iz povijesti ovog natjecanja. Poslije završetka natjecateljskog dijela večeri, krenulo je glasovanje publike u trajanju od deset minuta tijekom kojeg je dva puta bio prikazan recap svih pjesama.

Deset minuta glasovanja publike brzo je proletjelo, a vrhunac večeri sve se više bližio. No, prije nego što je krenulo objavljivanje, najprije glasova žirija, a zatim publike, na pozornicu Dore stala je Vesna Pisarović, popularna hrvatska pjevačica i pobjednica Dore održane 2002. godine. Vesna je gledatelje Dore očarala svojim nastupom u kojem je u potpuno novom ruhu izvela tri pjesme – Tako mi nedostaješ, Neka ljudi govore i Sasvim sigurna.

Završetak Vesnina nastupa značio je samo jedno – početak objave glasovanja žirija.

Glasovi žirija

Ove godine glasovalo je ukupno 10 žirija smještenih u HRT–ovim centrima i dopisništvima. Svaki žiri sastojao se od tri člana: jednog radnika HRT-a (glazbeni urednik HR-a ili novinar koji se bave glazbom), jednog člana Hrvatskog društva skladatelja i jednog člana Hrvatske glazbene unije. Žiri je glasovao tijekom generalne probe održane 12. veljače, a svaki je član pjesme rangirao od prvog do 14. mjesta (na prvo mjesto stavlja, prema svojem mišljenju, najbolju pjesmu, na 14. najlošiju) te je svoj popis ovjeravao vlastoručnim potpisom. Nakon toga, glasovi su se unijeli u elektronički sustav za obradu glasova te se na taj način dobio popis od deset najbolje rangiranih pjesama pojedinog žirija koje su dobivale bodove po eurovizijskom principu (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12,). Bodovi žirija otkriveni su tijekom finalne večeri Dore 2021., a u nastavku donosimo detaljan popis glasova svakog žirija.

Zagreb (članovi žirija: Robert Urlić,  Željka Veverec i Denis Dumančić, glasove čitala Martina Validžić)

 • 1 bod – Reci mi
 • 2 boda – Zapjevaj, sloboda je!
 • 3 boda – Noći pijane
 • 4 boda – Come This Way
 • 5 bodova – She’s Like A Dream
 • 6 bodova – Rijeka
 • 7 bodova – Colors
 • 8 bodova – Tick – Tock
 • 10bodova – Ocean of Love
 • 12 bodova – Blind

Pula (članovi žirija: Bruno Krajcar, Sandro Pettener i Marijan Jelenić, glasove čitala Jana Radić)

 • 1 bod – Share the Love
 • 2 boda – Ma zamisli
 • 3 boda – Come This Way
 • 4 boda – Reci mi
 • 5 bodova – Rijeka
 • 6 bodova – Tick – Tock
 • 7 bodova – Blind
 • 8 bodova – Ocean of Love
 • 10 bodova – She’s Like a Dream
 • 12 bodova – Colors

Čakovec i Varaždin (članovi žirija: Danijela Bratić, Jelena Žnidarić – Zsa Zsa i Nikola Vranič – JR August, glasove čitala Jasmina Grbavec)

 • 1 bod – Zapjevaj, sloboda je!
 • 2 boda – Come This Way
 • 3 boda – Zaljubljen
 • 4 boda – Tick – Tock
 • 5 bodova – Reci mi
 • 6 bodova – She’s Like a Dream
 • 7 bodova – Blind
 • 8 bodova – Rijeka
 • 10 bodova – Ocean of Love
 • 12 bodova – Colors

Split (članovi žirija: Eduard Gracin, Lorena Bućan i Saša Antić, glasove čitala Regina Zubanović)

 • 1 bod – Come This Way
 • 2 boda – Share the Love
 • 3 boda – Reci mi
 • 4 boda – Rijeka
 • 5 bodova – Blind
 • 6 bodova – She’s Like a Dream
 • 7 bodova – Colors
 • 8 bodova – Zaljubljen
 • 10 bodova – Tick – Tock
 • 12 bodova – Ocean of Love

Dubrovnik (članovi žirija: Milivoj Kravarović, Sanin Karamehmedović i Tibor Karamehmedović, glasove čitala Ivana Brailo Drnas)

 • 1 bod – Ocean of Love
 • 2 boda – Kriv
 • 3 boda – Share the Love
 • 4 boda – She’s Like a Dream
 • 5 bodova – Rijeka
 • 6 bodova – Come This Way
 • 7 bodova – Reci mi
 • 8 bodova – Zaljubljen
 • 10 bodova – Zapjevaj, sloboda je!
 • 12 bodova – Tick – Tock

Osijek (članovi žirija: Goran Bošković, Damir Bačić i Marina Ban koja je ujedno i čitala glasove)

 • 1 bod – Come This Way
 • 2 boda – Reci mi
 • 3 boda – Blind
 • 4 boda – Rijeka
 • 5 bodova – Zapjevaj, sloboda je!
 • 6 bodova – She’s Like a Dream
 • 7 bodova – Ocean of Love
 • 8 bodova – Colors
 • 10 bodova – Zaljubljen
 • 12 bodova – Tick – Tock

Knin i Šibenik (članovi žirija: Nenad Tisaj, Marko Škugor i Matej Nakić, glasove čitala Ivona Ramadža Čolić)

 • 1 bod – Ma zamisli
 • 2 boda – Blind
 • 3 boda – Zapjevaj, sloboda je!
 • 4 boda – Come This Way
 • 5 bodova – She’s Like a Dream
 • 6 bodova – Ocean of Love
 • 7 bodova – Colors
 • 8 bodova – Zaljubljen
 • 10 bodova – Rijeka
 • 12 bodova – Tick – Tock

Vukovar (članovi žirija: Petar Barić, Pero Galić i Branimir Jovanovac, glasove čitala Ines Milanković)

 • 1 bod – Reci mi
 • 2 boda – Kriv
 • 3 boda – Ocean of Love
 • 4 boda – Ma zamisli
 • 5 bodova – Zapjevaj, sloboda je!
 • 6 bodova – Colors
 • 7 bodova – Tick – Tock
 • 8 bodova – Rijeka
 • 10 bodova – She’s Like a Dream
 • 12 bodova – Blind

Zadar (članovi žirija: Toni Dunatov, Natali Dizdar i Jere Šešelja, glasove čitala kristina štrbac)

 • 1 bod – Kriv
 • 2 boda – Zapjevaj, sloboda je!
 • 3 boda – Ocean of Love
 • 4 boda – Noći pijane
 • 5 bodova – Come This Way
 • 6 bodova – Colors
 • 7 bodova – Tick – Tock
 • 8 bodova – She’s Like a Dream
 • 10 bodova – Rijeka
 • 12 bodova – Blind

Rijeka (članovi žirija: Albert Petrović, Antonela Doko i Damir Martinović Mrle, glasove čitao Robert Ferlin)

 • 1 bod – Ma zamisli
 • 2 boda – Zapjevaj, sloboda je!
 • 3 boda – Share the Love
 • 4 boda – Ocean of Love
 • 5 bodova – Blind
 • 6 bodova – Reci mi
 • 7 bodova – She’s Like a Dream
 • 8 bodova – Rijeka
 • 10 bodova – Zaljubljen
 • 12 bodova – Colors

Stanje na tablici nakon glasovanja žirija bilo je iznimno napeto. Na prvome mjestu nalazila se Albina i Tick – Tock sa 78 bodova dok se sa samo jednim bodom manje na drugom mjestu nalazila Bernarda s pjesmom Colors. Top 3 nakon glasovanja žirija sa 68 bodova zatvarala je Nina Kraljić i pjesma Rijeka. No, bodove publike tek je trebalo dodijeliti.

Rezultati televotinga

Na samome kraju večeri saznali smo i rezultate glasovanja publike koja je glasovala putem telefonskih poziva na broj 065 800 5xx (xx označava redni broj pjesme) te putem SMS poruka sadržaja „Doraxx“ (xx označava redni broj pjesme). Treba napomenuti kako se sa jednog broja moglo glasovati deset puta. Glasovanje publike krenulo je odmah nakon završetka natjecateljskog dijela emisije i trajalo je deset minuta tijekom kojih je pristigao 39 991 glas. Voditeljice Daniela i Barbara bodove publike objavljivale su tako da su najprije dodijelile bodove pjesmi koja je bila posljednja nakon glasovanja žirija, pa onoj koja je bila pretposljednja i tako sve do prve. Rezultate televotinga donosimo vam u nastavku. Pjesme su poredane od one koja je dobila najviše, pa do one koja je dobila najmanje bodova publike.

 1. Tick – Tock – 120 bodova
 2. Rijeka – 77 bodova
 3. Zaljubljen – 71 bod
 4. Blind – 53 boda
 5. She’s Like a Dream – 52 boda
 6. Zapjevaj, sloboda je! – 47 bodova
 7. Ocean of Love – 39 bodova
 8. Share the Love – 34 boda
 9. Come This Way – 26 bodova
 10. Colors – 22 boda
 11. Reci mi – 16 bodova
 12. Noći pijane – 8 bodova
 13. Ma zamisli – 8 bodova
 14. Kriv – 7 bodova

U nastavku donosimo tablicu s detaljnim rasporedom glasova televotinga.

# Izvođač Pjesma Pozivi SMS Ukupno
1. Albina Tick Tock 6609 1688 8297
2. Nina Kraljić (Alkonost of Balkan) Rijeka 3745 1575 5320
3. Cambi Zaljubljen 4488 393 4881
4. Filip Rudan Blind 3204 460 3664
5. Mia Negovetić She’s Like a Dream 3143 471 3614
6. Tony Cetinski i Kiki Rahimovski Zapjevaj, sloboda je! 2746 464 3210
7. ToMa Ocean of Love 2121 574 2695
8. Ashley i Bojan Share The Love 2237 94 2331
9. Ella Orešković Come This Way 1425 336 1761
10. Bernarda Colors 1131 413 1544
11. Eric Reci mi 659 408 1067
12. Brigita Vuco Noći pijane 504 78 582
13. Beta Sudar Ma zamisli 456 84 540
14. Sandi Cenov Kriv 403 82 485
32871 7120 39991

Nova pobjednica – Albina

Rezultati televotinga otkrili su tko je pobjednik Dore 2021. te novopečeni hrvatski eurovizijski predstavnik. Nakon uvjerljvih 120 bodova osvojenih od strane publike, te 198 ukupno osvojenih bodova, postalo je jasno da pobjedu odnosi mlada splitska pjevačica Albina Grčić s pjesmom Tick – Tock. Drugo mjesto zauzela je Nina Kraljić s pjesmom Rijeka dok se na trećem našla Mia Negovetić i pjesma She’s Like a Dream. Detaljne rezultate donosimo u tablici u nastavku.

# – redni broj nastupa

# Izvođač Pjesma Žiri Publika Ukupno Mjesto
1. Nina Kraljić (Alkonost of Balkan) Rijeka 68 77 145 2.
2. Eric Reci mi 29 16 45 10.
3. Ella Orešković Come This Way 26 26 52 9.
4. Bernarda Colors 77 22 99 7.
5. Sandi Cenov Kriv 5 7 12 14.
6. ToMa Ocean of Love 64 39 103 6.
7. Filip Rudan Blind 65 53 118 5.
8. Beta Sudar Ma zamisli 8 8 16 12.
9. CAMBI Zaljubljen 47 71 118 4.
10. Ashley i Bojan Share the Love 9 34 43 11.
11. Brigita Vuco Noći pijane 7 8 15 13.
12. Mia Negovetić She’s Like Dream 67 52 119 3.
13. Albina Tick-Tock 78 120 198 1.
14. Tony Cetinski i Kiki Rahimovski Zapjevaj, sloboda je! 30 47 77 8.

Looksy – nagrada za najbolju odjevnu kombinaciju Dore 2021.

Uz statuu Dore, ove se godine u Opatiji dodjelila i statua Looksyja, nagrade portala eurosong.hr za najbolju odjevnu kombinaciju Dore 2021. Odluku o tome tko će odnijeti ovu nagradu donijeli su glasovi stručnog žirija, dviju naših urednica te čitatelja portala. Nakon zbrajanja svih pristiglih glasova, postalo je jasno da prvog Looksyja dobiva novopečena pobjednica Dore Albina Grčić. Odmah nakon završetka prijenosa iz Opatije, dobitnici je dodijeljena naša nagrada, a što nam je otkrila u intervjuu odmah nakon pobjede pogledajte u nastavku dok više informacija o nagradi Looksy možete saznati ovdje.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK